-🦄 初緣 @hkfirstglance ・📖 初めて恋をした日に読む話…・✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿・🎠 【 𝓐𝓽 𝓯𝓲𝓻𝓼𝓽 𝓰𝓵𝓪𝓷𝓬𝓮, 𝓲𝓽 𝓪𝓹𝓹𝓮𝓪𝓻𝓼 】・初次相遇的我們是緣份 沉溺於寧謐抹綠秘境・🌿 碧翠園 紫苑 濃茶 ʜᴋᴅ98🪽 ʀᴀᴛɪɴɢ🌕🌕🌕🌕🌗・我的第一杯濃茶就是它 可說是一見鍾情的抹淡淡奶油香漸滲透傳播 質感濃厚能包裹口腔很喜歡它的奶油鮮旨味 甘香大於抹茶の苦澀澀的厚重感是愈發濃郁 果杏香卻在尾調現身反而它的回甘澀較薄弱 主要都在中調去展現變薄茶後更增添清醇感 而奶油感久久不散去紫苑的層次感分明多變 絕對是我喜歡的抹茶・🌿 丸九小山園 金輪 薄茶 ʜᴋᴅ68🪽 ʀᴀᴛɪɴɢ🌕🌕🌕🌕🌑・愛濃茶的我也要嚐薄茶 此茶款是店長推薦的茶韻清醇而茶甘澀淡薄 兩者在重重交織展現喜歡它的澀在口中迴盪 亦喜歡它的清澈純淨其尾韻還充斥著微回甘 輕透卻不失霸氣的抹・🌿 星野製茶園 宝授 濃茶 ʜᴋᴅ148🪽 ʀᴀᴛɪɴɢ🌕🌕🌕🌕🌖・宝授の初感覺就是清純 淡雅清澈再帶點貴氣抹茶香氣芬香卻感濃厚 在猛烈地飄逸跟散播當然不少得是其奶油香 久韻長存延續超慢的及後抹茶の
🦄 初緣 @hkfirstglance

📖 初めて恋をした日に読む話…

初次相遇的我們是緣份 沉溺於寧謐抹綠秘境

𝟭 星野製茶園 八女抹茶捲
𝟮 星野製茶園 八女抹茶貝果
𝟯 星野製茶園 八女焙茶貝果
𝟰 夢王雞蛋布甸

ᴘ.s.① 抹控の靈魂要燃燒了(´▽`)
ᴘ.s.❷ 茶メニュー全品項制霸中!

📍 初緣 @hkfirstglance
👉🏻 觀塘開聯工業中心ʙ座6/ꜰ ʀᴍ602ᴀ
2024-05-10
等候时间
5 分钟 (堂食)
夢王雞蛋布甸  配濃茶
丸九小山園 金輪 薄茶
星野製茶園 宝授 濃茶
  • 宝授  濃茶
2024-08-08 96 浏览
偶然見到thread友推薦這家工廈小店嘅抹茶店家提供嘅茶粉種類係我去過嘅本地cafe中最多的,而且每一種都喺menu標明左口味同特色,另外亦有一頁手沖咖啡menu,同樣提供了頗多豆種可以選擇。我對抹茶了解唔深,向店員請教左下menu上一啲口味用語嘅意思,店員好親切咁仔細講解左完真係覺得學到野,值得一讚!今次試左一隻八女茶粉嘅matcha latte,感覺奶味有啲壓過抹茶,但回甘都係唔錯的~下次可能再黎試其他茶粉嘅薄茶同手沖咖啡
偶然見到thread友推薦這家工廈小店嘅抹茶

初緣係一間主要做咖啡、茶道𝑤𝑜𝑟𝑘𝑠ℎ𝑜𝑝嘅𝑠𝑡𝑢𝑑𝑖𝑜,定位並非𝑐𝑎𝑓𝑒當日𝑤𝑎𝑙𝑘-𝑖𝑛去恰巧無乜人,幸運地可以坐到他他米(´・ω・`)和風裝橫 環境舒服 有茶室的感覺店主好友善同詳盡介紹唔同種類嘅抹茶🍵店內一共有5款抺茶種,仲可以揀薄茶、冷薄茶、濃茶、抹茶牛奶4款製法~最後我地揀左【星野製茶園—星の白授 薄茶 $68】【碧翠園—特上新茶 抹茶牛奶 $78】星の白授的味道清新,鮮味較強,明顯入口茶澀味較多;特上新茶帶有杏仁味的回甘。我本來就不喜歡杏仁味道,但特上新茶的杏仁回甘容易入口,實屬驚喜🍵【焙茶麻糬bagel配自家製焙茶醬 $58】包體一般,麻糬充滿整個bagel且軟糯,果腹感高,焙茶醬香濃,令整體bagel加分【黃豆粉日式蕨餅 $48】一糰上的蕨餅吃起來有點論盡😂味道中規中矩~咖啡的部分就留待給大家發掘啦(´・ω・`)📍初緣 𝐹𝑖𝑟𝑠𝑡 𝐺𝑙𝑎𝑛𝑐𝑒觀塘開源道55號開聯工業中心B座6樓602A室
和風裝橫 環境舒服 有茶室的感覺

店主好友善同詳盡介紹唔同種類嘅抹茶🍵
【星野製茶園—星の白授 薄茶 $68】
【碧翠園—特上新茶 抹茶牛奶 $78】
星野製茶園—星の白授 薄茶
碧翠園—特上新茶 抹茶牛奶

【焙茶麻糬bagel配自家製焙茶醬 $58】

【黃豆粉日式蕨餅 $48】
一糰上的蕨餅吃起來有點論盡😂味道中規中矩~

咖啡的部分就留待給大家發掘啦(´・ω・`)

📍初緣 𝐹𝑖𝑟𝑠𝑡 𝐺𝑙𝑎𝑛𝑐𝑒
觀塘開源道55號開聯工業中心B座6樓602A室
用餐时段
碧翠園—特上新茶 抹茶牛奶
2023-08-19 354 浏览
有一日我walk-in Around 4 點鐘間餐廳一個人都冇我帶住我隻狗坐喺狗仔車佢話要Booking先入得唔可以walk in 會影響其他食客我話你一個人都冇唔會影響人我隻狗喺架車度佢堅持唔俾睇唔到佢係真pet friendly 非常失望
有一日我walk-in
佢堅持唔俾

睇唔到佢係真pet friendly
非常失望
2023-07-26 462 浏览
.抹茶控可去之點 feat. @hkfirstglance (觀塘).(遲咗Po唔好意思)去嘅時候仲係佢哋試業嘅時候而家已經過咗好幾個禮拜🤣但.. 遲到好過無到😗.主打輕食 咖啡 以及茶嘅「茶室style」Cafe.. 俾我地嘅感覺其實真係好似茶室咁peaceful嘅感覺..日式榻榻米 和風裝潢 都令人感覺好寧靜...呢到有多款唔同豆類嘅手沖咖啡.. 單單咖啡豆嘅Menu已經好幾版.. 真心啱鍾意品啡嘅人.茶嘅部分 就真係重頭戲了 多款抹茶粉供你選擇..無論係Matcha Latte.. 定係少有嘅「淡茶 濃茶」佢都有唔同類型嘅茶粉供你選擇..✨當然店主都會有好多唔同類型嘅推薦 每個人嘅口味所以..盡情咁諮詢佢哋就ok.除咗咖啡 & 抹茶Latte.. 我其實好想試試濃茶.. 佢哋話如果唔係真係好鍾意抹茶嘅人未必會飲得慣..🥹類似espresso咁.. 不過係抹茶版espresso😜我好好奇.. 點都要試下..結果出乎意料哋上癮..點講呢..茶嘅苦澀味其實唔係好攻..反而係嗰creamy嘅texture & 鹹香嘅風味更出..飲少少就覺得茶上腦.. 但.. 好爽.. 我係好大機會之後再
抹茶控可去之點
feat. @hkfirstglance (觀塘)
(遲咗Po唔好意思)
去嘅時候仲係佢哋試業嘅時候
而家已經過咗好幾個禮拜🤣
但.. 遲到好過無到😗
日式榻榻米 和風裝潢 都令人感覺好寧靜..
茶嘅部分 就真係重頭戲了
多款抹茶粉供你選擇..
當然店主都會有好多唔同類型嘅推薦 每個人嘅口味
所以..盡情咁諮詢佢哋就ok
類似espresso咁.. 不過係抹茶版espresso😜
我好好奇.. 點都要試下..
結果出乎意料哋上癮..
點講呢..
茶嘅苦澀味其實唔係好攻..
飲少少就覺得茶上腦.. 但.. 好爽.. 我係好大機會之後再來encore🤓..
但應該都關茶粉事
抹茶麻糬Bagel嘅部分
佢嘅包體有少少似少d硬度嘅Dear.. 都係有少少dry感且煙韌嘅皮.. 內裏都幾好咬..
麻糬嘅部分嚼勁唔算太勁.. 但味道口感都正常😙
加埋佢附送嗰抹茶抹醬.. 就好入味啦.. 嗰抹醬係少少流質.. 但抹茶味保留都之餘. 嗰甜度都係接近凡人甜..
所以點埋本身比較原汁原味嘅Bagel.. 陣味就更加balance🙏
當日去到 店主們其實都好熱情 & 好用心聽顧客意見.. 帶咗🐶🐶去 佢哋都好歡迎 所以成個感覺真係好好🥹..
但記住 真係帶主子儘量唔好比佢哋係地下亂跑..
照顧其他食客之餘
都可以維護到更多寵物共同容的空間😛
阿門

#香港美食 #港式餐廳 #卡路里 #飲食記錄 #飲食控制 #營養 #健身 #健康飲食 #無添加 #減脂 #增肌減脂 #增肌 #減肥餐單 #減脂餐 #myfitnesspal #fitnesshk #hkfitness
#calorieswithmic包點 #calorieswithmicbagel #calorieswithmicdogfriendly #calorieswithmic西餐
2023-07-16 397 浏览
整體食物質素一般 份量比較細 .|抹茶麻糬bagel 配 抹茶醬 $58|焙茶麻糬bagel 配 焙茶醬 $58偏好抹茶款 抹茶醬比焙茶醬較濃味!係香甜有茶味 配埋Bagel就岩岩好🥯 可惜Bagel比較硬身🥲 而焙茶醬就無咩茶味.|焦糖布丁 $62蛋味好重好香~.|厥餅 $58不同於坊間已經切好一粒粒既厥餅 厥餅係完整一糰咁上碟 需要自己切開黎食~ 質地係比較黏同軟身 厥餅外面包住滿滿黃豆粉 但個人認為味道較單調同口感太冧.|星野抹茶八女 薄茶 $58.環境係精緻既和風 店內有兩枱tatami位 一張梳化位同幾張吧枱位🙌🏻 tatami位好適合打卡影相!.店員好友善咁介紹餐牌 但問到有咩茶葉既推介同味道既不同 店員只叫我地睇返餐牌上既介紹.. 希望可以有多啲介紹 等我地了解多啲茶葉種類既分別🙌🏻
整體食物質素一般 份量比較細
|厥餅 $58
厥餅外面包住滿滿黃豆粉 但個人認為味道較單調同口感太冧
|星野抹茶八女 薄茶 $58
2023-07-15 271 浏览
咖啡店有獨特的日式風格和豐富的抹茶飲品選擇,今天我點了一個焙茶麻薯bagel和抹茶latte來品嚐。焙茶麻薯bagel,有一種濃郁的茶香味,麻薯的口感也非常柔軟美味,配上特製的焙茶醬,絕對是一個令人難以忘懷的味覺體驗。接下來是抹茶latte,呈現出濃郁的深綠色和濃郁的抹茶味。latte的口感也非常滑順,非常適合搭配bagel享用。latte art 還非常美麗,很喜歡!整個咖啡店的氛圍非常舒適,裝飾採用了傳統的日式風格,讓人感覺非常放鬆,非常值得一試!

2023-07-05 244 浏览
看見榻榻米座位日系佈置初緣給小編的第一印象是間主打樓上咖啡店但和店家傾談下才了解這並非店家開店原意原來這裡主要用來開辦非一般咖啡課程導師可以因應學員需要而針對性教授相關知識技巧因此餐飲相對成為附設角色話雖如此店家對其食物出品要求仍十分高例如用作bagel的日本麵粉巴斯克蛋糕的形狀與大細炒蛋用的雞蛋貨源等等通通經過無數次試食調校才滿意放心送到客人面前這正正跟日本人的認真態度一致除多種抹茶粉選擇之外這裡的手沖咖啡豆也不少部分更是咖啡師旅行的戰利品今次選了相對少接觸的巴黎代表KAWA埃塞俄比亞藝伎莊園日曬帶桃百香果玫瑰風味🔅 𝙃𝙖𝙣𝙙 𝙋𝙤𝙪𝙧 ($88)🔅 𝘾𝙪𝙨𝙩𝙖𝙧𝙙 𝙋𝙪𝙙𝙙𝙞𝙣𝙜 ($60)🔅 𝘽𝙖𝙜𝙚𝙡 𝙬/𝙎𝙘𝙧𝙖𝙢𝙗𝙡𝙚𝙙 𝙀𝙜𝙜 ($48)
看見榻榻米座位日系佈置

今次選了相對少接觸的
巴黎代表KAWA
埃塞俄比亞藝伎莊園日曬
帶桃百香果玫瑰風味
🔅 𝙃𝙖𝙣𝙙 𝙋𝙤𝙪𝙧 ($88)
🔅 𝘾𝙪𝙨𝙩𝙖𝙧𝙙 𝙋𝙪𝙙𝙙𝙞𝙣𝙜 ($60)
🔅 𝘽𝙖𝙜𝙚𝙡 𝙬/𝙎𝙘𝙧𝙖𝙢𝙗𝙡𝙚𝙙 𝙀𝙜𝙜 ($48)