2016-06-09 553 浏览
鍾情於上海野食既我,終於可以試下成日見到既南小館好無食。小籠包係多汁,皮薄但不易穿,一籠有5隻,豬肉味道鮮味,不過肉汁偏酸。生煎包包底煎脆,同樣包裡多汁,不過皮較厚身,入邊既肉都偏酸,唔知係咪上海正宗味道定點,不過個人唔多喜歡酸味。手抓餅真係令人大跌眼鏡,街邊貨都仲好食過佢,d油多到可以煎多幾塊餅,無乜味唔算特別。排骨菜飯要分開黎講,排骨好咸,炸粉好厚,而且肉質倫酸;相反菜飯好好食,粒粒分明,菜新鮮而且非常爽口,寧願食多一碗菜飯。總括黎講南小館食物質素參差,有好有既亦有難食,以上一共吃了$260,服務費再加埋什麼落單費。
鍾情於上海野食既我,終於可以試下成日見到既南小館好無食。

2016-05-31 338 浏览
茶芥 加埋差唔多要 $30 一個人 ... d滷豆腐 and醃蘿蔔絲 普通,其實一早已經放洗係枱面 凍同乾 上海粗炒 - 有少量肉絲,椰菜 同 冬菇,醬油味勁 味道似豉油皇炒麵 ... 唔似上海粗炒,而且都幾油。唔太鐘意黃魚齊菜餛飩砂鍋 - 份量都夠 2 個人食,黃魚好滑,好香。湯都幾有鮮味 (但可能會有人覺得腥). 餛飩有 6 粒,味道都還可以,d皮幾蔫韌 (但我自己鐘意食軟 d既皮).小插曲:侍應一開始上菜既時候唔知廚房未放黃魚 =.= ... 之後要拎返成褒入去放返條魚。餐牌 - 自己畫 都幾方便環境都幾舒適
starter
上海粗炒

黃魚齊菜餛飩砂鍋
餐牌 - 自己畫 都幾方便
環境都幾舒適
黃魚齊菜餛飩砂鍋
2016-05-20 327 浏览
今個星期六去南小館食左過快飯。點解係食個快飯呢, 因為對我地帶著孖寶的爸媽. 咩都係要速戰速決, 食都要係.所以呢度有樣好,就係上菜上得好快,真係好快,差唔多5分鐘內已經見到你點了的其幾樣,所以要食快飯,呢度係唔錯嘅選擇,又唔使等位。 我自己幾鍾意南小館嘅前菜.而值得一提的呢, 就係花雕雞. 佢凍呈度都可以話係岩岩好, 不會太凍而掩蓋了雞的味.同埋佢的酒味亦剛好, 不會太濃而變苦; 但係呢雞肉就有微微的雪味, 仲有不算嫩滑, 入口要用到嚼勁。不過真係幾細''杯''其他食物, 我地今次食左既, 都OK既. Overall 一般般啦~呢度埋單total $300左右.
今個星期六去南小館食左過快飯。
呢度埋單total $300左右.

2016-05-07
2016-05-12 346 浏览
圓方的南小館還第一次去,在等過境巴士旁邊。工作日中午去上班族還是挺多的。冷拼四小碟:喜歡這種一次可以品嚐多元的組合。醉雞肉質細嫩,酒味不重;口水雞味道不錯,皮薄肉嫩,但汁有勾芡不夠地道;糖醋小排:一共5小塊,味道酸甜適度;涼拌三絲:冰涼清脆!老幹媽炒年糕:一點點辣味,年糕裏老抽味比較重,有一丁點苦味,但油鹽適中。豉油芥藍:芥藍清脆爽口,自己在家總會便軟,但這裡的真的是讚!蔥油拌面:味道比鼎泰豐的要好!就是麵過長,份量偏小,一筷子下去基本就全被夾上來了。細沙南瓜:甜度適中,但其中的豆沙添加了太多芡粉,不是純豆沙蟹殼黃:等了足足50分鐘才吃上,店員說要焗所以慢。味道不錯,不過比較肥,裏面有肥肉丁,餅皮添加豬油以酥脆。
細沙南瓜:甜度適中,但其中的豆沙添加了太多芡粉,不是純豆沙
冷菜四拼
老幹媽炒年糕
豉油芥藍
蔥油拌面
蟹殼黃
星期日黎圓方, 阿媽話想食上海野, 見呢間個樣都幾好就試下. 等左大概20分鐘. 雖然檯同檯距離近, 但都算坐得舒服. 入去坐低聽到右邊隔離檯個女人同老公話: “呢間野d 人好無禮貌囉!” 跟住見到張檯, 嘩~ 落雨黎呀? 濕到連張墊檯紙都爛埋!前菜4小碟: 烤麩較硬, 醉雞唔入味, 馬蘭頭比較好但算普通貨色, 黑木耳OK.小籠包: d豬肉蘇的!!!!!!!!!!!上海粗抄: 味道冇乜野, 油都預左, 但估唔到個麵差成咁, 麵身好粉, 結果食晒d菜同冬菇算.食到一半突然聽到隔離澎澎聲, 見到個waiter嚮隔離擺餐具, 專登(係專登)超大力響檯棟齊d筷子. 左邊檯的人都望晒過去睇下發生乜事, 個waiter繼續掟. 成杯斟左的茶大力放響檯, 我幾驚佢整爆隻杯!個癲的waiter走開左我叫個帶位的靚姐姐過黎, 我問佢佢同事係咪癡左線, 解釋返頭先佢同事做乜黎. 點知我都未講完右邊隔離檯個女人已經要爆, 加埋把口話做服務唔可以咁. 靚姐話可能因為佢之前比出面個阿伯激親, 咁當然係要我講一次 “咁關我乜野事呢?” 靚姐姐走左後見到個癲的waiter係咁笑笑口. 右邊隔離檯個女人都仲係好慶,

小籠包: d豬肉蘇的!!!!!!!!!!!

靚姐姐走左後見到個癲的waiter係咁笑笑口. 右邊隔離檯個女人都仲係好慶, 係咁話一睇個waiter就知佢不知悔改(雖然我同意)...

總結: 有一個發癲的waiter基本上唔會令我唔返黎. 但d野又唔好食… 咁好明顯…

2016-04-24 2174 浏览
圓方戲院附近中菜之選。以前食過其他分店。餐牌菜色似乎更新了,有不少新意,抵讚!自選四小碟。揀了醉雞、黑木耳、糖醋排骨和四喜烤夫。味道無得輸,全是想像中最standard 的味道。尤其是小排骨,骨肉分離,感覺很好。雞肉又嫩滑。黑木耳有淡淡的wasabi 味。烤夫稍嫌不夠焾和入味。麻醬撈麵,醬夠香,但麵上枱時呈一餅狀,想點呢⋯⋯無錫口味同普通小籠包分別在哪裏呢?答案是湯!湯是深色的,帶甜味,比平常的湯包帶出另一層次的肉味,有驚喜! 黃金網煎黃魚鍋貼。蛋網很薄很香,最估唔到係個餡係魚肉,食鍋貼有陣陣魚腥味還是第一次,鐘意魚的朋友應該會喜歡這個,反之就避免了。甜品拼盤。茉莉茶凍:淡淡的茉莉香,很特別的口味。茶控值得試試!杏仁奶凍:比想像中無咁甜,甜度適中,不似是杏仁粉那種很假的味道,也是很好的奶凍。質地稍嫌稀。綠豆糕:粉粉的糕,質感濃厚,正!蜜柚芝麻湯圓:其實我忘了這個的名字。起初以為是煎堆之類。其實是炸湯圓。小小幾條碌柚肉其實完全食唔出。為了這個等了20分鐘,不太值得。
江南四小碟
麻醬撈麵
麻醬撈麵,醬夠香,但麵上枱時呈一餅狀,想點呢⋯⋯
無錫小籠包
黃魚鍋貼
甜品拼盤
甜品拼盤。

茉莉茶凍:淡淡的茉莉香,很特別的口味。茶控值得試試!

綠豆糕:粉粉的糕,質感濃厚,正!

江南四小碟
無錫小籠包
黃魚鍋貼
甜品拼盤
2016-03-21 735 浏览
來到西九Elements , 入面既餐廳美食雖然多款式,但價錢定位一般都彼高的,屬於高消費的地區。今次我吾係去食貴果d, 選擇左去南小館呢度幫趁。原因好簡單,價錢合理之餘,最緊要係好食,同埋呢間搵位容易d。我來過呢間餐廳幾次,所以今次我要寫番d 式食評出來先。我點左大良炒飯、南小館四小碟兩款。大良炒飯佢地既煮法幾得意,似用䜴油加埋蝦仁及松子去炒,但自己實煮吾到,佢煮得好香噴噴,食入口有種甜豉油既感覺,又有少少咸味道。佢其實菜名係大良係指乜既意思呢? 可能係大良係一種煮法啊! 就係呢種煮法,味道幾特別,再加上有蝦仁襯托,個種味道一口難忘,係吾停到手甘一啖一啖甘樣食。雖然飯有少許油既感覺,但吾緊要炒飯一定是這樣的。

2016-03-08 513 浏览
Elements 新開的,六點鐘早吃也不錯!餐廳裝修簡約,光猛,不過通道略覺得有點窄!看看餐板,決定叫個大良炒飯,一個人吃,不妨淺嘗,飯來了,嘩,份量不少喎!試試個大良炒飯,聞到好香,粒粒也有鼔油味,一點也不咸,哈哈,加埋榛子,囗感一流,還有蝦伴飯,好多蝦,隻隻好爽好彈牙,好新鮮,為炒飯作點綴,不錯啊!另外一讚,他們的茶,我估是米茶,飲到好香的米味道,好解渴,炒飯配d茶,推介
Elements 新開的,六點鐘早吃也不錯!

餐廳裝修簡約,光猛,不過通道略覺得有點窄!

2016-03-07 431 浏览
和銅鑼灣的南小館相比,這間面積小很多,老實說,枱與枱之間的空間很窄。星期五晚上去,排了半小時多,一進去,嘩,嘈得好像街市一樣食物方面,我覺得圓方分店這間比較咸,各食物也較濃味。炸上海春卷不錯,炸得香口不油老干媽炒年糕,好咸,一點也不辣,還很油,這個不推薦平日南小館必吃的生煎包,保持水準,熱辣辣漏汁。我反而最失望是蕎麥茶,冲得好淡。總括而言,價錢相宜,食物普通,可惜太嘈了

食物方面,我覺得圓方分店這間比較咸,各食物也較濃味。

炸上海春卷不錯,炸得香口不油

老干媽炒年糕,好咸,一點也不辣,還很油,這個不推薦

平日南小館必吃的生煎包,保持水準,熱辣辣漏汁。

我反而最失望是蕎麥茶,冲得好淡。

總括而言,價錢相宜,食物普通,可惜太嘈了

2016-03-07 602 浏览
為左方便係圓方睇戲 ,當然係圓方個商場食埋野較方便,新開左間南小館,又唔多人,嗱嗱聲坐底開餐。店內環境優雅整潔,店員都好快落單上菜,只是所有的餸菜十分之的骰(份量少),但價錢收費絕對唔的骰。醉雞 : 應該有 8件左右,放入迷你酒瓶內幾得意,酒香芳郁 ,雞肉都算滑溜。松子魚 ,炸到脆卜卜,十分香口,而且肉質嫩滑,醬汁酸甜,係比較花功夫的一味菜。大白菜炒年糕,年糕軟糯,煙韌醬汁味道適中。生煎飽,個底煎到香脆,飽內有些肉汁,熱辣辣。一個係正常小龍包,一個係蟹粉小龍包,但其實分別唔太 ,唔使專登叫貴D的小龍包,皮薄多汁,肉質軟滑。炸銀絲卷,沒特別。 膽膽麵 ,麵好快就將醬汁吸乾,所以食要快手,麵質感普通較淋,只是麻醬叫過得去。

大白菜炒年糕,年糕軟糯,煙韌醬汁味道適中。
生煎飽,個底煎到香脆,飽內有些肉汁,熱辣辣。
,皮薄多汁,肉質軟滑。
炸銀絲卷,沒特別。
膽膽麵 ,麵好快就將醬汁吸乾,所以食要快手
,麵質感普通較淋,只是麻醬叫過得去。
2016-03-06 474 浏览
圓方新店登場,剛開幕時一直見要輪侯,到今日見到唔係太多人,急不及待去食個lunch 。入到內堂比從外望內去寬敞好多,座位亦夠舒適。一坐低侍應就送上茶同開胃菜-花生拼麻味十足嘅麻辣豆腐干。南小館四小拼-可自選四小食烤麩唔錯,正正常常,馬蘭豆乾真係有啲乾,口水雞同花雕雞認真地唔係好食到咩味,因為都係胸是骨位,厚皮,無肉咁嚌。牛肉麵好多牛肉,味道都幾好又夠林。 敗筆在於麵質,似係新鮮麵伴隨住以防啲麵癡住嘅粉一齊煮完無過冷河嗰種口感。 擔擔麵麵質都係一樣,再加上好淡又好杰嘅湯,吃着難受,食左兩啖就收咗口上海粗炒一碟得五六條菜仔,炒到乾得可憐。整餐最令我覺得最失望嘅非小籠包同咕嚕肉莫屬。其實唔係關煮嗰個人事,因為小籠包其實皮薄多汁,咕嚕肉亦香脆,但係,連咕嚕肉呢道咁濃味嘅菜式都唔可以遮蓋到豬嗰種唔新鮮嘅雪藏味.....小籠包基本上係咬多一口都唔想。飲品選擇都幾多,叫左無咩味嘅燒仙草同埋ok嘅Oreo 沙冰。 還不及要收茶芥送上的第一杯清茶好飲😞食材如此,相信我絕對無下次。

入到內堂比從外望內去寬敞好多,座位亦夠舒適。

一坐低侍應就送上茶同開胃菜-花生拼麻味十足嘅麻辣豆腐干。

南小館四小拼

-可自選四小食

烤麩唔錯,正正常常,馬蘭豆乾真係有啲乾

上海粗炒一碟得五六條菜仔,炒到乾得可憐。

食材如此,相信我絕對無下次。
2016-02-25 488 浏览
一直都很喜欢南小馆。以前都要去到旺角的朗豪坊,现在圆方里多了这家分店,简直是造福了我们这些在ICC的上班族。今天试了醉蟹,豆腐蒸虾,小笼包,荠菜馄饨,冷菜拼盘和追加的糖醋小排。作为江苏人,南小馆非常合我口味,小笼包和荠菜馄饨都是皮薄肉多,尤其是荠菜馄饨,每只都很饱满而且汤又不会偏咸,所以我每次都会点它。小笼包是上海口味的,皮薄汤清淡带咸。醉蟹有点黄酒的甜味,大小适中,蟹膏很足,味道很不错而且一点都不会腥。豆腐蒸大虾样子看起来很不错,豆腐本身很嫩但是没入味,有点淡,虾倒是很有蒜香。冷菜拼盘里面已经有糖醋小排但是因为人多又追加一份。糖醋嘛,酸酸甜甜的,和家乡的口味很近,就是这个味道。炒年糕炒面和葱油饼味道都一般就没拍照。甜点里的两款布丁是亮点,尤其是抹茶布丁,第一次吃到有惊艳的感觉,很爽口又待一点茉莉的清香,应该点来吃一下。其他糕点就比较普通一点,没什么惊喜。这家店开张以来中午都排长队,如果不想等就得早点来吃饭。忙的时候服务有点乱,叫了很多次加茶都没人来,还上错菜。总的来说服务方面有待提高

炒年糕炒面和葱油饼味道都一般就没拍照。

2016-02-19
庆祝纪念
生日
  • 荠菜鲜肉馄饨
  • 醉蟹
  • 小笼包
2016-02-12 647 浏览
因為要在最後一日限期攞Openrice送嘅酒店年榚,所以帶住3隻馬騮去到圓方,先去食個午餐,圓方雖然有唔少食店,但啱價錢嘅唔多!呢間南小館新開,去到要等位,大約5分鐘左右有位, 裝修新潮,唔似上海食店!安排坐在店內一個倔頭位,唔開揚(正面可以叫自成一角)在店外已睇定菜式,得我一個大人,小朋友又唔食辣,可以揀嘅菜色唔多!落單後店員通知無晒海蜇,又少一樣! 可能新開店,服務唔太順暢,首先我哋入座時張枱只有3份餐具,坐低都無加比我,要我出聲先攞,同一個執枱中嘅女店員講要加茶,佢無應我,轉頭佢攞茶壺來加茶,但對唔準水杯,結果張枱濕晒! 前菜($15)黑椒豆干絲好乾身,平常豆干會有啲彈牙!呢個無,只有微辣!鹹花生粒就唔錯,鹹香香脆! 糖醋排骨($58)啲醬料凍到糊晒,平常甩係玻璃感啲,食落漿口,但又唔夠酸,帶唔出肉味,肉排本身嚡,無肉汁!差! 鮮肉小籠包($48)新鮮蒸,皮夠煙韌,包得到啲肉湯!肉湯鮮甜,肉餡嫩口!好味! 金網黃魚生煎鍋貼($48)鍋貼蒸得香脆,魚肉餡嘅鍋貼第一次食,有魚湯但比較腥!點喼汁幫助不大! 上海菜肉餛飩湯($42)湯底清爽,餛飩皮滑,餡料菜多肉少,有肉汁兼

上海菜肉餛飩湯($42)湯底清爽,餛飩皮滑,餡料菜多肉少,有肉汁兼爽口!
蔥油開洋拌麵($42)蔥油好香,又唔會好鹹,麵煙韌!簡單又好好味!

如果服務順暢啲會更好!
2016-02-07
2016-01-24 700 浏览
眾所周知,Elements簡直是一個孤島,附近沒有其他建築和商場,搵地方食飯簡直是困獸鬥。因同行朋友不幸感冒了,選擇就更少了。中餐可以選比較清淡的餸菜,而當中南小館又可以散叫一些小籠包之類,算是不會太heavy的菜式 今次誤打誤撞睇完戲黎食,8點左右,要拎飛等位,外面剛好有商場的sofa位,等了10分鐘左右很快就被安排入座。之前食過南小館不同地區的分店,所以看看餐牌,感覺好像有點不同(?)不知是新menu還是這家分店不同呢?上openrice看看,才知道這是新開不久的分店。新分店另一覺得不同了的是有提供餐前小食。小食是花生和微辣豆腐乾,合計$15。豆腐乾看到有紅色辣椒碎但接近完全沒有辣味,醃過的味道有點怪怪,但還不錯,全碟給我吃清光。花生是已脫了皮的花生,炒香了的確幾開胃。(不好意思太肚餓沒拍照就吃光了)絲瓜鮮貝小籠包 $48之前每次都是吃招牌的無錫小籠包,所以今次試一些比較不同的。絲瓜鮮貝這組合很新穎,而且感覺清新,正合我倆希望清淡一點的口味。小籠包的皮依舊是南小館那薄而不易穿的質感,很讚 餡料換上了帶子,由肉味變成鮮味。神奇的是湯汁也做到那種鮮味,完全能代替肉汁的魅力。小小的
因同行朋友不幸感冒了,選擇就更少了。

新分店另一覺得不同了的是有提供餐前小食。
小食是花生和微辣豆腐乾,合計$15。
花生是已脫了皮的花生,炒香了的確幾開胃。
(不好意思太肚餓沒拍照就吃光了)
絲瓜鮮貝小籠包 $48
絲瓜鮮貝小籠包
之前每次都是吃招牌的無錫小籠包,所以今次試一些比較不同的。
小籠包的皮依舊是南小館那薄而不易穿的質感,很讚

小小的絲瓜,瓜青味沒想像中重,作為清新的點綴非常稱職

大白菜肉絲炒年糕 $68
大白菜肉絲炒年糕
雖說想清淡一點,但炒飯和湯都好像都經常吃,所以這夜想試一試炒年糕。
年糕來了,份量實在是少得可憐

每人兩小撮,很快就吃完了,作為小菜是可以的份量,但若作為飽肚的飯麵類就肯定不夠

不過味道方面的確是無可挑剔,醬汁顏色雖濃但味道絕不像看上去般濃味
汁份量與味道足夠之餘不會覺得油膩~

肉絲和大白菜都煮得很入味,反而一片片的年糕卻是幾片黏在一起了.......

皇牌蝦蟹生煎包 $78
皇牌蝦蟹生煎包
生煎包一向是南小館的招牌菜之一,除了包質及餡料,重點是底部的芝麻,非常香口和脆
今次試了蝦蟹版生煎包,起初還以為是把餡料都換成蝦肉蟹肉,但原來是在本來的豬肉餡加入了一隻蝦和一些蟹膏
蟹膏和蝦粒也是真材實料,份量亦不錯,不會太多搶去了肉餡的味道
只是略嫌蟹膏味道不夠甘香,不特出,可能吃普通的生煎包也差別不大~~

由於是新分店,新店常見的混亂還是會出現,例如安排入座後menu和茶的安排並非跟入座的先後次序。我也是等了一會才拿到了餐牌。上菜等也有時會見到小小亂,但大致上都沒有問題~

不過這分店環境有點狹窄,大部份雙人位也要「搭檯」共用一些四人檯。
而本身檯與檯之間距離也太近,不但說話都會比人聽到沒什麼私隱,出入也很容易碰到別人。

但在elements這孤島上,有了南小館這選擇真的方便很多,位置也很接近戲院,是一個不錯的選擇~~

(但也請注意,位置是在跨境巴士服務台對面,所以強國遊客的來店率是非常高的啊~!!!)
题外话/补充资料: 玄米茶茶錢每位$8。
2016-01-23
絲瓜鮮貝小籠包