2019-07-25 487 浏览
趕住返屋企叫咗個凍珍珠奶茶加粟米班腩飯,拎到返嚟屋企發現杯凍珍珠奶茶用啲熱飲杯裝住,又有冰又有珍珠,要開蓋放飲筒,擺埋支粗嘅飲筒入去,哈!真係離譜啊!!未飲過珍珠奶茶細杯到係去到飲筒半支!!究竟搞乜?!以前我好喜歡來呢度食,亦先幫我叫外賣,杯凍珍珠奶茶係用杯正常透明凍飲杯裝住,感統直接插入蓋唔使開蓋,真係唔知而家去做乜?!見到杯野咁,兜飯都冇晒心情食做街坊生意點解要搞到自己咁核突!凍飲用熱飲杯咁寒酸!仲要係珍珠奶茶加錢㗎!
真係離譜啊!!
未飲過珍珠奶茶細杯到係去到飲筒半支!!究竟搞乜?!

見到杯野咁,兜飯都冇晒心情食

2019-07-25
外卖自取
今日系2點鐘下午茶落單,見到店員用左正價,之後2:03左右先比下午茶張牌黎,我就叫左個店員問下可吾可以轉下午茶餐,佢態度已經系非常差,甘單完之後其他店員就話個飯已經整好,甘我就話甘吾洗轉喇,照出原來個個飯,不過要改返下午茶餐個價,之後佢改左,行兩步忽然話:佢:你落個陣都未夠鐘我:但我望住兩點先落單架wo佢:(勁惡)我落單望自己隻錶架麻,你改早自己時間11點我系咪要賣早餐比你你阿?(問題系我系睇手機,系跟世界時間既)之後我就冇再講野,但我完全嬲到食吾落飯,一啖都冇食就留低朋友系度食同比錢走左,我黎比錢食飯,你錯左我仲要受你氣,我仲要本來態度系好好,一日有個位人兄系間店,傻更更入左去既都吾會有下一次,睇到依篇野既人千期吾好去食,如果吾系你系會食到一肚子氣!
佢:你落個陣都未夠鐘
我:但我望住兩點先落單架wo
(問題系我系睇手機,系跟世界時間既)
2019-06-15
2019-03-17 387 浏览
前兩日行過見到佢改左名 仙桃島.好好餐廳,食物款式好似多左好多,諗住入去試下啦,入到裹面坐底落單,有個男侍應行過來,我点一個「兩餸」米粉和「三餸」魚面,佢竟然話只可以叫一款餸!下,吾係掛,加餸都吾比? 我叫個侍應問下同事和廚房係吾係真的只可以叫「一款餸」,佢就行開去左執枱,我真係O左咀!等左一陣,我直接行去收銀問啦,我都未開口,個「四眼男人」收銀望都無望我一眼就講,「坐低先,係位到落order」,我話係你同事吾明喎,佢仍然吾望我講,「坐低先落order」佢講既時候係好無禮貌,我真係嬲到即刻離開。學劉德華話齋,今時今日,咁既服務態度係吾得架我以後都吾會再幫襯呢間「無一忽好好好餐廳」!!
學劉德華話齋,今時今日,咁既服務態度係吾得架

我以後都吾會再幫襯呢間「無一忽好好好餐廳」!!
2019-03-17
午餐
2018-11-25 441 浏览
嗌咗個常餐同牛腩煲,牛腩普普通通,常餐就唔想多加評論了。心想常餐應該最難有伏都係唔掂,嗌咗叉燒河粉跟雞蛋腸仔。叉燒同河粉出晒事,叉燒無味道河粉食起身有怪味,湯底都唔知點講🤔唔會有下次幫襯。

唔會有下次幫襯。
2018-10-12 376 浏览
其實本身已經幫襯左十幾年 但係間野轉晒啲人 啲態度可以差到咁 我叫左外賣飲杯末香珍珠 點知拎比上來比左杯末香奶茶我 咁我咪打返落去講你地比錯野我呀 點知反而同我講而家無人比到你喎 下次比返你呀?我滿頭黑人問號?邊得來有下次?之後等左勁耐上到來真係比返啲珍珠我仲要黑晒口面話 你要嘅珍珠呀嘛!我心諗我得罪你呢?
外卖送餐
港灣豪庭商場內,一直都沒有好吃的餐廳;我不禁有一個疑問,是否住在港灣豪庭的人就不用講究東西的味道?真是對該屋苑住客的一個侮辱。如果去到這裏看風水,大部份時間我都不會在這裏吃;但今天著實餓得緊要,在別無選擇之下去了這間,一去之下大呼:又中招了!我想了一會,台灣東西最穏陣的,應該是肉燥飯吧?叫了來,看了一看,是這樣的:真的不用我形容甚麼,相片會告訴你一切。你看了之後,你只會得出一個結論,任何人都可以做得好過他們。肉燥是黑的,這碗飯,除了有肉燥,有飯之外,完全難吃得離譜。肉燥是甜的,而且是死甜,我真不知道廚師在想甚麼,他應該一生都不會成功,而且他去到那裏,都不會有人願意請他。他難道自己沒有試過嗎?如他試過,他好意思將這碗肉燥飯給人吃嗎?他應該要自己反省一下。當然,他也大可以自己吃了,然後說:「很好吃呀!我吃不出有甚麼問題!」如果是這樣,那很好,自己想想自己的際遇,將來去到那裏,也必定一籌莫展;因為他真的意思將這碗肉燥飯給客人。沒有甚麼餐廳會比這間更難吃了,隨便一間也不會,你即使沒有下廚經驗,也必定會做到一碗好過他的肉燥飯。如你經過,即使你血糖低,很餓,我强烈建議你不要進來這間餐廳,因為你必然

肉燥是黑的,這碗飯,除了有肉燥,有飯之外,完全難吃得離譜。

如你經過,即使你血糖低,很餓,我强烈建議你不要進來這間餐廳,因為你必然會很後悔。

我吃了一口,埋單就走了。

味道我其實是想給零分的,但沒有,無奈之下唯有給一分。
2016-04-20
2015-12-05 1320 浏览
今日去左港灣打波,打完 2:30 正正食tea 時間,咁就同波友們係附近去食個tea,係港灣就冇咩選擇,見呢間野人少少就入去試試。下午茶餐 西多士 + 珍珠奶茶 $25西多士 個餡有花生醬 唔錯,而家好少有茶記加花生醬啦,同埋呢間就用左煉奶代替蜜糖,個人口味啦 我鐘意蜜糖多d 同傳統d. 西多士炸到岩岩好 唔算太油,牛油都有牛油香,不過不失!珍珠奶茶真係唔好期望太高,沒什麽茶香味道,唔係好鐘意,珍珠好軟,冇左可以咬野既感覺朋友叫左個 花人醬多士,多士賣相馬馬地,不過多士夠厚同味道都好正常唔差,可惜冇花生醬既花生粒

下午茶餐 西多士 + 珍珠奶茶 $25

2015-12-05
每次黎到都會叫佢既肉燥玉子飯,趁熱辣辣時立即low混佢,一啖一啖 十分滋味! 冇特別多的醬汁 不過咁樣就剛好,咁先食得岀肉燥既味! 佢既飲品我記得有好多 都係特色既台式飲品 不過如果係學生餐的話。就只有蘋果綠茶同珍珠奶茶 茉香奶荼五洗加錢。不過咁咪仲好!!五洗頭痕。學生餐好似32定34。不過夠大碟。算好扺食!!
2015-01-23 782 浏览
今天跟同事再來到{仙桃島}吃午餐! 可能因為這裡的菜色抵食又好味, 所以午飯時段店內總是充滿學生, 還好剛好有一枱學生吃完離開, 所以等了大約三分鐘便入座。這裡有不少菜色任客人選擇: 我們從中選了「齋菜素米(餸另上)」和「蕃茄雞球飯」。大約等了五分鐘, 上菜! 先說說齋菜部分, 最喜歡的是冬菇! 因為冬菇炆得非常入味, 稔得來又香甜多汁! 素鵝用豆腐皮製成, 經油炸後外皮很香脆, 內裡則軟得來有香濃豆味。茄子也炆得很稔, 不過因為素鵝經油炸成, 所以茄子難免吸收了不少油份, 油膩感較重。另一方面, 米粉煮得恰好, 不會糊又不會硬, 蠻爽口的。幾條菜心幫忙去油膩感, 再配上幾粒咸香花生, 味道口感更多層次。個人認為這蕃茄雞球飯重點不在於雞球, 而在於蕃茄。原因是蕃茄醬汁很下飯, 蕃茄微酸又香甜, 很開胃。雞球也很棒, 外皮香脆而內裡嫰滑, 而且雞球份量也不少呢! 以上兩款餐各盛惠$36(學生價$30), 還包括餐飲如珍珠奶茶、蘋果綠茶、金桔檸蜜和桂圓茶等多款飲品任君選擇!  總括而言, {仙桃島}的午餐抵食又好吃, 難怪有那麼多學生前來光顧!有機會
今天跟同事再來到{仙桃島}吃午餐!

還好剛好有一枱學生吃完離開, 所以等了大約三分鐘便入座。

這裡有不少菜色任客人選擇:
我們從中選了「齋菜素米(餸另上)」和「蕃茄雞球飯」。

大約等了五分鐘, 上菜!
齋菜素米 - 齋菜部分
齋菜素米 - 素米部分
先說說齋菜部分, 最喜歡的是冬菇!

因為冬菇炆得非常入味, 稔得來又香甜多汁!

另一方面, 米粉煮得恰好, 不會糊又不會硬, 蠻爽口的。
蕃茄雞球飯
個人認為這蕃茄雞球飯重點不在於雞球, 而在於蕃茄。
原因是蕃茄醬汁很下飯, 蕃茄微酸又香甜, 很開胃。

雞球也很棒, 外皮香脆而內裡嫰滑, 而且雞球份量也不少呢!

以上兩款餐各盛惠$36(學生價$30),

有機會還會再來的!
2015-01-23
齋菜素米 - 素米部分
蕃茄雞球飯
  • 齋菜素米
2011-04-07 553 浏览
我自問唔係要求高既人,平時食飯都無咩所謂盬酥貢肉根-"懷疑"返炸,因為真係硬得過份!醬汁雞扒飯,所謂醬汁雞扒實際上係成盒飯無汁,干到不可接受(有相)原本打算打電話去叫佢換啦,話晒都比左錢.約5:35我打返落去鋪頭,第一次係女店員,同佢講佢d野食有問題,d飯無汁,貢肉根太硬,沒有附醬。原本他們答我會拿汁給我,貢肉根不可換第二次都有女店員椄,我說等了35分鐘了,之後女店員( 惡劣丿地無人得閒換俾你,之後把電話掛線之後,我再返打去佢有位男職員接線,我問他們為何掛線之後他說我玩野,叫我唔好玩野! 語氣極惡!!後來佢來電一見到我個no.即刻收線(因為佢果度133打唔到) 完全係收了錢就關人既態度公道自在人心!
無眼睇!
柴皮!

我自問唔係要求高既人,平時食飯都無咩所謂

盬酥貢肉根-"懷疑"返炸,因為真係硬得過份!

原本打算打電話去叫佢換啦,話晒都比左錢.

地無人得閒換俾你,之後把電話掛線

完全係收了錢就關人既態度

公道自在人心!
2011-04-05
60 分钟 (外卖送餐)
是日放學後晚飯,由又一城搭小巴回又一城。家人吃素關係,叫了一個齋菜素飯,另加一個什錦素食小食($21)。齋菜素飯主要由炸茄子、冬茹、素鴨組成。休錦素食主要由滷豆腐、冬茹、素香腸。其實兩款都可以配做飯款不過上菜後我們才發覺.......什錦素食用了滷水,而且肉汁香濃....這個吃素的朋友真的要注意。我自己吃了一個咖喱炸雞飯。咖喱味道不錯,但的確有特別,與平時吃開的咖喱味不同,應該是椰汁落得比較重手而且沒有下薯仔紅蘿蔔的關係,個汁好像太單一,沒有層次感。炸雞炸得幾香,雞皮都與雞肉分開了。不過扣扣埋埋,其實雞肉又不算很多。叫了一杯凍珍珠奶茶,一杯熱珍珠奶茶。凍珍珠奶茶味道較淡,可能因為吃飽飯後啲冰都已經全融了。反而熱珍珠奶茶就較甜。
是日放學後晚飯,由又一城搭小巴回又一城。

齋菜素飯主要由炸茄子、冬茹、素鴨組成。

休錦素食主要由滷豆腐、冬茹、素香腸。

其實兩款都可以配做飯款

我自己吃了一個咖喱炸雞飯。

叫了一杯凍珍珠奶茶,一杯熱珍珠奶茶。
2011-04-02
2011-03-29 196 浏览
今日行行下見餓,就去左港灣豪庭既仙桃島買左個飯盒拎返屋企食,因我住太子到,唔算遠..十分鐘路程到份量係多,但個質素真係麻麻,個咖哩汁有少少怪味,而d豬排有少少硬硬地!最正常當然係d飯啦下次都係堂食算了,我諗堂食會比較好d!

最正常當然係d飯啦

下次都係堂食算了,我諗堂食會比較好d!
2011-03-25
10 分钟 (外卖自取)
2011-03-20 198 浏览
一直以來都是主打套餐的台式餐廳,的確又真的很少叫小吃因為小吃動輒都$20...同一個連台式飲品的飯餐$30相距不遠不過今次叫了兩個餐之後發覺好像不太夠送,所以就追加了一個小吃這間餐廳的台式飲品花款幾多,叫了一個五穀牛奶麥芽,味道幾好,有點像Oreo打碎放入牛奶.可惜忘了影相(賣像就沒有甚麼特別)
一直以來都是主打套餐的台式餐廳,的確又真的很少叫小吃

美點三拼:貢丸根,素春卷,薯丸
凍咖啡珍珠,成了我的新寵
菜心全走,份量不少
醬汁豬扒,個汁不熱,但豬扒就幾多
2011-03-14 142 浏览
又是家人食素之日。豬手套餐,豬手入味,雖然以為得幾件豬手可能不太夠,但吃下去發覺也幾多肉食,可以送一碗大白飯有淨。菜心全走,因為這兒油菜多數會放一些肉燥汁,如果食素就要記得全走。齊菜素食米線,米線份量頗多而且湯底幾清。齊菜主要是由炸的,所以另上。熱珍珠奶茶比凍的少了一點,可能就是少了冰的份量。但味道反而沒有因此轉淡,有點過甜。服務不錯,這次換了兩個比較新手的侍應。
又是家人食素之日。

服務不錯,這次換了兩個比較新手的侍應

2011-03-12
2011-03-07 160 浏览
終於連人客較少的餐廳,因為物價上漲而局住加價了。似乎再沒有因沒有客人而不敢加價這枝歌仔唱了。食品:環境:環境不錯,但檯櫈偏細。服務:職員都是有活力的後生仔。做事都很快捷。衛生:一般。可能抹檯方面要努力一點。價格:全線加價$1,但還算是抵食的。大碗飯加台式飲品只售$30。套餐跟菜跟台式飲品$38(我叫了咖啡珍珠要再加$2)總評:其實一直都有幫襯開,而且此店在這兒立足好幾年。水準也仍然是保持在中上水平。也許不是特別好,但以此價格算是不錯的了。

食品:
東坡肉
跟餐有菜一碟
咖啡珍珠+$2
白飯一個,算大個
齋菜素食飯。留意這兒有兩款素食飯款,另一個叫雜錦素食飯,內裡的送是不一樣的
環境:

環境不錯,但檯櫈偏細。
服務:

職員都是有活力的後生仔。做事都很快捷。

衛生:

一般。可能抹檯方面要努力一點。

價格:

總評: