介紹返💁🏻‍♀️。。🇨🇳 潮州粉 在鰂魚涌 🇨🇳。元朗合隆潮州粉麵。益發大廈地下G35號舖。白胡椒湯 自選粉麵豬潤。豬粉腸。豬大腸。豬肺。豬心。豬肚。豬耳。豬脷。豬肉青。牛丸。豬肉丸。魚皮餃。黑豚肉餃。魚扎。魚蛋。魚片頭。鯪魚球。枝竹。紫菜特別推介 - 鮮牛柏葉。鮮牛肉。鮮牛脷。墨魚頭。墨魚丸。紐西蘭羊片。潮州珍珠蠔仔淨餸 / 配湯粉麵 * 拼特別推介 每款 另加 HKD3。HKD38 @ 單拼。HKD43 @ 雙拼。HKD48 @ 三拼配 豬油撈米 / 撈麵 / 撈針 / 撈河 / 撈飯* 拼特別推介 每款 另加 HKD3。HKD52 @ 最多三拼 柱侯炆牛筋腩 。HKD40 @ 配 湯粉麵 。HKD 50 @ 配 豬油撈小食花雕醉雞。HKD42自家製五花茶 。HKD10🤫 近排天氣咁凍..W豬仔話Lunch Time出去食返啲暖笠笠嘅嘢穩陣啲..我哋就揀咗怪獸大廈旁邊嗰條窄巷新開嘅合隆..因為之前都喺呢度買過外賣..飲過佢哋好好味好溫暖嘅白胡椒湯🤫 合隆嘅舖頭陳設係特登懷舊嗰種.. 以綠色鐵皮街邊檔作為藍本..再加木摺檯木摺凳..都幾有Feel..我哋諗咗一陣間..我就決定要試吓柱侯
介紹返💁🏻‍♀️

🇨🇳 潮州粉 在鰂魚涌 🇨🇳
。元朗合隆潮州粉麵
。益發大廈地下G35號舖

白胡椒湯 自選粉麵
豬潤。豬粉腸。豬大腸。豬肺。豬心。
豬肚。豬耳。豬脷。豬肉青。

牛丸。豬肉丸。魚皮餃。黑豚肉餃。
魚扎。魚蛋。魚片頭。鯪魚球。枝竹。紫菜

特別推介 -
鮮牛柏葉。鮮牛肉。鮮牛脷。墨魚頭。
墨魚丸。紐西蘭羊片。潮州珍珠蠔仔

淨餸 / 配湯粉麵

花雕醉雞
。HKD42

自家製五花茶
。HKD10

🤫 合隆嘅舖頭陳設係特登懷舊嗰種.. 以綠色鐵皮街邊檔作為藍本..再加木摺檯木摺凳..都幾有Feel..我哋諗咗一陣間..我就決定要試吓柱侯炆牛筋腩配撈針..然後W豬就揀咗車仔麵式嘅鮮牛配蠔仔白胡椒湯米粉..另外一人一杯五花茶..再Share一份醉雞
🤫 嘢食好快就嚟到..先講吓我嘅柱候牛腩配豬油撈針..呢個牛腩呢..上次食外賣嘅時候同事仔叫過..樣子相當吸引..今次都冇令我失望..牛腩一啲都唔韌..牛筋夠晒Gel咀..柱侯又夠入味..嗰個Fat Fat嘅豬油撈針就更加不得了啦..聽講佢呢度啲銀針粉係自家製..又真係同出邊嗰啲有啲唔同..口感煙韌..而且偏細條..但係有勁多條
🤫 W豬叫嘅車仔麵同我上次叫外賣嘅差無幾..鮮牛粉紅粉紅趣緻的臉..真心鮮嫩滑溜..至於啲蠔仔呢..我上次外賣食嗰啲就真係好細粒..今次W豬食嘅大粒好多喎..兩倍咁滯..而且份量都係差唔多有成七八粒..然後梗係要介紹吓頂呱呱嘅白胡椒湯底啦..真心熱辣辣暖笠笠..冬天食真係最啱..然後上次我嘅外賣仲有加咗墨魚丸..墨魚丸就真係唔係好抵食啦..得兩粒細細粒..雖然味道OK..都彈牙..但係貴咗啲囉
🤫 再嚟就係醉雞..今次我哋小食係一隻醉雞髀..肉質都算滑溜..而且喺雞件上邊見到有酒釀嘅嗰種啫喱..所以都可以證明非常入味..相當唔錯
🤫 最後飲品..自家製五花茶..肯定係自家製..因為唔係街邊有甜味..雖然唔知足唔足料..但係飲落順喉..飲完自覺好似喉嚨舒服咗🤭
🤫 自從大利清湯腩執咗笠之後..公司附近就係冇乜好好味嘅牛腩食..而家俾我哋發現合隆..得閒又可以食好好味嘅牛腩啦..Btw..我都唔明點解合隆要叫做元朗合隆..佢間總店喺灣仔..分店就喺鰂魚涌呢邊..究竟同元朗有乜嘢關係🤔
🤫 預告一下..我同W豬兩個大食怪..一人食完碗粉之後..忍唔住走咗去排壽司郎..為的是食壽司郎近排推出好好味..好味過京林屋嘅焙茶卷蛋😂..聽日介紹..敬請期待
。。
翻兜指數:🙆🏻‍♀🙆🏻‍♀️️ (5個🙆🏻‍♀️為翻兜爆燈)

💮已翻兜次數:2次💮
。。
2022-12-13 419 浏览
雖然呢間舖頭唔係開咗係鰂魚涌好耐 但食過元朗合隆好多次 餐牌上好多野都食過 花雕醉雞明顯係用好差嘅貨😂豬手淋到用筷子機乎夾唔起😂 牛腩質素普通 比茶記差少少🤦🏻‍♂️冰鎮墨魚頭係室溫嘅…😂不過撇除呢啲小食 佢嘅豬什類同埋其他粉麵相當出色 胡椒湯底夠濃夠辣夠熱 配埋豬什係幾好食(除左粉腸係苦既之外)😋另外牛肉 蠔仔同熱既墨魚頭一樣都唔錯 連埋粉麵一碗50幾蚊 大大碗 如果揀銀針粉就仲大碗 本身鐘意食河粉多d 但係就比較易散 所以黎到真係要識揀先知邊樣好食😅
2022-10-17 991 浏览
原本打算去灣仔食,發現新開鰂魚涌分店,坑口坐地鐵去方便很多,就改為去此,太古城站出行5分鐘就到,但位置比較僻,較難發現,要行到街尾個鋪位,五金水電鋪旁邊,裝修環境幾舒適,整潔光猛,叫左大豬雜河粉和可樂,豬雜雪白無異味,非常新鮮,,夠淋但仍有咬口,好味,湯底是胡椒豬肚湯,味道不算很濃但頗好味,胡椒味比較強烈,食完成頭汗,食完覺得好滿足,肯定會再來食,亦會想試下其它例如柱候牛腩,墨魚頭之類食物,真心推薦大家去試
大豬雜河粉
2022-10-17
大豬雜河粉
2022-10-16 607 浏览
早兩個星期見佢新開張,見到西廚Ricky Cheung 嚟剪彩,今朝再經過就入嚟試下。入面裝修喺扮返七十年代啲屋邨小店格局,圓櫈木枱咁,不過坐得算闊落,冷氣夠勁,企理整潔。今日食左碗鮮牛肉墨魚頭河粉,$50蚊,高質,牛肉冇乜嗱過,仍然保留鮮牛肉嘅肉味同埋口感,都唔韌,啫係入料有返咁上下,墨魚頭爽彈,新鮮,湯底強勁胡椒味,據稱冇味精,整體感覺高質,唔係賣平嘢,係真係靠食物質數講野嘅小店。另外叫左杯金銀花茶,冰凍濃郁,10蚊杯,口感真材實料。呢間店睇黎會係呢區企得穩。

另外叫左杯金銀花茶,冰凍濃郁,10蚊杯,口感真材實料。

呢間店睇黎會係呢區企得穩。
鮮牛肉墨魚頭河
2022-10-16
鮮牛肉墨魚頭河
2022-10-05 733 浏览
新開張,朋友又勁推介,所以今日紅日中午黎食。前兩日已經買外賣試左佢嘅醉雞同炸魚皮,我唔知佢用花雕定係槽滷,隻醉雞醉到過咗龍,食幾舊ok嘅,食成半隻就愈食愈覺得苦,可能我唔識食,哩D先至係正野。至於炸魚皮,學蘇絲黃話齋,係硬嘅,一D都唔脆。講返中午黎食哩餐,兩個人叫左兩碗河粉,一碗係魚皮餃、墨魚丸、鮮牛柏葉拼紐西蘭羊片,另一碗係豬大腸、鮮牛肉拼墨魚頭。兩碗都係胡椒豬肚湯底。小食叫咗麻辣豬耳。仲叫多兩罐汽水。我哋中午兩點黎食,炸魚皮同一字骨已經賣晒,所以一字骨試唔到。河粉係好食嘅,湯底亦好正,唔飲埋有D嘥,但所有自選嘅食材就份量少質素亦麻麻,當中比較好食係魚皮餃,但係得兩粒。墨魚頭同墨魚蘇就淥過龍,縮左水又有D韌。鮮牛肉就有一浸豬潤味。羊片就係佳寶D肉。至於麻辣豬耳份量一樣係少,成$38,得幾舊,唔知係唔係新鮮豬耳,顏色比較淺,食落口感介乎爽脆同硬之間,但就夠辣。縂結,埋單$180,推介係辣椒油同胡椒豬肚湯,佢哋自己話個湯係冇味精,如果係真,應該貴就貴在煲湯度。
新開張,朋友又勁推介,所以今日紅日中午黎食。

2022-10-04
  • 胡椒豬肚湯
  • 辣椒油
🆕新進駐!平時要走到北角先可以有機會食到,發現原來已經結業,新舖搬到鰂魚涌一條橫街嘅盡頭,咁啱坐車🚗路過見到即刻要去拜會一下😅.近期勾起白胡椒清湯底🐽豬雜粉嘅味道,上星期試過西環嘅一間,今趟 #元朗合隆潮州粉麵 裝修懷舊風,簡潔乾淨,同樣俾到滿足感☺️———————————————————————————🥢豬雜銀針粉(細)🍜💬同樣地無理到餐紙上嘅其他食物,又係諗都唔使諗,睇到「豬雜🐽」直接✅,配上家鄉銀針粉,就係最佳配搭🫶。先喝口胡椒湯底,香而不辣;有豬肺、豬心、豬肚、豬潤、粉腸、大腸、豬耳、豬脷、豬肉青,處理得很認真☺️
———————————————————————————
🥢豬雜銀針粉(細)🍜
2022-09-27 496 浏览
見佢新開張,就和同事去試一下。叫咗雙拼河粉,$45。得兩塊魚片頭,五條一吋以下嘅豬粉腸,全碗麵個湯冇乜味又細碗,男人應該唔夠飽。$40一碟墨魚頭,佢話係麻辣,但應該係加咗佢自家製嘅辣椒油,絕對唔係四川麻辣風味。墨魚頭大約10粒,都算係好新鮮,煮得啱啱好,口感不錯。魚皮佢哋係用鱔魚皮做,略嫌炸粉太厚,唔係特別好食,其他餐廳普通魚皮好食啲。總括,可以嚟試一次,但唔係好食或抵食到要重複幫襯。對面街cheap麵細細碗係賣緊24蚊單拼。
見佢新開張,就和同事去試一下。

麻辣墨魚頭
墨魚丸蠔仔雙拼米粉