2016-03-02
好快就三月,一衆同事話三月一號應該要食個開心lunch,所以就千里迢迢黎到大坑食bb ramen!店面好有日本小店風,入到店入面店員都係用日文歡迎你,真係會有種錯覺好似去左日本咁。店入面有啲細,午餐時段咁多人有機會要撘枱一齊食。不過抵讚係店員真係好有禮貌,唔知係咪跟番日本人呢哈哈。 其實已經唔係第一次食Bb ramen,上次店員推薦限定嘅蒜拉麵係超 好 食。今日限定轉左做蝦拉麵(唔知其實真名係咩lol),我就叫左蝦拉麵。佢都有得揀麵軟硬,有無蔥啊,辣定唔辣啊果d。 一擺低佢會先叫你試下個湯先,啊 完全係我喜歡嘅味道,好香同濃濃嘅蝦味,朋友話似蝦膏。試一試個湯已經忍唔住飲左好多好多啖。之後再撈埋個辣,香得黎帶有少少辣,正啊。好多人都怕食軟身得濟嘅拉麵,我都一樣怕,所以揀左硬拉麵,食落有啲咬口。成碗最好食真係果兩塊索左啲湯嘅叉燒!唔太肥唔太瘦,食落雖然無誇張到溶喺口入面,但個口感真係好正啊!份量我就覺得啱啱好,女仔可能ok,男仔就有機會唔夠喉。不過我覺得可以食完個好好味拉麵,下午再食個下午茶就perfect