🌟餐廳:倆仨杯📍地址:尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈3樓LCX 21E號舖💰價位:~$50 - $100⏰營業時間:星期一至日 11:30 - 22:00📱電話:56181599放假出咗海港城行街,約埋朋友仔順便去海運大廈搵好嘢食🤪兩個人都想飲番杯台式飲品,食吓精緻台式街頭小吃💁🏻‍♀️呢間位於海港城嘅「倆仨杯」就滿足晒我哋嘅願望❤️提供特色手搖台式飲品,更主打多款地道傳統台式街頭小吃😻😻🌟 鹽酥雞鹽酥雞即叫即炸,外層灑上惹味椒鹽,皮脆肉嫩,滿滿台灣風情!🌟忠孝蘿蔔餅呢款台式忠孝蘿蔔餅,蘿蔔刨絲後加入粉漿煎香,層次感十足,蘿蔔入口夠晒清甜又多汁,搭配酥脆嘅煎餅,口感豐富,值得一試!🌟 夜市雞卷夜市雞卷大大條,肉質結實彈牙,咬開肉汁四溢,小食必吃之選!🌟 芋泥地瓜球芋泥地瓜球係台北地道小食必吃之一!地瓜球脹卜卜,外層香脆,內裏煙靭,中間更釀入綿滑嘅香甜芋泥,食得夠滿足!🌟 滷水豆腐 及 滷牛腱台灣嘅滷水一向非常出色!呢度嘅滷水,滷香味濃郁,滷水豆腐夠晒嫩滑,入口即化;滷牛腱份量十足,炆煮得夠晒入味,肉質鬆化軟熟,滷香味慢慢滲出,滿滿台式古早味,大推!🌟醉雞翼烏冬朋友仔就揀咗醉雞翼烏冬作
🌟餐廳:倆仨杯
💰價位:~$50 - $100
⏰營業時間:星期一至日 11:30 - 22:00
📱電話:56181599

🌟 鹽酥雞
鹽酥雞即叫即炸,外層灑上惹味椒鹽,皮脆肉嫩,滿滿台灣風情!
🌟忠孝蘿蔔餅
🌟 夜市雞卷
夜市雞卷大大條,肉質結實彈牙,咬開肉汁四溢,小食必吃之選!
🌟 芋泥地瓜球
🌟 滷水豆腐 及 滷牛腱
🌟醉雞翼烏冬
朋友仔就揀咗醉雞翼烏冬作為主食,先讚一讚個湯底,花雕酒酒香香醇,加入杞子等藥材配料,入口微微香甜,雞翼充滿酒香,肉質嫩滑,搭配彈牙嘅烏冬及半熟蛋,成個組合perfectly matched!
🌟滷肉飯
我最愛就係呢款傳統台灣地道嘅滷肉飯!滷肉鹹香味濃郁,肉質肥瘦適中,用嚟送飯一流,搭配埋自家醃製青瓜、半熟蛋及珍珠米飯,大大啖食好滿足!
🌟烤布蕾奶蓋鐵觀音奶茶
朋友仔就揀咗呢款烤布蕾奶蓋鐵觀音奶茶,奶味相當濃郁,上層更加入即烤布蕾及細滑嘅奶蓋,焦糖味十足,搭配埋香滑嘅鐵觀音奶茶,口感一流,香甜又滋味!
🌟 大甲芋頭鮮奶
大甲芋頭鮮奶亦係台式招牌飲品之一!出名粉糯香甜既大甲芋頭,芋頭味突出,加入鮮奶沖制,作為飯後甜品夠晒出色!
🌟 葡萄柚冰茶鐵觀音
先黎一款葡萄柚冰茶鐵觀音解解膩,鐵觀音茶味香醇微微甘,再加入清新多汁嘅葡萄柚粒粒,成個組合微微酸,夠晒解渴!

🌟 招牌黑糖甜品
呢款招牌黑糖甜品,有齊芋圓、燒仙草、小丸子等等地道台式甜品配料,特別推介燒仙草,清甜又滑順,再加入黑糖獨有嘅香甜味道,夠哂冰凍解膩作為甜品冇得頂!!
2024-06-12
2024-06-20 20 浏览
上星期同小朋友去完尖沙咀個嬰幼兒用品開倉之後 返海港城攞車時見到有間台式飲品店⭐️倆仨杯⭐️ 本身諗住淨係買杯嘢飲 不過原來店內仲有好多台式料理選擇 所以決定食埋晚飯醉雞翼烏冬 $60雞翼炆得好入味 湯底有少少杞子同酒香味 烏冬煙韌度岩岩好 仲有半隻滷蛋醉封門柳烏冬 $72湯底同樣係有微微酒香味 封門柳非常嫩滑滷肉飯 $35份量都唔少 除咗滷肉 仲有酸菜、滷萵筍同半隻滷蛋 滷味好入味 成個飯都食到油香味 鹽酥雞 $28台式料理必點嘅鹽酥雞 外皮炸得好香脆 裡面肉質嫩滑滷豆腐/大腸/萵荀 $22-25滷得好入味 每份都係$20-$30 人多可以點多幾份share食黑糖珍珠岩鹽厚鮮奶 $38雖然甜度係固定 但係都唔會太甜 奶味香濃 珍珠煙韌大甲芋頭鮮奶 $38奶味同樣咁香濃幼滑 芋頭香甜 招牌黑糖 $48食到尾聲梗係唔少得有甜品啦 裡面有三色芋圓、小芋圓、仙草、寒天、黑糖珍珠、芝士奶蓋 好多種配料!芋圓好煙韌 底部有好多冰沙 岩哂夏天食呀

醉雞翼烏冬 $60

大甲芋頭鮮奶 $38
奶味同樣咁香濃幼滑 芋頭香甜

招牌黑糖 $48
2024-06-19 33 浏览
話說早排一家人行開LCX,發現左一間新開台式餐廳❤️店入面既裝修好可愛💕用水瀨動物作為主題🦦而且畫風仲要畫得好可愛🩵店內分別有台式飲品🧋多款滷水小食🧆同芋圓甜品🍧除此等等美食😋重點呢度Cp 值高,價錢唔貴之餘,野食仲幾好食添👍🏻✨ 滷水小食分別點左雞翼、豬耳、金錢肚幾款嘅滷水小食都好出色,滷水味濃郁入味,仲食到有陣甜香❤️✨芋泥地瓜球煙韌控真係不能錯過💛外皮香脆煙韌之餘,入面既芋香味都好香濃💜推介👍🏻✨忠孝紅豆餅原本以為係甜嘅紅豆餅,但原來佢係鹹餅底包住,幾令人驚喜😍而且口感都好酥脆❤️✨招牌黑糖(甜品)選擇左佢地皇牌芋圓甜品💕入面有珍珠、芋圓、仙草、寒天等等材料, 入面仲要係用冰制成🧊夏天食真係透心涼🥰✨黑糖珍珠岩鹽厚鮮奶用4.3牛奶制成,加入岩鹽,所以飲落甜而帶鹹❤️口感好特別💕而且加埋黑糖珍珠,令到成杯口感更加有層次❣️✨粒粒白桃烏龍(含果肉)🍑白桃烏龍飲落去好清新,入面仲有果肉非常有口感

✨ 滷水小食
分別點左雞翼、豬耳、金錢肚
幾款嘅滷水小食都好出色,滷水味濃郁入味,仲食到有陣甜香❤️

✨芋泥地瓜球

✨忠孝紅豆餅

✨招牌黑糖(甜品)

✨黑糖珍珠岩鹽厚鮮奶

✨粒粒白桃烏龍(含果肉)
🍑白桃烏龍飲落去好清新,入面仲有果肉非常有口感
學習水獺,放鬆是一種選擇,暫時放低哀愁得閒都會行去海港城LCX個邊看海,以前咖啡店位置轉成台式手搖輕食店,海浪型吊燈同一隻隻水獺,店名倆仨杯有意思,我們倆入去飲兩三杯放鬆唞一唞。烤布蕾奶蓋鐵觀音奶茶:推薦三分甜,茶底濃厚,香甜crème brûlée 奶蓋有焦糖脆面,溝埋奶茶飲好夾甜度剛好。高度推介加$6 小芋圓,係可以啜黎飲嘅芋圓!細細粒有芋頭蓉,份量超多接近三分一杯!飲品瞬間變成甜品,又唔洗用匙羹,開心仔。黑糖珍珠岩鹽厚鮮奶:選用4.3 鮮牛奶,比一般珍奶更順滑,重點加入岩鹽,固定甜度都很可以!飲品有提供不織布手挽,有需要可以自取,另有杯墊心意卡,可以寫字留言送人。醉封門柳/ 醉雞捲烏冬:醉汁湯底甜甜地有杞子、漬菜,滷水蛋入口即溶,麵條介乎台式拌麵同烏冬之間,封門柳肉質細緻味道香濃,配搭醉湯烏冬非常岀色,差唔多飲晒啲湯。滷品推薦:一定要食滷牛𦟌,滷得好入味,好淋,肉質綿到夾起就會順紋散開,好正。炸物推薦:🦦 夜市雞捲真係好好好好食,脆雞皮包住爆汁雞肉棒,想encore… 🦦 芋泥地瓜球圓碌碌,新鮮熱辣,黃色地瓜外層,紫色芋泥餡,一次過滿足兩個願望。🦦 鹽酥雞、花枝丸,必吃台灣小食,
學習水獺,放鬆是一種選擇,暫時放低哀愁

烤布蕾奶蓋鐵觀音奶茶:

滷牛𦟌

滷品推薦:

炸物推薦:

芋泥地瓜球

🦦 鹽酥雞、花枝丸,必吃台灣小食,雞粒有配炸九層塔葉,花枝丸彈牙有墨魚粒。

烤布蕾奶蓋鐵觀音奶茶加小芋圓
小芋圓
滷牛𦟌
  • 烤布蕾奶蓋鐵觀音奶茶
2024-06-18 19 浏览
本地台式輕食店倆仨杯🤍主打「輕鬆是一種選擇」。小店以吉祥物水獺作招徠,能夠好像水獺一樣咁悠閒咁輕鬆,都係一種福氣。「倆仨杯」的意思就是可以跟朋友來過一個輕鬆的一日!唔好睇少佢新開,定價卻十分親民!Lunch又多一個選擇!不錯!餐廳除了店舖內,還有一些在商場的位置!然後店入面仲有限定的紀念品售賣,十足台灣的個性小店!滷鴨舌滷萵筍炸芋泥地瓜球夜市雞卷鹽酥雞小食方面,推夜市雞卷!好脆口勁惹味!另外鹽酥雞都熱辣辣炸起。想冇咁熱氣可以試其他滷水小吃,鴨舌都好入味!台式滷肉飯醉雞卷湯烏冬醉雞翼湯烏冬醉封門柳烏冬主食的滷肉飯好抵食!勁大碗,仲用咗珍珠米!香辣的醃菜令飯無咁單調🥰而湯烏冬的湯底帶有酒味,甜味和苦味都平衡得恰到好處。封門柳是店裏的主打,完全唔乾柴!試了四款芋圓甜品、招牌黑糖、宇治金時、芒果茶凍和炭焙烏龍奶茶口味,甜品有不同組合。以芋圓和刨冰為主,份量勁足料!招牌黑糖有我最喜歡的仙草!烤布蕾奶蓋鐵觀音奶茶冰糖草莓沙冰丸子抹茶沙冰三杯都係非常吸睛打卡的特飲首先烤布蕾奶蓋經過烤香之後特別香濃!然後本身材料都是由台灣入口,就算叫無甜都好都夠晒茶味。之後兩款沙冰一定深得女孩子歡心!打卡一流先是冰糖

滷萵筍
炸芋泥地瓜球
夜市雞卷
鹽酥雞

想冇咁熱氣可以試其他滷水小吃,鴨舌都好入味!

台式滷肉飯
醉雞卷湯烏冬
醉雞翼湯烏冬
醉封門柳烏冬

以芋圓和刨冰為主,份量勁足料!招牌黑糖有我最喜歡的仙草!

烤布蕾奶蓋鐵觀音奶茶
冰糖草莓沙冰
丸子抹茶沙冰

三杯都係非常吸睛打卡的特飲
打卡一流先是冰糖草莓沙冰,入口不假甜。配上厚身的奶蓋,跟沙冰十分夾!
而丸子抹茶沙冰,跟上一串三色的丸子,好有心機,十足有去了京都的感覺。

總括而言,這間經濟實惠的小店都值得一去。位於海港城LCX,如果行街買完嘢想坐低唞一唞,都總算有一個歇腳的地方。

2024-06-18 20 浏览
話說同Gavin上完堂⚽️就去左尖沙咀海港城LCX行下街,行行下Gavin話肚餓想食野,上網搵到一間新開既台灣菜「倆仨杯」🧡佢係屬於全新主打即叫即打既台式茶飲店🧋傳承台南滷水小食同埋台灣口味芋圓甜品💖睇完menu見價錢唔貴,所以我地就去食lunch喇😛去到見到原來店外既位置都有座位,不過我就揀左同Gavin坐店內👶🏻🥢醉豬手烏冬 $60烏冬好彈牙~豬手大大隻煮得幾淋👍🏻豬皮有彈性,口感係滿滿既骨膠原(我揀左酒味比較濃😝入口酒味陣陣香)🥢醉鴨舌 $32Gavin媽去台灣一定會食鴨舌😆依家仲可以唔洗自己整就食到,實在太好喇❤️食落醉酒味好香,作為小食一流,重點係份量一啲都唔少,好抵食❗️🥢醉雞翼尖 $22雞翼尖本身肉質已經煮得岩岩好,加埋微微既酒味,喜愛食翼尖既記得要試🫶🏻🥢滷豬耳 $25食落有種甜甜既味道👅原來就係用左台南新派冰糖滷水配方,所以每一啖都有冰糖既甜味,每一件豬耳都好肥美厚身,唔係坊間切到一條條好幼咁,抵食🤪🥢炸花枝丸 $26比Gavin清光光既花枝丸,炸得脆口又彈牙,但唔會好油膩,好岩小朋友食呀~我地仲order左兩杯期間限定既飲品🥤吸睛又好飲😍餐廳有杯墊提供,仲可以係上面寫字✍

🥢醉豬手烏冬 $60

🥢醉鴨舌 $32

🥢醉雞翼尖 $22

🥢滷豬耳 $25

🥢炸花枝丸 $26

我地仲order左兩杯期間限定既飲品🥤吸睛又好飲😍餐廳有杯墊提供,仲可以係上面寫字✍🏻一齊寫啲心思字句送比朋友喇🥰如果飲唔哂想拎走/外賣,餐廳仲有提供手抽,真係好貼心👏🏻

🥤冰糖草莓沙冰 $48
先飲一啖奶蓋再飲啖沙冰🍧真係消暑必飲🌟仲配搭一串用冰糖衣包住既士多啤梨🍓好好味呀

🥤丸子抹茶沙冰 $48
採用日本抹茶調配🍵抹茶味超濃郁😚抹茶控絕對會大愛❗️配搭埋紅豆🫘一串煙韌小丸子🍡同埋面層既奶蓋,口感層次豐富~

平時同朋友夜晚係尖沙咀行完街,成日都為去邊度食甜品而煩惱😂依家唔洗再R爆頭喇,一於下次同朋友黎食芋圓甜品😚餐廳食物價錢係海港城黎講唔貴,質素亦唔錯,性價比算高😌老闆同員工都好親切友善📌大家記得bookmark喇❤️
2024-06-09
2024-06-17 56 浏览
台灣小食滋味饗宴在海港城海運大廈LCX,3樓盡頭有一處清新雅致的小店悄然閃耀著生機,就是「倆仨杯LUX」,一處傾心於台灣飲食文化的雅緻所在!走進店內,餐廳暖色系調的簡約設計,映襯著琳琅滿目的美饌佳餚。呢到匯聚咗台灣最負盛名的小吃與飲品,讓人目不暇給☺️。從經典的黑糖珍珠牛奶,到別具風味的葡萄柚綠茶,無一不令味蕾為之驚喜。細細品嘗,彷彿已身處在台灣街頭,感受著當地獨特的人文氣息。用餐環境更是別具特色,設有隱蔽的戶外用餐區,讓人在忙碌的購物行程中,得以小憩片刻,全然放鬆身心。不論是一個人的小歇,或是情侶拍拖共聚,都能在此找到屬於自己的悠然時光。這裡的每一道菜品,無不飽含濃濃的台灣風情。從滷肉拌烏冬,到醉鴨舌,再到令人流連忘返的芋泥地瓜球,每一道滋味都彰顯著台灣人對於飲食的獨特情懷!即使食量有限,也能輕鬆嘗遍各式特色小吃,盡情品味台灣的美好滋味!!地址:尖沙咀海港城海運大廈3樓LCX 21E舖
台灣小食滋味饗宴

地址:尖沙咀海港城海運大廈3樓LCX 21E舖

2024-06-17 28 浏览
喺海港城行街見到呢間珍珠奶茶店,我原本諗住只係買杯珍珠奶茶,點知見到佢嘅小食同埋撈烏東仲有肉燥飯,都係好抵食,所以一於喺度解決埋晚餐。肉燥飯好香唔會好油膩,而且份量好多,哥哥鍾意食肉燥撈烏冬,肉燥汁撈埋烏冬特別惹未,我就試咗醉雞翼烏冬,唔係好重酒味,不過好香。小食每樣都係廿零蚊,唔覺唔覺點咗好多,我覺得最好食係炸貢丸,而小朋友最鍾意食滷水雞心同埋豬耳,好入味,真心好味。最後仲食埋甜品,台灣粉圓咁出名冇理由唔試,但我最鍾意佢有好多配料,有芝麻味布丁,同埋芋泥好香,芋圓亦都好有咬口配埋牛奶棉花冰,呢個甜品唔會好甜,但食得好滿足。總括呢間餐廳唔止淨係飲珍珠奶茶,估唔到連台式小食都咁出色,值得一讚。

2024-06-16 26 浏览
倆仨杯LUX店地址:尖沙咀海港城海運大廈3樓LCX 21E舖台式高人氣高質餐廳😋餐廳位於尖沙咀海運大廈,地理非常方便又易搵,餐廳喺店舖門口附近有較多較寬敞座位,坐得舒服👍食物質素高,而且係尖沙咀咁貴既地段,食物價錢真係一啲都唔算貴,性價比超高😍😍味道又係非常之好,唔試過都唔知台灣野咁好食,非常有誠意😊餐廳主打台南滷水小食,台灣口味芋圓甜品😍。同埋商場夜晚較靜,感覺都幾Chill~醉雞捲烏冬,酒香醇厚,雞肉既肉質好軟熟,層次豐富,讓人忍不住一口接一口醉豬手烏冬醉鴨舌芋泥地瓜球滷雞翼滷鴨舌滷雞髀菇夜市雞捲,依個好好味,外皮好脆,內裡好軟,熱辣辣好新鮮,口感十足鳳梨綠茶粒粒白桃烏龍,口感清新,有果肉,食完啲熱氣野飲返啖清新既果茶真係正👍招牌黑糖甜品,依個真係要試,招牌甜品,唔會太甜,好味😋
倆仨杯LUX店
地址:尖沙咀海港城海運大廈3樓LCX 21E舖

醉豬手烏冬
醉鴨舌
滷雞翼
滷雞髀菇
鳳梨綠茶
招牌黑糖甜品,依個真係要試,招牌甜品,唔會太甜,好味😋

人人都知海港城名店多,估唔到最近開左間價錢親民,讓人放鬆身心的小天地《倆仨杯》❣️❣️呢度主打即叫即打手搖茶飲、傳統台南滷水小食和正宗台灣芋圓甜品,通通都係賣飛佛🤩🤩店內不大以水獺🦦作主題,十分可愛😍😍燈光柔和溫馨,仿佛能立刻抹去外面世界的喧囂😇🔷🔹醉豬手烏冬 $60🔹🔷豬手肉質軟嫩,帶有淡淡的酒香與彈牙的烏冬搭配得天衣無縫🤗🔶🔸炸花枝丸 $26 芋泥地瓜球 $20🔸🔶朋友特別鍾意💙花枝丸彈牙,外皮酥脆我就特別鍾意❤️芋泥地瓜球,煙煙韌韌🔷🔹滷水系列也是這裡的招牌🔹🔷滷水豬大腸 $25·滷封門柳 $50 ·滷鴨舌$32每一塊都滷得入味,香氣四溢,鹹香中帶有微妙的甜味,讓人回味😋🧋黑糖珍珠岩鹽厚鮮奶 $38 朋友唔喜歡太甜,呢杯係招牌推介既有黑糖珍珠的甜蜜又有岩鹽的微鹹,啱佢口味🫰🏻💜小芋圓大芋頭鮮奶 $42 芋頭濃郁,小芋圓Q彈,鮮奶軟滑,口感豐富,芋頭控的我表示很滿意✌🏻🍧甜品《招牌黑糖》 $48 入面有三色芋圓、小芋圓、仙草、寒天、黑糖珍珠、每一樣都是精挑細選,搭配芝士奶蓋,刨冰底,層次分明,好吃好吃😋《抹茶金時》$48 朋友話抹茶與紅豆永遠都係咁夾,入面還有椰汁凍、三色芋圓和白玉,刨冰

店內不大以水獺🦦作主題,十分可愛😍😍
燈光柔和溫馨,仿佛能立刻抹去外面世界的喧囂😇

🔷🔹醉豬手烏冬 $60🔹🔷
豬手肉質軟嫩,帶有淡淡的酒香與彈牙的烏冬
搭配得天衣無縫🤗

🔶🔸炸花枝丸 $26 芋泥地瓜球 $20🔸🔶
朋友特別鍾意💙花枝丸彈牙,外皮酥脆
我就特別鍾意❤️芋泥地瓜球,煙煙韌韌

🔷🔹滷水系列也是這裡的招牌🔹🔷

滷水豬大腸 $25·滷封門柳 $50 ·滷鴨舌$32
每一塊都滷得入味,香氣四溢,
鹹香中帶有微妙的甜味,讓人回味😋

🧋黑糖珍珠岩鹽厚鮮奶 $38

💜小芋圓大芋頭鮮奶 $42
芋頭濃郁,小芋圓Q彈,鮮奶軟滑,口感豐富,
芋頭控的我表示很滿意✌🏻

🍧甜品
《招牌黑糖》 $48

《抹茶金時》$48
朋友話抹茶與紅豆永遠都係咁夾,
入面還有椰汁凍、三色芋圓和白玉,
刨冰底,吃一口都feel 到涼入心🩵🩵🩵

原來甜品份量不少,好足料,
一人食一個係食唔晒架😆
建議大家可以開心share 🫶🫶

放鬆係一種選擇,當下次响海港城行街行到攰,
想抖抖,不妨來倆仨杯尋找一個休息的角落,
品嘗吓台式美食,吃個甜品也不錯😊

📌倆仨杯
📌尖沙咀海港城海運大廈3樓LCX 21E號舖
⏰營業時間:上午11時30分至下午10時
2024-06-11
下午茶
2024-06-15 22 浏览
今天去海港城買野,感覺口渴於是進入了一家即叫即打茶飲的飲品店歎下!不算有多種茶飲,還有傳承臺南滷水小食和臺灣口味芋圓甜品!草莓串串沙冰:兩顆草莓糖葫蘆都閃爍著晶瑩剔透的糖霜,串在竹簽上,極為誘人!咬下去焦糖的硬脆質地,草莓酸甜多汁!沙冰非常細膩綿密,跟草莓汁水完全融合為一體,酸甜清涼!烤布蕾奶蓋:表面平整光滑,覆蓋著一層焦糖般金黃色的脆皮,下面是白嫩滑順的奶霜。入口柔軟綿密的奶霜在舌尖化開,散發出濃郁細膩的奶香,極致的味覺享受!搭配烏龍茶甜而不膩!醉雞翼烏冬:將雞翼與烏冬浸泡在酒香醬汁中,經過慢慢熬煮,已經完全入味。雞肉鮮嫩多汁,烏冬口感軟滑,透著淡淡的酒香,令人回味無窮。芒果茶凍:包含了多種元素:三色芋圓,寒天晶球,椰果,仙草,鮮茶凍,顏色五彩繽紛,很吸引人!芒果味清新可口!招牌黑糖:Q彈有勁的三色芋圓,冰涼的仙草,沙冰上蓋了一個芝士奶蓋,黑糖珍珠帶有濃郁的黑糖香,甜而不膩,令人一口接一口!金錢肚滷肉烏冬:金錢肚滷肉軟嫩,滷汁入味,香醇濃郁,烏冬彈牙勁道芋泥地瓜球:外層金黃酥脆,內餡香醇綿密,芋泥與地瓜自然甜美夜市雞卷:雞肉卷一長條,非常鮮嫩,一咬雞汁四溢,香的不得了!排骨酥:肉質軟

芋泥地瓜球:外層金黃酥脆,內餡香醇綿密,芋泥與地瓜自然甜美

排骨酥:肉質軟嫩入骨,帶有恰到好處的油亮,配上醇厚的醬汁更加好味!

滷雞心和滷鴨舌:滷汁入味,帶有一絲獨特的香氣,令人垂涎欲滴。

2024-06-15 17 浏览
在海港城LCX!前身星巴克的位置,開了家台式餐廳,價錢親民決定一試。簡約定系裝修,牆上有可愛動物另有有半開放位置用餐。食物選擇多元化,手搖飲品也有幾十款欵,大部分也可以可以自選甜度和冰量🙈。-▪︎黑糖珍珠岩鹽厚鮮奶 HKD$38|烤布蕾奶蓋炭焙烏龍奶茶 HKD$38飲品冇4多款選擇,也可以另加配料😚。黑糖珍珠岩鹽厚鮮奶層次感較豐富,黑糖配鮮奶味道香甜,裡有岩鹽中和了黑糖的甜膩感。烤布蕾奶蓋炭焙烏龍奶茶加了珍珠($6),面層是半流心烤布蕾,質感軟滑香甜,炭焙烏龍茶味道香濃。-▪︎醉雞捲烏冬 HKD$60花鵰口味的烏冬較少見,所以點來試試看,除了醉雞捲還有其他配料的。雞捲入味肉質嫰滑,烏冬質感滑溜。湯汁香濃惹味,酒味不會太重。-▪︎九層塔爪餅 HKD$25熱辣辣的口感酥脆,煎香過後味道挺香的。爪餅外脆內軟的質感,不會感到油膩,預先切開挺方便吃。-▪︎醉•小食 HKD$22起點了雞翼和豬手,用花鵰酒製的味道挺香,兩款也挺入味的。雞翼肉質嫰滑,豬手大件軟腍,有滿滿的骨膠原🤩。這個味道挺香,可以來多份豬手🤣欵。-▪︎滷•小食 HKD$22起點了豬大腸和豬頸肉,滷水顏色挺深色,味道香濃惹味🤤。豬大腸較有嚼感

▪︎醉雞捲烏冬 HKD$60

▪︎九層塔爪餅 HKD$25

▪︎醉•小食 HKD$22起

▪︎滷•小食 HKD$22起
點了豬大腸和豬頸肉,滷水顏色挺深色,味道香濃惹味🤤。豬大腸較有嚼感,豬頸肉肉質爽口腍身十,來碗米飯一起吃真香☺️。

▪︎炸•小食 HKD$20起
點了花枝丸和芋泥地瓜球,現點即炸是金黃色賣相。花枝丸外脆內軟,仲有粒挺有嚼感欵。芋泥地瓜球味道香濃,口感軟糯味道微甜。

▪︎招牌黑糖 HKD$48
甜品分為兩份,可以自己倒進去😎,配料包括:三色芋圓、小芋圓、仙草、寒天珍珠及芝士奶蓋。簡單的食材色彩繽紛,天然的甜味感覺可以欵。芋圓和珍珠口感煙韌軟糯,飯後來一個絕了🫰🏻。

2024-06-05
午餐
放假係尖沙咀海港城LCX行街SHOPPING,行到攰想休息下食D野~係openrice搵到一間新開張主張放鬆既🧋台式茶飲店「倆仨杯」。佢主打台式飲品及台南新派冰糖滷⽔小食,店舖食材嚴選來⾃台灣的原材料製作我地本身都好喜歡台式飲品及台式小食,而且價錢唔算貴,食物種類亦好多,所以我地就去試下🔸醉豬手烏冬(酒濃) 😁好濃郁酒味及爽口彈口又軟腍的醉豬手,加上花雕酒作為醃汁令這烏冬湯酒香四溢, ..🔸滷鴨舌 🥹擁有超強魅力台灣鴨舌真係好出名~,冰冰涼涼清甜既滷味,口感Q彈有味並且份量充足,都幾抵食,非常推介~🔸醉雞翼😍秘製醉酒汁浸住嫩滑的雞肉翼,這個涼菜小吃酒香撲鼻、柔滑可口~🔸台式粗薯條😋朋友表示炸物小食表現出色,薯條外面酥脆內裹鬆軟, 粗薯條炸到恰好處,而且加上了特制的味粉,勁勁勁好味,咬開有陣陣薯仔香味~🔸鹽酥雞😁鹽酥雞更是堪稱台灣小吃的代表性美食之一,金黃酥脆的外皮配合柔滑鮮嫩的肉質,必定令人難忘🔸滷豬大腸😍令人無法抗拒的肥腸肉厚多汁,好吃入味香脆爽口,一道美味可口的佳餚可在街外隨時品嚐好幸福~~🔸滷豬頸肉🥹豬頸肉滷得入味,又香又厚肉,啖啖肉咬下去鮮香爽脆,油香肉嫩多汁, 份量頗多!🔸芋
🔸醉豬手烏冬(酒濃)

🔸滷鴨舌

🔸醉雞翼

🔸台式粗薯條

🔸鹽酥雞

🔸滷豬大腸

🔸滷豬頸肉

🔸芋泥地瓜球
😁以香甜地瓜做成的香脆皮面,包著香芋泥,脆而薄的炸地瓜球,外脆內軟,是香甜濃郁的享受!

🔸烤布蕾奶蓋觀音奶茶
😍台灣鐵觀音製成的芝士奶蓋奶茶,完美展現台式奶蓋的精華,奶蓋不會蓋過觀音茶的茶味,真係好好飲~味道層次好豐富~

🔸芒果茶凍(甜品
😋芒果冰茶水果凍是飲料店受歡迎的消暑飲品,倒入鮮榨芒果汁,每口都可以嚐到回甘茶凍和芒果汁,清新茶香平衡了芒果酸甜,值得與友人共享回味~

🔸黑糖珍珠岩鹽厚鮮奶
🤭岩鹽放入鮮奶蓋, 軟滑嘅奶蓋,甜中帶鹹, 在黑糖的強烈對比之下,層次感更豐富, 黑糖珍珠Q彈可口,又是小店的代表作~
2024-06-08
醉雞翼$25滷肉拌烏冬$35夜市雞捲$28滷金錢肚$25滷鴨舌$32滷牛輾$25滷封門柳$50滷豆腐$22滷雞翼$25炸花枝丸$26芝麻凍奶茶$34黑糖珍珠岩鹽厚鮮奶$38好味指數:😋😋😋😋😋抵食指數:💲💲💲💲💲環境舒適:😌😌😌😌😌環境衛生:🧹🧹🧹🧹🧹服務質素:💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️Weekend 去了海運逛街,突然想吃台式食物,見到LCX 新開了一間台式茶飲店,又有食物供應,就試一試。這間台式茶飲店頗大,有不少座位讓客人坐下用餐。此店用水獺🦦作主題,處處可以見到水獺的蹤影,好可愛!看一看餐牌,除了食物,原來還有不少食物供應,包括烏冬、飯、滷水食物、炸物、甜品等,而且價錢不貴。我們點了不少滷水食物,自製了一個滷水拼盤,另外要了滷肉烏冬、醉雞翼、炸花枝丸、夜市雞捲及2杯飲品。滷水汁味夠濃,帶點甜。所有滷水食物都夠腍夠入味。喜歡醉雞翼可按個人口味,選濃味或淡味。雞翼都算大隻。滷肉烏冬汁夠多,每條烏冬都可掛上醬汁。滷肉是切粒的那款,比起肉碎,口感更佳,而且肥瘦適中。炸花枝丸炸得香脆,紮實飽滿,彈牙又鮮甜。金黃的夜市雞捲是店員推介的。雞捲酥脆肉嫩多汁。芝麻凍奶茶🥤滿杯都是芝麻,
滷肉拌烏冬
抵食指數:💲💲💲💲💲
環境舒適:😌😌😌😌😌
環境衛生:🧹🧹🧹🧹🧹
服務質素:💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️

滷水汁味夠濃,帶點甜。所有滷水食物都夠腍夠入味。

喜歡醉雞翼可按個人口味,選濃味或淡味。雞翼都算大隻。
醉雞翼

炸花枝丸炸得香脆,紮實飽滿,彈牙又鮮甜。
炸花枝丸

金黃的夜市雞捲是店員推介的。雞捲酥脆肉嫩多汁。
夜市雞捲

芝麻凍奶茶🥤滿杯都是芝麻,好香,又帶淡淡的茶味。

黑糖珍珠岩鹽厚鮮奶🧋因為略帶咸味,所以比起一般的黑糖珍珠厚鮮奶沒那麼甜。珍珠好煙韌。
夜市雞捲
海港城出名多名牌店,入面大多數都係高級食肆,想食平少少都有啲難度🥹新開張嘅倆仨杯~有好多款即叫即打手搖飲品✨台南滷水小食同芋圓甜品😍價錢相對平,店內同埋外面都有位,想睇風景可以坐外面🤟🏻醉封門柳烏冬💰72封門柳比例相當多,幾乎掩蓋咗半邊碗😱 封門柳牛肉味重,而且煮得啱啱好,唔會過熟,湯底充滿花雕酒味,仲可以按個人口味加多啲酒,令湯底更濃郁😉滷肉飯💰35滷肉夠足料,可以撈勻成碗飯😛 酸菜有少少辣,食唔到辣嘅朋友就記得叫走酸菜🫢夜市雞捲💰28由雞扒捲出嚟嘅雞捲,外皮夠脆,食落唔會好油,保留到雞肉肉汁,好有台灣夜市風味👍🏻滷雞心💰25雞心夾夾埋埋有成十幾廿粒,每粒都好爽口同入晒味,下次打包啲返屋企或者開party用嚟送酒就一流🤤招牌黑糖💰48芋圓甜品系列我選了招牌黑糖~店員落重料去整🤟🏻有三色芋圓、小芋圓、仙草、寒天、黑糖珍珠、芝士奶蓋仲有黑糖牛奶沙冰🍧一碗超豐富的甜品~每一啖都有好豐富的層次感~口感一流🥰葡萄柚鐵觀音💰32粒粒葡萄柚果肉本身已經有一定嘅甜味,配埋鐵觀音茶底就更突顯到果香味☺️ 我覺得叫少甜都夠味~冰糖草莓沙冰💰48期間限定點都要叫黎試下😎兩大粒冰糖草莓放杯面🍓飲落甜而不膩,沙

醉封門柳烏冬💰72

滷肉飯💰35

夜市雞捲💰28

滷雞心💰25

招牌黑糖💰48

葡萄柚鐵觀音💰32

冰糖草莓沙冰💰48
期間限定點都要叫黎試下😎兩大粒冰糖草莓放杯面🍓飲落甜而不膩,沙冰層次很豐富,而且還有cream喺面,成個感覺好似飲緊杯甜品咁✨真係好正🥰

海港城夜晚會靜少少,食完飯想再傾吓偈或者食碗甜品,可以嚟呢一間~食完之後上去觀景台散吓心都幾舒服架🥰
店家好貼心,提供了不織布的手搖飲品手抽~咁就唔怕要凍冰冰咁拎住,而且行街都方便🤟🏻用完一次之後,還可以繼續用呢❤️喜歡手搖飲品的朋友就千祈唔好錯過了🥰
  • 冰糖草莓沙冰
  • 醉封門柳烏冬