2020-07-10 641 浏览
同女朋友中午去馬鞍山搵食。食完覺得呢間麻麻地,翻食機會唔大。叫咗兩個午市定食,包一罐罐裝飲品,薯仔沙律同小食。但係套餐拉麵唔同單點,會無雞蛋。薯仔沙律有啲點心麵響面,不過不失。特選小食要咗餃子,每人三隻,一口一隻,唔算太差。男盛拉麵($84)除咗傳統叉燒,仲有兩嚿炸雞。湯底未見驚喜,拉麵尚算彈牙。比想像中唔係咁豐富。黑蒜油熟成湯拉麵($76)蒜頭味濃,湯底比男性拉麵濃厚, 拉麵都算彈牙。食完會口渴。

薯仔沙律有啲點心麵響面,不過不失。

特選小食要咗餃子,每人三隻,一口一隻,唔算太差。

男盛拉麵($84)

黑蒜油熟成湯拉麵($76)
蒜頭味濃,湯底比男性拉麵濃厚, 拉麵都算彈牙。食完會口渴。

2020-04-09 894 浏览
呢間餐廳既食物一向比我既感覺都唔錯,之前得大埔分店同唔知邊間分店先有好抵食既午餐,依家終於到馬鞍山有午市套餐喇 🔥 🔥 超開心 😍 不過餐牌就有小小唔同咗,無咗叉燒蛋丼套餐 😣 最後叫咗炸豬扒蛋丼套餐嚟試吓。炸豬扒蛋丼套餐 ($54) : 套餐跟小食同飲品,小食揀咗唐揚炸雞,炸雞都幾大件,而且肉厚多汁 😋 而豬扒食得出係醃咗味再炸,咁既做法相當好唔會食落乾爭爭,超級好味 😋 同埋重有兩件添 😍 飯既份量亦好多,滑蛋亦整得幾出色。
炸豬扒蛋丼套餐 ($54) : 套餐跟小食同飲品,小食揀咗唐揚炸雞炸雞都幾大件,而且肉厚多汁 😋 而豬扒食得出係醃咗味再炸,咁既做法相當好唔會食落乾爭爭,超級好味 😋 同埋重有兩件添 😍 飯既份量亦好多,滑蛋亦整得幾出色。
2020-02-02 717 浏览
位置有啲隱蔽既拉麵鋪,唔係朋友帶入去都唔知佢開左呢朋友話依間連鎖拉麵店係佢學生時期就成日食。見佢分店都幾多,全港有8間。俺流柚子拉麵 $75果日唔想食太油膩既野,所以就嗌左依個。麵係幼身,湯底有啲柚子碎同大量芝麻。成個感覺好清新。蛋做到溏心,叉燒偏瘦,無乜特別。枱面有一大堆配料比你自己添加,左配右搭幾得意。俺流叉燒飯 $45反而係依個叉燒飯,真係勁好食!雖然價錢便宜,但係勁足料。除左有兩大片燒到勁香日既厚切叉燒,仲有大量叉燒碎同白蔥絲。配埋濃郁既醬汁真係勁開胃。性價比極高(不過食完會口臭哈哈)玉子大阪燒 $22大阪燒既佐料+玉子豆腐。普普通通啦。
位置有啲隱蔽既拉麵鋪,唔係朋友帶入去都唔知佢開左呢

俺流柚子拉麵 $75

成個感覺好清新。蛋做到溏心,叉燒偏瘦,無乜特別。
枱面有一大堆配料比你自己添加,左配右搭幾得意。

俺流叉燒飯 $45

反而係依個叉燒飯,真係勁好食!
配埋濃郁既醬汁真係勁開胃。性價比極高

(不過食完會口臭哈哈)

玉子大阪燒 $22

大阪燒既佐料+玉子豆腐。普普通通啦。

题外话/补充资料: 餐廳燈光太暗,人手不足,食得唔係好舒服。
2020-01-08 550 浏览
因為差不多2點半才吃午餐所以選了一個 🔸豚肉盛盒拉麵 $89正正非常肚餓的我已急不及待要起動 裡面有3款不同的肉 其中有一款是類肉東坡肉的肥肥的脂肪連同肉 入味而且入口即融 很好吃😋👍🏻 豚肉薄片也不錯不過叉燒就不太好吃 因為太厚 肉質有點硬 很難咬 相比起來便有點遜色 湯底不會太濃味 味道很好喝 喝了大半碗麵條選了普通 軟硬度剛好 連同碗內滿滿的蔥子夾在一起吃 不錯👍🏻👍🏻👍🏻有完整一顆流心蛋 很滑很好吃😍😍😍另點了 🔸大阪燒餃子 $39和朋友一同分享鋪上了滿滿的木魚絲和醬汁 多到看不見餃子🥟 餃子size是小小的 一口剛好吃一隻整體是很好吃的 會再去試其他湯麵 因為款式有很多的 不過真的不建議叫叉燒 叉燒很難吃!另外 這間拉麵會加一服務費的 請注意
因為差不多2點半才吃午餐
所以選了一個 🔸豚肉盛盒拉麵 $89

湯底不會太濃味 味道很好喝 喝了大半碗
有完整一顆流心蛋 很滑很好吃😍😍😍

另點了 🔸大阪燒餃子 $39
和朋友一同分享

另外 這間拉麵會加一服務費的 請注意
2019-12-26 432 浏览
這餐廳的服務態度可算是差!服務員好像是看不見你的,你要很多次主動舉手才有機會被發現!水杯是不清潔,要換杯新的也要等、等、等!你要小心處理你的落單,因為是有錯漏。當食物端到你的枱時,服務員只是放下,當然是亂來的!還有,漏了食物沒有送上。當你與服務員查詢時,他們的態度是『我們沒錯只是沒有拿來』。食物與圖片的差異頗大、還有湯底是非常鹹,不只是一款湯底,其他兩三款也是一樣! 用餐完畢後感覺很口渴,很想學很多水! ! !

2019-12-24 337 浏览
我同我朋友二人晚上 八點幾, 行過見佢冇乜人 睇下個餐牌 都覺得價錢合理所以就決定入去試下, 有三四個侍應否在 店內 是我們主動跟女侍應生 說兩位, 入到店內有位男 侍應生带 我們坐在二人枱, 但當其時可是我們有其他 shopping bag, 他表示可以攞多一張凳畀我擺放我的物件, 之後我們點好 食物之後叫另一位男侍應落單 他的樣子是皺曬眉好不耐煩最終我們沒有食到就離開。 其實做服務性行業現在市道那麼差還可以有這樣的服務提供給客人, 他們都應該賺夠
的樣子是皺曬眉好不耐煩

2019-12-22
2019-11-03 454 浏览
溏心蛋係好味既,不過除左舊日式叉燒,我以為自己食緊雞扒+菜+蛋既黑蒜味出前一丁.... 就差一塊厚切午餐肉,唔值呢個價錢。 我叫左份俺流男盛拉麵,雞扒係炸既,不過我食落去冇味... 菜幾濃味,不過菜同雞扒食落會以為自己食緊出前一丁加餸,再加上黑蒜油... 我落左一大匙... 同出前一丁黑蒜味定豬骨湯味一樣既味道...一碗面連加一盛惠97蚊,如果係外地(日本、國內、唐人街之類)我會覺得抵,完全係家鄉(香港)既味道🤦‍♂️不過係香港...港式既味道日式既價錢就...

不過係香港...港式既味道日式既價錢就...
2019-11-03
2019-10-29 308 浏览
睇餐牌見到張相幾靚仔而且又想食撈麵,於是就叫咗依個俺流特製撈麵。好多調味料,有炸蒜粒、秘製醬汁,仲有大大隻生蛋黃係面,篤爛撈勻令每條麵都有蛋汁就開動!麵條較粗非常彈牙,都幾掛汁,可惜醬汁好重口味,食咗一半已經覺得好咸。後來又再訪試柚子湯拉麵,個湯比較清新,會推薦湯拉麵。
俺流特製撈麵

2019-09-28 408 浏览
馬鞍山冇好的拉麵,次次想食都要去中環,銅鑼灣,見新港城有新開便去試下。6:20pm 去食,避左旺場時間。叫了俺流男盛拉麵,硬麵,熟成湯底好多餸,像什錦拉麵,湯底味濃DD,但炸雞太大嚿,可以分细件D上好些。炸雞冇即時食,浸淋左,湯不夠熱,是7成熱,叫暖湯,麵質ok. 但食唔出硬及普通有何分別。另豚肉盛合拉麵,湯底濃,湯同樣不夠熱,, 我覺熱D好些。麵質普通軟硬同硬完全吃不出分別。麵質ok, 不鞋。豚肉好大嚿,一口吃不到,可以切细件D上嗎?流心蛋做到好流心,讚。酱料,柚子胡椒,梅子,黑蒜油自行加添試下味道,柚子胡椒味最出,其次黑蒜,不过唔係太覺是黑蒜,梅子最普通,不過試完就好口渴,不停飲水,可能味精.,味濃或咸.如改善湯底,熱度及餸唔好太大嚿,就更好了。大阪烧餃子,細粒,不夠熱,味道一般。

6:20pm 去食,避左旺場時間。
叫了俺流男盛拉麵,硬麵,熟成湯底

另豚肉盛合拉麵,湯底濃,湯同樣不夠熱,, 我覺熱D好些。
麵質普通軟硬同硬完全吃不出分別。麵質ok, 不鞋。

酱料,柚子胡椒,梅子,黑蒜油自行加添

如改善湯底,熱度及餸唔好太大嚿,就更好了。

大阪烧餃子,細粒,不夠熱,味道一般。

2019-09-12 290 浏览
晚上大約八時半入座 人不多所以不用等位😊😊😊坐低後向侍應反映了冷氣吹正覺得有點冷 問可不可以轉位侍應很熱心地安排了另一個位子服務態度很好👍🏻👍🏻👍🏻點了一碗黑蒜熟成濃湯拉麵 $75裡面有日式叉燒、乾筍和蔥花叉燒質素跟平常吃的日式叉燒差不多 但麵裡有完整一粒流心蛋 吃到甜甜的醬油味雖然不小心蛋掉下湯裡 衣服被濺濕了不過這隻蛋真的很好吃😍裡面還有好多蒜片👍🏻👍🏻👍🏻蒜味超香濃😋😋😋
晚上大約八時半入座 人不多
所以不用等位😊😊😊
坐低後向侍應反映了冷氣吹正
覺得有點冷 問可不可以轉位
侍應很熱心地安排了另一個位子
服務態度很好👍🏻👍🏻👍🏻
點了一碗黑蒜熟成濃湯拉麵 $75
裡面有日式叉燒、乾筍和蔥花
叉燒質素跟平常吃的日式叉燒差不多
但麵裡有完整一粒流心蛋 吃到甜甜的醬油味
雖然不小心蛋掉下湯裡 衣服被濺濕了
不過這隻蛋真的很好吃😍
裡面還有好多蒜片👍🏻👍🏻👍🏻
蒜味超香濃😋😋😋
2019-09-01 389 浏览
完全不知道這家店的店名怎麼讀😅😅😅⋯⋯上網search方知這家拉麵是來自東京涉谷的第一拉麵店,不知道香港的這些分店有否同樣的水準。星期六晚 7:30pm 左右的超級黃金繁忙時段,人龍大概10 幾 人,但5分鐘已有位。非常高效。點了两款拉麵和一款飯,另加两份小食,10分鐘左右便上齊所有菜式。花心的人點拉麵甚麼都想試,所以點了一份濃湯和一份鹽湯拉麵。都是59元一份,以份量和配料來說,真的算是良心價。叉燒、筍絲、蔥絲甚麼都有!濃湯拉麵的湯底是以壓力煲加入大量的雞骨、豬骨跟香蔥餚製,有肉香有蔥的甜,淡白顏色。而鹽湯都就清淡很多。麵質爽滑彈牙,叉燒肥瘦均勻,軟腍適中又夠入味,兩大塊的份量剛剛好,肥油跟肉的部分還見層次紋理,肥膏不會煮到軟爛,表面略微煎過,更加香脆。炸雞味道濃郁,雞肉滑而多汁,份量好大。相對附近的其他日式拉麵店而言,這家的性價比最高。

相對附近的其他日式拉麵店而言,這家的性價比最高。
2019-08-27 326 浏览
屋企樓下新開,拉麵控嘅我當然要試下由於太肚餓 ,多款拉麵, 揀咗個餸比較多嘅一款。 有辣有唔辣,我就點咗唔辣試下原味真偽。 蔥旬自定要唔要,麵質可以自由選擇。一開始飲啖湯 ,味精味較濃, 但..最唔好嘅係啲湯只係暖嘅,而唔係燙口嘅熱... 到餸,麵入麵嘅炸雞不得不讚 ,放咗入湯裏面嘅炸雞啱啱炸起仲脆 ,有肉汁,建議即刻食 ,放耐咗會變淋。 叉燒係炭燒過 ,份量大,質感有小小un,肥瘦均勻味道ok。 溫泉蛋就冇乜味,但就做到流心效果。至於麵質我揀咗普通, 麵質q彈係粗麵,我鍾意食嘅口感值得一提係枱上面有四種油自由添加, 包括柚子胡椒油, 辣椒油, 黑蒜油, 梅子油, 雖然話係油,但係個質地似醬多啲,除咗辣椒油我每樣都試過味道都幾特別~ 店入面仲有說明紙介紹每一種面適合加乜嘢油去食。如果麵湯可以做到熱啲,我諗我會再返嚟食~
屋企樓下新開,拉麵控嘅我當然要試下

至於麵質我揀咗普通, 麵質q彈係粗麵,我鍾意食嘅口感

如果麵湯可以做到熱啲,我諗我會再返嚟食~
2019-08-25
2019-08-15 238 浏览
馬鞍山沒有太多好吃的拉麵,經過新港城有呢間拉麵店,故入去試一試。中午時間,唔覺有午餐,故叫了一碗黑蒜拉麵。味道跟味千差不多,但由於無套餐,所以感覺唔太抵,價錢仲要加一無飲品只有水,食完拉麵之後好口渴,唔知係咪因爲太鹹。
2019-07-27 348 浏览
新港城開拉麵舖梗係要試下。呢間既拉麵種類都幾多,由濃味至清淡一應俱全,岩哂唔同口味既朋友。今次我食左黑蒜油熟成濃湯拉麵。麵黎到梗係飲一啖湯先,湯底除左本身既豬骨湯夠濃之外,仲有超濃郁黑蒜味!超香!基本上飲落去由口腔至喉嚨都充滿蒜味,可想而知有幾濃🤣不過隱約有少少由蒜頭產生既苦味,我自己接受到所以唔覺得有太大影響(飲左半碗🤣),但唔食得苦既朋友叫呢碗麵之前就要諗諗。另外配料如果唔另加既話就只有一隻溏心蛋、一片叉燒同一小撮波菜,我自己就略嫌dry左少少(至少期望叉燒有2塊🙈),不過味道係正既☺️以後食拉麵又多個選擇啦😍

2019-07-27 187 浏览
之前網上見到人推薦呢一間拉麵今日經過馬鞍山 原來呢到都有二話不說一於入去試吓佢地有好多選擇 價錢都係七十幾八十幾蚊係拉麵黎講算抵食朋友叫左碗男盛熟成拉麵好多料 入面既炸雞炸到幾多汁湯底都算濃 但有少少柚子味解膩我叫既係名物撈面感覺真係有啲似出面買嘅撈麵唔似日本野非常濃味 第一下會覺得幾好食但食到中間就開始幾膩同咸要狂飲水呀都係拉麵好食啲
之前網上見到人推薦呢一間拉麵
今日經過馬鞍山 原來呢到都有