2020-05-18 162 浏览
近海港城的食肆一向定價昂貴離不開要兩三百元想吃得平民一點,到對面的食肆相對較便宜 除了一般的中式小菜,也有較親民的車仔麵但這次與朋友叫的是小菜 秘制蜜椒土豆牛腩粒 - $108出面一般用牛柳粒牛腩粒的肉質脂肪含量較多,口感會較為軟腍,較有風味有別於牛柳的韌性薯仔跟牛腩粒炸得外皮極爽脆又充滿滿滿的黑椒和蜜糖,甜甜辣辣的 招牌闊佬炒飯 - $108闊佬顧名思義地有多隻大蝦、帶子及瑤柱炒得粒粒分明,口感爽口有鑊氣每粒米飯都散發海鮮的香氣 香煎潮式蠔仔烙- $88典型的潮州菜,色香味俱全蠔烙香酥不油膩,質地帶煙韌有別於蚵仔煎的油膩蠔仔嫩滑鮮美,別有風味
近海港城的食肆一向定價昂貴
離不開要兩三百元
想吃得平民一點,到對面的食肆相對較便宜

除了一般的中式小菜,也有較親民的車仔麵
但這次與朋友叫的是小菜

秘制蜜椒土豆牛腩粒 - $108
出面一般用牛柳粒
牛腩粒的肉質脂肪含量較多,口感會較為軟腍,較有風味
有別於牛柳的韌性
薯仔跟牛腩粒炸得外皮極爽脆
又充滿滿滿的黑椒和蜜糖,甜甜辣辣的

招牌闊佬炒飯 - $108
闊佬顧名思義地有多隻大蝦、帶子及瑤柱
招牌闊佬炒飯
炒得粒粒分明,口感爽口有鑊氣
每粒米飯都散發海鮮的香氣

香煎潮式蠔仔烙- $88
典型的潮州菜,色香味俱全
香煎潮式蠔仔烙
蠔烙香酥不油膩,質地帶煙韌
有別於蚵仔煎的油膩
蠔仔嫩滑鮮美,別有風味
2020-05-17
2020-05-17 41 浏览
今日黎到旺區尖沙咀,平時多數去個邊都會揀西式野,見到呢間餐廳有港式小菜都有興趣,今日就試港式既小炒餐廳既菜牌有好多選擇,感覺似大排檔既菜式,叫左秘制蜜椒土豆牛腩粒、口水雞、蒜蓉炒通菜口水雞既份量適中,肉質較煙韌結實,醬汁夠辣夠惹味,鐘意食辣既朋友仔會好鐘意🤯蒜蓉炒通菜都夠獲氣,通菜食落鮮嫩,蒜蓉味濃特別推介蜜椒土豆牛腩粒,大排檔通常會用牛柳粒,但呢間餐廳選用左牛腩粒,咬落好稔唔會韌,而且薯仔連薯皮炸過,加埋甜甜既蜜糖焦脆香口,仲有惹味既黑椒粒,食落有多種層次既口感,份量又多,絕對要一試😋😋黎到尖沙咀又想試下港式小炒、車仔麵、下午茶早話可以黎呢間樓上小廚一試,可以試到地道味道又坐得舒服啲

蒜蓉炒通菜都夠獲氣,通菜食落鮮嫩,蒜蓉味濃

2020-05-16
  • 秘製蜜椒土豆牛腩粒
2020-05-11 40 浏览
今天第一次去六合小廚慶祝母親節,我們5人叫了個4人套餐,已經好夠飽,我地最欣賞有胡椒豬肚湯,招牌香辣蟹和清蒸大沙巴魚,價錢好抵,真係做到平、靚、正,服務又一流,還非常貼心
,真係做到平、靚、正,服務又一流
,還非常貼心
2020-05-10 30 浏览
好食,抵食。人頭二佰蚊個吾洗因為怕人多,特別提早 星期六食母親節飯, 而帶來一大驚喜因為有小朋友特別要廚房 走辣 ,而個師父亦都好nice咁樣 油辣椒炒蟹轉做薑蔥炒蟹。正!六合孝心母親節套餐(8位)招牌胡椒豬肚湯招牌香辣蟹(兩隻大肉蟹) 大眾點評全港第二位招牌薑蔥霸王雞(一隻)清蒸大沙巴魚(足兩斤)蜜椒薯仔牛腩粒西蘭花炒帶子甜酸咕嚕肉招牌羅漢齋甜品: 潮式反沙芋/芋泥/綠豆爽清心丸奶茶, 咖啡, 汽水任飲原價HK$ 2998 特價 HK$ 1588
好食,抵食。人頭二佰蚊個吾洗

因為怕人多,特別提早 星期六食母親節飯, 而帶來一大驚喜

六合孝心母親節套餐(8位)
招牌胡椒豬肚湯
招牌香辣蟹(兩隻大肉蟹) 大眾點評全港第二位
招牌薑蔥霸王雞(一隻)
清蒸大沙巴魚(足兩斤)
蜜椒薯仔牛腩粒
西蘭花炒帶子
甜酸咕嚕肉
招牌羅漢齋
甜品: 潮式反沙芋/芋泥/綠豆爽清心丸
奶茶, 咖啡, 汽水任飲
原價HK$ 2998 特價 HK$ 1588
  • 香辣蟹
  • 秘制蜜椒土豆牛腩粒
  • 蒜香雞翼
  • 魚香茄子煲
同呀爸行尖沙咀 行到肚餓 想食個飯 search吓附近有咩岩食 搵到一間有好多港式小菜既食店 六合小廚起尖沙咀名店商場對面咁就近既位置竟然會有間香港味道十足既餐廳真係有驚喜 嚟到店員好快就送上水同餐牌 餐牌好多選擇 兩點到六點原來仲要有下午茶餐 我地就各叫左XO醬牛腩炒腸粉同埋芝士蝦球伊麵 另外叫咗特別想食既煎蠔餅同埋薑蔥鯇魚腩煲下午茶分別叫咗既XO醬牛腩炒腸粉 同埋芝士蝦球伊麵 都唔錯 腸粉質地幾彈滑 牛腩幾夠肉味 XO醬炒起上嚟都幾惹味 芝士蝦球伊麵 伊麵鋪滿晒芝士醬汁 好淋身掛汁 蝦球有4隻大大隻幾爽口彈牙 幾好另外仲叫左份煎蠔餅同埋薑蔥鯇魚腩煲 煎蠔餅炸得啱啱好 沾上白醋食味道鹹香 上面蠔仔粒粒幾飽滿味道幾鮮甜 食落幾香口 薑蔥鯇魚腩煲上枱時仲係炸炸聲 好有氣派 裡面有幾多鯇魚腩片同蔥 好足料 醬汁幾濃郁食落幾惹味 送飯一流

2020-05-05 33 浏览
今日與朋友到尖沙咀海港城行商場,行完來到附近一間食小炒的餐廳六合小廚晚飯。餐廳裝修整潔企理,我們2人就坐了一張4人的卡位。薑蔥鯇魚腩煲薑蔥鯇魚腩煲,鯇魚腩煲鯇魚腩外皮有一層炸粉,鎖住了鯇魚腩的肉汁,令外皮帶微脆,內裡肉嫩多汁,廚師放了很多的薑蔥,令整薑蔥鯇魚腩煲非常的入味及香。鹹魚雞粒炒飯雞粒炒飯裏面有雞肉、雞蛋、蔥、鹹魚粒…等。整個飯炒得很香,當中雞肉切得很大件,啖啖肉,飯與其它配料齊食,非常的可口。鮮帶子炒西蘭花帶子的份量都很多,很鮮甜。西蘭花又爽又脆,吸收帶子的鮮甜味,食落清爽又好味。

餐廳裝修整潔企理,我們2人就坐了一張4人的卡位。

薑蔥鯇魚腩煲

鹹魚雞粒炒飯
雞粒炒飯裏面有雞肉、雞蛋、蔥、鹹魚粒…等。

鮮帶子炒西蘭花
帶子的份量都很多,很鮮甜。
西蘭花又爽又脆,吸收帶子的鮮甜味,食落清爽又好味。
2020-05-05 27 浏览
每次去完廣東道📱Apple Shop 潮聖後,都會去隔鄰海威中心的「六合小廚,🥢吃番D潮州打冷、小炒咁.....做個徹頭徹尾的潮人!🧘🏾‍♀️星期六下晝4點,未食晏餓到飛起🤤⋯⋯先來個胡椒豬肚湯暖暖胃, 🐷豬肚軟滑既煙靵又彈牙,配合香濃的胡椒,肥厚的咸菜....飲到舔舔脷!🤸‍♂️👀六合的下午茶連 “㗎 Ge 冷” 大熱👉🏼韭菜豬紅大腸 🥳都有,一住住韭菜夾入口,肉汁滿滿💦,大腸彈吓彈吓,夠晒濃味...啱晒我;豬紅一件接一件,停不了口!再來 🍆避風塘茄子, 手工一流👉🏼件件脹卜卜,好可愛!外脆有粉香,內裡嫩嫩的茄子🍆一絲絲,有D炸魚薯條feel! 🌶配上避風塘爆料,香麻美味...😏被我帶了回家爆炒牛丸,再啤一啤🍺!潮人必食🦉➡️喜歡吃潮州嘢的人仕必須食☝🏽
潮人必食🦉➡️喜歡吃潮州嘢的人仕必須食☝🏽

2K
2020-05-04 24 浏览
好耐冇去廣東道 限聚令仍然生效 人流明顯減少 我決定坐言起行 用堂食支持小店 如果選擇外賣 叫滿一百蚊即減廿蚊 二百就慳四十 如此類推 非常划算-🥚🍛芙蓉煎蛋飯 (套餐連湯或飲品 $48)好鍾意食蛋 西式奄列 中式蒸水蛋 以至冰糖燉蛋 食法千變萬化 各有風味 今日呢個碟頭飯餸 份量頗大 蛋餅煎得香口唔油膩 加大量洋蔥火腿同叉燒 百吃不厭 係熟識嘅味道⁃🥣紅蘿蔔白菜豬骨湯 (隨餐免費贈送) 對於單身一族 食套餐其中一個情意結 可能係嗰碗隨餐奉送嘅老火湯 住家感覺 暖在心頭 中湯味道清淡 勝在無添加味精 飲完唔會口渴-🐔🍜霸王雞撈粗麵 (套餐連湯或飲品 $45)魚片頭撈粗麵食得多 用霸王雞做餸 都係第一次 雞油豉油汁撈粗麵 滿口油香 麵條爽口 仲有勁多香葱薑絲辣椒絲 微辣又開胃-🥓泰式豬頸肉 ($98)食一個撈麵唔夠飽 加埋小食 胃口剛剛好 泰式豬頸肉外脆內軟 大大件 有嚼勁 點啲泰式豬頸肉汁 滋味香口 別有風味-📍九龍尖沙咀廣東道116號至120號海威商業中心7樓
🥚🍛芙蓉煎蛋飯 (套餐連湯或飲品 $48)

🥣紅蘿蔔白菜豬骨湯 (隨餐免費贈送)

🐔🍜霸王雞撈粗麵 (套餐連湯或飲品 $45)

🥓泰式豬頸肉 ($98)

📍九龍尖沙咀廣東道116號至120號海威商業中心7樓
2020-05-02 35 浏览
某日同朋友肚餓下午黎到尖沙咀六合小廚叫左一碟蒜蓉蒸蝦腸粉加底都只係$8,腸粉底油左dd,但蒜蓉蝦好新鮮,鮮甜彈牙。芝士蝦球伊麵大大碟,芝士味香濃。秘制蜜椒土豆牛腩粒,蜜糖既香甜土豆炸到外脆內軟,牛腩都炸到好香好淋好好味,大大碟,抵食之選。蔥花滑蛋蝦仁飯落埋秘制豉油一絕。滑蛋好香滑,蝦仁彈牙。飲品叫左杯特飲青檸柚子蜜酸酸甜甜好醒胃,而且好大杯。咖啡都好香滑。內在環境舒適,無限時,我地一坐低職員就奉上例湯給我們。

芝士蝦球伊麵大大碟,芝士味香濃。

蔥花滑蛋蝦仁飯落埋秘制豉油一絕。滑蛋好香滑,蝦仁彈牙。

內在環境舒適,無限時,我地一坐低職員就奉上例湯給我們。

2020-04-28 44 浏览
環境舒服乾淨俐落。餐牌上選擇眾多,難以選擇!最後同朋友點了私房菜套餐,全部都好正好夠鑊氣!等我逐樣簡單介紹番先!湯好足料,冇味精,飲晒都唔覺得口渴。油菜係菜心,配上醬汁,下飯一流。口水雞汁相當惹味,雞件香甜滑嫩,令人忍唔住一件接一件。雞件上仲加上花生碎,無比香口,辣度都相當適中。欖菜肉碎四季豆,又香又夠鑊氣,用嚟配白飯簡直係一流絕配呀!最後唔少得配返杯凍檸樂,一解油膩感同舒筋活絡😂😂😂想讚下呢度嘅服務態度非常好。

環境舒服乾淨俐落。

餐牌上選擇眾多,難以選擇!

湯好足料,冇味精,飲晒都唔覺得口渴。

油菜係菜心,配上醬汁,下飯一流。

口水雞汁相當惹味,雞件香甜滑嫩,令人忍唔住一件接一件。
雞件上仲加上花生碎,無比香口,辣度都相當適中。

欖菜肉碎四季豆,又香又夠鑊氣,用嚟配白飯簡直係一流絕配呀!

最後唔少得配返杯凍檸樂,一解油膩感同舒筋活絡😂😂😂
想讚下呢度嘅服務態度非常好。
2020-04-22 27 浏览
同事食過話食材新鮮味道不錯,佢推介尖沙咀廣東道116-120號海威商業中心7樓。我們點左蒜茸蝦🦐蒸腸粉套餐$56配奶茶, 海蝦開邊蒸很新鮮極鮮甜,腸粉 很滑,勁美味,超正咖哩牛腩煲$98,牛腩、牛筋炆夠淋夠入味,咖哩汁味道香,真好吃😋煎蠔餅$88,蠔仔很新鮮又甜、粒粒脹卜卜,蠔餅煎得香香脆脆真可口,很好味👍芝士蝦球伊麵$62套餐配檸檬水🍋,芝士味香濃,很惹味,蝦仁🍤爽口彈牙,伊麵索左芝士的醬汁,香滑可口,極不錯。這餐我們都很滿意,會回頭再吃其他食品。
  • 蒜蓉蝦蒸腸粉
  • 咖哩牛腩煲
  • 煎蠔餅
2020-04-21 22 浏览
我一向都好鍾意食中式小菜,同朋友一齊嗌幾碟share咩都有得試咁🤪.秘制口水雞 $108一望已經知啲雞幾嫩滑🤤食落真係好嫩滑肥瘦度適中,口水醬又香又辣,見到都流口水,但食多幾舊就會覺得太辣🤣唔食得辣要留意喔.香煎潮式蠔仔烙 $88超大塊!新鮮炸起,蠔仔數量好多,又新鮮,係潮州菜既經典呀.秘制沙拉豬扒 $88超多舊豬扒🤤個醬應該係甜酸醬再加沙律醬,味道好豐富,豬扒軟腍入味,值得推介!.兩個人嗌左3碟野加一碗飯,好飽,食完再打包夠兩個人食多餐🤣所以好抵

秘制口水雞 $108

香煎潮式蠔仔烙 $88
超大塊!新鮮炸起,蠔仔數量好多,又新鮮,係潮州菜既經典呀

秘制沙拉豬扒 $88

• 口水雞
2020-04-17 24 浏览
六合小廚啱啱係尖沙咀附近行完街,想食番一點屋企味道的小炒醫肚。而我地啱啱發現Apple Store旁邊上去有一間,就上試下啦。食完之後發現冇揀錯……上到去餐廳,地方好寬闊,唔會覺得太迫,可以慢慢食,休息下傾下計。而且佢地的餐牌有好多唔同選擇比你揀,我地坐低叫左兩個小炒:西蘭花炒帶子,薑蔥鯇魚腩。兩個都好值得推介,因為好有鑊氣,而且唔咸,好有媽媽煮家飯的感覺。我朋友點咗個蒸魚,係一條星班,覺得真係唔錯肉香嫩滑。這間餐廳無論地點各方面服務的一流,真心推介希望母親節同媽咪食。
六合小廚

2020-04-17 27 浏览
在廣東道肚餓,除咗在海港城有很多食肆,其實旁邊的大廈內,也可以找到又平又好食的。這間隱密上樓菜館便是我在附近工作時的秘密基地。可能是上了樓,租金成本比較低,所以佢性價比和其他尖沙咀餐廳相比,高一些。就算是大胃口的男同事都食得飽滿。今晚我哋兩個女仔一個男仔,叫咗「鹹魚雞粒炒飯」,「招牌牛四寶飯」,同「蕃茄薯仔魚尾湯」,二百幾蚊三個人食得飽飽。炒飯比坊間其他的足料,佢係雞件唔係雞粒,鹹魚味香。牛四寶說得上招牌,非常淋又入味,最鍾意食蘿蔔,吸收晒精華。現在街邊一小碗也要幾十蚊,這個飯是另上的,啱晒我哋分享食。個湯好有屋企湯感覺,清清地又有鮮味,估唔到佢仲要俾咗好大條魚尾添。見到好多喺附近做嘢嘅人都在這吃飯,下次要食佢哋嘅燒味,似乎好唔錯

炒飯比坊間其他的足料,佢係雞件唔係雞粒,鹹魚味香。

牛四寶說得上招牌,非常淋又入味,最鍾意食蘿蔔,吸收晒精華。
現在街邊一小碗也要幾十蚊,這個飯是另上的,啱晒我哋分享食。

2020-04-14 57 浏览
開返晚市啦好多餐廳都前一排因肺炎停了晚市,呢間係我出開尖沙咀都會經常幫襯,大食夾大件,同埋好多款式,食多次都唔會悶燒味飯,甜又燒加白切雞,一大碗雙併都只係$48 ,仲跟埋蔥油同汁了甜豉油,簡單好食另外加了肉碎蒸蛋,因假期去了運動,多食蛋白質有助體力回複,又順便增肌。蛋好滑溜溜,有埋豬肉碎同瑤柱碎,肉鮮蛋嫩,家常味道。所有野都大碟抵食,做野要醫飽肚先有力水工作。同埋呢期仲有dinner time offer
開返晚市啦

同埋呢期仲有dinner time offer