2010-10-06 29 浏览
因為小店不敢叫set餐食,而且價錢偏貴!就小試牛刀,叫左個冷烏東 $ 10個 ok啦!等位15分鐘,等個冷烏東...20分鐘...等到傻啦就....唉...冷烏東一來,原來係生蔥同埋wasabi!+堅魚汁(似係)唔講咁多,倒哂d佐料落個汁度,放埋烏東落去食,幾好食wor又,好岩熱天食,烏東好in un!又唔會太淋!個烏東都咁掂!下次試下set先!
因為小店不敢叫set餐食,而且價錢偏貴!

就小試牛刀,叫左個冷烏東 $ 10個 ok啦!

唉...

冷烏東一來,原來係生蔥同埋wasabi!+堅魚汁(似係)
烏東好in un!又唔會太淋!

個烏東都咁掂!下次試下set先!
2010-09-20
$10 (其他)
2010-10-01 11 浏览
"八福"早排係openrice o既大熱新店~好評如潮~一直都想搵個機會去試下~今日終於有機會~~~7點半左右去到~好彩早黎一步~唔使等位即刻有位~店入面d檯都排得幾密~~不過環境都幾舒適~幾乾淨~食物選擇頗多~我同男朋友決定叫返佢d dinner set~我地揀左(1) 咖哩雞扒撈烏冬+中華沙律+面鼓湯+柑桔青檸~(2)金茹肥牛炸魚飯(正確個名唔太記得)+中華沙律+熱湯烏冬+柑桔青檸~(3)七味雞翼~咖哩雞扒撈烏冬咖哩味濃~而且份量也頗多~~配上烏冬真是一流~烏冬很滑~最值得一讚的是烏冬夠熱~最怕食到一d唔凍唔熱o既抄撈烏冬~呢個就o岩晒~~~中華沙律~呢個份量都算多~但略嫌唔夠凍~~面鼓湯~竟然無豆腐o係入面~失色左好多~~~!!!!柑桔青檸是ok的~金茹肥牛炸魚飯~炸魚好好味~!!!!!而且飯入面o既汁都好好味~撈飯一流~無試金茹同肥牛~但望到男朋友最後成個飯清晒~應該都係唔錯的~!熱烏冬都唔錯~始終呢度打正旗號sell烏冬~一定有返咁上下水準~欣賞熱烏冬入面有d天婦羅碎~好脆好好味~~~見到隔離檯叫左7味雞翼~賣相吸引~我地都決定叫個黎試下~20蚊有4隻~夠脆~但略嫌7味粉唔夠
"八福"早排係openrice o既大熱新店~
好評如潮~
一直都想搵個機會去試下~
今日終於有機會~~~

7點半左右去到~好彩早黎一步~
唔使等位即刻有位~
店入面d檯都排得幾密~~
不過環境都幾舒適~幾乾淨~

食物選擇頗多~
我同男朋友決定叫返佢d dinner set~

我地揀左
(1) 咖哩雞扒撈烏冬+中華沙律+面鼓湯+柑桔青檸~
(3)七味雞翼~

咖哩雞扒撈烏冬
咖哩味濃~而且份量也頗多~~配上烏冬真是一流~
烏冬很滑~最值得一讚的是烏冬夠熱~
最怕食到一d唔凍唔熱o既抄撈烏冬~
呢個就o岩晒~~~

中華沙律~
呢個份量都算多~但略嫌唔夠凍~~

面鼓湯~
竟然無豆腐o係入面~失色左好多~~~!!!!

柑桔青檸是ok的~

金茹肥牛炸魚飯~
炸魚好好味~!!!!!而且飯入面o既汁都好好味~撈飯一流~
無試金茹同肥牛~
但望到男朋友最後成個飯清晒~應該都係唔錯的~!

熱烏冬都唔錯~始終呢度打正旗號sell烏冬~
一定有返咁上下水準~
欣賞熱烏冬入面有d天婦羅碎~
好脆好好味~~~

見到隔離檯叫左7味雞翼~賣相吸引~
我地都決定叫個黎試下~
20蚊有4隻~
夠脆~但略嫌7味粉唔夠~如果多d應該會更加好味~!

埋單120~overall黎講~
係滿足+令人滿意o既一餐~
有機會會再來的~!!
面鼓湯~無豆腐的~!失色了一點~
中華沙律~如果凍d應該會好d~
咖哩雞扒撈烏冬~咖哩汁都幾多幾濃架~~~
熱烏冬~最正係天婦羅碎~!
金茹肥牛炸魚飯~炸魚好得~賣相亦唔錯~
七味雞翼~不俗~!
2010-09-30
面鼓湯~無豆腐的~!失色了一點~
咖哩雞扒撈烏冬~咖哩汁都幾多幾濃架~~~
熱烏冬~最正係天婦羅碎~!
金茹肥牛炸魚飯~炸魚好得~賣相亦唔錯~
七味雞翼~不俗~!
  • 熱烏冬
  • 七味雞翼
2010-08-17 3 浏览
本來正在行街,路過這裡,BF說好似有人推他入來(咁邪?)接近晚餐,但不太餓,決定吃些小食和冷烏冬。冷烏冬:這裡主打是手打烏冬,但不見得特別,只是普通烏冬的口感和味道。而且麵條好碎,食到最尾都是碎濕濕的烏冬,好難夾起。燒八爪魚丸:22蚊八粒,SIZE比魚蛋還小,要立即食,攤凍一分鐘都會變硬,口感就像加了粉漿的墨魚丸,只能說街邊的燒章魚丸好食好多。炸帶子:香脆好食,但一客只有三粒,略貴。外面座位望到入廚房,眼見裡面的人用手攪粉漿,見到都不開胃,出外吃飯唯有眼不見為乾淨。
本來正在行街,路過這裡,BF說好似有人推他入來(咁邪?)

接近晚餐,但不太餓,決定吃些小食和冷烏冬。

炸帶子:香脆好食,但一客只有三粒,略貴。

2010-08-16
2010-07-22 8 浏览
我同女友最鍾意食既就係烏冬而我地2個去得最多既就係"八福"呢間其實去就好方便地鐵銀行中心出口一出,向前行2個街口轉左,行多少少就到,行到慣哂!我同女友次次去,都一定會叫1個set.(睇果個星期幾,d set成日唔同)上一次就食牛肉魚柳丼跟青檸柑桔+中華沙律真係唔錯,魚柳炸得好好味,外脆內軟我就鍾意再辣少少,都會見佢地俾7味粉^^d set跟中華沙律/熱烏冬/前菜~都ok既不過最鍾意並唔係佢既套餐,反而係辣汁玉子雞扒/牛肉烏冬,冷烏冬因為佢寫到明係"手打"烏冬!!!辣汁玉子雞扒/牛肉烏冬佢d辣汁真係勁好味,d烏冬+辣汁,入哂味,鍾意食辣既人一定要試試~冷烏冬d烏冬真係好彈牙架!如果有10個趣,我會俾"趣趣趣趣趣趣趣趣趣趣"!d烏冬仲有得1包包咁賣架,拎番屋企煮都得^^
我同女友最鍾意食既就係烏冬
而我地2個去得最多既就係"八福"
呢間其實去就好方便
地鐵銀行中心出口一出,
向前行2個街口轉左,行多少少就到,行到慣哂!

我同女友次次去,
都一定會叫1個set.(睇果個星期幾,d set成日唔同)
上一次就食牛肉魚柳丼跟青檸柑桔+中華沙律
真係唔錯,魚柳炸得好好味,外脆內軟
我就鍾意再辣少少,都會見佢地俾7味粉^^
d set跟中華沙律/熱烏冬/前菜~都ok既

不過最鍾意並唔係佢既套餐,
反而係辣汁玉子雞扒/牛肉烏冬,冷烏冬
因為佢寫到明係"手打"烏冬!!!

辣汁玉子雞扒/牛肉烏冬
佢d辣汁真係勁好味,
d烏冬+辣汁,入哂味,
鍾意食辣既人一定要試試~

冷烏冬
d烏冬真係好彈牙架!
如果有10個趣,我會俾"趣趣趣趣趣趣趣趣趣趣"!

d烏冬仲有得1包包咁賣架,
拎番屋企煮都得^^
2010-07-16
  • 辣汁玉子雞扒烏冬
(非会员)
2010-07-14 5 浏览
岩岩起外國返黎... 放緊暑假 返到黎熱死辣辣=_____=約左FRD起MK==+ 真係熱+焗到呢!!! anyways, 點都要食lunch..個frd話冇啦啦話想食"八福"+我上年食過記得佢個冷烏冬好正咁就直接走左入去 諗都冇諗入到去! 其實過左一年都冇咩唔同@@ 係多左D圖畫起牆(?)一睇個MENU.... E! 多左個ITEM??芝麻汁冷烏冬....原本諗住食飛魚子冷烏冬既..但係見到佢個芝麻汁... 又想試下新野WO抱住試下冇死既心態下....叫左個芝麻汁飛魚子蟹柳冷烏冬{個名大概係咁啦@@}仲驚緊佢個芝麻汁會好杰@@好似腸粉麻醬咁...既情況下....我放左對筷子入去liu2liu xdE! 冇我想像中咁杰!! 仲要有好多一粒粒既芝麻!好唔講咁多無聊野連烏冬一食落去!喂有驚喜食得出佢加左D日本醋... 有小小酸夏天食好開胃=)個芝麻汁真係好香芝麻味(Y)我係果D食腸粉落芝麻落到睇唔到D腸粉既人XD可能因為成個人真係好熱.... 個冷烏冬岩岩好解左我既熱=)果D蟹柳dump埋落個汁度. 哈仲好食不過食完之後覺得好似原味好未D(?)係未因為D日本醋太開胃所以

咁就直接走左入去 諗都冇諗

一睇個MENU.... E! 多左個ITEM??
芝麻汁冷烏冬....

抱住試下冇死既心態下....
叫左個芝麻汁飛魚子蟹柳冷烏冬{個名大概係咁啦@@}
我放左對筷子入去liu2liu xd
E! 冇我想像中咁杰!! 仲要有好多一粒粒既芝麻!
好唔講咁多無聊野
連烏冬一食落去!
喂有驚喜

食得出佢加左D日本醋... 有小小酸夏天食好開胃=)
個芝麻汁真係好香芝麻味(Y)
我係果D食腸粉落芝麻落到睇唔到D腸粉既人XD
果D蟹柳dump埋落個汁度. 哈仲好食

不過食完之後覺得好似原味好未D(?)
係未因為D日本醋太開胃所以仲想食多D xd?
定係因為我太耐冇食過原味(?)
anyways, 原味留返下次食=) 芝麻汁都幾好食!

幾特別

未試過真係要試下!
2010-07-09
  • 芝麻汁冷烏冬
2010-07-03 13 浏览
咦openrice多左個function?_? 用餐途徑??琴日同個frd4點幾去食.朋友食 飛魚子冷烏冬 $29我食 栗米什菌烏冬(熱) $26我果個跟杯熱飲, 咁我點左柑桔青檸 , 好快就黎到喇!(聞落陣味好似洗潔精/.\!!真係好似/.\ , 不過飲落叫左冇咩問題......XD)烏冬冷熱都係一樣,只不過佢果個冷食 , 'un' D!都係中意熱食個口感!我果個麵既配料D味/.\.....(姐係corns & mushrooms & 裙帶菜) , 麻麻!朋友果個冇得講...普通蟹子! 仲有一碗湯咁既野俾你放D麵落去!個湯底係淡湯底, 食果時一定要飲埋D湯先有味 (未食過真係最正宗既烏冬,可能我唔識食XD)

琴日同個frd4點幾去食.
朋友食 飛魚子冷烏冬 $29
我食 栗米什菌烏冬(熱) $26

我果個跟杯熱飲, 咁我點左柑桔青檸 , 好快就黎到喇!

烏冬冷熱都係一樣,
只不過佢果個冷食 , 'un' D!
都係中意熱食個口感
!

個湯底係淡湯底, 食果時一定要飲埋D湯先有味
(未食過真係最正宗既烏冬,可能我唔識食XD)
2010-07-02
2010-06-21 12 浏览
食烏東我既首選~ 我喜歡呢間野多過甘味~XDD無他既~因為平~令~正$10就有個烏東~ $ 17 係個半~ 通常我一係~食1個一係要兩個我是粉麵怪~ XDDDD 無餸 有汁都可以食得好瘋~ =]*不過今次同FD分左個半既~ 佢想食DD~ $ 17 + 罐COLAFD之前做甘味經理...佢食出呢度烏東係平貨~xDDD. 是旦啦~ 我ok呢度~ =]*
食烏東我既首選~ 我喜歡呢間野多過甘味~XDD

無他既~因為平~令~正

2010-05-19
2010-06-14 19 浏览
記得佢開左冇耐比佢個$10烏冬吸引,開始左去.佢個鳥冬不出色,也不好.起初價錢都仲系好平.但慢慢就加.加得都幾多下..呢到吾好食.但不難食.是真正的okay.最讚就系呢到隻蝦真系幾大隻下都okay,我覺得佢個天婦羅蝦烏冬系幾抵的.第2,我覺得春卷蝦不錯.春卷皮夾蝦呢個match幾好味.但佢地吾識炸掛haha..佢飯幾細盒下.女仔食就okay: )其他東西其實都是十分港式.買個好點的udon..自己在家做也可能比他們好.另外收銀個態度好好看(maybe boss?)
記得佢開左冇耐比佢個$10烏冬吸引,開始左去.
佢個鳥冬不出色,也不好.
起初價錢都仲系好平.
但慢慢就加.加得都幾多下..
呢到吾好食.但不難食.是真正的okay.
佢飯幾細盒下.女仔食就okay: )
其他東西其實都是十分港式.買個好點的udon..
自己在家做也可能比他們好.
另外收銀個態度好好看(maybe boss?)
  • 天婦羅蝦烏冬
  • 春卷蝦
2010-06-06 4 浏览
經過旺角開始無選擇心水,,就亂行黎到呢間,,友人話先前試過ok..就唔諗入去la..我叫左滑蛋鰻魚撈烏冬..賣相吸引因為..服務就麻麻..唔知係咪上頭有旨..凡係未諗好既客..唔好企係度等..佢見我地猶豫左5~10秒就即閃話轉頭諗好先落...講得客氣d好d囉..講返野食..ok d烏冬..口感great..係食過暫時最好一隻..至於滑蛋好多..係類似水蛋整到..但食耐左覺得咸..有d溜feel..開始懷疑係味精做成...鰻魚就不過不失...勝在夠好咬口呱..以往食親都硬身d..但影響唔大..至於友人飲左荔枝野飲..飲到一半覺好渴口..又懷疑係糖漿做成..係唔係就唔知la..本身想比笑..皆因前後食既心情都算幾好..會影響食欲..最後理智分析後覺得抵食度麻麻..要成4x$ ..送多返d/唔太咸會好d..當然仲有價錢去返3字頭會接受到d..對於平民來說..
我叫左滑蛋鰻魚撈烏冬..賣相吸引因為..

講得客氣d好d囉..
2010-05-29 6 浏览
之前都曾經有黎過食dinner不過對上果次係食飯,都未試過呢度既手打烏冬同朋友行到攰攰地朋友又推介呢度個撈烏冬好好食於是就即管試下啦叫左個煙鴨胸滑蛋撈烏冬煙鴨胸份量又幾多wor,都有成六塊但個烏冬我又覺得麻麻地出哂水,搞到成碟野個感覺好似濕烏冬滑蛋都唔係好滑,只係普普通通既蛋,無乜口感整體都麻麻地反而個荔枝水漾okay wor!又唔太甜,感覺幾fresh..下次試下湯烏冬先
之前都曾經有黎過食dinner
不過對上果次係食飯,都未試過呢度既手打烏冬

同朋友行到攰攰地
朋友又推介呢度個撈烏冬好好食
於是就即管試下啦

叫左個煙鴨胸滑蛋撈烏冬
煙鴨胸份量又幾多wor,都有成六塊
但個烏冬我又覺得麻麻地
出哂水,搞到成碟野個感覺好似濕烏冬
滑蛋都唔係好滑,只係普普通通既蛋,無乜口感
整體都麻麻地

反而個荔枝水漾okay wor!
又唔太甜,感覺幾fresh..

下次試下湯烏冬先
2010-05-12 10 浏览
烏冬癮起,火山石又長期排大隊突然想到了這家踩多過讚的手打烏冬店,一於試下他們的烏冬到底是龍還是鳳一去到就有位了,不過鋪面十分狹小,二人檯細到淨放筷子水杯都快沒了一半打開餐牌看了幾轉都想不到要食什麼,要不就想食那些根本不值那個價最後友人發現有二人餐,那就選二人餐吧,反正想不到吃什麼冷熱烏冬各一冷烏冬以手打來說是偏軟,切得太薄,而且非常碎,即使做得彈牙也感覺不到熱烏冬更軟身,入口那刻已失去了該有的煙韌口感玉子燒沒蛋味又沒甜味,這樣的貨色竟能上雜誌,真是笑話八爪魚餅 韌而不彈,裡面加了雜豆,很奇怪最可讚的是夠熱吧福袋忘了名字,外面帶點軟身,咬下去很有空氣感,味道一般荔枝水漾三摧四請才來到的,單看似水,但飲下還是有點清新荔枝味,不過甜算是過得去在這兒吃套餐應該是最好的選擇吧?除了價錢比較合理之外,其他真的不敢恭維只能說這餐是可以食得落肚充飢,之後絕對不會再去吃就是了
烏冬癮起,火山石又長期排大隊

最後友人發現有二人餐,那就選二人餐吧,反正想不到吃什麼

冷熱烏冬各一
熱烏冬更軟身,入口那刻已失去了該有的煙韌口感

玉子燒
沒蛋味又沒甜味,這樣的貨色竟能上雜誌,真是笑話

八爪魚餅
韌而不彈,裡面加了雜豆,很奇怪
最可讚的是夠熱吧

福袋
忘了名字,外面帶點軟身,咬下去很有空氣感,味道一般

荔枝水漾

在這兒吃套餐應該是最好的選擇吧?
除了價錢比較合理之外,其他真的不敢恭維
只能說這餐是可以食得落肚充飢,之後絕對不會再去吃就是了
碎濕濕的
味道就如家中的煎蛋
2010-04-01
2010-05-01 9 浏览
08年係旺角番工,行行下就見到依家烏冬店,所以就黎試試,依家係旺角番學間中都會黎食,就算帶男友、朋友黎個個都喜歡d烏冬,因為真係好滑,一d都唔粉,又唔會太粗~我亦叫過唔少菜式,但都會覺清湯烏冬最好!墨魚餅都唔錯,不過就貴左少少~不過亦食過一d麻麻地既,就好似滑蛋豬定係雞咁,好港式味道亦淡...最近又食過咖哩汁湯底既,個汁太濃太杰,有點難入口...講起服務,最近同同學黎食午餐時叫左兩個烏冬,冇幾耐烏冬已經送黎,我同同學諗住等埋下一碗一齊食,半分鐘後店員粒聲唔出突然拎走左碗烏冬...原來送錯左俾我地...但係佢既態度真係麻麻地...所以服務都係要扣d分!
08年係旺角番工,行行下就見到依家烏冬店,所以就黎試試,
因為真係好滑,一d都唔粉,又唔會太粗~
最近又食過咖哩汁湯底既,個汁太濃太杰,有點難入口...

講起服務,最近同同學黎食午餐時叫左兩個烏冬,
冇幾耐烏冬已經送黎,我同同學諗住等埋下一碗一齊食,
但係佢既態度真係麻麻地...所以服務都係要扣d分!
2010-04-04 14 浏览
order一個豚肉餃子烏冬,and 一個蟹棒烏冬。平凡,無咩特別。價錢平,食個飽飯就物有所值,想食好d就要行開下啦。實在沒什麼可以寫的。可能沒有試招牌冷烏冬掛,下次都可以試下噶。
order一個豚肉餃子烏冬,and 一個蟹棒烏冬。
實在沒什麼可以寫的。
可能沒有試招牌冷烏冬掛,下次都可以試下噶。
2010-04-03
2010-03-18 13 浏览
上星期晚飯時間系旺角做完野,於是同拍檔搵飯食,見到尼間餐廳門面都企理,於是試下。入去坐低,地方好細,座位好避,不過都算啦,旺角區。叫左個烏冬,超粉!唔好話彈牙,簡直梅梅爛爛,湯底猶豫白滾水。裏面除左用日式餐具,同埋裏面的餐牌都系D茶餐廳野。服務都系好茶餐廳,個貌似老細既人雞甘眼睇下邊張檯要走就馬上叫夥計收野。完全系一間茶餐廳!

入去坐低,地方好細,座位好避,不過都算啦,旺角區。

完全系一間茶餐廳!
2010-03-12
烏冬 唔ok 好似上海幼麵條食落冇口感 , 湯冇味..冇落木魚海帶汁水..可能1比99日本麵湯底都唔得抵打呀老闆..老闆話如果要有口感 落單前揚聲 Orz泡菜肉飯 OK 喎 d 肉碎.加左豆瓣醬泡菜可能自己做..成本平...太咸...尚可入口個麵豉湯係粉沖不過都有落海帶..有誠意目魚餅ok 真係ok 煎爐師父有heart.烏冬下次我都唔會食啦...懷念百人一朱10年前的烏冬Total $88.
烏冬 唔ok 好似上海幼麵條
食落冇口感 , 湯冇味..冇落木魚海帶汁水..可能1比99
日本麵湯底都唔得抵打呀老闆..

老闆話如果要有口感 落單前揚聲 Orz

泡菜肉飯 OK 喎 d 肉碎.加左豆瓣醬
泡菜可能自己做..成本平...太咸...尚可入口

個麵豉湯係粉沖不過都有落海帶..有誠意

目魚餅ok 真係ok 煎爐師父有heart.

烏冬下次我都唔會食啦...懷念百人一朱10年前的烏冬

Total $88.

2010-03-06
  • 目魚餅