2020-07-28 67 浏览
疫情嚴重,又再收緊條例,今次冇得堂食了😩今次旺角收工經過見到有間新開張嘅北海道3.6牛乳蛋糕,一於過去八卦下先日本直送原材料100%現場製造,蛋糕師傅同員工全部都戴上口罩同帽,而且睇到佢哋現場製造,外賣帶回家食,衛生安心又放心😊重點係日本原味道喔。除咗有唔同口味嘅蛋糕之外,仲有好多唔同款式嘅撻,有咸亦有甜,任君選擇今次我買咗👇🏻🌟照燒牛肉芝士批,牛魔王嘅我必然之選,牛味十足🌟錦爽流心芝士雞批,雞肉嫩滑配上流心芝士,正呀🌟酸乳酪芝士批,酸酸美味嘅乳酪特別醒胃,芝士味十足🌟芝士鮮奶撻,牛奶味香濃
今次我買咗👇🏻
🌟照燒牛肉芝士批,牛魔王嘅我必然之選,牛味十足
🌟錦爽流心芝士雞批,雞肉嫩滑配上流心芝士,正呀
🌟酸乳酪芝士批,酸酸美味嘅乳酪特別醒胃,芝士味十足
🌟芝士鮮奶撻,牛奶味香濃

2020-07-26 125 浏览
最近喺屋企坐到悶,決定去買啲甜品食,屋企附近開咗一間新嘅蛋糕店,甜品款式有好多,買咗勁多🥰🥰連續幾日都有得食呢度專賣北海道牛乳蛋糕,我揀咗流心芝士,冇改錯名,表面係芝士粉,裏面係流心芝士,連個蛋糕底都係有芝士㗎❤️估唔到個蛋糕都幾大個,成家人食都得!同埋切開果下好刺激😆流心嗰下好震撼,拉到絲!如果凍咗,佢嘅芝士就會變得好軟身。蛋糕食落好鬆軟,牛奶嘅香味好濃郁,芝士味好重。另外叫咗幾個甜品吉士忌廉泡芙,超級推介!裏面嘅吉士醬同埋忌廉多到爆,好creamy,個泡芙都好味道,帶有糖霜,好鍾意佢嘅質感☺️另外,仲有士多啤梨雪山同埋藍莓雪山,賣相好靚,切開嘅時候裏面會見到有果醬同埋新鮮藍莓或者士多啤梨,味道香甜。而蘋果批裏面嘅蘋果肉好多,食落好有層次,做得唔錯!因為屋企人多,所以仲叫咗牛奶撻同埋酸乳酪撻(下圖),前者奶味香濃,回購率高❤️後者就比較特別,有新鮮感!亦都有買鹹批,牛肉批表面有香草,食落味道濃郁,仲有雞肉批,餡料豐富。返到屋企嘅時候其實已經凍咗少少,叮返熱食更滋味😆個蛋糕質素好好,仲有好多甜品款式,價錢又實惠,而且服務都OK,呢間舖頭都幾多人排隊,但係真係值得排!

另外叫咗幾個甜品

2020-07-26
下午茶
店鋪:北海道牛乳蛋糕 (旺角)地址:旺角豉油街60號鴻都大廈3座地舖早幾日行過旺角波鞋街諗住買返對鞋👟,見到新寶戲院樓下開咗間新嘅飽餅店有極多人排隊🍰,原本諗住買啲野返屋企食,但因為太多人嘅關係,決定下次再黎買過🙈今次去到見到呢間北海道牛乳蛋糕主打多款古早蛋糕之外🍰,仲有十幾款批同撻🥧,無論係賣相定香味都深深吸引住我🤤,決定買啲返去試下花咗$150買咗7個撻同批,等屋企人係疫情期間,唔洗出街都有野食😋,係云云嘅選擇當中,我揀咗鮮忌廉吉士泡芙($25)、錦爽流心芝士雞批($20)、照燒牛肉芝士批($20)、酸乳酪芝士撻($20)、芝士鮮奶撻($15)、草莓吉士焗雪山($25)同藍莓吉士焗雪山($25),值得一提嘅係佢地都用咗北海道直送嘅3.6牛乳同材料黎整架🇯🇵同大家特別介紹幾款我比較鍾意嘅😍,大大個嘅鮮忌廉吉士泡芙非常吸睛👀,本身以為會好膩好creamy,畢竟係用咗忌廉同吉士做餡料,點知咬落口泡芙好鬆脆😚,而豐富嘅忌廉同吉士唔甜得黎仲有好香牛奶味🐮,忌廉打到好實,係雪櫃拎出黎食有少少似食緊牛奶雪糕咁🍦,絕對值得encore芝士鮮奶撻同酸乳酪芝士撻都係熱食♨️,拎返屋企之後叮咗20秒再食,
店鋪:北海道牛乳蛋糕 (旺角)
地址:旺角豉油街60號鴻都大廈3座地舖

錦爽流心芝士雞批($20)、
草莓吉士焗雪山($25)同

同大家特別介紹幾款我比較鍾意嘅😍,

芝士鮮奶撻同酸乳酪芝士撻都係熱食♨️,拎返屋企之後叮咗20秒再食,比到個好大嘅surprise我同屋企人🤩,因為中間嘅鮮奶芝士同酸乳酪芝士都仲係流心🥳,熱辣辣仲有陣陣濃厚芝士香,唔知呢到又有無芝士嘅愛好者呢😎

下次一於試埋佢地嘅古早味蛋糕,依家買一大個仲有8折💲,係$80就有成個!希望下次去到仲有呢個開店優惠啦
2020-07-25
5 分钟 (外卖自取)
2020-07-25 151 浏览
喺正新寶戲院隔離開咗間新嘅北海道蛋糕店🍰每次行過搭車都聞到好香,今日一於買晒返屋企食,自從疫情,避免出街,買外賣返屋企食就最好不過😝呢度既蛋糕仲會有時間表列出幾時出爐🥳🥳🔺酸乳酪芝士批😍酸酸甜甜,特別開胃,酸甜的平衡剛剛好😊又唔會遮蓋左芝士嘅味道,幾鍾意呢個味道🤩🔺芝士鮮奶撻,撞正出爐時間,熱辣辣真係超吸引,入面既芝士鮮奶好滑,啲牛奶係用北海道牛奶整嘅🤩而芝士味好濃, 完全係我既最愛😳🔺 富士蘋果金寶撻,讓人幸福無比的味道🤟🏻酥皮焗得好脆,配上清甜嘅蘋果饀,蘋果饀係炒軟左,特別清甜,再拎去焗,一軟一脆既感覺,好著❤️🔺錦爽流心芝士雞批,鬆化的批皮配上雞肉,重點係流心芝士,簡直係靈魂之處,外脆肉嫩很好吃,第一次食表示好有驚喜🥳🔺鮮芒果吉士焗雪山 ,藍莓吉士焗雪山,蛋黃用黎做吉士醬,蛋白就用來做雪山,啲蛋白口感好似棉花,吉士醬甜甜的,蛋白打出黎既雪山好有口感,而且一啲都唔甜❤️🔺鮮忌廉吉士泡芙,烤好的泡芙蓬鬆脹起,中間填入奶油餡,鬆脆嘅泡芙皮再加上香滑嘅忌廉,外脆內滑,口感好得意,成件事好有層次🤟🏻🔺宇治抹茶朱古力蛋糕,係每日限定嘅蛋糕🎂抹茶同朱古力嘅組合真係魅力沒法擋啊😍 抹茶味香濃而帶點回

🔺宇治抹茶朱古力蛋糕,係每日限定嘅蛋糕🎂抹茶同朱古力嘅組合真係魅力沒法擋啊😍 抹茶味香濃而帶點回甘,配上朱古力🍫既甜美,啱啱好中和晒,唔會過甜,有點像軟身布朗尼既質感,食落去好鬆軟,果然係招牌貨色🤟🏻🤟🏻

2020-07-23
下午茶
無意中經過這間餅店,被香噴噴的蛋糕香味吸引了過去,眼見鋪頭是售賣蛋糕和批類為主,仔細一看,原來鋪頭的蛋糕都是由日本直送原材料在現場製造的,剛巧遇正開店優惠有八折,即時買來些試吓!椰汁斑蘭古早味蛋糕($100),清新的斑蘭綠色,睇落好吸引,帶回家還是暖粒粒的,口感鬆軟,帶着淡淡椰汁、斑蘭香味。錦爽流心芝士雞批($20),配搭十分吸引,芝士雞批裏邊有雞肉、蘑菇、火腿,口感有點似卡邦尼。富士蘋果金寶撻($25),見到呢個甜品二話不說即買,香甜的富士蘋果配上金寶脆脆,入口鬆化而香脆。酸乳酪芝士批($20),食得出落料好足,酸乳酪同芝士的比例剛剛好,不會黏口。芝士鮮奶撻($15),芝士味濃郁,但又不掩蓋鮮奶的味道,口感細滑,配上曲奇皮,一個字,正!藍莓吉士焗雪山($25),Creamy的吉士醬與藍莓醬,擦出了奇妙的火花。還有草莓吉士焗雪山($25),換上了草莓醬,酸酸甜甜,頂頭仲有粒士多啤梨添。鮮忌廉吉士泡芙($25),看似簡單,但泡芙做得好鬆脆,夾著忌廉和吉士醬,口感極有層次。當日買到返屋企,旋即被屋企人秒殺,大家都讚賣相靚,好食同埋價錢合理,仲話如果用來做散水餅一流添😆😋

外卖自取
  • 酸乳酪芝士批
  • 椰汁斑蘭古早味蛋糕
2020-07-21 258 浏览
流心芝士蛋糕($100)雖然新開張,但成日都好長龍,之前想買過好幾次,次次都賣晒,今日終於買到,掙扎咗一陣究竟試原味定係流行芝士,最後老闆就推介我試流心芝士....蛋糕上面加左少少芝士去焗,賣相真係好吸引,味道一啲都唔會失望,蛋糕好香軟,好香蛋味,蛋糕中間有勁多芝士醬,一切就流心,芝士濃稠度控制得十分好,拉絲&慢慢流出黎,芝士鹹度好好,唔會搶咗蛋糕本身嘅香味,但係有增加層次感,超級加分,大大滿足今日仲試食左紅豆綠茶朱古力蛋糕,都好好味,老闆話星期三正式推出,下次會試試其他口味
流心芝士蛋糕($100)