[ #沙田美食 #caloriefoodie沙田 ] • 仙 滿 堂 •🐿-沙田新城市呢間甜品店你必定要一試⁉️行街行到攰一攰 總要搵個地方唞唞氣💨小店主打仙草系列、牛角包窩夫、窩夫等✨而白玉丸子更加俘虜咗我呢種煙韌控👅-🖤 招牌仙草(凍) 💰$55| 仙草 | 紅豆 | 薏仁 | 芋圓 | 迷你白玉 |份量都幾多 大約1-2人份量!! 配料夠足料店員分享仙草、芋圓、白玉都係自家製仙草味道甘甜 口感滑溜 就好似食緊啫喱而芋圓同白玉嘅煙韌度都係滿分 幾有咬口如果芋圓嘅味道再濃啲就更加好☺️✨-🥐 招牌麻糬牛角包窩夫配3.5牛乳雪糕 💰$98牛角包窩夫加上厚厚忌廉 再灑上咖啡粉賣相同Tiramisu有幾分相似😹附上鮮奶麻糬3.5牛乳雪糕可以揀牛乳味、朱古力味或雙併名義上就一份甜品 實際上就包含三份甜品😳🧞‍♂️就好似精靈一次過滿足3個願望🤣-🍡 芝士奶蓋白玉丸子 — 豆乳抹茶 💰$42芝士奶蓋嘅鹹香味、白玉丸子煙靭度令人滿足☺️加上豆乳抹茶粉亦唔會搶咗芝士奶蓋嘅味道而且白玉丸子夠大粒 又有咬口🤍-🧇 招牌窩夫吉列豬扒包 💰$75同朋友們一致認同呢個豬扒包係成餐MVP‼️窩夫脆身不在話下 最好食係塊豬
[ #沙田美食 #caloriefoodie沙田 ]
• 仙 滿 堂 •
🐿
沙田新城市呢間甜品店你必定要一試⁉️
行街行到攰一攰 總要搵個地方唞唞氣💨
小店主打仙草系列、牛角包窩夫、窩夫等✨
而白玉丸子更加俘虜咗我呢種煙韌控👅

🖤 招牌仙草(凍) 💰$55

| 仙草 | 紅豆 | 薏仁 | 芋圓 | 迷你白玉 |
份量都幾多 大約1-2人份量!! 配料夠足料
店員分享仙草、芋圓、白玉都係自家製
仙草味道甘甜 口感滑溜 就好似食緊啫喱

3.5牛乳雪糕可以揀牛乳味、朱古力味或雙併

名義上就一份甜品 實際上就包含三份甜品😳
🧞‍♂️就好似精靈一次過滿足3個願望🤣
🍡 芝士奶蓋白玉丸子 — 豆乳抹茶 💰$42

芝士奶蓋嘅鹹香味、白玉丸子煙靭度令人滿足☺️
加上豆乳抹茶粉亦唔會搶咗芝士奶蓋嘅味道
而且白玉丸子夠大粒 又有咬口🤍
🧇 招牌窩夫吉列豬扒包 💰$75
招牌窩夫吉列豬扒包

同朋友們一致認同呢個豬扒包係成餐MVP‼️
窩夫脆身不在話下 最好食係塊豬扒🐷‼️
雖然個人認為訂價有啲aggressive 不過真係幾好食
吉列豬扒外脆肉嫩 食落柔軟軟腍(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
加埋千島醬食得好滋味👅

📍 沙田沙田正街2-8號新城市廣場三期3樓A310號舖
#caloriefoodie
招牌窩夫吉列豬扒包
2024-10-08 192 浏览
今日同朋友食完晚餐之後,想搵個地方坐多陣,朋友就介紹呢間開咗冇耐嘅甜品店。同朋友叫咗Oreo脆脆嘅芝士奶蓋白玉丸子同豆腐花1號。因為份量都幾多,所以就打算一齊share。芋圓煙靭度幾好,芝士奶蓋白玉丸子略嫌太甜。
2024-09-30 211 浏览
今晚同老公食完飯想去食糖水,本人好鐘意食芋圓糖水,咁一心想試下呢間。點知伏到死叫左個仙草2 號加芋圓 有紅豆,薏仁,珍珠,仙草,奶茶凍,加多份芋圓收我$65 唔緊要痴線,黎到O 左嘴,成兜野係冇液體係入面淨係得以上我講既食材,都唔緊要每一樣野都係原味,係原味!!個奶茶凍用粉黎開完做茶凍唔係問題,大佬你溝暈啲材料先去雪啦。難食到死!!一啖甜味都冇仲有粒芋圓係未熟哂😵😵😵貴到痴線!!!呢啲糖水鋪食水真係深!又難食,快啲執

叫左個仙草2 號加芋圓
有紅豆,薏仁,珍珠,仙草,奶茶凍,加多份芋圓
收我$65 唔緊要

痴線,黎到O 左嘴,成兜野係冇液體係入面
淨係得以上我講既食材,都唔緊要

一啖甜味都冇
仲有粒芋圓係未熟哂😵😵😵

貴到痴線!!!

呢啲糖水鋪食水真係深!又難食,快啲執

2024-09-19 176 浏览
係沙田新城市廣場行到攰攰地,想坐低食少少嘢,經過見到呢間台式甜品,裝修好舒適,就決定入去試一試!⭐️招牌麻糬牛角包窩夫配3.5牛乳雪糕 $98賣相相當吸引,而且份量都唔細!牛角包上鋪滿左好濃厚嘅cream,另外仲有煙韌嘅麻糬加埋一齊食,而佢嘅牛乳雪糕亦都十分香濃,但喺真喺比較快溶,要留意留意!⭐️豆花3號 $50配料有珍珠、薏米、桃膠、紅豆,重點推介佢嘅豆腐花好滑同埋好濃豆香味,配合配料層次好豐富!⭐️仙草3號 $55配料分別有紅豆、薏米、桃膠、芋泥,呢到嘅芋泥甜度適中,唔會搶晒其他配料嘅味道!另外佢嘅仙草口感都好甘好甜,值得一讚👍🏻

⭐️招牌麻糬牛角包窩夫配3.5牛乳雪糕 $98

⭐️豆花3號 $50
⭐️仙草3號 $55

2024-09-06 288 浏览
我今次外賣點左黑珍珠薏米桃膠紅豆豆腐花甜品,見佢有多種健康食材,而且外賣的時候包裝也十分精緻。呢道甜品的豆腐花滑嫩細膩,入口既感覺即化,搭配香甜的紅豆,增添了豐富的口感,而薏米的清香和桃膠的獨特口感相得益彰,令整體感覺更加層次分明。另外今次點的甜品的甜度適中, 亦唔會過於膩口。黑珍珠十分嚼勁。外賣的時候,甜品保持了良好的溫度,包裝上都附有小湯匙,方便食用。整體黎講,黑珍珠薏米桃膠紅豆豆腐花甜品是一道健康又美味的選擇,無論是作為下午茶或是餐後甜點,值得推薦!順帶一提,服務員的態度都十分之好

順帶一提,服務員的態度都十分之好
外卖自取
2024-08-25 375 浏览
今日黎到沙田新城市廣場行街🛍️, 見到有間糖水鋪主打🍮台式甜品,正好同朋友食埋宵夜先番屋企😍✨🍧豆腐花牛牛 $60份量勁足, 😍豆腐花上面仲鋪滿紅豆、芋圓、珍珠、芋泥等配料, 糖漿仲係另外跟埋就可以唔落糖漿, 因為配料本身已經夠晒味道😉佢嘅3.5牛乳雪糕更係一絕,牛乳味濃郁,仲唔會好甜😋成個糖水真係勁豐富, 同朋友share食就岩晒🥳呢度嘅芋泥仲係每日新鮮製, 口感細膩濃稠, 特別好食🥰✨🍧豆腐花1號 $50同樣有豐富配料, 如有紅豆、珍珠、奶茶凍及寒天晶球, 因為覺得唔夠喉, 所以加$5 要埋迷你白玉🥰奶茶凍嘅奶茶味比較出, 仲唔會好甜, 同滑溜嘅豆腐花都幾夾❗️✨🧋仙草大紅袍奶茶 $36✨🧋大紅袍奶茶 $30除咗甜品,呢度仲有多款台式飲品供應🤩大紅袍奶茶真係必點,整體茶味夠香, 如果想增加口感仲可以叫”仙草大紅袍奶茶”😋

✨🍧豆腐花牛牛 $60

✨🍧豆腐花1號 $50

✨🧋仙草大紅袍奶茶 $36
✨🧋大紅袍奶茶 $30
2024-08-24 328 浏览
去到沙田Shopping,經過「仙滿堂」,被店舖的門面吸引了。 餐廳裝修簡約,感覺舒服。這裡甜品選擇種類亦不少,包括:招牌仙草系列、紅豆湯系列、豆腐花系列、養生黑糯米系列、牛角包麻糬窩夫、芝士奶蓋白玉丸子系列、飲品系列、鮮奶系列、還有雪糕….,款式多到難以抉擇! 1️⃣招牌豆腐花(熱)🍽香滑的豆腐花,配料十足,包括:芋圓、珍珠、紅豆、迷你白玉,給人一種視覺和味覺上的層次感和飽滿感。2️⃣Oreo脆脆芝士奶蓋白玉丸子 🍽軟糯的白玉丸子,濃滑的芝士奶蓋,配上Oreo脆脆,是一款彼有特色的甜點。3️⃣法式焦糖燉蛋 配3.5牛乳雪糕 🍽表面的焦脆,內裡滑嘟嘟的燉蛋,每一口都有豐富的奶香,配上香滑及香濃牛奶味的雪糕,很滿足!4️⃣古早冬瓜茶🍽味道甘甜,消暑解渴。

1️⃣招牌豆腐花(熱)
2️⃣Oreo脆脆芝士奶蓋白玉丸子
3️⃣法式焦糖燉蛋 配3.5牛乳雪糕
4️⃣古早冬瓜茶
🍽味道甘甜,消暑解渴。
2069 浏览
2024-08-23
下午茶
今日路過見裝修幾靚!!!嗌咗杯奶茶仙草!!!本身嗌少甜少冰!!!點知飲落甜到痴線 啲冰又多 飲不下去!!!好後悔買咗  無下次!!!短期內都唔敢再飲呢類甜品!!!
今日路過見裝修幾靚!!!
嗌咗杯奶茶仙草!!!
本身嗌少甜少冰!!!
點知飲落甜到痴線 啲冰又多 飲不下去!!!
好後悔買咗  無下次
!!!
短期內都唔敢再飲呢類甜品!!!
奶茶仙草
2024-05-29
5 分钟 (外卖自取)
2024-05-10 505 浏览
上次來這家只是喝了手搖飲品,今次終於坐下來試試他們的甜品。店面小小的,造成開放式,感覺不侷促,是續攤的好地點!點了一份仙草2號,一份豆腐花牛牛動。仙草2號配料有仙草、焦糖味布丁、寒天晶球等。很喜歡焦糖味布丁,本身就是焦糖布丁控,沒想過布丁也可以配仙草紅豆薏仁等配料一起吃,感覺也蠻搭的!如果布丁焦糖味再濃一點更好!另外一份豆腐花牛牛,老公吃了瞳孔放大,大喊好吃!因為他是牛奶控,吃到3.5牛乳雪糕,牛奶味濃郁,啱晒佢口味!我也吃了吃他的芋泥,香濃綿滑。值得再來!
仙草2號
豆腐花牛牛
仙草2號
豆腐花牛牛
2024-04-24 474 浏览
食完午餐,同朋友share甜品食👯‍♀️落單後1分鐘即有得食,效率驚人!🫢✴️3.5招牌牛牛✴️好墜手嘅一杯甜品,由上至下嘅配料有:3.5牛奶雪糕、白玉、朱古力雪糕、仙草凍🥄首先係3.5牛奶雪糕,佢嘅質地唔係軟綿,好快就會溶,食落都無咩牛奶味,只得一種假奶甜味☹️白玉煙韌,份量都唔少,會食得飽人🙉仙草凍都係正常水準,不過唔算特別滑~成杯甜品最奇怪/特別(?)係中間嘅朱古力雪糕,佔咗有半杯,夾白玉同仙草凍食唔太融合,但又避唔到,食到中段仲好膩好甜,所以忍痛放棄🙌🏻🙌🏻

3.5招牌牛牛
3.5招牌牛牛

✴️3.5招牌牛牛✴️

1936 浏览

2024-04-10 269 浏览
服務態度幾好,入到去坐得舒服。加了10元芋圓,十分煙靭。又唔係好甜,食得幾易入口。仲有珍珠好咬口,加上有桃膠養生,食完唔會有罪惡感,店舖位置仲幾方便添,可以試試。
早兩日同老婆喺沙田新城市廣場行街,行行下老婆話口痕好想食甜品,行左陣見到一間叫[仙滿堂]嘅糖水舖係食台式甜品嘅,老婆話想試下,於是就攞飛等入座,入座後安排左一張二人枱,現場環境地方雖然唔算好大,但新裝修好企理坐得舒服嘅,Menu都有好多款選擇,我哋最後揀咗個招牌豆腐花(凍)同埋招牌麻薯牛角包窩夫配3.5牛乳雪糕,落單後隔咗一陣先上左個招牌豆腐花,個豆腐花賣相唔錯,啲芋圓、珍珠、紅豆、白玉,舖滿哂喺面非常之足料,食之前完全見唔到啲豆腐花,但原來豆腐花先係重點一食你就知好有豆香,至於個麻薯牛角包窩夫,先講個窩夫先做得好鬆脆唔會食到好油膩,我老婆好鍾意食cream啲cream嘅份量多到完全冚住哂個窩夫,麻薯都好食,牛乳雪糕夠香滑正常水準,總結呢間[仙滿堂]整體食物質素好,店員服務都唔錯, 呢間絕對有下次
2024-03-17
2024-03-06 185 浏览
很久沒有到沙田行街,行街必備的就是手搖飲品!今次試了仙滿堂的飲品。店員服務周到有禮,店內客人也不少。今次想試試凍黑糖珍珠鮮奶,珍珠份量不少,而且Q彈有口感,甜到恰到好處,奶也很香滑,滿意!
很久沒有到沙田行街,行街必備的就是手搖飲品!
今次試了仙滿堂的飲品。店員服務周到有禮,店內客人也不少。
黑糖珍珠鮮奶
黑糖珍珠鮮奶
2024-01-29 340 浏览
走入仙滿堂,先俾佢哋嘅仙草牛奶吸引到!個碗裝得滿滿當當,食物色彩斑斕,令人眼前一亮。我叫嘅「仙草1號」,真係大得滯,足料到爆炸,啖啖細嚼,感受到嗰種Q彈又滑溜溜嘅仙草配上嗰軟綿紅豆同珍珠,簡直係口感大合奏!薏米帶啲脆嘅口感,整體食落去又滑又爽喉,正到不得嘞!🤤而啲招牌麻糬牛角包窩夫就真係另一個挑戰呀,每一啖都係驚喜!牛角包啖啖鬆化,表面嘅麻糬拉絲得嚟食起嚟又有嚼勁,相輔相成咁。當然冇少咗啲雪糕,佢哋個牛乳雪糕香濃得黎又唔膩口。係熱辣辣天氣之下嘅最好對策,食落去簡直係解暑神器!😉🍨最後補充嘅,甜品世界唔係得仙草同窩夫咁簡單。綠茶同埋OREO脆脆丸子,一啖咬落去,感覺到兩種完全唔同嘅口感,微苦嘅綠茶同濃郁嘅巧克力味,盛惠味蕾。焦糖布丁就係啱哂愛甜品但又怕太甜嘅你,質感啫喱啫喱嘅,食落又有啲滿足感,真係非常之fit我口味!總括嚟講,店內嘅食物係「包你滿意、食到飽」嘅代表。下次約埋啲朋友,又可以嚟這度分享呢啲小確幸喇!👍🌈

2024-01-22 294 浏览
去新城市睇左齣戲之後口淡淡想食碗甜品,除左滿記之外仙滿堂都係一個選擇~☺️✍🏼雙芋紅豆湯(凍) $50裡面有紅豆湯、芋泥、迷你白玉、芋圓、仙草!呢度啲芋泥真係無得輸,綿綿嘅芋頭蓉甜度剛剛好,唔好太溜,好味!至於其他食材就正常發揮。✍🏼仙草3號 (凍) $55朋友就叫左仙草三號,裡面有仙草、紅豆、芋泥、薏仁、桃膠。總括黎講呢度啲糖水都算大大碗,食完都幾飽肚,店內都唔算多位,如果假日去多人都坐得有少少迫。

✍🏼雙芋紅豆湯(凍) $50

✍🏼仙草3號 (凍) $55
朋友就叫左仙草三號,裡面有仙草、紅豆、芋泥、薏仁、桃膠。