2025-07-23
因為有張花膠雲吞雞煲嘅券,唯有比多次機會佢,幫襯佢個晚巿。我地6個人,點咗個$1288嘅《殿堂晚飯套餐2025》,加埋個雲吞雞都好夠。講真佢個份量就真係唔只四人份,就連個湯羮分6碗都可以,由小食到甜品一共有13樣菜式,聽落都覺得好化算。食物質素方面,又係好參差,完全談唔上「出色」。 鎮江水晶餚肉+涼拌珊瑚拼海蜇+餐泰式鳳爪+佛山燻蹄呢四個小食放埋一齊,好似全盒咁分開佢地,做法唔錯,好過分開4碟細細一碟咁寒酸。涼拌珊瑚拼海蜇、餐泰式鳳爪同佛山燻蹄味道算正常,係唯獨鎮江水晶餚肉嘅肉質較為鬆散,一夾就散哂。鮮蟹肉海皇燴燕窩我幾鍾意佢呢個湯,味道好鮮甜,加上有唔少嘅蟹肉同海鮮碎,飲落有啲口感。花膠雲吞雞煲呢個係母親响前一次飲茶時買券,所以今次就用咗佢。講真望落個觀感已經有啲差,雞係「鞋」嘅,當因為煲過算正常,啲雲吞係唔好食,得啲碎肉同馬蹄,成唔出有蝦嘅爽口口感,只有一篤嘢咁嘅感覺。另外係佢個湯冇咩味,呢道菜式反而係最差。欖角一口骨味道唔錯,排骨炸得夠脆,味道亦算正常。紅寶百合泡菜苗菜就正常嘢,但個湯又係冇咩味,唔知佢係用咩去整呢個湯。上湯波士頓龍蝦伊麵其實有個建議係佢將龍蝦轉蝦仁會仲好,放落呢
鎮江水晶餚肉+涼拌珊瑚拼海蜇+餐泰式鳳爪+佛山燻蹄
鮮蟹肉海皇燴燕窩
花膠雲吞雞煲
欖角一口骨
味道唔錯,排骨炸得夠脆,味道亦算正常。
紅寶百合泡菜苗
菜就正常嘢,但個湯又係冇咩味,唔知佢係用咩去整呢個湯。
上湯波士頓龍蝦伊麵
其實有個建議係佢將龍蝦轉蝦仁會仲好,放落呢個套餐度都唔會有咩大問題。家下果堆龍蝦嘅殘骸,完全唔知想點,零零碎碎咁,又冇咩肉。
櫻花蝦海皇炒飯
講出色嘅呢個炒飯算係其中之一,夠鑊氣而且用料都豐富,蝦仁夠大隻同爽脆,同個龍蝦伊麵簡直天壤之別。
海南文昌雞
唔知出面文昌雞係咪都係瘀瘀灰灰咁色,同堆有啲咸,有啲懷疑呢個唔係文昌雞。
古法蒸龍躉
呢條魚應該係成個餐最出色嘅,蒸到剛剛好,魚肉又夠滑,而且唔算細條。
精美甜點 - 木瓜雪耳
食咗一啖,唔太啱口味就冇再食。
為咗張券去食呢餐,味道非常一般嘅中菜,除非有人請食飯仲要指定嚟呢度,否則我唔會揀呢度食。