2018-03-19 446 浏览
為了要一嘗黑蒜油豬骨湯拉麵的滋味今天就去了一家非常隱世的拉麵店,其實大坑一向都系美食嘅集中地,有時我去開銅鑼灣但又唔想食飯咁逼咁多人,只要肯稍移玉步行多大約十分鐘左右入到大坑就可以有高質嘅拉麵,何樂而不為呢😋不要看這家店規模小小,星期日lunch time一早來到已經有人龍😮黑骨拉麵@黑蒜味勁香!!!可吃到彈牙的麵條,喝一口湯,嘴中縈繞著蒜香和豚骨湯底鮮味,濃香不膩,非常容易入口,鹹度也頗符合小弟口味,叉燒軟嫩不柴,入口肥而不膩,吃來讓人滿意🤤
為了要一嘗黑蒜油豬骨湯拉麵的滋味
2018-03-18
2018-03-16 535 浏览
同事極力介紹,話既然我係拉麵愛好者,去開大坑一定要食呢間咁話… 咁呢日我哋去完中央圖書館睇展覽就決定過嚟食晚飯。其實應該唔難搵,但唔知點解喺門口行過2次都冇為意… 好彩等咗唔夠5分鐘就有位~被安排坐喺近門口嘅位置有好有唔好啦,因為有少少迫夾。但老細(同事話肥肥哋、做樓面嘅喺老細)好細心,見到我哋兩個都有褸同袋就話如果冇貴重嘢可以交俾佢掛起佢哋。同時老細又好落力咁推薦當日嘅限定「花椒薄切牛柳拉麵」(真名唔記得喇)。我心諗「咁得意?花椒同牛喺拉麵上面work㗎,咁似啲北方口味嘢嘅?」但見老細興致勃勃咁就決定信佢,叫咗一碗試吓。賣相係好特別嘅,面頭有啲日本蔥絲同花椒粉,啲牛似係燒過,聞一聞個湯底聞得出花椒味,已經覺得好有興趣食落係咩味~頭一、兩啖其實覺得隻味怪怪哋咁,果種既香亦痳嘅味道喺第二度係冇食過嘅,啲拉麵嘅粗度揀選得啱啱好,而每一啖都會令人一啖一啖咁接著口食落去。香痳嘅口感令我覺得女友嘅「白」冇乜特別。個湯底係幾濃味,但竟然飲啖冰水再食多啖拉麵個口感係如此衝擊!由於幾鍾意個湯底,所以加咗個替玉。當然要指出係未必個個鍾意食啲咁重口味嘅食物,坐我斜對面個男仔好似唔太覺得佢好食咁。女友碗「白

女友碗「白」,冇特別感覺~
2018-01-13
2018-03-11 434 浏览
我已光顧此拉麵店很多次!所以,試晒所有款式的拉麵,而各拉麵款式各有特色😋拉麵店的門面很日本風,此拉麵店是日本Ngai Ramen的支店內在環境簡單、整齊但繁忙時間有機會「搭枱」今日,我倆分別點了綠骨($88)及黑骨($88)沒有追加蛋($15),所以埋單是$196,沒有加一服務費!若選限定$1xx濃度、軟硬度、濃厚度...也是自己選擇的綠骨是意式風味Basil、橄欖油及芝士粉及豬骨湯底😋黑骨是墨魚汁、黑芝麻及豬骨湯底😋味道較濃郁

內在環境簡單、整齊
但繁忙時間有機會「搭枱」

今日,我倆分別點了綠骨($88)及黑骨($88)
濃度、軟硬度、濃厚度...也是自己選擇的

綠骨是意式風味Basil、橄欖油及芝士粉及豬骨湯底😋
綠骨

黑骨是墨魚汁、黑芝麻及豬骨湯底😋味道較濃郁
黑骨
2018-03-11
綠骨
黑骨
2018-02-11 514 浏览
【凪拉麺香港】味道 日本人応概不喜歓凪香港是只只 香港的日式豚骨拉麺店舗。没日本凪的特色拉麺、麺条味也一般般的。我不推吃拉麺這間。まじで日本の凪と比べたらダメだわな。下手な香港人の日式拉麺店より美味しくない。写真付けるけど、香港のどこにでも有る只の日式拉麺。接客は良かったですが、味が余りにもがっかりすぎました。日本の凪の味知ってる人なら、凪の名前は出さないほうが良いよねって感じるでしょう。リピートはしません。
【凪拉麺香港】味道 日本人応概不喜歓
我不推吃拉麺這間。
写真付けるけど、香港のどこにでも有る只の日式拉麺。
接客は良かったですが、味が余りにもがっかりすぎました。
リピートはしません。
2018-02-02
2018-01-01 511 浏览
幾個月沒有來,在元旦日專程入大坑,感覺食物質素下降了,义燒徧硬,蛋變小了,湯偏鹹,但最不能接受的是侍應氣焰高了,態度亦不友善。下次想吃拉麵,我一定會作其他選擇。
2018-01-01
午餐
2017-08-19 3793 浏览
啦芝(我對Ramen Nagi的稱呼)!我們已有一百二十天沒有見面了,與妳再遇後,還沒試過那麼久沒有再見,沒有妳的日子,妳知否我是多麼的想念妳呀!啦芝呀啦芝!妳知道嘛,自從第一次見過妳後,便被妳的味道深深吸引著,慶幸我們有緣呀,妳又跟我再次遇上,更相約到大坑去。在太陽高掛下的今天,我再也按捺不了想妳的情懷,要決定再次千里走來,與妳一聚,好讓我能感受妳那美麗的味道之餘,還解相思之苦呀!對呀!我真的是千里走來,過橋渡海才能到來,走過天后,又要走到汗流浹背才能見妳一面,但我是心甘情願呀!啦芝!妳知嘛,為了嚐得真摯,這口冰水我喝定了,我只是希望妳明白,我對妳是多麼的認真呀!啦芝!每次見妳,妳也總不會令我失望,妳的「豚骨拉麵」,那純白的豚骨湯底,總教我心頭甜蜜起來,妳的鮮甜,妳的豚味,實在是回味無窮呀!妳那纖巧的麵條,總會將湯帶進入我口內,妳的軟腍叉燒,肉味甜美外,亦總會照顧我的牙齒,不會殘留在我的牙縫間,妳的蔥花,總會令湯更為香甜,妳的溏心蛋,總有暖流滴進舌尖,蛋香滿腔,嚐得我滿心歡喜。啦芝!妳知嘛,妳每一滴湯我也很珍惜的呀!啦芝!對不起呀!我知道我是花心了點,這一百二十天來,我瞞著妳到過「豚

溏心蛋
啦芝!妳知嘛,妳每一滴湯我也很珍惜的呀!
啦芝!對不起呀!我知道我是花心了點,這一百二十天來,我瞞著妳到過「豚王」、「蔦」、「一虎」、「一風堂」、「豚道樂」、「麵道」、「松壱家」和「山頭火」等,但是,妳又可以放心呀!在我心中,就是沒有一個及得妳的美麗!在我心中,唯獨妳一個是不可給取締呀!

這次吃畢最後一滴湯,又不知何時再見……

啦芝!多謝妳呀!這年多來,在妳這裡,留給了我很多快樂而美麗的回憶,燦爛而熱鬧的過去。但怎麼今天的相聚,氣氛總不及從前的浪漫,是妳有心事嗎?還是,嬲我那麼花心呀?

啦芝!又是別離時了,也許明天餓了,我,又會想起妳,想妳那份美,不會忘記!我這個人,就是那麼的感情豐富了吧!

啦芝!妳也要好好生活下去呀!我還要吃妳的限定呀!
2017-08-17
2017-07-12 1658 浏览
坊間的拉麵店都是流水式作業,即使麵有多好吃,員工反應都較冷淡,或許太忙了吧!這間拉麵店由它開業到現在都能保持對食客的熱誠及禮貌是不容易的,不能不讚!是次試了赤面,一如以往的好吃!

是次試了赤面,一如以往的好吃!
赤骨
2017-07-11
赤骨
2017-06-30 1189 浏览
咁啱經過,又好想吃拉麵,所以就坐底咗,叫咗2款,都係好好味,d 湯底好好味啊,真係同係日本吃嘅一樣水準, , 好有心,對客人都好有心機咁介紹唔同嘅麵,吃完又會問下吃客嘅意見👍🏻好warm!!!!!!O下次想吃好味拉麵,又多個選擇啦
O下次想吃好味拉麵,又多個選擇啦
  • 黑骨
從大坑吃到新宿,又從新宿回到大坑來,但這次很久沒來,至少也有四個月了。這次吃黑骨,即墨魚汁、黑蒜油加乘豬骨湯。「凪」對吃黑骨的食客非常體貼入微,特別提供了一塊即棄圍巾,那不怕黑色的汁液沾染衣服了吧,好讓食客吃得放心。麵來,先來一口湯,再來一口,再多來一口,不行,要停一停,這個加乘了墨汁的豬骨湯底太鮮太美味,濃濃的豬骨味,淡薄的黑汁香味了,還有黑蒜的香味,一喝難停,但真的要停一停,否則吃麵時沒湯了,將中間的肉碎球弄散,吃一口肉,很香,雖不盡是好味,但這不是主角,吃口麵,幼麵掛湯能力非常不錯,湯與麵成天仙配,每口麵都吃到湯的味道,肉碎混在湯中,加上青蔥的香味,更豐富了味蕾,又再來一口,不,不可了,要停,吃麵,吃义燒,义燒是偏瘦的义燒,少許肥肉而很腍,肉味濃,非常美味,再吃流芯蛋,咬開,蛋黃就如熔岩般慢流出來,一流,最後,再喝湯來。已不記得是第幾次來,又再次滿足。再和店長聊天,一樂也!「凪」!本人已不是第一次來,這裡的味道,吃了五次後,也會繼續來,當然,接近一百元一碗拉麵是否值得,是見仁見智,但這裡的美味,總會令我常來放下一張一百元鈔票。

這次吃黑骨,即墨魚汁、黑蒜油加乘豬骨湯。

黑骨拉麵

已不記得是第幾次來,又再次滿足。

再和店長聊天,一樂也!

2017-04-19
黑骨拉麵
2017-06-19 892 浏览
終於黎到呢間係大坑據說係港島區 No.1 最好食既拉麵呢,係咪真係咁好食呢?原諒我唔係一個專業既拉麵專家,整體我覺得係中上水平!黎到都諗左一陣徘徊左係黑骨 (墨魚汁海鮮拉麵)、綠骨 (羅勒葉橄欖油拉麵)、限定 (胡椒肥豬腩拉麵),最後揀左 #綠骨 同 #限定!先講 #綠骨 揀左超濃厚既湯底,我諗係港島區入面呢間係食過最濃既拉麵,的確係濃係幾結,但係講到濃到結到不得了都濃唔過荃灣果間豚道樂,呢碗 #綠骨 濃係濃,但係油仲多過濃湯,食落真係幾重口味同成口油,好多時用係意粉既羅勒葉味都好重,唯一係衰在太油,橄欖油近排大減價 (好似係),味道可以既但冇乜驚喜,溏心蛋正正常常,個人覺得舊豬肉太瘦全部瘦肉,唔係幾中意個口感,芝士亦唔係話好多 (本身係見到芝士被吸引先叫) 😂😂😂 而麵種唔係我中意果隻粗麵,所以真係一般般!而 #限定 我反而覺得各方面都唔錯,幾岩我胃口,幾好味 😋 師父話湯底係好似胡椒豬肚湯既味,食落係幾似我都幾中意,如果胡椒味再重啲會更正,而豬肉係燒肥豬肉,食落溶口有油夠哂肥,最衰係個麵係幼麵!P.S. 個人推薦 #限定 喔!——————————————————————#綠骨 $8
P.S. 個人推薦 #限定 喔!
——————————————————————
#綠骨 $88
#限定 $118
#加溏心蛋 +$30
——————————————————————
BB Ramen
大坑京街 3 號
2017-06-18 573 浏览
一早去睇肥髀學校表演!都無食早餐,睇完好肚餓行去大坑搵食,一個人午餐,拉麵係一個好選擇!呢間口碑唔錯,去到12點幾唔使排隊,門口大紅大燈籠搶眼,入內地方唔大,都以紅色為主,瓷磚枱面特別!冰涼乾爽!簡單一張落單紙,根據自己口味揀!黑骨拉麵($88)黑媽媽賣相唔吸引,湯底好濃濃嘅,杰身!墨汁特有嘅鮮味好濃,主角好搶味,豚味湯底就唔突出!加上蒜球微辣,幼麵掛湯能力高,微微彈牙,好滑身!豚似叉燒好似塊豬扒咁大塊,雖然厚身又唔嚡,豬味濃,好味!我最後食晒啲麵,湯太多真係飲唔晒!正!溏心蛋:醬油味入味,蛋白彈牙嫩口!蛋黃溶岩漿咁!好濃蛋味!食物好味之外,服務好窩心!麵到時先知自己今日著左一件白色衫,對住碗黑湯拉麵,我食到好似做微創手術咁小心,店員好細心留意到,攞咗件即棄圍裙比我!我真係感動到入心(仲要唔係我出聲要求)食完見到我件圍裙嘅點點黑點,真心覺得呢間好窩心嘅小店要比like

溏心蛋:醬油味入味,蛋白彈牙嫩口!蛋黃溶岩漿咁!好濃蛋味!

2017-02-23
2017-06-08 300 浏览
小妹出城記 - 由新界碌左去大坑,其實一早聽閒大坑出名美食多,適逢假日喎,就自然要去潮拜下啦🚶🏻‍♀️🚶🏻‍♀️.超愛食拉麵,一見到BB Ramen我就二話不說決定要食佢!店面其實好細,大概容納左4張4人檯(所以我地等左一陣15分鐘左右).等既過程服務員比左order紙 我地揀食咩.諗都無諗即刻揀左黑骨(因為我成日將黑會聯想成黑蒜😆😆😆)咸度:濃濃厚度:濃厚蒜泥:勁多叉燒:需要野菜:蔥粒軟硬度:超硬.嘩嘩嘩嘩!烏卒卒 黑蚊蚊,黑色個粒波波係由用墨魚汁整成,湯唔油仲好濃郁~ d 拉麵係幼拉麵,叉燒肥瘦均勻,掂呀👍🏻男朋友仔叫左個綠骨話加左芝士係入面喎~我就覺得比我漏喇 都係黑骨好食d 😆😆😆呢度既服務其實幾好,食完會問下你意見呀,話比你知黎緊有d咩限定口味~除此之外,我個日仲見到丁子高呀😍😍😍😍😍

等既過程服務員比左order紙 我地揀食咩
諗都無諗即刻揀左黑骨(因為我成日將黑會聯想成黑蒜😆😆😆)
咸度:濃

男朋友仔叫左個綠骨

2017-05-27
午餐
2017-05-19 359 浏览
麵癮起,獨走到大坑拉麵「凪」去。是晚,肥佬大廚負責樓面,加上食客不多,遂與他談起拉麵經來。肥佬推介其研發的限定拉麵,初時並不感到興趣,但想了又想,還是一試吧。限定拉麵以鯖魚煮湯作為基礎,麵條並非慣常的幼麵,而是用上較粗的麵條(並非如東京本店的粗麵),伴上兩塊豬肉和一塊用火焰的薄肥豬肉,再加上大堆蔥絲作成。味道方面,比我想像中好吧!從來也不覺得鯖魚是鮮甜,故對湯底抱有懷疑態度,嘗了一口,鮮味欠奉,稍鹹,頗油膩,但鯖魚味尚算濃厚,麵條彈牙,個人覺得此種類似全蛋麵的粗麵條並沒有太大的好感,但此家的粗麵條出奇地能沾上濃湯的味道,整體感覺良好,二塊豬肉一如往常的美味,火焰過的肥豬肉則有點兒畫蛇添足,個人並不討好。盡管湯底稍鹹,但味道尚算不錯,遂照舊喝盡。諷刺的一點是,這個限定拉麵是肥佬研發,但為我主理的卻非肥佬,也不知是否這個關係,又或是我只管著和肥佬交談,吃的時候已不是熱騰騰,感覺大有不足。吃畢後品嘗蜜瓜味梳打,滿足了個人對日本味道的慾望。限定的味道總有著獨特的價錢,結賬盛惠百七大元,下回還是吃回原味好了。
麵癮起,獨走到大坑拉麵「凪」去。

是晚,肥佬大廚負責樓面,加上食客不多,遂與他談起拉麵經來。

吃畢後品嘗蜜瓜味梳打,滿足了個人對日本味道的慾望。

2016-10-21
  • 豚骨拉麵
  • 黑骨拉麵
2017-05-09 422 浏览
呢間鋪既拉麵只有4款,分別係豚骨,黑骨,赤骨同埋綠骨。我同另一半揀左豚骨同黑骨黎食。豚骨 - 最正路,湯頭濃厚,配合椰菜絲,減少左油膩既口感。黑骨 - 比起豚骨,多左一粒黑王球。黑王球係由墨魚汁,黑芝麻同鋪頭秘製既黑醬構成既。由於多左呢粒黑王球,湯頭多左一種鮮甜既感覺,而亦因為呢份鮮甜,令到叉燒既味道提升左,肉味更突出。 (本身叉燒係另上,微涼的)除左主角拉麵之外,溏心蛋亦十分推薦。溏心蛋係原隻上,大約6-7成熟,近似JELLY既質感。
呢間鋪既拉麵只有4款,分別係豚骨,黑骨,赤骨同埋綠骨。

我同另一半揀左豚骨同黑骨黎食。

豚骨 - 最正路,湯頭濃厚,配合椰菜絲,減少左油膩既口感。

2017-03-11 900 浏览
NAGI 拉麵凪有著濃厚豚王的影子,白紅黑綠四款典型豚王的基本麵款都可在NAGI的點餐紙上可找到踪影,但NAGI將麵款在細節上加以改良,變成有自我特色的麵款。加上在香港只以一間小店形式在大坑經營,這點是保持人氣的成功要素,當然NAGI在台灣的經營猶如香港的豚王一樣擁有多間分店又是另一個集團式經營的成功故事。服務我只是覺得一般,一間小店面積有限兩名店員服務理應如此。店員詳細介紹有問有答我只會想是否餐牌設計有問題。最起碼今期限定麵款胡椒拉麵我是要經過主動提問才得知,但是圖片欠奉,我還在想這限定拉麵有否附有溏心蛋。當然,從好處想無疑是想借此增加店員與食客的傾談機會,讓食客對店子有更深刻的印象,但是真的要有這效果,餐牌或介紹海報就不用太多的文字去描述。麵款我點選了綠骨拉麵,秘制八味唐辛子我要了兩倍辣,咸度略減亦要了椰菜絲。這款拉麵可以一試。拉麵麵團用了細直麵,加上綠骨湯底夾雜香草及雜菜,入口容易而且感覺輕爽。適量的椰菜絲混入芝士粉,再有唐辛子偶然而來的點點辣味刺激味蕾,口感不一感覺特別,不錯的選擇。
綠骨拉麵
2017-03-10