睇黃飛鴻有個十三姨,粉嶺都有個十三姨,講緊嘅係食酸菜魚。話說團年飯去咗姊妹屋企食酸菜魚,就喺佢屋企樓下,裝修光猛時尚,卡位坐得好舒服。睇Menu主推 冒粉、烤魚、夫妻肺片、酸菜魚、川菜,小食飲品都好多選擇。晚市自選2人套餐二人套餐實在太抵食,一班人聚會可以叫個套餐再加啲小食,奉送珍珠米飯,男士食到飽飽。招牌十三姨酸菜魚招牌菜酸菜魚香氣和口感都非常出眾,魚肉煮得軟綿綿,雪白嫩滑,配料有紅薯粉,口感煙韌,酸菜好吃,湯底濃郁,絕對是一道令人愉悅嘅主食選擇。紅燒牛腩這裏的紅燒牛腩以獨特的風格,先吃數口牛腩香味,配搭米飯香熱,更能嚐清紅燒醬汁的香味。如果你想嚐一嚐美味牛腩,大而肉厚,粑糯入味,香辣鮮香。秘制雞翼雞翼炸得好香口,皮脆肉嫩又多汁,味道都唔錯,可以一試。手撕雞涼粉手撕雞嫩滑香口,椒麻味道濃郁,麻辣香、雞又滑。涼粉類似川北涼粉,口感綿軟爽滑,搭配嫩滑雞絲,一種涼爽的口感,辣味強勁。椒鹽小酥肉(辣)椒鹽小酥肉,香氣四溢,酥脆可口,這裡的用餐體驗不僅能夠讓人品味到豐富的美食,更能夠讓人沉醉於濃厚的川菜氛圍中。小鍋米線餐$48(米線+3款配料)米線辣湯,配料有腩肉,滑牛肉,手工抄手。我特別喜歡
晚市自選2人套餐
紅燒牛腩
秘制雞翼
雞翼炸得好香口,皮脆肉嫩又多汁,味道都唔錯,可以一試。
手撕雞涼粉
椒鹽小酥肉(辣)
小鍋米線餐$48(米線+3款配料)
米線辣湯,配料有腩肉,滑牛肉,手工抄手。我特別喜歡傳統米線美食,能在這裡找到滿足。
擂椒松花皮蛋(辣)
小食加配了擂椒松花皮蛋,辣味正常發揮,皮蛋的醬汁惹味,值得一試,性價比高。
蕃茄牛肉
唔吃辣的朋友,還可以吃鑊氣小菜,蕃茄牛肉充滿著老香港既懷舊風味,加入了各種新鮮的蔬菜和香料,讓牛肉吸收了所有的美味。
紅糖滋粑(4件)
最後享受特色甜品,紅糖滋粑絕對是不容錯過的選擇。
桂花冰粉
質感實身,保持到滑溜溜的質感,味道酸酸甜甜,還有很香的桂花味。
冷泡桂花烏龍茶
豆漿
庆祝纪念
团年饭
  • 招牌十三姨酸菜魚
  • 擂椒松花皮蛋
2024-01-31 77 浏览
到粉嶺逛街,晚飯時間看到這一間酸菜魚店,剛好想吃川菜,便和家人進去點了他們招牌的酸菜口味的烤魚,原條的份量非常之多,內裏的配料有大量的芽菜,萵筍和蓮藕,入口酸湯味道濃郁,另外魚肉十分嫩滑少骨,此外他們還贈送川北涼粉,入口味道正宗,充滿麻香的醬汁沾滿每一條兩份天氣寒冷,剛好餐廳有提供羊腩煲亦嘗試一下,味道同樣驚喜,醬汁的味道十分濃郁,羊肉肥瘦適中,連皮的部份入口爽彈肉香濃,不比普通的廣東菜餐廳遜色飯後點了兩度甜品,紅糖糍粑和桂花冰粉,味道同樣正宗,甜度不過太重,入口清新,適合飯後品嚐的甜品

2024-01-21 60 浏览
分量好大既四川菜。兩人套餐三個人食都好飽。冷盤同主菜都好好味。椒麻雞、酸菜魚都好正宗。番茄湯底有少少微辣但都好好味。烤魚分量都好大,可以夠3-4人share。CP非常高。
烤魚分量都好大,可以夠3-4人share。CP非常高。
2024-01-14
用餐时段
  • 招牌十三姨酸菜魚
  • 擂椒松花皮蛋
  • 椒麻雞
探尋粉嶺美食,好彩捕到這個新起之秀 — 十三姨酸菜魚!裏面咁大張桌,夠曬貼心!點招牌酸菜魚,勁驚喜!水晶粉緞滑,魚塊呢,鮮嫩得滯,每一口喺舌尖都係一陣酸香刺激,着實令人垂涎😚!哥三個小食篇幅,就揀咗青瓜、茄子同口水雞。青瓜脆爽,啖啖爽口,茄子做得軟綿入味,而家掛念緊嗰個口水雞,辣中帶香嗰種開胃,實在係想即刻再嚟一轉🔥。飲品上,清新冷泡茶同大餐夾硬正!特別心水個糍粑,脆皮甜餡,好似食緊甜蜜蜜嘅戀愛,哎吔,幸福得滯哂😉!來過好多次都尋不到嘅滋味,喺十三姨終於攞捏到!佢哋嘅酸菜魚,簡直就係酸鮮平衡嘅典範。呢個地方,值得推介俾啲搵平民美食朋友,下次探隊,必定再嚟!👍🏻

2024-01-09 71 浏览
今日口痕想食酸菜魚去咗朋友推薦呢間餐廳😍酸菜魚好出色又好抵食😆.💎 $288 巴蜀烤魚 - 原條烤魚 (鉗魚 - 酸菜味小辣)(配時蔬及川北涼粉一份)以鉗魚為主要食材經過烤製後肉質鮮嫩多汁😆魚肉搭配酸菜既酸爽同微辣的味道帶黎左一種口感豐富且風味獨特既滋味每一啖都能品味到魚肉既鮮甜同酸菜既微辣叫人回味無窮搭配埋時蔬同川北涼粉😋更增加左整道菜既營養價值同口感層次時蔬既新鮮度同清爽口感同烤魚既香氣相互融合帶黎左一種平衡既味道😍.💎$98 秘製家常羊腩煲(配田園時蔬)羊腩經過長時間既燉煮肉質變得鮮嫩多汁每一啖都能感受到肉既柔軟同肉汁既濃郁湯汁以秘製既調味料烹調而成😍帶黎一種濃郁既口感搭配埋田園時蔬增添左菜餚既口感層次🥳💎$48 (配料) 滑雞件滑雞件好新鮮肉質鮮嫩多汁食完烤魚後打邊爐好合適😆.💎$28 (配料) 鮮腐竹鮮腐竹有豐富既口感吸收左湯底味道後增添左菜餚既口感層次😍.💎$22 (配料) 金菇金菇質地脆嫩搭配其他食材一齊食都好夾增添一種獨特既口感🥳.💎$22 (配料) 水晶粉水晶粉帶黎清爽既口感同獨特既彈性好有咬口😍.💎$28 十三姨秘製雞翼 (5隻)十三姨秘製雞翼經過精心調味同烹調帶黎
今日口痕想食酸菜魚
去咗朋友推薦呢間餐廳😍
酸菜魚好出色
又好抵食😆

(配時蔬及川北涼粉一份)

以鉗魚為主要食材

💎$22 (配料) 水晶粉
水晶粉帶黎清爽既口感
同獨特既彈性
好有咬口😍
💎$28 十三姨秘製雞翼 (5隻)

十三姨秘製雞翼經過精心調味同烹調

💎+$7 熱百香果蜜
百香果蜜散發住濃郁既果香同甜味
入口好滋潤😆
2024-01-07 61 浏览
六個人晏就叫左個麻辣烤魚同一隻雞煲雞煲198🐓 烤魚都係百零蚊二個都會跟涼粉同一碟娃娃菜 雞煲佢同出面唔同 因為佢係汁比較多係直接俾你打邊爐果隻😂同我期望有啲唔同基本都幾香但雞我個人覺得有啲重手咸左啲(´▽`)都係果句 我食嘢比較淡味 個個口味唔同烤魚今次揀左麻辣豆花味🤣真係幾香未滾就夾左啲魚皮但豆腐佢係揀左布豆腐 所以唔係好滑希望下次可以轉用其他豆腐成件事會好好多魚同樣先煎炸再上 但肉唔會太老仲幾滑配料都幾多有炸黃豆 薯片 蓮藕 勁多大豆芽但之前我印象中係有薯粉🤔但今次無 又可能係我記錯我點會影埋碗飯 係因為我真係估唔到佢會用珍珠米😂😂真係好少中式餐廳會用珍珠米珍珠米真係幾好食 有咬口 😂我覺得幾有誠意雖然唔記得咗幾錢 ( ・᷄ὢ・᷅ )我打依篇文時見到好多食評都話服務唔好/食物唔好 但我覺得食物咁嘅價錢都唔算差的確係雞煲真係有進步空間 又或者可能因為出面普遍嘅雞煲都係乾身食左先再落湯所以有差別*而服務度我覺得間鋪有個白衫應該係(經理/店長?)嘅姐姐幾好 我地食唔哂要拎走 佢幫我地入埋盒我地岩岩坐低諗食咩仲好有耐性咁介紹 又問我地啱唔啱食👍🏿 我好少讚好服務 間餐廳無收加一 我想俾貼士都
六個人晏就叫左個麻辣烤魚同一隻雞煲
雞煲198🐓 烤魚都係百零蚊
二個都會跟涼粉同一碟娃娃菜

雞煲佢同出面唔同 因為佢係汁比較多
係直接俾你打邊爐果隻😂同我期望有啲唔同
基本都幾香但雞我個人覺得有啲重手咸左啲(´▽`)
都係果句 我食嘢比較淡味 個個口味唔同

的確係雞煲真係有進步空間
又或者可能因為出面普遍嘅雞煲都係乾身食左先再落湯所以有差別

我地食唔哂要拎走 佢幫我地入埋盒
我地岩岩坐低諗食咩仲好有耐性咁介紹
又問我地啱唔啱食👍🏿 我好少讚好服務 間餐廳無收加一 我想俾貼士都無箱俾我入
依餐飯食得好開心又覺得超抵 成張單五舊水
😝公司應該要好好表揚下店長姐姐
2023-12-15 72 浏览
原來粉嶺中心有十三姨,真的被他們的價格和份量給驚艷到了!不僅食物好吃,而且價格划算,$600內竟然可以吃到四人份量,真是超值!菜燻香樟茶鴨絕對是必點之一。這道菜色香味俱佳,鴨肉的口感好脆,有樟茶的香氣👍🏻接下來,啖啖無骨雞配椒麻汁。雞肉鮮嫩多汁,醬汁多而非常開胃🤤其中一小食是我最愛的,野山椒泡鳯爪,味道超辣。辣度超過了一般人的想像,同時也保持了鳯爪本身的鮮美口感,讓人吃得辣辣爽口😆😆招牌十三姨酸菜魚套餐配幼薯粉也不錯。套餐可以加雞翼。酸菜魚的湯底酸辣可口,魚肉鮮嫩最後,還點了一隻重慶麻辣雞煲跟小食手拍酸辣青瓜。雞肉嫩滑入味,搭配各種香料和辣椒十分惹味。手拍酸辣青瓜則中和一下口感,清爽開胃。

2023-12-01 92 浏览
第2次食有咩驅使我要食第2次,係半價雞煲半隻雞半價$74另加青瓜小食再叫多個腩肉炒花菜配白飯重慶雞煲方面,無麻辣味,小辣亦都唔太覺得有辣而雞肉實,雞皮厚,完全唔夠入味腩肉炒花菜,啲花菜食落口,有好濃烈既薯條味不過可能佢個鍋上一手炒緊土豆絲卦而腩肉有啲好薄,所以炒到好似豬肉乾咁有啲又厚,唔太均勻白飯個人覺得偏濕,唔夠乾爽整體黎講,唔太合格不過佢服務還好
第2次食
有咩驅使我要食第2次,係半價雞煲
半隻雞半價$74
另加青瓜小食
再叫多個腩肉炒花菜配白飯
重慶雞煲方面,無麻辣味,小辣亦都唔太覺得有辣
而雞肉實,雞皮厚,完全唔夠入味
腩肉炒花菜,啲花菜食落口,有好濃烈既薯條味
不過可能佢個鍋上一手炒緊土豆絲卦
而腩肉有啲好薄,所以炒到好似豬肉乾咁
有啲又厚,唔太均勻
白飯個人覺得偏濕,唔夠乾爽
整體黎講,唔太合格
不過佢服務還好
2023-11-09 146 浏览
$99的雞煲用餐體驗卻成為了一場毫無滋味的噩夢。我選擇了他們推薦的招牌菜$99雞煲,但很遺憾地告訴你,這道菜給我留下的印象非常糟糕。它看起來是雞煲的顏色,但口感卻相當失望,而且調味非常平淡無味。我嘗試了幾口,感覺是食白切雞,真令人驚嘆,十分肯定沒有腌製過食物。總結而言,這次的用餐體驗令人失望至極。我對他們的食物品質和價值感到非常失望,如果係好食的比原價都冇問題,但用推廣價去呃人,絕對不會再次光顧。如果你想食雞煲,我強烈建議你遠離這家餐廳。
$99的雞煲用餐體驗卻成為了一場毫無滋味的噩夢。

2023-05-26 504 浏览
前幾日行過諗住入去食個Lunch,點知一入去完全冇服務,冇招呼,啲員工十問九唔應,態度極之懶散,食完嘢行去櫃檯俾錢,收銀阿姐好似唔願做咁,仲要係到口upup,俾面色你睇,好似你前世欠左佢,兼且用粗口罵客人,找錢當客人乞兒,一手將啲錢拍落張枱度🤨午餐價錢可接受,食物質素一般,都係連鎖餐廳嘅質素,所以都唔會有啲咩要求,不過真係貼錢買難受,唔會再有下次🤮👀終於知道點解咁多香港人寧願返大陸消費,香港飲食業啲服務態度真係要改善下🤥

2023-04-29 419 浏览
服務態度超差,一入門口,冇人理都算,同櫃檯嗰個人講「兩位」,冇反應!自己行入去,求其搵個位坐低咗啦,叫咗好耐冇人應,到終於有人應,行到埋嚟,同我講:有QR code落單喎,咁我諗住你都行咗埋嚟,咁會幫我落埋啦,佢冇理我!繼續講:用QR code落!後來又指示我地幫佢擺返好啲餐牌,本來都唔緊要既,但d語氣態度都係超級差!講下野食,叫咗酸菜魚米線、蕃茄牛肉麵,啲牛肉片片都好似有根,咬唔開,酸菜魚冇酸味,同埋啲魚超”鞋”!飲品叫酸梅湯、百香果蜜,都好甜,結果兩杯都只係飲咗幾啖就飲唔到落去。
自己行入去,求其搵個位坐低咗啦,

酸菜魚冇酸味,同埋啲魚超”鞋”!

飲品叫酸梅湯、百香果蜜,都好甜,
結果兩杯都只係飲咗幾啖就飲唔到落去。
2023-04-29
2023-04-26 348 浏览
突然想食酸菜魚,就揀咗十三姨第一次嚟食,入座嗰陣已經8點幾,所以冇乜客人叫咗一個二人餐👉🏻招牌十三姨酸菜魚 🐟~ 好大碗,估唔到咁大碗,我哋仲額外加咗士豆片同午餐肉,辣度我覺得啱啱好,但個酸度就淡左啲,整體上都系唔差嘅👉🏻嫩滑香口椒麻雞~呢嗰覺得麻麻地,不過雞都滑嘅,如果想食雞就唔建議叫呢樣啦🙅🏻‍♀️可以揀其他汁👉🏻十三姨秘製雞翼~雞翼炸得好香口,味道都唔錯,可以試試👉🏻擂椒松花皮蛋~皮蛋就正常發揮啦,嗰汁都系口水雞嗰個汁仲有跟兩杯飲品🥤同飯🍚總括來說都值得一試,性價比高👍🏻
突然想食酸菜魚,就揀咗十三姨
第一次嚟食,入座嗰陣已經8點幾,所以冇乜客人
叫咗一個二人餐

👉🏻十三姨秘製雞翼~雞翼炸得好香口,味道都唔錯,可以試試

👉🏻擂椒松花皮蛋~皮蛋就正常發揮啦,嗰汁都系口水雞嗰個汁

仲有跟兩杯飲品🥤同飯🍚
總括來說都值得一試,性價比高👍🏻

嫩滑香口椒麻雞
十三姨秘製雞翼
擂椒松花皮蛋

十三姨秘製雞翼
擂椒松花皮蛋
2023-04-09 342 浏览
通常都會去大陸食酸菜魚,偶然發現粉嶺有間酸菜魚就入去試吓。我覺得呢間餐廳嘅酸菜魚味道都唔錯,鱸魚都幾好味,佢亦可以俾你揀小辣中辣大辣,我哋先嘗試中辣,即係一般嘅辣,可以接受,不過如果你食唔到辣嘅話,可能真係需要小辣,或者可以將酸菜魚變成蕃茄味就唔會辣。反而令人失望嘅係佢嘅雞絲粉皮,竟然係麻辣嘅,但係Menu並冇寫係麻辣,我哋都唔喜歡麻辣嘅味道,所以最後都未能食晒成碟小食。有個清炒萵筍絲,味精實在太濃烈。如果大家喜歡食酸菜魚,我會介紹你主打酸菜魚四人份量。😊
有個清炒萵筍絲,味精實在太濃烈。
如果大家喜歡食酸菜魚,我會介紹你主打酸菜魚四人份量。😊
2023-04-09 196 浏览
今天外賣叫了乾煸四季豆飯及家常紅燒豆腐飯,兩個餸都同樣勁咸,咸到帶苦,食完真係有機會要洗腎,本來之前食過已經好一般,諗住俾多次機會佢,點知今次俾之前更差,不會再幫襯,正垃圾!
2023-04-09
外卖送餐
尋晚食咗2人酸菜鱼加個炒窩筍,窩筍味道不過不失不過酸菜魚就真係勁難食,先唔好講個湯,d酸菜竟然係淋嘅,好似豆腐咁!居然係淋嘅!真係出乎意料之外的奇怪,唔好食,魚份量好少,總之中大伏
尋晚食咗2人酸菜鱼加個炒窩筍,窩筍味道不過不失
的奇怪,唔好食,魚份量好少,總之中大伏