2018-09-25 147 浏览
生蠔呢樣嘢, 即使鍾意食都唔係成日蠔得起! 就算撇除荷包負擔, 更擔心嘅係腸胃負荷唔嚟。所以揀蠔吧一定係安全至上!呢間8蠔吧, 有蠔王John坐鎮, 開蠔快!靚!正!不在話下, 最重要嘅係亞John嘅一招極速反蠔, 原來開蠔後將蠔身反轉, 除左令生蠔更有美感, 大家食得方便之外, John更會同時檢查蠔身, 確保生蠔新鮮安全。有佢為大家把關, 咁先食得滿足又安心!呢度嘅生蠔原裝法國入口, 全殼即開即食, 鮮度十足。食生蠔都係學習嘅過程, 食蠔經驗唔多唔緊要!老闆教路按質素低至高、味道淡至濃, 品嚐第一款生蠔後, 因應個人接受程度, 第二款加入檸檬汁中和海水鹹味, 調出最適合自己嘅口味, 最後一款灑上黑胡椒帶出鮮味。今日三款生蠔KYA Marine, Poesie, Majestic隻隻都飽滿水潤, 其中Majestic最為鮮甜, 蠔味突出, 令人印象深刻。 法國青口Size比較細, 但肉質非常嫩滑, 同白酒忌廉汁係天作之合。香噴噴嘅蒜蓉包同時送到, 入口酥脆而不乾硬, 用嚟點忌廉汁一流。美國頂級嫩腰眼牛扒肉同脂肪嘅比例均勻, 表面煎封鎖住肉汁, 點medium就啱啱好。伊比利亞西班牙黑

呢度嘅生蠔原裝法國入口, 全殼即開即食, 鮮度十足。

美國頂級嫩腰眼牛扒

伊比利亞西班牙黑毛豬架
切開焦香嘅表層, 內裏肉質保持柔軟, 骨邊位最為美味。

Crème brûlée
脆面焦糖加上嫩滑燉蛋, 為美滿嘅一餐作結。

2018-09-25 109 浏览
上環,在晚上有份寧靜寫意之感。在新舊樓宇間,有間裝潢明亮,富異國情調的餐廳-Raw Bar No.8。餐廳主打新鮮生蠔和蠔王John Steward超凡的開蠔技術。相信好多人都和我一樣愛食生蠔,又怕腸胃問題,所以一直都是抱著少吃為妙的心態。今晚重新認識生蠔,重新學食生蠔。開放式的廚房,可以看著蠔王John Steward表演秒速開蠔。John用的是英式的開蠔方法,開蠔幾十年,手勢熟練利落。揮一揮刀,切斷帶子位,將蠔肉一反,然後細心檢查蠔殼內壁有沒有污水泡。(那污水泡會引致腸胃問題!)所以可以完全安心品嚐生蠔。蠔王只賣時令、新鮮的生蠔,今晚有3款。由碟邊的檸檬角逆時針起計,由淡至濃,KYS marine、Poesie和Majestic。先欣賞又肥又飽滿的蠔肉。第一款KYS marine,老闆推介不加任何調味。一放入口,迎來的是新鮮生蠔帶來的味覺沖擊。滿滿的海水味湧入口中,口感帶爽,味帶清甜。第二款曾於2017年奪法國農業部金奬的Poesie。蠔身飽滿,加少許檸檬汁,肉質更爽脆,層次豐富,回甘強勁。第三款Majestic,老闆推薦加少少黑椒食,一改食蠔要配檸檬汁的概念。鮮味、海水味一湧而至

蠔王只賣時令、新鮮的生蠔,今晚有3款。
生蠔

第三款Majestic,老闆推薦加少少黑椒食,一改食蠔要配檸檬汁的概念。鮮味、海水味一湧而至,肉質最爽脆,餘韻無窮。

除了生蠔,餐廳其他海鮮菜式亦同樣出色。
法國青口 Mussels (Mt St Mitchel) in white wine & cream sauce
蒜蓉多士Garlic toast

來自法國的青口體型嬌小,但肉質非常嫩滑。入口滑溜,味道鮮甜,這是紐西蘭青口沒有的味道。配蒜蓉多士一絕。

秘製蒜蓉多士Garlic toast,開放式廚房的關係,多士未上枱,香味已經四溢。

周打蠔湯 Oyster Chowder
充滿驚喜的周打蠔湯。Creamy中帶濃郁的鮮味,鮮而不腥。
伊比利亞西班牙黑毛豬架 Grilled Spanish Iberico Pork Rack 11oz

豬架煎到金黃,油脂分佈均勻,肉質有彈性,不韌。肉香油香兼備,伴蘋果玉桂醬更美味

美國頂級嫩腰眼牛扒 USDA Prime Grade Striploin Beef Steak 10oz

腰眼肉質細嫩柔軟,中間粉嫩,肉汁香濃,份量十足

焦糖燉蛋 Crème brûlée
香、脆、滑、濃,叫人回味

生蠔
蒜蓉多士Garlic toast
2018-09-23 163 浏览
本人一向對蠔是一見鍾情,之前系雜誌見到間八蠔吧呢間主打生蠔,又有蠔王John Stewart助陣在店舖開生蠔,已有30年經驗手勢流暢熟練,蠔王更創下15秒開12隻的紀錄。蠔吧是開放式可以讓顧客見到蠔王開生蠔的情況,即開即食,蠔王每開完一隻蠔都會將蠔反轉睇下再轉返過去確保乾淨,清潔衛生。食左3款蠔全郭來自法國🇫🇷,KYS Marine蠔冇沾上醬汁直接食,海水味濃厚,又不腥又新鮮蠔肉又爽。Poget蠔配上醬汁一起食,又可以突出蠔的鮮味。Ostra Regal蠔比較creamy,海水味又濃。法國青口細細隻肉質嫩滑又鮮甜,每隻青口都掛滿醬汁的香味,有白汁,煙肉,洋蔥等多種材料的醬汁,非常美味可口。蒜蓉多士好鬆脆又香口又好香蒜蓉味。茄汁燒雞佩肉粉,長通粉啖啖番茄的醬汁,雞肉絲又不會鞋,通粉硬度適中。烤羊排烤到好香,又不會太肥膩。

蒜蓉多士
蒜蓉多士好鬆脆又香口又好香蒜蓉味。
茄汁燒雞佩肉粉
烤羊排
烤羊排烤到好香,又不會太肥膩。
2018-09-11
蒜蓉多士
茄汁燒雞佩肉粉
  • 法國生蠔
2018-09-20 631 浏览
朋友特別喜歡吃生蠔,常推介我們去八蠔吧吃蠔。我們終於夾去時間去食他口中頂瓜瓜的生蠔。這是一間位於上環樂古道的一間吃蠔的情調餐廳。餐廳格局好有情調,店不算好大,但坐得人好舒服。店員好有禮貌和熱誠為我們介紹餐牌。我們點了八隻生蠔,另兩款特式生蠔及兩款焗蠔。店員介紹我們先由淡味道的生蠔開始,遂漸吃濃味道的生蠔,簡直是一種享受。本身我對蠔的要求特別高,一定要新鮮,和鮮甜的蠔,才會放口中。第一啖就知道,這裡的蠔非常高水準。口感幼滑,非常鮮甜,加上海水味,非常震撼味蕾。他們的特式蠔三文魚子生蠔更是美味到一個點,層次豐富,非常鮮味。生蠔大師,非常親切,功架十足,以迅雷不及掩耳的手法開蠔,真的看得人嘖嘖稱奇。另外我們點了蟹肉配海苔,啖啖蟹肉,十分令人滿足。沙律內有魚生,松子,提子乾,三角豆和柑肉等,吃起來好清新,為前菜,十分醒胃煎鱸魚,配煎過的檸檬汁,不會太酸,好健康。西班牙海鮮炒飯,配來自馬來西亞的大蝦,配料好足,好豐富。最後來個奶凍作為這餐的完結,十分完滿,奶凍後感很滑,最喜歡表面上的焦糖,有口感並有焦糖的香味,十分推介這甜品。總結:八蠔吧超出預期的好,生蠔特別是鮮甜,餐廳環境亦十分舒服,店員殷勤
朋友特別喜歡吃生蠔,常推介我們去八蠔吧吃蠔。

我們終於夾去時間去食他口中頂瓜瓜的生蠔。

這是一間位於上環樂古道的一間吃蠔的情調餐廳。

餐廳格局好有情調,店不算好大,但坐得人好舒服。

店員好有禮貌和熱誠為我們介紹餐牌。

我們點了八隻生蠔,另兩款特式生蠔及兩款焗蠔。

第一啖就知道,這裡的蠔非常高水準。

口感幼滑,非常鮮甜,加上海水味,非常震撼味蕾。

另外我們點了蟹肉配海苔,啖啖蟹肉,十分令人滿足。

煎鱸魚,配煎過的檸檬汁,不會太酸,好健康。

西班牙海鮮炒飯,配來自馬來西亞的大蝦,配料好足,好豐富。

總結:八蠔吧超出預期的好,生蠔特別是鮮甜,餐廳環境亦十分舒服,店員殷勤服務,更讓人有種賓至如歸的感覺。

2018-09-19 444 浏览
今晚和同事們去了八蠔吧聚一聚,由於同事們非常喜歡食蠔,所以佢地知道餐廳既位置,放工後一同前往。餐廳氣氛濃厚,不算太大,所以可以book定位黎食啊!蠔:今次師傅推介了三款生蠔給我們享用,分別是mauger (France), majestic (France), gillardeau (France).其實個人好怕食到腥既生蠔,驚喜地八蠔吧既生蠔一啲刀吾腥臭,而且可以食得出新鮮和肥美!所以值得推介比大家來食用!香脆雞翅:上台時還是熱辣辣的,可知是即叫即炸。肉質嫩滑,滲出肉汁,絕不乾的。美國頂級腰眼牛排:我們揀了medium,切開牛排可見還有帶少許粉嫩色,牛排好大塊可供二人食用。腰眼牛排肉質不鞋,而且滲出不少肉汁,味道juicy、牛味濃郁。另外,還有脆薯條作伴菜,簡直一流!烤蝦扇貝扁意粉:意粉為扁身,但口感不會過硬,味道帶點辣口,非常特別。蝦隻size適中,食落爽口。至於扇貝同樣爽口鮮甜!三者一起食用,味道十分配合,大家不妨試試!tiramisu:甜品令我非常驚喜!除左大杯之外,tiramisu外觀好似一個盆栽甘很精緻。食落吾會cream得好遲利,所以吾會覺得好漏,入口即溶,口感滑身!

餐廳氣氛濃厚,不算太大,所以可以book定位黎食啊!

2018-09-19 166 浏览
說起「八蠔吧」相信愛吃生蠔的朋友一定聽說過!因為店內有大名鼎鼎的「蠔王」John Stewart 坐鎮!很多愛蠔人士也為了「蠔王」而慕名而來,而我們當然也是其中的一份子啦~餐廳內很有情調,而且店員都超Nice的~蠔王就是在開放式廚房為我們開蠔的~既公開又衛生,而且看完他的開蠔過程之後食得份外放心。除了可以一睹他的秒速開蠔技術之外,仲為他的細心處理讚嘆不已~蠔王之名,果然是名不虛傳的今晚我們所食的蠔都是來自法國的🇫🇷而且還是每天由機場直送餐廳,保證新鮮!分別是:POESIE, KYS MARINE, MAJESTIC, GILLARDEAU,我們決定全都試了!每隻生蠔都保留著原汁原味,既滑溜又肥美多汁~原有的海水味雖然很出但卻不咸,反而更能突顯出生蠔的鮮味!·煙肉芝士&香辣芝士焗蠔($65/隻)不太能吃生蠔的朋友也不用擔心~店內還有焗蠔可以選擇喔~而初嘗生蠔的朋友可以選擇有配料的這兩款生蠔莎莎醬生蠔($65/隻)& 三文魚子生蠔($75/隻)個人來說比較喜歡莎莎醬生蠔,醬料酸酸的很開胃而且更為容易入口,初嘗的朋友不妨一試吧!Dressed Crab 凍蟹($158)我們都很喜歡吃凍蟹,蟹

說起「八蠔吧」相信愛吃生蠔的朋友一定聽說過!
餐廳內很有情調,而且店員都超Nice的~

蠔王就是在開放式廚房為我們開蠔的~
蠔王之名,果然是名不虛傳的

今晚我們所食的蠔都是來自法國的🇫🇷
而且還是每天由機場直送餐廳,保證新鮮!

每隻生蠔都保留著原汁原味,既滑溜又肥美多汁~
原有的海水味雖然很出但卻不咸,反而更能突顯出生蠔的鮮味!
煙肉芝士&香辣芝士焗蠔($65/隻)
不太能吃生蠔的朋友也不用擔心~
店內還有焗蠔可以選擇喔~
煙肉芝士&香辣芝士焗蠔

而初嘗生蠔的朋友可以選擇有配料的這兩款生蠔
莎莎醬生蠔($65/隻)& 三文魚子生蠔($75/隻)
個人來說比較喜歡莎莎醬生蠔,醬料酸酸的很開胃
而且更為容易入口,初嘗的朋友不妨一試吧!
莎莎醬生蠔&三文魚子生蠔

Dressed Crab 凍蟹($158)
我們都很喜歡吃凍蟹,蟹肉很鮮甜~
而這個食法也滿有新鮮感的!
Dressed Crab 凍蟹

Seabass Ceviche 醃魚($158)
必食推介,不太喜愛食魚的我卻被這道菜迷倒了!
將魚煎到金黃色,食前再加上一點的檸檬汁🍋
無論外觀還是味道都很完美

Seabass Ceviche 醃魚

蟹肉扁意粉($188)
蟹肉扁意粉

西班牙海鮮炒飯(二人份量)$328
用上了既大隻、肉質又彈牙的馬來西亞虎蝦
聞到都已經很開胃,而食落仲啖啖肉~
西班牙海鮮炒飯

最後,當然是甜品:抹茶奶凍 & 香橙🍊朱古力布朗尼!甜品可是能帶給女生療癒的,所以賣相與味道都很重要,這裡的甜品也絕對能滿足大家的喔!

總括來說:
除了「蠔王」是賣點之外,這裡的職員也是讓人讚不絕口的,每道菜都會細心說明,特別是生蠔⋯因為品種不同,還刻意用檸檬幫我們做個分隔及排序,讓我們知道該由那一款生蠔先入口比較好!其次就是衛生也有保證,食生蠔最擔心就是衛生,而在「八蠔吧」我就可以食得安心又放心!

對了,KYS MARINE可是得到本年度大獎的生蠔喔
所以無論如何都要試一試,保證一試難忘!
2018-09-18
煙肉芝士&香辣芝士焗蠔
莎莎醬生蠔&三文魚子生蠔
Dressed Crab 凍蟹
Seabass Ceviche 醃魚
蟹肉扁意粉
慕名而來這間有人稱香港生蠔界達人、第一代開蠔聖手John Stewart坐鎮的八蠔吧,果然名不虛傳,讓我大開眼界,非常滿足!不但嚐到優質靚蠔,其他菜式以至環境、服務均高達五星級酒店水準,到處都感受到他們的滿滿誠意、用心及對品質的要求,令人印象難忘,回味無窮,絕對物超所值,輕易打入我最喜愛的餐廳之一,值得再來。店內環境佳,裝潢設計優雅而簡約,淡淡柔和的燈光好有情調和氣氛,寧靜又舒適,每一處都散發著高尚脫俗的感覺。牆上還掛有不少昔日上環街景的黑白照,好有本土情懷,中西合璧,是間有內涵的高級餐廳。店主和店員們的服務態度極佳,服務一流,不但親切有禮,而且招呼周到又細心,不時主動添水及換碟,非常注重衛生整潔,還會用心介紹菜式和食材,十分殷勤專業,很是欣賞。開放式的廚房可一睹蠔王即席開蠔的英姿,可謂一種視覺享受。看著John以專業熟練的閃電手勢,只需幾秒便光速開到蠔,技術果然高超非凡。這位擁有超過三十年經驗的開蠔專家採用英國做法加上獨門秘技,於末端開蠔後切斷帶子位,並把蠔肉反轉,作仔細檢查,確保乾淨衛生安全。每個工序都一絲不苟,功架十足,難怪獲行內「最Pro開蠔手、世界開蠔最快」的美譽,絕對不是浪

開放式的廚房可一睹蠔王即席開蠔的英姿,可謂一種視覺享受。
每個工序都一絲不苟,功架十足,難怪獲行內「最Pro開蠔手、世界開蠔最快」的美譽,絕對不是浪得虛名。

蠔王的完美開蠔技巧得以最短時間將最新鮮的生蠔呈現我們眼前,幾乎不用怎樣等便可先吃為快。

店內的生蠔均是日內空運到港的法國時令靚蠔,經嚴密挑選,其中KYS Marine更於本年度獲得大獎,也全為中等的No.2體積。

我們吃的這盤有KYS Marine和Poesie兩種生蠔,經蠔王專業處理後,賣相完整漂亮又飽滿,隻隻保留滿滿蠔水,原汁原味,重海水味但一點都不會腥,蠔味十足帶清甜,肉質富彈性滑溜,肥美多汁,蠔肚裙邊皆爽口,超fresh!

凱撒沙拉是我吃過最好味的,生菜新鮮爽脆,每一塊都均匀沾滿美味creamy的沙律醬,還加入雞蛋、麵包粒、肉乾條,口感相當豐富,味道好有層次,令人胃口大開。

香脆雞翅好有水準,甫送上枱已散發出陣陣香氣,熱騰騰的雞翼外皮酥脆可口,帶有芝麻香,肉質嫩滑得很,也頗juicy,滋味無比。

法國青口相當優質,肉質非常綿滑柔嫩,味道鮮甜,不像一般青口又韌又嚡又乾。
這碟青口份量超多,像數之不盡似的,每隻青口掛滿由白酒、煙肉、洋蔥等多種材料製成的醬汁,十分美味,讓我吃個不停。

青口的惹味醬汁搭配香脆的蒜蓉多士確是一流,是意想不到的完美組合。

卡邦尼意粉下了原隻美國蛋黃,令本已掛滿醬汁的意粉產生雙重creamy效果,再夾雜不少煙肉及菇菌,味道非常濃郁,但又不會好膩。

伊比利亞西班牙黑毛豬架極度出色,黑毛豬以橡果餵詞,肉質超級爽口,絲毫不嚡不韌。肉味非常突出濃厚,油香豐富juicy,沾上香甜美味的蘋果玉桂蓉,清新之中滲透出啖啖油而不膩的黑毛豬肉香,完全是味覺的頂級享受。

美國頂級嫩腰眼牛扒十分厚身,外層烤至微香,肉味濃郁,肉質鮮嫩多汁而不失嚼勁,相當棒。

甜品抹茶奶凍好高質,質感非常幼滑,抹茶味香濃,啖啖幽香,奶味亦夠香滑,兩者取得絕佳的平衡,美味十足。

本身好喜歡吃生蠔,但經過一次吃了不乾淨既生蠔慘痛經歷,令我不太敢再吃生蠔,怕唔新鮮唔衛生。係雜誌見到上環新開了間食生蠔既餐廳,重點既係:由 香港第一開蠔手 “john”負責開蠔!john 既開蠔技術好厲害,可以15秒內開到12隻蠔。😱!食一隻安全衛生既蠔除左本身質素要夠好之外,原來都好睇開蠔師傅既開蠔技巧!開生蠔分為英式同法式,而john用既係英式開蠔法,開了後會將蠔反過轉,檢查有沒有細菌小囊,若果亂用叉亂叉,就會感染成隻生蠔令到中毒😷。睇完篇報道之後,我就安心喇!決定去搵蠔王食生蠔先!😃餐廳環境好高级, 牆身亦掛滿具有香港特色既相片,坐位很闊落,播著音樂 ,令人感到舒適。很適合與朋友,情人談談心, 享受一下美食。☺店員很好,很nice為我們介紹每隻生蠔。而且都是每日新鮮由法國空運到港,保證新鮮。店員為我們推薦既有兩款最合時令既生蠔:Poesie ,KVS Marine 😍😍全部都係size 2,好大隻!John先為我們表演開生蠔,😊真係好快好厲害!生蠔開得好靚,好肥美!😍建議食法:第一隻要先試下原汁原味品嘗生蠔的海水味!原來新鮮好味既生蠔根本唔洗加任何調味都已經好好味!生蠔海水味好濃

睇完篇報道之後,我就安心喇!決定去搵蠔王食生蠔先!😃

很適合與朋友,情人談談心, 享受一下美食。☺

店員很好,很nice為我們介紹每隻生蠔。
而且都是每日新鮮由法國空運到港,保證新鮮。
店員為我們推薦既有兩款最合時令既生蠔:
Poesie ,KVS Marine 😍😍
全部都係size 2,好大隻!

John先為我們表演開生蠔,😊真係好快好厲害!
生蠔開得好靚,好肥美!😍

建議食法:第一隻要先試下原汁原味品嘗生蠔的海水味!
原來新鮮好味既生蠔根本唔洗加任何調味都已經好好味!
生蠔海水味好濃,又帶點鮮甜,好creamy!

然後可以加黑椒/鹽同檸檬汁,或試下john自家調教既醬汁。

我就覺得生蠔落少少檸檬汁都已經夠好味了。
而且每款既生蠔都好肥美飽滿,一啖啜入口,味道真係好幸福!😍😍食得好好新鮮!一d都唔腥。👍

除了生蠔好味之外,其他的都很好味!😃

酥炸芝麻雞翼🐔 配沙律(推薦🤤)

雞翼即叫即炸,熱辣辣!
外皮炸到好鬆脆,一啲唔會覺得厚粉,不會覺得油膩。
而且加有芝麻調味,食落好香!味道做得岩岩好。
好味!🤤👍

法國青口🐚
青口份量都好多隻。每隻都非常鮮甜。
同平時食開的青口唔同。呢款青口質感更加creamy,濃味啲。
而且再用洋蔥,煙肉,紅椒,白酒等製成。
每隻青口都吸收了醬汁既味道,味道更加香濃!

醬汁幾惹味,所以我地再加了一份 蒜蓉包🍞配呢道菜食!✌😉

金黃色既蒜蓉包烘到好脆,超濃郁既蒜蓉味!好香😀加一點醬汁,很match的配搭!👍

🐂美國頂級嫩腰眼牛排

牛排好厚身!😍
嫩腰眼牛排既肉汁好多,而且肉味好重。外層煎到有少少脆,內裡卻煎得剛剛好,肉質鮮嫩。😋

連埋香蒜 沾少少芥茉醬,一起吃,味道更惹味!

Carbonara 🍝🍝

賣相非常吸引,將美國雞蛋🍳完全撈匀,食落好creamy!
蛋醬滑而不膩,加了煙肉洋葱磨菇調味。
味道配搭得很好。

最後還叫了甜品:綠茶奶凍

賣相似一個盆栽,好可愛!😁
本身都擔心會好甜,點知甜度又岩岩好!😊
綠茶味亦好香濃,唔會有苦澀味!
奶凍既口感亦唔會好實,幾好味!

成餐飯都食得好滿意,無論食物質素,環境,服務都做得好好!👍🏆下次會再來食。

2018-09-08 2161 浏览
本身唔算喺生蠔痴,但去到有賣蠔嘅餐廳,或有生蠔供應嘅自助餐,都會少試數隻。因為,難得自已嘅腸胃OK,無理由又唔品嚐呢種天然美食。食生蠔就最簡單,即開即食,最原味,最新鮮,唔使搞咩花巧去烹調。最近,透過友人介紹,知道曾經人稱蠔王嘅John Steward晌上環尾同友人合拍開咗間蠔吧餐廳「八蠔吧」,所以,今晚一於嚟八吓。由上環站行過嚟都唔喺好遠,不過,餐廳就位處內街,對一般唔熟上環嘅人喺有啲難搵。餐廳嘅環境唔喺好大,但裝修頗有情調。近餐廳尾嘅一邊牆身,貼滿John嘅雜誌專訪,就知佢來頭唔細,蠔王之稱唔喺浪得虚名。而全開放式廚房,睇到蠔王開蠔,亦睇到大廚做菜,做菜時嘅香氣不時四散吸引食客。此外,環境中最特別之處,喺牆上掛咗唔少上環晌五、六十年代嘅黑白相,讓整間餐廳,更添幾分舊懷氣息。嚟到主要嘅目的就梗喺食蠔,一入門口就見蠔王正在開蠔,而據介紹,每晚都會推出幾款生蠔,貴精不貴多,全部法國貨。而有咩款式,就會寫晒晌白板試,每款都喺賣$55隻,法國蠔嚟講,應該都喺抵食。法國生蠔 @$553款生蠔都想試試,由碟邊嘅檸檬角逆時針起計,由淡至濃分別喺Poesie、Mauger及Majestic,雖然對生
法國生蠔 @$55

3款生蠔都想試試,由碟邊嘅檸檬角逆時針起計,由淡至濃分別喺Poesie、Mauger及Majestic,雖然對生蠔嘅大家族唔算認識好深,但食過嘅總會對佢個名有啲印象,呢3款就反而真喺第一次接觸。嚟之前都專登上網睇睇阿John嘅資料,佢已有30多年開蠔經驗,手勢流暢熟練,可以講喺手藝非凡,而且,佢開蠔有佢獨門技術,手法乾淨利落之外,更會切斷帶子位,再將蠔肉反轉奉客,目的原來喺順帶檢查一下蠔殼內壁嘅一個污水泡,雖然有嘅機會可能只有1%,卻喺細心嘅表現,又令小弟長知識
法國生蠔拼盤
Poesie
呢隻蠔大有來頭架,喺奪得法國農業部金獎嘅產品,外觀肥美飽滿,蠔肉帶點爽脆,海水味唔會太濃,但回甘強。
Mauger
呢款嘅味道層次比較豐富,同樣,入口嘅海水味唔會過濃,但似喺有股香氣,慢慢滲出鮮甜味,其實我都唔太肯定,但感覺確喺有少少獨特。
Mauger
Majestic
相對地,3款蠔就以呢款蠔味較濃,帶鮮甜味,回甘亦強,餘韻持久。雖然伴有紅酒醋及雞尾酒醬,但小弟都喺鍾意唧少少檸汁就最好。
Majestic
而主餐牌好簡單,一版A4紙就印晒出嚟,分前菜、主菜及意大利麵,以及是日甜品,單睇菜式嘅名稱,就知同樣喺貴精不貴多。順帶一提,呢度喺無免費水供應,飲礦泉水收$40位,而梳打水就$50位。
前菜一共有8款,有蠔湯、沙律、墨西哥餡餅、西班牙火腿,較多元化。店員話嚟咗批新鮮法國青口,值得一試。
法國青口 $188

咪睇啲法國青口細細粒,其實,佢哋嘅味道好鮮甜,肉質口感比較柔嫩,無一般食其他青口咁又韌又膠,而且,青口內唔會纏住啲雜草之類嘢,不愧為法國貨。而且,以洋蔥、煙肉加白汁爆香晒,非常好食,喜歡嘅話,更可以另加$32配薯條或蒜蓉多士,因為剩低嘅白汁伴多士相信都好正。唔覺唔覺,一份嘅青口估計都上百隻,因為好似食極都有,但就幾花時間吓。
法國青口
主菜及意大利麵方面,共有10款選擇,5款主菜、5款意大利麵,而主菜主要喺啲扒類,睇落且喺高質素嘅扒類,但單睇定價又唔算貴喎。
伊比利亞西班牙黑毛豬架 $208

餐牌標示為11安士,送到上枱,果然份量十足,而且,連骨嘅豬架,煎得金黃,十分有睇頭,配上蒜片、一串露絲瑪莉,令賣相更好睇。碟上仲放有玉桂蘋果粒伴豬架食,而茄醬就梗喺用嚟點薯角啦。
伊比利亞西班牙黑毛豬架
件豬架落刀嗰吓都幾軟腍,入口肉質唔似得肉眼、西冷嗰種軟腍,相反咬落有少少爽口感,且富肉汁;旁邊有一抹芥辣,但小弟就鍾意以玉桂蘋果粒伴食,感覺更清爽,但喺,如果做成蘋果蓉就更方便。而薯菜除有薯角,仲有車厘茄及菠菜葉,樣樣都處理過,非常好食。
是日甜品 $58

甜點,餐牌中只有一項是日甜品,相信喺滿足吓少部份客想餐後嚟一點甜。是夜嘅甜品喺「提拉米蘇」,賣相有點點似個小盆栽。滔起一匙羹,就知喺以手指餅做,有微微咖啡酒香,馬卡風芝士亦打得幼滑,帶淡淡芝士香。個人嚟講,喺嫌手指餅浸咖啡酒唔夠透,整體質素屬中等。
提拉米蘇
提拉米蘇
無論生蠔、前菜、抑或份豬架,食材用料本身都極高質素,烹調嘅手勢相當出色。服務方面亦好貼心,好似我哋點咗青口,由於殼多,侍應都主動幫我哋換咗兩次碟。喜歡食蠔嘅朋友,「八蠔吧」絕對滿足到你!
2018-09-08 294 浏览
近期XO仔喺互聯網上甫多咗酒照,令少咗見面o既好友都紛紛來電問候,其中K哥仲專登過海請小肥去上環新店「八蠔吧」大拆生蠔添!一入門口,即見到迷你風水陣及霓紅燈照出「THE WORLD IS MY OYSTER」o既字句,直接到題。小店一眼望哂,共有二十個座位,其中最近門口有張獨立四人枱。入面則為合併式o既二至多人散座。拍牆一張大厚墊梳化。座位都面對著開放式廚房。室內抽氣足、冷氣夠,成晚見到師傅不停煮野食都未有聞到油煙味,讚!蠔吧面積唔大,四周只係簡單掛上畫品及以盆栽裝飾,感覺輕鬆自在。據悉,餐廳開業只有三個月,晚市餐牌暫得兩頁,不過好快就會推出生蠔優惠。主打生蠔每天來貨不同,全為法國品種,單售$55。埋位唔洗多諗,每人每款試哂,啱食邊款先各自追加。所有生蠔均由左撇子蠔王John Stewart先生即叫即開。嘩,半分鐘唔洗已經開咗兩隻,喺帶子位一刀切落去,一反即上碟,細佬仲偷拍咗段片同大家分享,係咪好叻呢?!師傅慣性喺生蠔冰陣以一片檸檬作起點標記,以逆時針方向排列淡至濃味,下圖所示即為KYS Marine、Majestic、Poesie、Poget。雖然建議食法係無添加地品嚐蠔隻o既原汁原
小店一眼望哂,共有二十個座位,其中最近門口有張獨立四人枱。
入面則為合併式o既二至多人散座。拍牆一張大厚墊梳化。
座位都面對著開放式廚房。
法國生蠔
嘩,半分鐘唔洗已經開咗兩隻,喺帶子位一刀切落去,一反即上碟
,細佬仲偷拍咗段片同大家分享,係咪好叻呢?! 師傅慣性喺生蠔冰陣以一片檸檬作起點標記,以逆時針方向排列淡至濃味,下圖所示即為KYS MarineMajesticPoesiePoget
生蠔拼盤
雖然建議食法係無添加地品嚐蠔隻o既原汁原味,但跟都有兩款紅醋及濃味秘醬。
紅醋及濃味秘醬
法國生蠔KYS Marine($55/隻):KYS Marine肥美滑溜,海水味極濃。
KYS Marine
法國生蠔Majestic($55/隻):四款生蠔中,個人覺得此味Majestic最為爽脆
,其海水味又唔會過濃,蠔隻厚潤鮮甜,
Majestic
法國生蠔Poesie($55/隻):Poesie海水味最濃郁,質感最為厚滑。
Poesie
法國生蠔Poget($55/隻):最後嗰隻Poget薄身得黎仍有口感,而且其咸香濃而不俗,同樣鮮美高質。
Poget
頭盤二人都要咗隻焗蠔,另外XO仔要咗個凱撒沙拉,K哥就飲咗個有原隻靚蠔o既周打蠔湯($82)。
周打蠔湯
煙肉芝士焗蠔($65/隻):同樣肥嘟嘟o既煙肉芝士焗蠔芝士量足,且香口惹味,黎蠔吧果然食蠔冇得輸
凱撒沙拉($98):沙律顏色鮮艷,正菜爽脆甜美
凱撒沙拉
主菜K哥要咗客香脆雞翅($88)。
香脆雞翅
香脆雞翅
烤羊排($258):小肥客羊排共有三件之多,唔打得都睇得。
烤羊排
伴碟o既沙律新鮮爽口。
烤羊排
羊排鬆厚幼嫩,肉汁豐盛,而且一啲都唔羶,師傅簡單以鹽同胡椒調味已夠香口
烤羊排
Creamed Spinach($35):忌廉菠菜軟腍香滑,細佬平時唔多食菜都要玩追加,明顯好味啦
Creamed Spinach
八蠔吧」躲藏於上環靜靜o既一條斜路上,蠔吧格調輕鬆,服務生友善好客,主材生蠔新鮮高質,果然係好蠔
!難怪雖然座位不多,賽馬日依然滿座。
2018-09-05
KYS Marine
Poget
Creamed Spinach
法國生蠔
生蠔拼盤
凱撒沙拉
2018-09-06 32 浏览
主理呢間餐廳既大師 John Stewart 多次上報,係生蠔界係出曬名,皆因佢可以保證食客可以享用新鮮肥美,又安全既生蠔~大師手法純熟,15秒開到12隻蠔既記錄至今好似仲未有人破到,而佢開蠔既同時會檢查有無蠔泡,所以我地食得開心又放心~每日精選生蠔種類都唔同,當日食左法國既poesie, majestic 以及Mauger, 每款都相當新鮮而且各有特色,令人回味再三~黎之前有上佢地facebook睇過所有肉類都係真空獨立包裝空運到港,所以今晚都有叫啲肉類試下~ 羊排處理得非常好,外邊焦香同時內裏鎖住大量肉汁,騷味唔重,絕對推薦~伴碟既bb菠菜好好食,薯角就鹹左小小~5成熟striploin steak,中間有漂亮既粉紅色🤗 肉質ok,牛味極濃,不過同羊排比較起黎無咁juicy~成晚既service 同食物都唔錯,最推薦生蠔同羊排

伴碟既bb菠菜好好食,薯角就鹹左小小~

成晚既service 同食物都唔錯,最推薦生蠔同羊排
2018-09-06 123 浏览
近期又發掘到超高質嘅蠔吧🤟🏻,生蠔迷不妨一試。同店主傾開,喱到負責處理生蠔嘅大廚有佢自己獨門嘅開蠔手法😨,令生蠔更完整同埋可以減低生蠔感染嘅風險。試左幾款唔同嘅蠔,其中最喜歡係法國 Gillardeau 生蠔 ($55/1),蠔肉好肥美🤤,口感較為爽口而且有彈性,味道很鮮甜唔會過鹹。-Bird wings($82)雞翼嘅外皮炸得好酥脆,雞翼選用左五香粉黎醃製,食落味道都幾特別。外皮灑上芝麻,配埋佢嘅蜜糖芥末醬,整體味道好清新,同雞翼好夾,係十分開胃嘅前菜😼。-Carbonara($138)加左生蛋黃🥚令到意粉嘅口感更加creamy,芝士味香濃,落有啖啖煙肉油脂散發出嘅香味,層次感豐富,味道整體偏濃,不過因為材料配合得幾好,所以食落唔會過膩過油😋。-Rack of lamb($228)食落口感香嫩細嫩,唔會食到有渣,用左少許香草去做調味,味道已經好香😛,羊羶味唔會太濃,質素好好,旁邊仲會配埋薯菜,而且份量都好大,都幾抵食。
唔會過鹹。

Bird wings($82)

Carbonara($138)

Rack of lamb($228)
2018-09-06 100 浏览
其實我自己就無乜食開蠔,對蠔既認知可以話係bb班,食緊咩蠔都唔知😅 不過身邊有個朋友好中意食蠔,就同我講最近上環開左間蠔吧,有蠔王坐陣,所以我都跟埋佢去見識下!一去到,已經見到好多雜誌報章既採訪剪報,細問下先知原來蠔王John 係香港非常有名!咁店主首先介紹左佢地呢度主打法國蠔2號size!咁今日當天有3款蠔,我地就每款叫左4隻 哈哈!John建議由淡味食起,第一隻最好乜都唔好沾,食佢既原汁原味!第一款蠔叫 Poesie 乜都無沾既食落去,感受到海水味,但一d都唔猩,有點咸味,蠔肉爽!第二款蠔 Mauger 我就落左John 自家制既醬汁 帶點辣味,食落去出奇地夾,我都係第一次咁樣配搭!最三款蠔 Majestic 呢款我最中意,蠔肉肥美,加左少少檸檬同鹽已經好正!跟住我地就叫左小食,叫左個伊比利亞西班牙火腿搭配左蜜瓜,火腿口感油潤,蜜瓜非常鮮甜,中和返火腿 正!意粉我叫左卡邦尼意粉,creamy 既醬針 帶著香脆既煙肉粒好有口感,意粉煮得剛好 有咬口唔會過軟!我仲叫左個美國頂級腰眼牛排,牛肉叫左5成熟,剛剛好,食落去肉質好嫩滑 牛味十足,唔會un, 以佢地既配菜好新鮮 綠油油,加埋我最
咁店主首先介紹左佢地呢度主打法國蠔2號size!
咁今日當天有3款蠔,我地就每款叫左4隻 哈哈!
第一款蠔叫 Poesie

我仲叫左個美國頂級腰眼牛排,牛肉叫左5成熟,剛剛好,食落去肉質好嫩滑 牛味十足,唔會un, 以佢地既配菜好新鮮 綠油油,加埋我最愛粗切薯條,係剛剛炸起 非常香脆!

甜品今日係一個盆栽仔既裝飾,好得意,食落去好軟滑,唔會過甜❤
呢度既蠔非常高質,店主侍應都十分親切,同佢地既對話學到好多關於蠔既知識呢!下次好期待再試下其他種類既蠔
2018-09-06 61 浏览
女兒知我好喜歡食生蠔,成日提我小心D,因住食左吾清潔又吾新鮮的生蠔,近日女兒知道上環有一間叫八蠔吧,由全港第一位開蠔師傅主理,他是一位外籍人士,開蠔開左30年以上,經驗豐富,一望就知蠔的品質。今天女兒就帶我去試試!師傅和蠔場主理人是好朋友,所以能入到極品生蠔,每隻都經過師傅嚴格挑選,新鮮又肥美。師傅講解我知開蠔有二種,第一是法式開蠔,開蠔就即食。第二是英式開蠔,開蠔後就會將帶子位割斷,反轉蠔肉,睇清楚有沒有雜質,如果有就清乾淨,之後再反轉蠔肉,放回原處才開始食用,師傅是選用英式開蠔,保證蠔肉新鮮、乾淨衛生。因為要保持新鮮,所以每日限量發售,蠔有三款,講真我真的不識分辨蠔的名字,只知是法國的、新鮮的、爽口帶少許海水味。雖然有多款調味品,但這新鮮的蠔都不需加任何調味,本人喜歡原汁原味,食後齒頰留香!周打蠔湯:味道creamy,還有原隻生蠔,鮮美十足。香脆雞翅:即叫即炸,上枱時熱騰騰,皮脆肉嫩好香口。伊比利亞西班牙黑毛豬架:伊比利亞黑毛豬是國際上頂級的食材,因為這黑毛豬是多吃橡果,肉質帶獨特榛子芳香,厚切的豬架經過廚師悉心烹調,用上特製醬汁,十分美味!Tiramisu:自家製的,特別幼滑,甜

周打蠔湯:味道creamy,還有原隻生蠔,鮮美十足。
香脆雞翅:即叫即炸,上枱時熱騰騰,皮脆肉嫩好香口。

Tiramisu:自家製的,特別幼滑,甜度適中帶酒香。
2018-08-21
  • 生蠔
2018-09-05 36 浏览
Whoop! Managed to drop by Raw Bar No. 8 again for a quick meal with friends Second time patronising and I have to say the food tastes even better! The oysters are a must-have - very fresh and creamy. Heard that the meat here is also vacuum-packed, so the process definitely contributes to the juiciness. Loved the flavour of the steak too. The service was also good, and the boss is very welcoming and enthusiastic; he recommended many good dishes. Will definitely recommend this to everyone 👍🏻👍🏻👍🏻
2018-08-31