招聘中
$16,000-$19,000
月薪
薪金面议
4天前
餐厅: 千両 (德褔廣場1期)
资讯:

2024-10-28 90 浏览
原本係18號Farewell個同事兼波友,點知原來我嗰日放假響31號之前就約咗佢28號即係今日補數啦。本身18號食咗嘅其他朋友仔,佢哋都唔介意再join多一次。大家掉啲意見出嚟,大部份都係中菜,因為佢哋18號食咗西餐,我又麻麻哋中菜,所以我就提議食日本嘢啦。結果日本嘢勝出。打電話去book枱,點知佢話要會員先有得book原來會員都要分唔同等級,最低Level嘅八両會員冇得book ,後尾用盡人情牌先至book到。五個人當中,我揀咗一個比較貴嘅壽司set ($168)但係成個感覺都Grand好多喎另外有三位嗌咗同一款$148 壽司set。驟眼睇好似同我嗰個set差唔多,不過分別在細節囉。食嘅9款 壽司高下立見,我個款仲多咗茶碗蒸(你竟然有粒帶子響入面我覺得好鮮甜)我嘅九款壽司當中 九宮格中間位係Tolo壽司 另外仲有我最鍾意嘅左口魚裙邊、帶子、吞拿魚蓉等等,絕對冇普通嗰啲玉子/三文魚等等所以真係一分錢一分貨囉。而另外嗰位就嗌咗份樣樣有啲嘅set:包括普通版壽司、烏冬同埋炸物。坦白講,我已經好耐冇嗌過呢一種款式嘅set !因為食咗咁多年嘢,我都係覺得最緊要精!在意想唔到嘅係每一個人嘅set

所以真係一分錢一分貨囉。

在意想唔到嘅係每一個人嘅set都包括咗一個小食- 南瓜。估唔到簡簡單單都咁好味。

其實我有啲唔好意思,我係識最貴set嘅唯一一個人,但係最終大家平均圍咗條數就算。我知道其中有一個人有啲意見,我暗暗地等佢俾少幾蚊,希望佢唔好介意啦。

九宮格壽司set
九宮格壽司set
2024-05-08 457 浏览
全部都係牛筋,Un 過你條命,多脂肪,冇乜牛肉。醬油味過重,蓋過曬的牛肉味,沙律菜似梅菜,唔新鮮,好似擺咗好奈,唯一正常係麵豉湯。唔其他就係垃圾。終於明白咁多朋友點解要返國內搵食。香港飲食終結!
2024-05-05 455 浏览
晚上同老婆進餐,點了魚生,壽司,炸物等等,發覺用料跟元氣分別不大,最貴的拖羅也不太新鮮,而且小孩不停喧嘩,根本沒法靜下來吃飯,亦沒有人勸阻,相當難受嘈吵。消費了800以上也吃不飽,卻換來一肚子氣,而且回家後腸胃炎了一星期以上。以後不會再光顧。整體服務其實不算差,但食物質素真的不配這價錢,魚生最緊要新鮮,連這基本也做不到,壽司也是粗製濫造,只有刀工10分好,每片魚生都薄到透明,連爭鮮也不如,吃過其他分店,暫時這間最差。

今晚去德福專門店攞按摩器,順道同老公拍拖行下街入年貨送禮,當然係德福醫埋肚仔。近排食中菜比較多,所以今晚想試下日本菜。見這間千両足夠寧靜,決定試試。打開餐牌,坦白講 無咩驚喜,咁就唯有隨便點幾個比較想食的。千両的光線比較暗,卡位餐桌大,2人用餐十分寬敞。冰見牛肉烏冬$60細細碗,湯底清,所以牛肉味比較特出,烏冬質感滑,熱食推介特選刺身拼盤$2867款海鮮,質素一般,除左帶子,其他都唔太鮮味,三文魚有筋鐵板牛油粟米$38好香,無燒焦,但牛油太多,有點膩特選壽司拼盤$23510件不同款式壽司,魚生都係唔夠新鮮餐點沒有驚喜,食物質素一般,個人認為這個定價應有更好的質素,所以可以不試。💟🩷必須推陳出新,方能成功留住食客💟❤️ 留港消費,幫助香港💋

咁就唯有隨便點幾個比較想食的。

千両的光線比較暗,卡位餐桌大,2人用餐十分寬敞。

冰見牛肉烏冬$60
細細碗,湯底清,所以牛肉味比較特出,烏冬質感滑,
熱食推介

特選刺身拼盤$286
7款海鮮,質素一般,除左帶子,其他都唔太鮮味,
三文魚有筋

鐵板牛油粟米$38
好香,無燒焦,但牛油太多,有點膩

特選壽司拼盤$235
10件不同款式壽司,魚生都係唔夠新鮮

💟🩷必須推陳出新,方能成功留住食客💟❤️

留港消費,幫助香港💋
2023-10-28 1164 浏览
今日同朋友去咗德福廣場嘅千両食lunch,lunch set做到下午5點半,平日嘅下午兩點幾唔算多人,我哋唔使等位就入得,呢間餐廳座位闊落,環境都幾舒服。我哋嗌咗百両定食同埋炙燒壽司加牛肉烏冬定食。炙燒壽司加牛肉烏冬定食有四件壽司,包括炙燒三文魚腩、炙燒赤海蝦、炙燒帶子同炙燒鰻魚,全部隻燒完嘅壽司都好香口,赤海蝦同帶子仲有一陣好香嘅牛油味,食落都好新鮮爽口。牛肉烏冬個湯底清甜,牛肉送上枱嘅時候仲有少少生,但放咗一陣之後就比熱湯整熟咗,所以熟嘅程度拿捏得啱啱好,咬落去好腍同有牛味,烏冬就比較幼身,食落去口感幼滑。另外仲有芝麻餐醬生菜沙律同三件炸物,包括炸蝦同炸魚,炸到好香脆。百両定食有六件壽司,包括三文魚、蟹籽三文魚軍艦、天婦羅蝦卷、鯛魚同貝類,全部都幾新鮮,手握飯團大細適中。熱烏冬湯底清甜,充滿濃濃嘅木魚味,幼身嘅烏冬好彈牙。天婦羅炸物有三件,包括南瓜、番薯、大蝦,同埋芝麻醬生菜沙律。總括而言,呢兩個午市定食都算有水準同抵食!📍九龍灣偉業街33號德福廣場1期1樓F27號舖位置就腳:🍊🍊🍊🍊餐廳環境:🍊🍊🍊食物味道:🍊🍊🍊🍊整體CP值:🍊🍊🍊🍊

📍九龍灣偉業街33號德福廣場1期1樓F27號舖
炙燒壽司加牛肉烏冬定食
百両定食
炙燒壽司加牛肉烏冬定食
百両定食
用餐日子:平日晚餐磯煮野菌鮑魚$88:彈牙,配上日式醬汁,底部白蘿蔔煮得淋軟,有驚喜。味琳魚乾:剛燒起微暖,配上沙律醬,味道好夾。三文魚壽司三點$78:有辣味三文魚軍艦,普通三文魚及燒三文魚腩,食材新鮮兼紫菜脆口。赤海蝦壽司燒:夠大隻同新鮮,必叫。牛油果軟殼蟹卷$98:蟹炸得香脆可口,正常發揮。炙燒三文魚壽司$29 :一如既往既好食,燒得剛好。原條鰻魚壽司$72:冇骨,但醬汁唔夠入味,鰻魚味道普通。
用餐日子:平日晚餐

味琳魚乾:剛燒起微暖,配上沙律醬,味道好夾。

赤海蝦壽司燒:夠大隻同新鮮,必叫。

牛油果軟殼蟹卷$98:蟹炸得香脆可口,正常發揮。

炙燒三文魚壽司$29 :一如既往既好食,燒得剛好。

原條鰻魚壽司$72:冇骨,但醬汁唔夠入味,鰻魚味道普通。

2023-09-20 560 浏览
😎千両既食物質素每次都有保證,👄所以如果突然口痕痕想食壽司,都可以黎下🤣🦀日本松葉蟹迷你壽司飯($60)🦀🍚蟹肉鮮味,蟹膏味道濃郁,配上飯食係一種享受!🤏🏻但份量好迷你,兩啖就無左🤭🍤天婦羅蝦生春卷伴芒果($58)🍤🔥新鮮炸起熱辣辣既天婦羅蝦,👅夾埋煙煙韌韌既米紙食,口感係特別既!🤪🥑牛油果軟殼蟹卷($46)🥑🦪吉列蠔卷($28)🦪🙌🏻山葵三文魚手卷($22)🙌🏻🐂麵豉蘿蔔煮牛舌($46)🐂🛢️日式炸豆腐($28)🛢️😋總體 (味道, 性價比, 環境, 服務態度) : 8/10——————————————————————————————😎Sen-ryo’s food quality is above average, 👄it is a good option if you want to have some sushi or Japanese food 🤣🦀Snow crab meat with rice ($60)🦀🍚The crab meat is fresh and the crab paste taste rich and strong, which goes really wel

🦀日本松葉蟹迷你壽司飯($60)🦀

🍤天婦羅蝦生春卷伴芒果($58)🍤

🥑牛油果軟殼蟹卷($46)🥑

🦪吉列蠔卷($28)🦪

🙌🏻山葵三文魚手卷($22)🙌🏻

🐂麵豉蘿蔔煮牛舌($46)🐂
🛢️日式炸豆腐($28)🛢️

🍚The crab meat is fresh and the crab paste taste rich and strong, which goes really well with the rice! 🤏🏻But then the portion is small, it can be finished in 2 bites🤭

🍤Prawn tempura and mango spring roll ($58)🍤
🔥The prawn tempura is hot and springy while the rice paper is slight chewy, 👅the texture is novel and special when they are eaten together!🤪

🥑Soft Shell Crab and Avocado Roll ($46)🥑

🦪Deep-fried Hiroshima Oyster Roll ($28)🦪

🙌🏻Salmon Hand Roll ($22)🙌🏻

🐂Braised beef tongue and turnip ($46)🐂

🛢️Japanese Fried Tofu ($28)🛢️

😋Overall (Taste, CP value, Environment, Service): 8/10
今日老闆突然話請食Lunch要食千両😍倒核污水無阻我地食日本野🇯🇵好彩老闆有會員,12點預先係App拎飛先由公司出發去到門口岩岩好到我哋今日除左每人叫一個Set Lunch,老闆仲叫多碟刺身比我哋🥰我叫左十件直送魚鮮壽司定食 $148有一碗沙律同一碗味噌湯然後老闆再叫左個剌身材料新鮮,不過蝦好似無咩鮮甜味服務有待改善,因為我地落單都未落完,個服務員就走左去,想消費多啲都無機會,而且仲落錯單而且服務員唔會主動加茶,每次都要叫先加到茶,如果服務員唔夠,其實應該放個茶壺比每檯除左服務欠佳,餐廳環境都寬敞舒適希望佢哋可以改善下服務
今日老闆突然話請食Lunch要食千両😍
倒核污水無阻我地食日本野🇯🇵
好彩老闆有會員,12點預先係App拎飛先
由公司出發去到門口岩岩好到我哋

我叫左十件直送魚鮮壽司定食 $148
有一碗沙律同一碗味噌湯

然後老闆再叫左個剌身

材料新鮮,不過蝦好似無咩鮮甜味
除左服務欠佳,餐廳環境都寬敞舒適
希望佢哋可以改善下服務
2023-08-25
2023-05-21 980 浏览
2023.05.16 lunch呢一天未諗食咩,路過呢度,竟然未排長龍!諗住㩒飛,服務員即問bar 枱有冇問題,諗咗幾秒,好!佢個bar 枱幾好喎,唔多人坐之餘,仲要安排隔一個位先俾我哋坐低😃👍🏼跟住即刻睇餐牌,set lunch都同之前食有少少唔同咗,其實我哋都好易揀,生野唔食🤪所以叫咗燒汁澳洲和牛定食,同埋滑蛋吉列豬扒陶板燒定食😋 食物都算快到,和牛定食到先,賣相都好靚,睇落又豐富😋😋 即刻試食,好味喎,不過係呢度食親牛都比較油🫢 跟住到我個滑蛋吉列豬扒飯,又係好靚呀,好耐冇食呢款陶板燒吉列豬扒,我自己就鐘意食呢款多過就咁滑蛋豬,好味道呀!呢個定食收$98都算抵食😋👍🏼
2023.05.16 lunch

燒汁澳洲和牛定食
滑蛋吉列豬扒陶板燒定食
2023-05-18
$118.8 (午餐)
幸運的食到新鮮鹿兒島直送吞拿魚的極上鮮味 😃 吞拿魚解體表演將於5月11日及6月8日,分別於千両世紀廣場及美麗華分店舉辦。🥢 鹿兒島直送 中吞拿魚腩刺身Bluefin Tuna 清新好正!食完都仲有啲唔夠喉,好想食多次!😳🥢 海膽壽司鮮甜,入口即化,味道甘香唔腥。🥢 燒羊架配柚子胡椒 (紐西蘭)本身諗住冇咩期望 😂 但出奇地好食,有肉汁有肥膏 😳 但唔漏,加上柚子胡椒汁簡直冇得頂🥢 軟殼蟹牛油果沙律半日向夏沙律汁軟殼蟹好脆口,重有至愛牛油果,清新好味

🥢 鹿兒島直送 中吞拿魚腩刺身

🥢 海膽壽司
鮮甜,入口即化,味道甘香唔腥。

🥢 燒羊架配柚子胡椒 (紐西蘭)

🥢 軟殼蟹牛油果沙律半日向夏沙律汁
軟殼蟹好脆口,重有至愛牛油果,清新好味

2023-05-11
2023-02-27 878 浏览
作為壽司愛好者,千兩是連鎖日本料理裡面,心目中比較高級並且選擇豐富的了。主要是主要的商場裡都有,很方便,隨便吃吃就去元氣,想要一定的質素,食材豐富,用料更加講究,就會去千兩。當然資深日本料理愛好者可以略過了,去不到好的居酒屋的檔次,但Memu上面也有一些當造的日本飛機貨,有豐富的選擇。唯一體驗一般的就是本深色的菜單翻來翻去,總覺得不是很衛生,光線不好還要拿手機照,當然熟悉了Menu就可以忽略不計。
今次等我喺職人の鮨《豐洲試合》優勝作品之中嚟個大比拼先🤜🏻🤛🏻🔸吞拿魚手鞠壽司呢件壽司遠睇似粒和菓子近睇就認到係赤身 吞拿魚蓉 海膽 三文魚籽壽司外觀內涵兩者兼備🔸大吞拿魚腩 配 吞拿魚蓉大吞拿魚腩入口即浴以漬物點綴,有助中和油份蔥及芝麻則增添香味和口感🔸馬糞海膽配甜蝦 Menu 標示「日本直送海膽使用」海膽濃郁豐膄甜蝦鮮甜🔸真鯛胡麻醬油漬壽司入口即嚐到麻油香😌✨好特別✨有驚喜✨加上柚子點綴,令香氣同層次進一步提升🔸真鯛配鮟鰊魚肝 (日本產)鮟康魚肝口感綿滑真鯛肉質結實、味道鮮甜🔸墨魚配明太子 墨魚絲混和咸香微辣嘅明太子特別喜歡用嚟點綴嘅紫蘇菜 及 紫蘇花穗💐總結,呢6款職人の鮨都值得一試每件都好似一件小型藝術品~相機食先📸~特別喜歡”真鯛胡麻醬油漬”,麻香味特出,喺今次優勝作品大比拼之中,被列入我嘅encore item 💮 要趁佢期間限定食多幾次!😎

🔸吞拿魚手鞠壽司
呢件壽司遠睇似粒和菓子
近睇就認到係赤身 吞拿魚蓉 海膽 三文魚籽壽司
外觀內涵兩者兼備
吞拿魚手鞠壽司

🔸大吞拿魚腩 配 吞拿魚蓉
大吞拿魚腩入口即浴
以漬物點綴,有助中和油份
蔥及芝麻則增添香味和口感
大吞拿魚腩 配 吞拿魚蓉

🔸馬糞海膽配甜蝦
Menu 標示「日本直送海膽使用」
海膽濃郁豐膄
甜蝦鮮甜
馬糞海膽配甜蝦

🔸真鯛胡麻醬油漬
壽司入口即嚐到麻油香😌
✨好特別✨有驚喜✨
加上柚子點綴,令香氣同層次進一步提升
真鯛胡麻醬油漬

🔸真鯛配鮟鰊魚肝 (日本產)
鮟康魚肝口感綿滑
真鯛肉質結實、味道鮮甜
真鯛配鮟鰊魚肝

真鯛胡麻醬油漬
真鯛配鮟鰊魚肝
墨魚配明太子
2022-12-19 927 浏览
大型連鎖壽司店入面千両算係比較鍾意嘅一間,不過唔係每一間分店都有lunch set,今次見到九龍灣分店都要排隊,weekend lunch set都好抵食。我同朋友都係點咗壽司定食套餐,壽司望落去都新鮮,其中三款係炙燒,炙燒帶子同埋炙燒赤海蝦比較出色,食落去爽口帶點焦香,另外油甘魚壽司肥美,充滿光澤;加州卷內餡有蟹肉、小黃瓜、牛油果、美乃滋等等,外面一層包住蟹籽,飯粒鬆軟。跟餐有埋沙律同湯,沙律菜新鮮,加左少少芝麻汁。

跟餐有埋沙律同湯,沙律菜新鮮,加左少少芝麻汁。
午餐
2022-11-26 698 浏览
炙燒海鮮丼定食$188 👉🏻都好多款刺身 好豐富,件件刺身都好大件👍🏻👍🏻👍🏻 燒過嘅刺身油脂嘅香味好豐富 尤其是左口魚!另外重點左壽司🍣併盤 同埋串燒

另外重點左壽司🍣併盤 同埋串燒
2022-09-30 1003 浏览
今朝要去金鐘做嘢,乘機偷雞食埋lunch先返諗起之前曾經想去千両,不過因為放飯時間根本冇可能有位,今次仲唔順理成章早啲去攞位咩。結果我11:30已經到咗,應該啱啱開門。原來真係有人一開門就到。因為有限時我啲同事又未有咁早,我冇理由咁早入去等㗎嘛,諗住行開一陣再返嚟應該肯定重有位啦!已經懶醒目咁撳埋張飛,以為咁樣點都有張飛揸手。點知轉頭返去佢又話張飛已經過咗,要再從頭排過🤯第一輪啲人又已經坐滿晒,要等下一張walk-in 😩😮‍💨原來真係要咁辛苦。好彩喺佢哋未到之前已經入咗去坐,如果唔係真係樣衰到爆,專登早啲嚟都冇位。響刺身飯同壽司之間揀,我選擇咗前者,要係最貴嗰個set (其實都係爭$20姐)刺身飯感覺上比較精緻同份量少,啱晒我(其實個飯重可以偷一半走,同事but走咗兩匙,不過都唔係,其實食食吓,配埋刺身其實啱啱好)真係唔明係食壽司先會食到咁多飯😅😂睇相你就知點解佢會係最貴果個set. 大隻嘅牡丹蝦,有拖羅、三文魚、帶子同埋魷魚🦑。標榜係豐州魚市場嘅魚生,希望係真啦,坦白講點會食得出。另外同事個刺身定食賣相就好一般啦。😜而個壽司🍣set 我都覺得幾唔錯,好豐富,有火炙壽司款式,我都啱㗎

另外同事個刺身定食賣相就好一般啦。😜

而個壽司🍣set 我都覺得幾唔錯,好豐富,有火炙壽司款式,我都啱㗎喎,下次可以再試下。

壽司set
特上刺身set