2024-12-16 39 浏览
今日經過火炭區做嘢,感恩順利地提早做晒啲嘢,一於食個獎勵吓自己😆行過見到呢一間 「友飯食」 寫住下午茶都有做折扣,咁就想去幫襯吓先! 第一次嚟到,見到個環境都好大好企理好舒服,唔似一般茶記咁,第一印象已經好好👍我哋兩個人叫咗兩份茶餐,吉列豬扒拼沙律,西多士跟凍檸茶。 好大份喎! 🌟吉列豬扒拼雜果沙律個吉列豬扒好大份,炸得好脆,完全唔會太厚粉,沙津係我兒時最鍾意食嗰啲雜果沙律,滿滿嘅回憶出晒嚟,豬扒配埋沙律醬,完美滿分嘅配搭👍🌟西多士跟凍檸茶呢個係香港人解壓3點3,必備嘅item。 個西多士好大份,大過我手掌,上面配埋一嚿牛油再加埋糖漿,正! 你再配埋凍檸茶,好香檸檬味😆整體嚟講呢間餐廳嘅質素都唔錯,全部都好正常發揮,最有驚喜嘅係份量好大,價錢又有折扣! 抵食👍

🌟吉列豬扒拼雜果沙律

🌟西多士跟凍檸茶

2024-12-16
下午茶
2024-12-11 32 浏览
聽朋友講呢一間茶記都好正,啱晒踩完單車入嚟搵好嘢食。 見到個餐牌都好豐富,我哋唔算太肚餓,所以叫咗個沙嗲牛肉包同埋卡邦尼意粉! 又有驚喜喎,個沙嗲牛肉包好吸引,沙嗲牛肉好多,鋪滿晒成個包,爭啲唔夠位裝咁滯😂 上枱亦都係好熱辣辣,個汁係好加分,成個包我哋share食,好Yummy! 個卡邦尼意粉都係好出色,煙肉個份量好多,掛晒汁,好好味,咁樣嘅價錢都係幾十蚊,真心比好多西餐個質素高幾皮👍另外試咗佢哋嘅樽仔奶茶,好得意,細細個嘅樽,但係原來唔係剩係得奶茶揀,可以揀咖啡都得,個奶茶都係好出色,茶味好香,茶同奶嘅比例好好,又唔會偏甜👍整體嚟講,呢間茶記都係好出色! 👍

整體嚟講,呢間茶記都係好出色! 👍
2024-12-05 72 浏览
幾十蚊就食到花膠?同事同我講都唔信,佢話公司附近最近開咗間超級抵食嘅茶記,用料係矜貴嗰隻,話幾十蚊就有交易,食到雞煲食到成隻雞,我本身都唔信,但係試完之後,原來香港都仲有正嘢㗎😆😆😆我哋一行三個人見到個Menu都難以置信,午餐嘅選擇好多,唔係普通嘅碟頭飯,但係係幾十蚊嘅價錢! 😂我自己就揀咗呢個花膠雞煲,花膠好大塊,重點係啲雞好多,又夠嫩滑! 個湯都好一流,全部都係精華,呢個50幾蚊有交易😆同事就嗌咗個蠔仔粥,見到啲蠔都係鋪滿晒喺面,再配埋啲湯,又係淡淡精華,食完個人成個暖曬! 好補身,性價比極高👍另一個就邪惡啲,佢叫咗個炸子雞跟薯條,係足足半隻嘅炸子雞,啲雞皮好脆,share咗少少雞俾我哋食,啲雞肉真係好嫩滑! 呢個價錢搞唔掂,真係超抵! 呢一間應該係沙漠中嘅綠洲,香港超級罕有🥹 一定要支持佢哋呀! 太抵了!

2024-12-01
2024-11-28 129 浏览
最近睇網上面嘅評論,有好多都推介呢一間茶記嘅沙嗲牛,今日放假,又撞正難得好天氣,一於幫襯吓呢個早餐先!環境好大,位同位之間好闊落,服務都好主動,仲要係有笑容咁樣問你㗎! 呢個服務今時今日嚟講好有質素職員好細心,佢推介我哋可以揀米通,第一次食,好得意喎,煙煙韌韌咁樣,好特別啊! 佢哋仲可以自由配搭,我揀咗沙嗲牛配紅腸再加隻煎蛋,個沙嗲牛真係好入味好濃,仲可以跟埋熱奶茶配埋脆豬,真係抵到爛! 最重要係呢個質素已經係好高質,但係佢哋而家做緊折扣,早餐同下午茶都仲有八折,抵到爆! 夥計仲同我哋講佢哋晏晝嗰啲午餐都好好味,我見到有羊腩煲喎,幾十蚊就有交易,下次一於試埋佢😋

2024-11-24
$50 (早餐)
2024-11-08 125 浏览
好正呀!!! 幾十蚊就食到羊腩煲,真係難以置信🤣 我同事係咁推介佢發掘到一間正嘢,呢間餐廳雖然係茶記,但係日頭都有羊腩煲食,仲要係幾十蚊就有交易,仲要跟湯同飯同埋嘢飲,真係抵到爛! 我諗緊咁平會唔會係伏嚟㗎,但係真係好味! 有圖有真相,份量好大,個汁好夠味,羊肉亦都好多,枝竹亦都炆得好腍! 埋單都係$72咋 🥹🥹🥹真係唔到你唔信,佢仲配埋個腐乳醬,講真,今時今日出街食一個煲都成幾舊水埋單,仲要係個煲大,份量亦都唔係足料,但係呢個煲啲羊肉數量一啲都唔少,大大份! 真係好抵食,又好味! 不過佢哋個午餐係不定期提供價,所以唔係期期都一定有羊腩煲,但係佢哋係逢星期一就會update,不過我個同事就話佢其他嘢食都係有質素保證,下次一於試埋其他😁抵食:5星味道:5星份量:5星

抵食:5星
味道:5星
份量:5星
2024-10-25 207 浏览
作為火炭嘅街坊,好多朋友都推介我最近開咗呢一間高質茶檔,真心食物水準真係好高質,價錢仲要好抵! 我哋一行三日,每人叫咗:魚香茄子,西檸雞,香辣雞煲,跟白飯送例湯! 三樣餸可以開心share,全部超好味😍😍😍全部都好有鑊氣,魚香茄子辣得來好惹味,西檸雞個汁甜甜地,炸得好香脆,最難得係入面嘅雞肉亦都好嫩滑。 但係最令我鍾意嘅就係呢個香辣雞煲! 佢雖然個辣度教咗冇得走啦,但係少少辣都好惹味,同埋好多都係雞髀位,個醬汁真係好惹味,全部白飯清晒😆😆😆唔怪得晏晝12點開始已經人來人往,不過聽職員講,生意亦都唔係keep住好旺場,咁其實都係關大環境氣候事,所以咁高質嘅小店,大家真係一定一定要多多支持啦! 另外值得一提嘅係,佢哋嘅早餐同下午茶都有八折🥹🥹🥹 其實幾十蚊已經好平,佢哋仲要再做折,真係要撐爆佢哋先得😆

另外值得一提嘅係,佢哋嘅早餐同下午茶都有八折🥹🥹🥹
其實幾十蚊已經好平,佢哋仲要再做折,真係要撐爆佢哋先得😆
2024-10-16 218 浏览
呢個應該真係係我一直以來食過最好食嘅沙嗲牛麵,個醬汁超濃,但係又唔會Over咗,牛肉好腍,最欣賞嘅係個牛肉係除咗沙嗲汁之外,仲有好香嘅牛味,之前有一次食過,但係相信廚房應該改良咗,依家嘅沙嗲牛真係好好食! 堅有料到😆😆😆再配埋佢哋嘅奶茶,四十零蚊,就食到勁高質嘅地道港式沙嗲牛。 真心鍾意食高質嘢嘅朋友,真係要入嚟呢間食👍👍👍👍👍味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️抵食:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️人情味:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
抵食:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
人情味:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2024-10-14 290 浏览
天氣時凍時熱,令人個胃口都真係唔知食啲乜嘢好,見到有好多餐廳最近都推出咗羊腩煲,屋企附近呢間都係,幸運地發現到好嘢😆呢個羊腩煲個汁好入味,羊肉炆得好腍,最緊要份量好夠,加埋一都只係$75 ! 真係超抵之選! 😍😍😍😍😍我哋再嗌多個蔥油雞,焗雞好嫩滑,夠晒驚喜! 又係真心正😌聽屋企人講,呢間餐廳都算係新開,有啲慚愧,開咗都一段時間而家先嚟幫襯,依家先發現原來有一間高質正嘢喺我屋企附近,最重要係高質夠晒平! 啱晒我😆😁

我哋再嗌多個蔥油雞,焗雞好嫩滑,夠晒驚喜! 又係真心正😌

2024-10-04 324 浏览
本身住喺附近,收到呢張coupon,見到呢間新餐廳都幾多選擇,咁一於就幫襯吓試吓! 食咗佢哋招牌嘅炸子雞,果然堅! 話就話係得半隻,但係個份量真係好大,一個人都食唔晒,可以揀飯,意粉或者薯菜,我就梗係揀自己鍾意食嘅薯條。 最欣賞嘅係個雞炸得皮好脆,但係裏面嘅肉依然好嫩滑! 仲要係熱辣辣放喺枱面,廚師功架一流! 所以食晒成碟,完全冇難度!冇辦法啦,太好味😆😆😆😆😆我唔肯定佢哋係新張期間先做優惠定係點? 但係我睇返個Menu,其實佢哋個性價比都好高,全部都幾十蚊就有交易,仲要唔使+1。😍我呢個炸子雞跟埋杯凍飲,都係$66 咋! 唔怪得咁多人排住隊幫襯👍

2024-10-04 271 浏览
呢間應該會成為我嘅住家飯天堂,因為啲菜式真係好健康,同埋冇乜點落味精,仲要有靚湯,價錢又抵,冇理由唔幫襯😆呢日晏晝叫咗粟米焗魚柳飯,肉碎炒四季豆同埋蒸肉餅,全部嘢加埋百零蚊有找,仲要跟埋嘢飲同埋靚湯,太抵,質素好高👍個粟米焗魚柳飯份量好大,熱辣辣,最鍾意嘅係個蒸肉餅,都係食咗一半先記得影相😂 冇辦法啦太惹味,送飯一流🤣仲有啊,個樽仔奶茶都真係好好飲,唔會太甜,呢個都係必點! 呢間已經幫襯咗好多次,次次話要提自己幫佢出食評,但係都唔記得咗,今次終於記得! 大家一定要去試吓,真係高質👍🫡

仲有啊,個樽仔奶茶都真係好好飲,唔會太甜,呢個都係必點!

喺大圍附近返工都一段時間,最近新開咗呢一間:友飯食,係我食過最好食嘅蔥油雞扒煎蛋飯🤣🤣🤣自問食過香港都好多間嘅冰室,茶記,呢間都係高分之選,環境企理乾淨,食物出色,夠大份夠抵食,幾十蚊有交易😆呢味:蔥油雞扒煎蛋飯,真係滿分,個太陽蛋煎得勁靚,配埋秘製豉油同埋蔥油,撈飯超一流,個雞扒夠晒腍,雞肉好嫩滑👍 同埋佢哋唔係淨係可以揀雞扒㗎,轉做豬扒都得🤣另外再叫埋個蒸肉餅飯,又係送飯一絕完美配搭,再加埋兩杯地道香港凍檸茶,成個晏晝大滿足😌😌😌佢哋晏晝嘅菜式經常性都唔同㗎,自己都試過唔同幾隻款,每隻款都高質😉

2024-09-30 217 浏览
睇社交平台關注組,見到有好多人力推火炭呢間冰室,趁住今日放假,一於過嚟試試! 地下有一個大大綠色嘅招牌見到:友飯食,好搶眼,地點容易搵,上到去見到勁多人😱 好彩佢哋個位置都好闊落,唔會同人坐得好迫。 我哋一行三人坐咗卡位,叫咗三樣嘢食,必選強烈推介:香辣雞煲。幾十蚊就有交易,原先以為個份量應該好細,點知原來有海量咁多嘅雞件,仲要全部都係我鍾意食嘅雞髀位😍 最最最欣賞係佢哋個秘製醬汁,有少少辣,但係好惹味,我哋另外再嗌多幾碗白飯,全部清晒😆👍另外都叫咗炸子雞,個皮好脆,充滿着油光,熱辣辣! 最欣賞嘅係佢個雞肉仍然可以保持到嫩滑度👍 大食嘅我哋再叫多個西多士😆😆😆 配埋可樂,好大塊牛油,份量大,糖漿就另外自己加,鍾意加幾多都得。 總體黎講,呢一間真係好抵食,環境好,食物真心高質,必推介香辣雞煲😆👍

2024-09-19 180 浏览
雖然我住新界東,但甚少黎火炭,不過早排幫個fd上佢屋企睇一睇啲裝修野,所以就順便攪完一齊黎食個tea先閃人。食完比我感覺啲野食係平靚正👍我地一人一份tea set::::魚柳包跟凍檸水,西多士跟可樂。魚柳炸得勁脆,個炸粉唔會太厚,用嘅果款魚係好滑嫩,亦都自帶脂香。長形芝麻潛艇包帶鹹香味,暖暖地又帶少少脆面。西多士痴線地好食👍👍😍超級之香,同埋都係脆口。中間花生餡份量恰好。真心無得彈呀!!下午茶餐有包野飲,所以勁抵食。我諗我之後都會選擇過黎呢邊食tea~~見到仲有個王牌焗飯,睇個樣都覺得真心正,下次就揀呢個😆

見到仲有個王牌焗飯,睇個樣都覺得真心正,下次就揀呢個😆
2024-09-16 187 浏览
喺我心目中要數cp值高嘅餐廳,「友飯食」一定榜上有名。今日我好叻帶左個死黨黎,佢食得勁開心😂😂😂我地係一齊放半日然後黎食左個late lunch架,我地掛住吹水hea左成兩個鐘,好彩餐廳唔會見你食完就趕人走😆沙嗲牛肉包+凍檸水:有surprise呀啲沙嗲牛肉嘅份量好足料!醬汁又多又惹味。牛肉唔會有筋,好易咬。個包又軟熟,高質好食。卡邦尼意粉+凍檸茶:原來都幾大碟喎,我死黨食唔晒分左啲比我。煙肉塊數多,芝士香濃,意粉有咬口,卡邦尼醬汁煮得好食,絕對唔係d淡某某。總結又係高質好食。
喺我心目中要數cp值高嘅餐廳,「友飯食」一定榜上有名。

2024-09-15 160 浏览
最愛蔥油豬扒🥰友飯食啲野係我近期食過數一數二抵食嘅,而且味道質素完全無令人失望過。喺地鐵站行去數分鐘路程,喺火炭嘅工廈入面的,餐廳啲冷氣夠晒涼,又可以坐好耐,夏日炎炎黎食好西都唔錯我地order左份蔥油豬扒煎蛋蛋飯&凍檸水,再加腿蛋治&熱奶茶。蔥油豬扒要大讚囉!首先係蔥油夠多而且真係極香!第二樣係個豬扒個size!好大份呀正呀!肉質都嫩tim ga! 仲有呢個太陽蛋煎得好靚,隻蛋都大隻ga, 飯底好多,我一個女仔食唔晒tim haha腿蛋治勁抵食,臨走order多左份腿蛋治外賣做聽日早餐😚餡料唔細,特別係炒蛋好厚,真係足料喇!好開心聽朝又有得食😚
最愛蔥油豬扒🥰