呢度我嚟咗十幾廿次,仲知佢有姊妹店,都去姊妹店幫襯過幾次,但第一次遇到呢一個侍應!今晚連埋我,共有五枱客,朋友到咗,茶都要開口先有,雖然我地叫左枝清酒姐 (p.s. 之前嗰啲侍應係會你到咗主動比茶同埋會自動refill). 食到咁上下,問佢有冇拉麵,佢話無同叫我要落單問串燒師傅… 之後想斟茶我都忍唔住問係咪都要問師傅?佢話估唔到今日咁多人姐。ummm…見到佢仲同客交換contact叫人抄佢牌 🙂幾好食都無用🙂

幾好食都無用🙂

朋友話唔係好餓,隨便揀間串燒店,點知叫叫下又叫咗好多嘢食;無訂枱見到仲有位,店舖細坐坐下都坐到bar 枱都滿。全店只有一個熱情嘅店員加上一個料理員負責食物,完全係唔夠人手,串燒更要找外援幫手救駕,不過大部分嘅串燒都係幾出色,只係處理時間真係有啲慢🥹.———————————————————————————🍢燒白蟮🐟、雞皮蝦卷🐔🦐💬先上兩款幾有質素嘅海鮮,肉質彈牙有口感,中間唔太乾仍鮮味,不錯👍🏻.🍢燒牛舌🐮👅💬必點嘅食物,厚切有口感又唔韌,軟熟程度剛剛好,算係比較出色嘅一款👍🏻.🍢雞心、雞尾、免治雞肉棒🐔💬前兩款係預計之中嘅感覺同味道,係熟悉嘅狀態;免治雞肉棒明顯係漏單,單頭變單尾,仲強烈推薦點兩件,結果在冰箱拎出嚟浸水烚熟再放上爐燒,外皮唔香脆,內裡又濕又淋,係失望之作🥹.🍢芫荽🌿牛肉卷、豚肉露荀卷🐷💬感覺好足料有厚度又夠實淨,咬落芫荽🌿同露荀都唔乾,不過實在等得太耐耐性被磨蝕了🥹.🍆燒茄子💬同樣係烚熟咗再燒,變得唔香口同太過濕,影響到口感,汁醬完全未滲入內,有點可惜🥹
———————————————————————————
🍢燒白蟮🐟、雞皮蝦卷🐔🦐
🍢燒牛舌🐮👅
🍢雞心、雞尾、免治雞肉棒🐔
🍢芫荽🌿牛肉卷、豚肉露荀卷🐷
🍆燒茄子
2024-05-31
2023-12-23 1155 浏览
隱藏喺友邦廣場外圍嗰圈店裡面🤔大大只老虎霓虹燈喺門口非常吸睛🌝🍢燒物嚟居酒屋梗系要食燒物啦😆送酒一流,每款都系當住面即燒即上,新鮮熱辣原汁原味🤤唔使再另外點醬料都已經好好食,火候控制得精准💪🏻安格斯牛柳外表熱辣辣,內里仲保留著鮮嫩多汁🤤鵪鶉蛋紫蘇墨魚球真·不愧系推薦餐品,十分特別😋流心芝士年糕俾咗我驚喜,建議臨走前先點,作為甜品為呢晚劃一個完美嘅句號🤣🦪時令怪物就個擺盤上嚟已經讓人垂延欲滴🤤生蠔帶有鮮美嘅海洋味道,加上檸檬汁,口感清甜鮮嫩多汁🤩🍚塩汁薄切牛舌丼牛舌丼嘅份量十分慷慨,讓人感到滿足和飽足🤤大量嘅牛舌肉鋪滿成碗米飯,無論視覺定系份量都超級豐盛🤩每一啖都能品嘗到牛舌嘅鮮嫩與豐滿,讓人感到非常滿足。🍶清酒煮蜆清酒嘅香氣融入蜆嘅肉汁中,每只都漲卜卜咁樣,每啖落去都感受到鮮甜香醇,食完仲覺得意猶未盡🤤遇到特別嘅仲會介紹食法,十分貼心☺無論喺味道定系服務方面絕對好有心思,好有日式居酒屋嘅感覺,氛圍輕鬆舒服,收工過嚟和朋友小聚一下放松心情😍 除咗固定餐牌,仲會有手寫精選推薦哦😉

🍢燒物

🦪時令怪物

🍚塩汁薄切牛舌丼

🍶清酒煮蜆

喂,各位!我成個人就嚟飄埋天上,真係諗住拎住呢碟焦香嘅燒肉飛上雲端!我啱啱喺呢間充滿日式風情嘅小店嘆晒一餐,真係話咁易,搞到我家陣仲係口水直流🤤。第一款菜式呈上,雞皮嘟嘟嘅,咬落去霎時爆汁,啲肉係咁嫩,真係夠曬滑。同師傅嗰陣時來個眼神交流,哈,係嘅,佢知道我嚟咗就係為咗呢串肉啦。再講下呢啲綿滑嘅豆腐,吓呀,軟得嚟又唔會痴舌,係呢種微微嘅堅持度上做得宜,仲伴埋佢地家製嘅醬汁,味道得嚟唔會太搶鏡,正!而家我要大讚下嗰個燒御飯團,焦香得嚟唔激,你話,邊個唔鐘意食啲咁心思思嘅小食呢?最正係,佢哋嘅海膽魷魚卷,海膽creamy到令人停唔到口,同埋我覺得呢啲魷魚嘅韌性恰到好處,真係嗲呀嗲!好啦,落嚟我就會繼續嘆同讚美下去,咁就話拜拜啦!記住啊,要拎埋啲口水再行過呢間店門口呀,我保證,你唔會後悔架!🍙🔥🍢

今日想食日本嘢見到呢間好似係新舖頭一於入去試吓💛💛原來只係搬咗舖位不過環境一樣咁舒服,入面有少少暗,但個大螢幕播住一啲日本街頭嘅影片叫嘢食先,我同朋友一人叫咗個午餐朋友叫咗角切魚生飯飯好大碗,魚生有幾款不過朋友話味相對較淡而我就叫咗苦瓜蛋豚肉飯由於我鍾意食苦瓜,仲要愈苦愈啱所以呢個便當真係啱晒我苦瓜切薄片,仍帶點苦甘味,配埋飯食,好味😋💛💛便當另有沙律,沙律正常,配上一啲魚肉(?)仲有類似咖哩角味嘅炸物,同埋甜品有心思,值得推介👍🏻
今日想食日本嘢
見到呢間好似係新舖頭
一於入去試吓💛💛

原來只係搬咗舖位
不過環境一樣咁舒服,
入面有少少暗,
但個大螢幕播住一啲日本街頭嘅影片

叫嘢食先,我同朋友一人叫咗個午餐
朋友叫咗角切魚生飯
飯好大碗,魚生有幾款
不過朋友話味相對較淡
角切魚生飯

而我就叫咗苦瓜蛋豚肉飯
由於我鍾意食苦瓜,仲要愈苦愈啱
所以呢個便當真係啱晒我
苦瓜切薄片,仍帶點苦甘味,
配埋飯食,好味😋💛💛

便當另有沙律,沙律正常,
配上一啲魚肉(?)
仲有類似咖哩角味嘅炸物,同埋甜品
有心思,值得推介👍🏻
沖繩豚肉苦瓜炒蛋便當

沖繩豚肉苦瓜炒蛋便當
2023-01-05 1462 浏览
我的推介回訪😍😍food has no measure食過不少好嘅日式串燒店,這是one of the best.各有特色 大部分好食既都會以牛為主打而今次我要推介既串燒店 真心有驚喜位於北角既六本·虎居門口成個大型既霓虹光管招牌(好易認)而且係門口打咭都幾型 店舖環境半open kitchen 睇住師傅精心為你準備食物有一些group座位 也有吧枱食物方面有幾道我都覺得好有特色煙燻鰹魚👏🏻👏🏻👏🏻一上菜已經好有儀式感 絕對可以打咭鰹魚淡淡燻香 配哂漬蒜片 味道豐富海膽魷魚卷😍👏🏻👏🏻刀工令魷魚口感增加 新鮮爽脆魷魚配合濃郁嫩滑既海膽 串燒非常之有驚喜👏🏻👏🏻👏🏻雞串燒 都係每日用新鮮本地黃油雞我從來未食過雞串燒 可以咁Juicy 雞味濃 簡單調味 可以食得出鮮味雞胸肉唔會dry 非常之好食雞嘅內臟亦都有好多款式揀今次試左雞冠、雞屁屁、雞提登、雞皮、雞腳筯、雞蠔更係出面干見嘅部位雞冠同雞皮都係我喜好雞皮連埋紫蘇葉 加分!唔會燒得太乾 保留雞皮軟糯口感除左雞串燒我亦都試咗串燒店必點牛舌 (絕對係個人喜好🤭)配上 墨魚香腸、燒飯團、小青椒、白鱔、銀鱈魚食串燒梗係要配埋清酒老闆推介三款 越後
我的推介回訪😍😍food has no measure
各有特色 大部分好食既都會以牛為主打
而今次我要推介既串燒店 真心有驚喜

位於北角既六本·虎居
門口成個大型既霓虹光管招牌(好易認)
而且係門口打咭都幾型 店舖環境半open kitchen

雞味濃 簡單調味 可以食得出鮮味
雞胸肉唔會dry 非常之好食
雞嘅內臟亦都有好多款式揀

雞冠同雞皮都係我喜好
雞皮連埋紫蘇葉 加分!
唔會燒得太乾 保留雞皮軟糯口感

除左雞串燒我亦都試咗串燒店必點
牛舌 (絕對係個人喜好🤭)
配上 墨魚香腸、燒飯團、小青椒、白鱔、銀鱈魚

食串燒梗係要配埋清酒
老闆推介三款 越後梅、Akabu 、七本鎗 也不錯

店主對清酒好熱愛 喜歡飲嘅朋友可以搵佢推介喔!❤️

六本·虎居

📍北角
2022-12-23 1865 浏览
落到位於炮台山的公司樓下,可以說周街都是美食,而且豐儉由人。而就在 AIA Tower 這一個 complex 內,圍繞其四周的,大都是飲食的好店。而近排的我,想吃吃日式食品,就發現這一間《六本 ‧ 虎居》的 lunch set 好似好抵食。於是,我找了兩個中午,分別試了兩種不同的便當美食。站在《六本 ‧ 虎居》的門口,已經感覺到有少少的氣勢。為何? 原因就是玻璃窗上的大老虎 logo。文字中也說明了,這兒有酒飲,有串燒,也有便當。在工作天來,當然是來食返個美妙的午市便當啦。《六本 ‧ 虎居》是一間小店。習慣一個人午餐的我,兩次都被安排坐在吧檯。食日式的爐端燒、拉麵、壽司等等,最開心就是坐上吧檯,可全程看著師傅製作美食之餘,又可以立即把好味道的訊息傳達到師父面前。兩日來,我都是點他們的午市定食套餐。配餐的,有一碗又香又濃郁的味噌汁。味道濃香,未入口已經聞得到濃濃的豉味。喝一口,香口帶點咸的味道,感覺好好,這味道,這熱力,令肚子溫和起來,胃口大開的。第一次來,我看咖喱吉列豬扒飯。以便當形式去 serve 出來,感覺份外的豐盛。前菜是一份沙律,伴以兩條蟹柳條,配菜是一些充滿味道的腩肉粒。主
第一次來,我看咖喱吉列豬扒飯。以便當形式去 serve 出來,感覺份外的豐盛。前菜是一份沙律,伴以兩條蟹柳條,配菜是一些充滿味道的腩肉粒。主食是外層香脆而且肉厚的吉列豬扒,沾一沾香而不辣的咖喱汁更是好味道。之後,再以咖喱汁伴飯,感覺是完美的。最後,以一件抹茶蕨餅作為這一餐的終結,很是滿足。
改日來,我想試一試燒物了,而我的燒物午餐就是鹽燒美國安格斯牛弁当。前菜沙律伴以一條鳴門卷,副菜則是一份蕎麥麵,而甜品是一件焙茶蕨餅。蕎麥冷麵是值得一讚的,因為這是一份有水準的出品,再加上個湯汁份外地鮮甜,令我越食越開心。
兩串美國安格斯牛,是即叫即燒的。沒有多加醬汁及其他配料,味道是完全地來自牛肉及其內心的肉汁,非常之鮮美。
店子小小,出品卻是大大的好味道。我雖然沒有在晚市來品味更美味的串燒,但中午的商務餐小試,已經 feel 得到是高水準。我放12:30 lunch,沒訂位的話,真的遲一點下樓都冇得食啊。
悠閑嘆串燒🍢係日本嘅味道煙燻鰹魚🐠一上枱就有仙氣啦!超靚呀食落好有煙燻嘅陣陣香味,質地柔軟細膩海膽魷魚卷🦑呢個超好食!海膽好新鮮好鮮甜跟住就係試佢啲串燒啦🍢✨雞全翼 超好食!外皮超脆🤩肉質嫩滑✨牛舌 好有咬口~好有牛味!✨紫蘇雞皮蝦 呢個超有驚喜!值得試出面好少呢款嘅串燒~雞皮勁脆,蝦好爽口✨蕃薯 食落超鮮甜~✨豆腐 外脆內滑!✨銀杏 好特別呀~清酒蒸真蠔2隻🦪超大隻( ´▽`)好幸福呀~~食落半熟狀態燒飯團🍙叫左明太子同三文魚燒飯團食落有飯焦,超脆口好好食😋雞清湯超濃郁雞湯~好鮮甜!好補身呀📍 六本·虎居 (北角)北角炮台山電氣道183號友邦廣場地下19號舖#北角美食 #香港美食 #炮台山美食 #日式居酒屋 #日本料理 #日本菜
悠閑嘆串燒🍢係日本嘅味道

煙燻鰹魚🐠
一上枱就有仙氣啦!超靚呀
食落好有煙燻嘅陣陣香味,質地柔軟細膩

海膽魷魚卷🦑
呢個超好食!海膽好新鮮好鮮甜

跟住就係試佢啲串燒啦🍢
✨雞全翼 超好食!外皮超脆🤩肉質嫩滑
✨牛舌 好有咬口~好有牛味!
✨紫蘇雞皮蝦 呢個超有驚喜!值得試

出面好少呢款嘅串燒~雞皮勁脆,蝦好爽口
✨蕃薯 食落超鮮甜~
✨豆腐 外脆內滑!

✨銀杏 好特別呀~

清酒蒸真蠔2隻🦪

超大隻( ´▽`)好幸福呀~~
食落半熟狀態

燒飯團🍙
叫左明太子同三文魚燒飯團
食落有飯焦,超脆口好好食😋

雞清湯
超濃郁雞湯~好鮮甜!好補身呀

📍 六本·虎居 (北角)
北角炮台山電氣道183號友邦廣場地下19號舖

2022-10-29 536 浏览
六本·虎居推出左二人前套餐包括兩款前菜、十串串燒、兩款主食同埋湯前菜煙燻鰹魚用左合桃木煙燻,食落帶有淡淡的煙燻香氣,火炙腦天油香十足紫蘇雞皮蝦串燒夠特別,雞皮香脆蝦肉爽口依個組合都幾夾,雞胸肉串亦比想像中嫩而有肉汁,豆腐燒得外脆內軟明太子與鮭魚燒飯團亦燒得有飯焦不過餡料唔算太多味道略為淡左少少,清酒蒸真蠔非常肥美帶有香濃的酒香,最後以看似清淡但其實相當濃郁的雞清湯作結。

2022-10-29 1241 浏览
小編真係好少嚟呢區🤣因為見附近新開左「海岸公園」🌊🌅所以經過嘅時候就見到呢間日本居酒屋🏮餐廳真係偏細 入面得三張枱同埋bar枱餐廳主打串燒🍢所以小編叫咗好多唔同款式😍📍火焰海膽魷魚卷 ($168)用火炙咗既魷魚🦑包住海膽食落去又爽口又creamy 一齊食好夾有鮮味👌🏻📍煙燻鰹魚 ($168)小編勁少食煙燻魚 拎出嚟個下仲有煙燻效果💨打卡幾正😋 魚身只係微微燒過口感依然係入口即溶😙 無任何調味都好食‼️📍清酒蒸生蠔 ($68/隻)隻活蠔係真心大隻🦪用北海道仙鳳趾真蠔用清酒蒸煮後 依然好飽滿 海水味濃🌊肉類串燒 (每樣2串)📍 牛舌($58)呢個牛舌好正✨以鹽燒方式去整🌈牛味重 肉質好爽口好軟淋😙油香黑胡椒調味剛剛好 勁推~~📍 雞全翼($68)雞全翼係串燒必食🐓肉質好juicy好嫩 又啖啖肉👅最正係雞皮燒得好脆📍 紫蘇雞皮蝦卷($68)呢個串燒好特別,平時冇食過用雞皮同埋紫蘇葉包住鮮蝦🦐好考功夫 比想像中好味🫦可能因為有紫蘇葉 減低咗油膩感蔬菜串燒📍豆腐 ($38)豆腐係好好好好食😋所以叫左2串外脆内軟 又有少少調味😍 燒得啱啱好📍甜薯 ($48)呢個甜薯不得了 係一大片燒😂可能因
小編真係好少嚟呢區🤣
因為見附近新開左「海岸公園」🌊🌅
所以經過嘅時候就見到呢間日本居酒屋🏮
餐廳真係偏細 入面得三張枱同埋bar枱
餐廳主打串燒🍢所以小編叫咗好多唔同款式😍

📍火焰海膽魷魚卷 ($168)
用火炙咗既魷魚🦑包住海膽
食落去又爽口又creamy 一齊食好夾有鮮味👌🏻

📍煙燻鰹魚 ($168)
小編勁少食煙燻魚 拎出嚟個下仲有煙燻效果💨
打卡幾正😋 魚身只係微微燒過
口感依然係入口即溶😙 無任何調味都好食‼️

📍清酒蒸生蠔 ($68/隻)
隻活蠔係真心大隻🦪用北海道仙鳳趾真蠔
用清酒蒸煮後 依然好飽滿 海水味濃🌊

肉類串燒 (每樣2串)

📍 牛舌($58)
呢個牛舌好正✨以鹽燒方式去整🌈
牛味重 肉質好爽口好軟淋😙
油香黑胡椒調味剛剛好 勁推~~

📍 雞全翼($68)
雞全翼係串燒必食🐓
肉質好juicy好嫩 又啖啖肉👅
最正係雞皮燒得好脆

📍 紫蘇雞皮蝦卷($68)
呢個串燒好特別,平時冇食過
用雞皮同埋紫蘇葉包住鮮蝦🦐
好考功夫 比想像中好味🫦
可能因為有紫蘇葉 減低咗油膩感

蔬菜串燒

📍豆腐 ($38)
豆腐係好好好好食😋所以叫左2串
外脆内軟 又有少少調味😍 燒得啱啱好

📍甜薯 ($48)
呢個甜薯不得了 係一大片燒😂
可能因為燒過 甜味更出 唔會好乾~

📍燒御飯團🍙 ($38)
小編同朋友分別叫左明太子同三文魚😛
飯團外表燒到少焦 好似飯焦咁
外層內軟 三文魚比明太子出色!
連埋紫菜包住食好有風味hahahaha~

————————————————————
味道😋:8/10
抵食🥳:7/10
環境🥂:7/10
2022-10-25 273 浏览
/六本虎居🇭🇰/#sa炮台山篇 #sa日式篇➖➖➖<炮台山日式居酒屋小店🏮 食盡刁鑽部位串燒>➖➖➖呢間店位於炮台山AIA tower鄰近都有幾多其他食店第一下俾店舖門面吸引左😆成個感覺好熱血幾有能量!! 店嘅環境比我想像中細小 但都幾有氣氛好似去左日本咁 幾熱鬧~ 食物方面 除咗串燒都有刺身😍今次就揀左個二人餐~ 大概$1200/2 人有前菜、刺身、肉類+蔬菜串燒、主食同湯 ➖➖➖1️⃣ 煙燻鰹魚5 切🌟賣相精美幾岩打卡嘅一道菜🤣影唔切相所以拍片啦~鰹魚幾厚切、微酸有少少煙燻嘅香氣😛➖➖➖2️⃣ 海膽魷魚卷 4件魷魚入面會卷住海膽刺身本身魷魚味道較清淡 點左wasbi 豉油好啲海膽都幾新鮮較濃味~ ➖➖➖3️⃣ 肉類串燒(6串)可以任揀 要左雞胸、雞肝、七里香、雞全翼、牛舌同紫蘇雞皮蝦~而且可以重覆揀 大部分都係一啲刁鑽部位 第一次食雞肝🆗 最鍾意雞全翼🌟好大隻而且幾香口 皮脆肉嫩😆牛舌幾厚切 正常發揮 減鹽就更好💫紫蘇雞皮蝦第一次食🥰 雞皮都好鬆化香脆不太油膩 肉就係蝦肉 質感爽彈✨七里香 其實即係pat pat 食完先知🤣都幾肥美😛😛 ➖➖➖4️⃣ 蔬菜串燒 (4串) 有青椒仔,
/六本虎居🇭🇰/
#sa炮台山篇 #sa日式篇
<炮台山日式居酒屋小店🏮 食盡刁鑽部位串燒>
呢間店位於炮台山AIA tower
鄰近都有幾多其他食店
第一下俾店舖門面吸引左😆
成個感覺好熱血幾有能量!!
店嘅環境比我想像中細小 但都幾有氣氛
好似去左日本咁 幾熱鬧~
食物方面 除咗串燒都有刺身😍
今次就揀左個二人餐~ 大概$1200/2 人
有前菜、刺身、肉類+蔬菜串燒、主食同湯

1️⃣ 煙燻鰹魚5 切🌟
賣相精美幾岩打卡嘅一道菜🤣
影唔切相所以拍片啦~
鰹魚幾厚切、微酸
有少少煙燻嘅香氣😛
煙燻鰹魚5 切

2️⃣ 海膽魷魚卷 4件
魷魚入面會卷住海膽刺身
本身魷魚味道較清淡 點左wasbi 豉油好啲
海膽都幾新鮮較濃味~
海膽魷魚卷 4件

➖➖➖
3️⃣ 肉類串燒(6串)
大部分都係一啲刁鑽部位
第一次食雞肝🆗 最鍾意雞全翼🌟好大隻
而且幾香口 皮脆肉嫩😆
牛舌幾厚切 正常發揮 減鹽就更好💫
紫蘇雞皮蝦第一次食🥰 雞皮都好鬆化香脆
不太油膩 肉就係蝦肉 質感爽彈✨
七里香 其實即係pat pat 食完先知🤣
都幾肥美😛😛
肉類串燒(6串)
雞全翼

➖➖➖
4️⃣ 蔬菜串燒 (4串)
有青椒仔,蕃薯,豆腐,銀杏~
番薯夠甜🫶🏻🫶🏻幾好食
銀杏似提子 類似白果之類☺️☺️唔會好苦
青椒仔正常啦 但發覺身邊都幾多人唔鍾意😆
豆腐都係另一推薦 夠嫩滑 有啲似食梗街頭小食
豆味再重啲就好啦😙😙
蔬菜串燒 (4串)

5️⃣ 清酒蒸真蠔2隻 🌟
有驚喜💯 都真係幾大隻蠔 🦪
夠新鮮creamy 🫣係真係幾肥美
清酒岩岩上碟會聞到 食落就唔太覺
不過都好滿足💯
清酒蒸真蠔2隻

➖➖➖
6️⃣ 燒飯團2個 (三文魚/明太子/梅子)
揀左三文魚同明太子✨
飯團都係即叫即燒~ 連紫菜夾埋一齊食😆
飯嘅質感稍硬微脆💫 較喜歡三文魚!
燒飯團2個

雞清湯 2碗

📍六本虎居
煙燻鰹魚5 切
海膽魷魚卷 4件
肉類串燒(6串)
雞全翼
清酒蒸真蠔2隻
燒飯團2個
雞清湯 2碗
2022-10-24 182 浏览
隨著逐漸放寬既隔離措施,身邊既朋友都陸逐開始安排旅行去,唔少得既當然係「返鄉下」喇,係未出發前,最近發現係炮台山有一間主打燒鳥既居酒屋,就來一趟旅行預演吧!坦言,店面係走比較精緻溫馨路線的,是日就坐係bar檯前,可以與師傅有近距離交流。先來係海膽魷魚卷,海膽與魷魚互相輝映,鮮味豐富,出色。師傅係準備煙燻鰹魚既過程已經係打卡位,經炙燒後更能突出魚香。主打既部分乃三黃雞類各部分既串燒,是夜選既係雞冠、七里香、雞腎、雞肝、牛舌、 紫蘇雞皮蝦,燒出黎既串物都相當唔錯,唔會過分油膩,還有4串蔬菜類串燒。主食係清酒煮真蠔和燒飯團,前者蠔肉圓潤飽滿。作結濃郁既雞清湯係當晚既錦上添花。

先來係海膽魷魚卷,海膽與魷魚互相輝映,鮮味豐富,出色。

主食係清酒煮真蠔和燒飯團,前者蠔肉圓潤飽滿。

作結濃郁既雞清湯係當晚既錦上添花。
2022-10-24 160 浏览
天后炮台山一帶有不少日式料理店,大多都是小店模式經營,小店的好處就是氣氛好,師傅與客人可以近距離接觸。就在呢個年頭,炮台山電氣道附近就開了一間極有氣氛,只得二十多座位的日式料理店,主打燒鳥。入到餐廳,格局分明,右邊是吧枱位置,可近距離欣賞師傅技藝,左邊則是table位,方便三五知己邊吃邊聊天。苗子當然喜歡吧枱位,欣賞手藝之餘,更可與師傅傾談。事不宜遲,就由海膽魷魚卷開始,以爽滑的魷魚捲著鮮甜既海膽,口感相當好,鮮味不絕。隨之而來的是師傅即席以煙槍炮製的煙燻鰹魚,視覺效果已勾起食慾。鰹魚事前也炙燒過,表皮微微焦脆,淡淡燻香伴隨濃郁魚香的鰹魚,再伴上漬蒜片,不錯的。店中主打燒鳥,當然點上不同部位的雞串,店中選用三黃雞,供應不少較為少見的部位好像雞冠、雞屁屁、雞頸及提燈等等。今次就品嚐了雞冠、雞屁屁、雞腎及雞肝了,燒的火喉都不錯,尤其喜當中的雞屁屁,香口脆身,油而不膩。另外還點上牛舌、紫蘇雞皮蝦及一些蔬菜類,首推招牌的雞皮蝦,蝦肉爽口彈牙又多一份脆口感及油香;後者則是燒豆腐,同樣是外脆內嫩,的確不俗。吃罷串燒後,就來個清酒蒸真蠔,蠔身飽滿,陣陣酒香更突出了蠔味,值得一試。最後就來個雞清湯配燒

最後就來個雞清湯配燒飯團,整體而言都是不俗的。
返工咁辛苦,收工梗係要同朋友坐底飲番杯傾下計啦😌前排小編就同朋友黎左炮台山一間居酒屋食野,地方唔大只有 4 張餐枱和幾個吧座,入到黎好似去左日本街邊果啲細細間居酒屋既感覺😎餐廳由兩位師傅主理,今次同朋友就試左佢地個二人套餐,有前菜、串燒、主食同吸物,味道有驚喜😍_👭二人套餐👫🏻 $1200 ▪️前菜✔️煙燻鰹魚 5切 ✔️海膽魷魚卷 ▫️肉類串燒(6 串)雞胸、雞腎、雞肝、雞全翼牛舌、紫蘇雞皮蝦卷牛舌芯嫩而無渣,白鱔香脆同時充滿魚油香,紫蘇雞皮蝦最考手工,每口都可食到三重香氣😉▪️蔬菜串燒(4 串)✔️小青椒✔️蕃薯✔️豆腐 ▫️主食🦪清酒蒸真壕 2 隻鐘意食壕既朋友仔應該會好鐘意,兵庫縣真蠔大大粒夠飽滿, 蠔肉先用酒蒸過,上枱時半生熟,味道鮮甜,食落重清酒香☺️ 🍙燒飯團 2 個有3款口味選擇,包括明太子、三文魚同梅,師傅會將原個飯團拎去燒,外皮焦脆內裹軟身,如果飯團入面既餡料豐富啲會更好😝 ▪️吸物雞清湯 2 碗最後飲埋熱辣辣既雞清湯暖胃,味道鮮美,感覺真係飲緊雞既精華,營養豐富😋

_
👭二人套餐👫🏻 $1200

▪️前菜
✔️煙燻鰹魚 5切 ✔️海膽魷魚卷

▫️肉類串燒(6 串)
雞胸、雞腎、雞肝、雞全翼
牛舌、紫蘇雞皮蝦卷

▪️蔬菜串燒(4 串)
✔️小青椒✔️蕃薯✔️豆腐

▫️主食
🦪清酒蒸真壕 2 隻

🍙燒飯團 2 個

▪️吸物
雞清湯 2 碗
2022-10-20 164 浏览
#fridayla_northpoint 近年串燒越開越多競爭越黎越激烈的關係😆令到店鋪既出品都越黎越精緻 呢排就試左間新店我會認為係色香味俱全既一間串燒如果你想食到出色既燒物同時又想試埋本地三黃雞😍 咁佢就最適合不過了😎💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘 1️⃣雙人串燒omakase💲1200💭先食前菜,有煙燻鰹魚同埋海膽魷魚💭前者經合桃木煙燻後,鮮味更突出💭配上跟餐蒜片還有芥末,十分開胃💭魷魚海膽更是一絕,魷魚彈牙而海膽鮮甜💭原來用上紋甲魷魚及北海道海膽,仲有自家醬油💭然後到主角雞串燒,先上雞胸肉😍💭聽到師傅講個陣,重以為平平無奇💭食落先知原來有眼不識泰山😎😎💭肉質超juicy,而且調味淡然卻又能突出雞味💭而雞翼更是燒得皮脆肉嫩,恰到好處💭幾款燒蔬菜亦不錯,頗喜歡燒銀杏,不會苦💭最後就是燒雞肝同雞腎,同樣用上本地雞💭開頭見到雞肝都處理得比較生,但師傅講到用上每天新鮮本地雞,所以有品質保證,食落又真係好好味,入口即融!💭而清酒燒真蠔亦好肥美😍😍好正💭而跟餐重有明太子燒飯團,如果你平時都覺得飯糰係平平無奇既菜式,咁就真係要黎試下六本虎居既出品,真係超好味同入味😳😳💭而最後既最後就係由店家自己熬煮
#fridayla_northpoint

我會認為係色香味俱全既一間串燒
如果你想食到出色既燒物
同時又想試埋本地三黃雞😍

咁佢就最適合不過了😎

💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘

1️⃣雙人串燒omakase💲1200
💭先食前菜,有煙燻鰹魚同埋海膽魷魚
💭前者經合桃木煙燻後,鮮味更突出
💭配上跟餐蒜片還有芥末,十分開胃
💭魷魚海膽更是一絕,魷魚彈牙而海膽鮮甜
💭原來用上紋甲魷魚及北海道海膽,仲有自家醬油
💭然後到主角雞串燒,先上雞胸肉😍
💭聽到師傅講個陣,重以為平平無奇
💭食落先知原來有眼不識泰山😎😎
💭肉質超juicy,而且調味淡然卻又能突出雞味
💭而雞翼更是燒得皮脆肉嫩,恰到好處
💭幾款燒蔬菜亦不錯,頗喜歡燒銀杏,不會苦
💭最後就是燒雞肝同雞腎,同樣用上本地雞
💭而清酒燒真蠔亦好肥美😍😍好正
💭而最後既最後就係由店家自己熬煮的雞白湯
💭整體的用餐體驗幾乎完美,極推薦大家一試

🔘值得一提佢地既Lunch menu性價比都好高😆