2K
灣仔終於有正宗越南菜啦~見到俊軒係灣仔開分店,今日新約左係附近番工的朋友食dinner, 朋友都大讚味道非常正宗,而且好味道👍🏻⋄⋄====—====—====—====—• 越式湯河/檬粉•🦀🍅蕃茄蟹肉湯檬($88)(蟹肉|鮮蝦|扎肉|蟹肉餅)以新鮮的蕃茄、蟹肉、鮮蝦和扎肉為主要材料,加入特殊的調味料熬煮而成。配料非常足料,湯頭非常濃郁,啖啖濃蝦精華,吃起來有蕃茄的甜味和蟹肉的鮮香,非常開胃😍_• 越南小食 •🍗招牌牛油蒜香雞翼($80)鮮嫩多汁的雞翼,融合了牛油和蒜蓉的香氣及大量洋蔥🧅,配上濃郁的口感。每一口都能品嚐到雞肉的鮮美和牛油蒜香的風味,絕對是雞翼愛好者的首選🤤⋄🐄香茅牛肉濱海($108)濱海是越南特式菜之一,以牛肉、檬粉、生菜炸蒜片和香茅為主要材料,搭配濱海風味的調味料。牛肉的口感鮮嫩,香茅的香氣能夠提升整道菜的風味👍🏻這道菜給人一種清新而又濃郁的感覺,絕對是越南菜的經典之一😝_• 飲品 •🥭芒果沙冰($32)====—====—====—====—.📌店名:俊軒越南餐廳 (灣仔)‘📍地址:灣仔軒尼詩道61號地舖

====—====—====—====—
• 越式湯河/檬粉•
🦀🍅蕃茄蟹肉湯檬($88)
(蟹肉|鮮蝦|扎肉|蟹肉餅)

_
• 越南小食 •
🍗招牌牛油蒜香雞翼($80)

🐄香茅牛肉濱海($108)

_
• 飲品 •
🥭芒果沙冰($32)

====—====—====—====—
  • 芒果沙冰
  • 蕃茄蟹肉湯檬
  • 香茅牛肉濱海
2025-01-04 360 浏览
俊軒越南餐廳😘😘😘越愛越識食灣仔軒尼詩道、新開越式餐廳、以圓形門口設計、吸引🤩眼球、加埋正宗越南人主理、不用去越南、都可品嚐越式風味、yummy yummy 😍是曰晚餐✨越式生牛肉湯河$78上碟時半生熟,有厚度之餘,肉質亦鮮嫩、軟綿綿、香濃牛味、河粉又稱金邊粉、幼滑爽口、濃香牛骨熬製湯底、濃郁精華、牛肉湯香味撲鼻而來、鮮甜不油膩、配搭九層塔、芽菜、芫荽等香料味道更清新!✨越式牛肉法包配鵝肝醬套餐$76+$3配凍檸茶越式法包是越南麵包、烤烘香脆、外層脆卜卜、內軟綿綿、餡料也是十足,滿🈵嫩滑牛肉、塗上濃香鵝肝醬、越南特色配菜、醃漬紅、白蘿蔔絲、青瓜片、口感豐富超惹味、餘香繚繞口腔!清香檸檬片、配搭紅茶、夠清爽!✨越式炸春卷$75/4件越式春卷皮(米紙)裹包🈵滿饀料、肉碎、木耳絲、紅蘿蔔絲等等、新鮮即炸金黃、香脆不油膩、生菜包捲、並沾點魚露、夠fresh、清爽!✨招牌牛油蒜香雞翼$80/5隻大大雞中翼、炸至外層酥脆、金黃香口、濃香牛油、蒜香味、肉嫩多汁、夠juicy 、外層披上厚厚洋蔥𢇁、提升味蕾口感!*精美套餐供應*俊軒越南餐廳灣仔軒尼詩道61號地舖港鐵灣仔站C出口、步行有3分鐘
俊軒越南餐廳
😘😘😘

越愛越識食

是曰晚餐
✨越式生牛肉湯河$78
✨越式牛肉法包配鵝肝醬套餐$76+$3配凍檸茶
清香檸檬片、配搭紅茶、夠清爽!
✨越式炸春卷$75/4件

2025-01-04
越式炸春卷
招牌牛油蒜香雞翼
越式牛肉法包配鵝肝醬
朋友介紹,灣仔開左間新式越南餐廳,以圓形拱門設計,非常吸引眼球👀,加上越南人主理,可以品嘗地道越南美食。望望餐牌,種類繁多,有法包、湯河、小食,扎肉、香茅雞翼等,仲有滴漏咖啡☕️等,應有盡有。越式生牛肉湯河:呈上時半生熟,有厚道之餘,夠曬粉嫩,肉質鮮嫩,呷一口湯頭,香濃清甜牛骨湯一飲入魂,牛肉味濃而不油膩,搭配九層塔🌿,芽菜清新!香茅雞翼湯檬:用乾蔥蒜蓉汁帶出雞肉的鮮香,加上新鮮香茅釋放獨特清爽之香氣,溢齒留香,連不吃雞翼的朋友也忍不住要品嘗,揀湯檬粉,檬粉爽順,吸湯都好出色,湯底香氣四溢,啖啖都好鮮。香茅豬扒:香茅淡淡的香氣與焦香豬油的味道混在一起,香茅醃得比較甜,包裹着甜甜的豬扒,紅椒粒及蔥粒,伴以薄荷葉,熱辣辣,脆卜卜。越式三色扎肉法包配鵝肝醬:法包烘至香脆金黃,外層脆卜卜,入面塗上牛油,內裏軟棉棉,包裹著滿滿扎肉、燻蹄、越南叉燒,塗上香軟細滑的鵝肝醬,仲有越南特色醃配菜,漬物同白蘿蔔絲、青瓜片、層次感豐富。熱檸茶:清新數片檸檬片,配上紅茶底,中和不苦澀。總結:精美套餐供應 用心經營食物質素高 還原越南菜

熱檸茶:清新數片檸檬片,配上紅茶底,中和不苦澀。

總結:
精美套餐供應 用心經營
食物質素高 還原越南菜
之前係上環食過一次,味道超級正宗,價錢親民,知道灣仔開左分店,地點就腳,所以再次幫襯。餐廳門口裝修色彩繽紛,新分店地方更大更靚,牆上有好多掛尋,充滿越南色彩。🐤招牌海南雞必食推薦!半隻份量已經超多,肉質真係好juicy ,連雞胸肉都不會老,雞皮皮薄嫩滑,點埋秘製醬汁,好惹味。🦐鮮蝦米紙卷整體感覺好清新,煙韌米紙包住鮮蝦,大量生菜,蘿蔔絲,加上沙律醬,爽口健康。🥖越式雞扒法包配鵝肝醬又係必食推薦,法包外脆內軟,聽講係餐廳獨門配方,真係無得頂。雞扒煎得香脆,配埋鵝肝醬,咸咸香香,超級好食。套餐仲包了一杯飲品,超值之選。⭐️以呢個價錢有呢個質素,真係超班👍🏻

🐤招牌海南雞

🦐鮮蝦米紙卷

🥖越式雞扒法包配鵝肝醬

⭐️以呢個價錢有呢個質素,真係超班👍🏻
2025-01-26
  • 越式雞扒法包配鵝肝醬
  • 鮮蝦米紙卷
  • 招牌海南雞
📍灣仔✨俊軒越南餐廳✨餐廳環境舒適,服務態度友善,推介比越南美食愛好者😬🔹越式豬頸肉湯檬呢碗湯檬嘅湯底清甜,散發住香茅獨特芳香。豬頸肉煮至嫩滑,咬落肉汁四溢,搭配檬粉,掛滿湯汁,口感滑順,真係好開胃!🔹香茅豬扒湯檬重點絕對係香茅豬扒,肉質厚實,表面金黃酥脆,食落有香脆嘅口感,肉質又唔會太乾,好JUICY多汁~搭配清爽湯底,口感層次豐富,令人感到滿足。🔹越式牛肉法包配鵝肝醬法包外脆內軟,牛肉經過醃製,味道非常入味,配滑順鵝肝醬,令整個味道更加豐富,真係一個完美嘅組合。🔹越式炸春卷春卷外皮炸至金黃脆口,內餡充滿新鮮嘅蔬菜同埋豬肉,口感清脆,搭配醬油或魚露更滋味!🔹咸梅青檸梳打酸酸甜甜,仲帶有咸梅嘅獨特風味,飲落清爽好開胃。俊軒越南餐廳✨📍灣仔軒尼詩道61號地舖

🔹越式豬頸肉湯檬

🔹香茅豬扒湯檬

🔹越式牛肉法包配鵝肝醬

🔹越式炸春卷

🔹咸梅青檸梳打
酸酸甜甜,仲帶有咸梅嘅獨特風味,飲落清爽好開胃。

俊軒越南餐廳✨
📍灣仔軒尼詩道61號地舖
2025-01-22 37 浏览
經過灣仔本區又有一間新食店開張, 是主打越南食品的俊軒越南餐廳, 裝修簡潔光猛, 餐牌主打越南菜; 越南法包、越南河、越南檬、香茅豬扒、牛油雞翼......價格親民。招牌海南雞配黃薑飯 ($82)**海南雞賣相不錯, 金黃色雞皮, 雞皮香香滑滑的 , 雞肉夠肉汁, 不嚡口, 放些附上的海南雞醬, 惹味得很, 俊軒越南餐廳的海南雞醬味道很豐富, 我食得出的主要材料有; 香矛、辣椒、青檸、薑蓉、蒜蓉、糖等等, 香矛味道頗出, 酸酸甜甜的青檸及香矛的清新氣息。**海南雞飯的軟硬度更是我喜愛的, 米飯粒粒分明乾身, 米飯粒沾滿了黃薑粉粒, 米飯是有點嚼口的, 飯粒入口充滿了雞湯的油香, 黃薑放得多, 卻沒有黃薑那股黃薑獨有的苦澀及泥土噏味, 好食, 最後一定要食埋啲酸甜爽口的蘿白絲, 清新口氣。椰青($40)椰青水夠甜, 冰涼解渴, 估唔到椰青水咁甜, 椰青肉還是嫩嫩的, 可以用匙羹刮嚟食, 甜甜滑滑, 可以當甜品食, 一點不浪費食物。

招牌海南雞配黃薑飯 ($82)

椰青($40)

• 招牌海南雞配黃薑飯
2025-01-21 0 浏览
最近想減肥,於是我選擇了越南菜,因為它們通常油少低卡首選。今天在灣仔發現了一間餐廳,忍不住進去試試。💫招牌火車頭河粉河粉滑滑的,配料有生熟牛肉,牛丸,牛柏葉,牛腱,健康之選。個set 連埋小食,揀左春卷,外脆內嫩滴漏咖啡咖啡香得剛剛好,甜度也適中,讓整頓餐更加提味。💫法包這裡的越南法包真的一流!外皮酥脆,裡面好足料😍牛肉配上鵝肝醬,口感層次感十足,真心推薦!見到差唔多枱枱都有人嗌💫沙律還點了個烤牛肉沙律,份量超大,牛肉嫩滑還有一點點辣,吃完讓人特別開胃。📍俊軒越南餐廳 (灣仔)灣仔軒尼詩道61號地舖

💫招牌火車頭河粉
滴漏咖啡
咖啡香得剛剛好,甜度也適中,讓整頓餐更加提味。

💫法包

💫沙律

📍俊軒越南餐廳 (灣仔)
灣仔軒尼詩道61號地舖
2025-01-17 0 浏览
今日想食越南野,朋友帶我去左灣仔俊軒越南餐廳。佢話係中環店食開,應該灣仔店都有保證。等緊野食期間,同職員傾計,佢話佢地既野食係由地道越南人主理,而佢地既牛湯係冇落味精真材實料既。越式生牛河($78):生牛肉係比湯慢慢浸熟,所以牛肉唔鞋而且牛肉味濃。牛湯味道亦都濃郁,而且真係好似職員所講,食唔出有味精既感覺。越式炸春卷($75):有4大條,漲卜卜。伴有酸菜同4片生菜。春卷內有木耳絲,粉絲,紅蘿蔔絲同豬肉碎,味道同口感都豐富。表面香脆。連埋酸菜同生菜一齊食,中和返個油膩感。招牌牛油蒜香雞翼($80):5隻非常大隻既雞翼。因為佢夠大隻,所以keep到入面好嫩滑多汁。牛油+洋蔥+蒜蓉加埋一齊炸雞翼,點可以唔好食?!芒果沙冰($32),牛油果沙冰($34):兩杯啲冰都打得幼細,口感Creamy又唔會太甜。好味。

2025-01-13 199 浏览
午間偶爾經過這間新開張不久的俊軒越南餐廳,見多人排隊,下班決定前來一試,果然十分驚喜!下次亦會叫外賣有8折!海南雞肉質柔嫩,鮮美多汁,搭配特製的醬油或蒜蓉醬,味道更加豐富。黃薑飯則香氣四溢,粒粒分明,帶著淡淡的姜黃香味,非常開胃。嫩滑的海南雞片,整齊放在金黃色的黃薑飯上,旁邊搭配新鮮的黃瓜片與香菜,色彩對比鮮明,令人垂涎。而牛油果沙冰質地滑順,牛油果的奶香與淡淡的甜味相結合,口感豐富且清爽。沙冰色澤誘人,而冰涼的感覺在炎熱的天氣中特別舒適。俊軒越南餐廳 (灣仔)地址:灣仔軒尼詩道61號地舖

俊軒越南餐廳 (灣仔)
地址:灣仔軒尼詩道61號地舖
2025-01-11 182 浏览
之前知道中環新開咗一間越南餐廳,聽聞味道正宗,最近灣仔新開咗分店,即管去試吓先。夜晚黃金時段餐廳好旺場,食完就發覺真係高質,唔怪得知咁多人。🐔 招牌牛油蒜香雞翼 牛油蒜香雞翼向來係越南餐廳嘅大眾之選,價錢唔平但真係好食。每隻雞翼都大大隻,有滿滿牛油味道🧈雞翼香脆可口,油香豐富。🐮 越式生牛肉湯檬另一半食越南菜最中意食生牛肉,生牛肉牛味香濃,充滿越式風味。🦀 蕃茄蟹肉湯檬真系未聽過有蕃茄蟹肉湯檬🍅蕃茄湯底好濃,飲得出真材實料👍🏼除咗蟹肉之外仲有蟹肉餅,兩者蟹肉味同樣新鮮。仲有兩塊扎肉,軟稔易入口。🥑 牛油果沙冰牛油果沙冰呢家都算常見,牛油果本身健康美味,甜度亦吾算高。

🐔 招牌牛油蒜香雞翼

🐮 越式生牛肉湯檬

🦀 蕃茄蟹肉湯檬

🥑 牛油果沙冰
牛油果沙冰呢家都算常見,牛油果本身健康美味,甜度亦吾算高。
2025-01-07
2025-01-10 179 浏览
星期日同好耐冇見嘅朋友食飯啦~八點到俊軒,仲有好多客人~果然好受歡迎,幸好有位!我哋點咗個二人晚餐,真係幾抵食!**大蝦青木瓜沙拉** 🥗🍤 越南版嘅青木瓜沙拉比泰國嘅甜口啲~蝦又大又新鮮,食落去好清爽😋**海南雞飯** 🐔 雞味十足!雞皮薄,配埋特製醬汁,真係好好味!真係冇諗到越南餐廳嘅海南雞飯咁用心~**豬扒河粉** 🍜 炸豬扒大大塊~香口又好食😋 呢個醬汁又係唔同嘅,呢度嘅醬汁真係根據食材用心搭配過,超正!**春卷** ❤️ 同朋友各一塊做開胃小食,加埋酸酸嘅醬汁~好食好食!咁多人嚟,真係有原因嘅!

**大蝦青木瓜沙拉** 🥗🍤

**海南雞飯** 🐔

**豬扒河粉** 🍜

**春卷** ❤️
同朋友各一塊做開胃小食,加埋酸酸嘅醬汁~好食好食!

咁多人嚟,真係有原因嘅!
2025-01-09 138 浏览
之前係中環返工都食過俊軒越南餐廳,最近發覺灣仔都開間分店。今日又好想食pho 🤭有散叫,但發現有套餐,套裝食物又幾岩食,而且仲平啲,一於叫套餐,套餐包二款小食,二款主食,飲品,仲有埋甜品🍮先嚟二杯特飲,龍眼肉紀子桂園茶、飲杯保保身😆龍眼肉好多,甜甜地好飲一杯咸青檸柑桔🍋‍🟩梳打水, 青檸咸柑桔比例都幾好👍小食簡左最開胃既木瓜蝦沙律,炸春卷。蝦爽,沙律酸酸甜甜,好細心木瓜切到好幼細,配上炸香紅蔥乾蒜頭,特別香特別好吃😋越南炸春卷,又夠熱又夠脆,餡料好多,包生菜一齊食口感清新。我就肯定叫越式香茅豬扒湯河,鍾意佢湯底帶胡椒香味,加入洋蔥炸蒜,粉又薄又滑,舊猪扒先正,又林又香,唔會油淋淋,夠厚肉,好滿足😋朋友叫海南雞飯,應該係黃油雞,仲要雞脾位,好靚,雞肉滑,朋友話唔洗點醬原汁原味雞味好正,朋友話碗飯口感好特別,唔會散修修,似食緊糯米飯,但又冇糯米飯咁硬,而且黃疆味好香,問店員點解啲飯口感咁特別,原來佢師父真係越南人嚟🤭唔怪得咁正宗咁好食🤤。食都真係好飽,先記得原來仲有甜品上,係芒果布甸🍮,仲配淡奶,唔係果啲好求其加啲啫喱粉做,真係好好食😋一路食,客人越來越多。食物量同質素都真係做得唔差,可以
一杯咸青檸柑桔🍋‍🟩梳打水, 青檸咸柑桔比例都幾好👍

越南炸春卷,又夠熱又夠脆,餡料好多,包生菜一齊食口感清新。

好滿足😋

一路食,客人越來越多。食物量同質素都真係做得唔差,可以介紹同事嚟食啦😃
2025-01-08 190 浏览
介绍一間新近開的店給大家。此店有三好:1/招呼好到無得頂你講佢就做,十分到位!2/餐品好,材料新鲜,今天試吃:牛肉鹅肝法包,好!法包外脆内軟,肉甜汁香。煎墨鱼饼,好!入口弹牙,墨魚肉粒咬口鲜香。生牛肉河粉,好!湯頭濃香牛骨味,牛肉鲜嫩。海南雞飯,好!雞肉嫩滑,油米飯粒粒可口。豬頸肉捞檬,好!捞汁酸甜适中,豬頸肉炭香外皮肉味鲜香。3/可以預訂私房菜及欢迎來料代煮海鲜店舖可容30位,如果包場應該可以,老板娘好識招呼客,招呼好到冇得頂!今日香港有以上條件的餐厅不多,此餐厅新開裝修企理,环境干淨。大家去支持下呢D良好服务餐厅,go go go!
介绍一間新近開的店給大家。

此店有三好:

1/招呼好到無得頂
你講佢就做,十分到位!

2/餐品好,材料新鲜,今天試吃:
牛肉鹅肝法包,好!
法包外脆内軟,肉甜汁香。

煎墨鱼饼,好!
入口弹牙,墨魚肉粒咬口鲜香。

生牛肉河粉,好!
湯頭濃香牛骨味,牛肉鲜嫩。

海南雞飯,好!
雞肉嫩滑,油米飯粒粒可口。

豬頸肉捞檬,好!
捞汁酸甜适中,豬頸肉炭香外皮肉味鲜香。

3/可以預訂私房菜及欢迎來料代煮海鲜

大家去支持下呢D良好服务餐厅,go go go!
2025-01-05
  • 越式生牛肉湯河
  • 香煎墨魚餅
  • 海南雞飯
  • 越式牛肉鵝肝醬法包
2025-01-07 97 浏览
今天我來到灣仔開會,特地選擇了一家新開張不到一個月的俊軒越南餐廳,期待能品嚐到地道的越南美食。我點了火車頭、香茅雞翼和香茅青檸梳打。首先,火車頭的份量相當可觀,讓我驚喜不已。底粉豐富,吸附了湯底的鮮味,讓每一口都充滿了香氣。牛筋軟滑,入口即化,口感極佳;而牛腩則煮得十分軟嫩,令人忍不住一口接一口,生牛肉沒有筋,牛丸的口感爽滑,湯底的調味恰到好處,並不過鹹,讓人能夠品味到食材本身的鮮甜,實在非常可口。接下來的香茅雞翼則是這頓午餐的另一亮點。雞翼表面烤得金黃酥脆,散發著誘人的香氣,讓人食欲大開。每一口都充滿了香茅的風味,肉質鮮嫩,令人回味無窮。最後,搭配的香茅青檸梳打則為這頓飯增添了一絲清新的感覺,酸甜適中,十分解膩。整體來說,這是一頓既美味又令人滿足的午餐,讓我對俊軒越南餐廳留下了深刻的印象。

火車頭
牛筋軟滑,入口即化,口感極佳;

火車頭