今晚同朋友食拉麵,呢間真係好正,好多人排隊。同大家介紹吓有咩食~我叫咗豚骨拉麵,湯頭好濃郁,有溏心蛋、蔥花、木耳碎同日式叉燒,成個賣相都幾吸引食落去更加覺得驚艷,麵好彈牙又爽口,豚骨味好重,啲湯話係無加味精同乳化劑,但都可以煲到勁白同濃厚,係因為店主用咗壓力煲去煲呀~朋友叫咗櫻花蝦拉麵,佢話味道都唔錯。試埋餃子,真係完滿,一定會再嚟食呀!店舖由落單到舖頭setting都跟足日本拉麵店,仲有冰茶飲添!
今晚同朋友食拉麵,呢間真係好正,好多人排隊。

• 豚骨湯麵
2020-01-05 24 浏览
一直都知道呢間拉麵店好出名,好多地方都有分店再加上佢係黃店,今次終於有機會幫襯🤩但銅鑼灣店有啲細,坐得有啲迫😂入面得10個位左右我地係平日嘅lunch去都有3 4個人係到,放埋袋同衫都無咩位剩今次叫左呢2款,但其實佢total都唔得得好多款,湯底得2款,就係我叫個2款😂2個湯底各有千秋,味噌個個會比較濃啲,而且有蝦成個湯會濃味啲,飲得多會覺得有啲咸😂🙈而豚骨個個就好香肉味,但相對之下無蝦個個咁濃同咸🤨🧐佢個叉燒好好味,唔瘦唔肥啱啱好,個面都好好,幾彈牙之餘又唔會話太淋,吸埋啲湯嘅味就perfect😍佢啲辣芽菜係自己任加,我覺得佢整得好好食,而且又好好咬,所以加左好多😂😂😂大家有機會都去支持下呢間高質嘅黃店啦🥳🥳
但銅鑼灣店有啲細,坐得有啲迫😂入面得10個位左右
而豚骨個個就好香肉味,但相對之下無蝦個個咁濃同咸🤨🧐
大家有機會都去支持下呢間高質嘅黃店啦🥳🥳
2020-01-04 24 浏览
今日同朋友放工去左銅鑼灣去左食拉面, 呢間拉面鋪好有日本FEEL門口有部自助機, 好似日本咁, 買飛等安排入座,晚上7點半左右,已經有十幾人排隊了入面座位唔多, 應該得十個位左右全部都係吧枱位叫左兩個餐小龍蝦蟹子沙律: 蟹籽,沙律醬, 入面仲有小龍蝦肉, 包住紫菜黎食, 口感好豐富餃子: 有四隻, 外皮煎得好香脆, 皮薄, 一啖一隻, 正佢呢度既拉面, 可以自己加配料, 整岩自己既口味, 有紅薑絲,蒜蓉,芝麻,七味粉, 拉麵汁豚骨湯麵: 有叉燒, 木耳絲, 溏心蛋, 豬骨味幾濃蝦味噌豚骨湯麵: 有叉燒, 木耳絲, 溏心蛋, 多左一個蝦乾同味噌令成碗拉面個味唔同哂, 比豬骨味更濃 呢間餐廳睇佢入面既佈置就知道要支持, 加上食物質素咁好, 就更加值得支持
今日同朋友放工去左銅鑼灣

去左食拉面, 呢間拉面鋪好有日本FEEL

入面座位唔多, 應該得十個位左右
全部都係吧枱位
叫左兩個餐

餃子: 有四隻, 外皮煎得好香脆, 皮薄, 一啖一隻, 正

豚骨湯麵: 有叉燒, 木耳絲, 溏心蛋, 豬骨味幾濃

2020-01-03
  • 餃子
  • 蝦味噌豚骨湯麵
2020-01-03 74 浏览
又係一間有參與罷工 有學生優惠既小黃店💛兩年後,我希望Hong Kong is still Hong Kong·豚骨拉麵 $75個湯底幾好味 平時我就最鍾意食拉麵落蒜 但係因為依家我唔落得 所以我今次忍痛無落到😭但係都ok 今次食佢個純純豬骨😤佢個蒜同埋辣芽菜好好味架我記得我上次食😋佢個叉燒肉質都幾好 唔會鞋sarp sarp keke·蝦味噌豚骨拉麵 $85呢個一上枱嘅時候個味就已經好濃 之後因為我對蝦敏感 我個friend個食後感係話佢覺得個蝦味濃到驚我聞到已經會敏感 勁好笑😂😂·小龍蝦蟹子沙律 $35 (跟set $30)我哋眼殘 以為個set係有曬龍蝦沙律同埋餃子🤣但係原來個餐牌寫住”or”🤦🏻‍♀️我哋仲食到最後喺度諗個餃子係咪未黎😂😂😂不過今次誤打誤撞嗌咗呢個都幾好食 佢入邊都幾多龍蝦 係肉眼可見既大細 都幾好 包住紫菜黎食都幾好食😋😋·📍銅鑼灣告士打道277號地下3A號舖📍中環擺花街12-16號合成商業大廈地下3號舖📍北角書局街22號地下📍尖沙咀阿士厘道24號天星大廈地下A1地舖📍尖沙咀彌敦道100號The ONE LG1樓📍旺角山東街40Q號地下📍紅磡民泰街6號地下
又係一間有參與罷工 有學生優惠既小黃店💛
豚骨拉麵 $75
蝦味噌豚骨拉麵 $85
小龍蝦蟹子沙律 $35 (跟set $30)
📍銅鑼灣告士打道277號地下3A號舖
2020-01-02
  • 蝦味噌豚骨湯麵
1K
2019-12-23 25 浏览
老實講別天神選擇唔多,但唔分散就令佢勝在質素夠好,次次黎食都唔會失望。黃左之後越黎越多人,但我都會照排隊既 🤣 一掛住別天神拉麵就會同朋友黎食個套餐,尤其最鍾意個小龍蝦蟹子沙律,做前菜凍既,主菜拉麵就熱既,超有層次。啲龍蝦仔真係好大粒,包紫菜食好正 😙櫻花蝦湯好足料好香,除左鋪面既櫻花蝦乾,成個湯底都好香海鮮味,麵質都係吸湯,但唔會變到林晒果隻拉麵店係比較逼,冬天大家又著得多衫,好在連儂牆上可以掛起大褸,就唔怕整污糟啦。

啲龍蝦仔真係好大粒,包紫菜食好正 😙

2019-12-23 1327 浏览
依日同呀媽去完工展會,順便喺附近搵地方食埋晚飯,見天氣都凍凍地,就想食碗湯麵。行下行下見到,咦有間💛拉麵店喎,前面有5-6個人排緊隊,唔算好多人,就排埋一份啦。店舖細細,應該只係坐到十幾人,一男一女店員主理哂店内一切大小事務👍,煮麵、洗碗、人流管制一腳踢,好勁。落單方面,店員就可以放鬆一下,因為門口有部機俾客人自助點餐同俾錢。大家都會喺排隊時買定飛,一入去坐低交張飛俾店員就搞掂。我同呀媽一人叫咗一個套餐,叫唔同湯底嘅拉麵🍜同小食試下。呢到主要其實都係得兩款湯底同兩款小食揀😂,套餐價比起散叫平5蚊。別天神套餐($105),即係豚骨湯麵配小食。湯底味道唔錯,唔會太濃太鹹太油,用豚骨同水煮成,無用到奶。食客可以按照自己口味,加濃加辣,我大愛辣芽菜😍同芝麻碎。芽菜就咁食都幾辣,但放落湯就會中和返。麵質正常,無話太淋或太硬,而且份量偏多,真心食完一碗麵都夠哂飽,飲埋湯,無可能再食到宵夜或甜品🙈。呀媽就要咗蝦味噌套餐($115),即係蝦味噌豚骨湯麵配小食。呢款湯底比起原味濃,有大量嘅🌸櫻花蝦🍤,幾香,但我自己就鍾意原味多啲。兩個湯底嘅配料大致相同,有紫菜、蔥、叉燒2片同日本半熟蛋🥚1只,唯一唔同嘅

蝦味噌豚骨湯麵

呀媽就要咗蝦味噌套餐($115),即係蝦味噌豚骨湯麵配小食。呢款湯底比起原味濃,有大量嘅🌸櫻花蝦🍤,幾香,但我自己就鍾意原味多啲。兩個湯底嘅配料大致相同,有紫菜、蔥、叉燒2片同日本半熟蛋🥚1只,唯一唔同嘅就係蝦湯配粟米、豚骨湯配木耳。叉燒有灸燒過下,夠厚身,幾好味;而蛋係做到糖心效果的。

小龍蝦蟹子沙律
小食方面,我哋各要咗一份。🦞小龍蝦蟹子沙律,好似一球雪糕嘅造型,搭配7-8塊紫菜,將沙律放上紫菜,包埋一齊食好正😋。我哋都超鍾意呢個沙律,非常惹味,小龍蝦肉好爽,夾埋蟹籽,一級棒!
餃子4隻

另外,就係🥟餃子4只,熱辣辣煎起,味道正正常常無乜特別啦,當加樣餸。

環境雖小,但五臟俱全,首先呢到有凍麥茶或水提供;第二呢到仲有紙巾🧻,超方便客人,而紙巾盒嘅位置就正正係倒轉貼喺我哋頭殼頂上面,善用每一吋地方🤣。第三就係我哋面前會有一個調味架,上面有蒜蓉、辣芽菜、芝麻、七味粉、胡椒、拉麵汁同紅薑,自己可以mix&match,餐廳仲貼咗張教學出嚟。最後,就係呢到連連儂場都有一塊添💛,真係應有盡有。

總括嚟講,呢間拉麵店整體都幾好,價格同其他店亦差唔多,值得排隊試試,支持下😆。不過我哋8點左右食完出嚟,條人龍變得更長!
2019-12-14
2019-12-16 42 浏览
冬天想找湯麵夠溫胃本身經過別天神的但未開門,見到塗鴉了好特別到大約6點又行過軒尼詩道,開了門.店內裝飾很有日本風一個長bar,面對著廚師在煮麵廚師手腳快,不久就煮好了.兩碗不同口味的拉麵一碗是豬骨湯,奶白色的濃湯,一看就知是滿滿的骨膠原另一配是蝦味噌湯,色澤及味道都好似龍蝦湯兩碗都有日本流心蛋及叉燒叉燒算是厚身,肥瘦均勻,有燒過的.這兩個餐有送小食小龍蝦蟹籽沙律好足料,卷著脆脆的紫菜食,啖啖是蟹肉.餃子煎得脆脆地,也很不錯.食完一個set,飲完整碗湯好飽呀!
冬天想找湯麵夠溫胃
本身經過別天神的但未開門,見到塗鴉了好特別

到大約6點又行過軒尼詩道,開了門
店內裝飾很有日本風
一個長bar,面對著廚師在煮麵
廚師手腳快,不久就煮好了

兩碗不同口味的拉麵
一碗是豬骨湯,奶白色的濃湯,一看就知是滿滿的骨膠原

另一配是蝦味噌湯,色澤及味道都好似龍蝦湯

兩碗都有日本流心蛋及叉燒
叉燒算是厚身,肥瘦均勻,有燒過的

這兩個餐有送小食
小龍蝦蟹籽沙律好足料,卷著脆脆的紫菜食,啖啖是蟹肉

餃子煎得脆脆地,也很不錯

食完一個set,飲完整碗湯好飽呀!
  • 小龍蝦蟹子沙律
2019-12-15 71 浏览
天氣凍最啱食拉麵暖暖胃,餐廳不大只有大概十個bar枱座位。七點己經滿座,等了十分鐘左右便有位。座位雖然有點迫,但滿有日本地道拉麵舖嘅風味!小龍蝦蟹籽沙律有驚喜,啖啖龍蝦肉彈牙爽口,加上蟹籽及紫菜,口感豐富。豚骨湯底非常濃厚,入口順滑,重點係不油膩。拉麵為博多的細麵,麵質彈牙。义燒帶點焦香,肉質軟腍。流心蛋蛋味香濃,大量葱花及木耳增添口感。餃子皮又薄又滑,煎得外脆內軟。菜及肉的比例剛好。蝦味噌豚骨湯底同樣濃厚,蝦味重非常香。櫻花蝦香口增口感,粟米清甜。試完原味湯底後可跟指示加上辣芽菜、蒜蓉、芝麻等調味料,味道再提升,值得一試。

小龍蝦蟹籽沙律

餃子
餃子皮又薄又滑,煎得外脆內軟。菜及肉的比例剛好。

2019-12-11
小龍蝦蟹籽沙律
2019-12-09 38 浏览
每一次小妹好掛住日本,都好想食碗日本拉麵。喺香港最幸福之處,就係嗰個嘅美食都可以隨意食到。最近工作實在太忙冇得離開香港🇭🇰唯有食餐好嘅逃離一下呢度嘅壓力。這小店別天神拉麵位於世貿的後面,無論店舖來內與外都充滿日本感覺,門口有自動售賣機,先付款,會列印食卷出黎(似是又來到日本啦🌸)入到店舖內,日系感覺更加濃郁,長長窄窄的設計,座位雖然不大,但有著十分貼心的小服務。座位的後上方有衣架,方便客人將冬天又長又厚的外套掛上。👍🏻👍🏻👍🏻小食:小龍蝦沙律:味道新鮮爽口的小龍蝦肉🦞加上蟹杍,附上脆口的日式紫菜,口感十足。日式小食又點少得餃子🥟:呢個日式餃子煎到啱啱好,個體香脆,入面有充滿肉汁。拉麵嘅湯底好香,而且見到佢係用超大嘅壓力煲去制作,食出細心。最後想一讚嘅係,店舖入面嘅海報宣傳湯底係用100%臀肉同埋順水製造,冇味精同埋奶類製品。去到最尾我哋食完真係冇口渴,而且朋友係乳糖不耐症,完全冇唔舒服,真係超讚😋👍🏻

2019-12-06
  • 小龍蝦蟹子沙律
  • 別天神套餐
2019-12-08 22 浏览
夜晚約朋友銅鑼灣食飯,朋友提議食拉麵,於是決定黎食依間別天神。雖然佢都有其他分店,但係一直都未有機會試。今次黎到喺門口已經見到有人排緊隊,門口仲有部自助售票機,先比錢買左野食然後再入去。好彩前面都係得兩檯,唔洗等好耐就有得入。入到去見到佢嘅格局同日本拉麵店一樣,全部係bar檯,覺得香港都比較少依種,可以睇住廚師整,而且裡面仲有衣架可以掛起大褸,都幾貼心。不過間鋪真係比較細同埋窄,得十個位左右,好彩佢啲野食都算黎得快,turnover 都算高。餐牌唔算好多野揀,我叫左個豚骨湯麵($75),裡面有兩片叉燒,平時我唔係好中意食日式叉燒,但係我覺得佢啲叉燒又幾好食,煮得好淋同埋唔會話太乾身。至於拉麵我覺得同出面一般食開嘅有少少唔同,依度嘅拉麵非常幼身,湯底清爽,唔會過鹹,唔知唔覺飲左大半碗。總括而言覺得依間可以一試,價錢亦都合理。

2019-12-05
2019-12-01 29 浏览
來早咗,未開門。六點準時到,已聚集了唔少人,lala聲點咗两個餐入座,啱啱好。間舖位於告士打道,地方唔大,的的色色,十足十日本feel,本人啱由京都返來10日,感覺好似又返番日本,只不過呢度嘅厨師識講廣東話。點咗嘅第一個餐係别天神套餐配小龍蝦蟹子沙律,沙律超正,每一口都吃到小龍蝦,而麵就純種日本拉麵,日式叉燒又腍,仲有爽脆的木耳絲,豚骨+純水煲嘅濃味骨湯,一切都很美好。而另一個餐係蝦味噌套餐配餃子,深紅色蝦皮唔少,玉米也多多,顔色配搭極佳,也少不了溫泉蛋,吃完又lala聲走人,點解,因出邊等嘅人太多。

2019-12-01 37 浏览
拉麵店採用自助形式,門外增設左部自助售票機,付錢之後就可以直接拎票入餐廳交比店員,但要注意⚠️比錢方法冇得用現金啊!/拉麵選擇唔多只有兩款,麵條整體彈牙🍜蝦味味噌豚骨湯麵🦐湯底蝦味濃郁,加上香脆櫻花蝦味道更豐富,如果唔夠重口味枱上更設有隱藏食法🌝,七味粉+辣芽菜+蒜蓉湯底濃郁100倍🤪,其他配料有糖心蛋、粟米粒、叉燒、木耳絲!/豚肉湯麵🐷半肥瘦叉燒軟腍,微微燒過更香口,湯底係100%豚骨加純水熬製,配料都同蝦湯一樣,但兩者比較都係喜歡蝦湯多d🤣!

拉麵選擇唔多只有兩款,麵條整體彈牙🍜

蝦味味噌豚骨湯麵🦐

豚肉湯麵🐷
2019-11-30 59 浏览
又支持下香港人小店,在多個地方都有分店的東京拉麵店。今日男朋友突然來接我放工,難得可以同佢食午餐,就選了日式拉麵店!好方便的在門口自動售價機買票,可用八達通付款,好方便容易。點了一個別天神拉麵及一個蝦子味噌拉麵套餐配餃子,好豐富喔!更可加上蒜蓉、紅薑絲、辣芽菜、不同味粉,可自家調味,更有冰水及紙巾提供1. 別天神拉麵湯底香濃唔太咸,喜歡這個的味道,叉燒厚又香又咬口一流,配上健康木耳絲及香蔥及紫菜片,拉麵香軟吸湯2. 蝦子味噌拉麵男朋友點了這個,好香蝦味配上味噌濃郁味道;一隻金黃糖心蛋、香甜粟米粒、櫻花蝦,拉麵比較硬身一點,美味又豐富!3. 餃子一碟4隻,香煎不會太油膩、薄身餃子皮好香軟,內餡是菜肉好嘢味,點上餃子汁不錯喔!
又支持下香港人小店,在多個地方都有分店的東京拉麵店。

好方便的在門口自動售價機買票,可用八達通付款,好方便容易。

1. 別天神拉麵

• 蝦子味噌拉麵
  • 蝦味噌套餐
  • 日式煎餃子
2019-11-27 79 浏览
平時出銅鑼灣食飯太多選擇搞到好難㨂,好彩依家有apps一search就知食咩好今次嚟咗銅鑼灣呢間黃色拉麵店,佢夜晚六點先開㗎所以唔好太早去到去到餐廳之後要先喺門口嘅自動販賣機買飛,等到有位先入得去店員服務好好,有禮貌之餘仲會幫我地加茶同介紹點食好我叫咗豚骨拉麵,佢個湯底味道好濃郁🤩🤩朋友就叫咗蝦味噌豚骨拉麵,雖然佢湯底好重蝦味不過我覺得就偏咸咗少少值得一讚嘅係溏心蛋做得好出色小食都唔錯鋪頭後面仲有連儂牆比食客寫野地址:銅鑼灣告士打道277號地下3A號舖#懲罰黄店系列#黃色經濟圈
豚骨拉麵及蝦味噌豚骨拉麵

去到餐廳之後要先喺門口嘅自動販賣機買飛,等到有位先入得去
店員服務好好,有禮貌之餘仲會幫我地加茶同介紹點食好
豚骨拉麵

我叫咗豚骨拉麵,佢個湯底味道好濃郁🤩🤩

值得一讚嘅係溏心蛋做得好出色

#黃色經濟圈
2019-11-24
豚骨拉麵及蝦味噌豚骨拉麵
2019-11-24 741 浏览
🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🍽博多拉麵別天神 (銅鑼灣)📍銅鑼灣告士打道277號地下3A號舖🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟#懲罰黄店系列同朋友出街要諗食咩好煩?no la好快search一search附近有咩黄店就可以好快落決定架啦haha我地兩個都好中意食拉麵🍜今次就試下博多拉麵有咩特別🤪黄店好多人排隊想懲罰佢,可能要等一陣🤪一入店就見到連儂牆💛先加80分💛叫咗2個套餐,各包一碗麵同一個小食,我地就試咗豚骨拉麵同蝦味噌豚骨拉麵🍜小食就叫咗煎餃子🥟同小龍蝦蟹籽沙律🥗豚骨拉麵豚骨味好濃郁!👍🏻我落左d辣芽菜,令佢帶點微辛,連埋幼身好吸湯既博多拉麵食好正!🤩🤩蝦味噌豚骨拉麵湯底就偏咸少少,好重蝦味,朋友食到讚不絕口👍🏻份量好多,大食既佢竟然都話飽!🤪值得一讚既係兩碗麵既溏心蛋都好出色👍🏻蛋黃味好香醇🥰💛煎餃子🥟即叫即煎,熱辣辣🥳小龍蝦蟹籽沙律🥗我好中意!🥰真材實料,好多小龍蝦,加上蟹籽,食落口感好唔錯呢💛有下次啊!我愛黄店!💛💛💛💛💛
🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟
🍽博多拉麵別天神 (銅鑼灣)
📍銅鑼灣告士打道277號地下3A號舖
🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟
#懲罰黄店系列

一入店就見到連儂牆💛先加80分💛

值得一讚既係兩碗麵既溏心蛋都好出色👍🏻蛋黃味好香醇🥰💛

煎餃子🥟即叫即煎,熱辣辣🥳

小龍蝦蟹籽沙律🥗

有下次啊!我愛黄店!💛💛💛💛💛