2017-03-01 649 浏览
這幾天跟同事要出旺角工作,工作量很大又沒有資源,好痛苦🙁為了慰勞自己,中午決意要吃好一些!通菜街整條街都是食肆,真的眼花繚亂。因為天氣有點冷,想吃一些熱的東西,見到八福的烏冬好像很熱辣辣,便選了這間啦!選了lunch set。魚餅有點咸,頗有嚼勁。Lunch set可選湯或烏冬,我選了烏冬。份量頗多。烏冬都頗好吃呢,這是扁平的烏冬,幾煙韌,熱辣辣很好吃,天氣凍的時候吃熱的食物很滋味呢。同事點的飯。她認為不過不失啦,滑蛋好吃。見到店外有一些鍋烏冬,但只在晚飯時段供應。下次來試一下好了。
這幾天跟同事要出旺角工作,工作量很大又沒有資源,好痛苦🙁

五目魚餅飯
選了lunch set。魚餅有點咸,頗有嚼勁。
滑蛋吉列豬扒飯
同事點的飯。她認為不過不失啦,滑蛋好吃。

2016-08-03 1012 浏览
呢度係女人街條巷仔入面,內裡幾新淨,似開左唔係好耐,員工有三四個樓面,廚房兩個到,人手足,所以上菜好快佢有幾個唔同既餐,我地叫左兩個肥牛雞翼餐,較為吸引。結果無令我地失望,雞翼剛炸起,好脆,淹到入晒味肥牛薄薄地一片,個汁撈飯正!餐配一小碗烏冬,個人覺得無咩特別,個湯爭啲,似味精水小食可選中華沙律,泡菜同粟米等,細細碟飲品選了青擰唔知咩既,熱飲黎,酸到爆!!!!唔好叫!除非你中意飲超酸既野!

肥牛薄薄地一片,個汁撈飯正!
肥牛雞翼餐
餐配一小碗烏冬,個人覺得無咩特別,個湯爭啲,似味精水
小食可選中華沙律,泡菜同粟米等,細細碟
手打烏冬
肥牛雞翼餐
2016-07-18 662 浏览
係女人街巷仔入面,無物人,三四枱客叫左一人餐,有主菜,小食,迷你烏冬同飲品店內宣傳係手打烏冬,個樣似既,幾爽口,但湯味道無物特別主菜係雞翼肥牛飯,唔錯!雞翼即炸起,又熱又脆又入味,值得一試!配菜係泡菜,兩三塊,得個辣字飲品叫左荔枝水漾,好甜共61蚊,不用加一
係女人街巷仔入面,無物人,三四枱客
叫左一人餐,有主菜,小食,迷你烏冬同飲品

店內宣傳係手打烏冬,個樣似既,幾爽口,但湯味道無物特別

配菜係泡菜,兩三塊,得個辣字
飲品叫左荔枝水漾,好甜
共61蚊,不用加一
2016-06-04 783 浏览
天氣咁熱,腦海想起冷烏冬,之前舊舖食過覺得ok, 行街見佢搬左黎呢度,就再會一會佢!餐牌食物選擇好多,小食可用來送烏冬,見佢有套餐,包小食一客及飲品(凍飲加$2),叫左呢個鮑片蟹柳烏冬,湯唔知點解得咁少?!烏冬比較幼身,唔覺彈牙,湯底就幾清!說好了的凍烏冬,有大($18)、細($12),呢份係大,配埋蔥加芥辣的湯汁,反而食到少少彈牙煙韌感, 但個湯汁食完好口渇,狂飲水先得

凍烏冬(大)
2016-06-03
2016-05-07 545 浏览
入到門口職員態度十分惡劣。等左好耐先有人落班。叫左兩個午餐,一個自選一個手剁三文魚黑魚子烏冬。味道麻麻,加錢叫多兩杯特飲,甜到打冷顫,太過甜喇。以後以後都唔會再黎。
入到門口職員態度十分惡劣。
2016-05-07
午餐
2016-05-04 423 浏览
心血來潮,想吃烏冬,身處旺角,想起久未光顧的八福。早上空肚無食早餐,中午有點餓,幸好去到小店不用等位。一如以往,八福烏冬選擇夠多,今次點了鴨胸冬菇湯烏冬,外加雞肉串燒。大大碗烏冬份量足夠,味道仍是中規中舉,屬意料中。然而,旺角食肆選擇多,競爭大,相信要維持經營,不被淘汰,也不容易。
心血來潮,想吃烏冬,身處旺角,想起久未光顧的八福。
早上空肚無食早餐,中午有點餓,幸好去到小店不用等位。
大大碗烏冬份量足夠,味道仍是中規中舉,屬意料中。
2016-05-04
2016-03-20 305 浏览
呢頭咁多食店,要脫穎而出除左好食仲要有驚喜呢間野令我食咁多次的原因就係有驚喜, 菜單耐耐會轉下或有新野, 唔會悶好似今次黎就因為聽人講新出左個"午市2人前"餐, 可以自己DIY配搭好似我呢個就係炭燒雞肉串牛肉熱烏冬, 個名都長過人, 不過幾好食雞肉串配埋D燒汁好惹味, 肉又夠好嚼口, 正牛肉就一般, 頹頹地咁款, 鬆散, 但又唔係滑, 不過又唔係難食反而底D金菇仲好味整體都OK嘅, 下次再黎睇下會唔會又有新野試先
呢頭咁多食店,要脫穎而出除左好食仲要有驚喜

雞肉串配埋D燒汁好惹味, 肉又夠好嚼口, 正
反而底D金菇仲好味

整體都OK嘅, 下次再黎睇下會唔會又有新野試先

2016-03-18
2016-03-19 342 浏览
今日來八福食日本菜,一來餐牌就被這個午市1人前套餐吸引了有四部份可供組合,於是我便選了熱烏冬+炭燒雞肉串+汁煮牛肉,以及辛辣泡菜。飲品就選了烏龍紅茶從圖中可見,另一位朋友也選了和我一樣的套餐,但組合就略有不同他選了中華沙律和吉列魚柳總括而言,烏冬不錯,清清地不太濃,彈牙又幾爽滑。.汁煮牛肉就似吉野家的牛肉,又薄又軟,肉味不濃雞肉串醬汁夠惹味,雞肉都幾好味口感不錯。泡菜就一個字,辣,不過餸麵幾好。
今日來八福食日本菜,一來餐牌就被這個午市1人前套餐吸引了

有四部份可供組合,於是我便選了熱烏冬+炭燒雞肉串+
汁煮牛肉,以及辛辣泡菜。飲品就選了烏龍紅茶
他選了中華沙律和吉列魚柳

總括而言,烏冬不錯,清清地不太濃,彈牙又幾爽滑。.
汁煮牛肉就似吉野家的牛肉,又薄又軟,肉味不濃
雞肉串醬汁夠惹味,雞肉都幾好味口感不錯。

泡菜就一個字,辣,不過餸麵幾好。

2016-03-17
  • 午市烏冬套餐
2016-03-04 252 浏览
走進通菜街,看見有烏冬食店,不禁走進入來,老板親切有礼,吃來也開心。 先來北海道帆立貝皇帝蟹柳烏冬(送忌廉)$70,帆立貝入口新鲜,不會浸得太淋,烏冬入口彈牙。 新出的蕃茄蜆湯有驚喜,麵豉湯加鮮蕃茄切粒和蜆肉,鮮甜又健康,加点海帶,好味,價錢只需$28 ,底食,放了些烏冬更佳(內有14隻蜆)。

2016-03-01
  • 蕃茄蜆鍋
2016-02-15 394 浏览
之前佢剛開時覺得好味以烏冬為之好味添,新年行到附近吾知食咩好就諗住去再食,點知$46左右食左個午餐和飲品,總體係失望難食,而朋友的蟹子牛肉飯$43都失望,因為差不多沒有汁可而,之後叫佢比汁都係偏淡和朋友飲的茉莉奶茶都冇奶茶味又冇色,淡都冇味得個凍字。而我叫的是$46午餐,每個都有3款食品選擇,今次叫左雞串,金菇牛肉,粟米和凍烏冬。雞串都係凍味道正常,金菇牛肉得個甜味,牛肉鞋冇味。最失望係凍烏冬完全沒有口感,一甲已爛,烏冬汁吾好味,一起食和汁都偏淡味….堅失望,食左一半其實已經吾想再食。我叫的茉莉珍珠和朋友的都是一樣好淡但唯一最好係價錢都吾太貴$5X一位,但講真佢差左咁多,吾會再黎試過。

2016-02-14
2016-02-10 234 浏览
9點半仲要坐滿8成人凍冰冰食碗熱辣辣暖烘烘烏冬好正,溫泉蛋好凍但都好滑不過冇落汁關係所以食落有小小腥味,咖哩好日式唔會辣小小甜杰身撈烏冬可以上到汁食唔錯,炸豬扒可能太薄身食落又乾又鞋表面吉列又過硬,鍋燒烏冬湯底好香豬骨味烏冬熱食仲滑义燒太薄冇咬口但入味豬軟骨一D都唔軟好硬好鞋但冇味好似食緊雪藏豬肉咁,蜆做特價叫唻試試個湯全冇蕃茄味蜆好多冇肉又細粒,可以唔叫
溫泉蛋
咖哩吉列豬扒撈烏冬,中華沙律
豬軟骨义燒鍋燒烏冬
蕃茄湯煮蜆
2015-12-08
$80 (宵夜)
溫泉蛋
豬軟骨义燒鍋燒烏冬
  • 鍋燒烏冬
2015-11-20 274 浏览
嚟旺角約咗人去買燈, 行街之前諗去邊食lunch, 於是提意嚟"八福" 食講真, 要食平的有比佢平, 要好食的亦有比佢好食, 而佢雖然係旺角, 但就藏咗係女人街裏面,又揾都要D時間! 不過衹是欣賞佢D嘢好穩陣! 旺角區試過唔少次貪平,貧新鮮而中伏! 所以而家如果真係諗唔到食咩,都會揀"八福" 一個set有飯有烏東! 唔係咩日式嘢, 但實實在在! 係呢個城市要揾D剛剛好,實而不華嘅野其實真係好難!至於佢最推介嘅烏冬, 的而且確係值得一食! 軟腍彈牙! 味噌湯未有好咸好濃嘅感覺,好清。七味雞翼跟牛油粟米配飯好balance分量剛剛好! 七味雞翼好入味,下次可以散叫當小食!

2015-11-07
  • 烏冬
  • 七味雞翼
2015-09-12 256 浏览
某一日女朋友又同男朋友去左食八福其實話好唔好食就一啲啲啦燒茄子同鯛魚火候控制得幾好入口鬆軟酱汁夠濃味好食👍🏻個雞翼就乾身左啲普普通通啦個磨菇飯賣相真係差啲 同埋好少汁不過口感尚算正常 唔算難食招牌冷烏冬唔夠煙韌 不過加上醬汁食落都可以接受跟餐重包兩杯飲品 唔收加一旺角晚市有咁多野食同呢個價 唔洗排其實真係唔錯 係服務態度真係麻麻

某一日女朋友又同男朋友去左食八福
跟餐重包兩杯飲品 唔收加一
旺角晚市有咁多野食同呢個價 唔洗排
其實真係唔錯 係服務態度真係麻麻
2015-09-04 275 浏览
看見餐廳聲稱手打烏冬而且價錢不貴,便進去。叫了一個二人套餐,有三個小食,我們叫了雞翼,炸蝦,和燒茹子,味道一般。最令人失望的是烏冬,沒有彈性,而且很幼,湯底也很淡。另有有兩杯飲品。很失望 不會再吃這間店
很失望 不會再吃這間店
二人套餐
2015-09-03
2015-08-31 546 浏览
行街 肚餓 落雨 叫咩好不是炒蛋 而係烏冬 偏僻小街中 進入小店一間地方不大 但尚算寛敞 有小店尋味味道 食物普遍都係$50-$60 但只要1800前就可以當埋晚餐食下午茶 而下午推介就只需$40-$45 熱湯烏冬(細)(配飯餐的)先介紹烏冬細細碗烏冬似偏烏冬 夾烏冬時唔會散同斷開 食落口感軟腍彈牙 煙韌有彈性 配麪豉湯增味 果然係主打烏冬 的確有相當水準珍菌牛肉飯+熱湯烏冬(細)$41飯量大概一個西式焗飯石紙兜 配餸配料蓋滿飯 豐富的樣子菇係正常地食唔出味味 有幾片生薑清新淨味貼心 粟米係牛油粟米 牛油味香濃甜滑牛肉脂肪分配平均 唔會有好多筋搞到韌 薄薄地容易咬開 珍菌牛肉湯烏冬好似係招牌 而牛肉汁就係精髓所在 可添 牛肉汁唔混濁 食得出主要味道有味醂 香噴噴的 甜美味道撈飯適合不過 辣汁吉利魚柳飯+熱湯烏冬(細)$41飯量同樣西式焗飯石紙兜 配餸配料蓋滿飯辣汁為辣味螺肉汁 惹味萬分 雖然微辣 但略嫌只蓋上吉利魚柳上 辣汁份量過少 食到最後會覺得白飯寡 吉利皮脆 隔油過程做得好 但放耐了此終會林魚柳肉質偏實 除沾辣味螺肉汁外 質素平平 整體略遜珍菌牛肉飯日式親子
行街 肚餓 落雨 叫咩好
不是炒蛋 而係烏冬
偏僻小街中 進入小店一間
地方不大 但尚算寛敞 有小店尋味味道
食物普遍都係$50-$60 但只要1800前
就可以當埋晚餐食下午茶 而下午推介就只需$40-$45
辣汁吉利魚柳飯,珍菌牛肉飯
熱湯烏冬(細)
熱湯烏冬(細)(配飯餐的)
先介紹烏冬

魚柳肉質偏實 除沾辣味螺肉汁外 質素平平

整體略遜珍菌牛肉飯
日式親子飯
日式親子飯+熱湯烏冬(細)$42
蛋量多, 送上時仍然有煙冒出, 熱騰騰的

有滑蛋, 菇片, 生姜片, 由雞扒切成嘅雞柳條
菇片味淡, 響飯中作清理味蕾用
姜片清新, 醒胃, 亦可清理味蕾

雞柳條調味少, 保留原雞味, 彈牙, 並非'吉X家'之乾身雞扒
滑蛋滑, 雞湯味足, 配上原本少調味嘅雞柳味道已足夠

滑蛋附帶雞湯亦滲進白飯, 食飯時唔會因只吃白飯
甜味而沉悶

整體清淡得黎又不失雞肉香同雞蛋蛋白香, 加上雞湯少少鹹味點綴:like
清淡口味人仕適用
可惜進食速度慢, 吃到最後滑蛋被白飯的熱力蒸硬(早知先大餸點吃蛋...

最後叫了熱青檸柑桔*2, 一位家人點了苿香綠茶
苿香綠茶...味道淡, 可作飯後清理味蕾嘅
青檸柑桔
 啱我 青檸'青'(酸)味足, 柑桔夠酸同甜

最後以上三道菜雖然食材平平無奇,
味道亦正常地出色
2015-08-30