2022-03-15 934 浏览
外賣平台賣$108 原價$90嘅2-3人份鹽水雞寫明係半隻嘅份量會唔會太少…連埋三樣配料裝唔夠半碗呢半隻係唔係春雞..價錢唔係重點但預期係2-3人份最後叫唔夠如果要寫幾人份建議寫返一人份
外賣平台賣$108 原價$90嘅2-3人份鹽水雞
寫明係半隻嘅份量
會唔會太少…

連埋三樣配料
裝唔夠半碗
呢半隻係唔係春雞..

價錢唔係重點
但預期係2-3人份
最後叫唔夠

如果要寫幾人份
建議寫返一人份

外卖送餐
某天中午,突然之間想找點東西吃,但又不想吃太飽的食物。因此,來到了家附近這間位於上環的台式鹽水雞店。餐牌上有各種組合給顧客選擇,例如可選擇雞配不同配料,也可以加飯麵等等。是日。我便選了A餐( 一人份量)台式撈雞,配上皮蛋,甜不辣和豬耳等配料。高一家的台式鹽水雞,味道跟平常的鹽水雞不是太相似,沒有那種香口,令人感到很想一直吃下去的感覺。雞的份量不多,大概只有五至六小塊。另外,特別需要提及豬耳完全不合格,咬下去極硬,並沒有爽脆的感覺。總體而言,對這家餐廳的鹽水雞有點失望,性價比也不是十分高。

總體而言,對這家餐廳的鹽水雞有點失望,性價比也不是十分高。
2021-09-24 1042 浏览
外賣店黎講,店舖都幾闊落,有位置可以企係到食,而且有賣台式飲品,而家做梗20蚊杯既優惠。要左一個A餐同一個下午茶餐。A餐簡左要左雞腿,配菜簡左魔芋絲、百頁豆腐同魚豆腐。下午茶餐就要左1隻雞全翼,配菜簡左秋葵、雞腎同豬耳。另外加左10蚊要左個麵,個麵係類似平時食撈個d冷麵。d配菜食落都正常但唔係特別出色。兩個餐都簡左要Wasabi撈,但感覺Wasabi 味唔濃,偏淡味,無攻鼻既感覺,而d雞口感ok既,食落無出面食既鹽水雞咁咸咁有味精。但份量方面,A餐寫係一人份量(49蚊),不過裝唔滿,得半盒左右,我係女仔食完都唔飽,如果做主餐既真係要加錢要飯/麵至夠飽,感覺性價比唔高。下午茶(35蚊)3配菜or 1雞全翼加10蚊麵,呢個份量同價錢感覺會值d。
要左一個A餐同一個下午茶餐。
A餐簡左要左雞腿,配菜簡左魔芋絲、百頁豆腐同魚豆腐。

2021-08-16 887 浏览
[冇得去旅行,想回憶一下台灣夜市的味道]$49一份買返屋企當加餸,真係有買咗台式鹽水雞返酒店食嘅感覺🥲第一次食,保守地揀左台式少辣雞脾+蘿蔔&芭樂&青瓜!雞脾有驚喜地好滑,其他配菜都唔錯(雖然芭樂同雞一齊食有少少心理衝擊😂),睇想就知道好有味,不過驚食完會口渴,叫多杯嘢飲都係加$20。茉莉珍珠奶綠,不過珍珠少少口感偏硬,但$20黎講,都算係咁😂💛💛會再回購!💛💛支持支持💛💛良心小店💛💛
[冇得去旅行,想回憶一下台灣夜市的味道]

💛💛會再回購!💛💛支持支持💛💛良心小店💛💛
1人份
2021-08-16
1人份
之前一路過黎食,都係貪佢地鹽水雞好食隔左一星期再去,今日發現原來有野飲!諗住30蚊左右一杯台式飲品試得過,點知宜家全部20蚊即刻食鹽水雞之餘配埋杯金桔檸檬,果然冰凍酸甜住係呢邊終於唔洗食大型連鎖店...支持小店!不過午餐真係好多人呀, 好彩佢地係冷氣室內等食物,如果係條街到等真係要好有恆心,香港夏天真係好辛苦希望香港既小店可以繼續維持
之前一路過黎食,都係貪佢地鹽水雞好食
隔左一星期再去,今日發現原來有野飲!

諗住30蚊左右一杯台式飲品試得過,點知宜家全部20蚊
即刻食鹽水雞之餘配埋杯金桔檸檬,果然冰凍酸甜

住係呢邊終於唔洗食大型連鎖店...支持小店!

希望香港既小店可以繼續維持
金桔檸檬
2021-06-16
金桔檸檬
  • 凍金桔檸檬
2021-06-17 713 浏览
今日去上環探老友行過見到一間個名好特別叫出嚟撈嘅台式鹽水雞😆心思思走入去試吓🤔入到去見到好多台式飲品做緊優惠$20好抵而佢哋嘅台式鹽水🐓亦有好多唔同嘅口味有台式、Wasabi、川式仲有麻辣燙添咁多款我哋幾位大食妹慢慢擦餐飽先得😜個人覺得台式鹽水雞最好味😋另外香煎墨汁墨魚滑煙韌有咬口確係唔錯💯推介又估唔到佢哋嘅花膠湯好足料正喎👍🏼聽講話好多時晏晝就比人買晒今日有得飲係福氣🥰飲品方面我推介炒黑糖珍珠奶茶🧋同埋台式鮮檸檬🍋茶甜度適中好飲又抵飲🙌🏻👏🏻下次再過海我一定會再嚟過✌🏻
2021-06-06
  • 台式鹽水雞
  • 香煎墨汁墨魚滑
  • 炒黑糖珍珠奶茶
  • 台式鮮檸檬茶
2020-07-10 3007 浏览
今日lunch諗住試下新野,既然佢餐牌都寫埋一人份量就信佢叫左一人份量嘅台式唔辣雞腿皮蛋魚豆腐萵筍咁就盛惠49…連半個盒都裝唔滿…女仔都唔夠攝牙嚹平心而論,味道系OK嘅,但係份量真心少,CP值低到呢。返到公司打開一睇,嘩!仲以為落少左幾味,點知又數得齊咁多款架喎,只不過每樣都得雞碎咁多,先知佢嘅一人份量係指一人份量嘅餸…結果就要好慘咁係公司拎住個盒蓋去求同事分一兩羹飯黎救下條小命,究竟係做左咩傷天害理嘅野先搞到要揸兜咁折墮呢TwT
咁就盛惠49…連半個盒都裝唔滿…女仔都唔夠攝牙嚹
平心而論,味道系OK嘅,但係份量真心少,CP值低到呢。
一人份量台式唔辣雞腿皮蛋魚豆腐萵筍
2020-07-10
外卖自取
I have been adopting a low carbs diet for a few weeks. It’s easy for lunch when I bring my own packed lunch for work, but dinner is always challenging as I could hardly find a restaurant with good and reasonably priced options for low carbs. Chicken LOL is a surprise rare find!This is Set A, with chicken breast and 3 toppings of my choice - fish tofu, mushroom and Taiwanese fish cake. Mix style: Taiwanese with a little bit of spiciness.I was so satisfied with the food! The portion appeared to be
Set A
I was so satisfied with the food! The portion appeared to be small to be honest when I first got it, but when I was digging in, the protein really filled me up! The spice was just right to make everything even more flavored but not making you sweat or feel really hot. Awesome! The quality of toppings were pretty great too!
Highly recommend Chicken LOL to you! If you are a carbs lover, no worries, there are also Taiwanese braised minced pork rice option for you.
2019-11-19
Set A
2019-10-31 1864 浏览
🔺A 餐1人份 (雞胸) +$10 冷麵😋指數:🌕🌕🌕🌕🌖◽️ 揀左 貢丸,西蘭花+魔芋絲 川式味道充足 配菜份量也頗多 西蘭花粒粒花沾滿調味料的味道 軟硬程度岩岩好 唔會太硬 又唔會太𣺉 。 貢丸香菇味濃郁 彈牙雞胸 熟度 剛好 雞肉不會鞋颯颯 同樣沾滿調味料 每一口都充滿味道我比較大食 需要加麵條 加了麵條心裏感到滿足 肚感到飽足 麵條同樣充滿調味料的味道🔹想念台灣的味道可以一試 午餐時間吃 人流很多 想嘗試的朋友可以先打電話訂餐 再前往取餐
🔺A 餐1人份 (雞胸) +$10 冷麵
😋指數:🌕🌕🌕🌕🌖
◽️ 揀左 貢丸,西蘭花+魔芋絲 川式

唔會太硬 又唔會太𣺉 。 貢丸香菇味濃郁 彈牙
2019-09-13 2130 浏览
門面很是有趣 初開舖每天經過都會想這家店究竟是吃什麼的 🤔🤔再多經過2次就發現原來他真的是一家chicken(雞)店 🤣🤣 真的如名LOL (Laugh Out Loud) 🤣🤣 好可愛的店名~店面簡單,店內沒坐位,亦只供外賣廢話少講 來說一下究竟是吃什麼的。。 這小店吃的就是「撈」雞!??!!說真點餐時,我還真的不知究竟是點了什麼 一味跟著單子tick。。那3人吃就點個C餐 配菜可要4樣就要了:百頁豆腐,芭樂(即蕃石榴),杏鮑菇,米血糕。。 然後還有汁 選了少辣台式的。凍櫃裡放了配菜種類 可看實物識字 畫好紙仔點好餐,大哥哥就進廚房了 看到哥哥在盤子裡搞搞搞。。 不久就拿了2盒東西給我就放我走了 當我還在想1盒是雞1盒是配菜。。 少年你太年輕了 原來。。。。。。。是真「撈起」呢。。 滿滿的雞肉跟配菜跟汁撈在一起 好特別! 右邊: 雞+芭樂+杏鮑菇+洋蔥左邊: 雞+米血糕+百頁豆腐+洋蔥哥哥撈時原來有分的。。。(左上)米血糕 (右上)杏鮑菇(左下)百頁豆腐 (右下)芭樂超級惹味 好香濃 各種猜想不到的口感! 雖然樣子不討好 但好吃才是重點!

店面簡單,店內沒坐位,亦只供外賣

廢話少講 來說一下究竟是吃什麼的。。

這小店吃的就是「撈」雞!??!!

說真點餐時,我還真的不知究竟是點了什麼
一味跟著單子tick。。

那3人吃就點個C餐 配菜可要4樣

凍櫃裡放了配菜種類 可看實物識字

當我還在想1盒是雞1盒是配菜。。 少年你太年輕了

原來。。。。
C餐  3-4人份

。。。是真「撈起」呢。。
滿滿的雞肉跟配菜跟汁撈在一起 好特別!
右邊: 雞+芭樂+杏鮑菇+洋蔥
左邊: 雞+米血糕+百頁豆腐+洋蔥
哥哥撈時原來有分的。。。

(左上)米血糕 (右上)杏鮑菇
(左下)百頁豆腐 (右下)芭樂

2019-09-13
C餐  3-4人份
2019-08-22 1864 浏览
今日lunchtime去左上環孖沙街搵食, 見到新開左間台式鹽水雞店 , 一於外賣返公司試試啦😋影呢張相即係我岩岩到店既時候見到有客人係張小小既流動檯上用餐, 當客人用餐完畢離開之後餐廳又隨即收回流動檯, 所以我都唔太清楚有冇堂食 🤔配菜都有好多款選擇餐廳比我既感覺好乾淨整齊👍🏾下午茶餐 3款配菜 + 麵 – 台式小辣 ($35)今次配菜我就揀左豬耳, 貢丸同萵荀, 份量好多, 抵食豬耳有嚼頭, 貢丸彈牙, 萵荀爽脆, 口感十足, 味道都是不錯的, 鐘意食鹽水雞既朋友不妨去試試啊
今日lunchtime去左上環孖沙街搵食, 見到新開左間台式鹽水雞店 [出嚟撈] , 一於外賣返公司試試啦😋

配菜都有好多款選擇

餐廳比我既感覺好乾淨整齊👍🏾

下午茶餐 3款配菜 + 麵 – 台式小辣 ($35)
下午茶餐

今次配菜我就揀左豬耳, 貢丸同萵荀, 份量好多, 抵食

下午茶餐
2019-07-01 1159 浏览
我去台灣旅行嘅時候食過,我有次行過上環終於有得食有得試,我試過小辣都好好食,味道好適合我,我下次一定會帶埋女朋友去食,再試下中辣,因為我都好鍾意食辣,以後想再食鹽水雞都唔使去台灣了,哈哈😄