2025-02-23 235 浏览
全港唯一擁有櫻花雪景嘅Omakase🌸晚市20品omakase性價比極高😍 客人仲可以根據自己嘅要求訂製菜單,十分貼心🙌🏻8-10位就可以包場,同埋享有演唱會音響卡拉OK🎶仲唔快啲約埋班friend一齊邊玩邊食🌟瀧TAKI $1388🌟師傅首先會俾個筷子盒你揀一對你自己鐘意既筷子,Omakase有兩份前菜, 四份量子料理,一件有天婦羅海膽拿破崙,十件壽司,蒸蛋,湯同埋甜品,omakase主打不是不食,全部都係當季最新鮮嘅食材💫先付 - 2品🔸鱈魚白子 白子口感綿密柔滑🤍入口即溶,配上柚子酸汁,酸酸地好開胃🔸水母刺身自家製梅酒啫喱水母刺身爽口亦帶點鮮甜味道🪼加上自家製梅酒啫喱, 十分開胃💫蒸物🔸松葉蟹蒸蛋蒸蛋柔嫩細膩🥚加上一絲絲松葉蟹肉🦀令人回味無窮💫量子料理 - 4品🔸時令日本蠔 是令日本生蠔🦪加上柚子酸汁及🍎蘋果啫喱,味道更清新,面頭放上紫蘇葉花、魚籽,柚子皮碎,味道更鮮甜💫北海道牡丹蝦&瀨尿蝦 牡丹蝦刺身🦐配上燒過嘅瀨尿蝦,師傅秉承日本人對食材嘅尊重, 巧妙地將運用整隻蝦不同部分,蝦頭經過燒炙,散發出濃郁的蝦膏香氣😍於蝦頭提煉出蝦膏,蝦殼則經過煎製,提煉出香濃的蝦油蘸上蝦膏蝦油,味

🌟瀧TAKI $1388🌟

師傅首先會俾個筷子盒你揀一對你自己鐘意既筷子

💫先付 - 2品
🔸鱈魚白子
白子口感綿密柔滑🤍入口即溶,配上柚子酸汁,酸酸地好開胃

🔸水母刺身自家製梅酒啫喱
水母刺身爽口亦帶點鮮甜味道🪼加上自家製梅酒啫喱, 十分開胃

💫蒸物
🔸松葉蟹蒸蛋
蒸蛋柔嫩細膩🥚加上一絲絲松葉蟹肉🦀令人回味無窮

💫量子料理 - 4品
🔸時令日本蠔

💫北海道牡丹蝦&瀨尿蝦
牡丹蝦刺身🦐配上燒過嘅瀨尿蝦,師傅秉承日本人對食材嘅尊重, 巧妙地將運用整隻蝦不同部分,蝦頭經過燒炙,散發出濃郁的蝦膏香氣😍於蝦頭提煉出蝦膏,蝦殼則經過煎製,提煉出香濃的蝦油蘸上蝦膏蝦油,味道鮮香,令人食指大動

💫赤鯥&大拖羅
總所周知大拖羅魚油脂甘香豐富魚🐟赤鯥亦因其魚味濃、油份重,被譽爲「白肉拖羅」😚兩者用上備長碳燒過,帶出油香,底下舖滿洋葱漬物再帶點檸檬汁,酸酸地十分解膩

💫青森鮟康魚肝
青森縣是鮟康魚最出名的產地,鮟康魚屬深海魚,師傅提取新鮮的鮟康魚肝臟後,以醬油漬慢煮,再浸三天。魚肝呈現橙色🧡代表其十分新鮮。第一件先食原味魚肝,質感細滑柔嫩,第二件可加上適量Wasabi同食😋芥末能中和醬油的甜味,味道更鮮更香。

💫天婦羅海膽拿破侖
這道菜是最驚喜的菜式,香脆的紫菜夾上海膽🧡及吞拿魚蓉😝味道豐富又有層次,上菜時餐廳櫻花背景亦會灑出雪🌸加上師傅落淡雪鹽帶來飄雪的效果❄️視覺味覺同樣滿足。

💫握壽司 - 10貫

🔸燒蠔
🔸鰻魚
🔸赤海膽
🔸忌廉玉子燒

縞蝦味道鮮甜清爽,細緻鮮美猶勝甜蝦🦐碟魚入口即融,碟魚邊則口感爽滑🐟拖羅油脂豐富;赤海膽口感綿密軟滑🦪大大隻燒蠔味道鮮甜

💫吸物
🔸自家製魚湯
魚湯呈奶白色🤍以多條白蘭魚熬製🐟煲了5個多小時,味道十分濃郁

💫甘物
是日甜品係蜜瓜🍈同埋士多啤梨🍓,如果係慶祝生日或紀念日🎊可以提早同餐廳講,會提供埋畫碟

• 海膽拿破崙
  • 鮟鱇魚肝
爸爸👨🏻話佢未食過omakase😳史努比咁乖女(唔准你反駁!)今次梗係帶爸爸👨🏻去試下omakase🤣🤣其實好一段時間之前食 拖延症發作 而家先去🔸Dinner menu夕之御品書 $1388/person🔸先付二點👍🏿鱈魚白子 可能見識淺薄 史努比從來都未食過咁creamy嘅白子!!😳後悔唔記得夾起影比大家睇😭Anywaysss白子經炙燒 微暖嘅狀態口感非常之creamy 配搭醋子酸汁調味 吊到少少白子嘅鮮真心好好食 如果你鍾意食白子嘅話一定要try下😋味道: 9/10👍🏿鰻魚苗 第一次食鰻魚苗好滑 口感好特別有啲似啫喱 但比啫喱有𡁻口啲同樣用咗柚子酸汁調味~開胃前菜一流!味道: 8/10🔸量子料理四品👍🏿小長井真蠔淡口creamy嘅生蠔 好肥美! 帶少少鹹鮮加咗三文魚籽同埋師傅自家製蘋果啫喱特別新奇嘅食法蘋果啫喱味道都係淡淡地 唔會搶過生蠔嘅鮮三文魚籽亦唔太鹹 吊到啲鹹鮮味食晒成隻其實都係得一個字 鮮!味道: 8.5/10👍🏿北海道牡丹蝦採用白蝦同北海道牡丹蝦全隻蝦由蝦頭至蝦尾用到盡蝦頭膏extract出嚟 連埋蝦殼讚蝦油白蝦淡口啲 所以配鹹香嘅魚籽醬就啱啱好後尾食到紫蘇葉嘅味道
爸爸👨🏻話佢未食過omakase😳
史努比咁乖女(唔准你反駁!)
今次梗係帶爸爸👨🏻去試下omakase🤣🤣

👍🏿鰻魚苗
第一次食鰻魚苗
好滑 口感好特別
有啲似啫喱 但比啫喱有𡁻口啲
同樣用咗柚子酸汁調味~開胃前菜一流!

🔸量子料理四品
👍🏿小長井真蠔
淡口creamy嘅生蠔 好肥美! 帶少少鹹鮮
加咗三文魚籽同埋師傅自家製蘋果啫喱
特別新奇嘅食法
蘋果啫喱味道都係淡淡地 唔會搶過生蠔嘅鮮
三文魚籽亦唔太鹹 吊到啲鹹鮮味
食晒成隻其實都係得一個字 鮮!

👍🏿北海道牡丹蝦
勁香口! 點埋蝦油食仲香😋
洋蔥漬拖羅

👍🏿洋蔥漬拖羅
拖羅分別係赤鯥同大吞拿魚腩
其實同款嘅油脂都好豐富 分別在於白身同紅身魚~
首先食赤鯥
魚皮經炙燒後味道好香 表面嘅乾蔥都好香🤣
魚肉軟嫩細膩 油香十足
唔係誇張呢塊赤鯥甚至好食過大拖!😳
食完之後食少少洋蔥漬
帶生洋蔥嘅辣味同埋有少少似泡菜嘅調味
Refresh下味蕾 解解膩
再食拖羅 入口即融同樣有炙燒香!
成個dish好有層次感 但對比起感覺上赤鯥更出色🤪

👍🏿慢煮醬油漬清心懸鮟鱇魚肝
原來橙色加不規則嘅鮟鱇魚肝代表佢係新鮮嘅
平時都係食開壽x郎嘅cheap cheap魚肝
原來新鮮嘅真係唔同啲!
醬油漬味道啱啱好 吊少少甜味而唔太鹹

淡雪鹽係用日本米同海鹽壓制而成
唔會好似一般嘅鹽咁鹹
Btw 佢唔係真係拿破崙
兩塊天婦羅炸紫菜夾住大量綿密拖羅蓉
表面鋪滿海膽 鮮甜creamy!
天婦羅脆而唔硬
加埋海膽拖羅點會唔好食 一個字 正!🤤

🔸蒸物
👍🏿松葉蟹肉&螢光魷魚茶碗蒸
魷魚鹹鹹地 咬開有汁😳
幾特別 同埋冇諗過好食😂
蛋好滑 同高湯嘅比例啱啱好!
蟹肉嘅甜味滲晒出嚟
令茶碗蒸自帶甜味
唯一挑剔嘅係 佢落咗史努比唔鍾意嘅紫蘇葉
唔係食到一塊塊 但食到陣味🥹

🔸握壽司10貫
壽司飯比較酸 史努比幾鍾意!
咁樣食多幾件都冇咁滯🤣
👍🏿北海道帶子
佢介花介到成隻長毛狗咁😂
唔算特別厚肉 但鮮甜
👍🏿剝皮魚
呢個名唔係史努比改架 佢真係叫剝皮魚!
係比較淡口嘅魚
On top加咗魚肝 不過冇乜記憶點
👍🏿縞蝦
縞蝦係野生蝦嘅一種 非常漿口鮮甜
比牡丹蝦仲驚喜!
👍🏿大拖羅
食落好滑 好鮮 仲有爽脆口感
忍唔住嘴啖真係好滿足😋

👍🏿左口魚紫菜包
其實佢好好食 甜甜地嘅醬油
配搭肥美左口魚 油香十足!
但佢喺史努比接近十成飽嘅時候先出現 就會有啲漏🤣
甜甜嘅醬汁 唔會太鹹 唔錯😋
👍🏿玉子燒
平時omakase通常都係江戶前玉子燒
今日呢個幾特別 加咗忌廉
食落好滑 真系好滑!
好似甜品 mousse嘅口感

(受邀拍攝📸)
鱈魚白子
洋蔥漬拖羅
天婦羅海膽拿破崙
集視覺、味覺與感官享受於一身,全港唯一擁有🌸櫻花雪景嘅主題餐廳,雪景投影與柔和燈光營造出一種夢幻嘅氛圍,想要包場嘅客人8至10人便能享有完全私人嘅空間。加入全新沉浸式場景和卡拉OK🎤服務,結合演唱會級別嘅音響設備,吃喝玩樂融為一體,絕對係朋友聚會或慶祝活動嘅理想之選。$1388/位❁先付 二點 ꙳白子 ꙳墨魚白子入口即化,口感綿密柔滑,搭配微酸柚子汁,清新而不膩。❁量子料理 四品 ꙳ 小長井 真蠔 🦪真蠔以蘋果啫喱取代常見柚子,為蠔嘅鮮味增添一絲果香,清爽而獨特。 ꙳ 北海道牡丹蝦 白蝦🦐用蝦頭、蝦殼、蝦腳熬製嘅蝦油,另外仲有蝦膏,兩種蝦嘅鮮甜被完美呈現,濃郁的香氣好味到想encore。 ꙳ 赤鯥 大拖羅🐟分別係紅白身魚入邊最肥美,巧妙搭配醃洋蔥中和油膩感,而洋蔥醃得清甜無渣。 ꙳青森縣 醬油漬 鮟鱇魚肝🧡鮟鱇魚肝橙色嘅光澤,一啖入口係滿口甘香嘅味道。❁天婦羅海膽拿破崙✨將炸紫菜包住大拖羅,上面係濃縮鮮甜嘅海膽,再灑上雪鹽,係視覺與味覺嘅雙重享受。❁蒸物🥚 ꙳ 北海道松葉蟹 螢光魷魚 茶碗蒸蟹肉的鮮甜融入其中,再配上螢光魷魚的微微鹹香,層次豐富。❁握壽司🍣十貫(北海道活帶子、

$1388/位
❁先付 二點
꙳白子
꙳墨魚
白子入口即化,口感綿密柔滑,搭配微酸柚子汁,清新而不膩。

❁量子料理 四品
꙳ 小長井 真蠔 🦪

꙳ 北海道牡丹蝦 白蝦🦐

꙳ 赤鯥 大拖羅🐟

꙳青森縣 醬油漬 鮟鱇魚肝🧡
鮟鱇魚肝橙色嘅光澤,一啖入口係滿口甘香嘅味道。

❁天婦羅海膽拿破崙✨

❁蒸物🥚
꙳ 北海道松葉蟹 螢光魷魚 茶碗蒸
蟹肉的鮮甜融入其中,再配上螢光魷魚的微微鹹香,層次豐富。

❁握壽司🍣十貫
(北海道活帶子、剝皮魚、縞蝦 、大拖羅、鰻魚、燒真蠔,左口魚手卷、三文魚子、北海道海膽、燒玉子)
壽司選材極為講究,每一款都特別新鮮且處理得當,特別最愛鮮甜無比嘅縞蝦,和口感極似布甸嘅燒玉子。

❁吸物🥣
一碗清澈嘅麵豉湯平衡了前面菜式嘅濃郁,飲完非常溫暖舒服。

❁甘物🍈
甜品部分嘅芝士雪糕與日本蜜瓜,清甜而細膩,完美畫上句號。

[ 八瀧 ]適逢節日來臨,想搵間既有儀式感又高質素嘅餐廳,嚟呢間新派創意日本料理最適合不過‼️Tony師傅將fine dine元素加入Omakase,別具特色💖。✿ 彩 IRODORI $1988/位先付 二點海膽豆腐配水母刺身,加入柚子酸汁,非常開胃。新派創意料理 四品1️⃣時令鱈魚白子配酸汁白子灸燒過後,入口焦香而帶點綿密😬😬。2️⃣長崎縣 生蠔生蠔🦪口感比較creamy,配合王林蘋果製成啫喱,非常鮮甜。3️⃣全食牡丹蝦🦐🦐用上整隻蝦,包括蝦肉、蝦頭、蝦膏、蝦油,每一部分都唔浪費,而且蝦油香口而不油膩,食完回味無窮🤤🤤4️⃣菠蘿皮鮟鱇魚乾泡芙鮟鱇魚乾醬經慢煮後過篩,菠蘿皮外皮香脆,內餡滑溜。天婦羅海膽拿破崙✨✨全晚最有儀式感菜式,用上兩種海膽及吞拿魚蓉組成拿破崙,師傅再灑上淡雪鹽,配上背後櫻花飄雪效果,係視覺+味覺上嘅體驗😻😻。蒸物櫻花蝦茶碗蒸握壽司 十貫當中包括:北海道帶子真鯛障泥烏賊甜蝦中拖羅三文魚籽金色赤海膽灸燒左口魚手卷刺身鮮甜而不腥,用上赤醋飯,更醒胃。吸物魚湯清甜,用湯壺呈上,好飲又打卡🤳🏻甘物玉子燒布甸,口感特別。最後奉上是日水果,士多啤梨🍓&蜜瓜🍈作為結尾。總結🫦Omakase追求整
[ 八瀧 ]

✿ 彩 IRODORI $1988/位

先付 二點
海膽豆腐配水母刺身,加入柚子酸汁,非常開胃。

新派創意料理 四品
1️⃣時令鱈魚白子配酸汁
白子灸燒過後,入口焦香而帶點綿密😬😬。

2️⃣長崎縣 生蠔

3️⃣全食牡丹蝦🦐🦐

4️⃣菠蘿皮鮟鱇魚乾泡芙
鮟鱇魚乾醬經慢煮後過篩,菠蘿皮外皮香脆,內餡滑溜。

天婦羅海膽拿破崙✨✨

中拖羅
三文魚籽
金色赤海膽
灸燒左口魚手卷

刺身鮮甜而不腥,用上赤醋飯,更醒胃。

吸物
魚湯清甜,用湯壺呈上,好飲又打卡🤳🏻

甘物
玉子燒布甸,口感特別。
最後奉上是日水果,士多啤梨🍓&蜜瓜🍈作為結尾。

總結🫦
Omakase追求整個用餐體驗,可以體驗到師傅用心製作菜色,而且餐廳環境滿佈櫻花🌸,絕對可以帶出視覺跟味覺嘅享受😎。

現推出以下優惠❕
✿ 全新網上會員系統,即時加入即可享有全年Lunch半價及Dinner全單8折優惠,每月更有不同優惠送贈大家。
✿ 全新沉浸式場景加演唱會音響令餐酒區耳目一新,將吃喝玩樂真正發揮到淋漓盡致。
✿ 10位仲可以包場擁有完全私人嘅地方。

✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
八瀧
地址: 尖沙咀白蘭軒道2號富峰行3樓
電話: 27788808
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
  • 海膽拿破崙
5天前 0 浏览
𝑹𝒆𝒔𝒕𝒂𝒖𝒓𝒂𝒏𝒕 𝑵𝒂𝒎𝒆 🍽️: 𝒀𝒂𝒕𝒂𝒌𝒊 👨‍🍳𝐿𝑜𝑐𝑎𝑡𝑖𝑜𝑛📍: 𝑇𝑠𝑖𝑚 𝑆ℎ𝑎 𝑇𝑠𝑢𝑖, 𝐻𝑜𝑛𝑔 𝐾𝑜𝑛𝑔𝐶𝑢𝑖𝑠𝑖𝑛𝑒🥂: 𝐽𝑎𝑝𝑎𝑛𝑒𝑠 𝐶𝑢𝑖𝑠𝑖𝑛𝑒🇯🇵🎐先付 𝐴𝑃𝑃𝐸𝑇𝐼𝑍𝐸𝑅𝑆 2 點🎏酒餚/刺身 𝐸𝑁𝑇𝑅𝐸𝐸 4 品✨天婦羅海膽拿破崙𝑇𝐸𝑀𝑃𝑈𝑅𝐴 𝑆𝐸𝐴 𝑈𝑅𝐶𝐻𝐼𝑁 𝑁𝐴𝑃𝑂𝐿𝐸𝑂𝑁💨蒸物𝑆𝑇𝐸𝐴𝑀𝐸𝐷 𝐸𝐺🍣握壽司 𝑆𝑈𝑆𝐻𝐼 9貫🍲吸物𝑆𝑂𝑈𝑃🍰甘物 𝐷𝐸𝑆𝑆𝐸𝑅𝑇𝐺💰𝐻𝐾𝐷 𝟷𝟹𝟾𝟾.𝟶𝟶🎏八瀧🎑🎐 前菜|春意序幕✨鱈魚白子質感綿滑如奶油🧁帶淡淡海洋鮮甜🫠✨鰻魚苗細嫩透明😎淋上柚子酸汁😍清爽醒胃🦪 酒餚|海鮮三重奏✨小長井生蠔生蠔肥大Creamy😝配搭自製蘋果啫喱同三文魚籽🎏味道相當清新🍀比起傳統柚子做法更鮮甜👍✨蝦刺身北海道牡丹蝦混合十幾隻白蝦肉🦐抽取蝦頭既蝦膏蝦油成醬汁🤌蝦味相當濃郁😎✨洋蔥漬拖羅赤鯥赤鯥(白魚中最肥味)同大拖羅油脂豐腴🎏 赤鯥魚脂甘香🙂最後用左洋蔥漬化解膩感❄️櫻花樹下|落雪飛花✨天婦羅海膽拿破崙👨‍🍳席前即場撒上「淡雪鹽」(日本米製成既雪花鹽)🧂背後櫻花造景🌸 同步飄落「雪花」 🌹播住《First Love》 💖 相
𝐶𝑢𝑖𝑠𝑖𝑛𝑒🥂: 𝐽𝑎𝑝𝑎𝑛𝑒𝑠 𝐶𝑢𝑖𝑠𝑖𝑛𝑒🇯🇵

✨蝦刺身

✨洋蔥漬拖羅赤鯥

❄️櫻花樹下|落雪飛花
✨天婦羅海膽拿破崙
👨‍🍳席前即場撒上「淡雪鹽」(日本米製成既雪花鹽)🧂背後櫻花造景🌸 同步飄落「雪花」 🌹播住《First Love》 💖 相當浪漫有詩意💘

⚜️酥脆紫蘇天婦羅夾着滿滿拖羅蓉🎏鋪上鮮甜海膽😍冷熱交融🤌脆嫩同綿密雙重口感

🍤 蒸物 x 壽司|和風旬味🎎
✨松葉蟹茶碗蒸
螢光魷魚炭燒香突出🦑蟹肉鮮甜融入滑嫩蒸蛋🥚

🍣壽司十貫
北海道帶子、甜蝦、赤身吞拿魚、星鰻、中拖羅、
真蠔手卷、三文魚籽、海膽、吞拿魚卷、剝皮魚🎏 醋飯酸度溫和👍海鮮新鮮不在話下🌟重點推薦真蠔手卷🦪相當肥美😝

🍨終幕
✨靜岡蜜瓜芝士雪糕
蜜瓜多汁清甜🍈雪糕芝士味濃郁🧀似冷凍版芝士蛋糕🍰

✨ 昆布味噌湯
昆布味噌濃郁👍 中式茶壺奉上 🫖特別有風味✨
2025-02-28 0 浏览
昨晚訂了這間擁有櫻花🌸雪景嘅主題日本居酒屋🏮 !我便在全新沉浸式場景品嘗美食!其中八瀧主廚已十多年日本料理及Fine Dining主廚經驗,善於運用不同汁水,烹調方式crossover菜式之中。我特別推介八瀧特色刺身及天婦羅海膽拿破崙!夕之御品書師傅一邊灑淡水鹽,後面一邊飄雪極其浪漫💕櫻花雪景配上美食,這款天掃羅有海膽、天婦羅紫菜、吞拿魚,口感層次豐富!多款刺身、手握壽司, 玉子燒自家製入口即化的感覺特別!還有自家製魚湯! 千多元一位食到高質omakase
昨晚訂了這間擁有櫻花🌸雪景嘅主題日本居酒屋🏮 !

我特別推介八瀧特色刺身及天婦羅海膽拿破崙!

夕之御品書

2025-02-27 0 浏览
仲有三日就情人節喇果爸果日要返工加上情人節正日出去食會好多人所以偷偷地訂左間Omakase 提早食情人節晚餐今次果爸除左安排左情人節晚餐令我好驚喜之外最令我驚喜係竟然搵到間咁高質既Omakase 雪魚白子柚酸汁子鰻魚苗白子入口即化口感Creamy鰻魚苗非常鮮嫩配上柚子酸汁鮮味突出松葉蟹肉茶碗蒸茶碗蒸上面滿滿松葉蟹肉鮮味十足小長井真蠔口感Creamy再配蘋果啫喱同三文魚子提升味道層次牡丹蝦、白蝦刺身牡丹蝦口感甜軟糯白蝦鮮甜口感細膩廚師完美運用原隻牡丹蝦蝦頭炸到非常香脆食用時搭配蝦膏同蝦油味道更鮮美拖羅 赤鯥拖羅口感鮮嫩滑順赤鯥肉質細膩富有彈性肉質柔嫩入口即化帶有微微既油脂再配上洋蔥漬風味更加豐富鮟鱇魚肝鮟鱇魚肝被譽為“海之鵝肝”廚師用醬油漬慢煮魚肝口感細膩順滑帶出豐富口感海膽拿破崙呢道係餐廳既招牌菜上層是係北海道赤海膽下層係新鮮既拖羅中間夾著海苔脆片再搭配自家製既淡雪鹽海膽非常新鮮份量十足海苔同淡雪鹽既配搭恰到好處帶來豐富既口感🍣北海道帶子🍣深海池魚🍣鰈魚(上面有一小片火炙魚邊)🍣吞拿魚赤身🍣中拖羅🍣甜蝦🍣鰻魚🍣真蠔🍣赤海膽
仲有三日就情人節喇

帶有微微既油脂
再配上洋蔥漬
風味更加豐富

鮟鱇魚肝
鮟鱇魚肝被譽為“海之鵝肝”
廚師用醬油漬慢煮

海苔同淡雪鹽既配搭恰到好處
帶來豐富既口感

🍣北海道帶子
🍣深海池魚
🍣鰈魚(上面有一小片火炙魚邊)
🍣吞拿魚赤身
2025-02-11
庆祝纪念
情人节
2025-02-26 0 浏览
八瀧,沉浸式櫻花雪景主題的新派OMAKASE,店內設有儲物櫃供食客放置物品又可於店內唱卡拉OK,足夠8-10人的話更可以私人包場。 開席前,職員拿了一盒筷子給我自選心儀圖案。📝 DINNER MENU 「瀧」 $1388 / 位嫩滑鱈魚白子 x 柚子酸汁爽脆赤水母刺身 x 醋啫喱爆膏螢光魷魚 x 松葉蟹肉 x 入口滑溜即化又有白果香的茶碗蒸蠔身飽滿的小長井牡蠣 x 三文魚籽 x 清香蘋果啫喱甘甜牡丹蝦 x 淡鮮瀨尿蝦 x 濃郁蝦頭膏 x 蝦殼製成的香濃蝦油牛油膏狀又散發魚油脂香的慢煮青森縣鮟鱇魚肝醬油漬 x 日本產蓮芋 x わさび 魚油香的網燒赤鯥 x 重量魚油脂香的網燒大トロ x 甜香洋蔥漬天婦羅海膽拿破崙 (高橋商店直排赤海膽 x 海苔天婦羅 x トロ蓉 x 淡雪鹽)淡甜北海道帆立貝爽口深海池魚爽口鮫鰈魚 x 燒鰈魚裙邊鹹香醬油漬トロ肥美中トロ黏糯回甘的福井縣甘海老軟腍香甜星鰻蠔味濃的燒厚岸產蠔甘甜根室亂排赤海膽外Q彈內幼滑又有芝士香的自家製忌廉玉子燒鮮味自家製魚湯香濃芝士雪糕 x 草莓_______________八瀧 (尖沙咀)尖沙咀白蘭軒道2號富峰行3樓___________

開席前,職員拿了一盒筷子給我自選心儀圖案。

📝 DINNER MENU 「瀧」 $1388 / 位

外Q彈內幼滑又有芝士香的自家製忌廉玉子燒

鮮味自家製魚湯

香濃芝士雪糕 x 草莓

_______________

八瀧 (尖沙咀)
尖沙咀白蘭軒道2號富峰行3樓

_______________

想食Omakase 配上櫻花感覺,必要到八瀧,一路欣賞師傅預備季節性食材,又可欣賞櫻花背景柚子醋汁鱈魚白子味道清新,帶有柚子酸酸甜甜的香氣,我最愛既鱈魚白子滑溜,一來就醒胃柚子醋汁鰻魚苗醋汁的酸味和鰻魚苗令魚苗滑滑,入口即溶螢光魷魚松葉蟹茶碗蒸茶碗蒸的蛋滑嫩,螢光魷魚的鮮味與松葉蟹令互相鮮甜度增加,時令螢光魷魚有咬口蘋果酸汁啫喱日本生蠔師傅有心思,好多都會用柚子醋啫喱伴上生蠔,但師傅唔想同先付一樣味道,就造出蘋果醋啫喱,啫喱清爽,蘋果的酸甜味與生蠔的鮮味竟然互帶出味道牡丹蝦充分利用全隻牡丹蝦,搞到我連蝦油都想飲😆肉質鮮甜,口感彈牙燒大拖羅洋蔥漬拖羅的油脂香氣與洋蔥的甜味融合,燒烤的香氣令洋蔥味濃厚,好像飲緊湯慢煮日本鮟康魚肝時令鮟康魚肝滑溜,味道濃郁,本身魚肝味十足,不一定要點Wasabi 海膽拖羅拿破崙師傅灑淡薄的雪,直接用手大膽食,而背景有著櫻花四季的景色,海膽的鮮甜和拖羅的豐腴相互交融,口感層次分明壽司:北海道帶子、剝皮魚安康魚肝、赤陸、赤蝦、瀨尿蝦、大拖羅、生蠔、左口魚、北海道赤海膽、玉子燒壽司都係主打時令食材,最欣賞有剝皮魚,够爽甜- 北海道赤海膽,完全鮮甜的味道,滿滿海膽口

柚子醋汁鱈魚白子
柚子醋汁鰻魚苗
醋汁的酸味和鰻魚苗令魚苗滑滑,入口即溶

螢光魷魚松葉蟹茶碗蒸

蘋果酸汁啫喱日本生蠔

牡丹蝦
充分利用全隻牡丹蝦,搞到我連蝦油都想飲😆肉質鮮甜,口感彈牙

燒大拖羅洋蔥漬

慢煮日本鮟康魚肝

海膽拖羅拿破崙

壽司都係主打時令食材,最欣賞有剝皮魚,够爽甜

北海道赤海膽,完全鮮甜的味道,滿滿海膽口感滑溜

玉子燒
口感柔軟,味道微甜,帶有蛋的香氣,但係口感像食緊芝士,咬落都好像有芝士味
靜崗哈蜜瓜
甜美多汁,再配芝士雪糕,滑順的口感,濃郁的芝士味
2025-02-22 0 浏览
今日朋友帶我去咗一間高質、私隱度高又睇住櫻花飄雪好有feel嘅omakase💕本身一入去見到櫻花裝飾已經覺得好靚,食到天婦羅海膽拿破崙嘅時候櫻花就會開始飄雪❄️同時間會係天婦羅海膽拿破崙灑上淡雪鹽💫另外佢哋啲食物都比較有心思,下次會去再食🌟夕之御品書$1388pp✨鱈魚白子同埋赤水母刺身配上柚子酸汁非常鮮味。✨螢光魷魚松葉蟹肉茶碗蒸螢光魷魚當造季節,味道有層次感。✨生蠔清甜creamy,配上酸度自然嘅蘋果啫喱同三文魚魚子一齊食更加鮮甜。✨白蝦 牡丹蝦強烈推薦!蝦膏同埋蝦油超濃郁,可以提升蝦肉嘅層次,好似食緊好多隻蝦嘅精華咁。炸蝦頭又好香脆,白蝦好甜。✨赤鯥 toroToro甘香肥美,比較重油脂感,所以配洋蔥漬會平衡返個油膩感。✨自家製白粟米湯白粟米超級清甜,仲加咗愛知縣蜜糖入面仲有啲刺身好特別。✨天婦羅海膽拿破崙師傅一路會落淡水鹽,一路個感覺就好似飄雪,然後後面個櫻花就會有雪景出現!入面有海膽、天婦羅紫菜同吞拿魚,口感層次豐富。✨北海道帶子✨剝皮魚上面放上魚肝,食落比較濃郁。✨深海池魚✨吞拿魚赤身✨甜蝦✨中toro✨日本真蠔喺你面前燒香,然後放上壽司飯再加紫菜食食到少少蠔嘅海水味,仲保持

夕之御品書$1388pp

✨鱈魚白子同埋赤水母刺身
配上柚子酸汁非常鮮味。

✨螢光魷魚松葉蟹肉茶碗蒸
螢光魷魚當造季節,味道有層次感。

✨生蠔

✨白蝦 牡丹蝦

✨赤鯥 toro

✨自家製白粟米湯
白粟米超級清甜,仲加咗愛知縣蜜糖入面仲有啲刺身好特別。

✨天婦羅海膽拿破崙

✨北海道帶子
✨剝皮魚
上面放上魚肝,食落比較濃郁。
✨深海池魚
✨吞拿魚赤身
✨甜蝦
✨中toro
✨日本真蠔
喺你面前燒香,然後放上壽司飯再加紫菜食食到少少蠔嘅海水味,仲保持juicy。
✨穴子星鰻
✨海膽
✨左口魚裙邊
✨玉子燒
食落超級滑,鹹鹹地好似cheese cake咁樣嘅質地。
✨自家製魚湯
超級濃郁嘅魚湯。
✨黑芝麻雪糕
2025-02-08 179 浏览
.Papa 情人節💘正日要返工所以今日提早慶祝情人節🥰去咗尖沙咀八瀧既日本🇯🇵餐廳食omakase 🍣 八瀧是全港唯一擁有櫻花雪景既主題餐廳😍好浪漫🌹 裝修華麗🤩師傅仲會俾個筷子盒你揀一對你自己鐘意既筷子🥢以優惠價格享用到包含前菜、壽司、熟食、湯和甜品在內的16道菜品,非常划算而且性價比高💯哥哥同妹妹食黑松露餅烏冬🍜妹妹食得好滋味😋嚟緊情人節💌大家快啲去book枱喇因為都好full🈵值得推介佢哋呢幾款嘅菜品✴️時令蠔配蘋果啫喱、牡丹蝦全食、慢煮青森縣鮟鱇魚肝和天婦羅海膽拿破崙🉐鱈魚白子鰻魚苗鱈魚白子口感creamy,鰻魚苗鮮嫩,兩者搭配,帶來豐富的層次感。🦑螢光魷魚 長腳蟹肉茶碗蒸螢光魷魚點綴在細膩的茶碗蒸上,長腳蟹肉的鮮甜與蒸蛋的滑嫩相得益彰🦪小長者珍豪配蘋果啫喱小長者珍豪蠔肉質creamy,海水味較淡,搭配清爽的蘋果啫喱和三文魚子,減輕了膩感🦐北海道牡丹蝦 白蝦 蝦膏同蝦肉一齊食北海道牡丹蝦與白蝦一同呈現,蝦膏濃郁,蝦肉鮮甜,將蝦的不同部位一同食用,帶來多重口感體驗。大拖羅 赤羅 洋蔥漬係底大拖羅是鮪魚腹部最肥美的部位,充滿油脂、入口即化💮天婦羅海膽拿破崙紫菜天婦羅夾住拖羅蓉和北海

鱈魚白子鰻魚苗

🦑螢光魷魚 長腳蟹肉茶碗蒸

🦪小長者珍豪配蘋果啫喱

🦐北海道牡丹蝦 白蝦 蝦膏同蝦肉一齊食

大拖羅 赤羅 洋蔥漬係底
大拖羅是鮪魚腹部最肥美的部位,充滿油脂、入口即化

💮天婦羅海膽拿破崙
紫菜天婦羅夾住拖羅蓉和北海道赤海膽,再灑上日本淡雪鹽,口感香脆嫩滑!師傅在開埋個櫻花🌸雪景超靚 💮

🍣北海道活帶子壽司
🍣剝皮魚壽司上面係魚乾
🍣大拖羅壽司
🍣貢蝦 (野生蝦)
🍣口岸真蠔
🍣三文魚子壽司
🍣雜錦吞拿魚太卷
🍣左口魚肩手卷
🍣赤海膽
🍣玉子燒

📍八瀧 (尖沙咀)
尖沙咀白蘭軒道2號富峰行3樓
2025-02-06 213 浏览
今日喺尖沙咀食咗一間新派嘅創意omakase,性價比幾高,dinner Menu都係$1388,有兩份前菜, 4份量子料理,有天婦羅海膽拿破崙,10件壽司,蒸蛋,湯同甜品,全部都係因應季節最新鮮嘅嘢提供!鱈魚白子好食,鰻魚苗錫喔第一次食嘅,真係好特別,加埋d醋真係好有新鮮感!螢光魷魚同松葉蟹嘅茶碗蒸,呢個絕對係要in season先好食,螢光魷魚好creamy,絕對冇出邊街一般食到嘅超鹹,反而帶出左蛋本身嘅蛋香味,加埋松葉蟹淡淡嘅清甜味,真係好正!蠔配上蘋果jelly而唔係平常常見嘅yuzu jelly,令成個味道更加清新,連平時唔太好蟓嘅我食完都不斷點頭。北海道牡丹蝦配上炸蝦頭同超濃嘅蝦膏,食得出好新鮮,好好味!醬油漬鮟鱇魚肝赤鯥係白魚中最肥嘅,加埋有toro,本來已經超期待,食落的確好肥美好好食,但原來最出色反而係最底嘅洋蔥漬!酸酸地好開胃,而且可以有清palette嘅作用,呢個真心出色!天婦羅海膽拿破崙一定係當晚嘅highlight,有齊視覺嘅美觀藝術配合,食得好開心,呢個我就唔講太多,大家自己去體會下啦!好有驚喜!Sushi我覺得最出色就係北海道帶子同野生甜蝦,d手卷其實都好好

北海道牡丹蝦配上炸蝦頭同超濃嘅蝦膏,食得出好新鮮,好好味!

醬油漬鮟鱇魚肝

Sushi我覺得最出色就係北海道帶子同野生甜蝦,d手卷其實都好好味,主要就係d紫菜夠脆!

自家製miso soup都係超有儀式感,味道比較清淡,呢樣我超級欣賞,始終都係差不多結尾,鍾意d比較light嘅味道。

後來聽師傅講,呢到係全港唯一一間擁有櫻花雪景嘅主題餐廳,夠8人就可以包場,客人又可訂制菜單,並享用沉浸式場景加埋演唱會音響卡拉OK服務,如果公司gathering都真係好適合!

新派創意日本料理,食材日本直送,超新鮮,每樣食物都好有創意,仲有櫻花飄雪場景,仲可以揀筷子,好有儀式感,勁有驚喜😱「瀧 TAKI」 Omakase 晚餐 $1388 🌸 鱈魚白子 +鰻魚苗輕輕灸燒過嘅白子,入口綿滑又帶少少焦香🌸 令和の怪物生蠔岩手縣嘅令和の怪物生蠔,肉質飽滿,超肥美,勁creamy;配梅子啫喱同醃咗嘅魚籽,好清新好開胃,仲可以帶出𧐢嘅鮮甜💯🌸北海道牡丹蝦全食+瀨尿蝦牡丹蝦刺身+ 煮熟嘅瀨尿蝦,牡丹蝦刺身好鮮甜,配埋蝦膏,另師傅用蝦殼嚟提煉蝦油,將煮熟嘅瀨尿蝦點蝦油食,超香,連埋炸得好鬆脆嘅蝦頭,創意及對食材嘅運用💯🌸炙燒大拖羅+赤龍魚伴洋蔥漬炙燒過後油香好出,個洋蔥漬好🉐,好好味,仲可以平衡大拖羅嘅油膩感😋🌸慢煮青森鮟鱇魚肝魚肝顏色好靚,老闆話橙色嘅魚肝係最新鮮,好滑,入口即溶,我本身唔係內臟friend都覺得超級好味💯🌸 天婦羅海膽拿破崙呢個創意💯,用炸過嘅紫菜夾赤海膽+拖羅蓉,上面灑上淡雪鹽,上枱時有師傅表演灑鹽,好似飄雪,師傅背面又有櫻花飄雪場景,勁有儀式感,口感豐富,視覺滿足,推薦💯🌸北海道紅葉蟹肉茶碗蒸勁多蟹肉,蛋超滑,啖啖都有鮮蟹肉👍🏻手握壽司:🌸北海道帶
「瀧 TAKI」 Omakase 晚餐 $1388
🌸 鱈魚白子 +鰻魚苗
輕輕灸燒過嘅白子,入口綿滑又帶少少焦香
🌸 令和の怪物生蠔
🌸北海道牡丹蝦全食+瀨尿蝦
🌸炙燒大拖羅+赤龍魚伴洋蔥漬
🌸慢煮青森鮟鱇魚肝
🌸 天婦羅海膽拿破崙
🌸北海道紅葉蟹肉茶碗蒸
勁多蟹肉,蛋超滑,啖啖都有鮮蟹肉👍🏻
手握壽司
🌸赤海膽泥漿魷魚
🌸鰻魚
🌸手捲赤穗蠔
🌸羽立赤海膽

所有手握壽司無論選料,材料嘅組合,醬汁嘅運用,都睇到師傅好有心思,配合埋赤醋飯,感覺冇咁滯,讚👍🏻🌸白魚湯
應該用咗大量鮮魚材料煲咗好多個鐘頭嘅超濃郁超鮮甜嘅魚湯,用湯壺serve,好靚
🌸芝士雪糕
食材新鮮,師傅用心有創意,尤其用料嘅配合,汁醬嘅配搭,精彩嘅👍🏻 每樣食物上枱老闆亦細心介紹;吧枱只有10個位嘅小店,但店內設有演唱會音響設備嘅卡拉OK,老闆話8位已經可以包場開party,仲話最近好多人包場用嚟開會添👏🏻

性價比高嘅Omakase,推薦😋

老闆話仲有Lunch Omakase $388 only,超抵,必回頭試😉
  • 天婦羅海膽拿破崙,慢煮青森鮟康魚肝,牡丹蝦全食,
2025-02-01 224 浏览
今晚在八瀧吃了一場味覺與視覺雙重享受的Omakase,稱得上係沉浸式的一餐。前菜的鱈魚白子與鰻魚苗搭配柚子酸汁,清新而有層次感。鱈魚白子口感綿密,鰻魚苗則鮮嫩爽滑,柚子酸汁的酸甜完美中和了食材的油膩,為味蕾拉開了序幕。北海道松葉蟹肉茶碗蒸,蟹肉的鮮甜在蛋奶的溫潤中讓人回味無窮。來到刺身環節,蝦刺身將牡丹蝦的蝦頭蝦膏蝦油的組合,將蝦子的鮮美展現得淋漓盡致。赤鹿和拖羅刺身則入口即化,肥厚的油脂在舌尖化開,帶來無與倫比的滿足感。安糠魚肝新鮮呈現橘色,帶著濃鬱的海洋氣息,而喜知次,又稱深海紅寶石,每一口都好好味,對味覺的極致誘惑。最精彩的就是天婦羅海膽拿破崙,是創意與傳統的完美結合。海膽的鮮甜與天婦羅的酥脆,搭配上餐廳精心營造的雪景效果,彷彿置身於一場浪漫的冬日夢境之中。壽司十貫:北海道帶子的鮮甜、剝皮魚魚肝的濃鬱、赤身的緊實、中拖羅的肥美、海鮮魷魚的鮮嫩、縝蝦的清甜、星鰻的軟糯、真蠔的鮮美、東澤紫白海膽的醇厚以及鮭魚籽的爆汁,每一貫壽司都是超高水準。吸物的精緻茶壺熱湯,溫潤的湯汁帶著淡淡的海鮮香氣,為整個發辦增添了一份溫暖。最後的芝士雪糕與玉子燒造型甜點則為這場味覺之旅畫上了一個甜蜜的句號。

2025-01-24 349 浏览
每一道前都可以做到回味無窮。餐廳除咗可以俾我哋影到櫻花雪景,仲有大大個LED mon 可以俾我哋瘋狂影相😂 加上omakase食材全部都係來自日本,非常高質,真係超級好食,可以稱得上係我近年食過性價比最高嘅omakase。我地食呢個套餐$1388,但有十幾道菜,先來開胃前菜,再來日本超肥美生蠔,日本蝦三味,日本刺身魚同魚肝,配合特別嘅煮法,原來連埋洋蔥一齊食係可以咁好食。另外最驚喜係海膽拿破崙,脆紫菜夾住海膽同埋吞拿魚肉容,味道真係好有層次,好好味,再加上餐廳櫻花背景變成雪景,師傅再加上飄雪嘅效果。視覺味覺同樣滿足。😍當我已經食得好開心嘅時候,估唔到師傅新鮮整嘅壽司,可以驚艷到我,因為魚生非常新鮮,壽司飯已經好夠味,所以基本上唔需要點豉油,每一嚿都食到新鮮嘅味道,但最大嘅驚喜係呢度可以食到日本拍賣級嘅海膽,真係超級鮮甜好creamy太好味啦!最後再飲埋師傅用心製作嘅魚湯,再食埋個甜品,成餐飯真係非常滿足。食到好味嘅食物當然開心,但最滿意係呢度服務好好,每上一道菜師傅都會解釋俾我聽食材由邊度嚟點樣製作,配合埋餐廳環境,呢個價錢食到呢啲咁高級嘅食材,真係第二度都做唔到,所以大家記得一定要預

食到好味嘅食物當然開心,但最滿意係呢度服務好好,每上一道菜師傅都會解釋俾我聽食材由邊度嚟點樣製作,配合埋餐廳環境,呢個價錢食到呢啲咁高級嘅食材,真係第二度都做唔到,所以大家記得一定要預早預約。

餐廳仲會有唔同嘅清酒,紅白酒同埋威士忌提供,原來8-10位已經可以包場仲有埋卡拉OK服務添,等我都搵多幾個朋友,下個月再去多次先。