2025-01-17
上班一族公司附近冇千両真係好少食lunch set , 印象中食過一次。上次唔使諗就配咖啡。由於今次早上已經飲咗兩杯咖啡,冇睇清楚成個餐牌個店員就要你落單,揀咗主食之後,問店員午市套餐包啲乜嘢飲品。佢淨係同我講:「加$10可以有凍茶或者咖啡」 大佬2樣都唔係我想點嘅,咁我咪問仲有冇其他,佢比個drinks menu 我乜都冇講🙄🙄🙄我再問:「lunch set 包d咩飲品」即時反白眼講多次:「加$10可以有凍茶或者咖啡」 我再問:「加$10可以有凍茶或者咖啡,咁唔加錢呢?」佢勁不耐煩,嫌我阻住佢咁答:「午市套餐只係加$10可以有凍茶或者咖啡」 大佬我唔係白癡,同一個答案唔使講三次我再問:「係咪即係唔午市套餐本身不包飲品?可以優惠價錢加$10有凍茶或者咖啡」 藐晒嘴咁話:「係」唔該係你講得唔清唔楚囉😡😡😡😡😡😡食到咁上下————-同一個侍應,問都冇問就收走咗我個份餐,大佬我哋share食,我前面嗰份食完啫。仲有一個餐都未食。收晒啲餐具都冇興趣再食落去🤬🤬🤬🤬🤬到想埋單,舉極手都冇人行埋嚟。終於另一個有禮貌少少有笑容嘅男侍應走埋嚟,佢叫我自己行出去埋單就可以㗎啦。跟住我話連落單紙都冇,行出
佢淨係同我講:「加$10可以有凍茶或者咖啡」
大佬2樣都唔係我想點嘅,咁我咪問仲有冇其他,
佢比個drinks menu 我乜都冇講🙄🙄🙄
我再問:「lunch set 包d咩飲品」
即時反白眼講多次:「加$10可以有凍茶或者咖啡」
我再問:「加$10可以有凍茶或者咖啡,咁唔加錢呢?」
大佬我唔係白癡,同一個答案唔使講三次
藐晒嘴咁話:「係」
唔該係你講得唔清唔楚囉😡😡😡😡😡😡
食到咁上下————-
到想埋單,舉極手都冇人行埋嚟。終於另一個有禮貌少少有笑容嘅男侍應走埋嚟,佢叫我自己行出去埋單就可以㗎啦。跟住我話連落單紙都冇,行出去點埋單,佢立即比返張落單紙俾我。
到行出去埋單嘅時候,又見返嗰個女侍應收錢。比完錢之後仲送我一個木無表情嘅面目。認真的我同佢雙目雙對,佢個樣同擘大眼嘅死人冇分別。真係完完全全冇表情,我唯有望吓佢個名牌,唔開名啊不過原來佢係經理級🙈🙈🙈真係好難想像服務性行業可以擺呢個樣出嚟。Manager都可以咁嘅態度,香港經濟真係多謝晒你。
講真成餐飯裏面,我都冇對店員表示過不滿。亦都即場有任何胡鬧,只係食完𢓭嘅小小分享。🥲🥲🥲🥲