六安居係西營盤一間好出名嘅餐廳🍴,我哋今次去試咗佢哋嘅招牌菜,真係冇令我哋失望😋。首先講下佢哋嘅香片茶,茶香四溢,入口清新,真係好適合用嚟解膩🍵豉油王鵝腸,呢道菜真係好正👍鵝腸煮得啱啱好😋唔會太硬亦唔會太軟😌豉油味道濃郁但又唔會搶走鵝腸嘅鮮味🤤每一口都充滿咗豉油嘅香氣😋配上爽甜嘅芽菜😋真係令人食指大動🤤金錢雞真係唔係度度都食到❤️口感豐富🥰🥰又夠入味😍最驚喜嘅係魚香海鮮豆腐鍋,呢個鍋真係超級豐富,有新鮮彈牙嘅魚肉同鮮蝦🦐,仲有魷魚🦑同豆腐。湯底超入味,每一口都充滿咗海鮮嘅鮮甜味道。配埋白飯一齊食,真係一流配搭🍚。呢個鍋真係值得一試,無論你係鍾意食海鮮定係鍾意食豆腐,都一定會滿意最後,我哋仲好好彩俾我地叫到最後2個蓮茸焗布甸🍮呢個布甸外脆內軟😋蓮茸餡料甜而不膩😌每一口都充滿咗蓮茸嘅香味😋呢個甜品真係完美地為我哋嘅晚餐畫上咗一個完美嘅句號😊總括嚟講,六安居真係一間值得推薦嘅餐廳,無論你係想同朋友聚餐定係同家人食飯,都一定會有一個愉快嘅用餐體驗😊

豉油王鵝腸,呢道菜真係好正👍鵝腸煮得啱啱好😋
唔會太硬亦唔會太軟😌豉油味道濃郁但又唔會搶走鵝腸嘅鮮味🤤
金錢雞真係唔係度度都食到❤️口感豐富🥰🥰又夠入味😍

總括嚟講,六安居真係一間值得推薦嘅餐廳,

2024-08-30 5505 浏览
六安居 📍香港🇭🇰.#米吃 #今日教練食呢D #今日食呢D.✨超級超級舊式 好有風味 既酒樓~要等車仔推出嚟 拎住張吸印卡 出去拎全部都新鮮熱辣推出黎 慢慢嘆茶 休閑傾計 隨便坐~同朋友都坐左幾個鐘 一路都勁多人 好旺~ 除咗好多公公婆婆 都有啲後生仔女食仲見到有個年輕男士 自己一個都嚟食~ .🫖鐵觀音 清香~ 茶葉 每次都係新鮮 🍃.😋牛肉球 牛肉燒賣 蝦餃 豬手 雞扎 牛筋 糯米雞魚肉青椒 芋頭糕 馬蹄糕-款款都好食 份量都吾少👍🏻✨最鐘意牛筋 好淋 入味 但吾咸 大大舊咬落口好正✨豬手 好淋 整得好好 同出面豬手比 呢個口感好難忘 茶樓都咁出色✨糯米雞 好大隻 餡料都好足 好大舊雞肉✨芋頭糕好食 唔會好粉 仲送多舊馬蹄糕俾我哋.中點$28 大點$32 特點$35 頂點$37 茶$16💰2人午餐消費 $329..💫 #六安居 #飲茶 #舊式茶樓 #酒樓 #茶樓 #點心 #粵菜 #上環 #文化體驗Follow and Like 系我最大既支持🫶🏻——————————————📍: 👍🏻like and DM 💕——————————————.#📸 #😋#香港 #香港探店
六安居 📍香港🇭🇰
#米吃 #今日教練食呢D #今日食呢D
✨超級超級舊式 好有風味 既酒樓
要等車仔推出嚟 拎住張吸印卡 出去拎
全部都新鮮熱辣推出黎
慢慢嘆茶 休閑傾計 隨便坐~
同朋友都坐左幾個鐘 一路都勁多人 好旺~
除咗好多公公婆婆 都有啲後生仔女食
仲見到有個年輕男士 自己一個都嚟食~
🫖鐵觀音 清香~
茶葉 每次都係新鮮 🍃
#管理體重 #飽住瘦 #蛋白質
#foodiehk #kukeepfiteat
2024-08-26
2024-07-21 8396 浏览
平時搭叮叮經過上環都會見到一個幾懷舊嘅茶樓招牌🚃原來呢間六安居嘅前身係蓮香居,伙記都係原班人馬,入邊嘅環境完全係傳統茶樓嘅格局🍵見其他網上介紹中午仲會有點心車添,不過今次就想嚟試下晚飯嘅懷舊菜先,餐牌嘅選擇非常多😳價錢比想像中平,一款普通小菜都係大概$100左右,仲有啲晚飯特價孖寶添🤩豉油王鵝腸(例) $98第一次食豉油王炒鵝腸,條條鵝腸都好夠色水😎而且加咗大量嘅薑蔥絲喺面,鵝腸處理得好乾淨,冇咩肥膏,質感好爽脆,而且有啲會連住少少肝,多一陣甘香嘅味道😋底下亦都有啲芽菜墊底,啲芽菜索晒汁好啱撈飯食🍚雞蛋焗魚腸 $118好耐冇食過呢味懷舊菜,而家都唔係好多地方有得食🧐要先蒸後焗,好花功夫,一上枱已經見到焗得好靚😍入面都好足料,有魚腸、魚肝、冬菇絲、陳皮絲、火腿同埋芫荽等,面頭就舖咗啲油條,同樣啲食材都處理得好好,唔會有腥味🤓啫啫滑雞煲 $98一拎埋嚟已經聞到好香🤤啲紅蔥頭同蔥爆得好香🧅同其他地方唔同,呢度冇落豬潤,而雞件份量都幾多🐔非常之惹味,忍唔住連啲配料都食晒😆西米焗布甸 $37又係另一款傳統菜式,平時原來要預訂先有😳好在今日有其他客人訂咗大size嘅西米布甸,有多一兩個細嘅賣🫣布甸

豉油王鵝腸(例) $98

雞蛋焗魚腸 $118

啫啫滑雞煲 $98

西米焗布甸 $37
又係另一款傳統菜式,平時原來要預訂先有😳好在今日有其他客人訂咗大size嘅西米布甸,有多一兩個細嘅賣🫣布甸嘅色澤金黃,入口係吉士嘅味道🍮比起喺其他地方食過嘅相對冇咁甜,特別鍾意佢中間有啲芋蓉,有多啲層次😙

豉油王炒鵝腸
  • 雞蛋焗魚腸
  • 豉油王炒鵝腸
  • 西米焗布甸
2024-07-04 7918 浏览
六安居位於上環,前身是百年老店蓮香居,歷史悠久✨ 現已改名為六安居,由原班人馬繼續經營,並保留傳統點心推車,充滿懷舊港式風味❣️💰價錢:🤍小點HKD23 / 中點HKD28 / 大點HKD32 / 特點HKD35 / 頂點HKD37🤍茗茶HKD16/位這裡的點心款式眾多,燒賣、蝦餃、叉燒包、排骨、春卷等等通通都有🤩 看到推車內有什麼點心想吃的就可以拿着點心卡去點👌🏻我們點了蛋撻、叉燒包、牛肉燒賣、炸雲吞、三色煎糕,每款點心都是香氣十足,熱氣騰騰🔥 味道正宗美味👍🏻推薦必吃牛肉燒賣及蛋撻😏‼️ 燒賣皮薄餡香彈牙,而蛋撻則皮脆蛋香味濃郁😋另外,糖水款式每天都會更換,當天供應的是雪耳番薯糖水,味道香甜可口,很適合夏天享用🤤點心推車、點心卡這些已經在香港很少看到了🥹 大家有機會可以來六安居感受一下濃厚的香港地道風情吧!🥰📍六安居 - 上環德輔道西40-50號2-3樓

💰價錢:

炸雲吞
三色煎糕
雪耳番薯糖水
2024-05-26 7611 浏览
🩷六安居❤️懷舊老字號港式茶樓,位於上環嘅六安居,即係之前嘅蓮香居,而家改咗名㗎啦,所以絕對唔會撈亂😆,淨係記得細細個嘅時候每逢同屋企人去飲茶都係自己出去攞嘢食,啲姐姐講緊唔鹹唔淡嘅廣東話,推住車仔,一路行一路叫住有啲咩點心食,除咗同屋企人聚餐之外,旁邊就總會聽見熟悉嘅點心名,而家冇咗呢支歌仔唱囉,幾乎全部都係寫紙仔,舉極手都冇人應,完全係兩碼子既事,不過嚟到六安居又有返舊時回憶😌,依家香港真係買少見少,好好珍惜係香港仲有嘅舊式餐廳🙌🏻🙌🏻呢度嘅點心都係分咗小,中,大,特點同埋頂點嘅價錢由$23至$37不等,一盅兩件絕對係港人嘅摯愛😋,好似懷舊嘅點心,麻蓉包,豬潤燒賣,雞包仔等都係舊式茶樓先有,而呢度嘅必食推介係叉燒菠蘿油🍍,一份三件,新鮮滾熱辣,食落仲係熱辣辣,外脆內軟嘅菠蘿皮包住裏面豐富嘅叉燒餡,相當惹味,又足料,鹹甜交集,味道又夾喎,推介推介🙌🏻🙌🏻🐔菇粒雞包仔 :一籠有三件,蒸到軟熟,餡料都豐富,由雞肉同菇粒為餡料,食落帶有懷舊風味,外型似叉燒包,實質係雞包仔👍🏻👍🏻💛乾蒸燒賣 :呢款燒賣係我比較鍾意食嘅一款傳統燒賣,裏面由豬肉餡料同冬菇釀製而成,出邊食開嘅只係肥豬肉,但係呢度嘅

💛乾蒸燒賣 :呢款燒賣係我比較鍾意食嘅一款傳統燒賣,裏面由豬肉餡料同冬菇釀製而成,出邊食開嘅只係肥豬肉,但係呢度嘅加多咗冬菇,係比較舊式嘅製法,所以食落特別香,惹味😋😋

🥟鹹水角 :好鍾意佢哋炸物嘅車仔,係一個透明嘅趟門玻璃櫃,裏面放住一碟碟香脆酥軟嘅小食😍,就好似呢份鹹水角咁,佢係傳統嘅形狀款式,裏面嘅餡料較香濃,炸到外酥內軟,油份唔多,食落香脆滋味🤤🤤

💛香煎蘿蔔糕 :之後到呢一份即叫即煎制嘅蘿蔔糕,將佢微微煎香,帶點焦黃色🤤,食落一啖啖蘿蔔絲,當然臘肉都相當出眾啦👍🏻

🦐鮮蝦腸粉 :之後到腸份類,其實都有幾多選擇,除咗有鮮蝦,叉燒同埋牛肉之外,仲有佢哋嘅齋腸,仲要多醬😍,不過今次就叫咗鮮蝦腸粉嚟試,蝦肉相當爽口,另外腸粉唔會好厚皮,食落唔錯😋

🥟蝦餃 :最後就係傳統點心之一蝦餃啦,蝦餃嘅外皮晶瑩剔透,見到裏面嘅蝦肉,另外釀咗豬肉餡料,雖然比一般出邊嘅細粒,但係一啖一件,裏面嘅餡料都夠多,可以encore👍🏻👍🏻
今次同朋友去左上環食中菜,我們2個人叫了孖寶三重奏有-上湯焗花蝦(伊麵底)花蝦肉質鮮嫩,配合上湯焗出的香氣,伊麵吸收了湯汁,口感滑順。-紅繞BB鴿(2隻)BB鴿外皮金黃酥脆,鴿肉嫩滑,肉質鮮美,皮脆而不油膩,調味適中,鹹香味突出。今次要了蒜蓉豆苗,入冬就開始食豆苗。豆苗翠綠鮮明,蒜茸香氣適中,不過於濃烈。有健康的元素,平衡了其他油膩嘅餸菜。夜晚餐廳都有9成滿座,好多人都鐘意食這間。我見到佢已經有蛇羹,冬天最啱冬天進補。I went to eat Chinese food in Sheung Wan with a friend this time.We ordered for two:- Double Treasure Trio: - Baked Flower Prawns in Superior Broth (on a bed of E-fu Noodles):The flower prawns were tender and fresh, paired with the fragrant superior broth. The E-fu noodles absorbed the

今次同朋友去左上環食中菜,

我們2個人叫了
孖寶三重奏
有-上湯焗花蝦(伊麵底)
-紅繞BB鴿(2隻)

We ordered for two:
- Double Treasure Trio:
- Baked Flower Prawns in Superior Broth (on a bed of E-fu Noodles):The flower prawns were tender and fresh, paired with the fragrant superior broth. The E-fu noodles absorbed the broth, making them smooth and flavorful.
- Crispy BB Pigeon (2 pieces):The pigeon had a golden, crispy skin, while the meat was tender and delicious. The skin was crispy without being greasy, and the seasoning was just right, highlighting the savory flavors.

We also ordered Garlic Pea Shoots As winter approaches, we start eating pea shoots. They were bright green, and the garlic aroma was moderate, not overpowering. This dish added a healthy element that balanced out the other richer dishes.

The restaurant was about 90% full in the evening, and many people seemed to enjoy dining here. I noticed they also had snake soup, which is perfect for winter nourishment.
2024-11-14 0 浏览
今日我個老best (暴露年齡系列) 帶我去左間懷舊中菜餐廳位置於近上環 酒樓有3層 好大面積呢間酒樓特別懷舊 夥計都好熱情同你介紹有咩好推廣就好似臨近冬天有羊腩煲 諗起都正桶子油雞油雞經過特製醬汁醃製保留了肉質的鮮美和多汁外皮金黃酥脆 內裡卻軟嫩入味叫呢個必定要叫一碗飯呀 好開胃呀菠蘿咕嚕肉裹上薄薄的麵衣炸至金黃外酥內嫩搭配新鮮的菠蘿塊和酸甜的醬汁真係好開胃 又岩小朋友食喎揚州炒飯經典既配以蝦仁、火腿等多種配料口感豐富 火候和調味都好正飯粒粒分明 香氣四溢 搭配蛋香要食個幾碗呀六安居上環德輔道西40-50號2-3樓
位置於近上環 酒樓有3層 好大面積

外酥內嫩
搭配新鮮的菠蘿塊和酸甜的醬汁
真係好開胃 又岩小朋友食喎

揚州炒飯

經典既配以蝦仁、火腿等多種配料
口感豐富 火候和調味都好正
飯粒粒分明 香氣四溢 搭配蛋香
要食個幾碗呀

六安居
上環德輔道西40-50號2-3樓
2024-11-13 134 浏览
今日朋友帶我嚟上環一間懷舊茶居飲茶,真係令我大開眼界好特別嘅體驗😃😃 而家真係好少見有推車仔嘅酒樓,呢度仲係保留呢個推點心車仔傳統,真係好正好得意🤩🤩 一見到車仔推出嚟就自然俾佢吸引咗😂 講真呢種形式唔好話遊客,原來呢個本地香港人都覺得好正🤣 試咗幾款,點心質素都唔錯,熱辣辣之餘感覺仲好新鮮😍 最滿意就係佢嘅燒賣,冬菇味十足👍 另外有一個好特別嘅就係腐皮夾,我真係第一次食,口感豐富🫶🏻 不得不提佢嘅燒味好出色,嗌咗個叉燒燒鵝雙拼飯,叉燒真係好好食😍 除咗食物唔錯之外,呢度嘅員工睇得出都係老臣子,好多熟客,充滿人情味🥰 今時今日真係好少見👍 真係值得推薦俾大家試吓🥰
講真呢種形式唔好話遊客,原來呢個本地香港人都覺得好正🤣

2024-11-11
2024-11-08 0 浏览
港式點心車茶樓買少見少,偶爾放假去回憶下童年,好多食評都話服務態度好差,但我每一次都會有個叔叔幫我搵位,如果唔係佢幫手真係唔識搵,好多失傳已久嘅港式點心,蒸芒果布甸,叉燒菠蘿包,芋頭酥,豬潤燒賣,豬肚燒賣,老實講點心水平只是一般,但呢度就係食回憶,人情味,好耐之前喺度食過千層酥,而家好似冇咗了。希望大家支持呢啲舊式嘅酒樓,唔好等到佢執笠或者去到博物館先見到,申請呢啲香港獨有嘅文化,同埋特色。快啲去搵你嘅童年回憶。
2024-11-05 358 浏览
《懷舊傳統中菜🧡》———————————————-#六安居 🤗-一入到呢間餐廳好似時光倒流一樣,係好有特色嘅飯館,裝修充滿懷舊本士特色,完全表達出老香港情懷🇭🇰-🍚 鮑魚魚翅撈飯睇到餐牌見到呢個價錢都可以食到鮑魚同魚翅,大大碟,性價比極高,芡汁濃稠好好撈飯💰-🌊 沙嗲粉絲海鮮煲沙嗲味香濃,又唔會死鹹,原煲上熱辣辣非常之正~海鮮,分別有魷魚、蝦仁、魚塊,都幾足料😝-🧡 西米焗布甸呢碗甜品超級特別,喺第二度從來都冇食過,一問先發現原來平時要預訂先得食😱 好彩今日咁啱有貨先食到~布甸色澤金黃,熱辣辣,入口有啲似吉士嘅味道,裡面西米令布甸層次更豐富🤗-🍌抵deal 指數:7/10
《懷舊傳統中菜🧡》
🧡 西米焗布甸
🍌抵deal 指數:7/10
2024-10-28
2024-11-03 187 浏览
六安居 @ 上環朋友仔係外國人…黎香港話想試下懷舊酒樓…咁中環上環取捨下最後揀左上環既六安居。因為之前飲茶覺得唔錯!兩個人點左勝瓜魚湯班球 最後黎左時係勝瓜炒班球…落單無錯…係入單既人錯左。不過見個樣都幾靚仔就照收貨…因為見到班球有沙皮…好多骨膠原…魚味濃而且班球份量都幾多…重點炒得啱啱好…肉質爽彈…唔錯蒜香骨 新鮮熱辣…一字骨帶少少肥糕…肉質軟腍鬆化…椒鹽蝦 餐牌見到三吃有豉油王…椒鹽同茄汁…見到有三吃即點啦。點知店員解釋話三吃係指有三種煮法…三揀一😂😂😌。店員猛烈推介椒鹽…就信你一次。出黎又幾好味…夠惹味…蝦殼都整到脆卜卜可以連殼食…最後想點多個出名甜品 焗西米布甸…點知一人份量已沽清呢度雖然轉左名…不過內部裝飾依然沿用舊有擺設。鍾意懷舊既要黎試下…最正仲有係紅底既膠牌用上白色油漆寫字既餐牌…除左食物質素唔錯…店員態度非常友善…👍🏻👍🏻
六安居 @ 上環

兩個人點左

蒜香骨 新鮮熱辣…一字骨帶少少肥糕…肉質軟腍鬆化…

最後想點多個出名甜品 焗西米布甸…點知一人份量已沽清

除左食物質素唔錯…店員態度非常友善…👍🏻👍🏻
2024-10-25 370 浏览
大包整多兩籠!🫨🫨🫨今次韓國同事黎香港玩,我就帶佢黎到間好懷舊嘅茶樓:六安居我地去咗3樓個層,啲裝修好有老香港味道。我地比人安排坐低之後,就等啲推車仔姐姐黎。真係超多唔同點心,我地嗌咗叉燒包、鹹水角、蝦餃、魚翅餃、燒賣。叉燒包:一拎出黎,熱辣辣,入面啲餡好入味。蝦餃:一啲都唔小氣,入面好多蝦肉芝蔴糕:芝麻味好濃郁,糕身軟糯,煙煙unun 香港嘅懷舊味道真係買少見少,難得呢到仲保到推車仔呢個特色,作為香港人好應該黎試一次

叉燒包:一拎出黎,熱辣辣,入面啲餡好入味。

蝦餃:一啲都唔小氣,入面好多蝦肉

芝蔴糕:芝麻味好濃郁,糕身軟糯,煙煙unun

2024-10-23 322 浏览
由細到大都好鍾意食點心到底香港仲剩返幾多間推點心車嘅茶樓?呢間吸引不少港人同遊客 來懷緬 嘅舊式茶樓仍有姐姐推緊點心車除咗環境同食物味道不變之外依舊用緊已絕跡嘅大銅煲揀咗幾款點心都尋獲返小時候嘅味道車仔一推出來所有點心都熱騰騰.冒著煙大中小特點頂點都是貼地價錢.價格唔會特別貴難怪早午晚市.也全場爆滿除咗本地食客.仲吸引外地遊客以後飲茶又多個聚腳點✨山竹牛肉✨豉汁蒸鳳爪 ✨豉汁蒸排骨✨蝦餃✨棉花雞✨潮蓮燒鵝米粉
由細到大都好鍾意食點心

到底香港仲剩返幾多間
推點心車嘅茶樓?

呢間吸引不少港人同遊客

✨棉花雞

✨潮蓮燒鵝米粉
2024-10-21
午餐
唔好睇我成日食西餐,其實中餐都好鍾意食,尤其傳統菜式。今次試吓位於上環前身蓮香居既 ”六安居”。 🥢家鄉煎釀鯪魚呢道菜簡直挑起了對家人既思念,已經好耐無食過了! 將鯪魚「煎皮拆骨」再還原魚形,真正係手工菜。釀鯪魚,入口陳皮香味明顯,冬菇粒、馬蹄粒、豬肉、蝦米,味道有層次。 鯪魚外皮煎得甘香。 🥢蒜香脆炸雞食中菜,不得不點雞,二人點了半隻。外皮薄身炸得香脆,肉質嫩滑,雞胸部份飽滿juicy,特調甜豉油都好味。 🦐大花蝦有3種食法,除左我地揀既豉油王,仲可以點椒鹽,茄汁。 整隻大蝦都吸收晒豉油汁油泡過既大蝦香口惹味,入味到蝦殼都想食埋 肉質爽口彈牙。 下次帶埋家人一定要試埋六安霸王鴨😻

唔好睇我成日食西餐,
其實中餐都好鍾意食,尤其傳統菜式。
今次試吓位於上環前身蓮香居既 ”六安居”。

🥢家鄉煎釀鯪魚
呢道菜簡直挑起了對家人既思念,
已經好耐無食過了!
將鯪魚「煎皮拆骨」再還原魚形,真正係手工菜。
鯪魚外皮煎得甘香。

🥢蒜香脆炸雞
食中菜,不得不點雞,二人點了半隻。

🦐大花蝦
有3種食法,除左我地揀既豉油王,仲可以點椒鹽,茄汁。
整隻大蝦都吸收晒豉油汁
油泡過既大蝦香口惹味,入味到蝦殼都想食埋
肉質爽口彈牙。

下次帶埋家人一定要試埋六安霸王鴨😻
2024-10-20 506 浏览
這間位於上環的「六安居」前身是有近百年歷史的老店「蓮香居」,歷史相當悠久❣️現已改名為「六安居」,由原班人馬繼續經營,早茶及午茶時間的點心車叫賣等老式廣東茶樓文化仍得到保留,充滿懷舊港式風味😊今天我同米飯班主慕名到「六安居」食晚飯,甫出𨋢就見到一張張的圓桌並排,裝潢光猛平實,充滿老式廣東茶樓特色🫖好彩我地早左食晚飯,到晚上7點幾都差不多滿座,第時再來食晚飯時都要訂定位先得。米飯班主話下次要先來飲茶品嚐下點心😁❗️川貝杏汁燉白肺 $65/位這碗川貝杏汁燉白肺湯呈奶白色,味道十分濃郁鮮美,飲落有濃厚的杏仁香氣,沒有半點油膩,絕對是女士喜愛的滋陰養顏靚湯之一🥰晚飯優惠孖寶B $268🔹️紅燒BB鴿 (2隻) BB鴿是最骨軟肉嫩富油脂,經過秘製用滷水汁浸熟醃製入味,然後把BB鴿風乾後再炸,炸到鴿皮香脆,鴿肉嫰滑多汁,食起上來無騷味👍一人一隻,真係過足口癮😋🔹️上湯焗花蝦 (伊麵底)上湯焗花蝦伊麵份量好足,有8隻大蝦鋪在伊麵上,大蝦肉鮮甜彈牙,啖啖肉又掛滿湯汁,而伊麵吸收曬湯汁,超好食呢🤩晚飯茶位 $8/位✨️呢度晚飯散座係免加一服務費的❣️

川貝杏汁燉白肺 $65/位
川貝杏汁燉白肺

晚飯優惠孖寶B $268

🔹️紅燒BB鴿 (2隻)

紅燒BB鴿

🔹️上湯焗花蝦 (伊麵底)

晚飯茶位 $8/位
✨️呢度晚飯散座係免加一服務費的❣️

2024-10-14
川貝杏汁燉白肺
上湯焗花蝦 (伊麵底)
  • 上湯焗花蝦(伊麵底)