~招牌生煎包😍超級勁爆好食嘅生煎包😜😜即叫即煎🤪外皮非常脆口😘內裏爆曬汁🥳肉質亦都非常之鮮嫩😘~蟹粉小籠包😍小籠包都係爆曬汁🤪外皮屬於好薄嗰隻😜肉粒同蟹粉勁足料勁好味❤️~上海排骨菜飯😍排骨炸得非常香脆☺️內裏肉質嫩滑😍做到真正嘅外脆內軟❤️份量仲要勁多🤪食到勁飽啊👍~順帶一提😛餐廳環境靚😍食物質素高🥳店員服務態度好👍抵佢每一日都爆曬場😘勁多人等位😂下次一定再嚟食😎
~招牌生煎包😍

排骨炸得非常香脆☺️
內裏肉質嫩滑😍
做到真正嘅外脆內軟❤️份量仲要勁多🤪食到勁飽啊👍

5天前 0 浏览
今日喺大圍放工見到有間餐廳大排長龍👫🏻👫🏻叫劉興記望下menu 係主打上海菜生煎包🥐🥖🔥反正唔太肚餓,就排一陣入去試吓啦人✨招牌上海排骨菜飯 + 生煎包一隻🍖🍚🫔排骨同埋菜飯份量唔少排骨炸得好香脆,係新鮮炸出來🔥🍖炸粉唔厚,啖啖肉菜飯撈埋啲菜食好清新🍚🍚🥬🥦生煎包食落真係爆汁💦💦直頭要用隻碗裝住啲汁生煎包個底煎到好脆🔥成個包皮薄又多汁肉味又濃👍🏻得一個又真係唔夠喉✨小棠菜🥬🥬上菜時啲菜嘅排位好靚一條條有次序咁排好🥬🥬棠菜顏色脆綠👍🏻食落微甜又冇渣點埋佢個甜豉油就錦上添花🤟🏻✨低糖豆漿🥛豆漿飲落微甜,剛剛好蓋過豆漿嘅青草味最正係可以無限任飲🤟🏻🤟🏻侍應會主動埋來向食客添飲餐廳舖面唔算大食客turn over rate 都高食飽就要走讓俾下一枱食客侍應密密手做都冇咩怨言👍🏻而且對食客都有笑容👍🏻👍🏻最鐘意佢個煎到好脆口嘅生煎包🤟🏻會繼續幫襯
今日喺大圍放工
見到有間餐廳大排長龍👫🏻👫🏻
叫劉興記
望下menu 係主打上海菜生煎包🥐🥖🔥
反正唔太肚餓,就排一陣入去試吓啦人

✨招牌上海排骨菜飯 + 生煎包一隻🍖🍚🫔

上海排骨菜飯

排骨同埋菜飯份量唔少
排骨炸得好香脆,係新鮮炸出來🔥🍖
炸粉唔厚,啖啖肉

棠菜顏色脆綠👍🏻
食落微甜又冇渣
點埋佢個甜豉油就錦上添花🤟🏻

✨低糖豆漿🥛
豆漿飲落微甜,剛剛好蓋過豆漿嘅青草味
最正係可以無限任飲🤟🏻🤟🏻

上海排骨菜飯
白灼小棠菜
  • 招牌生煎包
6天前 0 浏览
天氣凍凍地,最想就食熱嘢,掛住上海就嚟咗呢一間喺大圍嘅陳興記生煎包。舖頭唔算大,但係好多人幫襯。呢個係重點。而且門口都有好多明星幫襯過。我就試咗佢個set ,咁就可以食多幾樣嘢。雞絲酸辣湯加生煎包兩隻酸辣湯好惹味,辣辣地酸酸地好開胃,雞絲都好足料,仲有木耳,成個感覺好正宗,好好食。二三煎包就熱辣辣,個頂頭就脆脆地,豬肉餡好足料,入面嘅湯都保存得好好,有少少似食大隻嘅小籠包。蔥油拌麵雖然佢冇加其他料落去,但係個拌麵面質柔軟,配合蔥油真係飽得嚟之餘又好味。

我就試咗佢個set ,咁就可以食多幾樣嘢。

雞絲酸辣湯加生煎包兩隻

蔥油拌麵
見咁多人講劉興記,喺週末下午排咗半個鐘入座,在充滿期待之下終於試到啦!豆漿係免費任飲,濃郁嘅豆味,似乎係無糖/低糖🥛招牌生煎包之前幫襯堅信號,上碟嘅時候竟然係凍嘅,好離譜🥲所以劉興記熱辣辣上碟,已記一功!店舖講明唔爆汁可以換過隻俾你,事實上個包都幾Juicy肉味好濃,單價$10/隻,合格啦👌🏻排骨蔥油拌麵排骨炸得不錯的,唔會太過乾身硬梆梆,仍然保留到排骨的肉汁和肉味。同行友人覺得咁樣煮個排骨好似吉列排骨,同平時食開嘅上海排骨唔同,呢樣就各花入各眼啦👋🏻至於蔥油麵,麵的份量太細,蔥油唔夠,色香味欠奉🥺招牌擔擔面麵條比一般食開嘅粗身,口感唔同。最主要係個湯底真令人失望,好淡、沒有花生味。雖然配料有大量肉碎和櫻花蝦,但係完全突出唔到應有的味道😟蟹粉小籠包小籠包嘅皮夠晒薄,肉餡好大舊。不過,熱食的時候仍食到蟹粉有點腥,要連同薑蔥絲和醋一齊食比較好。店舖座位唔多,亦都好迫,天花嘅射燈照住塊面,用餐時感覺又熱又焗,堂食唔係好舒服。食物質素平平,價錢係抵嘅,如果唔使排隊又想平平哋一餐都有得諗。

豆漿係免費任飲,濃郁嘅豆味,似乎係無糖/低糖🥛

招牌生煎包
招牌生煎包

排骨蔥油拌麵
至於蔥油麵,麵的份量太細,蔥油唔夠,色香味欠奉🥺
排骨蔥油拌麵

招牌擔擔面
招牌擔擔麵

蟹粉小籠包
蟹粉小籠包

2025-01-09 0 浏览
今天過來大圍上堂,完事有點餓,正在揾食中⋯⋯眼見門口有人等,原來是出自荃灣的劉興記生煎包,見唔係繁忙時段,一支公應該有位,於是入去探索下⋯⋯估唔到將近三點,食客都唔少,幸好一支公容易揾食調味架三寶,豬扒汁、豆瓣醬、醋每張枱都貼上爆汁事項多加注意⚠️生煎包2粒$20~並不是想像中的熱騰騰,可能安全關係吧!只是微䁔,熱啲就更加好。小籠包$40~反而小籠包是即叫即蒸,所以熱騰騰上枱,立即落醋在附上的薑絲碟仔⋯⋯小籠包子陣吓陣吓,小心熱⋯⋯筆者剛剛好點了$60,飲了整整三杯豆漿,超滿足⋯⋯整體來說這裡是沒有清水提供的,所以豆漿任飲,吃飽點一路吃一路大大口地喝豆漿,相當滿足。

今天過來大圍上堂,完事有點餓,正在揾食中⋯⋯

估唔到將近三點,食客都唔少,幸好一支公容易揾食

調味架三寶,豬扒汁、豆瓣醬、醋

每張枱都貼上爆汁事項多加注意⚠️

生煎包2粒$20~

小籠包$40~

小籠包

小籠包子陣吓陣吓,小心熱⋯⋯

筆者剛剛好點了$60,飲了整整三杯豆漿,超滿足⋯⋯

整體來說

2025-01-02
用餐优惠
試食活動
小籠包
2024-12-26 292 浏览
聞名不如見面,到訪劉興記生煎包,假期不用等位少有即入,點了招牌擔擔麵同招牌生煎包,滿60元可以任飲豆漿,生煎包爆汁,無汁可即換,在香港的最出色世一,外脆內軟爆汁有肉味,擔擔麵中規中舉,豆漿出色濃味解熱,一流。😋

2024-12-19 446 浏览
劉興記生煎包專門店位於大圍的劉興記生煎包專門店,無疑是喜愛上海口味食客的心頭好。這裡的菜色不僅份量充足,更是讓人一試成主顧。上海排骨菜飯 + 生煎包 + 冷豆漿我點了上海排骨菜飯,搭配一隻生煎包和冷豆漿。排骨的肉質鮮嫩,醬汁濃郁,飯粒吸收了美味的汁液,口感極佳。生煎包外皮金黃酥脆,咬開時,鮮美的肉汁瞬間迸發,讓人驚喜不已。冷豆漿則清新解膩,且可以無限添飲,十分貼心。蔥油雞扒拌麵 + 生煎包 + 冷豆漿另外一盤蔥油雞扒拌麵,雞扒鮮嫩多汁,蔥油的香氣更是令人食指大動。拌麵的口感滑順,搭配一隻生煎包,真是完美的組合。再次配上一杯冷豆漿,讓整餐更加爽口。白烚小白菜苗最後,白烚小白菜苗清爽可口,是整餐的最佳配角,均衡了油膩感,讓人吃得更舒心。總的來說,劉興記生煎包專門店的每一道菜都讓人感受到份量的實在和味道的美好。生煎包的爆汁和豆漿的無限添飲,更是讓這次用餐體驗無可挑剔。無論是朋友聚餐還是家庭聚會,這裡都是一個值得推薦的好地方!
劉興記生煎包專門店

上海排骨菜飯 + 生煎包 + 冷豆漿

蔥油雞扒拌麵 + 生煎包 + 冷豆漿

白烚小白菜苗

2024-12-09 586 浏览
🩵蔥油雞扒菜飯+生煎包(1隻)原塊啖啖肉雞扒,食肉獸之選!菜飯幾有咬口,套餐仲跟一隻生煎包,咬開爆曬汁🤤 成個套餐份量好足,抵食之選~🩵蟹黃生煎包包煎到超級香脆,包都做到呢個口感太出色👍🏻 蟹黃味香濃~ 同原味生煎包一樣爆曬汁😍 encore左2次,值得一試😛🩵手功豆沙窩餅外皮煎到脆脆地!唔會太厚皮,紅豆蓉做得好棉滑,唔會死甜,如果d餡再多d會更滿足😆 🩵凍豆漿任限豆漿,CP值極高😍😍 豆味香濃,甜度岩岩好,係會想令人追住飲既味,加左3、4杯🙈
🩵蔥油雞扒菜飯+生煎包(1隻)

🩵蟹黃生煎包

🩵手功豆沙窩餅

🩵凍豆漿

1K
2024-12-05 642 浏览
呢間小店主要係食生煎包為主,即叫即整,我地見佢60蚊有8個甘抵就叫左8個黎食,入面既醬汁真係好勁爆到唔小心彈到朋友件衫,內面勁爆汁,仲要唔爆汁可以換個粒,大大粒好圓潤飽滿,而且唔太油膩,我地仲叫左蒸小籠包好熱辣辣同多汁嫁,小籠包都好入味,仲叫左一杯豆漿可以任飲,呢個價錢好抵飲,小篇都飲左幾杯,仲有呢度平時都幾多人要食要預早排隊,呢度既排骨都好香脆,有咬口,平時仲有下午茶餐供應好抵食同親民價錢,唔怪得甘多人食。
2024-12-04 537 浏览
呢間小店愈開愈多間,網上好多人讚佢個生煎包😋見開咗間分店係大圍,近近地就去試吓啦😛好彩早少少6點零去到,食飽7點幾已經要排長龍🙈1. 迷你雞絲酸辣湯加生煎包6隻 ($59)套餐幾抵食,兩個人share剛剛好😎酸辣湯啲雞絲幾鞋,酸辣湯味道偏酸😅生煎包新鮮熱辣🤩都幾大隻,個底煎到好脆😋裡面好多肉汁,好鮮甜🤤食個陣要小心呀🤭2. 生炸雞扒蔥油拌麵 ($42)生炸雞扒唔錯👍🏻keep 到肉質嫩滑,淡淡肉🤗蔥油拌麵偏油,雖然蔥油好香,但個人覺得油膩左啲😅

1. 迷你雞絲酸辣湯加生煎包6隻 ($59)

2. 生炸雞扒蔥油拌麵 ($42)
2024-12-02 481 浏览
鍾情上海嘢一定要揀呢間,首推生煎包😁😁一咬落去極多汁,先到個皮啱啱好,好有咬口,好香,肉質鮮嫩,必點之選👍👍之後叫咗四隻小籠包,熱辣辣上枱,咬落去啲汁咇出嚟😇😇然後到兩個主食,我哋分別叫咗雞扒蔥油蔥油面及排骨蔥油面,由佢嘅雞扒同排骨可以見到炸物都非常出色,好香口,而且大大碟😇😋份量非常多,建議兩人一碗麵,之後叫多啲小食另外可以買滿$60 ,堂食豆漿無限添,佢啲豆漿非常真材實料,飲落有啲豆漿渣添😀😆
鍾情上海嘢一定要揀呢間,首推生煎包😁😁

之後叫咗四隻小籠包,熱辣辣上枱,咬落去啲汁咇出嚟😇😇

2024-11-28 539 浏览
大圍搵朋友逛圓方, 晚飯時間, 朋友帶我去食 "劉興記", 眼見附近餐廳都比較靜, 唯獨呢間大排長龍🫣, 難怪朋友強力推介😁一坐低店員唔係畀茶我哋, 而係畀兩杯豆漿我哋🤔, 朋友解釋原來呢度嘅豆漿係無限添飲㗎🎉🥰🥔皇牌套餐 : 招牌上海排骨菜飯 + 生煎包1隻 $54排骨外層炸得酥脆, 肉質軟淋🤤, 菜飯亦都做得非常美味👍, 生煎包係爆汁㗎💥😘, 皮薄多汁, 個底仲煎得好脆口, 一個實在唔夠喉🥔皇牌套餐 : 鮮雞湯小雲吞 + 生煎包2隻 $54雞湯鮮甜, 小雲吞份量好多, 皮薄餡靚, 連湯都差唔多飲曬🥔蔥油拌麵 $30蔥香濃郁撲鼻, 面質爽口煙韌, 油而不膩🥔豆沙鍋餅 $28餅皮薄脆, 有淡淡嘅蛋香味, 豆沙饀唔會太甜, 健康美味👏👏

🥔皇牌套餐 : 招牌上海排骨菜飯 + 生煎包1隻 $54

🥔皇牌套餐 : 鮮雞湯小雲吞 + 生煎包2隻 $54
雞湯鮮甜, 小雲吞份量好多, 皮薄餡靚, 連湯都差唔多飲曬

🥔蔥油拌麵 $30
蔥香濃郁撲鼻, 面質爽口煙韌, 油而不膩

🥔豆沙鍋餅 $28

• 上海排骨菜飯
2024-11-27 367 浏览
今日見天氣凍凍地,真係非常之適合食一個熱辣辣嘅生煎包,經過大圍見到有劉興記,就食吓佢非常出名嘅生煎包入座時候係晚上七點,大概有五六個人排隊,但係等候時間唔算太長✅✅鮮雞湯小雲吞鮮香四溢,雲吞的皮薄餡多,內餡鮮嫩。小雲吞在湯中吸收了雞湯的精華生煎包生煎包外皮金黃香脆,底部微焦,內餡多汁,肉香四溢。食嗰陣非常爆汁,小心熱。🔥🔥🔥🔥榶醋炸排骨菜飯排骨外脆內嫩,榶醋的酸甜味道與肉的香氣相得益彰。搭配的飯粒鬆軟,吸收了排骨的精華手工豆沙窩餅外皮金黃酥脆,內餡的豆沙滑順甜美,口感層次豐富。

鮮雞湯小雲吞

榶醋炸排骨菜飯

手工豆沙窩餅
外皮金黃酥脆,內餡的豆沙滑順甜美,口感層次豐富。
2024-11-11 810 浏览
招牌生煎包熱辣辣,外皮煎得好香脆,連生煎包底部都煎得焦脆香口,真正係皮薄底脆!輕輕一咬就已經爆哂汁,仲食到好鮮香嘅豬肉餡料同埋蔥花、芝麻嘅香味上海排骨湯麵份量好多!上海排骨炸得金黃酥脆,排骨炸得好乾身,但仍然保留到好多肉汁,湯麵有口感鮮雞湯小雲吞皮薄餡靚,細細粒嘅小雲吞,餡料都充足,配埋好清甜嘅雞湯,幾好味手工豆沙窩餅炸到金黃色脆卜卜,甜度啱啱好,甜而不膩餐廳舒適,上菜速度快,餐廳店員服務態度友善,抵讚!性價比好高,價錢合理,唔怪得知成日都大排長龍啦

手工豆沙窩餅炸到金黃色脆卜卜,甜度啱啱好,甜而不膩

2024-10-24 1203 浏览
早排有人外賣左生煎包比我 外賣都勁出色 今日要去現場感受下先🤩鋪位唔係好大 所以門口keep住都有條隊好彩大家都係速戰速決 好快就有位😌招牌生煎包(8隻)每個人檯面都必需要有☺️皮同餡嘅比例唔錯 ‼️千萬要記得第一啖要細細啖‼️啲汁係會周圍噴 唔小心就會辣親嘴啊套餐S2 蔥油雞拌麵 +生煎包(1隻)配(凍)豆漿同認知嘅蔥油拌麵有啲出入🧐🧐啲蔥好吸引 但會zip牙那🫣再加埋辣椒醬就完美😌手功豆沙窩餅即叫即煎🥰薄薄一層豆沙餡 唔會太甜 美好嘅飯後甜點簡簡單單 兩個人百零蚊 已經飽到上心口抵食👍🏻👍🏻
早排有人外賣左生煎包比我
外賣都勁出色 今日要去現場感受下先🤩

鋪位唔係好大 所以門口keep住都有條隊
好彩大家都係速戰速決 好快就有位😌

招牌生煎包(8隻)
每個人檯面都必需要有☺️
皮同餡嘅比例唔錯
‼️千萬要記得第一啖要細細啖‼️
啲汁係會周圍噴 唔小心就會辣親嘴啊

套餐S2 蔥油雞拌麵 +生煎包(1隻)
配(凍)豆漿
同認知嘅蔥油拌麵有啲出入🧐🧐