2017-05-28 847 浏览
在北京时就最爱夫妻肺片!因为不吃辣,贪嘴的时候才去买一点吃。没想到香港也有这么好吃的夫妻肺片!大赞!我要的小小辣,实际可以完全免辣哦!简直是不吃辣的人的天堂!酸辣粉我点了完全免辣,不是很出彩,毕竟酸辣粉是要有辣菜好吃。花枝丸很好吃!尤其是酱料,甜甜的,好中意!性价比高,自己吃饭的好选择唯一的缺点是服务员不太会普通话,要一个碗,说英文和普通话都听不懂。。
花枝丸很好吃!尤其是酱料,甜甜的,好中意!
性价比高,自己吃饭的好选择
2017-05-27 477 浏览
位於登打士街的傷心酸辣粉,質素十分高,個人最喜愛這分店的紅薯粉。點了一客口水雞酸辣粉套餐,酸辣粉和口水雞也是bb辣。十分鐘後,便來了,紅薯粉今次煮得熟透,很合我的口味,湯底也十分不錯。之前吃過其他分店的,紅薯粉略嫌煮得不夠長時間,咬不斷,吃完後肚子有少許消化不良。口水雞下了不少芝麻,入口很香滑,是次雞煮得有少許未熟透,有一兩件末端有少許紅色,沾滿了辣油的花生也很滋味。涷檸茶和小食花枝丸的味道則正常。小提示:如果是第一次試傷心酸辣粉,建議先從bb辣/小辣試起。本身自己不是愛辣之人,所以bb辣的辣度已經很足夠。

2017-05-27
2017-05-13 348 浏览
又想食辣嘢傷心酸辣粉係首選去過太子分店,但始終旺角分店更闊,坐得舒服啲二人餐好抵,可以一次食三送,但今次兩人都肚餓,加左個雞煲(半隻),夠飽!食辣嘢一定要飲凍嘢,呢個【柑桔話梅雪碧】,既有酸酸甜甜又有過癮凍冰冰雪碧【皇牌口水雞】真係皇牌,雞肉鮮嫩,雞皮爽口,醬汁入味,又有芝麻香,必點【夫妻肺片】牛什下面係青瓜絲打底,清香爽口中和油膩。牛什片片入味,薄切唔塞牙。【酸辣土豆絲】酸酸辣辣送飯No.1土豆絲夠幼,易夾易入口。酸爽好食!加左半隻【雞煲】,雞煲調味啱啱好,熱辣辣,有鍋氣,小小辣中帶甜,仲有洋蔥、青椒,齋食送飯都好呢餐酸辣加雞煲食得好滿足,辣得開心,會再幫襯
又想食辣嘢
傷心酸辣粉係首選

去過太子分店,但始終旺角分店更闊,坐得舒服啲

口水雞

夫妻肺片

酸辣土豆絲

【酸辣土豆絲】酸酸辣辣送飯No.1
土豆絲夠幼,易夾易入口。酸爽好食!

雞煲

呢餐酸辣加雞煲食得好滿足,辣得開心,會再幫襯
2017-05-11
夫妻肺片
酸辣土豆絲
雞煲
  • 口水雞
2017-03-18 716 浏览
香港地,人多車多,藥房多,珠寶店多,其實好多野都多,但原來仲有一樣野就係........食米線既舖頭都好多下宜家香港一般米線舖頭有,譚仔雲南、譚仔三哥、雲桂香、川味、傷心酸辣等等等等,而岩岩講尼幾間都係比較多人食既,當然仲有一啲小店啦,各有特色有一間其實一直都未去過,就係今之既主角「傷心酸辣粉」,平時去譚仔、雲桂香比較多,今次係朋友遊說之下、一於去試下佢個裝啦除左單點外,佢既套餐都好抵食,店員仲會教你點樣叫最抵食添首先叫左一個小食中辣豬耳,爽口不在下話,而且好夠味,值得一試!另外,叫左「傷心酸辣粉」比較出名既薯粉,配上墨丸、大腸,湯底就揀左酸辣,雖然湯底唔係太特別,但我覺得個薯粉好好食,煮到岩岩好好彈口,而且可以吸收到湯既味道,令到成碗野更上一層樓

除左單點外,佢既套餐都好抵食,店員仲會教你點樣叫最抵食添

2017-03-13
2017-03-14 549 浏览
好耐好耐之前食過一次,但感覺好似麻麻地,所以就無再食過。但聽朋友講最近好似有改善,所以決定一試點了一份一人套餐,一個小食+一份紅薯粉。本人極度愛辣的,所以點了麻辣肥腸配中麻酸辣紅薯粉,而小食就選了麻辣豬耳。先說說麻辣肥腸配中麻酸辣紅薯粉,肥腸其實無乜味道,都幾淡味仲要好似唔係太夠淋咁,有點點失望。但係紅薯粉嘅湯底就真係好正啦的確夠晒辣,仲要紅薯粉都好爽口彈牙嘅。真心覺得好食,猛加上佢地嘅麻辣花生,真係好正呀至於小食點了麻辣豬耳,雖然真係好油好多辣油浸住,但都好夠辣,而且豬耳本身就係爽口嘅,所以都幾正,如果有杯啤酒送埋就真心掂啦

2017-03-11 302 浏览
一個週末帶女兒去通菜街買小烏龜無意看到的店。一個下午辦完事情兩點多一個人去的,點了一份毛血旺一碗米飯,一杯檸檬茶,吃的一身大汗,爽。下次還要再去拔草水煮魚,好期待呀!
2017-03-06 325 浏览
辣到傷心流淚的傷心酸辣粉真係名不虛傳我地叫左全部都係BB辣, 都係勉強食到JA~~再辣少少真係食唔到, 好貍冇叫小辣午餐叫左兩個套褻, 5十幾蚊, 有一個酸辣粉加一個餸, 我地叫左蒜泥白肉同埋口水雞~~味道真係好正宗, 好好味呀~~!!蒜泥白肉係超正呀~好爽同埋D蒜超多, 調味調得好好呀!再加多個酸辣土豆絲, 但係上菜時好失望呀, 竟然係凍的, 我成世人都未食過凍的土豆絲呀. 店員話呢味菜是凍架WOR....如果要熱, 就要叫另一碟 熗辣土豆絲........我真係唔識睇.....強烈建議佢加括號寫係凍的....唔知點解我覺得旺角呢間好食過其他分店~不過好多人都係咁講.
辣到傷心流淚的傷心酸辣粉真係名不虛傳

蒜泥白肉係超正呀~好爽同埋D蒜超多, 調味調得好好呀!

唔知點解我覺得旺角呢間好食過其他分店~不過好多人都係咁講.
2017-02-27
  • 蒜泥白肉
  • 酸辣粉
2017-03-01 401 浏览
星期五晚上,完成一星期的工作後已近十時,便與太太在附近一帶找點吃的,最後決定來到傷心酸辣粉,因為大家都愛吃辣,又好似一段時間沒吃過辣麵/米線,有點口痕想吃。 我點了麻辣小辣小寬麵,想不到小辣的程度是比我想像中辣,但太太點了中辣的紅薯粉便要再辣一點,幸好點了三餸有附送飲品....另外再點了一個中辣的海哲雞絲,感覺上是油了一點,不過吃起來味道算可以,份量不算多,但味詭也算預期之中,香辣起來有海哲的凍中和一下,作為麵以外的點綴,配搭上來說是不錯。整體來說也是油了一點,雖然辣食無可避免一定會油膩一點,也是傳統辣菜會出現的情況。反而在「麻」的方面比較有感覺,那種麻辣和坊間其他一些麻辣米線店相比是有點不同,至於哪一種麻辣食客會較喜歡,實屬見仁見智,而我自己則會覺得這裡的麻辣較接近重慶那種麻辣的感覺,如果能不是那麼油就更好了。

2017-02-24
2017-02-18 281 浏览
餐廳裝修還可接受不過以前嘅味道已經消失,其實不是消失,麵的獨特味道依然現存。可惜的是份量再較以前少. 吾知是咪因爲兒家物價高漲,使以前的五,六塊配菜(牛肚),今日卻變到3片。🌚🌚 流淚
餐廳裝修還可接受

2017-02-18
  • 酸辣粉
2017-02-14 381 浏览
同男朋友拍拖兩年幾,要去嘅地方都去曬,情人節又要翻學🙄都廢事諗食乜,直接揀翻學校附近嘅傷心酸辣粉。。。2人餐有例牌口水雞 2個小食 2碗粉,岩岩好🙈🙈口水雞小辣,係雞肶位🙈雞件凍冰冰,辣味十足,口感嫩滑紅油脆耳 中辣 爽口有咬感,唔會有毛,衛生程度合格😚😚😚酸辣土豆絲 中辣 食落似粉口嘅青瓜絲,吸曬辣汁嘅味道,好好食酸辣粉全走 BB辣薯粉軟身,好難夾。著白色衫食嘅時候要好小心,唔好彈到件衫!全單加一 total 150,抵食🤘🏻🤘🏻

2人餐有例牌口水雞 2個小食 2碗粉,岩岩好🙈🙈

口水雞小辣,係雞肶位🙈雞件凍冰冰,辣味十足,口感嫩滑
紅油脆耳 中辣 爽口有咬感,唔會有毛,衛生程度合格😚😚😚

酸辣粉全走 BB辣
薯粉軟身,好難夾。著白色衫食嘅時候要好小心,唔好彈到件衫!
全單加一 total 150,抵食🤘🏻🤘🏻
2017-02-07 365 浏览
好多年前去大陸旅行食過碗傷心酸辣粉, 辣到宜家都仲好難忘~ 自香港開左分店之後, 我都冇食過, 今晚就去一試!其實呢度除左粉麵同炸物, 其他所有既都預早整定, 上菜都幾快…每款辣食都可以自選辣度啊! 真係唔可以睇少佢地既”辣”! 試過就會知, 愈食愈感動!!【二人套餐】HK$148🔺皇牌口水雞套餐既口水雞都算份量多, 而且幾入味~雞件都算幾滑… 🔺香酥軟骨呢度既軟骨同出面唔同, 酥炸皮包住既有少少肉, 而軟骨只係一小粒, 口感同出面大有不同🔺尖椒皮蛋呢款皮蛋帶給我一個小驚喜😱, 通常出面都以黑色皮蛋, 但呢度係用金黃色皮蛋~ 而且個皮蛋黃係有好明顯既流心黃, 夾左d尖椒同時放入口, 係feel到皮蛋黃係口中慢慢溶化, 好正!!🔺酸辣粉x2其實我都只係order左BB辣, 初初食落就覺得冇咩野, 但食左大半之後就感覺到條利有D麻👅, 麵質係煙韌而且滑身… 🍹飲品+$5套餐加凍飲都只係加HK$5 (熱飲+HK$3), 都幾抵啊! 【麻辣肥腸】HK$45豬腸有少部份帶點肥膏係豬腸入面, 但整體碟豬腸係幾入味… 🐔【海蜇手撕雞】HK$58手撕雞肉比較少, 但有大量海蜇, 食落口感唔錯! 【炸抄

【二人套餐】HK$148

🔺皇牌口水雞
皇牌口水雞
套餐既口水雞都算份量多, 而且幾入味~雞件都算幾滑…

🔺香酥軟骨

酸辣粉

🍹飲品+$5

【麻辣肥腸】HK$45
麻辣肥腸
豬腸有少部份帶點肥膏係豬腸入面, 但整體碟豬腸係幾入味…

🐔【海蜇手撕雞】HK$58
海蜇手撕雞
手撕雞肉比較少, 但有大量海蜇, 食落口感唔錯!

【炸抄手】HK$38
炸抄手
因為即炸關係, 所以好脆, 入面只有豬肉, 但見到碟底比較油…
皇牌口水雞
香酥軟骨
尖椒皮蛋
海蜇手撕雞
2017-02-02 271 浏览
次次食呢間, 都覺得叫兩人套餐抵食d, 因為除左口水雞外, 仲有幾款小食比你揀, 當然有人會覺得自然既岩口味d 啦, 我地今次都係有口水雞, 另外點了個皮蛋 同 老水拼盆, 酸辣粉 我要中辣, 其實唔辣唔好食, 下次再試大辣!!!但今次的酸辣粉無以前咁彈牙, 好似啫喱咁, 有d 粗有d 幼, 有點失望, 下次都係轉米線喇!
2017-01-22 278 浏览
這日再旺角逛街逛的累了,便到處找東西吃我們不想掃街,便去吃傷心酸辣粉。也許正值中午時間,座無虛席,我們等了10分鐘才可以入座。我們兩個人便點了二人套餐,可以選三款小食,每款小食都有不少選擇。我們便選了口水雞、夫妻肺片還有我最愛的麻辣土豆絲(基本上就是為了麻辣土豆絲才去的)😂也許是中午比較多人,我們都等了十多分鐘,酸辣粉才上桌。不過絲毫不影響我們的食慾。每樣小菜也非常入味,特別是麻辣土豆絲,很爽口,辣度剛剛好,很快就一盤清底了。口水雞也不錯,不過還是有點過凍,我習慣浸一浸湯才吃。

也許正值中午時間,座無虛席,我們等了10分鐘才可以入座。

口水雞也不錯,不過還是有點過凍,我習慣浸一浸湯才吃。
2017-01-22 211 浏览
經過樓下見佢新出一人一煲,仲要麻辣味,最愛辣嘅我點會放過同朋友share左一個邊爐加多半隻口水雞,份量有d多,建議2個女仔可以叫例牌就夠。湯底一上,陣陣辣味,花椒八角樣樣齊配料選擇多,份量一般。有木耳,蘿蔔,魚片鮫,菜,薯粉,粟米。蘿蔔煮耐左一夾就爛,但吸收左湯嘅辣味,令人食上癮😍😍😍辣味尚可,唔會太辣,薯粉加入口水雞d汁到味道一流。牛肉食落有羊肉味,有d怪。魚片反而有驚喜,幾厚,可惜得2塊。但食完之後痾左2日。
經過樓下見佢新出一人一煲,仲要麻辣味,最愛辣嘅我點會放過

湯底一上,陣陣辣味,花椒八角樣樣齊

蘿蔔煮耐左一夾就爛,但吸收左湯嘅辣味,令人食上癮😍😍😍

辣味尚可,唔會太辣,薯粉加入口水雞d汁到味道一流。

但食完之後痾左2日。
2017-01-05 237 浏览
香港朋友推荐的地方,慕名而来。招牌很醒目,进去地方很大,点了口水鸡+酸辣粉套餐,送了冰粉和小食,服务和味道不错,冰粉冻的时间久了有点硬,没有我在大陆的川菜馆好吃。会再光顾!