2022-10-15 728 浏览
加兩蚊要烘底又無要辣椒油又冇攞完外賣返嚟打俾佢態度極度差 仲要我自己落去攞返辣椒油做漏嘢都算啦 你補返俾我咪得囉仲要唔情唔願我哋食外賣㗎咋唔係欠咗你㗎🫡🫡🫡唔會有下次
加兩蚊要烘底又無
我哋食外賣㗎咋
唔係欠咗你㗎🫡🫡🫡
唔會有下次
2022-09-17 588 浏览
收工唔知食咩好叫咗個好大路嘅蜜椒薯仔牛肉$98諗住唔會點伏…點知一打開啲牛肉唔知落咗咩去醃,紅卜卜嘅口感好韌,仲要有陣鹼到苦嘅味🤮食評就睇得多,估唔到咁伏!😡永冇下次!!!
收工唔知食咩好
叫咗個好大路嘅蜜椒薯仔牛肉$98
諗住唔會點伏…
點知一打開
啲牛肉唔知落咗咩去醃,紅卜卜嘅
口感好韌,仲要有陣鹼到苦嘅味🤮
食評就睇得多,估唔到咁伏!😡
永冇下次!!!
2022-07-26 501 浏览
第二次幫襯呢間黃大仙的小店想食得清淡少少,餐單上的選擇唔多,如果唔要炒粉麵飯,得「切雞牛丸湯米粉」同「鮮茄魚腐通粉」㨂,但前者$51,略嫌太貴,所以㨂左通粉餐($42)餐一來到發現份量比想像中大,個牛油多士好脆口,奄列內既火腿好足料,仲整到好似蛋包飯咁既樣Nice!個通粉就不過不失啦正常茄湯水準*注意:夏日炎炎,餐廳內冷氣略嫌不足,估計過左飯市時間無開一兩部冷氣,兩部冷氣再靠風扇通風,不至太熱,但如怕熱人士要留意喔
第二次幫襯呢間黃大仙的小店

Nice!

個通粉就不過不失啦正常茄湯水準

濃郁鮮茄魚腐通粉配牛油多士及火腿奄列
濃郁鮮茄魚腐通粉配牛油多士及火腿奄列
2022-02-03 822 浏览
已經講咗芋頭敏感,三番四次落單已經再三叮囑一定不能夠有芋頭,但盆菜嚟到都仍然有芋頭😡😡😡😡😡絕對絕對絕對不會再惠顧,同一個價錢,絶對有很多更好嘅選擇,
2022-02-02 648 浏览
【#肥波的外賣生活】🎈繼續 #外賣日常 ,上星期有日放假,同肥成叫左加力飯堂 @garlickitchen_wts 嘅午餐,四十幾蚊大大盒有野飲仲有湯,去邊搵!!🎈今次叫左福建炒飯同焗冬蔭功豬扒意粉🍝福建炒飯超大盒(個汁好好味),又多料(每一啖都有餸),份量其實應該夠兩個女仔食!焗意粉肥成都話好多,食唔哂,不過佢就話個汁一般😂但加力有個牛魔王焗飯超好食架!有機會要試下~📍 加力飯堂📍 黃大仙竹園金鳳街5號地舖#肥波掃黃行動 #黃大仙美食 #黃大仙黃店 #金大仙必食推介 #金大仙黃店 #加力飯堂
【#肥波的外賣生活】

📍 加力飯堂
📍 黃大仙竹園金鳳街5號地舖
2022-01-31 346 浏览
屋企人團年飯要食盆菜,一定要幫襯小店💛上年已知道加力有盆菜,可惜錯過咗限定日子!今年決定再訂加力!嘩!打開錫紙一看,好足料,訂個大盆有齊12隻鮑魚、蝦🦐、蠔豉👍🏻我最愛食盆菜裏的蘿蔔和豬皮,索晒啲汁,夠入味!由於我哋加訂羊腩煲$468,家人讚不絕口,唔會有羶味,肉好淋,味道啱啱好!下年新年會再訂,真心推介呀👍🏻
2022-01-16 172 浏览
【#肥波茶記系列】🎈又係早餐時間,又係時間介紹我經常食嘅早餐,當然又係食唔晒🤪我知錯喇~下次我叫雙餸米粉就夠了🥢(為免浪費,食唔晒嘅我有用食物盒拎返走架)💵 $34有咁多野食,呢間係肥波翻叮又翻叮,十分推介,黃大仙抵食又好食之選💛📍加力飯堂 @garlickitchen_wts 📍黃大仙竹園金鳳街5號地舖#茶餐廳 #茶餐廳美食 #茶餐廳系列 #黃店 #黃店茶記 #黃店茶餐廳 #黃大仙黃店 #自費 #肥波掃黃行動
【#肥波茶記系列】

📍加力飯堂 @garlickitchen_wts
📍黃大仙竹園金鳳街5號地舖

2021-10-25 745 浏览
🍲加力飯堂🥘難得黎到黃大仙梗係唔單止食甜品啦今次有朋友帶我去食黃大仙友既Canteen加力飯堂ᕦ(ò_óˇ)ᕤ一入去就覺得好港式茶記加少少大排檔但係又有得食小炒同雞煲一坐低就有熱辣辣嘅自家製靚湯飲而且靚姐服務幾好幫我哋加水嘅時候仲會吹吓水幾有人情味呀我地三條友仔食左個套餐麻辣雞煲 + 寛粉 +牛我朋友一黎就叫左中辣因為佢話小辣唔辣咁就梗係信佢啦黎到個中辣真係似小辣但係驚喜既係 個雞煲真係好多雞食極都食唔完咁而個雞肉都好嫩滑不過始終唔係專門打雞煲既舖頭可以放落去雞煲嘅配料唔多不過叫咗菜、牛、蓮藕 質素都唔錯最正係佢啲豆卜吸收曬個麻辣汁好好食(*´∀`*)由小菜去到雞煲 可以揀既菜式種類好多款仲有得瘋狂叫啤酒三個人食雞煲再叫啤酒好似先3百4百蚊覺得性價比都幾高
🍲加力飯堂🥘

食極都食唔完咁
而個雞肉都好嫩滑
不過始終唔係專門打雞煲既舖頭
可以放落去雞煲嘅配料唔多
不過叫咗菜、牛、蓮藕 質素都唔錯
最正係佢啲豆卜吸收曬個麻辣汁
好好食(*´∀`*)

由小菜去到雞煲 可以揀既菜式種類好多款
仲有得瘋狂叫啤酒
三個人食雞煲再叫啤酒好似先3百4百蚊
覺得性價比都幾高
2021-10-03 582 浏览
黃大仙食飯首選!小炒好味!有特色嘢食!水煮魚!麻辣雞煲😋仲有韓式炸雞! 咖喱椒鹽鮮魷!樣樣都好正!老闆又好人夠親切👍🏻有酒飲!啤啤佢一流👏👏👏👏👏
2021-09-23 318 浏览
【#肥波茶記系列】食早餐都應該要有返啲排場🍳🍞🍜☕️等我下次拎返隻LC碟出黎用下先(肥成應該會話我痴線😂)🎈星期日要食早餐!平時飲代餐做早餐嘅肥波通常星期日都會同肥成食豐富嘅早餐,一餐當兩餐,就會飽到唔使食lunch架喇😂 今日終於可以為大家介紹我地嘅飯堂「加力飯堂」💛🎈兩份早餐$71,外賣自取有9折$64💵超抵!我食沙嗲牛肉麵🍜(唔記得左轉通粉呀⋯⋯我無食公仔麵好耐架喇⋯⋯)+火腿奄列+脆豬;肥成係香烤雞扒+煎蛋🍳+茄汁豆+香腸+多士🍞早餐供應到11:30am,訓晏少少都仲有得食😋🎈沙嗲牛肉麵(外賣拎左返屋企擺左一陣先食)好香好濃味,沙嗲汁我覺得就唔重花生味嘅,係細細個食開嘅茶記味道; @satayyellowbeefhk 要黎試下💛火腿奄列唔會煎到好老,仍有少少蛋液留係裡面,滑嘟嘟der😋脆豬好好味,牛油配甜甜嘅煉奶,加$2將多士轉脆豬都抵😆📍加力飯堂 @garlickitchen_wts 📍黃大仙竹園金鳳街5號地舖

📍加力飯堂 @garlickitchen_wts
📍黃大仙竹園金鳳街5號地舖
2021-07-01 412 浏览
This is very much a neighborhood restaurant, so I probably wouldn’t recommend you come here if it’s out of your way.Nevertheless, it is a decent restaurant. This place has both lunch and dinner specials, and they are both really affordable. The place specializes in typical Cantonese/hk dishes, so it’ll probably be stuff like sweet and sour pork, steamed fish, steamed minced meat, eggplant… etc. they also have a nice chicken pot for dinner if you’re in the areaI’d say overall that if you are alre

I’d say overall that if you are already around this are, you’ll get good value if you come here. Don’t be afraid to ask them for something twice, since they did forget about my order, though it didn’t take too long anyway
2021-03-14 1452 浏览
位於「黃大仙」「金鳳街」裡面的港式茶餐廳「加力飯堂」,食店實際位置介乎在「黃大仙」和「鳳德邨」之間,從港鐵站出來也需要走不短路程,才能到達「加力飯堂」所在的「金鳳街」。相反食客如果想從「鑽石山」港鐵站出發,徒步經過「鳳德道」或者行人天橋通道前往「加力飯堂」的話,所需要的時間未必少於從「黃大仙」港鐵站出發少。「加力飯堂」餐廳雖然有分室內和室外檯櫈座位,但是無意中發現「加力飯堂」裡面的電視機沒有播放新聞報導節目,下午茶裡面又有「咖喱牛腩飯」,所以立刻進入餐廳裡面。「加力飯堂」餐廳裡面的食客實際數目不算非常多,所以我光顧「加力飯堂」享用下午茶「咖喱牛腩飯」跟「凍奶茶」飲品過程期間,完全沒有遇上「搭檯」的風險。我無意中發現「加力飯堂」裡面的一般正餐餐牌,恰巧跟「下午茶」茶餐的餐牌裡面,都有製作和提供一款名稱叫做「海南咖喱牛腩飯」的食品。正餐版本裡面的「咖喱牛腩飯」食品正式名稱,叫做「海南咖喱牛腩飯」,「海南咖喱牛腩飯」售價賣港幣五十五元,屬於中等水平的價錢。至於「加力飯堂」「下午茶」茶餐版本裡面的「咖喱牛腩飯」食品,名稱雖然都是幾乎一模一樣,兩者售價看似相差無幾,只是相差港幣七元而已。但是「加

但是「加力飯堂」不同版本的「海南咖喱牛腩飯」之間其實有兩個最大分別,第一個分別就是套餐裡面飲品的實際價錢,正餐版本「海南咖喱牛腩飯」配熱飲要港幣六元,配凍飲則需要港幣七元。

「下午茶」茶餐版本「海南咖喱牛腩飯」裡面還包括有套餐飲品,凍飲飲品只需要加港幣兩元,選擇熱飲飲品跟餐的話,食客不需要加錢就可以享用到。

「加力飯堂」正餐和下午茶版本「海南咖喱牛腩飯」的另一個分別,就是「海南咖喱牛腩飯」的實際份量。今次我選擇了,享用下午茶版本的「海南咖喱牛腩飯」。

結果「加力飯堂」廚房把「下午茶」版本的「海南咖喱牛腩飯」製作完成,我才發現「下午茶」茶餐「海南咖喱牛腩飯」,白飯只有一小碗的份量。

就連「加力飯堂」下午茶茶餐「海南咖喱牛腩飯」裡面屬於「咖喱牛腩」餸菜的那一部分,驟眼看下午茶「咖喱牛腩」只有一小碗的份量,實際上卻份量不少。

雖然「加力飯堂」把他們廚房製作的「海南咖喱牛腩飯」名稱裡面,加入了「海南」兩個字,但是「海南咖喱牛腩飯」的「飯」實際上,都只是一般的白飯而已。

其實我最初知道「加力飯堂」裡面有「海南咖喱牛腩飯」食品的時候,曾經有想過「海南咖喱牛腩飯」裡面的「飯」會否是用「雞油」或者「黃薑」炒成的有味道飯。

但是實際上「加力飯堂」「海南咖喱牛腩飯」的「白飯」裡面,廚房看似沒有加入任何調味料去炒「白飯」,所以「白飯」裡面實際上沒有太明顯的味道。

跟著就開始試試「加力飯堂」實際份量只有一小碗的「海南咖喱牛腩」,「海南咖喱牛腩」裡面有頗為明顯和感覺濃厚的辣味,把「馬鈴薯」和「牛腩」實際味道都染成「辣味」。

或許是因為餐廳的實際名稱叫做「加力飯堂」,「加力飯堂」裡面的「加力」英文叫做「Garlic」,「Garlic」其實即是「大蒜」,所以我還隱約在「海南咖喱牛腩」裡面,食到疑似的香味,香味混雜在「咖喱」辣味裡面。

凍奶茶

「加力飯堂」只有一小碗份量版本的下午茶「海南咖喱牛腩」實際製成品裡面,其實還有不少實際口感軟腍程度只屬於一般水平,可以炆得再腍一點的「牛腩」肉。

至於下午茶「海南咖喱牛腩飯」裡面的「馬鈴薯」實際口感,很明顯地比「牛腩」炆得更軟腍,「咖喱」汁裡面的辣味已經完全滲透進入「馬鈴薯」。

青紅蘿蔔瘦肉湯

而且我發現「加力飯堂」下午茶「海南咖喱牛腩飯」咖喱醬汁實際質感,比我原本預計來得比較稠密,稠密質感的「咖喱」汁,把濃厚辣味都濃縮收藏在醬汁汁液裡面。

另一方面,「加力飯堂」下午茶的「海南咖喱牛腩飯」套餐,食客除了加上港幣兩元,可以隨著「海南咖喱牛腩飯」另外選擇享用凍飲飲品一杯之外,還隨著套餐而獲得例湯一碗。

「加力飯堂」下午茶裡面的例湯,其實是一般的中式湯品「青紅蘿蔔瘦肉湯」,湯裡面還可以找到味道偏向比較甜,口感頗腍的「青蘿蔔」跟「紅蘿蔔」。

除了「青紅蘿蔔」之外,「青紅蘿蔔瘦肉湯」裡面的「豬肉」也有不少,或許可能是「豬肉」裡面的鮮甜味配合「青紅蘿蔔」,間接令「青紅蘿蔔瘦肉湯」實際味道變得頗甜。

海南咖喱牛腩飯

「加力飯堂」下午茶裡面的食品飲品整體上味道感覺都頗為濃厚,「海南咖喱牛腩飯」裡面有濃厚的「咖喱」香味和辣味,「青紅蘿蔔瘦肉湯」裡面有「豬肉」跟「青紅蘿蔔」甜味。

跟著說一下「青紅蘿蔔瘦肉湯」裡面的「青紅蘿蔔」實際口感,「青蘿蔔」跟「紅蘿蔔」的口感感覺頗為軟腍,加入有脂肪的「豬肉」,整碗「青紅蘿蔔瘦肉湯」的口感頗腍,所有材料都幾乎可以食清光。

就連「加力飯堂」下午茶裡面的凍飲飲品,「凍奶茶」飲品實際份量頗大,「凍奶茶」飲品實際色澤呈現奶黃色,我直覺覺得「凍奶茶」裡面加入了很多甜味「淡奶」。

至於「凍奶茶」飲品裡面的實際味道,也充滿來自「淡奶」裡面的甜味,還有來自「糖漿」裡面的甜味,把「紅茶」裡面的茶味都稍為掩蓋過去。

不過「凍奶茶」飲品裡面的冰塊,隨著時間流逝而逐漸融化,或多或少地沖淡「凍奶茶」飲品裡面的「淡奶」甜味和「紅茶」茶味,所以「加力飯堂」的「凍奶茶」屬於需要趁新鮮製作完成,就要儘快享用的飲品。

加上「加力飯堂」餐廳裡面的電視機,電視機當時播放的電視頻道,跟節目都不是新聞報導,令我可以在比較放心的情況下,安心和放鬆地慢慢享用一分錢一分貨的下午茶「咖喱牛腩飯」。

所以下次有機會的話,我想我應該可以來「黃大仙」,再光顧一次「加力飯堂」,要正式嘗試一下「加力飯堂」正餐版本的食品「海南咖喱牛腩飯」。
2021-02-20
凍奶茶
海南咖喱牛腩飯
終於無堂食 可以出街食下晚飯😂去開慈雲山黃大仙探朋友黎左依間茶餐廳食💛晚餐60蚊有湯有小菜有餸有野飲算係咁🤣個咕嚕肉... 喜出望外!!!係無骨嫁!😂😂😂好多掛住咕嚕肉之名其實係整生炒骨啲咕嚕肉仲要勁多 就咁睇都12-15舊左右我已經食左幾粒先影😂😂😂就連配茶都用左四大舊蜜桃片 好食!個湯好足料 仲要無咩味精紅蘿蔔已經煲林晒 好入味60蚊價錢食左80蚊既野 正呀!!如果係住依頭既話 依間應該變左中餐飯堂🤣
終於無堂食 可以出街食下晚飯😂
去開慈雲山黃大仙探朋友黎左依間茶餐廳食💛
晚餐60蚊有湯有小菜有餸有野飲
算係咁🤣

個咕嚕肉... 喜出望外!!!
咕嚕肉
係無骨嫁!😂😂😂
好多掛住咕嚕肉之名其實係整生炒骨
啲咕嚕肉仲要勁多 就咁睇都12-15舊左右
我已經食左幾粒先影😂😂😂
就連配茶都用左四大舊蜜桃片 好食!

個湯好足料 仲要無咩味精
紅蘿蔔已經煲林晒 好入味

60蚊價錢食左80蚊既野 正呀!!

如果係住依頭既話 依間應該變左中餐飯堂🤣
咕嚕肉
2021-02-18 547 浏览
我前日終於一圓一個人食一個盆菜的心願!🙏🏻🎊🥰🤣呢間加力飯堂的盆菜真心抵食又岀色!要推介俾大家!.講返個盆菜,真係多謝啲觀眾介紹呢間位於黃大仙叫加力飯堂的良心小店💛佢嘅盆菜真係好出色!最緊要係用料上乘又新鮮,而且性價比高!四人盆菜$488勁足料!一啲都唔揸流攤😋👍👍如果有睇我琴晚直播嘅觀眾都見到我邊食邊讚😍🥰暫時係我今年食三個盆菜入面嘅第一位啊!等我有機會一定會再幫襯!👍💛

2021-02-16
2020-10-01 1299 浏览
午餐外賣自取打9折,午餐原本係$42,9折後就$38!「蜜椒」即係蜜汁加黑椒,「牛仔柳」應該即係牛柳🙈$38 有個飯,又有湯又有熱飲,已經抵過好多連鎖式餐廳!👍🏻飯既份量同軟硬程度係正常,湯都ok好飲,奶茶都正常!佢個牛仔柳有4-5條,食到牛味,都ok嫩,有咬口,但有少少癡牙(可能我牙縫大)!😂佢個汁食到有蜜汁同黑椒味,撈飯食一流!👍🏻個洋蔥、青椒同個牛仔柳都炒到好有鑊氣!🤤價錢化算又好食,絕對推薦!
午餐外賣自取打9折,午餐原本係$42,9折後就$38!
「蜜椒」即係蜜汁加黑椒,「牛仔柳」應該即係牛柳🙈

飯既份量同軟硬程度係正常,湯都ok好飲,奶茶都正常!
佢個汁食到有蜜汁同黑椒味,撈飯食一流!👍🏻
個洋蔥、青椒同個牛仔柳都炒到好有鑊氣!🤤
價錢化算又好食,絕對推薦!
蜜椒牛仔柳飯
2020-09-29
5 分钟 (外卖自取)
蜜椒牛仔柳飯