同事介紹話元朗有間元朗花甲粉,又抵食、又好食,放假就入元朗試試佢先😋花甲粉同百搭粉本身同樣跟左金菇、娃娃菜同豆卜,唔同嘅係花甲粉有花甲;百搭粉就包兩個餸劃完單,比完錢,就會比個號碼你,嗌號碼拎野食,出餐嘅位置係一個自助區,自己加配菜同拎餐具花甲粉同百搭粉都好大一碗😱唔止碗大,連野食都係滿滿一碗,仲唔覺意加左餸,同嗌左d小食添🤭⭐️花甲粉揀左配粉絲,仲加左芝士魚腐同萵筍😁有好多花甲呀,花甲同粉絲真係完美配搭,個湯底少辣,可能因為落左花甲煮過,所以個湯好鮮甜🤤⭐️百搭粉揀左配米粉,跟兩個餸:揀左魷魚、魚皮鮫雖然百搭粉都係揀左少辣,但係個湯底同花甲粉比係偏辣少少,同埋好有誠意,兩個湯嘅味係有d唔同嘅⭐️黑椒羊架價值40蚊嘅羊架,一落枱,見到咁大件就已經覺得好抵食,食落口真係太好食la,一d好冇誇張,只要係鐘意食羊嘅,都一定會超級鐘意,就即係我😍,好香羊味呀😋鐘意食羊嘅絕對不能錯過!⭐️糖醋皮蛋皮蛋就食得多,li個配搭嘅皮蛋真係第一次試,好有新鮮感,啱曬鐘意呷醋嘅我🤭食皮蛋都可以呷醋😂⭐️鴨屎香手打檸檬茶入面有3種檸檬,好大杯,足1公升,檸檬味啱啱好,茶味好香⭐️傳說中嘅菊花茶好重菊花味,飲落就覺得好健康

⭐️花甲粉
揀左配粉絲,仲加左芝士魚腐同萵筍😁

⭐️百搭粉
揀左配米粉,跟兩個餸:揀左魷魚、魚皮鮫

⭐️黑椒羊架

⭐️糖醋皮蛋

⭐️鴨屎香手打檸檬茶
入面有3種檸檬,好大杯,足1公升,檸檬味啱啱好,茶味好香

⭐️傳說中嘅菊花茶
好重菊花味,飲落就覺得好健康,好好味呀😋,自家製菊花茶係唔同d嫁😍

2024-12-20
  • 黑椒羊架
  • 花甲粉
4天前 0 浏览
去咗呢間位於元朗嘅元朗花甲粉食飯 。我哋分別叫咗一碗肥牛魷魚花甲粉同埋芝士魚腐花甲粉💕再加多一個皮蛋小食同埋兩杯鴨屎檸檬茶💚 首先想講每一碗花甲粉都係勁大碗 入面有好多配料 包括金菇,娃娃菜,豆卜等等😇炸蒜、蔥同埋芫荽係可以自己任加😍😍😍一個女仔絕對食唔晒一碗🤣食完之後超飽 但係亦都唔止大份 花甲粉好鮮甜 粉絲索晒湯汁嘅味道 而且唔會死鹹😍同埋鴨屎檸檬茶都係超級大杯 呢間舖頭啲食物完全係勁大份😗所以都好抵食
2025-03-04 0 浏览
今日路經元朗,見到間隱世小店元朗花甲粉。$60就有大大碗花甲粉,如果細食嘅話兩個人食都得嗰啲餸多到同粉絲差唔多一樣咁多,真係好抵食。間店仲好貼心提供濕紙巾,食完嘢就唔怕搵唔到紙巾抹嘴。今次嗌咗幾樣餸,有幾樣特別深刻。首先係佢個豆卜,索曬佢嘅湯汁咬落去嘅時候,係口爆曬啲濃湯出嚟,超級正。另外佢嘅餐肉全部都係厚切,食落去啖啖肉。叫得花甲粉最出名嘅就梗係去嘅花甲😎, 粒粒花甲都大大粒,好鮮味,浸落個湯度令到個湯底更加出色。另外佢嘅手打檸檬茶真係好特別飲得出真係手打,檸檬亦都非常新鮮。
今日路經元朗,見到間隱世小店元朗花甲粉。

$60就有大大碗花甲粉,如果細食嘅話兩個人食都得
嗰啲餸多到同粉絲差唔多一樣咁多,真係好抵食。
間店仲好貼心提供濕紙巾,食完嘢就唔怕搵唔到紙巾抹嘴。

今次嗌咗幾樣餸,有幾樣特別深刻。

另外佢嘅餐肉全部都係厚切,食落去啖啖肉。

2025-02-26 0 浏览
花甲粉真係必食!!今次品嚐了兩碗花甲粉,各有特色。第一碗配有肥牛、牛柏葉、魚皮餃、蟹棒、山根和娃娃菜,湯底鮮美,肥牛和魚皮餃味道豐富,清新的巨大檸檬茶則為整餐增添了清爽感。第二碗包含魚片、肥牛、娃娃菜、響鈴,魚片和肥牛相得益彰,搭配的清脆娃娃菜和響鈴增添了層次感,菊花茶的清香讓人放鬆。兩碗花甲粉都令人滿意,搭配的飲品更是完美,值得一試!最正就係佢嘅芫荽同埋蔥都係自助加!而嗰個花甲係超多,我估接近20隻,實在太誇張了!
花甲粉真係必食!!

最正就係佢嘅芫荽同埋蔥都係自助加!
而嗰個花甲係超多,我估接近20隻,實在太誇張了!
2025-02-24 0 浏览
今日嚟到元朗食元朗花甲粉,呢度嘅花甲粉可以自己揀麵底、麻辣度, 仲可以加唔同配料,自由度好高🥰無論係鍾意食辣定係唔食辣,都可以揀到啱自己口味嘅湯底!今次我叫咗個小辣嘅湯底,湯底本身都幾清甜,辣得嚟又唔會太嗆喉,仲帶少少麻感,配埋花甲同配料,好豐富😝
 今次我就叫咗兩碗花甲粉再加肥牛、芝士腸、火腿丸等, 肥牛都幾有牛味, 火腿丸喺坊間又比較少有, D 配料同花甲嘅鮮味平衡得啱啱好, 份量仲超大碗🤩飲品方面,我試咗佢哋嘅自家製菊花茶,清熱又解膩!另外, 我仲叫咗杯一公升咁大嘅鴨屎香檸檬茶,超大杯,檸檬嘅酸香同茶底好夾,仲可以解辣🥳

【元朗區】【元朗花甲粉】同同事遇星哥去元朗做嘢,佢係地膽,我就梗係請教吓元朗有咩名物。佢講到呢間「元朗花甲粉」嘅時候,我就好有興趣喇,於是就走咗嚟食。不過原來 Google Map 搵到嗰個位置係錯嘅,要跟返餐廳地址搵先搵到。平日下晝估唔到都幾旺,枱枱都有人。搵到位就食喇,佢有「花甲粉」同「百搭粉」揀,我哋都係試 $63 嘅「百搭粉」。遇星哥就要中麻中辣,配 $11 嘅「魷魚」,飲 $25 嘅「鴨屎香手打香水檸檬茶」。佢就話碗嘢好足料,食到好飽,調味又啱口味,杯嘢飲勁大杯,好滿足,覺得好正咁話。咁我梗係要自己試吓,我碗「百搭粉」係配 $9 嘅「魚皮餃」,飲 $15 嘅「菊花茶」。佢有個好大嘅特色就係客人可以自己落芫茜、蔥、炸蒜,做到最適合自己嘅口味。而花甲又多又鮮甜,加上粉絲同嘢飲嘅份量都好充足,難怪佢哋能夠成為元朗區內名店。。。(地址:元朗泰利街11號大興大廈地下6-7號舖)@yuen_long_clam_noodles#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #food

(地址:元朗泰利街11號大興大廈地下6-7號舖)

@yuen_long_clam_noodles

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am元朗區 #元朗 #朗屏 #大棠路 #元朗花甲粉 #yuen_long_clam_noodles #百搭粉 #花甲粉 #魷魚 #鴨屎香手打香水檸檬茶 #魚皮餃 #菊花茶 #1am1661 #1ambackup

2025-02-13
2025-02-19 181 浏览
首先一定要講下佢個份量,真係大到難以置信,感覺好似食極都食唔完咁🤣🤣 再講佢個湯底,係真係好香,而且飲落幾鮮甜。個人覺得花甲粉同粉絲個配搭好正,粉絲彈牙嘅口感再加埋湯底嘅濃郁,口感同味道上都好滿足~ 我另外加咗娃娃菜、芝士魚腐、芝士腸同肥牛。原本諗住額外加嘅菜多極有限,估唔到佢好似啲料唔使錢咁,每款都比好多🤤 連肥牛都係大大份(戴返個頭盔先:我全部都淨係叫咗1份)啲餸係多到我淨係食啲餸都飽咗~ 另外花甲粉本身都有唔少配料,有豆卜、娃娃菜、金菇同埋唔少花甲。啲花甲新鮮,而且唔會有沙,同埋一碗都會有好多隻。食完只可以講cp值實在太高喇!!另外提提佢個鴨屎香檸檬茶,$20幾蚊就可以加一杯1升嘅檸檬茶,講真咧個價錢同份量出面嘅手搖真係搵唔到,而且味道都唔差,飲落有淡淡嘅清香。建議拉埋朋友一齊挑戰咧個大大碗嘅花甲粉!

2025-02-18 120 浏览
#鼠尾草食飲玩 #sagefoodiehk惹味✨ × 足料💖 × 海鮮😍想食大大碗又抵食嘅惹味海鮮粉,鼠尾草🌱就嚟咗呢間元朗街坊推薦嘅名物😍!舖頭嘅招牌花甲粉,隻隻花甲都勁厚肉,尺寸好大隻。而且成碗粉都份量好夠,冇可能食唔飽😋。花粉足料得嚟,仲可以自選麻辣度,又可以喺自助吧自由加調味料,想食乜嘢口味都啱🥰!而且加配嘅肥牛、魷魚鬚、丸類等等配料都份量好多。另外亦都推薦加埋紫菜,風味更有層次✨。餐飲方面仲可以每個套餐加廿零蚊就有1公升嘅手打檸檬茶,大大杯夠晒兩個人飲都夠😚。💰花甲粉$63 💰糖醋皮蛋+$20 💰涼拌蓮藕+$18
#鼠尾草食飲玩 #sagefoodiehk
惹味✨ × 足料💖 × 海鮮😍

💰花甲粉$63
💰糖醋皮蛋+$20
💰涼拌蓮藕+$18
2025-02-18 125 浏览
今日要去開元朗工作,要在附近食Lunch😬發現有間小店叫「元朗花甲粉」!見到裏面都有唔少客人,所以即管入去試吓😊見到餐牌上面有好多種類嘅配料可以選擇!所以心大心細嘅人都唔怕,揀多幾種配菜就可以😗湯底都十分濃郁,配菜揀豆卜真係冇得頂因為可以吸收晒湯嘅精華!另外仲揀咗肥牛,份量都幾多☺️花甲粉,最理想就係食粉絲!又係可以吸到好多湯嘅精華!而且份量又夠大碗,上枱熱辣辣(會出煙),味道幾好唔錯,應該會有下次😉
今日要去開元朗工作,要在附近食Lunch😬
發現有間小店叫「元朗花甲粉」!
見到裏面都有唔少客人,所以即管入去試吓😊

見到餐牌上面有好多種類嘅配料可以選擇!
所以心大心細嘅人都唔怕,揀多幾種配菜就可以😗

湯底都十分濃郁,配菜揀豆卜真係冇得頂
因為可以吸收晒湯嘅精華!
另外仲揀咗肥牛,份量都幾多☺️

2025-02-18 66 浏览
元朗大碗抵食花甲粉夜晚嚟到好多人排隊堂食同外賣,攞張紙就可以落order,然後等嗌號碼去攞餐,芫荽🌿蔥🌿炸蒜呢啲都係可以自己落~湯底同埋麻度都有得揀花甲粉 $63 中麻中辣(肥牛 $11 芝士魚腐 $9 台灣腸 $9 娃娃菜 $7)我哋嗌咗粉絲底 湯頭好濃郁鮮甜 娃娃菜同粉絲都入晒味 入邊都有好多花甲同豆卜 我哋額外嗌嘅肥牛都好嫩滑~小食類涼拌青瓜 BB辣 $18比較驚喜嘅係除咗有啲辣粉俾你點之外 隔離仲有個蒜蓉味好重嘅醬一齊點 呢個醬配落爽口嘅青瓜度勁正!鴨屎香手打香水檸檬茶勁大杯有成1L既檸檬茶 飲落甜度適中而且好解渴同解辣 抵飲啊!元朗花甲粉 (元朗)元朗泰利街11號大興大廈地下6-7號舖
元朗大碗抵食花甲粉

花甲粉 $63 中麻中辣

小食類
涼拌青瓜 BB辣 $18

鴨屎香手打香水檸檬茶

元朗花甲粉 (元朗)
元朗泰利街11號大興大廈地下6-7號舖

2025-02-06 295 浏览
近年多咗好多地方有得食花甲粉,朋友極力推薦呢間元朗花甲粉,聽講價錢好親民,而且份量十足!今次終於有機會食到啦~填完表落完單之後就可以等叫號碼拎嘢食啦!每碗花甲粉都係即叫即整,誠意十足!取餐位置仲設有炸蒜、蔥同埋芫荽嘅自助區,可以按照自己嘅個人口味任加😎~呢碗花甲粉叫咗粉絲做麵底,然後餸就叫咗肥牛同埋娃娃菜!肥牛好重牛味,而且肥瘦均勻!小辣嘅湯底辣度剛剛好,好惹味!娃娃菜同粉絲吸引咗滿滿嘅湯底精華~朋友呢碗花甲粉就叫咗米粉,再加咗萵筍!花甲粉嘅配料本身都好豐富,已經有花甲、金菇、娃娃菜和豆卜等等,全部配料都好入味!花甲每一粒都冇沙,正!萵筍脆嫩多汁!米粉嘅掛湯能力都好高~另外仲叫多咗兩款小食,口感清新爽脆嘅涼拌青瓜同埋涼拌蓮藕!最特別嘅係呢到秘製嘅涼拌汁,味道微辣好惹味~除咗花甲粉之外,餐廳仲有提供百搭粉!兩者嘅分別係百搭粉冇咗花甲,變咗係另選兩款餸~

• 花甲粉
2025-02-03 284 浏览
新舖佔地1300呎,設有30-40個堂食座位,座椅都係舒適的沙發軟座!終於可以堂食到熱辣辣花甲粉小店的湯粉也由店員續碗細心煮成,兩款湯粉分別為花甲粉($62)和百搭粉($52),花甲粉的湯底以過千隻蜆熬煮而成,飲落香濃惹味,也附有多配料,包括7-8隻鮮甜沒有沙的花甲、豆卜、娃娃菜、金菇等,份量幾澎湃;百搭粉就可以自選兩餸、不包括花甲的湯粉。湯底味道好似蒜蓉海鮮蒸扇貝嗰啲鹹鹹地嘅蒜蓉變成蒜蓉湯嘅味道,食到期待中好濃郁嘅花甲鮮甜味, 再加咗兩個餸分別係肥牛墨魚丸,肥牛份量好多好多,至少有出面嘅兩份份量好抵食!豆腐卜件件索哂味,一咬爆汁朋友嗰碗米線硬度適中,魷魚爽口彈牙見到佢地出咗激大杯檸檬茶,又試下!做到同出面手打檸檬茶差唔多水準,值得一試!元朗花甲粉元朗泰利街11號大興大廈地下6-7號舖

豆腐卜件件索哂味,一咬爆汁

朋友嗰碗米線硬度適中,魷魚爽口彈牙

元朗泰利街11號大興大廈地下6-7號舖
2025-01-26 426 浏览
朋友想吃花甲粉,找到元朗這間出名的店,這間店算近西鐵站,交通方便,環境舒適,桌子數量也多,點菜是寫在點菜紙上,可選花甲粉或百搭粉,麵底有粉絲,烏冬,米線,米粉,或稻庭烏冬選擇,也可選擇麻度,湯底走辣至魔鬼辣,配菜有7元,9元及11元選擇,肥牛,牛柏菜,台灣腸,芝士腸等任君選擇,花甲粉送來時花甲多,沒有沙,配料有娃娃菜,金菇等,而且很大碗,選擇的菜給予的份量也多,女孩子可能要2個人才能吃光一碗呢,我選中辣,湯底夠辣夠麻夠濃味,還要炸蒜,蔥及芫茜無限添加,夠重口味元朗花甲粉泰利街11號大興大廈地下6-7號舖

泰利街11號大興大廈地下6-7號舖
.#foodie #hk #hkfoodie#HTB美食推介【📍元朗|用心服務街坊小店】一入到小店,就見到小店有愛心花甲粉,免費提供被區內有需要人士,即刻感受到元朗滿滿嘅愛💕💕舖頭係後巷位唔算特別起眼,但係人流就滔滔不絕,應該係區內都有名~.🐨花甲粉 $63推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐⭐粉絲份量非常驚人,絕對覺得夠兩個大人食!!每碗粉絲均配有大量娃娃菜、芽菜同埋豆卜,係健康之選👍🏻🙈小編揀咗少麻、少辣,味道調配得啱啱好,唔會搶咗其他配料嘅味道~花甲唔算好大粒,但係好新鮮,鮮味濃郁!而且一碗有成十幾粒花甲咁多,食極都仲有咁,性價比極高~.堂食仲有個自助配料枱,上面有芫荽、炸蒜同蔥,任大家隨便拎,鍾意重蒜、重芫荽嘅人一定大愛🤣.另外,餐廳仲有多款嘢飲,可供選擇!!見到佢有宜家流行嘅手打檸檬茶1000ml,鼓勵大家去到都可以試吓~——☼——☼——☼——☼——☼——元朗花甲粉📍地址:元朗泰利街11號大興大廈地下6-7號舖🐨推薦度:😋😋😋😋/5 🪸環境:👾👾👾👾🗣️服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻📸食物打卡度:💡💡💡💡🛠️分類:#HTB元朗 #HTB粉麵.#元朗美食 #元朗 #粉麵 #花甲 #美食推介
.#foodie #hk #hkfoodie
🗣️服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
📸食物打卡度:💡💡💡💡
🛠️分類:#HTB元朗 #HTB粉麵
#元朗美食 #元朗 #粉麵 #花甲 #美食推介
花甲粉成日都聽到元朗花甲粉好出名, 呢日就專登過去搵, 就點左個花甲粉絲底BB辣😛湯頭好濃好鮮味, 配料好豐富, 有勁多花甲, 娃娃菜, 金菇,豆卜, 我額外加左肥牛, 食慾大增😬😬😬花甲好鮮美, 肉質鮮嫩同湯底嘅香辣味道完美結合, 肥牛好嫩滑, 粉絲, 豆卜, 娃娃菜吸收咗湯汁嘅精華, 每一啖都非常滑溜, 口感豐富, 啖啖都好滋味, 我就鍾意一啖粉絲, 一啖湯咁食, 好滿足😬鴨屎香手打香水檸檬茶呢杯成1L既檸檬茶, 見到都好surprise😍😍夠哂睇頭, 勁大杯, 好解渴, 又抵飲😝
花甲粉

鴨屎香手打香水檸檬茶
呢杯成1L既檸檬茶, 見到都好surprise😍😍
夠哂睇頭, 勁大杯, 好解渴, 又抵飲😝