2023-09-13 17 浏览
📍住家飯🍲任飲任食火鍋(90分鐘) $158/位同朋友揀左麻辣雞煲再打邊爐,先講雞煲,可以揀辣度,試左少辣~等左一陣就有得食,賣相算唔錯喎!雞既數量幾多,每件都有比麻辣醬汁包圍,肉質可以,同時肉唔會亁柴咁🤓雞翼同雞髀位都有,麻辣既味道正合我口味,啱曬我呢啲無辣不歡既人😋配料方面都唔講得少,有栗子🌰、豆卜、洋蔥、生菜等等,好足料啊!😍整體味道辣辣地,幾惹味!食到咁上下,就可以開始打邊爐!🤩火鍋配料既種類繁多,多達40多樣~大多肉類、丸類,味道同其他餐廳食既差唔多,但個人較推薦牛柏葉同韭菜餃🥟牛柏葉比較新鮮,冇乜雪味~淥完之後仲係爽口彈牙😎連朋友都夾左幾round!另外韭菜餃都唔錯,個皮幾薄身,仲有蝦粒,幾有口感😙肉類方面,特級肥牛、豚肉片同滑雞件都係可以任食~📍 住家飯 (屯門)屯門青海圍8號屯景大廈地下C號舖#屯門 #住家飯 #雞煲 #打邊爐 #火鍋

📍住家飯

雞煲

🍲任飲任食火鍋(90分鐘) $158/位

📍 住家飯 (屯門)
屯門青海圍8號屯景大廈地下C號舖

#屯門 #住家飯 #雞煲 #打邊爐 #火鍋
雞煲
2023-09-08 19 浏览
琴日冇煮飯,所以就去間小店簡簡單單食個飯就算🤭就見到個火鍋仼食,又唔算太貴就一於去食🤤個到食物款色唔算好多,正正常常啦~以個價錢黎講已經好抵,雞牛豬仼食😆蔬菜同丸類都有好多🤩飲品都有好多選擇😋肥米揀左個沙嗲湯底同椰子雞湯湯底!沙嗲個個好正🤤好入味好濃,唔洗用邊爐醬料都得🤣食響零同公仔麵就入晒味👍🏻可以自製一個沙嗲牛肉麵🤣佢嘅豬肉片好好食🤭鍾意食佢嘅豬肉片!佢食嘅野同舖頭名真係幾夾🤣真係有食緊住家飯嘅感覺!同埋店員都好nice,冷氣位好凍就同我地講話不如調個冇咁凍嘅位🥰下次想試下佢嘅小菜😋因為食飯個陣睇到隔離枱嘅小菜又大份又吸引🤣#住家飯📍屯門青海圍8號屯景大廈地下C號舖

#住家飯
2023-09-06 24 浏览
最近搬左去屯門,所以努力係度搵下唔同既餐廳解決三餐,發現呢間任食火鍋唔算貴,仲主打無味精湯底,有日式壽喜燒、地獄麻辣湯等等,就決定入去試一試啦。 🟥湯底可以選擇單一款湯底或者鴛鴦鍋,若果普通湯底唔夠滿足,都可以揀麻辣雞煲同酸菜魚架! 今次我地就揀左蕃茄薯仔湯,裡面有濃郁既蕃茄味,入面仲有薯仔肉同蕃茄,夠晒真材實料。🟧肉類 有豚肉片、特級美國肥牛同滑雞件,每樣都肥瘦適中,唔錯🟨自助櫃除左叫肉,仲可以出去自助櫃果度夾丸類、腸仔、午餐肉同麵食,仲有炸魚皮,響鈴,山根等等,一定夠晒飽。🟩 飲品選擇都幾多,除咗普通汽水、啤酒之外,仲有茶、包裝支裝涼茶,咁就打邊爐都唔驚熱氣啦~

🟥湯底
入面仲有薯仔肉同蕃茄,夠晒真材實料。

🟧肉類
有豚肉片、特級美國肥牛同滑雞件,每樣都肥瘦適中,唔錯

🟨自助櫃

🟩 飲品

2023-08-27 43 浏览
好少寫食評,今次忍唔住要寫,希望店主留意並改善。食物唔掂,肥牛好肥又韌、豚肉‘鞋‘、丸皺皮同蚧柳😫、好少少既係雞同生菜😄最大鑊係張櫈勁多漬🤢🤢🤢,真心希望店主留意因為店主對客人都幾有禮細心。
好少寫食評,今次忍唔住要寫,希望店主留意並改善。
2023-08-27
2023-08-25 49 浏览
服務唔好第一次試過等外賣等半個鐘 未試過堂食,決定比多次機會試下堂食自己一個人去食 坐門口位凍到傻,冷氣風兜頭吹到正🧊凍到打冷震有吉檯,但唔比你轉… 因為要留比兩個人坐,但一直無人入黎…然後話你坐嗰張啦 「係呀對面一個人坐緊」wt… 張檯又唔係大話較細左冷氣,但d 風無細過…d 野食係好快凍,因為被冷氣吹凍,等你食得快d 😊呢個價錢又唔係平 約$60 個餐 食連鎖快餐仲舒服食物soso 真係普通,完全稱不上好食已叫朋友唔好幫襯
服務唔好
第一次試過等外賣等半個鐘

未試過堂食,決定比多次機會試下堂食
自己一個人去食
坐門口位凍到傻,冷氣風兜頭吹到正🧊凍到打冷震
有吉檯,但唔比你轉… 因為要留比兩個人坐,但一直無人入黎…
然後話你坐嗰張啦 「係呀對面一個人坐緊」
wt… 張檯又唔係大
話較細左冷氣,但d 風無細過…
d 野食係好快凍,因為被冷氣吹凍,等你食得快d 😊

呢個價錢又唔係平 約$60 個餐
食連鎖快餐仲舒服
食物soso 真係普通,完全稱不上好食
已叫朋友唔好幫襯

2023-08-20 49 浏览
想在屯門找個地方吃午餐,於是便在網上找到了這間餐廳,寫評都說不錯,便宜又好吃,於是便試試。我們兩個人叫了一個雞煲火煱,當時是下午1點半左右時間,也算是繁忙時間,等了半小時才有雞煲送上枱,雞件本身已熟,所以我們馬上就吃了一件,超級無敵咸!!!雞件還是炸過,我從來未吃過雞煲入面的雞是會用粉炸過的🤢🤢外面餐廳的雞煲最多也是炒一炒/煎一煎,但不會用粉包裹着,但這間餐廳的雞煲味道不但咸,口感也不好吃。之後我們打邊爐,肥牛上桌已知不新鮮,那些丸類還是有點臭,像吃垃圾。雖然價錢是很便宜,但至少味道和質素也要公平合理吧。P.S餐具還有點髒。

P.S餐具還有點髒。

2023-08-16 27 浏览
經過依間餐廳好多次,終於可以試下佢晚抵食雞煲。晚市$168就可以任食任飲雞煲/邊爐😆我同朋友揀左麻辣雞煲再打邊爐🐤由於朋友唔可以食咁辣,所以叫咗好少辣。個煲嚟到已經好香,啲味道亦岩岩好,唔好太辣,又夠味!啲雞都被個麻辣醬包住,而且啲雞唔係太骨,係好有肉地,所以我哋都食得好滋味🤤食完雞煲,就加咗豬骨湯開始打邊爐。佢嘅選擇都唔少,基本肥牛、雞件、豬肉片、丸類、蔬菜類、菇類都有,亦有得自己混醬👍🏻同埋個煲有兩邊,我同朋友都可以自己一人一邊整自己鍾意既野食😆另外佢既飲品櫃既野飲都好多選擇,有罐裝、支裝同紙包裝既都有。我超開心見到有豆漿飲,仲要可一支咁飲,好爽!整體地方唔係話好大既環境,但坐得都好舒服,打邊爐要有既野都好齊備,同朋友慢慢食、慢慢坐都係一個好選擇。佢另外都有做小菜,見佢地既小菜都好大碟好吸引,下次要試下先☺️😋

食完雞煲,就加咗豬骨湯開始打邊爐。

2023-08-08 70 浏览
放工約酒肉朋友去食住家飯,whatsapp強調,不是屋企食飯,係去置樂既住家飯,食火煱放題.叫咗酸菜魚湯底,冇味精,一開始,食魚,菜,菇類,水餃.然後,再叫牛,豬,雞肉,食物新鮮衛生。飲品任飲,有啤酒,汽水,果汁,涼茶。我倆飲吓啤酒,椰汁(天天,我好耐無見到),開心暢飲,在舒服親切既餐廳裡,大家傾吓講吓, 暢所欲言. 最後,大家食飽帶半醉,開開心心回家。店內有一家四口在吃火煱自助,也有客人吃小菜套餐。店員待客親切,看來大家也很熟络。店內環境整齊清潔,不錯。

店內有一家四口在吃火煱自助,也有客人吃小菜套餐。

店員待客親切,看來大家也很熟络。

店內環境整齊清潔,不錯。
2023-08-07
2023-08-07 33 浏览
這間位於屯門置樂的“住家飯”除了有各式各樣的小菜,還有不同口味的火鍋選擇😋,十分適合忙碌的香港人收工後 過來感受“住家”的溫馨。🥰店面整潔,環境很舒適,店員服務周到,會主動顧及客人的需求,給人溫暖有禮既感覺。☺️今次我同朋友嘗試咗“住家飯”的火鍋🫕,性價比高,價錢划算,$168/位,兩小時任食任飲。主打低糖低鹽·無味精火鍋,但毫不影響火鍋的味道,依然很惹味。🤤首先我哋選擇咗麻辣雞煲🐔,可揀唔同辣度🌶️,自助落單,加單方便,上菜很快呢🥳雞肉很鮮嫩入味,份量足夠✌🏻隨後食完雞煲會加入“無味精湯底”,打邊爐的食材多樣,有新鮮的肥牛,雞肉,豚肉,蔬菜,各式丸類,餃子烏冬…可滿足不同顧客的口味。👍🏻飲品櫃亦有好多種類既飲品👍🏻,真係符合晒一家大細既需求。例如,涼茶 檸檬茶 蘋果綠茶 啤酒等等……至於涼茶,啤酒🍻更是打邊爐的不二之選💯🥢住家飯(屯門)📍屯門青海圍8號屯景大廈地下C號舖

🥢住家飯(屯門)
2023-08-06
晚市$168仼食2個鐘,可以揀雞煲/酸菜魚,再打邊爐,飲野仼飲~🐟酸菜魚湯底酸辣开胃,配有酸菜、芽菜、豆卜等配料。魚肉份量好多,而且魚肉幾嫩滑。🍲火鍋食到咁上下就可以落火鍋配料,連同醬汁全部擺喺出面雪櫃,想食雞/牛/豬可以用電話QR code落單📱,魚皮同響鈴就放喺雪櫃旁邊🙌肥牛幾有牛味,唔會好靭。火鍋配料特別想讚下魷魚、牛柏葉、芝心丸同粟米。魷魚、牛柏葉爽口彈牙,粟米好爽甜。出面仲有不同丸類、菜類、菇類同麵食😚仲有!住家湯無限添飲,好足料😎舉手問職員就可以~總括嚟講我覺得呢間幾抵食,百幾蚊有咁多款肉食,仲有酸菜魚

🐟酸菜魚

🍲火鍋

總括嚟講我覺得呢間幾抵食,百幾蚊有咁多款肉食,仲有酸菜魚
  • 酸菜魚
  • 住家湯
我的工作在屯門區,可能每日都要到屯門不同嘅地方工作,有時食午飯時間都很趕的,所以未必夠時間去選擇餐廳。今日同事介紹了住家飯,說它是無味精,很好食。由於今日在這家餐廳附近工作,所以決定去試一試。食品都幾多選擇,環境都算幾乾淨。最後我點了,蔥油雞扒雙蛋飯。雞扒外脆內嫩,蔥油不會過咸,太陽蛋煎得不錯,飯粒分明。我好耐都無係開工嘅日子,食午飯係覺得好食。這間店我會再幫襯。都會推薦比同事。不過今日我2點15分先到達店舖,所以湯已經沒有了。
我的工作在屯門區,可能每日都要到屯門不同嘅地方工作
,有時食午飯時間都很趕的,所以未必夠時間去選擇餐廳。
不過今日我2點15分先到達店舖,所以湯已經沒有了。
#港女覓食到屯門有陣時一個人就會想食住家飯,估唔到屯門都可以搵到一間無味精嘅住家飯😍 有時唔想大魚大肉,得閒路過想食煮家飯都可以食下😎✨台灣雞扒肉燥飯,都幾好食,半煎炸雞扒唔柴夠嫩滑,同埋佢啲肉燥都食到好濃嘅香料花椒八角味。另外點餐送老火湯,凍飲+$3呢個飯應該會比較適合重口味嘅人士,淡口嘅人應該會覺得好重香料味未必受到😂餐廳仲有無味精任食打邊爐架,下次冬天嘅時候可以再幫襯✌🏻✨總結人均消費💸:$55/1人味道:🌕🌕🌕🌕🌑份量:🌕🌕🌕🌕🌑服務:🌕🌕🌕🌗🌑質素:🌕🌕🌕🌑🌑🍴 住家飯 (屯門)📍屯門青海圍8號屯景大廈地下C號舖
#港女覓食到屯門

另外點餐送老火湯,凍飲+$3

餐廳仲有無味精任食打邊爐架,下次冬天嘅時候可以再幫襯✌🏻

✨總結
人均消費💸:$55/1人
味道:🌕🌕🌕🌕🌑
份量:🌕🌕🌕🌕🌑
服務:🌕🌕🌕🌗🌑
質素:🌕🌕🌕🌑🌑

🍴 住家飯 (屯門)
2023-07-12 29 浏览
關於環境,作為自家開設的小炒店,顯得比較親切和溫馨。也可能因為是火鍋放題,和晚市時間,人比較多,比較熱鬧。店面整潔,服務周到,給人留下比較好的印象。至於食物,新鮮的牛肉、豬肉、雞肉、餃子、蔬菜、丸類和麵食選擇比較豐富,能夠滿足不同的口味和需求。椰子雞湯底,有一定的鹹甜味,帶有椰子的香味和口感,未放任何東西的情況下,自己飲左三碗湯。這種湯底可能更適合喜歡口感清淡,不喜歡太過辛辣或濃重口味的人。如果湯底調味得當,搭配上新鮮的食材,應該會是一頓不錯的火鍋放題。特別推介自家包的餃子,皮薄餡靚。

特別推介自家包的餃子,皮薄餡靚。
2023-07-10 27 浏览
小店標榜完全不使用味精,住家健康好滋味。晚飯時段,有小菜也有任食火鍋可選擇。貓太太和豬先生點了三個小菜,份量卻一點也不「小」。小菜加$8便有老火湯水和白飯,頗為抵食。🍲老火湯有半碗都是湯渣。青紅蘿蔔、粟米、南北杏、蜜棗、豬骨,滿滿真材實料,清甜滋潤🥰。🦑椒鹽鮮魷 ($88)必點推介!脆脆面衣包裹鮮味魷魚,加上椒鹽汁,無得彈。豬先生說,外賣一盒回家當零食也不為過,比大排檔或酒樓更好吃。🐮沙嗲金菇肥牛粉絲煲($88)粉絲盡沙嗲醬汁,比肥牛更索味🤭肥牛份量也不少,這道簡直是下飯殺手。🐥啫啫滑雞煲($88)目測小店有枱客人也點這煲,看來是招牌菜。大量蒜頭、蔥頭、洋蔥、一點指天椒,怎麼會不香?每件嗜嗜雞都沾滿醬汁,色澤誘人,確是出色。🍹忌廉泡泡阿華田、鮮檸利賓納不過不失。

🍲老火湯

🦑椒鹽鮮魷 ($88)

🐮沙嗲金菇肥牛粉絲煲($88)

🐥啫啫滑雞煲($88)

🍹忌廉泡泡阿華田、鮮檸利賓納
不過不失。
2023-07-06 24 浏览
喺置樂附近嘅住家飯,平時肥雞一諗唔到食咩,就會落嚟打個價錢非常之吸引嘅邊爐,平均都係百零蚊一個人,非常之抵食。佢個湯底有好多唔同嘅選擇,今次肥雞就嗌咗個海底椰子雞煲湯底同埋蕃茄湯底,佢嘅湯底係偏甜,如果大家鍾意飲湯嘅話可以嗌嚟飲吓。唔好以為佢價錢平就冇乜嘢食,佢喺打邊爐配菜方面都有好多選擇,包括一啲平時食開嘅雜丸,菜等等。至於肉類方面,有牛肉豬肉同埋雞件,雖然話唔係啲好靚質素嘅牛肉,但係絕對對得起佢嘅價錢,最緊要飲品任飲,所以總括嚟講肥雞都好滿意。
2023-06-05