全港唯一擁有櫻花雪景嘅Omakase🌸晚市20品omakase性價比極高😍 客人仲可以根據自己嘅要求訂製菜單,十分貼心🙌🏻8-10位就可以包場,同埋享有演唱會音響卡拉OK🎶仲唔快啲約埋班friend一齊邊玩邊食🌟瀧TAKI $1388🌟師傅首先會俾個筷子盒你揀一對你自己鐘意既筷子,Omakase有兩份前菜, 四份量子料理,一件有天婦羅海膽拿破崙,十件壽司,蒸蛋,湯同埋甜品,omakase主打不是不食,全部都係當季最新鮮嘅食材💫先付 - 2品🔸鱈魚白子 白子口感綿密柔滑🤍入口即溶,配上柚子酸汁,酸酸地好開胃🔸水母刺身自家製梅酒啫喱水母刺身爽口亦帶點鮮甜味道🪼加上自家製梅酒啫喱, 十分開胃💫蒸物🔸松葉蟹蒸蛋蒸蛋柔嫩細膩🥚加上一絲絲松葉蟹肉🦀令人回味無窮💫量子料理 - 4品🔸時令日本蠔 是令日本生蠔🦪加上柚子酸汁及🍎蘋果啫喱,味道更清新,面頭放上紫蘇葉花、魚籽,柚子皮碎,味道更鮮甜💫北海道牡丹蝦&瀨尿蝦 牡丹蝦刺身🦐配上燒過嘅瀨尿蝦,師傅秉承日本人對食材嘅尊重, 巧妙地將運用整隻蝦不同部分,蝦頭經過燒炙,散發出濃郁的蝦膏香氣😍於蝦頭提煉出蝦膏,蝦殼則經過煎製,提煉出香濃的蝦油蘸上蝦膏蝦油,味

🌟瀧TAKI $1388🌟

師傅首先會俾個筷子盒你揀一對你自己鐘意既筷子

💫先付 - 2品
🔸鱈魚白子
白子口感綿密柔滑🤍入口即溶,配上柚子酸汁,酸酸地好開胃

🔸水母刺身自家製梅酒啫喱
水母刺身爽口亦帶點鮮甜味道🪼加上自家製梅酒啫喱, 十分開胃

💫蒸物
🔸松葉蟹蒸蛋
蒸蛋柔嫩細膩🥚加上一絲絲松葉蟹肉🦀令人回味無窮

💫量子料理 - 4品
🔸時令日本蠔

💫北海道牡丹蝦&瀨尿蝦
牡丹蝦刺身🦐配上燒過嘅瀨尿蝦,師傅秉承日本人對食材嘅尊重, 巧妙地將運用整隻蝦不同部分,蝦頭經過燒炙,散發出濃郁的蝦膏香氣😍於蝦頭提煉出蝦膏,蝦殼則經過煎製,提煉出香濃的蝦油蘸上蝦膏蝦油,味道鮮香,令人食指大動

💫赤鯥&大拖羅
總所周知大拖羅魚油脂甘香豐富魚🐟赤鯥亦因其魚味濃、油份重,被譽爲「白肉拖羅」😚兩者用上備長碳燒過,帶出油香,底下舖滿洋葱漬物再帶點檸檬汁,酸酸地十分解膩

💫青森鮟康魚肝
青森縣是鮟康魚最出名的產地,鮟康魚屬深海魚,師傅提取新鮮的鮟康魚肝臟後,以醬油漬慢煮,再浸三天。魚肝呈現橙色🧡代表其十分新鮮。第一件先食原味魚肝,質感細滑柔嫩,第二件可加上適量Wasabi同食😋芥末能中和醬油的甜味,味道更鮮更香。

💫天婦羅海膽拿破侖
這道菜是最驚喜的菜式,香脆的紫菜夾上海膽🧡及吞拿魚蓉😝味道豐富又有層次,上菜時餐廳櫻花背景亦會灑出雪🌸加上師傅落淡雪鹽帶來飄雪的效果❄️視覺味覺同樣滿足。

💫握壽司 - 10貫

🔸燒蠔
🔸鰻魚
🔸赤海膽
🔸忌廉玉子燒

縞蝦味道鮮甜清爽,細緻鮮美猶勝甜蝦🦐碟魚入口即融,碟魚邊則口感爽滑🐟拖羅油脂豐富;赤海膽口感綿密軟滑🦪大大隻燒蠔味道鮮甜

💫吸物
🔸自家製魚湯
魚湯呈奶白色🤍以多條白蘭魚熬製🐟煲了5個多小時,味道十分濃郁

💫甘物
是日甜品係蜜瓜🍈同埋士多啤梨🍓,如果係慶祝生日或紀念日🎊可以提早同餐廳講,會提供埋畫碟

• 鮟鱇魚肝
爸爸👨🏻話佢未食過omakase😳史努比咁乖女(唔准你反駁!)今次梗係帶爸爸👨🏻去試下omakase🤣🤣其實好一段時間之前食 拖延症發作 而家先去🔸Dinner menu夕之御品書 $1388/person🔸先付二點👍🏿鱈魚白子 可能見識淺薄 史努比從來都未食過咁creamy嘅白子!!😳後悔唔記得夾起影比大家睇😭Anywaysss白子經炙燒 微暖嘅狀態口感非常之creamy 配搭醋子酸汁調味 吊到少少白子嘅鮮真心好好食 如果你鍾意食白子嘅話一定要try下😋味道: 9/10👍🏿鰻魚苗 第一次食鰻魚苗好滑 口感好特別有啲似啫喱 但比啫喱有𡁻口啲同樣用咗柚子酸汁調味~開胃前菜一流!味道: 8/10🔸量子料理四品👍🏿小長井真蠔淡口creamy嘅生蠔 好肥美! 帶少少鹹鮮加咗三文魚籽同埋師傅自家製蘋果啫喱特別新奇嘅食法蘋果啫喱味道都係淡淡地 唔會搶過生蠔嘅鮮三文魚籽亦唔太鹹 吊到啲鹹鮮味食晒成隻其實都係得一個字 鮮!味道: 8.5/10👍🏿北海道牡丹蝦採用白蝦同北海道牡丹蝦全隻蝦由蝦頭至蝦尾用到盡蝦頭膏extract出嚟 連埋蝦殼讚蝦油白蝦淡口啲 所以配鹹香嘅魚籽醬就啱啱好後尾食到紫蘇葉嘅味道
爸爸👨🏻話佢未食過omakase😳
史努比咁乖女(唔准你反駁!)
今次梗係帶爸爸👨🏻去試下omakase🤣🤣

👍🏿鰻魚苗
第一次食鰻魚苗
好滑 口感好特別
有啲似啫喱 但比啫喱有𡁻口啲
同樣用咗柚子酸汁調味~開胃前菜一流!

🔸量子料理四品
👍🏿小長井真蠔
淡口creamy嘅生蠔 好肥美! 帶少少鹹鮮
加咗三文魚籽同埋師傅自家製蘋果啫喱
特別新奇嘅食法
蘋果啫喱味道都係淡淡地 唔會搶過生蠔嘅鮮
三文魚籽亦唔太鹹 吊到啲鹹鮮味
食晒成隻其實都係得一個字 鮮!

👍🏿北海道牡丹蝦
勁香口! 點埋蝦油食仲香😋
洋蔥漬拖羅

👍🏿洋蔥漬拖羅
拖羅分別係赤鯥同大吞拿魚腩
其實同款嘅油脂都好豐富 分別在於白身同紅身魚~
首先食赤鯥
魚皮經炙燒後味道好香 表面嘅乾蔥都好香🤣
魚肉軟嫩細膩 油香十足
唔係誇張呢塊赤鯥甚至好食過大拖!😳
食完之後食少少洋蔥漬
帶生洋蔥嘅辣味同埋有少少似泡菜嘅調味
Refresh下味蕾 解解膩
再食拖羅 入口即融同樣有炙燒香!
成個dish好有層次感 但對比起感覺上赤鯥更出色🤪

👍🏿慢煮醬油漬清心懸鮟鱇魚肝
原來橙色加不規則嘅鮟鱇魚肝代表佢係新鮮嘅
平時都係食開壽x郎嘅cheap cheap魚肝
原來新鮮嘅真係唔同啲!
醬油漬味道啱啱好 吊少少甜味而唔太鹹

淡雪鹽係用日本米同海鹽壓制而成
唔會好似一般嘅鹽咁鹹
Btw 佢唔係真係拿破崙
兩塊天婦羅炸紫菜夾住大量綿密拖羅蓉
表面鋪滿海膽 鮮甜creamy!
天婦羅脆而唔硬
加埋海膽拖羅點會唔好食 一個字 正!🤤

🔸蒸物
👍🏿松葉蟹肉&螢光魷魚茶碗蒸
魷魚鹹鹹地 咬開有汁😳
幾特別 同埋冇諗過好食😂
蛋好滑 同高湯嘅比例啱啱好!
蟹肉嘅甜味滲晒出嚟
令茶碗蒸自帶甜味
唯一挑剔嘅係 佢落咗史努比唔鍾意嘅紫蘇葉
唔係食到一塊塊 但食到陣味🥹

🔸握壽司10貫
壽司飯比較酸 史努比幾鍾意!
咁樣食多幾件都冇咁滯🤣
👍🏿北海道帶子
佢介花介到成隻長毛狗咁😂
唔算特別厚肉 但鮮甜
👍🏿剝皮魚
呢個名唔係史努比改架 佢真係叫剝皮魚!
係比較淡口嘅魚
On top加咗魚肝 不過冇乜記憶點
👍🏿縞蝦
縞蝦係野生蝦嘅一種 非常漿口鮮甜
比牡丹蝦仲驚喜!
👍🏿大拖羅
食落好滑 好鮮 仲有爽脆口感
忍唔住嘴啖真係好滿足😋

👍🏿左口魚紫菜包
其實佢好好食 甜甜地嘅醬油
配搭肥美左口魚 油香十足!
但佢喺史努比接近十成飽嘅時候先出現 就會有啲漏🤣
甜甜嘅醬汁 唔會太鹹 唔錯😋
👍🏿玉子燒
平時omakase通常都係江戶前玉子燒
今日呢個幾特別 加咗忌廉
食落好滑 真系好滑!
好似甜品 mousse嘅口感

抵食: 6/10

(受邀拍攝📸)
洋蔥漬拖羅
天婦羅海膽拿破崙
集視覺、味覺與感官享受於一身,全港唯一擁有🌸櫻花雪景嘅主題餐廳,雪景投影與柔和燈光營造出一種夢幻嘅氛圍,想要包場嘅客人8至10人便能享有完全私人嘅空間。加入全新沉浸式場景和卡拉OK🎤服務,結合演唱會級別嘅音響設備,吃喝玩樂融為一體,絕對係朋友聚會或慶祝活動嘅理想之選。$1388/位❁先付 二點 ꙳白子 ꙳墨魚白子入口即化,口感綿密柔滑,搭配微酸柚子汁,清新而不膩。❁量子料理 四品 ꙳ 小長井 真蠔 🦪真蠔以蘋果啫喱取代常見柚子,為蠔嘅鮮味增添一絲果香,清爽而獨特。 ꙳ 北海道牡丹蝦 白蝦🦐用蝦頭、蝦殼、蝦腳熬製嘅蝦油,另外仲有蝦膏,兩種蝦嘅鮮甜被完美呈現,濃郁的香氣好味到想encore。 ꙳ 赤鯥 大拖羅🐟分別係紅白身魚入邊最肥美,巧妙搭配醃洋蔥中和油膩感,而洋蔥醃得清甜無渣。 ꙳青森縣 醬油漬 鮟鱇魚肝🧡鮟鱇魚肝橙色嘅光澤,一啖入口係滿口甘香嘅味道。❁天婦羅海膽拿破崙✨將炸紫菜包住大拖羅,上面係濃縮鮮甜嘅海膽,再灑上雪鹽,係視覺與味覺嘅雙重享受。❁蒸物🥚 ꙳ 北海道松葉蟹 螢光魷魚 茶碗蒸蟹肉的鮮甜融入其中,再配上螢光魷魚的微微鹹香,層次豐富。❁握壽司🍣十貫(北海道活帶子、

$1388/位
❁先付 二點
꙳白子
꙳墨魚
白子入口即化,口感綿密柔滑,搭配微酸柚子汁,清新而不膩。

❁量子料理 四品
꙳ 小長井 真蠔 🦪

꙳ 北海道牡丹蝦 白蝦🦐

꙳ 赤鯥 大拖羅🐟

꙳青森縣 醬油漬 鮟鱇魚肝🧡
鮟鱇魚肝橙色嘅光澤,一啖入口係滿口甘香嘅味道。

❁天婦羅海膽拿破崙✨

❁蒸物🥚
꙳ 北海道松葉蟹 螢光魷魚 茶碗蒸
蟹肉的鮮甜融入其中,再配上螢光魷魚的微微鹹香,層次豐富。

❁握壽司🍣十貫
(北海道活帶子、剝皮魚、縞蝦 、大拖羅、鰻魚、燒真蠔,左口魚手卷、三文魚子、北海道海膽、燒玉子)
壽司選材極為講究,每一款都特別新鮮且處理得當,特別最愛鮮甜無比嘅縞蝦,和口感極似布甸嘅燒玉子。

❁吸物🥣
一碗清澈嘅麵豉湯平衡了前面菜式嘅濃郁,飲完非常溫暖舒服。

❁甘物🍈
甜品部分嘅芝士雪糕與日本蜜瓜,清甜而細膩,完美畫上句號。

[ 八瀧 ]適逢節日來臨,想搵間既有儀式感又高質素嘅餐廳,嚟呢間新派創意日本料理最適合不過‼️Tony師傅將fine dine元素加入Omakase,別具特色💖。✿ 彩 IRODORI $1988/位先付 二點海膽豆腐配水母刺身,加入柚子酸汁,非常開胃。新派創意料理 四品1️⃣時令鱈魚白子配酸汁白子灸燒過後,入口焦香而帶點綿密😬😬。2️⃣長崎縣 生蠔生蠔🦪口感比較creamy,配合王林蘋果製成啫喱,非常鮮甜。3️⃣全食牡丹蝦🦐🦐用上整隻蝦,包括蝦肉、蝦頭、蝦膏、蝦油,每一部分都唔浪費,而且蝦油香口而不油膩,食完回味無窮🤤🤤4️⃣菠蘿皮鮟鱇魚乾泡芙鮟鱇魚乾醬經慢煮後過篩,菠蘿皮外皮香脆,內餡滑溜。天婦羅海膽拿破崙✨✨全晚最有儀式感菜式,用上兩種海膽及吞拿魚蓉組成拿破崙,師傅再灑上淡雪鹽,配上背後櫻花飄雪效果,係視覺+味覺上嘅體驗😻😻。蒸物櫻花蝦茶碗蒸握壽司 十貫當中包括:北海道帶子真鯛障泥烏賊甜蝦中拖羅三文魚籽金色赤海膽灸燒左口魚手卷刺身鮮甜而不腥,用上赤醋飯,更醒胃。吸物魚湯清甜,用湯壺呈上,好飲又打卡🤳🏻甘物玉子燒布甸,口感特別。最後奉上是日水果,士多啤梨🍓&蜜瓜🍈作為結尾。總結🫦Omakase追求整
[ 八瀧 ]

✿ 彩 IRODORI $1988/位

先付 二點
海膽豆腐配水母刺身,加入柚子酸汁,非常開胃。

新派創意料理 四品
1️⃣時令鱈魚白子配酸汁
白子灸燒過後,入口焦香而帶點綿密😬😬。

2️⃣長崎縣 生蠔

3️⃣全食牡丹蝦🦐🦐

4️⃣菠蘿皮鮟鱇魚乾泡芙
鮟鱇魚乾醬經慢煮後過篩,菠蘿皮外皮香脆,內餡滑溜。

天婦羅海膽拿破崙✨✨

中拖羅
三文魚籽
金色赤海膽
灸燒左口魚手卷

刺身鮮甜而不腥,用上赤醋飯,更醒胃。

吸物
魚湯清甜,用湯壺呈上,好飲又打卡🤳🏻

甘物
玉子燒布甸,口感特別。
最後奉上是日水果,士多啤梨🍓&蜜瓜🍈作為結尾。

總結🫦
Omakase追求整個用餐體驗,可以體驗到師傅用心製作菜色,而且餐廳環境滿佈櫻花🌸,絕對可以帶出視覺跟味覺嘅享受😎。

現推出以下優惠❕
✿ 全新網上會員系統,即時加入即可享有全年Lunch半價及Dinner全單8折優惠,每月更有不同優惠送贈大家。
✿ 全新沉浸式場景加演唱會音響令餐酒區耳目一新,將吃喝玩樂真正發揮到淋漓盡致。
✿ 10位仲可以包場擁有完全私人嘅地方。

✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
八瀧
地址: 尖沙咀白蘭軒道2號富峰行3樓
電話: 27788808
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
  • 海膽拿破崙
想食Omakase 配上櫻花感覺,必要到八瀧,一路欣賞師傅預備季節性食材,又可欣賞櫻花背景柚子醋汁鱈魚白子味道清新,帶有柚子酸酸甜甜的香氣,我最愛既鱈魚白子滑溜,一來就醒胃柚子醋汁鰻魚苗醋汁的酸味和鰻魚苗令魚苗滑滑,入口即溶螢光魷魚松葉蟹茶碗蒸茶碗蒸的蛋滑嫩,螢光魷魚的鮮味與松葉蟹令互相鮮甜度增加,時令螢光魷魚有咬口蘋果酸汁啫喱日本生蠔師傅有心思,好多都會用柚子醋啫喱伴上生蠔,但師傅唔想同先付一樣味道,就造出蘋果醋啫喱,啫喱清爽,蘋果的酸甜味與生蠔的鮮味竟然互帶出味道牡丹蝦充分利用全隻牡丹蝦,搞到我連蝦油都想飲😆肉質鮮甜,口感彈牙燒大拖羅洋蔥漬拖羅的油脂香氣與洋蔥的甜味融合,燒烤的香氣令洋蔥味濃厚,好像飲緊湯慢煮日本鮟康魚肝時令鮟康魚肝滑溜,味道濃郁,本身魚肝味十足,不一定要點Wasabi 海膽拖羅拿破崙師傅灑淡薄的雪,直接用手大膽食,而背景有著櫻花四季的景色,海膽的鮮甜和拖羅的豐腴相互交融,口感層次分明壽司:北海道帶子、剝皮魚安康魚肝、赤陸、赤蝦、瀨尿蝦、大拖羅、生蠔、左口魚、北海道赤海膽、玉子燒壽司都係主打時令食材,最欣賞有剝皮魚,够爽甜- 北海道赤海膽,完全鮮甜的味道,滿滿海膽口

柚子醋汁鱈魚白子
柚子醋汁鰻魚苗
醋汁的酸味和鰻魚苗令魚苗滑滑,入口即溶

螢光魷魚松葉蟹茶碗蒸

蘋果酸汁啫喱日本生蠔

牡丹蝦
充分利用全隻牡丹蝦,搞到我連蝦油都想飲😆肉質鮮甜,口感彈牙

燒大拖羅洋蔥漬

慢煮日本鮟康魚肝

海膽拖羅拿破崙

壽司都係主打時令食材,最欣賞有剝皮魚,够爽甜

北海道赤海膽,完全鮮甜的味道,滿滿海膽口感滑溜

玉子燒
口感柔軟,味道微甜,帶有蛋的香氣,但係口感像食緊芝士,咬落都好像有芝士味
靜崗哈蜜瓜
甜美多汁,再配芝士雪糕,滑順的口感,濃郁的芝士味
2025-02-22 0 浏览
今日朋友帶我去咗一間高質、私隱度高又睇住櫻花飄雪好有feel嘅omakase💕本身一入去見到櫻花裝飾已經覺得好靚,食到天婦羅海膽拿破崙嘅時候櫻花就會開始飄雪❄️同時間會係天婦羅海膽拿破崙灑上淡雪鹽💫另外佢哋啲食物都比較有心思,下次會去再食🌟夕之御品書$1388pp✨鱈魚白子同埋赤水母刺身配上柚子酸汁非常鮮味。✨螢光魷魚松葉蟹肉茶碗蒸螢光魷魚當造季節,味道有層次感。✨生蠔清甜creamy,配上酸度自然嘅蘋果啫喱同三文魚魚子一齊食更加鮮甜。✨白蝦 牡丹蝦強烈推薦!蝦膏同埋蝦油超濃郁,可以提升蝦肉嘅層次,好似食緊好多隻蝦嘅精華咁。炸蝦頭又好香脆,白蝦好甜。✨赤鯥 toroToro甘香肥美,比較重油脂感,所以配洋蔥漬會平衡返個油膩感。✨自家製白粟米湯白粟米超級清甜,仲加咗愛知縣蜜糖入面仲有啲刺身好特別。✨天婦羅海膽拿破崙師傅一路會落淡水鹽,一路個感覺就好似飄雪,然後後面個櫻花就會有雪景出現!入面有海膽、天婦羅紫菜同吞拿魚,口感層次豐富。✨北海道帶子✨剝皮魚上面放上魚肝,食落比較濃郁。✨深海池魚✨吞拿魚赤身✨甜蝦✨中toro✨日本真蠔喺你面前燒香,然後放上壽司飯再加紫菜食食到少少蠔嘅海水味,仲保持

夕之御品書$1388pp

✨鱈魚白子同埋赤水母刺身
配上柚子酸汁非常鮮味。

✨螢光魷魚松葉蟹肉茶碗蒸
螢光魷魚當造季節,味道有層次感。

✨生蠔

✨白蝦 牡丹蝦

✨赤鯥 toro

✨自家製白粟米湯
白粟米超級清甜,仲加咗愛知縣蜜糖入面仲有啲刺身好特別。

✨天婦羅海膽拿破崙

✨北海道帶子
✨剝皮魚
上面放上魚肝,食落比較濃郁。
✨深海池魚
✨吞拿魚赤身
✨甜蝦
✨中toro
✨日本真蠔
喺你面前燒香,然後放上壽司飯再加紫菜食食到少少蠔嘅海水味,仲保持juicy。
✨穴子星鰻
✨海膽
✨左口魚裙邊
✨玉子燒
食落超級滑,鹹鹹地好似cheese cake咁樣嘅質地。
✨自家製魚湯
超級濃郁嘅魚湯。
✨黑芝麻雪糕
2025-02-08 0 浏览
.Papa 情人節💘正日要返工所以今日提早慶祝情人節🥰去咗尖沙咀八瀧既日本🇯🇵餐廳食omakase 🍣 八瀧是全港唯一擁有櫻花雪景既主題餐廳😍好浪漫🌹 裝修華麗🤩師傅仲會俾個筷子盒你揀一對你自己鐘意既筷子🥢以優惠價格享用到包含前菜、壽司、熟食、湯和甜品在內的16道菜品,非常划算而且性價比高💯哥哥同妹妹食黑松露餅烏冬🍜妹妹食得好滋味😋嚟緊情人節💌大家快啲去book枱喇因為都好full🈵值得推介佢哋呢幾款嘅菜品✴️時令蠔配蘋果啫喱、牡丹蝦全食、慢煮青森縣鮟鱇魚肝和天婦羅海膽拿破崙🉐鱈魚白子鰻魚苗鱈魚白子口感creamy,鰻魚苗鮮嫩,兩者搭配,帶來豐富的層次感。🦑螢光魷魚 長腳蟹肉茶碗蒸螢光魷魚點綴在細膩的茶碗蒸上,長腳蟹肉的鮮甜與蒸蛋的滑嫩相得益彰🦪小長者珍豪配蘋果啫喱小長者珍豪蠔肉質creamy,海水味較淡,搭配清爽的蘋果啫喱和三文魚子,減輕了膩感🦐北海道牡丹蝦 白蝦 蝦膏同蝦肉一齊食北海道牡丹蝦與白蝦一同呈現,蝦膏濃郁,蝦肉鮮甜,將蝦的不同部位一同食用,帶來多重口感體驗。大拖羅 赤羅 洋蔥漬係底大拖羅是鮪魚腹部最肥美的部位,充滿油脂、入口即化💮天婦羅海膽拿破崙紫菜天婦羅夾住拖羅蓉和北海

鱈魚白子鰻魚苗

🦑螢光魷魚 長腳蟹肉茶碗蒸

🦪小長者珍豪配蘋果啫喱

🦐北海道牡丹蝦 白蝦 蝦膏同蝦肉一齊食

大拖羅 赤羅 洋蔥漬係底
大拖羅是鮪魚腹部最肥美的部位,充滿油脂、入口即化

💮天婦羅海膽拿破崙
紫菜天婦羅夾住拖羅蓉和北海道赤海膽,再灑上日本淡雪鹽,口感香脆嫩滑!師傅在開埋個櫻花🌸雪景超靚 💮

🍣北海道活帶子壽司
🍣剝皮魚壽司上面係魚乾
🍣大拖羅壽司
🍣貢蝦 (野生蝦)
🍣口岸真蠔
🍣三文魚子壽司
🍣雜錦吞拿魚太卷
🍣左口魚肩手卷
🍣赤海膽
🍣玉子燒

📍八瀧 (尖沙咀)
尖沙咀白蘭軒道2號富峰行3樓
2025-02-06 213 浏览
今日喺尖沙咀食咗一間新派嘅創意omakase,性價比幾高,dinner Menu都係$1388,有兩份前菜, 4份量子料理,有天婦羅海膽拿破崙,10件壽司,蒸蛋,湯同甜品,全部都係因應季節最新鮮嘅嘢提供!鱈魚白子好食,鰻魚苗錫喔第一次食嘅,真係好特別,加埋d醋真係好有新鮮感!螢光魷魚同松葉蟹嘅茶碗蒸,呢個絕對係要in season先好食,螢光魷魚好creamy,絕對冇出邊街一般食到嘅超鹹,反而帶出左蛋本身嘅蛋香味,加埋松葉蟹淡淡嘅清甜味,真係好正!蠔配上蘋果jelly而唔係平常常見嘅yuzu jelly,令成個味道更加清新,連平時唔太好蟓嘅我食完都不斷點頭。北海道牡丹蝦配上炸蝦頭同超濃嘅蝦膏,食得出好新鮮,好好味!醬油漬鮟鱇魚肝赤鯥係白魚中最肥嘅,加埋有toro,本來已經超期待,食落的確好肥美好好食,但原來最出色反而係最底嘅洋蔥漬!酸酸地好開胃,而且可以有清palette嘅作用,呢個真心出色!天婦羅海膽拿破崙一定係當晚嘅highlight,有齊視覺嘅美觀藝術配合,食得好開心,呢個我就唔講太多,大家自己去體會下啦!好有驚喜!Sushi我覺得最出色就係北海道帶子同野生甜蝦,d手卷其實都好好

北海道牡丹蝦配上炸蝦頭同超濃嘅蝦膏,食得出好新鮮,好好味!

醬油漬鮟鱇魚肝

Sushi我覺得最出色就係北海道帶子同野生甜蝦,d手卷其實都好好味,主要就係d紫菜夠脆!

自家製miso soup都係超有儀式感,味道比較清淡,呢樣我超級欣賞,始終都係差不多結尾,鍾意d比較light嘅味道。

後來聽師傅講,呢到係全港唯一一間擁有櫻花雪景嘅主題餐廳,夠8人就可以包場,客人又可訂制菜單,並享用沉浸式場景加埋演唱會音響卡拉OK服務,如果公司gathering都真係好適合!

新派創意日本料理,食材日本直送,超新鮮,每樣食物都好有創意,仲有櫻花飄雪場景,仲可以揀筷子,好有儀式感,勁有驚喜😱「瀧 TAKI」 Omakase 晚餐 $1388 🌸 鱈魚白子 +鰻魚苗輕輕灸燒過嘅白子,入口綿滑又帶少少焦香🌸 令和の怪物生蠔岩手縣嘅令和の怪物生蠔,肉質飽滿,超肥美,勁creamy;配梅子啫喱同醃咗嘅魚籽,好清新好開胃,仲可以帶出𧐢嘅鮮甜💯🌸北海道牡丹蝦全食+瀨尿蝦牡丹蝦刺身+ 煮熟嘅瀨尿蝦,牡丹蝦刺身好鮮甜,配埋蝦膏,另師傅用蝦殼嚟提煉蝦油,將煮熟嘅瀨尿蝦點蝦油食,超香,連埋炸得好鬆脆嘅蝦頭,創意及對食材嘅運用💯🌸炙燒大拖羅+赤龍魚伴洋蔥漬炙燒過後油香好出,個洋蔥漬好🉐,好好味,仲可以平衡大拖羅嘅油膩感😋🌸慢煮青森鮟鱇魚肝魚肝顏色好靚,老闆話橙色嘅魚肝係最新鮮,好滑,入口即溶,我本身唔係內臟friend都覺得超級好味💯🌸 天婦羅海膽拿破崙呢個創意💯,用炸過嘅紫菜夾赤海膽+拖羅蓉,上面灑上淡雪鹽,上枱時有師傅表演灑鹽,好似飄雪,師傅背面又有櫻花飄雪場景,勁有儀式感,口感豐富,視覺滿足,推薦💯🌸北海道紅葉蟹肉茶碗蒸勁多蟹肉,蛋超滑,啖啖都有鮮蟹肉👍🏻手握壽司:🌸北海道帶
「瀧 TAKI」 Omakase 晚餐 $1388
🌸 鱈魚白子 +鰻魚苗
輕輕灸燒過嘅白子,入口綿滑又帶少少焦香
🌸 令和の怪物生蠔
🌸北海道牡丹蝦全食+瀨尿蝦
🌸炙燒大拖羅+赤龍魚伴洋蔥漬
🌸慢煮青森鮟鱇魚肝
🌸 天婦羅海膽拿破崙
🌸北海道紅葉蟹肉茶碗蒸
勁多蟹肉,蛋超滑,啖啖都有鮮蟹肉👍🏻
手握壽司
🌸赤海膽泥漿魷魚
🌸鰻魚
🌸手捲赤穗蠔
🌸羽立赤海膽

所有手握壽司無論選料,材料嘅組合,醬汁嘅運用,都睇到師傅好有心思,配合埋赤醋飯,感覺冇咁滯,讚👍🏻🌸白魚湯
應該用咗大量鮮魚材料煲咗好多個鐘頭嘅超濃郁超鮮甜嘅魚湯,用湯壺serve,好靚
🌸芝士雪糕
食材新鮮,師傅用心有創意,尤其用料嘅配合,汁醬嘅配搭,精彩嘅👍🏻 每樣食物上枱老闆亦細心介紹;吧枱只有10個位嘅小店,但店內設有演唱會音響設備嘅卡拉OK,老闆話8位已經可以包場開party,仲話最近好多人包場用嚟開會添👏🏻

性價比高嘅Omakase,推薦😋

老闆話仲有Lunch Omakase $388 only,超抵,必回頭試😉
  • 天婦羅海膽拿破崙,慢煮青森鮟康魚肝,牡丹蝦全食,
2025-02-01 224 浏览
今晚在八瀧吃了一場味覺與視覺雙重享受的Omakase,稱得上係沉浸式的一餐。前菜的鱈魚白子與鰻魚苗搭配柚子酸汁,清新而有層次感。鱈魚白子口感綿密,鰻魚苗則鮮嫩爽滑,柚子酸汁的酸甜完美中和了食材的油膩,為味蕾拉開了序幕。北海道松葉蟹肉茶碗蒸,蟹肉的鮮甜在蛋奶的溫潤中讓人回味無窮。來到刺身環節,蝦刺身將牡丹蝦的蝦頭蝦膏蝦油的組合,將蝦子的鮮美展現得淋漓盡致。赤鹿和拖羅刺身則入口即化,肥厚的油脂在舌尖化開,帶來無與倫比的滿足感。安糠魚肝新鮮呈現橘色,帶著濃鬱的海洋氣息,而喜知次,又稱深海紅寶石,每一口都好好味,對味覺的極致誘惑。最精彩的就是天婦羅海膽拿破崙,是創意與傳統的完美結合。海膽的鮮甜與天婦羅的酥脆,搭配上餐廳精心營造的雪景效果,彷彿置身於一場浪漫的冬日夢境之中。壽司十貫:北海道帶子的鮮甜、剝皮魚魚肝的濃鬱、赤身的緊實、中拖羅的肥美、海鮮魷魚的鮮嫩、縝蝦的清甜、星鰻的軟糯、真蠔的鮮美、東澤紫白海膽的醇厚以及鮭魚籽的爆汁,每一貫壽司都是超高水準。吸物的精緻茶壺熱湯,溫潤的湯汁帶著淡淡的海鮮香氣,為整個發辦增添了一份溫暖。最後的芝士雪糕與玉子燒造型甜點則為這場味覺之旅畫上了一個甜蜜的句號。

2025-01-24 349 浏览
每一道前都可以做到回味無窮。餐廳除咗可以俾我哋影到櫻花雪景,仲有大大個LED mon 可以俾我哋瘋狂影相😂 加上omakase食材全部都係來自日本,非常高質,真係超級好食,可以稱得上係我近年食過性價比最高嘅omakase。我地食呢個套餐$1388,但有十幾道菜,先來開胃前菜,再來日本超肥美生蠔,日本蝦三味,日本刺身魚同魚肝,配合特別嘅煮法,原來連埋洋蔥一齊食係可以咁好食。另外最驚喜係海膽拿破崙,脆紫菜夾住海膽同埋吞拿魚肉容,味道真係好有層次,好好味,再加上餐廳櫻花背景變成雪景,師傅再加上飄雪嘅效果。視覺味覺同樣滿足。😍當我已經食得好開心嘅時候,估唔到師傅新鮮整嘅壽司,可以驚艷到我,因為魚生非常新鮮,壽司飯已經好夠味,所以基本上唔需要點豉油,每一嚿都食到新鮮嘅味道,但最大嘅驚喜係呢度可以食到日本拍賣級嘅海膽,真係超級鮮甜好creamy太好味啦!最後再飲埋師傅用心製作嘅魚湯,再食埋個甜品,成餐飯真係非常滿足。食到好味嘅食物當然開心,但最滿意係呢度服務好好,每上一道菜師傅都會解釋俾我聽食材由邊度嚟點樣製作,配合埋餐廳環境,呢個價錢食到呢啲咁高級嘅食材,真係第二度都做唔到,所以大家記得一定要預

食到好味嘅食物當然開心,但最滿意係呢度服務好好,每上一道菜師傅都會解釋俾我聽食材由邊度嚟點樣製作,配合埋餐廳環境,呢個價錢食到呢啲咁高級嘅食材,真係第二度都做唔到,所以大家記得一定要預早預約。

餐廳仲會有唔同嘅清酒,紅白酒同埋威士忌提供,原來8-10位已經可以包場仲有埋卡拉OK服務添,等我都搵多幾個朋友,下個月再去多次先。
夕之御品書$1388/位好味指數:😋😋😋😋😋抵食指數:💲💲💲💲💲環境舒適:😌😌😌😌😌環境衛生:🧹🧹🧹🧹🧹服務質素:💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️朋友生日吃好點。知道尖沙嘴這間日本菜餐廳有優惠價omakase,就來用餐。Omakase有以下食物:先付鱈魚白子味道濃烈,口感綿密柔滑,入口即溶。鱈魚白子有烤過,所以帶點焦香味。另加了柚子酸汁,好醒胃。鰻魚苗是一款超級貴價食材,可以高達1000歐元一公斤!口感Q彈,同樣加了柚子酸汁,帶起食欲。北海道松葉蟹肉茶碗蒸上桌時熱熱的。店員有提醒我們要襯熱食。茶碗蒸有不少蟹肉,帶鰹魚味。蛋好滑。北海道厚岸生蠔🦪配紫蘇葉花、蘋果啫喱及魚籽,另加了柚子皮碎。生蠔好creamy,味道清新。北海道牡丹蝦及瀨尿蝦。蝦油及蝦膏都是有烹調過,蝦味極濃,震撼味蕾,感覺似吃了一百隻蝦。燒過的大拖羅及赤鯥油脂較重,放了洋蔥漬,有效解去油膩感。青森縣鮟鱇魚肝配芥末。魚肝用醬油漬浸再慢煮。因為用醬油漬,味道會有點甜,而芥末就可中和甜味。魚肝帶橙色,證明好新鮮。天婦羅海膽拿破崙。天婦羅香脆可口。海膽味鮮甜。淡雪鹽同時有咸味🧂及米香味。因為淡雪鹽比起一般刺身醬油沒那
夕之御品書

鰻魚苗

北海道松葉蟹肉茶碗蒸

北海道厚岸生蠔

北海道牡丹蝦及瀨尿蝦

燒過的大拖羅及赤鯥油脂較重,放了洋蔥漬,有效解去油膩感。
大拖羅及赤鯥

天婦羅海膽拿破崙。天婦羅香脆可口。海膽味鮮甜。淡雪鹽同時有咸味🧂及米香味。因為淡雪鹽比起一般刺身醬油沒那麼咸,所以不會蓋過海膽的味道。
天婦羅海膽拿破崙

師父自己醃的蘿蔔及薑,比平時吃到的沒那麼辣,而且有柚子香味。

壽司十貫有北海道帶子、剝皮魚連魚肝、甜蝦/赤鯥、赤身吞拿魚、大拖羅、星鰻、2層泥漿魷魚包著海膽、羽立海膽、生蠔🦪壽司。甜蝦比一般的爽口。大拖羅油香味十足。星鰻加了煮星鰻時用的汁。羽立海膽屬於一種名牌拍賣級海膽,色澤呈橙色。味道極鮮。

吸物是用了好多條白蘭魚,煲了5小時的湯。味道好濃。基本上自己是不會煲到,因為不會買那麼多的魚。

甜品是芝士🧀味雪糕配特製玉子燒,超級配。因為朋友生日,所以店員在朋友的那份甜品插上蠟燭。上桌時,亦播了生日歌,儀式感滿滿。

整個Omakase 食材大部分來自北海道,感覺有創意,價錢不算好貴,性價比非常高。已經打算結婚週年紀念要再來用餐。

另值得一提:
- 餐廳有浪漫櫻花🌸雪景,應該是全港唯一一間有此主題餐廳

- 客人可依據個人要求訂制菜單,師傅將協助客人提供意見
- 餐廳提供清酒,紅白酒,威士忌

- 有全新沉浸式場景加演唱會音響卡拉OK服務,用餐後不用轉場就可直落繼續玩

- 8-10位就可以包場
鰻魚苗
北海道松葉蟹肉茶碗蒸
北海道牡丹蝦及瀨尿蝦
大拖羅及赤鯥
2025-01-22 151 浏览
早前工作上之前幫左同事,同事為左感謝我幫忙請左我去食Omakase,好開心有得食Omakase,佢哋係主打新派創意日本料理,新派創意日本料理將傳統的日本料理與現代的創意元素結合,創造出獨特而美味的菜餚。這種料理不僅保留了日本料理的精髓,還融入了創新的烹飪手法和獨特的食材搭配,帶給食客全新的味覺體驗。 🍣🍱🍤⭐️前菜- 海膽豆腐,豆腐好滑~夾埋柚子酸汁水母刺身⭐️新派創意料理 四品🔥瀨尿蝦&牡丹蝦蝦油膏蝦膏入口即溶,夾埋不同蝦種一齊食,有齊3種口惑~ 非常特別!🔥天婦羅海膽拿破崙好正係食蝦個陣有櫻花飄雪景,好浪漫~北海道海膽極正🔥生蠔好新鮮,好大隻,鮮甜~~~⭐️握壽司 十貫海鮮刺身都非常新鮮,將壽司表面輕輕炙烤,帶出獨特的香氣和口感。師傅上菜前都會好細心介紹每一道菜式,所有壽司都係師傅即場切同手握! 🍣 一邊欣賞一邊吃!!將不同種類的魚生、貝類等精美地擺放在一起,搭配獨特的醬料和裝飾,美觀又美味。將刺身表面輕輕炙烤,帶出魚肉的香氣和獨特口感。 🐟🔥- 本灣剝皮魚 +肝 🐟呢個魚+魚肝組合好好食- 海膽壽司 ,勁鮮甜海膽,用料都係頂級!- 醬油漬吞拿魚赤身- 大拖羅 🐟好有口感,好肥美- 海膽

⭐️前菜
- 海膽豆腐,豆腐好滑~夾埋柚子酸汁水母刺身

⭐️新派創意料理 四品
🔥瀨尿蝦&牡丹蝦蝦油膏

🔥天婦羅海膽拿破崙
好正係食蝦個陣有櫻花飄雪景,好浪漫~北海道海膽極正

🔥生蠔
好新鮮,好大隻,鮮甜~~~

⭐️握壽司 十貫
- 本灣剝皮魚 +肝 🐟呢個魚+魚肝組合好好食
- 海膽壽司 ,勁鮮甜海膽,用料都係頂級!
- 醬油漬吞拿魚赤身
- 大拖羅 🐟好有口感,好肥美
- 海膽軍艦 🐟北海道海膽極正
- 蠔手捲,好大粒蠔
- 自家製玉子佈甸燒 (好似甜點,好CREAMY~)

⭐️吸物 (Soup)
擺盤勁靚,好似飲茶甘飲~~

⭐️甘物 (Dessert)
芝麻雪糕

八瀧 Yataki
地址 尖沙咀白蘭軒道2號富峰行3樓

聖誕快樂!It’s been a memorable snowy Christmas dinner in a hidden gem in TST.彩 Irodori Omakase Appetiser 先來🌸海膽絹豆腐同好少食到嘅🌸佐賀赤水母。跟住落嚟有四款新派創意料理 :🌸手掌咁大嘅「令和の怪物」蠔 ,生蠔肉質飽滿,海水味與蠔味平均,加埋廚師特製嘅蘋果啫喱吊味 … 鮮甜蠔味令人好回味。仲有🌸牡丹蝦拌蝦膏蝦油,🌸大拖羅洋蔥漬同🌸松葉蟹配以梅酒啫喱。無論賣相同創意都令我印象深刻。不過最突出嘅應該係招牌菜🌸「天婦羅海膽拿破崙」Tempura Sea Urchin Napoleon … 第一次體驗以全港唯一嘅櫻花雪景配襯這道菜式出場。食物本身係以大量北海道根室海膽、拖羅配紫菜天婦羅。根室產的海膽味道濃郁鮮甜拼薄薄一層拖羅同脆脆嘅紫菜天婦羅係天衣無縫嘅絕配。師傅話佢用咗相當多時間研發出嚟。蒸物有🌸櫻花蝦蒸蛋握壽司係這個晚餐嘅另一亮點:🌸北海道帶子 肉厚鮮甜🌸深海池魚 清甜爽滑油脂豐富🌸剝皮魚配矜貴嘅剝皮魚肝爽口肥美甘香🌸九絵(日本石斑魚 )口感獨特煙靭,油脂含量剛好🌸福井甜蝦 Q彈有脆度入口即
聖誕快樂!

彩 Irodori Omakase

Appetiser 先來
🌸海膽絹豆腐同好少食到嘅
🌸佐賀赤水母。

跟住落嚟有四款新派創意料理 :
🌸大拖羅洋蔥漬同
🌸松葉蟹配以梅酒啫喱。
無論賣相同創意都令我印象深刻。

不過最突出嘅應該係招牌菜

蒸物有
🌸櫻花蝦蒸蛋

壽司係這個晚餐嘅另一亮點:
🌸北海道帶子 肉厚鮮甜
🌸深海池魚 清甜爽滑油脂豐富
🌸剝皮魚配矜貴嘅剝皮魚肝爽口肥美甘香
🌸九絵(日本石斑魚 )口感獨特煙靭,油脂含量剛好
🌸福井甜蝦 Q彈有脆度入口即化味道與甘甜
🌸赤穂蠔 細細隻嘅蠔,師傅用火槍略為燒出香味。蠔味更為濃郁爽口。
🌸星鰻 肉質細緻,口感相對較為軟嫩。
🌸吞拿腦天 (即吞拿魚頭頂嘅稀有部位。師傅話一條吞拿魚只得大約500克。口感軟滑脂肪多,魚味極濃,令人大感滿足。
🌸拖羅腹位食落滿口甘香。
🌸自家醃製三文魚子軍艦 大大粒嘅魚子口感更Q彈
🌸根室海膽軍艦,海量海膽味道甘甜大滿足

吸物係用壽司剩餘嘅魚骨熬成又奶白又濃鮮嘅
🌸魚湯,真係唔使點調味

甘物
🌸Cheese ice cream 芝士雪糕
略帶鹹味香濃芝士雪糕簡單得來,又帶嚟驚喜!

尖沙咀這隱世日本餐廳食材相當抌本,性價比超高。師傅相當樂意分享菜式食材及烹飪特色,我哋好enjoy呢個晚餐體驗。

餐廳老闆分享他們全新沉浸式場景加演唱會音響令餐酒區耳目一新,將吃喝玩樂真正發揮到淋漓盡致。8-10位就可以包場擁有完全私人嘅地方。

#Omakase
#廚師發辦
#八瀧
#MustTry
#尖沙咀美食
#ChopsticksAndForks
2024-12-23
$1988 (晚餐)
庆祝纪念
圣诞节
2024-12-18 574 浏览
幾特別嘅一間Omakase!佢哋主打新派創意日本料理 啲菜式幾特別又有水準 非常期待!放工即刻過黎食☺️另外好重要嘅就係有個櫻花飄雪景🌸 !!打卡慶祝過節日一流,呢個都係嚟嘅原因!☺️食某道菜嘅時候仲會有飄雪睇㗎!非常滿足嘅沉浸式體驗👍🏻-聽老闆佢哋好多主要食材都係北海道直送!食得出海鮮刺身都非常新鮮,師傅上菜之前都會好細心介紹每一道菜式,2小時既體驗非常難忘!每一道菜都係精心設計,款式同配搭都好豐富!老闆仲會好樂意慢慢同你介紹每一款菜式,聽等出佢哋有幾用心製作!🫶🏻🤣-今次就嚟食晚市嘅$1988 Omakase-🌸前菜- 海膽豆腐- 柚子酸汁水母刺身🌸新派創意料理 四品- 瀨尿蝦&牡丹蝦蝦油膏 牡丹蝦十分鮮甜,瀨尿蝦入邊係充滿晒膏!師傅佢係用曬成隻蝦,蝦殼用嚟煮蝦油淋落去,真係勁香蝦蟹蝦油味🥹好難忘- 赤鯥配洋蔥漬個洋蔥漬配搭幾特別,不過酸咗少少 蓋過咗魚嘅鮮味!- 北海道鮟鱇魚乾蓉x泡芙呢個食落幾特別!鹹鹹地涼浸浸咁,都完全唔腥,配埋佢哋個泡芙食好match- 炙燒鱈魚白子聽師傅講白子係依家時令食材!!本身唔鍾意食白子 通常都好腥,但呢個竟然完全唔會!完全冇槳住個口嘅感覺,好fresh
今次就嚟食晚市嘅$1988 Omakase
🌸前菜
- 海膽豆腐
- 柚子酸汁水母刺身

🌸新派創意料理 四品
- 瀨尿蝦&牡丹蝦蝦油膏

- 赤鯥配洋蔥漬
個洋蔥漬配搭幾特別,不過酸咗少少 蓋過咗魚嘅鮮味!

- 北海道鮟鱇魚乾蓉x泡芙

- 炙燒鱈魚白子
聽師傅講白子係依家時令食材!!
本身唔鍾意食白子 通常都好腥,但呢個竟然完全唔會!完全冇槳住個口嘅感覺,好fresh!因為食材新鮮 本身已經唔需要咩調味,輕輕燒下表面,配少少柚子酸汁已經好好食😋係其中一道最有記憶點嘅菜式!相當驚喜

🌸天婦羅海膽拿破崙
- 紫菜脆底+吞拿魚魚蓉+ 海量北海道海膽
呢個配搭真係好正 一啖擺落口勁滿足🥹幾種口道散發出嚟!
使用北海道根室海膽 甘甜味十足,師傅會喺面頭灑啲淡雪鹽,好似飄雪咁!隨後就會開始播放First Love同埋真係有飄雪表演啊🤣🤣

🌸蒸物

- 醬油漬吞拿魚赤身
- 大拖羅 ⭐️好正完全冇筋 如果厚切啲就更好
- 海膽軍艦 ⭐️北海道海膽極正
- 左口魚手卷
- 自家製玉子布甸燒 (好得意 唔係傳統玉子燒,佢係好似布甸咁,幾特別 可以當甜品仔)

🌸吸物 (Soup)
-新鮮白魚湯
有埋成個茶壺慢慢飲!特別又舒服
聽老闆講係煲左5-6個鐘 個湯充滿嘅精華!

🌸甘物 (Dessert)
哈密瓜+士多啤梨🍓可以解下油膩感~