2024-05-12 66 浏览
早餐煮成咁?反蛋的蛋黃乾晒,炒蛋根本沒有預先搞好,分明就係落左鑊才求其撩兩下,會所餐廳的廚師咁樣煮嘢點解經理可以接受?簡直係應該換過鑊啦。好彩今次唔係約朋友就係約細路
早餐煮成咁?
好彩今次唔係約朋友就係約細路
2022-10-01 719 浏览
今天兒子要去深水埗操水,要提早食飽,下午茶時間就來又一村。這裡泊車容易,泊完不用走太遠。如果去商場就行很遠。下午茶換了新菜單。以前的雞王飯換成了粟米忌廉雞球飯,都是餐可配飲品, $59我仔最喜歡這個,雞球大大件,是雞臂肉,煎香過,味道很好。忌廉汁沒有反胃感覺,(我對植脂忌廉會反胃)所以應該是乳脂忌廉,食材水平比外面餐廳高。而汁的濃度剛好,份量也剛剛好讓一碟飯混著吃。忌廉雞球飯有跟餐飲,點一杯熱朱古力,來的一壺可以喝一杯半。小朋友肯定喜歡。我點的又是炸醬撈粗麵,之前就菜單炸醬麵是有跟飲品,但是換了新菜單就沒有了。炸醬麵的麵質彈新鮮有口感,傳統生麵,鹼水味不重,有紅醋辣椒醬陪上。美味可口。必定回頭菜也。沒有跟餐飲,我就只喝普通茶,乾淨也夠熱,杯子是酒杯型的,感覺也是不錯的。

2022-09-15
  • 粟米忌廉雞球飯餐
2022-09-08 125 浏览
我們每星期兩次游泳前都來食個下午茶。我這裏食飯其實真係好抵,地錦廳不收茶界或+1 ,你可以請侍應給你一杯茶,是淡淡的普洱。下午茶最抵吃不過於白汁雞皇飯, 六十多元還有一杯飲品。飯是正常份量,不會像外面的餐廳把下午茶的份量減半。這裏的咖啡是即磨,奶茶分兩種港式奶茶幫我英式奶茶。我兒子喜歡飲熱朱古力,一壺熱朱古力可以飲兩杯,香濃幼滑,非常好味。我兒子喜歡白汁雞皇飯,有足夠的大件雞,白汁香滑,有口感又飽肚。而我則喜歡吃這裏的炸醬麵,炸醬豬肉不太肥,醬汁乾淨,生面有粗有有任你揀。再陪一碗湯,份量不多不少,但是卻感覺乾淨舒服。下午茶還有其他選擇也不錯,熱香餅、格仔餅、牛筋腩河、炸雞翼薯條、蛋糕,都是我們的喜愛。尤其是牛筋腩河,比起外面其實不貴,但是感覺醬汁都乾淨一點。
我們每星期兩次游泳前都來食個下午茶。
  • 炸醬撈粗
2019-03-26 1636 浏览
小朋友生日,簡簡單單黎左會所食個西餐晚餐!不嬲佢嘅嘢食都唔錯,價錢又合理!意粉、扒飯、仲叫左個乳鴿-好好味,外脆內軟,味道又香口仲好入味!佢嘅咖啡係冇得輸嘅總括黎講,係大人小朋友都會喜愛嘅餐廳!
小朋友生日,簡簡單單黎左會所食個西餐晚餐!
不嬲佢嘅嘢食都唔錯,價錢又合理!

佢嘅咖啡係冇得輸嘅

總括黎講,係大人小朋友都會喜愛嘅餐廳!
2018-02-11 1518 浏览
由於呢度唔落味精夠晒健康屋企人好鍾意成日來呢度食我哋通常都會叫焗豬扒飯同埋炸雞翼焗豬扒飯已經炒左底上邊夠多芝士而且塊豬扒幾大 而且入邊仲有番茄紅蘿蔔洋蔥三樣嘢加埋好好味炸雞翼夠晒香脆不過味道就淡左少少食嘅時候加啲鹽都好啲另外佢嘅蜜桃茶都好飲仲有叫咗個雲吞雖然佢係西餐廳但係都有中菜食冇人會推薦雲吞水餃牛筋三樣都味道好出色
由於呢度唔落味精夠晒健康

仲有叫咗個雲吞
雖然佢係西餐廳但係都有中菜食
冇人會推薦雲吞水餃牛筋

三樣都味道好出色
工作關係,出入咗幾次又一村會所,可能個人摺摺哋,好少入呢啲地方食嘢,都幾新鮮。餐廳人人入得,價錢都係正常,一個午餐都係60蚊到80蚊左右,不過問題在於點畀錢,因為只有會員先可以畀,而且眼見似乎無人現兜兜畀,個個都係指下個鼻,細節就唔知喇…早餐食過一次,叫咗個司華力腸+粟米早餐,味道真係一般般啦,自己都整得到嗰種囉。個咖啡就幾好嘅,用咖啡機整係同即沖有啲唔同。(成日都可以聽到架機啲聲) 至於中午,食過一次個肉醬意大利粉,比一般茶餐廳係好食少少嘅,夠熱,不過肉醬味唔算好特別,啲意粉亦只係正常貨仔,相比起上嚟長沙灣間「瘋了」啲粉仲好食啲。(有興趣可以望望我嗰篇食評)。可能係會所啦,服務就無得彈嘅,而且西餐廳都可以叫到好多中國嘢食(???)菜肉包呀,粥品都有,焗飯之類都有得食,簡單嚟講就係服務區內有錢人的「快餐」選擇囉…不過我係佢哋,近近哋去又一食啦,又一啲餐廳都好食啲…

2016-12-28
2012-08-07 1548 浏览
今早到又一城寫字樓後就自己到又一村會吃早飯。點了腿蛋三文治。麵包鬆口。火腿非常之入味香口,蛋,不用說,一流!香脆清單的一餐。值得試一試!
$80 (早餐)
2010-06-30 1408 浏览
完咗教會崇拜,我哋一行九個大人兩個細路,原先打算到又一村花園俱樂部中菜廳飲茶,點知座無虛席,外面頃盆大雨咁,退而求其次,唯有落下面嘅西餐廳Verbena Café啦,朋友話依度西餐都OK嘅,所以就一字排開大長枱,坐好睇餐牌準備叫嘢食。點知見對面枱一籠二籠有點心食,再問問侍應,哦,原來晌西餐廳都可以剔樓上中菜廳嘅點心,結果,我哋就晌西餐廳食點心!因為人多坐長枱實在好唔方便,所以,剔點心時索性起孖兩邊頭尾都各款點心放一籠!點心紙唔算好多嘢食,叫OK啦,數數埋埋蒸、炸、腸粉連甜品都有四十幾款,價錢就由小點$13到特點$32,以一間中檔酒樓計都可接受。環境方面,由於係西餐廳,全是活動式木枱為主,方便組合不同大細長枱,裝修普通,啡色杏色為主調,配以布梳化椅,比起中菜廳燈光當然比較柔和,但嘈雜嘅人聲就跟中菜廳不惶多讓。而客路就大多數係附近又一村嘅有錢人,所以,見到侍應同大部份客都好熟,有傾有講,我哋依枱成枱生客又無話好冷待我哋,只係點到即止,唔會講多兩句啫。 點心叫咗9款嘢:蠔皇叉燒包、薑蔥牛柏葉、沙律明蝦角、瑤柱珍珠雞、咖喱蒸魷魚、鮮竹牛肉球、羅漢齋腸粉、鮮竹鯪魚球、金粟墨魚餅,點心質素中規中矩

點心
叫咗9款嘢:蠔皇叉燒包、薑蔥牛柏葉、沙律明蝦角、瑤柱珍珠雞、咖喱蒸魷魚、鮮竹牛肉球、羅漢齋腸粉、鮮竹鯪魚球、金粟墨魚餅,點心質素中規中矩,好食唔講得,好差又未算,就係平凡咗D。最好食嘅,我就覺得係個咖喱蒸魷魚,好入味,魷魚唔韌;最麻麻,首推沙律明蝦角,上到枱已經唔熱,醮點嘅都係普通嘅沙律醬,仲要係大點添!

粉麵
其實西餐廳本身個餐牌都幾多樣化,唔止西式食物,有湯粉麵,有唔同地方嘅嘢食,不過我哋就只係揀咗兩個炒粉飯麵:瑞士汁乾炒牛河、香蒜雞粒帶子炒飯。前者河粉同牛肉都炒得唔錯,河粉唔油,食完唔會一碟油晌碟底,牛肉軟腍,係個味似普通乾牛河,唔太覺有瑞士汁個種甜味,但整體都係好食嘅;而後者炒飯底未夠乾身,香蒜味亦都哩得弱,雞粒、帶子粒份量唔多,相比之下,哩個炒飯就差咗D喇!

茶芥

上面中菜廳同依度西餐廳都唔收加一,而茶芥依度就唔收,相信因為依度以西餐廳形式經營,無收茶芥哩回事,不過上面中菜廳就唔知收唔收,我估應該要啩!

又一村會所雖然話只招待會員,不過出出入入無限制,訂枱都可以唔使係會員,不過俾錢時就一定要個會員出現俾錢,如果無現身唔使旨意有得走,佢哋話點都要等到個會員哩埋單喎!事後問番,入會(個人會藉)要成$500,000喎
,仲要年年交年費$750,都幾甘,就算買二手會藉我估都要二、三十萬啦!下次再去真係要睇真D個會所仲有D咩嘢設施提供俾會員先。但食嘢就未必再哩,因為又要麻煩人哩找數,位置比較吊腳,食物又唔係話特別好,價錢又唔算抵,環境無話係會所就靜局D,同出面嘅酒樓一樣「嘈嘈貢」,唯一係近教會啫
室內環境
西餐枱墊,但用筷子同碗
點心紙
帳單