2022-11-23 391 浏览
入秋後總是想吃暖胃又飽肚的早餐,華御結的自選御結套餐正是個好選擇🤩御結配搭湯品,既健康又含豐富營養,在秋冬季節為食客送上一點滋潤❤️🔸自選御結套餐($59/3個)➰$18以上御結需補差額🍙御結:🦐和風蝦沙律華御結嚴選新鮮爽脆蝦肉,再將鮮蝦切成一口大小💋混合自家調味的蛋黃沙律醬,製作出和風蝦沙律御結,口感清新且風味十足,相當有驚喜😋🥩本格和風燒牛肉以日本關東風烹調的燒牛肉作餡料,牛肉嫩滑多汁,帶有濃香牛肉鮮味🐄配上特製醬汁更是芳香冶味,與香甜軟糯的米飯成為絕配,誠意推介👍🏻🐟照燒挪威鯖魚扒 (他他醬風味)珍寶系列,特選公認品質極高的挪威產鯖魚,不但肉質特別嫩滑可口,而且富含Omega-3不飽和脂肪,有營健康💁🏻‍♀️配上特製他他醬製成獨特的口味,滋味無窮🎊🫕「秋冬之選」全新登場日式人氣湯品:🥛和風骨膠原雞丸豆乳湯豆乳湯採用2倍以上的100%日本豆乳製造,豆味濃郁香滑🫘再配以日本九州產雞肉混合蔬菜做成的軟嫩多汁雞肉丸,令人相當滿足💕🍅6種野菜鹽麴番茄濃湯濃湯為100%全素,無添加動物性食材,素食者也適合享用🤘🏻用上六種蔬菜原料如蕃茄、洋蔥、甘筍等製成,並加入日本大麥,口感煙韌,纖維豐富🥳再以昆

🔸自選御結套餐($59/3個)
➰$18以上御結需補差額

🍙御結:

🦐和風蝦沙律

🥩本格和風燒牛肉

🐟照燒挪威鯖魚扒 (他他醬風味)

🫕「秋冬之選」全新登場日式人氣湯品:

🥛和風骨膠原雞丸豆乳湯

🍅6種野菜鹽麴番茄濃湯
濃湯為100%全素,無添加動物性食材,素食者也適合享用🤘🏻用上六種蔬菜原料如蕃茄、洋蔥、甘筍等製成,並加入日本大麥,口感煙韌,纖維豐富🥳再以昆布湯底和發酵調味料鹽麴提味,味道更為突出💫

🌽和風粟米牛乳濃湯
湯品以日式鰹魚湯作基底調配提鮮🐠選用歐洲全脂牛奶,增添牛奶風味,湯底口感亦比以前更香濃滑順👄另加入粟米蓉和粒粒香甜粟米,令湯品更有口感🗯

🌟滋味回贈大賞
由即日至12月31日,顧客凡惠顧滿$40,即可獲印花卡1張及印花2個。持有印花卡之顧客每惠顧滿$20,即可獲印花1個;集齊印花10個可免費獲贈任何自選御結1件。

🌟自選御結套餐
凡購買御結,即可以最低$5品嚐新推出日式湯品。
2022-11-17 110 浏览
什麼升级版呀?真升級定真降级呀?價就加咗價~,加左成五蚊嘅價錢,份量呢,個湯減半由430ml變咗250ml都唔知有冇。豆乳湯雞肉丸難食,啲菜係黃晒㗎。素菜湯淡晒,幾時先還我哋舊版本。以前一個星期三餐當減肥餐輕食。而家嘅份量直頭係唔覺飽。食完好似無食咁,一個普通套餐都要成51蚊,變相即係要買多個飯糰即係叫用多10幾蚊。其實明顯係降級咗。幾時先至有改善。社交平台留言一概唔理。所有人評論一致,我諗真係罷食了。
2022-11-17
2021-12-19 298 浏览
經常食滯咗搞到第二日冇乜胃口食嘢🙈但始終唔食嘢對身體唔係咁好😅呢啲情況下,華御結飯團🍙就係我嘅輕食午餐首選🌟🌟辛口明太子微辣又濃郁嘅明太子鮮味,配埋飯食,惹味又好食!🤤🌟流心濃香蛋黃味道如其名😂,真係好香蛋黃味🍳呢幾年華御結嘅出現,將日本🇯🇵飯團嘅味道帶嚟香港大家唔洗再硬食便利店啲難食飯團🤮唯一唔好嘅就係價錢偏貴💸買兩個夠你食過茶記午餐如果可以做到日本嘅價錢就Perfect啦(雖然都冇乜可能🥲)————————————————————

經常食滯咗搞到第二日冇乜胃口食嘢🙈
但始終唔食嘢對身體唔係咁好😅
呢啲情況下,華御結飯團🍙就係我嘅輕食午餐首選🌟

🌟辛口明太子
微辣又濃郁嘅明太子鮮味,配埋飯食,惹味又好食!🤤

🌟流心濃香蛋黃
味道如其名😂,真係好香蛋黃味🍳

呢幾年華御結嘅出現,將日本🇯🇵飯團嘅味道帶嚟香港
大家唔洗再硬食便利店啲難食飯團🤮
唯一唔好嘅就係價錢偏貴💸
買兩個夠你食過茶記午餐

——————————

——————————
  • 辛口明太子
  • 流心濃香蛋黃
2019-11-13 1049 浏览
起初經過呢間鋪頭都係睇下無幫襯,唔明點解咁普通既飯團要賣成 $17 蚊咁貴,七仔果啲都係 $10 蚊左右,有一日心血來潮就試吓,點知食完真係返唔到轉頭 😍 呢家每次行街見到佢我都會去幫襯下,無論係點都會外賣兩,三個飯團返屋企慢慢歎。叫咗 Set A 自選御結套餐,自選 $17 飯團 2 個配自家製濃湯 1 份。自選御結套餐 ($44) : 揀咗和風豆乳骨膠原雞湯同兩個明太子沙律飯團 ; 湯既味道有啲似咸味既腐竹湯,不過見套餐都係加 $8 蚊所以就試下,如果單買就一定唔會買因爲唔值 😝 飯團啲飯粒粒都好飽滿,而且濕濕地幾有咬口,就算係雪櫃放咗一晚都唔會變乾呢下先抵讚 👍🏻 明太子沙律醬甜甜地真係超級正,呢個飯團 CP 價真係超高。
2018-05-27 942 浏览
有驚喜的厥餅👍🏻👍🏻....話說今日太早食晚飯所以行左陣街已經有啲肚餓既感覺咁岩經過華御結個凍櫃放左好多盒抺茶黑蜜厥餅每一盒個樣都好吸引於是就買左一盒諗住試試佢🤔🤔不過其實$30咁細盒真係有啲貴都係為食忍唔住😂😂打開個盒開頭以為係中伏因為佢個面原來只係一層紙而唔係舖滿抺茶粉既厥餅本人撕開張紙見到得6舊仔真係有啲中伏既感覺㗎不過買左無計啦🤷🏻‍♂️🤷🏻‍♂️但係食落真係超驚喜一咬落去果下有種爆醬既感覺黑蜜爆到成個口腔都係而且佢唔會太甜加埋面果啲抺茶粉真係好好食唯一要挑剔係佢唔夠硬硬少少口感更佳雖然有啲貴但值得一試👍🏻👍🏻👍🏻
有驚喜的厥餅👍🏻👍🏻
雖然有啲貴
但值得一試👍🏻👍🏻👍🏻
  • 抺茶黑蜜厥餅
2018-04-06 760 浏览
本身對飯團都冇乜太大興趣,除左日本便利店有隻流心蛋果啲。響香港食飯團多數都係因為太夜,又有啲肚餓,所以響便利店買黎食。其實響便利店都預左質素麻麻,雖然呢幾年進步左好多,但始終舊飯都係好凍硬到死。而華御結呢,係有一日有少少餓但又未到晚飯時間,所以去左買佢地既飯團。每件都係十幾蚊,貴爭鮮少少但感覺高質好多咁。今次食左個蒲汁三文魚飯團,出奇地好食喎,一直覺得入面會係干爭爭,但反而佢地個三文魚好肥美,好多汁,多到啲飯都有少少汁,好味。飯方便呢,係唔硬,不過冇乜味,又唔酸,佢又冇比豉油果啲,所以除左中間有三文魚果part,其他位有少少淡。不過整體都係好味既。最後想講下佢個包裝,佢教人由中間開始打開,然後左右向兩邊拉開,咁個紫菜就包到舊飯。我想講間直玩死自己,佢個紫菜太新鮮太脆,我一拉開,塊紫菜就粉碎左,然後又好難拉喎個包裝,我有幾啖係食完飯先食紫菜。
本身對飯團都冇乜太大興趣,除左日本便利店有隻流心蛋果啲。

2018-04-06
今天真的很肚餓,無奈遇上午市高峰期,很多餐廳都客滿。豆丁飢腸轆轆,也不想浪費時間,唯有先買點小食充飢。看到這家日式飯糰外賣店,食飯有米氣,夠正氣。米/飯對腸胃刺激較少,即是母親大人所講的<正氣的食物>。加上每件獨立包裝,方便食用。櫃內有很多款的飯糰,最後選了辛口明太子御結,豆丁則選了肉類系列~和風牛肉御結。  辛口明太子御結   手感 小小的御結/飯糰很實在,很墜手。先按指示拉開包裝。    口感鬆軟的米粒,粒粒分明,不算太粘。而明太子鹹鮮的風味,配味道平實的白飯,真一流。 其實清淡的白米飯,配上各種食材,很和諧。可能這就是<君子和而不同>。  與豆丁食飽過後,要向下一個目的地出發了!
今天真的很肚餓,無奈遇上午市高峰期,很多餐廳都客滿。
豆丁飢腸轆轆,也不想浪費時間,唯有先買點小食充飢。
看到這家日式飯糰外賣店,食飯有米氣,夠正氣。
米/飯對腸胃刺激較少,即是母親大人所講的<正氣的食物>。
加上每件獨立包裝,方便食用。
本格和風燒牛肉御結
櫃內有很多款的飯糰,最後選了辛口明太子御結,
豆丁則選了肉類系列~和風牛肉御結。
手感
小小的御結/飯糰很實在,很墜手。
先按指示拉開包裝。
口感
鬆軟的米粒,粒粒分明,不算太粘。
而明太子鹹鮮的風味,配味道平實的白飯,真一流。
其實清淡的白米飯,配上各種食材,很和諧。
可能這就是<君子和而不同>。
與豆丁食飽過後,要向下一個目的地出發了!
2017-08-13 611 浏览
I love Okinawan food so got the Mozuku seaweed in Shikuwasa citrus vinegar.The texture is a bit like soft glass vermicelli but slightly chewier and viscous.As for the taste, it was flavoured in citrus vinegar so it was very refreshing.The seaweed is extremely tangled so you end up with a mouthful!While I was choosing what to get, I was quite shocked some mmaaiinnlanders were opening the boxes and smelling them which is not hygienic!

2017-06-03 607 浏览
每次經過鑽石山廣場的華御結,總被那些排列得整整的飯糰吸引著。昨天經過時,剛下班,非常肚餓,眼見有幾名太太大量入貨,我終於抵不住誘惑,決定買兩個飯糰。特別喜愛明太子的我,平時會要明太子沙律,或辛辣明太子的。但昨天見到有新的香烤明太子口味,急不及待試試。另外,我還給老公挑了一個北海道產鮭魚飯糰。飯御華結飯糰的紫菜非常乾爽,脆卜卜。至於米飯,則是日本直送,粒粒珍珠飯晶瑩剔透,飯香十足。明太子依然充滿鹹香,沒想到香烤明太子非常爽脆,突出了明太子的質感。可是我認為這款香烤明太子口味,很乾身,如果喜歡較濕飯糰的朋友,未必喜歡。至於北海道產鮭魚口味,鮭魚份量十足,大片大大片的,同樣充滿鹹香,不過也是比較乾身。兩個飯糰分別都是16元 ,我買了兩個總共32元。店員很醒目提醒我,只要多加6元,可轉套餐,購買湯品。只是我有點趕時間,沒有選購,下次有時間 一定會試試。

2017-05-27 448 浏览
放左工後, 心思思想食日式飯糰。 於是, 就去左鑽石山荷里活廣場新開無耐的"華御結"。飯糰的選擇非常多, 而且是使用日本米的。 還有每月限定的, 保證百食不厭。飯糰雪櫃衛生好好, 可放心食用。 而且貨源充足, 定時會再添新的飯糰, 做法非常正確, 抵讚。除了飯糰外, 還有一點日式便當/輕食/手卷/自家製濃湯, 而且仲可以配套餐的。而我今次買左個價值$38的套餐A(包括兩個飯糰加一碗細自家製濃湯)。 而飯糰的口味, 我選擇了"辛口明太子"和5月限定的"山葵蠑螺"; 自家製濃湯都有兩個口味選擇, 就是"和風豆乳骨膠原雞湯(白湯)"和"野菜蕃茄濃湯(紅湯)", 而我選擇了紅湯。先評論食物方面:飯糰的日本米綿綿好香好易入口, 而紫菜非常脆。辛口明太子口味: 明太子好香好濃 有點辣 感覺與在日本時食的飯糰口味相同。山葵蠑螺口味: 蠑螺爽口 味道較濃 山葵令飯糰再添一點香味。野菜蕃茄濃湯: 配料多 味道好濃好香。總結: 飯糰有日本的感覺, 紫菜好脆, 這方面抵讚, 口味選擇非常多, 價錢亦適中, 輕食首選。 而自家製濃湯好濃好香, 配料又多, 極為推介。
放左工後, 心思思想食日式飯糰
。 於是, 就去左鑽石山荷里活廣場新開無耐的"華御結"。

先評論食物方面:

飯糰的日本米綿綿好香好易入口, 而紫菜非常脆。
野菜蕃茄濃湯: 配料多 味道好濃好香。

。 而自家製濃湯好濃好香, 配料又多, 極為推介

2017-05-26
  • 野菜蕃茄濃湯
2017-03-12 501 浏览
呢兩日都到鑽石山荷里活廣場返工,呢到雖然都幾多野食,但價錢都比較貴小小,而且又冇得外賣。再加上夜晚約左人食飯又怕食太飽,只好搵下有冇咩小食可以食下。最後係商場行左一輪,發現左呢間賣飯團既店仔。賣既形式好似爭鮮咁,價錢合理,口味都好多選擇。而我今次第一次食揀左和風燒牛肉味$16。本來以為食落唔會太好食,點知食落好似食緊牛肉飯既感覺,飯團入面好足料。而且選用左日本米,食落粒粒分明,牛肉都好有味。搞到我食完一個仲心思思想食多個😂

2017-02-15 371 浏览
雖然好多日本野食既外賣店都有日式飯團賣,仲平過依間tim,但佢贏在高質素,款式亦同一款日本飯團好唔同。我最鐘意係流心玉子,因為係出面真係未試過,飯團嗌落去有流心效果,當下午茶岩岩好
2016-12-16 1312 浏览
在香港,越大型的商場,店舖安排變動就越大越頻密。商場管理層的租務安排越苛刻,租金加幅就越變本加厲,規模再大的集團連鎖食肆都隨時被逼走,轉眼間又有新食店進駐商場。就像九龍灣的德褔廣場,最近又大肆裝修翻新,商舖食肆又來個走馬燈,不斷來來去去,換個不停。又例如我常常都會提及的鑽石山荷里活廣場,最近又正在進行重大的改動。二樓抹手電梯旁邊本來有間很大的超級市場,後來被迫搬往四樓,原有舖位現在仍然空置,旁邊就開了一間店面很小的日式飯糰手卷店「華御結」。除了傳統日式飯糰跟手卷外,「華御結」還有大褔餅、抹茶蛋糕、蜂蜜蛋糕、自家製濃湯跟自家製的咖喱售賣。我在現場所見,兩款自家製的湯已率先售罄,兩款蛋糕跟雪櫃內的玉子燒、手卷和魚生亦已經賣出得七七八八,開售表現尚算不過不失。至於日式飯糰「米御結」和「手卷」,「米御結」還有很多不同口味和款式可供選擇。「華御結」真的有很多款口味的「米御結」飯糰,幸好荷里活廣場對我來說很就腳,交通又很方便。今次試完一款口味飯糰,下次再來試食其他款式。手卷方面就只能怪自己運滯,大部分口味都被掃光,只剩下一款口味給我,是「吞拿魚蓉手卷」。我只能安慰自己,起碼不會又復發「選擇困難症」

手卷方面就只能怪自己運滯,大部分口味都被掃光,只剩下一款口味給我,是「吞拿魚蓉手卷」。我只能安慰自己,起碼不會又復發「選擇困難症」,不幸中之大幸啊!
所以我選了「本格和風燒牛肉御結」和「吞拿魚蓉手卷」。其實店內的「米御結」飯糰還有很多款口味可供選擇,如高級三文魚、流心濃香蛋黃和明太子沙律。但是,我最後卻選擇了口味較濃的「本格和風燒牛肉」,如果有燒雞味的「米御結」飯糰就好了。
付款過後再取了一張宣傳單張看看,原來「華御結」還有很多不同口味的「米御結」可以選擇,當中「青森原粒帆立貝」和「燒鰻魚」我都很想試食,可惜我跟它們暫時未有緣份,惟有等下次再試試看吧。
一個飯糰加一個手卷,價錢是四十二元正。定價是否過高因人而異,我就認為「華御結」食品定價不算太離譜,但是如果可以提供折扣優惠的話,效果可能會更好。

我在光顧「華御結」之前我吃了少少東西,所以不算特別餓,只食飯糰和手卷其實已經夠飽肚有餘了。
回到家中,我才開始打開飯糰跟手卷的包裝紙,本格和風牛肉燒御結外表看似不算特別大個,不過摸上手質地又頗為結實,不曉得燒牛肉飯糰的味道濃不濃呢?
本格和風燒牛肉御結
咬了一口燒牛肉御結飯糰,立刻感受到和風燒牛肉的濃烈醬油味,燒牛肉餡料不算特別少,還稱得上是入味。「華御結」強調它們用「新米」,即是新潟米作為飯糰材料,新潟米口感軟硬適中,咬了幾口飯糰,飯糰也沒有明顯鬆散跡象。
更重要的是包着飯糰的紫菜質地軟硬適中,不難咀嚼之餘,紫菜亦沒有破洞,飯糰不會無端端漏出來,只要你食飯糰時不太粗心大意的話,基本上不會有意外發生。
吞拿魚蓉手卷
至於「吞拿魚蓉手卷」,感覺跟以往吃便利商店的手卷差不多,因為它們的食法都是幾乎一樣:打開手卷包裝、取出飯糰、打開紫菜包裝紙其中一邊、放飯糰在紫菜上,取出來再捲成手卷。
感覺就好像時光倒流,回到以前在便利商店買手卷壽司那一刻。至於手卷的味道,我又感覺不到,它跟以前便利商店賣的手卷有甚麼分別?都是免治吞拿魚肉加上沙律醬,味道沒有什麼特別之處。
吞拿魚蓉手卷
但是「華御結」的手卷價錢比飯糰貴了十元,感覺吃手卷不夠吃飯糰那麼化算。「華御結」手卷只得三款口味,反而飯糰足足有十三種口味可以供我任意選擇。論耐吃程度只有三種口味,又比較昂貴的手卷,抵食程度肯定不如有十三種口味的飯糰。

我決定了,下次再有機會光顧「華御結」的話,只買「米御結」飯糰好了。
2016-12-11