2020-08-15
我想講 我終於去左試啦😆😆😆之前見到好多人都介紹佢啲tarts同埋蛋糕~自己都bookmark左,心郁郁想試~咁岩要出一出旺角,所以就順便去試埋🤣想講佢啲熱食tarts 拎返去,用微波爐叮,佢個皮都無稔到😍 依然鬆化同酥脆🤩🤩又勁香牛油味🤤真係超級有驚喜❗️❗️🐄北海道3.6牛乳芝士鮮奶撻 🥛$15第一啖食落已經勁重牛乳味🤩真係3.6牛乳嘅牛奶味~ 除此之外,佢個tart入面其實係好似雙皮奶咁樣咁滑溜🥰 佢係曲奇餅皮,但做到一啲都唔油,非常鬆脆🤩 食完都唔會特別勁喝😆雖然焗返熱佢都見唔到流心, 但食落去入面的確係軟心~ 又無落好多糖🤩甜味適中(本身好驚好似奶凍咁樣咁甜🙈)🐮照燒牛肉芝士批 🥧$20必須再重申多幾次!真係好鬆脆酥化🤩~我用刀叉切開出黎係真係有聲嫁!((切完即刻後悔左,早知錄個asmr比大家聽😂))個皮同埋餡料都唔油~而且牛肉味好濃郁🤤 面頭有燶左嘅蔥花,真係好香🤤同埋入面有蘑菇😍所以個味道層次好豐富啊💗 同埋真係第一次食唔係咖喱牛肉呢個combination嘅pie, 個人覺得都幾特別,調味好足夠,唔會係好raw普通牛肉味(有醃過)🤤🐔錦爽流心芝士雞批🥧$20個外皮同批皮基本
🐄北海道3.6牛乳芝士鮮奶撻 🥛$15
🐮照燒牛肉芝士批 🥧$20
🐔錦爽流心芝士雞批🥧$20
個外皮同批皮基本上同牛肉嗰個一樣😆 唔知係咪真係用左日本錦爽雞嘅關係呢🤔我真係覺得啲雞肉肉質尚算嫩滑,冇想像中咁柴~同埋入面個餡料仲多過牛肉批,超級足料🤩 除左雞肉,仲有煙肉、洋蔥同蘑菇~而且芝士味又唔會dominate哂成個批嘅味道,所以又唔會太肥膩,食完都唔會覺得滯🙆🏻♀️
🧀酸乳酪藍莓芝士批💜$20
雖然呢個可以選擇凍食,但自己都揀左熱食😋 佢啲芝士味都係超香濃~然後最鍾意就係佢整到成個藍莓cheese cake 咁樣,佢連餡料嘅質感都好似🥰而個面加左酸乳酪同藍莓,可以中和到芝士嘅肥膩感,加上個味真係勁似new york cheesecake ,只係冇new york cheesecake咁硬身🤣 所以身為 #甜品控 嘅我點會唔鍾意呢?
🍼鮮忌廉吉士泡芙 💛$25
超欣賞佢個puff皮!🤩通常一般雪左一日嘅puff啲皮都會出哂水稔哂~((之前媽媽買過某便利店嘅puff就係咁樣,超級難食😖))所以自己擺左落雪櫃一日都好驚佢會變成咁🙈 驚喜地無事!😍 個皮唔會好硬,雖然應該無即日食咁乾身同脆口,但真係冇變軟稔,亦無走樣😍
入面係滿滿嘅cream同吉士醬😍😍 基本上咬一啖啲醬就會多到喺另一邊度爆出黎🤣cream打得好滑好挺身,吉士醬都散發住芳香嘅牛乳味🥰 ,亦唔會太甜
🍵京都抹茶忌廉紅豆撻 ❤️$25
因為係 #抹茶控 先會試呢個🤤🤤 我係隔左一日食啦🙈 個皮都係咁樣,雖然無第一日咁乾身,但都尚算鬆脆嘅~
好surprised 嘅係一開始食第一啖,係好似食緊個抹茶味唔係好香濃同埋唔太甜嘅cheesecake 咁😳 ((佢個質感係偏實身,比較似雪凍左嘅new york cheesecake))
但差唔多食完第一啖嘅時候,啲抹茶回甘味喺個口度越嚟越出,令到我覺得:其實個抹茶味都幾算幾濃喎~仲唔淨止得抹茶香味🙆🏻♀️ 咁不嬲紅豆同抹茶係perfect match黎嫁嘛,所以覺得佢真係做到個抹茶撻唔太甜,但紅豆就用黎補足到個甜味嘅感覺~
🥭鮮芒果吉士焗雪山🗻$25
返到屋企都無走樣😍 因為其實個雪山係用蛋白霜打出黎再用火槍燒🤩 唔嗜甜嘅我覺得係甜左少少🙈不過雪山正常都係呢個甜度,因為蛋白要打得企身其實真係需要落多少少糖🙈 所以佢其實無過甜~不過好彩佢入面除左奶味勁濃嘅吉士醬外,都有好多舊芒果可以幫手中和一下甜味~芒果嘅份量一啲都唔輕手🤩入面基本上有一層就係一圈芒果果肉粒粒🥰所以其實每一羹由上而下畢落去咁食,每啖都會食到芒果肉🤩
🍋檸檬撻🥧$20
講真我覺得呢個真係幾fresh下~佢係唯一一個無乜用牛乳整嘅tart(除左撻皮)😂佢個種檸檬嘅酸味不但唔假而且都帶有啖啖嘅甜味~但甜味都唔係假甜,亦無cover到酸味~但佢酸得黎又唔會酸到令你「拿埋口面」嘅🤣係開胃又好食嘅檸檬味~ 基本上我會推介呢個同上面個雪山一齊食🙆🏻♀️一啖甜一啖酸咁食真係幾夾,balance返兩種味道, 又可以換一換口感,從而更加可以突顯雪山嘅香甜味同埋檸檬撻清新嘅檸檬味🤤每啖都係唔同嘅味覺享受😋
我自己其實好少食熱tarts,因為真係驚勁油🙈但其實呢個真係唔油膩😋 下篇會講埋凍食嘅tarts🥰
Overall 我覺得雖然我對呢間店係抱有幾高嘅期望,但佢都無令我失望🥰,講真我覺得所有tarts嘅quality都above average, 而真係無諗過連熱食tarts都可以整得咁唔錯🙆🏻♀️ 想下次試埋其他特色tarts同蛋糕了😍