2013-11-12 181 浏览
雖然呢間主打係烏冬,不過lunch想食d飯落肚。叫左兩份set lunch 黑椒雞扒飯連麵鼓湯金菇牛肉飯連淨烏冬味道唔錯,特別係個牛肉汁,甜得黎唔會好膩,送飯一流。如果就咁食飯可能唔夠飽,加埋個烏冬就夠哂飽雖然味道唔係十分出眾,但加埋野飲都唔過40蚊,真係抵到爛
雖然呢間主打係烏冬,不過lunch想食d飯落肚。

叫左兩份set lunch
黑椒雞扒飯連麵鼓湯
金菇牛肉飯連淨烏冬

味道唔錯,特別係個牛肉汁,甜得黎唔會好膩,送飯一流。

如果就咁食飯可能唔夠飽,加埋個烏冬就夠哂飽

雖然味道唔係十分出眾,但加埋野飲都唔過40蚊,真係抵到爛
2013-11-06
一個滑蛋鰻魚丼,大家個聯想啲咩呢?白?滑?香?鮮?話你知,此店的滑蛋鰻魚丼可以形容為…很難吃!何解?此丼由老蛋,過咸,魚醒味組成。我未吃過如此難吃的飯。再者,讀者或言,這是一所吃烏東的店喔!是的,我本也想,烏東麵是她的招牌貨喔!可是容我告訴看家,她麵身像泡了十分鐘的方便麵,湯像水一般。可憐,失敗至此。
一個滑蛋鰻魚丼,大家個聯想啲咩呢?白?滑?香?鮮?
話你知,此店的滑蛋鰻魚丼可以形容為…很難吃!
何解?此丼由老蛋,過咸,魚醒味組成。
我未吃過如此難吃的飯。

可是容我告訴看家,她麵身像泡了十分鐘的方便麵,湯像水一般。

可憐,失敗至此。
  • 熱水
2012-09-15 70 浏览
琴日補完習同朋友行去左女人街食晚飯 由於已經10點幾 所以d食店都唔算多人 本身諗住食日本野 但朋友話食過今次想試新野 咁就出事喇!入到去我地見有卡位執緊 同侍應講想坐果到 佢話留左位 ok咁無所謂 但我覺得奇怪十點幾仲有人訂位 點知我地坐低之後另外有客人就坐左 即係個侍應講大話啦!呢d都係小事 但佢d野認真唔掂 煎餃子22蚊4隻 哇比正常餃子細一半都算 話明煎個皮係軟既 根本落水焗熟就算 跟住上左冷烏冬 又話手打烏冬出名 好一般囉無特別 但已經叫全部之中最ok 但我既飛魚籽冷烏冬d飛魚籽好腥 最後黎左個黃金蝦 隻蝦已經好似手指公咁大 仲炸到乾到好似蝦乾咁 炸粉又厚 擺落口都唔知係咩 我唔明點解咁既質素都可以拎出黎比客食 真係唔好幫襯佢!服務又唔得 叫侍應落單唔該佢都黑面!
2012-08-13 69 浏览
旺角的晚上總是很多人,難以覓得舒服的地方吃飯~更何況是星期日!!和男朋友在旺角街頭逛著逛著.....就在通菜街看到一家新開的日本烏冬店~就試試吧~我們選擇較接近收銀位置的卡座~~但侍應的反應略為慢了點~~差不多五分鐘才懂拿餐牌給我們~~最後點了~二人前$99套餐~~更加了一客四隻煎蠔!!!!熱烏冬~口惑不錯~!!豆腐煎魚餅~比較像在粉麵店吃到的龍蝦餅~!!蛋卷~甜甜的~味道不錯~!!凍烏冬~配上一個醬汁~不錯不錯~~!!炸蝦~天富羅~~脆脆~~!!我們還選擇了兩杯~荔枝水漾~~清甜~不錯不錯~!較為失望就是煎蠔.......沒有想到每隻煎蠔的SIZE只有"五元"般大~!這一餐總算不過不失~!!

我們選擇較接近收銀位置的卡座~~但侍應的反應略為慢了點~~
差不多五分鐘才懂拿餐牌給我們~~

最後點了~二人前$99套餐~~更加了一客四隻煎蠔!!!!
熱烏冬 豆腐煎魚餅
熱烏冬~口惑不錯~!!
豆腐煎魚餅~比較像在粉麵店吃到的龍蝦餅~!!
蛋卷~
蛋卷~甜甜的~味道不錯~!!
凍烏冬~
凍烏冬~配上一個醬汁~不錯不錯~~!!
炸蝦~天富羅
炸蝦~天富羅~~脆脆~~!!

我們還選擇了兩杯~荔枝水漾~~清甜~不錯不錯~!
煎蠔.........好細隻呀!!
這一餐總算不過不失~!!
2012-08-12
熱烏冬 豆腐煎魚餅
蛋卷~
凍烏冬~
炸蝦~天富羅
煎蠔.........好細隻呀!!
  • 冷烏冬
2012-08-03 33 浏览
夜晚差唔多11點,女人街好多食店都關左門,行過見到咦間,睇落好似ok.. 入到去,個cashier已經同我地講話11點last order..我都明趕last order要快,當然無問題!不過入到黎,嗌完野食,個waiter 個樣已經眼超超!之後出餐~我地3個人,嗌左2個咖喱雞扒撈烏冬同一個三文魚肉鬆烏冬,我地餐有跟中華沙律同蟹鉗!烏冬黎就快!但我地食完碗麵都未見個蟹鉗同沙律到!之後催佢,黑我面,語氣極差!大佬,家下係佢地比漏我!個麵已經好難食,我個雞扒烏冬食左一半都無就食唔落.. 又唔抵食!喺度食野!兩個字!燥同嬲!真心唔建議大家去食!
不過入到黎,嗌完野食,個waiter 個樣已經眼超超!
喺度食野!兩個字!燥同嬲!
真心唔建議大家去食!
  • 沒有
2012-06-24 67 浏览
星期四放假天,同老公睇完戲7:30P.M搵飯食,見到有間"八福", 就試一試啦!!一間不起眼的餐廳,細細間,入到去都有8成人正在用膳!!仲有一張大MENU(無影),好多餐揀,有熱烏冬,冷烏冬,撈烏冬!!!$60 老公揀的,一個字抵食,中華沙律,第一次食前菜,算大碟!!烏冬上面有些脆卜卜,我不知什麼,但都幾好食,可惜烏冬無其他配料,幾 DRY!!套餐仲送果汁,老公揀荔枝水漾,可惜太太太甜..鰻魚飯幾濕,我個人覺得有D 腥,但老公覺得好好食..好夠份量!!$30幾 好好味,牛肉入味,配上滑蛋,簡直一流,本身我怕烏冬無味,但是d 燒汁同烏冬好夾,撈埋一齊竟然如此美味!!!個面豉湯送的,不好飲呢!!普通一個晚餐,又抵食又好食,不錯!!

一間不起眼的餐廳,細細間,入到去都有8成人正在用膳!!
SET DINNER
滑蛋鰻魚飯+迷你烏冬餐
滑蛋燒汁牛肉撈烏冬

普通一個晚餐,又抵食又好食,不錯!!

2012-06-21
SET DINNER
滑蛋鰻魚飯+迷你烏冬餐
滑蛋燒汁牛肉撈烏冬
  • 滑蛋牛肉撈烏冬
2012-04-19 61 浏览
平時行女人街都會經過呢間野,今日就同朋友一起來試吓,晚餐有7款選擇,我揀咗滑蛋三文魚鬆墨魚子湯烏冬+炸蟹鉗(叫這個的原因是好想吃炸蟹鉗,加上2種食材很罕見),而朋友就叫咗滑蛋廣島鮮蠔撈烏冬,餐茶有3款選擇,柑桔青檸、茉香綠茶和荔枝水漾,我就要了荔枝水漾,現在快到6點,只有一、兩台客,但想不到要等15min才有得吃,朋友的]滑蛋廣島鮮蠔撈烏冬先上,光看賣相不錯,蠔的size都不小,但我吃了一件原來味道很腥.......同時送上炸蟹鉗,有沙律醬可以點,吃下去外層有點硬,味道還不錯,再過多7min才送上我的滑蛋三文魚鬆墨魚子湯烏冬湯烏冬很杰身,三文魚鬆頗咸,墨魚子沒什麼味道,烏冬口感不彈牙也不爽口,很淋很糊的感覺,滑蛋好像是開獻汁的樣子,總之整碗的味道合起來就是很難吃,難吃之餘還很膩,吃到大半就很飽,吃完還要留意墨魚子有沒有黏在牙齒上,有點麻煩全餐最好的是這杯荔枝水漾,只是荔枝玉露沒有玉露的樣子,但很夠荔枝味,不錯!環境方面,裝潢感覺不錯,不過坐位比較逼,坐牆邊的就還好,服務方面,上菜很慢,沒什麼好的感覺,沒有下次...............
滑蛋廣島鮮蠔撈烏冬
炸蟹鉗
滑蛋三文魚鬆墨魚子湯烏冬
荔枝水漾

2012-01-17
荔枝水漾
2011-11-20 29 浏览
是夜晚餐沒任何計劃,隨意地走進八福吃烏冬。我們點了一個$99的二人餐,不設加一,包括~ 汁燒牛肉:有點像吉野家牛肉飯的牛肉,薄薄的,很軟,肉味不濃。七味雞中翼:剛炸好,少許辣,很惹味。和風炸帶子:炸得很脆,但沒有帶子味。冷烏冬:較預期差,鳥冬不彈牙,加上配醬不是芝麻醬,只是普通的甜醬油,味道一般。日本咖哩蘑菇丼:咖哩味不濃,蘑菇頗多,飯有點糊。飲品:凍飲加$2。我們點了一杯熱荔枝水漾和一杯凍柑桔,前者非常甜,沒甚麼荔枝味;後者味道正常,沒甚麼特別。總結而言,八福的食物質素不過不失,較雜誌介紹遜色。環境方面不見特別,店內略微擠迫,連洗手間亦欠奉。服務一般,點二人餐,侍應竟然不會提供兩個碗讓我們分享食物。同一條街尚有不少食肆,所以短期內不會再光顧。
是夜晚餐沒任何計劃,隨意地走進八福吃烏冬。

我們點了一個$99的二人餐,不設加一,包括~
汁燒牛肉
七味雞中翼:剛炸好,少許辣,很惹味。
七味雞中翼
和風炸帶子:炸得很脆,但沒有帶子味。
和風炸帶子
冷烏冬
日本咖哩蘑菇丼:咖哩味不濃,蘑菇頗多,飯有點糊。
日本咖哩蘑菇丼
飲品
2011-11-19
汁燒牛肉
七味雞中翼
2011-04-23 9 浏览
本身諗住去八王子拉麵站ge,不過經過依間又平平地加上sales極落力推介. 於是入左黎結果係厄運ge開始 一睇份menu好有親切感,跟加價前的赤x很相似, 冷熱烏冬都是$10份其他的小食介乎$10-$2x 都有感覺上比赤x還要貴服務:★★☆☆☆ (・`Д・)/ 麻麻基本上下單後都不理會其他客人加水都叫了數次才有人理而且整間店在客滿的狀態 待應還有大量空閒時間吹水-_- 不見得會好吧. 環境&衛生:★★★☆☆ (_ _ ;;)/ 一般由於店舖空間有限, 同隔離果枱坐得好closeclose到大家講ge野都聽得一清二楚衛生方面都Okay 雖然人多但吾會太骯髒調味料樽摸上去吾會痴笠笠 算過得去啦味道:★☆☆☆☆ (゛ `-´)/ 好難食的烏冬未食過咁難食ge烏冬好肯定是麵質的問題, 好淋身完全吾係滑lulu除左同烏冬同色外 搵到同第2個同烏冬相似ge地方湯烏冬就咁食好齋 加上d小食遲遲未送到至於冷烏冬個汁超淡 完全冇淡餃子外表睇落幾好味不過食落好濕身 很明顯是煎完後加水而餃子未收哂水就上碟造成 所以d餃子一d都吾脆仲要濕笠笠唯一最好味的就是七味雞翼七味粉同岩岩炸好ge雞翼 好味但唯一得依樣
本身諗住去八王子拉麵站ge,
不過經過依間又平平地加上sales極落力推介. 於是入左黎
結果係厄運ge開始

一睇份menu好有親切感,
跟加價前的赤x很相似, 冷熱烏冬都是$10份
其他的小食介乎$10-$2x 都有
感覺上比赤x還要貴

服務:★★☆☆☆ (・`Д・)/ 麻麻
基本上下單後都不理會其他客人
加水都叫了數次才有人理
而且整間店在客滿的狀態 待應還有大量空閒時間吹水
-_- 不見得會好吧.

環境&衛生:★★★☆☆ (_ _ ;;)/ 一般
由於店舖空間有限, 同隔離果枱坐得好close
close到大家講ge野都聽得一清二楚
衛生方面都Okay 雖然人多但吾會太骯髒
調味料樽摸上去吾會痴笠笠 算過得去啦

味道:★☆☆☆☆ (゛ `-´)/ 好難食的烏冬
未食過咁難食ge烏冬
好肯定是麵質的問題, 好淋身完全吾係滑lulu
除左同烏冬同色外 搵到同第2個同烏冬相似ge地方

所以不會再來
值一粒星星
  • 七味雞翼
2011-03-21 27 浏览
星期五晚去左Quarry Bay 聽talk, 老公o係果邊番工, 所以就等埋我食飯呢超級想食烏冬, 所以就黎番e間上次食過好彈牙ge鳥冬店!店面其實都幾細, 但我去果時已經9點了, 所以都唔使等位呢如果係8點去, 要排隊又坐得迫呀!><叫左個兩人餐+蟹子冷烏冬燒茄子燒汁妙,夠哂熱好有蝦味ge天婦羅好味七味雞翼, 不過e個作法的雞翼始終冇咩驚喜蟹子冷烏冬, 食哂D野過左陣飲左啖茶先再食個味道出好多強烈建議食冷烏冬先如果唔係會冇味ga!e到抵在佢唔使加一=]]敗北:沒有最愛蕃茄湯!

超級想食烏冬, 所以就黎番e間上次食過好彈牙ge鳥冬店!
店面其實都幾細, 但我去果時已經9點了, 所以都唔使等位呢
如果係8點去, 要排隊又坐得迫呀!><
叫左個兩人餐+蟹子冷烏冬
燒茄子
燒汁妙,夠哂熱
好有蝦味ge天婦羅
好味七味雞翼, 不過e個作法的雞翼始終冇咩驚喜
蟹子冷烏冬, 食哂D野過左陣飲左啖茶先再食
個味道出好多
強烈建議食冷烏冬先
如果唔係會冇味ga!

e到抵在佢唔使加一=]]
敗北:沒有最愛蕃茄湯!
2011-03-18
  • 蟹子冷烏冬
2011-01-27 23 浏览
這間店來過兩次了,第一次是想不到吃什麼時,無意中在女人街看到,就進去一試挑戰結果令人滿意!故有了第二次第一次:(忘了拍menu)跟友人一人叫了一個套餐湯很清,第一口只喝湯時覺得有點怪,但跟著配合烏冬再吃就覺得很配!烏冬彈牙,麵粉味頗香,吃得出不是機制的,較清的湯底很能突出烏冬的麵粉味不過可能有人會不喜歡,嫌太清,第二次吃時另一位朋友就說不喜歡了還有一點是裡面的粟米很好吃,很清甜,口感也很清脆,一顆一顆的,感覺到粟米的新鮮蝦蠻新鮮的感覺,真的是用春卷皮包著,算是比較創新的吧還不錯吃,但單點的話要$22,只有5隻,我就不會單點了跟餐還有兩杯飲品,可以選茉香綠茶、柑枯青檸、荔枝XX忘了什麼…本來很害怕會非常甜或很化學的味道,但卻是很正常的荔枝怎樣也不會是新鮮的,但也頗順口;綠茶是完全無甜綠茶,喜歡喝甜的可以要求加總的來說是滿意的一餐,挑戰成功!第二次:上次看menu已經很想試芝麻醬冷烏冬,第二次去就當然要吃了!真的好好吃!冷卻了令烏冬更彈牙更好吃,芝麻醬與麵粉味完美的結合芝麻醬質感較稀,但味道是很濃的,其中我猜是加了點醋,帶點清新的酸味而且較稀的質感也比較容易與烏冬同吃裡面的八爪魚是抵贊的!

挑戰結果令人滿意!故有了第二次

第一次:
(忘了拍menu)
頗為顯眼易認的門面
跟友人一人叫了一個套餐
蟹棒玉子紫菜湯烏冬(大概是)
跟餐春卷蝦
蝦蠻新鮮的感覺,真的是用春卷皮包著,算是比較創新的吧
還不錯吃,但單點的話要$22,只有5隻,我就不會單點了
左:綠茶 右:荔枝
本來很害怕會非常甜或很化學的味道,但卻是很正常的

總的來說是滿意的一餐,挑戰成功!

第二次:
八爪魚芝麻醬冷烏冬
真的好好吃!
冷卻了令烏冬更彈牙更好吃,芝麻醬與麵粉味完美的結合
而且較稀的質感也比較容易與烏冬同吃
裡面的八爪魚是抵贊的! 很多店的八爪魚都會淡而無味,但這個一咬下去是有八爪魚的鮮味湧出,很新鮮

同行友人要了個套餐:雞軟骨餃子冬菇湯烏冬+春卷蝦
似乎套餐menu是會轉的

兩次結論:
冷烏冬比湯烏冬好,要到這店的話就吃冷烏冬吧
我看到店內也有很多人在吃咖哩撈烏冬,聽說也不錯的,但我不吃辣,無緣了~
店面較小,坐位不多,兩次吃到一半也見外面有人等位
待應服務不錯,可能因為店小卻有3-4個,有要求都很快能滿足
而且這價錢可吃到這質素的手打烏冬,真的很滿足了
另外店內有出售手打烏冬,好像是$2X,4-5個一盒,吃過喜歡的話還可以買回家自己做~
2011-01-24
頗為顯眼易認的門面
蟹棒玉子紫菜湯烏冬(大概是)
跟餐春卷蝦
左:綠茶 右:荔枝
八爪魚芝麻醬冷烏冬
  • 芝麻醬冷烏冬
  • 冷烏冬
2011-01-24 12 浏览
隨心所欲,在門外看見這間店都算"有d人" ge 情況下入去試一試* =]心想這間招牌是”手打烏冬”,所以揀了這個"飛魚子甜蝦麻醬冷烏冬" 等了一會野食終於黎,上菜的時候...見到隻碗一半都是芝麻醬其實有點開心,因本人是"醬怪" XDDD很可惜.......原來係加左水,,,變得超淡味~~~ so disappointed 烏冬都ok la, 韌左少少~~但係d 蟹籽食落唔係幾方便,好易跌晒落塊"蓆" 度~~ 希望佢地下次會留意一下,,想想改善方法~

加左好多水的芝麻醬=.=
等了一會野食終於黎,上菜的時候...
見到隻碗一半都是芝麻醬其實有點開心,
因本人是"醬怪" XDDD

很可惜.......

烏冬都ok la, 韌左少少~~
但係d 蟹籽食落唔係幾方便,好易跌晒落塊"蓆" 度~~

希望佢地下次會留意一下,,想想改善方法~
2011-01-23
2010-11-02 13 浏览
今次同友人黎試多次..上次試烏冬算ok..今次試滑蛋魚柳飯..不知所謂是也!!先講多次服務..真係等超過幾秒佢見你/你fd未有主意就走左去..無乜禮貌..d職員都係黑口黑面的..個飯啦...魚柳炸得係夠溫但味就快餐店都不如..雖然夠實淨..但係欠缺應有彈性..皮與肉之間..所以差都係..飯就豈譜la~~蛋係唔滑..熟到好似你屋企整d蒸水蛋硬哂之後撈飯..當然佢仲要差過自家整個下所以先差..飯又林得際..環境又迫...亂黎..邊有可能見到有張台個小姐個位一坐出黎就塞住大半條走廊都唔理佢??攪到爭d撞到人地台d野瀉哂..無計...要貶面.了..

2010-10-26 10 浏览
今日陪媽咪到旺角看眼科, 看完已經6時多很肚餓喇! 剛巧在女人街附近便隨意逛逛 , 之前聽朋友說八福的手打烏冬不錯便入去一試 , 店舖不大 , 可能離晚市尚早所以有很多位不用等 , 我們叫了晚市套餐 !媽咪食鰻魚定食+細烏冬+中華沙律+柑桔熱飲!老公食炸魚金菇肥牛定食+細烏冬+中華沙律+荔枝特飲!自己食滑蛋鮑片蟹籽烏冬+照燒雞柳+柑桔熱飲! 份量足吃得飽 , 價錢$46~$56 , 味道不錯 , 但飲品不太好飲只是一般般!

媽咪食鰻魚定食+細烏冬+中華沙律+柑桔熱飲!
老公食炸魚金菇肥牛定食+細烏冬+中華沙律+荔枝特飲!
自己食滑蛋鮑片蟹籽烏冬+照燒雞柳+柑桔熱飲!

2010-10-19
  • 日本菜
  • 烏冬
  • 定食
1K
2010-10-20 18 浏览
入到女人街, 食乜都冇所謂, 因太餓了!最後入了此烏冬店.看看menu, 都係食烏冬喇, 雖然另有飯及便當類, 但既然佢主打係烏冬, 當然要一試!自己耍個冷烏冬, 加個五目魚餅; 大豬女友要個午餐a, 即紫菜玉子湯烏冬.湯烏冬先上, 真的沒什麼特別, 湯底好淡, 食了也冇印象!冷烏冬卻是另一回事, 入口彈牙, 只是透明的豉油有點怪, 我仲以為係鹽水!魚餅等左好耐才出... 只是炸得略油, 及點薑蓉有點新奇. 服務ok 喇.都係冷烏冬最正.
入到女人街, 食乜都冇所謂, 因太餓了!
最後入了此烏冬店.

湯烏冬先上, 真的沒什麼特別, 湯底好淡, 食了也冇印象!

魚餅等左好耐才出... 只是炸得略油, 及點薑蓉有點新奇.
服務ok 喇.

都係冷烏冬最正.
紫菜玉子湯烏冬
冷烏冬正