餐厅: 元気寿司
资讯:

2016-05-12 842 浏览
蔥吞拿魚腩新香卷.元氣推出高速線已好一段日子 早前才有機會一試 基於以前已在日本試過類似的 所以於我來說都不算什麼新奇 反而發現了這份高速線限定的壽司 呑拿魚腩碎有油香 配上蔥 不錯!芝士煙肉烏冬.另一款高速線限定食品 元氣的烏冬我一向都覺得不錯 煙韌程度剛好 配上西式的芝士煙肉汁 沒違和感 好食呢

蔥吞拿魚腩新香卷.

芝士煙肉烏冬.
2016-04-23 611 浏览
自從元氣加入高速線之後,真的要等位很久。想食下平平地又正的三文魚就就只有等。當我上了高速線後,第一時間點了幾客三文魚醫下肚先。 三文魚有少許光澤,色水略偏淡,肉質還算新鮮,魚紋理順滑一致,味道帶鮮甜,大集團水準keep到。
2016-04-18 364 浏览
元氣自從開拓了高速列車壽司,真的要排隊很久,排了並差不多45分鍾才能入座。今次點了最好味的軟殼蟹手卷,一摸上手有一種暖暖的感覺,即做的很上新鮮,軟殼蟹肉好香口,陣陣蟹加上沙津汁,再有外層爽脆既紫茶菜包圍住,入口香噴噴,好好味啊。
2016-03-15 381 浏览
這間元氣用上高速列車代替人手,將食物透過列軌運送到客人面前!這樣的設計,前年已經在日本大阪見過,元氣果然快手,這麼快便將此列車引入!相信列車價格不低,但從中又可以減省不必要的人手,就店面所見,只有三名侍應處理一般樓面事務,但已經足夠。檯面擺放了用作抺手用的濕紙巾,感覺窩心。熱水制由舊款的按壓式改成容易使用的擰制式,更加方便! 落單形式已用上輕觸式螢幕,簡單又快捷! 列車列達時,螢幕下的笑臉黃燈會先亮起,待車將食物停到面前時,便會響起提示咇咇聲,取齊食物後便按黃燈退回廚房,再運送其他食物去其他客人處。 這玩意相當好玩,又實用!至於食品品質保證方面⋯賣相退步了,可以整理得再專業一點,會賞心悅目些~食物新鮮程度是可以接受的,但可以更好些,有待進步空間! 最愛的三文魚頭湯味道偏淡了點,可以煲得香濃一些。 其他三文魚味道口感都可以接受,海膽有點苦,飛魚子不夠水汪汪,油金魚切得太薄引致散爛。 運送技術提高了,但食品質素仍待改善,可以變得更加好!加油!

檯面擺放了用作抺手用的濕紙巾,感覺窩心。

熱水制由舊款的按壓式改成容易使用的擰制式,更加方便!
落單形式已用上輕觸式螢幕,簡單又快捷!

這玩意相當好玩,又實用!

赤蝦

最愛的三文魚頭湯味道偏淡了點,可以煲得香濃一些。
三文魚頭湯

北寄貝壽司

運送技術提高了,但食品質素仍待改善,可以變得更加好!加油!
赤蝦
三文魚頭湯
2016-03-14 337 浏览
會員咭要續期, 加速要幫襯既次數, 搭車期間已經用"遙距取票"呢個"分唇", 選擇太子呢間高速線開餐去到門口仍然要等幾張, 不過好快就有位! 入到位, 望見眼前呢部落單機, 雖然係新接觸, 但好快已知道點用 - 輕觸式螢幕, 看圖落單, 見到右邊畫面就知道點餐成功落左單後好快就有野食, 食物送黎前, 眼前呢個小黃圓燈就會閃, 仲有提示聲響, 火車就會每次送最多四碟食物去你號! 唯每次點餐都有限數(唔太記得幾多碟)睇下......至愛既味三文魚壽司就送到黎我位前啦!以下係我平時最常點既壽司, 包括 :帆立貝 - 肉厚夠晒口感, 一口食晒夠晒豪氣!蔥吞拿魚腩 - 吞拿魚腩夠肥美, 充滿油香, 配蔥碎既香味, 正爆!螺片 - 愛佢夠晒爽口, 同飯既軟滑感形成強烈對比, 有趣!池魚 - 唔係每次都食到, 有時會賣晒, 魚肉配埋少少薑蔥一齊食, 提升佢既鮮味仲有發現佢新改良既斟水機, 好似水龍頭咁開關就可輕易斟到熱水, 讚!呢個咁新穎既送食物方式, 得意又盞鬼, 莫講話小朋友, 連我都LIKE呀!!

睇下......至愛既味三文魚壽司就送到黎我位前啦!
以下係我平時最常點既壽司, 包括 :
帆立貝 - 肉厚夠晒口感, 一口食晒夠晒豪氣!
2016-03-11
等候时间
10 分钟 (堂食)
  • 螺片壽司
2016-03-01 401 浏览
2月中開咗呢間新款既元氣壽司~唔再係迴轉形式咁拎壽司~而係用高速線~即係有架火車專誠運到你面前!好似幾新奇咁~見未試過就今日去排下隊啦~雖然只係差十個號碼,但都等左半個鐘倒,好彩附近有書店行下  入到去侍應帶左我同bf o係一張好特別既枱坐低~人人既座位都係望住火車軌,我地呢個好似卡位咁 側邊係條火車軌~不過張枱夠晒大~ 呢間元氣都好似板前咁用平板電腦落單lu~ 不過部平板新穎同埋乾淨好多~睇個menu覺得食物好似冇普通元氣咁多款~不過已經好多樣都啱食~o係部平板落單後,好快就有火車黎喇~黎緊既時候 平板電腦下面既燈會閃下閃下示意比你知~火車一去到我地個位就停低,等我地取完食物後,再按一按個掣佢就會撤退㗎喇好得意~而且上菜既速度比平時o個d 感覺真係快左好多!但因為佢火車既載食物數量有限~所以每次我地都只可以叫幾碟~(忘記了個數量)~變相要落幾次單~不過其實都冇乜所謂 因為落單都好方便~兩個人最後叫左幾round,都叫左好多野食~埋單$311.3~食飽飽~ 最鍾意食既係香蔥吞拿魚腩壽司~其實係吞拿魚腩蓉~食到口感覺好新鮮,加埋上面既香蔥 好好味呀!有另一款卷物都係有蔥和吞拿魚腩蓉的,

兩個人最後叫左幾round,都叫左好多野食~埋單$311.3~食飽飽~ 最鍾意食既係香蔥吞拿魚腩壽司~其實係吞拿魚腩蓉~食到口感覺好新鮮,加埋上面既香蔥 好好味呀!有另一款卷物都係有蔥和吞拿魚腩蓉的,叫“蔥吞拿魚腩新香卷”,不過我個人就唔鍾意呢款入面既黃酸瓜了。呢度既油甘魚壽司都幾正~塊油甘魚都幾大~又新鮮~另外又係黎元氣必食既辣味三文魚軍艦同埋炸蝦卷~辣味三文魚軍艦保持一貫水準,不過炸蝦卷就失望了,因為黎到只係微暖的,熱度不夠。小食方面,我地叫了牛肉薯餅和炸墨魚咀~兩款都好好味~熱辣辣~香噴噴~推介!牛肉薯餅外脆內軟,牛肉係免治牛肉,和薯餅味道很夾~炸墨魚咀一定係即炸的~好香口~調味得好好~完全唔洗點任何醬汁已經好好味了~食物方面我覺得這間新店比其他元氣分店好像更出色~壽司飯的味道很好,魚生也賣相不錯呢~不過這裡有個不好的地方 就是取消了我超喜歡吃的“炸蠔軍艦”,我之前在元氣迴轉店是食過好多次的,希望佢地會考慮在這間分店加番啦

服務方面,其實主要接觸到侍應的機會都是他們收碟的時候,這間分店收碟速度都快,服務不錯的。
牛肉薯餅
2016-02-27
等候时间
30 分钟 (堂食)
牛肉薯餅