2012-01-29 24 浏览
見咁多人讚佢地既麵包,所以專登嚟試吓今日個餐湯係洋蔥湯,我預期係法式洋蔥湯,可惜係日式,味道清清地,但其實我有少少覺得同飲清雞湯冇乜分別我個卡邦尼汁煙肉意粉就唔錯,足料,個汁又唔太杰。個麵包真係好鬆軟,不過如果可以熱少少我會覺得更正朋友既明太子意粉就普普通通啦,唔見特出最唔掂都係個甜品有乜朱古力味,嗰兩塊餅硬到呢不過我鍾意呢度既餐有半個奇異果,健康啲。
見咁多人讚佢地既麵包,所以專登嚟試吓
卡邦尼汁煙肉意粉
朋友既明太子意粉就普普通通啦,唔見特出
明太子意粉
最唔掂都係個甜品有乜朱古力味,嗰兩塊餅硬到呢
不過我鍾意呢度既餐有半個奇異果,健康啲。
2012-01-05
2012-01-21 6 浏览
第二次食呢間餐廳係因為食物質素同無敵海景。但亦會係我最後一次食呢間餐廳。我同朋友去到餐廳嘅時候係晚上9:50。門口招待講明十點last order, 10:30關門。反正只係醫肚,我覺得可以接受就坐低jor... 食物保持一貫水準係幾好味。不過我比低分係因為d服務實在太惡劣!!!!!首先幫我ge落單小姐已經一臉不爽。我地10:15食完想嗌埋跟餐雪糕,嗰個疑似manager嘅男侍應皺曬眉好似我哋好煩咁。到埋單收錯錢佢極不耐煩完全唔想同我哋跟番!到離開嘅時間10:20,唯一一條通道已經有個綠色垃圾車擺咗喺餐廳中間攔住條路。我哋都明白年廿七大家想早收工,但係都唔好太過份law.Very bad service! Never go back!!!

2012-01-20
2012-01-18 22 浏览
其實呢就好耐無寫openrice.....呢間野令我上黎寫一寫....唔係無原因的...同朋友食個團年飯咁....上次聖誕佢請我食....食貴野...請佢食返餐其實D食物都無咩問題的....最出名的丹麥麵包幾乎餐牌上一半的食物都有包括到....半份食物半份包....ok啦....唔係唔好食的.....咁佢打黎同我cfm個booking話座唔座海景位我話無所謂....佢話咁有最低消費每人100........呢個就係海景位.....我朋友話....點解咁搞笑真係人人座向度對住個海的自閉海景位....其實對我黎講...餐牌就無咩可以簡.....兩個人要叫三份餐先過200蚊...我地無叫飲品因為要去食甜品咁D職員的質素又麻麻地....向海運食飯....無諗過....D人明明可以每位客人上一杯水都懶的點解知道有水 老實一眼望落去無人有水飲的係我地發現窗邊有檸檬水先叫俾水咁d職員呢....就中意傾計...行埋一邊玩電話啦....唔係自已負責果台就當睇你唔到啦要張收據要兩次都要唔到啦....下次要落中環果邊試下年得....
其實呢就好耐無寫openrice.....
呢間野令我上黎寫一寫....
唔係無原因的...
同朋友食個團年飯咁....
上次聖誕佢請我食[伊呂波]....食貴野...
請佢食返餐

其實D食物都無咩問題的....
最出名的丹麥麵包幾乎餐牌上一半的食物都有包括到....
半份食物半份包....ok啦....
唔係唔好食的.....

咁佢打黎同我cfm個booking話座唔座海景位
我話無所謂....佢話咁有最低消費每人100.....
...
每位最低消費為100元正的[海景位]
其實對我黎講...餐牌就無咩可以簡.....
ok啦~! 我覺得係普通野

咁D職員的質素又麻麻地....
點解知道有水 老實一眼望落去無人有水飲的
係我地發現窗邊有檸檬水先叫俾水
咁d職員呢....就中意傾計...行埋一邊玩電話啦....
唔係自已負責果台就當睇你唔到啦
要張收據要兩次都要唔到啦....
下次要落中環果邊試下年得....
2012-01-17
2012-01-05 2 浏览
點解黎因為今日係2011年最後一個工作日,要食餐好嘢開心吓慰勞吓過去一年嘅辛勞。我哋都係為咗佢個好好味嘅包而黎架!唔理有幾肥,食咗先慢慢做返運動啦,嘩哈哈……………….食咗乜我哋一人叫咗一個除夕特別餐..南瓜湯水汪汪咁,我唔係好鐘意,而且南瓜味唔夠沙律好味,食材新鮮,個DRESSING有啲柚子香味咁,好清新開胃,LIKE! 健康之選 白汁菇菇三文魚意粉堅肥之選!!!!唔知係咪節日特別餐嘅關係,份量比起平時個D餐係多咗,我真係食唔哂,個汁仲要係好杰好”滯”個種,唔LIKE!事實上伴碟嘅先係我嘅主菜,件厚厚嘅包包依然係我鐘意嘅口感,味道,溫度,好開心呀!!!!!! 再配以一個奇異果作完結,正!!!其實不如下次外賣包包,自己喺屋企嘆加杯香濃咖啡,應該會係一個好唔錯嘅假日早餐喎 ^^服務得唔得普普通通值得一讚係佢哋嘅水係用當日不同嘅生果浸架,所以每次都會唔同味,我喺屋企都會效法吓架!!!環境掂唔掂得!!最鐘意有自然光嘅地方食晏,人都醒神啲 ~~~
點解黎

我哋都係為咗佢個好好味嘅包而黎架!
唔理有幾肥,食咗先慢慢做返運動啦,嘩哈哈……………….

食咗乜

我哋一人叫咗一個除夕特別餐..
南瓜湯
南瓜湯
水汪汪咁,我唔係好鐘意,而且南瓜味唔夠
沙律
白汁菇菇三文魚意粉,
白汁菇菇三文魚意粉
堅肥之選!!!!

服務得唔得
普普通通

環境掂唔掂
得!!最鐘意有自然光嘅地方食晏,人都醒神啲 ~~~
题外话/补充资料: 丹麥麵包好食到要私有化
2011-12-30
用餐优惠
其他
(非会员)
2012-01-03 2 浏览
之前係沙田分店食過,印象好好諗住試吓尖沙咀分店,應該食物質素都唔錯點知,試咗個$77 "照燒雞扒三文治"雞扒乾到完全咬唔到英式奶茶,真係好難飲女侍應服務態好差非常失望俾錢都唔會再去
之前係沙田分店食過,印象好好
諗住試吓尖沙咀分店,應該食物質素都唔錯
點知,試咗個$77 "照燒雞扒三文治"
雞扒乾到完全咬唔到

英式奶茶,真係好難飲

侍應服務態好差

非常失望

俾錢都唔會再去
2012-01-03
2012-01-02 5 浏览
聖誕節的正日, 大家當然繼續唱詩. 完成兩堂崇拜之後, 大家就來到這裡吃個聖誕下午茶, 聖誕氣氛也幾好.Toast $30: 6分, 第一次來這裡吃鹹的丹麥麵包, 不太夠熱, 不夠軟淑, 也不太脆, 只算一般.Choco Banana $62: 7分, 又是因為這個丹麥麵包不夠軟淑, 結果出來的效果只算一般. 朱古力就幾濃烈, 加上忌廉, 還是幾甜的, 再加上香蕉, 其實都幾美式的甜點, 受得甜的, 會幾喜歡.Honey Ice Cream $55: 7分, 第二次來這裡, 發現麵包仍是不夠鬆軟, 真是有點失望, 連最喜歡的蜜糖雪糕的水準也不是最好, 還好雲尼拿雪糕加蜜糖仍然是相當香甜.Mont Blanc $32: 8分, 這個栗子蛋糕反而幾好, 有栗子香, 質感不俗, 當然比不上巴黎那店子, 不過在本港來講已是水準之作.Chocolat et Vanilla $35: 8分, 至於朱古力慕絲是有相當的聖誕氣氛, 朱古力幾濃烈, 慕絲細滑, 也不俗.看來, 這尖沙咀分店的丹麥麵包真是有點令人奇怪, 為何水準會如此 不過這店的環境, 服務都是幾好的, 如果不算太逼人的話, 來吃件蛋糕,
看來, 這尖沙咀分店的丹麥麵包真是有點令人奇怪, 為何水準會如此 不過這店的環境, 服務都是幾好的, 如果不算太逼人的話, 來吃件蛋糕, 還是寫意的.
庆祝纪念
圣诞节
  • Mont Blanc
  • Chocolat et Vanilla
2011-12-29 15 浏览
好耐之前已經想試星期日下午3點見冇人排隊就入去食卡邦尼汁煙肉意粉set:意粉好creamy,個包有d凍,個湯同沙津一般,Green Tea Latte好飲,不過要加$13有d貴吉列豬扒三文治:個包唔算好熱,吉列豬扒好脆,個汁都ok,可以一試下次再試其他野食
好耐之前已經想試
星期日下午3點見冇人排隊就入去食
下次再試其他野食
2011-12-29 7 浏览
同朋友食聖誔飯, 早在半個月前已訂位, 但去到都要等位因為頭一輪人客還未離坐. 一行四人大約8時15分入坐, 限時為90分鐘, 因實在太多人等位了.待應遞上餐牌發現款式不多, 由於待應太忙了, 枱上連一杯水也沒有久等的拿破倫意粉, 不錯不錯, 蕃茄汁帶點酸頗開胃. 意粉份量適中質感煙韌, 重點是兩塊丹麥麵包, 我本身不太喜歡牛油味道, 但都要試一試, 雖然有牛油味但可接受, 令我驚喜是麵包非常非常之軟熟.賣相不錯但煙肉比較少, 汁頗creamy又不會太漏. 連碟上的奇異果也不放過.這個是一位食素的友人專享的, 所以我不知道味道如何, 但見友人都食得津津樂道, 我想應該不錯.炸雞炸粉太厚了, 雖然新鮮剛炸熱辣辣但口感不太好. 薯條太幼和帶點乾. 最好食都是丹麥麵包. 這個籃不夠誠意啊.本想到別的地方吃甜品, 但外面實在太多人又想不到那裏有甜品舖就算有都一定大排長龍, 看看時間還未到90分鐘所以就在這裏吃甜品吧, 但很多款式都已暫停了, 因實在太好生意~~~~~~~~朱古力味很重, 但實在太太太太太甜了.............我吃了幾口便頂不順, 但極喜歡朱古力的友人不理自己生病中還把極
拿破倫意粉
明太子意粉
脆辣炸雞籃
CHOTOLATE VANILLA

朱古力味很重, 但實在太太太太太甜了.............我吃了幾口便頂不順, 但極喜歡朱古力的友人不理自己生病中還把極個cake清掉~
Cake
不記得是什麼名堂了, 但實在與普通的生日蛋糕沒有分別, 我亦試了一口, 很重奶味啊~~~~~~~~~~~
我實在頂不順了, 友人邊吃邊說, 很像食奶中..........哈哈.

其實這裏的價錢真是一點都不便宜份量又不算多, 但我覺得除了麵包帶點驚喜外, 其他都只是一舨般, 有需要那麼貴嗎
2011-12-23
拿破倫意粉
2011-12-27 10 浏览
平安夜係尖沙咀食晚餐, 而且還要冇book位, 應該都有一定的難度, 我地係海運大廈挑選了這間和pizza express一同拿票等位, 看看邊間快就食邊間, 結果博洛尼亞大約十五分鐘便有位(pizza express差不多個半鐘才打比我...)我們之前都吃過,覺得不錯所以再試,可惜今次只是坐出面不能坐入面看海景拿破倫意粉-個意粉有濃濃的茄汁味,而且份量剛剛好,吃完意粉加埋包包也不會太飽,飯後還有個奇異果,估不到這店除了麵包,意粉也是十分出色的!碎蛋三文治-由於上次覺得十分好吃,今次想了一會都是決定吃這個,不過不同的是今次是跟薯條,味道依舊咁好!玉桂蘋果-相比意粉和三文治,這個比較失色,可能是已經吃到有點飽了,又可能是不慣玉桂的味道,下次都是吃比較多人推薦的蜜糖雪糕啦

2011-12-24
庆祝纪念
圣诞节
2011-12-25 13 浏览
雖然TST 店有靚景, 但就安排唔到坐近窗位置.. 有D失望唔叫today’s set了, 向menu 轉攻一直好評如潮既食物吧由於肚仔餓既關係, 同朋友仔都不禁將兩個main 加$45 變成set 變set 就係多左個soup of the day 同mini salad但上檯時先發覺同想像好有出入無諗過個湯唔係一d creamy 既湯 @.@清湯帶兩三片細煙肉同椰菜, 而且好鹹!! 我完全飲唔落口..Carbonara 係我至愛, 點可以唔叫呢原來仲配埋包包tim甜甜既包連單食都好食過人Carbonara 雖然唔係好creamy 但都幾好食吉列豬扒炸得好脆, even 林左個sauce 都唔會林晒同烘左既包好夾同某一專做吉列豬扒三文治既店舖純用白麵包有D 唔同Hoho~ 食dessert 又同朱古力做朋友食完感覺實在好sweet!~

但上檯時先發覺同想像好有出入
Soup ︳Mini salad
無諗過個湯唔係一d creamy 既湯 @.@
Carbonara
Carbonara 係我至愛, 點可以唔叫呢

原來仲配埋包包tim
甜甜既包連單食都好食過人
Carbonara 雖然唔係好creamy 但都幾好食
吉列豬扒三文治
吉列豬扒炸得好脆, even 林左個sauce 都唔會林晒
同烘左既包好夾
同某一專做吉列豬扒三文治既店舖純用白麵包有D 唔同
香蕉可可
Hoho~ 食dessert 又同朱古力做朋友
食完感覺實在好sweet!~

吉列豬扒三文治
Carbonara
香蕉可可
又再在@海港城 有海景的日式麵包專門店吃極人氣美味的「千層酥方包」了,不單日式麵包滿有牛油香,層次較一般白方包鬆軟,包著炸脆的豬扒來吃,是做得香而軟熟,是繁忙人生中的人間美食,推薦大家試試!
2011-12-08 5 浏览
趕住入場睇戲,本來想快快趣在BLT Burger搞掂,誰知要排隊等吃,唯有轉場。腦海中想起了BO-LO’GNE這名字,相信是不用等位,於是便往LCX的方向去了。BO-LO’GNE尖沙咀分店比中環總店更優勝的地方就是景觀,近距離對著維港海景用餐,永遠都是賣點。如這天,我們來到的時候,所有靠窗的位置都已經被佔據 (雖然海景座位設有最低消費)。各自點了自己喜好的意粉,再分一些來試。我所揀選的,相信大家都能猜到,就是Carbonara。意粉配兩小件麵包,以及半隻奇異果,砌得幾靚仔的。意粉煙韌度適中,可是欠缺蛋香,煙肉也不夠香口,水準普通,旁邊的蜜味麵包更能取悅我心。朋友吃的拿破崙了意粉,材料是挺豐富的,看似吸引,我也嚐了少許。幾喜歡那醬汁,貪其夠酸,很醒胃,意粉質感同樣理想,我覺得比Carbonara做得更為出色。時間很緊迫,吃完要馬上埋單。

時間很緊迫,吃完要馬上埋單。
之前都知道呢間野出名丹麥方包,等位時都見到好多人,無得坐窗口位睇維港,系一大可惜!講返食物由於叫意粉餐有一塊丹麥方包造嘅多士,所以叫左個拿破崙意粉意粉來左,好重茄汁味道,但青椒獨有嘅草青味唔太濃!咖哩豬扒飯豬扒脆,有咖哩味,水準唔差,但唔夠特別咖哩漢堡扒飯漢堡扒有牛肉味,亦有果種油分帶來嘅香濃由於分量實在太細(3個人食),所以叫多個博洛尼亞吉列豬扒三文治椰菜、豬扒、天婦羅汁(銀座梅林果種)同丹麥方包味道出奇地夾凡有任何惠顧,可加30元享用甜品濃濃朱古力味普通藍莓芝士蛋糕呢間野唔係一坐埋位就,有水,系臨埋單先有!埋單400(無飲野)
講返食物
由於叫意粉餐有一塊丹麥方包造嘅多士,所以叫左個拿破崙意粉
意粉來左,好重茄汁味道,但青椒獨有嘅草青味唔太濃!

咖哩豬扒飯
豬扒脆,有咖哩味,水準唔差,但唔夠特別

咖哩漢堡扒飯
漢堡扒有牛肉味,亦有果種油分帶來嘅香濃

椰菜、豬扒、天婦羅汁(銀座梅林果種)同丹麥方包味道出奇地夾

凡有任何惠顧,可加30元享用甜品

濃濃朱古力味
普通藍莓芝士蛋糕
2011-11-26
2011-11-28 15 浏览
博洛尼亞--每隔一段時間總會光顧,縱然很多食客也偏愛中環總店,但尖沙咀LCX店實在方便九龍人如我 中環店當然好feel點,店子就在斜路中,地方雖小,但小店就是這模樣吧?換到這邊來當然濶落得多了,還有sea view位呢!(設最低消費每人$100,但我覺得仍合理的)我跟弟弟二人就在這兒來個姊弟淘脆辣炸雞籃每次到訪必叫炸豬扒三文治,但這次我想試試其他出品,這個炸雞籃有多士,薯條,當然還有主角辣雞啦!先說炸雞吧,皮脆肉滑,但味道偏咸,而且油膩得很,伴籃的薯條像未炸熟似的,軟巴巴的,確實失色 幸好還有丹麥多士,可挽回一點分數。法式多士簡單的雞蛋,麵包,蜜糖,便成為這道法式多士,丹麥麵包上沾滿蛋液,再煎香?包麵面有點香脆,先試單吃一口,充滿蛋香,沾上蜜糖吃更是甜上心,一樣食物,兩種味覺享受,很化算呢!Green Tea Latte我跟弟弟二人各自點了一杯熱的,有一層泡沫在面,喝下奶味相當濃郁,反之綠茶味淡淡,但我卻愛這口味,很冬日的感覺!星期日下午,姊弟二人就在歡笑聲中渡過
炸雞惹味,但油膩非常
脆辣炸雞
幸好還有丹麥多士,可挽回一點分數。
簡單就是美味
配角---蜜糖
法式多士
Green Tea Latte

星期日下午,姊弟二人就在歡笑聲中渡過

题外话/补充资料: 在入坐時已經看到有甜餅櫃,看起來很精緻的,本想外帶一點回家,但因為還有節目,還是留待下次吧!
2011-10-23
簡單就是美味
配角---蜜糖
  • 法式多士
  • Green Tea Latte
2011-11-23 28 浏览
繼丼吉午飯後,大家決定在附近商場血拼,反正剛好轉季,再加上友人I亦須要為自己回去添些物品,真的想不到任何否決理由。整個下午的時間過得十分快,一瞬間已經是四時,我的肚子開始不斷打鼓叫響在抗議,幸好那時身在LCX,下午時份找間吃cake也挺容易,今次就試博洛尼亞!進入餐廳,碰上店內一旁正在拍攝,我只是看了model一眼,不太認出是誰呢!其實店裡的環境是可以,只是人手不太充足,等了一段時間才能落單。CHOTOLATE VANILLA ,似曾相識的半圓朱古力賣相,令我想起TONY WONG,我馬上搶試一口,外層光亮的特濃朱古力入口溶化,中間是朱古力慕絲同樣香滑柔軟,口腔全是滲滿迷人朱古力香氣,實在令人陶醉! OPERA ,我亦想起了PAUL LAFAYET,這件帶點咖啡味的朱古力cake,忌廉口感鬆軟配合脆身餅底正合我心意,不過相比剛吃的感覺較男士,大概是咖啡的混合吧。HONEY ICE-CREAM$55是友人I很想點,我當然是求之不得,若然能再點多幾款也無坊,事實上,我還可以吃的!一球的雲呢拿雪糕賣相有點遜色,而且味道不夠香,但甜度適中可以接受,至於薄薄一片熱麵包沾上蜜糖,有點失望同時想念H
OPERA
HONEY ICE-CREAM$55是友人I很想點,我當然是求之不得,若然能再點多幾款也無坊,事實上,我還可以吃的!一球的雲呢拿雪糕賣相有點遜色,而且味道不夠香,但甜度適中可以接受,至於薄薄一片熱麵包沾上蜜糖,有點失望同時想念HOLLY BROWM,不得不說它的HONEY TOAST$88兩大球雪糕和薄薄一片熱麵包x4份量原來是抵吃。
最後我們喝過Cappuccino和Green tea coffee,全身得到了能量再回shopping去,再到附近下個目的地!
下午茶