2010-08-07 22 浏览
午餐時間,行到QRE,八番午間人氣旺盛,平時一點多行過,真係排到一點半先有位。今日行過已經一點半,人群已散,無咩人,即刻有位。有幾好款選擇,要個豬骨湯底既招牌八番拉麵,配炸雞兩隻。等左好幾分鐘就有得食,先試過湯,有點鹹,叉燒肥肥的,不過普通,無咩特別。麵是不錯的,夠彈牙有嚼口,好味的。配料都係平時果d,不過芽菜勁多。烤雞炸得過哂火,韌到不得了。五十五蚊連埋杯野飲,免加一。

烤雞炸得過哂火,韌到不得了。

五十五蚊連埋杯野飲,免加一。
八番拉麵
炸到過哂火
(非会员)
2010-07-13
一直都淨係行過無去試, 今晚終於都有機會好失望叫左2號同3號set dinner2號個湯好咸, 應該係豬骨醬油湯底個炒飯幾香幾好食, 但只係溫溫地唔夠熱, 好可惜!3號個麵仲係成個麵餅狀痴住晒個餃子都係凍凍地2個麵都完全唔夠熱由於已經係8:30, 無乜人, 好似急住上菜咁求其整真係有d過份最差真係d service, 真係完全接受唔到, 呢間明明係日系店黎, 應該都最少要有普通水平啦..落單果陣話左餐飲唔叫住, 轉頭上晒d野就又過黎叫我地落話遲d先, 個waitress行開左轉個頭又話佢地就黎收咁就落住先啦...但過左10分鐘又過黎, 話係last order咁做乜之前咁急叫我地落餐飲呢? 之後埋單先離譜, 叫都無叫過, 突然有個waitress行埋黎乜聲都唔出咁就咁隊張單埋黎我以為同行個有示意過埋單所以無問, 但之後問返原來係無叫到睇返張單, 見到係加左2個凍飲既2蚊, 咁就問佢, 我地叫左1杯凍飲1杯熱飲窩佢淨係話, 唔好意思!叫佢去check下, 佢都仲企響度繼續等我地比錢, 算啦, 2蚊, 豪比呢間野..... 個waitress成個埋單過程連多謝都唔識講句, 真係差到少見!d
一直都淨係行過無去試, 今晚終於都有機會
好失望

叫左2號同3號set dinner
2號個湯好咸, 應該係豬骨醬油湯底
個炒飯幾香幾好食, 但只係溫溫地唔夠熱, 好可惜!
3號個麵仲係成個麵餅狀痴住晒
個餃子都係凍凍地
2個麵都完全唔夠熱

最差真係d service, 真係完全接受唔到,
呢間明明係日系店黎, 應該都最少要有普通水平啦..

落單果陣話左餐飲唔叫住, 轉頭上晒d野就又過黎叫我地落
話遲d先, 個waitress行開左轉個頭又話佢地就黎收
咁就落住先啦...
但過左10分鐘又過黎, 話係last order
咁做乜之前咁急叫我地落餐飲呢?

之後埋單先離譜, 叫都無叫過,
突然有個waitress行埋黎乜聲都唔出咁就咁隊張單埋黎
我以為同行個有示意過埋單所以無問, 但之後問返原來係無叫到
睇返張單, 見到係加左2個凍飲既2蚊,
咁就問佢, 我地叫左1杯凍飲1杯熱飲窩
佢淨係話, 唔好意思!
叫佢去check下, 佢都仲企響度繼續等我地比錢,
算啦, 2蚊, 豪比呢間野.....

d服務真係好差, d野食又麻麻,
如果係好忙既時段都仲可以接受, 但我地去既時間係已經無乜人, 都咁質素
呢間絕對係可一不可再,
如果未食過, 諗住去食既話, 當去食fast food或茶餐廳, 個心會好過d!
2010-07-13
2010-06-10 9 浏览
Came here for the green noodles.Previously I have tried them at Ganpachi, so I thought they would taste the same.Anyway ordered the green noodles with two extra Japanese drumettes, noodles in soup and a mini bowl of rice.The cold noodles didnt taste as good as the ones at Ganpachi, there was a strong eggy taste in it and it was too chewy as well.The sauce was ok.As for the noodles in soup, the broth was extremely salty, and rice was a bit too oily.The drumettes tasted ok, but different to the ju

The sauce was ok.

The drumettes tasted ok, but different to the juicy bigger ones featured in their product shot.
真係有d 掛住 "寒天" 飲品, 但今晚再次幫襯, 己經無出喇... 再加上水準下降, 決定唔會再幫襯1) 豬軟骨拉麵+餃子6隻+凍奶茶 ~ 首先講湯底, 唔夠濃兼唔豬骨, 扣分; 第二d豬軟骨根本就無骨, 似根多過骨, 扣分; 第三奶茶似奶水多d, 無乜茶味, 扣分... 成個餐只得餃子係好味既2) 叉燒豬骨湯拉麵 ~ 湯同上問題; 而叉燒竟然食到 "益" 味, 唔係我味覺有問題, 男友都食到有 "益" 味, 點解咁普通既叉燒都可以發生咁既問題, 我哋因為趕時間無即時投訴, 但都好想話俾大家知呢個情況2人只消費 : $120 以呢d質素, 根本唔值收咁貴價錢 !!!

夜晚經過灣仔合和,想食日本野又見到呢間野無人等,就入左去食lu初初都抱住試下心態點知原來都幾好wor先講環境先, 店鋪細細, 但係氣氛幾好, d 裝修好有日本拉麵店既feeltable 同table 之間隔得幾開, 好有私隱, 可能因為我同男朋友係坐最角落果張table,感覺好似自成一角咁, 幾靜再講service 先, service 係幾好啊, 個個都好有禮貌, 我地俾左少少tips 佢地多謝左好多次, 搞到我地唔係好好意思tim~~黎到重頭戲拉麵啦!我地叫左一個豬軟骨拉麵餐+一個雞排拉麵拉麵餐有豬軟骨拉麵 + 煎餃5隻 +飲品一杯 $56豬骨湯底好香, 不過就唔太濃, 拉麵無咩特別, 但豬軟骨好有味, 好軟好易食煎餃係新鮮煎出黎, 不過涵料就多菜少肉, 所以個涵一咬就好易散出黎, 不過都OK另外一個燒汁雞排拉麵 都好正 $46當燒汁遇上豬骨湯底, 簡直絕配!因為佢本身既豬骨湯底唔太濃, 加返D燒汁就岩岩好, 仲甜甜地, 好好好正燒雞排燒得好脆, 肉地都幾厚最得意係每碗拉麵都會有一塊 "8"字既魚旦片, 超得意啊~總括黎講真係幾好, 以晚餐黎講算又平又好食.
夜晚經過灣仔合和,
想食日本野又見到呢間野無人等,
就入左去食lu

初初都抱住試下心態
點知原來都幾好wor

先講環境先,
table 同table 之間隔得幾開, 好有私隱,
可能因為我同男朋友係坐最角落果張table,
感覺好似自成一角咁, 幾靜

再講service 先,
service 係幾好啊,
個個都好有禮貌,
我地俾左少少tips 佢地多謝左好多次,
搞到我地唔係好好意思tim~~

黎到重頭戲拉麵啦!
我地叫左一個豬軟骨拉麵餐+一個雞排拉麵
拉麵餐有豬軟骨拉麵 + 煎餃5隻 +飲品一杯 $56
豬骨湯底好香, 不過就唔太濃,
拉麵無咩特別, 但豬軟骨好有味, 好軟好易食

另外一個燒汁雞排拉麵 都好正 $46
當燒汁遇上豬骨湯底, 簡直絕配!
燒雞排燒得好脆, 肉地都幾厚
最得意係每碗拉麵都會有一塊 "8"字既魚旦片, 超得意啊~

總括黎講真係幾好, 以晚餐黎講算又平又好食.
豬軟骨拉麵
燒雞排拉麵, 好明顯因為有燒汁, 個湯底既顏色係唔同豬軟骨果個既^^
好得意既8番杯
2010-04-30
豬軟骨拉麵
好得意既8番杯
2010-01-25 6 浏览
這間店我久不久也會來,這晚來是朋友suggest,原來朋友也覺不錯。八時多,surprisingly人不多(以前要等位的),一向我也是吃豬軟骨拉麵,這次試了燒汁煮豚肉拉麵,選了走油、走咸、適中味道湯底。『燒汁煮豚肉』顯然見到有一條一條的fat,但好味,好『林』。因為前一晚吃得較咸,所以這次『非常清淡』湯底對我來說是不錯,因為我想越清越好。不過我梳信一般人會覺得『無味』及不像『日本拉麵』,所以『走咸』前要想清楚。p.s. 快吃之後就走了,因為隔離檯有人,說話不太方便…

、適中味道湯底。

『燒汁煮豚肉』顯然見到有一條一條的fat,但好味,好『林』

p.s. 快吃之後就走了,因為隔離檯有人
,說話不太方便…
2010-01-23
  • 豬軟骨拉麵
2010-01-14 2 浏览
前日中午趕時間,想吃日本菜但不想吃太多,就想起這家店.看了餐牌很久,叫了一客黑豩豬頸肉飯, 肉滑而不太肥.調味方面,很像吉x家的牛肉飯,有洋蔥,而且有點甜.雖然說是小碗, 但其實也有吉x家的細牛大,一個女孩子吃剛好.飯很香很軟,加上一杯日本青茶,熱騰騰的,在這寒冷的天氣來得正好.
前日中午趕時間,想吃日本菜但不想吃太多,就想起這家店.

2010-01-12
2009-09-08 11 浏览
呢間野想試好耐。原來入到黎先知係半自助形式。試了八番冷麵,有蝦、火腿絲、蟹柳、青瓜絲、海帶,麵汁有檸檬汁。d 沙律醬同 mustard 就唔係另上,係 jit 係碟側面。麵都幾煙 un,d 冷麵汁不會太 over 到入唔到口。雖然唔係套餐但都可以優惠價飲寒天水蜜桃,原來係 Jelly 的,幾得意。用$ 15 加多個雞軟骨,俾埋鹽黎點,份量都ok多,算係幾抵呢。原來除左只提供凍茶與熱水係可以叫熱茶的呢。可以番桌。
呢間野想試好耐。

原來入到黎先知係半自助形式。

原來除左只提供凍茶與熱水係可以叫熱茶的呢。

可以番桌。
2009-09-05
2009-08-03 1 浏览
野菜叉燒豬骨湯拉麵:野菜有椰菜、紅蘿蔔、芽菜等等。叉燒切得很薄,約有四五片,味道都OK嘅。拉麵口感彈牙,都唔錯。豬骨湯底略鹹,普通啦!海鮮鹽湯拉麵:海鮮有蜆及帶子等,都無乜特別。鹽湯湯底較豬骨湯底淡,少了一份香味。煎餃子:味道可以。不過餃子煎起來黏在一起,夾起來餃子皮容易弄破,並不理想。糖心蛋:熟咗DD,蛋黃汁流不出來,味道一般。
糖心蛋:熟咗DD,蛋黃汁流不出來,味道一般。

[31/7/2009; Fri]

2009-07-31
身在灣仔返工,食野食到冇野好食咁滯,是日因有八番拉面coupon派所以引領左入黎試食,我既lunch time係2pm,所以店子內沒有人,order左個拉面,不久就有得吃了,湯底仍然很濃,麵氣亦都很讚~~~可是同事們卻投訴碗麵太細碗了~~~~的確,對男生來說,這個size的拉面幾口就吃完~~~下次出個king size,或者有吸引更多人惠顧
身在灣仔返工,
食野食到冇野好食咁滯,
是日因有八番拉面coupon派所以引領左入黎試食,
我既lunch time係2pm,所以店子內沒有人,
order左個拉面,不久就有得吃了,
湯底仍然很濃,麵氣亦都很讚~~~
可是同事們卻投訴碗麵太細碗了~~~~

的確,對男生來說,
這個size的拉面幾口就吃完~~~
下次出個king size,或者有吸引更多人惠顧
2K
2009-05-23 4 浏览
22-5-2009再次0係灣仔開餐, 又要趕頭趕命, 好悶呀 -_-" 唔傷腦筋搵新店試了, 幫襯呢間拉麵店吧, 還掂差不多成年無來過 (上次0黎又係點: http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=1912026), 朋友又未食過.大熱天時無乜胃口, 簡單食個「夏日限定」的冷麵 ($34) 就算:- 麵: 係拉麵, 彈牙度 ok, 但帶輕微鹼水味, 雖然唔難食, 但感覺實在討厭.- 汁: 咁0既色水, 仲以為係豉油, 可幸食落唔係, 不過味道又比平日食開的 soba 汁鹹. 唔難食, 但真係食到 R 晒頭. 凍食拉麵我都係鍾意配麻醬多 d.- 仲有一堆紫菜及好甜的「8」字魚蛋, 及另上的一碟沾滿七味粉的蔥花, 蘿白茸及 wasabi, 倒埋落 d 麵度再落汁拌勻食, 都 ok 的...另外見 menu 有幾款平平0地的「佐酒小食」, 貪過癮加了一份「芝麻雞翼 + 薯條」($10) 試試 -- 雞全翼頗油, 但炸得夠脆口熱辣又有點肉汁, 不過調味料 (七味粉?) 太啃了, 食到舌頭麻痺又喉嚨痕
22-5-2009

另外見 menu 有幾款平平0地的「佐酒小食」, 貪過癮加了一份「芝麻雞翼 + 薯條」($10) 試試 -- 雞全翼頗油, 但炸得夠脆口熱辣又有點肉汁, 不過調味料 (七味粉?) 太啃了, 食到舌頭麻痺又喉嚨痕 @_@" 薯條就軟撻撻, 油膩又無喱薯味, hea 得佢呢...

朋友食叉燒拉麵 (30 幾蚊) + 溏心蛋 ($9)... 拉麵佢似乎食得幾滿意, 但就話隻蛋「中環0個間 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=1866291) 好食好多」咁話...

幾年來幫襯過 3 次, 印象仍然麻麻0地, 應該唔會有第 4 次了.
供應凍茶, 不過無味的
叉燒拉麵
仍然係八千代好食 d
冷麵
疑似豉油的冷麵汁
趁假期前行行街,唔煮飯,放工同老公係灣仔流連,是但搵間野食。格局有D似執左笠既sh... sh...拉麵,野食都係麻麻咁喇!1。叉燒拉麵:第一次食咁肥既日本叉燒,切到好薄身,無口感。2。豬軟骨拉麵:幾焾身下,味道唔錯。3。豆腐乳布甸:綠茶汁係面,哩個pudding可以做好D。總括黎講,拉麵就有D怪怪地味,係日本超市果D包裝拉麵重好食過佢。
1。叉燒拉麵:第一次食咁肥既日本叉燒,切到好薄身,無口感。
2。豬軟骨拉麵:幾焾身下,味道唔錯。
3。豆腐乳布甸:綠茶汁係面,哩個pudding可以做好D。
2009-04-30
1K
2009-04-25 1 浏览
上次於東京食過, 看到這裡開左間, 今日終有時間上來一試.12點來到, 冇乜人; 可能未放lunch 吧.叫了基本的39蚊的, 野菜拉麵.加了個23蚊的餃子.係即弄的, 開放式的廚房, 可看到廚房內的情況麵好快上.叫了味噌湯底, 因本人最愛; 當然也可揀其他的.喝口湯, 濃味; 略咸, 但ok.好多菜, 正. 芽菜都幾爽口.义燒正宗日式, 得一片...味ok. 夠薄, 夠正宗!麵方面, 幾爽口, 合格.係粗身d既, 冇咩鹼味.服務也ok.係餃子23蚊略貴, 如只食個39蚊麵, ok.但餃子係好食正宗的, 6只23蚊, 其實都算係咁.
上次於東京食過, 看到這裡開左間, 今日終有時間上來一試.
12點來到, 冇乜人; 可能未放lunch 吧.

叫了基本的39蚊的, 野菜拉麵.
加了個23蚊的餃子.

係即弄的, 開放式的廚房, 可看到廚房內的情況

麵好快上.
叫了味噌湯底, 因本人最愛; 當然也可揀其他的.
喝口湯, 濃味; 略咸, 但ok.

好多菜, 正. 芽菜都幾爽口.
义燒正宗日式, 得一片...
味ok. 夠薄, 夠正宗!

麵方面, 幾爽口, 合格.
係粗身d既, 冇咩鹼味.

服務也ok.

係餃子23蚊略貴, 如只食個39蚊麵, ok.
但餃子係好食正宗的, 6只23蚊, 其實都算係咁.
餃子正~
湯底幾咸, 麵ok
餃子正~
2009-03-27 9 浏览
千里迢迢到灣仔搵中學老師食飯食呢間的原因好明顯係等位快,對只有一個小時lunch hr 的OL 係不錯的選擇。我叫左义燒拉麵,佢叫左粟米拉麵。結果,好似粟米抵D,料都多D,又平d。不過,义燒都唔錯,不過係個湯底麻麻,有小小油。個义燒都唔錯,肥瘦適中,幾好食。最後,係個麵,又唔係特別好食,正正常常,當然,如果同旺角的街頭小店相比,梗係佢好食D,正所謂,一分錢,一分貨嘛~~
千里迢迢到灣仔搵中學老師食飯

不過,义燒都唔錯,不過係個湯底麻麻,有小小油。

個义燒都唔錯,肥瘦適中,幾好食。

义燒拉麵
2009-03-26
第二次去食今次要左個海鮮拉麵$48冇餐跟既等左5分鐘度就有得食喇對於我地呢d得一個鐘食lunch既岩哂不過佢係買左飛先入得去坐既,搞到入面冇位就要係門口等到有位佢先會俾你買飛湯底冇得揀,係清湯黎既d料okay啦睇落唔多不過食完就岩岩好以呢個價錢我個人覺得okay啦耐唔耐食一次都okay既最中意飲佢個杯凍茶
第二次去食
今次要左個海鮮拉麵
$48冇餐跟既

等左5分鐘度就有得食喇
對於我地呢d得一個鐘食lunch既岩哂
不過佢係買左飛先入得去坐既,
搞到入面冇位就要係門口等到有位佢先會俾你買飛

湯底冇得揀,係清湯黎既
d料okay啦睇落唔多不過食完就岩岩好

以呢個價錢我個人覺得okay啦