2024-12-28 0 浏览
咖喱薯仔牛脷飯濃郁的咖喱醬汁帶有豐富的香料味道和微微的辣味,與牛脷和薯仔完美融合。薯仔吸收了咖喱的濃郁味道,口感軟糯。牛脷經過精心處理和烹煮,質地嫩滑且富有嚼勁,帶有濃郁的肉香,值得再吃一次。
咖喱薯仔牛脷飯
2024-08-20 299 浏览
每次到南昌冰室必選早餐😋醬爆豬扒通粉不過今次豬扒醃料太濃味🙄(由最初推出價$28慢慢加到$34,都算合理!)煎雙蛋醬爆豬扒早餐套餐😋咖央多士餐好少茶餐廳供應咖央多士㗎👍所以係我必叫嘅多士👍甜味適中熱奶茶不過不失
2024-05-11 401 浏览
光顧一餐二佰幾元晚餐,換來一肚氣,男侍應餐送到並不小心把餸汁倒在我白色波鞋上,事發侍應立刻取紙巾給我抹鞋,但可惜地上的汁仍在,我當時揮手叫企在舖內一邊的女侍應可否拖一拖走地上餸汁,免我鞋再踏上,誰知這女侍應大大聲回應:我收銀吾得閒,一手拿一張報紙在我鞋位置蓋住餸汁就算,還不斷企返收銀位置用不滿態度嘴藐藐地自吟,真離普,就連一句不好意思都沒有,難怪香港飲食業差得很,多得這位無冇禮貌的侍應,另香港人個個北上享受賓客如歸的食店。
2024-02-15 390 浏览
今日去深水埗買嘢 順便就食埋飯咸魚雞粒炒飯 56蚊 味道幾好 凍飲加3蚊咖喱焗魚柳飯 52蚊呢個飯我中意食 炒飯底 唔會太辣 熱啡朋友就飲唔慣 因為佢話超超超苦😅呢間阿姐都幾好禮貌👍👍張單好出色😂😂😂感受到以前年代嘅手寫單
今日去深水埗買嘢 順便就食埋飯
咸魚雞粒炒飯 56蚊 味道幾好 凍飲加3蚊
咖喱焗魚柳飯 52蚊
2024-01-05 333 浏览
凍檸檬茶 不鏽鋼杯夠凍而且大杯,茶底香醇夠厚,茶底熱沖岀黎加埋撞冰,推薦推薦。牛肉三文治 下午茶$30連嘢飲加三文治,性價比高,三文治正常發揮。下午茶時間餐廳爆曬場,餐廳有電視新聞直播,非常熱鬧。
下午茶時間餐廳爆曬場,餐廳有電視新聞直播,非常熱鬧。
2024-01-05
下午茶
2023-12-30 282 浏览
喺南昌冰室食咗個超抵食嘅早餐,真係過癮到不得了!👌煎雙蛋流心得啱啱好,嗰種咬落去蛋黃緩緩流出嘅感覺,撻實多士上夠晒滿足!猪扒公仔面嘅猪扒肉厚汁滿,熱辣辣咬落去簡直口感一流!再加杯香濃嘅奶茶,真係滿足到彈晒起!🍜🍳遲啲中午又喺度試咗碟乾炒牛河,鑊氣足夠,牛肉夠嫩滑,乾身唔泥笠,嘴感一流。同行朋友叫咗杯維他奶雪糕紅豆冰,好得黎唔膩口,份量正正好,啲紅豆夠晒香口,添咗雪糕後冰涼爽口,呢個炎炎夏日真係咁正!對於南昌冰室嘅蒸鯪魚腩飯都唔失望,份量足夠,味道鮮美,而且砵仔飯嘅溫度同配搭都啱啱好,碗例湯都幾好喉,服務仲算貼心,等你食到暖笠笠。😊呢家食肆,無論係食物質素定係服務態度,都算係相當唔錯。下次再去深水埗,一定會再探探。

2023-12-18 207 浏览
深水埗餐廳有好多不過經過見到呢間下午茶價錢都ok就同朋友一人一個餐試下。乾炒牛河味道正常唔算太油食完都唔會特別口渴。瑞士汁雞翼撈面叫多汁但都係冇多到味道亦都普通。番茄焗豬扒飯亦都不過不失正常水準。想搵個平平地嘅快餐食下都可以
深水埗餐廳有好多

番茄焗豬扒飯亦都不過不失
正常水準

想搵個平平地嘅快餐食下都可以
2023-06-24 455 浏览
今天既第一餐,試下南昌冰室.咖喱牛腩飯+奶茶咖喱和牛腩,表現正常,都是茶記的平均水準,而白飯,無味,食起來就差過一般茶記.奶茶,可以接受,一般水準.服務,尚算正常.
今天既第一餐,試下南昌冰室.
咖喱牛腩飯+奶茶

奶茶,可以接受,一般水準.

服務,尚算正常.
2023-06-05
2023-04-19 408 浏览
雖然係下午茶時段!菠蘿炒飯絕不馬馬虎虎的、料足、大大碟!馬來咖哩牛腩飯:飯係用砵仔蒸㗎!飯唔太乾又唔粒粒!而牛腩唔太韌同咖哩汁一齊食、好搶飯!老公至愛下午茶餐:菠蘿炒飯👍
菠蘿炒飯
馬來咖喱牛腩飯
下午茶餐
熱檸水
熱奶茶
呢間野一向有幫襯開,今晚同屋企人食飯,叫左4個送,食完就埋單走啦,俾左$500找$159俾我,趕時間走左,過左10分鐘左右,有時間就撳下個錢,先發現原來找錯錢,就叫屋企人番去拎番,個阿叔竟然話電腦單唔會計錯錢又咁又咁,搵張單又話搵唔番,我又衰既無拎底單,咁都係10分鐘左右既事唧,唔通我屈你1X蚊咩,總數找小$17呀阿叔,我同屋企人講錯$11,叫你撳多次張單又唔肯撳,俾個WTS你睇又唔睇,自己用人手計下啦,宜家唔係我屈你呀,係你地誠信有問題呀,數目如下 1.炒豬腸$682.支竹魚腩煲$753.口水雞$804.蒸蝦$98凍飲1杯+$3總數=$324你收我$341,咁都叫無錯
1.炒豬腸$68
總數=$324

你收我$341,咁都叫無錯
2023-02-08
2022-07-17 698 浏览
今日見到南昌冰室是日晚餐menu好抵,好多都包例湯同飲品,經open rice落單,入外賣自取code,有指定折扣,減完后更加抵食。今次叫左呢個 山楂醬爆一字骨 配X仔飯及例湯 $50,性價比好高。一字骨肉算多,混合山楂醬爆炒,好入味,配飯一流,而且一字骨份量多,有7-8塊。個湯暖暖D,係好好飲既豬骨湯。今次都係跟熱奶茶,好鍾意呢間餐廳既熱奶茶,好好飲。總體來說,呢個餐好抵食,質素唔錯,見到menu其他餐都吸引,下次再叫黎試試。

2022-07-10 203 浏览
最近疫情好似又嚴重左,晚餐都係外賣翻屋企食安全D,今日係第一次係汝州街南昌冰室落單,見到是日晚市套餐價都合理,決定一試。農家酸菜炒豬大腸 配X仔飯及例湯 $65例湯係豬骨紅蘿蔔湯,好清甜,無味精。酸菜炒豬大腸份量好多,白飯都出乎意料幾多。農家酸菜好惹味,另外仲有配菜洋葱同菜椒,幾豐富。不過豬大腸炒得有D過硬了,味道一般。另外呢個餐廳仲會配埋熱飲,如果凍飲就+$2。今次叫左熱奶茶,重奶味,好正,外賣返到屋企,保持到熱辣辣。

農家酸菜炒豬大腸 配X仔飯及例湯 $65

乾炒牛河,一大劈牛肉成嚿擺落去,好似啱啱響冰箱攞出嚟就咁擺落去過兩過就算,牛肉入面都未熟😡😡,好彩仲未有血水出,呢條街我大部份餐廳都食過我惗最差都係係間南昌餐廳。
2022-05-07
2022-03-06 322 浏览
疫情来到今天,真係揾食艱難,星期日的油尖旺十間食肆八間休息,去到深水埗汝洲街先找到南昌冰室開門,二話不說,攰攰地坐抵即叫午餐蒸鲩魚腩飯。魚腩連奶茶、砵仔蒸飯、例湯都係收$50平民價。魚腩蒸得比較熟一點但件頭還算大,砵仔飯蒸得軟淋適中,又熱又新鮮,送魚腩剛剛好,腩位部份都算新鮮冇梅,水準中上啦,例湯㷛得好,喝了唔口渴,湯料足,奶茶一般港式做法,没令人失望。店内座位充裕,坐得舒服,待應姐姐很主動又有禮貌,港式茶餐廳中少見,可能老細又做埋一份啦!

店内座位充裕,坐得舒服,待應姐姐很主動又有禮貌
,港式茶餐廳中少見,可能老細又做埋一份啦!
2022-03-06
2022-01-26 278 浏览
茶餐廳有鑊氣外賣冇得堂食,即刻搵多啲唔同嘅外賣返屋企食,呢間茶餐廳好特別,全港都送貨,真係冇乜邊間可以做到,而且價錢同一般茶餐廳一樣,又方便又抵食。我哋四個人叫咗6個小菜,最後食唔晒,份量都幾足。黑椒茄子牛仔骨--好鍾意佢嘅小菜會加入蔬菜,茄子好𣺉好入味,牛仔骨都係。欖菜肉鬆四季豆--呢個菜真係點食都唔厭,呢度嘅四季豆偏𣺉,送飯一流。薑蔥霸王雞--雞都夠嫩夠滑,薑蔥汁好味。豆腐魚腩煲--魚腩同豆腐炒埋一齊原來都幾夾。沙嗲牛肉炒芥蘭--炒得夠鑊氣,健康又好味。XO醬菜心炒鮮魷--鮮魷彈牙,夠鮮味。我哋叫嘅幾樣野都有菜同肉,營養比較均衡,味道都好唔錯,落單都好方便,可以社交平台落單添。1. 外賣自取及外送方法(OpenRice & 點單 & 社交平台)2. 點單 & 社交平台送貨範圍覆蓋全香港3. 外賣自取及外送優惠外賣優惠係點單/社交平台落單滿$300有9折,滿$600有8折
茶餐廳有鑊氣外賣

我哋四個人叫咗6個小菜,最後食唔晒,份量都幾足。
薑蔥霸王雞--雞都夠嫩夠滑,薑蔥汁好味。
豆腐魚腩煲--魚腩同豆腐炒埋一齊原來都幾夾。
沙嗲牛肉炒芥蘭--炒得夠鑊氣,健康又好味。
XO醬菜心炒鮮魷--鮮魷彈牙,夠鮮味。

2. 點單 & 社交平台送貨範圍覆蓋全香港
3. 外賣自取及外送優惠