2010-10-30
繼上一次食過好貴既吉列豬扒之後,今次被北海道豬扒吸引了。其實鋪頭位置雖然在旺區,但被露天攤檔阻住,比較難搵。店子大部分食物都係豬肉類,就如店名。選擇不算多,大致可以分為豬肩脥肉,薄切豬同埋大大份既厚切豬扒。這三款都可以配辣醬汁,燒汁或者海鹽來燒。首先評燒汁配薄切豬。食起來好乾身,好似豬肉乾。肉味不重,而燒汁類似鰻魚燒汁,水準一般。最慘係分量少!再來燒汁配厚豬(其實就係豬扒)。比薄切稍微好一點,但肉味依然有欠,食呢個不如食焗豬扒飯,因為肉質方面實在太相似了,只是比較厚一點!最後係我叫既鹽燒豬肩肉,也是我認為最好的一道(一笑)。簡單黎講,就係豬頸肉,比較肥,有油香,而且肥瘦均勻,實屬佳品!肉質比豬頸肉好,有texture,所以煮完唔會卷埋一舊。既然肉好,稍微下海鹽就可以帶出香味,係最佳配搭。不過第二次去質素下降了,好明顯唔夠肥,失色不少。 也是失去笑臉的原因記得一定要加大,因為肉,飯多三分一,抵食好多
記得一定要加大,因為肉,飯多三分一,抵食好多