2017-09-08 170 浏览
已在早兩日訂座時講明要預留半份片皮鴨,兩人滿心期待的6:30到達餐廳。點知………在下單時,卻說要到晚上9:30才供應。天啊!!!!哪預留幹麼!!!仲要到晚上9:30先有!!!無奈地點了:四川擔擔麵、生蔥炸大腸、椒鹽鳳尾魚、炸子雞(半份)四川擔擔麵: 偏麻辣,冇花生的香生蔥炸大腸: 一般,冇咩特別椒鹽鳳尾魚: 惹味,脆口炸子雞(半份): 皮脆,雞肉都算嫩滑麻麻地嘅一餐,去到埋單時仲要因為部機壞左,唔收信用咭。連基本為客人預留片皮鴨的信用都冇、部機又壞唔收咭,原本仲想食今次完片皮鴨下次帶其他friend來試……Well,絕冇下次!

四川擔擔麵: 偏麻辣,冇花生的香
生蔥炸大腸: 一般,冇咩特別
椒鹽鳳尾魚: 惹味,脆口
炸子雞(半份): 皮脆,雞肉都算嫩滑

麻麻地嘅一餐,去到埋單時仲要因為部機壞左,唔收信用咭。

炸子雞
生蔥炸大腸
椒鹽鳳尾魚
2017-09-07
2017-08-09 96 浏览
在眾多款式的中菜裡面,我最愛的是東北菜和川菜,所以我不斷地於香港尋找這些菜館,希望找到我回憶中的北京味道,今晚我來到這家餐廳嘗試。我點了酸菜魚鍋,清炒萵荀,片皮鴨,紅油抄手和涼麵。首先來的是酸菜魚,一整盤的酸菜加魚柳,泡椒、花椒和指天椒的味道很香,但又不會過辣,而且魚柳嫩滑,湯頭濃郁,令配菜小雲耳和冬菇都吸盡湯汁,十分精彩的一道菜。片皮鴨皮和肉都很多,很脆,油份甘香,把薄餅皮塗滿甜醬再配以大蔥和青瓜,口感豐富,份量多得很飽肚。炒萵荀很有鑊氣,蒜蓉味提升萵荀的甜味,亦可減低剛才兩道菜的肥膩感。主食我們點了抄手和涼麵,兩道菜都很濃味,醬汁十分多,多蒜多蔥的抄手很足料,而涼麵的麻醬和青瓜多到每條麵條都沾滿。價錢上,我覺得適中,因為份量足夠四人食用。雖然每道菜都十分好吃,亦大致乎合京川滬菜的口味,但始終懷念北京的風味。
酸菜魚鍋

蒜蓉炒萵荀
紅油抄手
涼麵

2017-07-15
酸菜魚鍋
蒜蓉炒萵荀
紅油抄手
一間餐廳由幾個方面好評才令客人喜愛1) 食物味道2) 環境3) 服務4) 衛生5) 價錢相信五樣東西缺一不可今次好想介紹一下令人慕名而來的「叙滿庭」地點:很近港鐵北角站 B1 出口Walk in:假日晚上算多人環境:光線暗暗的中式菜館,坐近牆的圓枱,有點迫服務:好想講:態度不好吧;餸菜遲遲未到,原來漏左單;漏左單都算啦,最多再叫過;態度差到呢...想叫多樣...叫叫下都放棄了,因為唔想同個姐姐嘈,可想而知當時氣氛好緊張食物:5味餸北京填鴨(半隻)$168我個人好中意食北京填鴨年紀輕輕跟親戚酒樓食飯食過已經一試愛上食的方式令人好奇今次終於第一次去菜館試試我覺得$168價錢幾抵份量都多包住的餅皮夠薄口感岩岩好感覺也不油膩我都幾中意食回鍋肉炒年糕$78醬汁豐富夠濃個人覺得咸左D年糕質地好夠軟唔會好似有D年糕硬硬和起粉漿雲吞雞(半隻)$158份量都多雖然雞肉已經唔太滑但係雲吞皮薄滑、肉彈湯底又有味雲腿津白$58加埋咸咸雲腿好夠味道醉豬手$58我個人唔愛好所以無食到聽講酒味唔算濃,肉質幾爽口
一間餐廳由幾個方面好評才令客人喜愛
1) 食物味道
2) 環境
3) 服務
4) 衛生
5) 價錢

相信五樣東西缺一不可

今次好想介紹一下令人慕名而來的「叙滿庭」

地點:很近港鐵北角站 B1 出口
Walk in:假日晚上算多人

環境:光線暗暗的中式菜館,坐近牆的圓枱,有點迫

服務:好想講:態度不好吧;餸菜遲遲未到,原來漏左單;
漏左單都算啦,最多再叫過;態度差到呢...想叫多樣...
叫叫下都放棄了,因為唔想同個姐姐嘈,
可想而知當時氣氛好緊張

雲吞雞(半隻)

雲吞雞(半隻)$158
份量都多
雖然雞肉已經唔太滑
但係雲吞皮薄滑、肉彈
湯底又有味

聽講酒味唔算濃,
肉質幾爽口
雲吞雞(半隻)
2017-07-04 178 浏览
話說朋友係北角返工, 遲左收工就會同同事食埋飯先返屋企, 今次我就JOIN埋佢一大班同事食飯~同行都有五, 六個人, 所以都想搵間大d舖頭可以坐得舒服d所以就簡左敍滿庭, 多d人仲可以試多幾樣小食~脆皮素鴨外皮好脆卜卜, 但又唔會好油, 入面仲有冬菇同筍~醉豬手酒味唔算好重, 岩曬女仔豬手食落都幾爽口, 唔錯!回鍋肉炒年糕年糕唔會太淋 岩岩好; 回鍋肉好惹味, 但又唔會好油~醉雞叫完醉豬手就想試埋個醉雞~呢個醉雞酒味就濃好多, 不過都仲接受到而且肉質都算嫩滑而唔會太韌太乾雲吞雞窩湯底好好味, 我地全部都好鍾意個湯, 雲吞皮都幾薄, 隻雞反而變左配菜北京填鴨原來唔太鍾意北京填鴨, 但呢到既鴨唔會好似平時見到果d咁肥,而且價錢唔貴, 絕對值得一試~!
同行都有五, 六個人, 所以都想搵間大d舖頭可以坐得舒服d
所以就簡左敍滿庭, 多d人仲可以試多幾樣小食~
脆皮素鴨
外皮好脆卜卜, 但又唔會好油, 入面仲有冬菇同筍~

醉豬手
酒味唔算好重, 岩曬女仔
豬手食落都幾爽口, 唔錯!

回鍋肉炒年糕
年糕唔會太淋 岩岩好; 回鍋肉好惹味, 但又唔會好油~

醉雞
叫完醉豬手就想試埋個醉雞~
呢個醉雞酒味就濃好多, 不過都仲接受到
而且肉質都算嫩滑而唔會太韌太乾

雲吞雞窩

北京填鴨
而且價錢唔貴, 絕對值得一試~!
2017-06-26 126 浏览
宜家嘅生活對於我嚟講可以講喺最好嘅~工作喺我自己鐘意嘅,每個月嘅人工都算滿意,最緊要嘅係想食乜都可以滿足到自己,咁樣嘅生活先係人生!行到北角附近見到呢間餐廳,一時興起想食北方菜,於是就入咗去 可能時間尚早,店入面都唔算太多人睇完啲餐牌,呢度真係可以算得上鋪仔細細,但係五臟六腑全部齊全,菜式一應俱全,多到都唔知揀乜好。睇咗吓個餐牌,唔同嘅鍋就已經有好多種啦,最後揀咗個粉皮魚頭鍋、台式皮蛋豆腐同蒜蓉萵筍魚頭鍋原嚟入邊仲有湯汁,湯嘅味道好濃郁,粉皮同湯浸著食超夠味,再加上魚肉嘅鮮甜,用嚟送飯認真一流!皮蛋豆腐嘅汁好濃,同豆腐一齊食一啲都唔覺得膩,皮蛋味道好濃香,正~~而蒜蓉萵筍就煮得爽口夠火喉蒜蓉濃郁爆香,每口咬落都滋味無窮今餐好滿足

而蒜蓉萵筍就煮得爽口夠火喉
蒜蓉濃郁爆香,每口咬落都滋味無窮

今餐好滿足
2017-06-05
2017-06-24 77 浏览
食厭咗日本料理、韓國料理、東南亞菜同西餐,喺時候食返啲有中國特色嘅嘢啦平時粵菜就食得多啦,不過北京、上海嘅地方菜就好少食啦,今日就去咗呢間開餐店外招牌好大好明顯,一搵就搵到啦去嘅時候差唔多已經過晒食飯時間,所以人唔多我同朋友就叫咗碟水煮魚,份量真係夠晒大,兩個人真係食唔晒,湯汁就已經可以送幾碗白飯再加上胡椒、孜然粉嘅香味,魚肉都已經入晒味,正!海蜇頭有少少辣嘅,相比起海蜇嚟講,海蜇頭嘅口感更加爽啲~呢碟蒜蓉炒萵筍,好香嘅蒜蓉味,萵筍爽口清甜甜品就揀咗拔絲香蕉,平時拔絲蘋果就食得多,香蕉嘅拔絲都係第一次食,先喺聞到濃郁嘅香蕉香味,外表香甜可口,入面香蕉口感軟滑
店外招牌好大好明顯,一搵就搵到啦
去嘅時候差唔多已經過晒食飯時間,所以人唔多
再加上胡椒、孜然粉嘅香味,魚肉都已經入晒味,正!
海蜇頭有少少辣嘅,相比起海蜇嚟講,海蜇頭嘅口感更加爽啲~
呢碟蒜蓉炒萵筍,好香嘅蒜蓉味,萵筍爽口清甜
2017-06-09
2017-06-24 80 浏览
夜晚boss請食飯,為公司做牛做馬都係值得嘅!!餐廳嘅環境唔錯,服務熱情,而且老闆娘好客氣雖然未去過北京,唔知道呢碟北京填鴨味道喺咪正宗,不過單從味道上面嚟講,真係好正!!鴨嘅皮脆色澤靚,而且肉質真係好嫩,有燒汁嘅味道黃金大虎蝦好大一隻!!而且加埋蛋黃一齊煮變成金黃色,賣相好靚,蝦肉口感爽滑脆嫩 ,蛋黃好香,好好食雖然自己唔喺好食得啦,不過依然抵擋唔住呢個麻辣雞煲嘅誘惑∼聞到香味就已經吞晒口水,雞肉超入味,辣湯都好正,越食越好食∼生蔥炸大腸外皮炸得酥脆,大腸清理得好乾淨,可以放心食,最特別嘅係生蔥同大腸一齊食果種味道,好食又唔油,正魚鍋嘅魚湯味道非常鮮甜,魚肉嫩滑,湯我都飲咗三大碗

魚鍋嘅魚湯味道非常鮮甜,魚肉嫩滑,湯我都飲咗三大碗
2017-06-01
2017-06-22 71 浏览
之前嚟過一次覺得敘滿庭啲菜式好啱我胃口,今日專登帶媽媽嚟試下,畢竟佢成日都話我凈喺顧著自己去wet都唔帶佢。今次一定要食到佢無聲出。豉油皇虎蝦,用豉油皇炒出嚟嘅蝦,特別入味,但係又唔會過咸,好味到連蝦殼都要吮埋。北京填鴨,半隻嘅份量,兩個人啱啱好,配埋青瓜、蔥同麵皮一齊食,香脆嘅鴨皮,加上鮮嫩多汁嘅鴨肉,一級棒吖!!!話明喺孜然牛肉,孜然味道特別香重,牛肉超多,呢份牛肉真係好抵食啦,牛肉炒得好嫩。一杯清涼飲品,藍天碧海。其實系藍莓汁加上菠蘿汁,酸甜好味。拔絲蘋果,爽口嘅蘋果口感同軟熟嘅拔絲外皮相融,形成外酥內爽口嘅口感。香甜好味。
一杯清涼飲品,藍天碧海。其實系藍莓汁加上菠蘿汁,酸甜好味。
2017-06-22
同家人在北角行街時經過見好吸引,米來到叙滿庭食中餐。 店裝潢具中式佈置,好有風味。***本來想點北京填鴨, 可惜清售, 冇得食。首先點來 【口水雞】$68 這口水雞是雞腿位,入口皮滑肉嫩又爽口,滋味香滑微麻鮮香, 開胃非常。*** 【蘇杭東坡肉】$78 製作東坡肉是耗時又費工的菜式,它呈現油亮, 肉質細緻軟諗,入口即化,有圓潤柔和口感,來送碗米飯一流。***【農家六合菜】$58 將多款什菜炒左起, 有豆牙菜、木耳、紅蘿白、青椒、 韭菜等, 口感十分豐富, 十分清甜好食健康 。*** 【酸菜魚鍋】$138 以大的鐵盆盛載, 魚片好嫩滑,因沒刺可放心大口食,  而湯地十分魚鮮美 酸酸微辣特別好開胃 。 *** 【拔絲香蕉】$68 這款拔絲香蕉雖要用冰水過一過冷河, 外脆爽內裡軟香甜,是我最愛甜品之一 。
同家人在北角行街時經過見好吸引,米來到叙滿庭食中餐。

店裝潢具中式佈置,好有風味。

***
本來想點北京填鴨, 可惜清售, 冇得食。

首先點來
【口水雞】$68
這口水雞是雞腿位,
入口皮滑肉嫩又爽口,
滋味香滑微麻鮮香, 開胃非常。

【蘇杭東坡肉】$78
製作東坡肉是耗時又費工的菜式,
它呈現油亮, 肉質細緻軟諗,
入口即化,有圓潤柔和口感,來送碗米飯一流。

【農家六合菜】$58
將多款什菜炒左起,
有豆牙菜、木耳、紅蘿白、青椒、 韭菜等,
口感十分豐富, 十分清甜好食健康 。

【酸菜魚鍋】$138
以大的鐵盆盛載, 魚片好嫩滑,因沒刺可放心大口食,
 而湯地十分魚鮮美 酸酸微辣特別好開胃 。

【拔絲香蕉】$68
這款拔絲香蕉雖要用冰水過一過冷河,
外脆爽內裡軟香甜,是我最愛甜品之一 。
2017-05-25 35 浏览
友人約食飯,話想食下京川菜,記得朋友介紹過敘滿庭,所以突登過黎試下,環境簡單舒適,木抬及木櫈,裝飾好有故鄉feel。皮蛋豆腐- 豆腐切片,皮蛋味道清新可口,豆腐勁滑,但調味略咸。雞絲粉皮- 麻醬雞絲粉皮比例剛剛好,雞絲嫩滑,青瓜爽口,粉皮晶瑩剔透挺薄身,芝麻醬好香,整體不錯扁皮鴨-扁皮鴨,鴨唔多肥膏,而且肉質嫩口,再配埋啲配料夾埋一齊食,好味奶油津白- 奶油津白味道好濃,最喜愛多汁😁但唔膩,津白新鮮,而且份量都算多。清湯既招牌叙滿鍋, 材料豐富, 魚下鋪滿薯粉, 雲耳,大豆芽菜等配料,魚略煎過,外皮香脆,魚肉嫩滑,湯底鮮甜,必食

2017-05-03
2017-05-24 42 浏览
位於北角的叙滿庭,主理京川滬各款菜式,除了有麻辣京川菜,還有不少鮮而不辣的菜式,任君選擇。菜館環境寬敞,主理人是地道北京人,菜式具有濃厚北方風味,其中有魚鍋等招牌菜。招牌敘滿魚鍋-老虎班(半邊 / 清湯) $278首選店內其中一款主打,就是「招牌敘滿魚鍋」,可以選鯇魚、沙巴或者老虎斑。我們選的是老虎斑,老虎斑只是較鯇魚貴$40,十分抵食。老虎斑肉質嫩滑,魚湯又鮮而不腥,魚肉切件入鍋,方便進食。魚鍋材料豐富,除蔬菜外,還有十分彈牙有嚼勁的「土豆粉」。土豆粉熟後呈透明,口感類似紅薯粉,最迎合我的口味!醉豬手$58豬手醃得夠味,酒味香醇,聞落雖濃,但吃落酒味適中,不會有苦味。不過略嫌豬手不夠凍及爽口。雪菜肉絲炒年糕$68見到喜愛的「雪菜肉絲炒年糕」,當然要即點。年糕內加入筍絲去炒,筍絲爽脆,配合煙韌的上海年糕,口感豐富。
招牌敘滿魚鍋-老虎班(半邊 / 清湯) $278
醉豬手$58
雪菜肉絲炒年糕$68
2017-05-23 86 浏览
放假同家人走到港島區,行到累就走到叙滿庭,看到菜單也很實惠,就進去試試松子黃魚 $148松子黃魚一向是本人至愛,因甜甜酸酸特別開胃,但這店的松子黃魚少了松子,有點失望,而魚質嫩滑,外脆內軟,味道尚算不錯農家六合菜 $58 材料有青瓜 黑木耳 白蘿蔔 紅蘿蔔 蛋等等,十分清淡健康,連我呢個食肉獸都覺得原來素食都可以好好味拔絲香蕉 $58侍應放底一盤冰跟炸好的香蕉,我地因為未食過所以其實唔知d冰要黎做咩,後來追問侍應佢話放入冰水度先,我地先恍然大悟浸了冰水既香蕉拔絲外層特別硬,但下去暖暖的香蕉十分好味

松子黃魚 $148
松子黃魚

農家六合菜 $58
農家六合菜

拔絲香蕉 $58
浸了冰水既香蕉拔絲外層特別硬,但下去暖暖的香蕉十分好味
松子黃魚
農家六合菜
拔絲香蕉
✿╮❤╭✿ ✿雜感女生 好味日記✿ ˚*•✰。敘滿庭.京一京。✰•*˚ ✿✿舌尖上的北角✿✿ ❤餓底飯聚.食勻全世界❤ ❤ 與居於北角的朋友晚飯,她帶我去敘滿庭 一家小小的京味菜館 進入店子的格局令我想起歐洲的唐人街 洋洋灑灑的中國味與傳統氣氛 今次到此一於京一京! 涼菜:雞絲粉皮$48 夏天熱熱,最愛涼菜 因為粉皮清爽,麻醬香濃 這是我們都愛吃的,她連最不喜歡吃的青瓜都掃光 輕易幹掉一個涼菜! 五香牛肉拉麵$45 五香牛肉入味,麵質與一般京麵相近,湯底需要蔥味提升 椒鹽鮮魷$88 魷魚很彈牙,配上薄薄的炸漿與香蒜,味道不錯 蒜香排骨$78 粉香粉香的排骨,夠乾酥,加上椒鹽脆蒜,香口之選 蔥爆牛肉$78 此款是最出色的小菜,蔥味甜香濃郁,牛肉鮮中帶甜 連番搶食,即時光亮清碟! 小評: 味道:★★★☆☆ 環境:★★★☆☆ 服務:★★★☆☆ 衛生:★★★☆☆ 抵食:★★★☆☆ ❤ 敘滿庭 北角錦屏街7-9號地下

雜感女生 好味日記
˚*•。敘滿庭.京一京。•*˚
✿✿舌尖上的北角✿✿

餓底飯聚.食勻全世界

與居於北角的朋友晚飯,她帶我去敘滿庭
一家小小的京味菜館
進入店子的格局令我想起歐洲的唐人街
洋洋灑灑的中國味與傳統氣氛
今次到此一於京一京!

涼菜:雞絲粉皮$48
夏天熱熱,最愛涼菜
因為粉皮清爽,麻醬香濃
這是我們都愛吃的,她連最不喜歡吃的青瓜都掃光
輕易幹掉一個涼菜!

五香牛肉拉麵$45

五香牛肉入味,麵質與一般京麵相近,湯底需要蔥味提升

椒鹽鮮魷$88

魷魚很彈牙,配上薄薄的炸漿與香蒜,味道不錯

蒜香排骨$78

粉香粉香的排骨,夠乾酥,加上椒鹽脆蒜,香口之選

蔥爆牛肉$78
此款是最出色的小菜,蔥味甜香濃郁,牛肉鮮中帶甜
連番搶食,即時光亮清碟!

小評:
抵食:★★★☆☆

敘滿庭
北角錦屏街7-9號地下
2017-05-09 66 浏览
這間菜館裝潢很傳統很有老北京感覺,原來是北京人主理的。醉豬手 $58入口有陣陣酒香、豬手爽滑不膩、膠質十足杭州東坡肉$78肉質嫩滑、質次分明、上面的油脂入口即溶、配濃甜醬汁實在好吃!嫩雞煨麵 $45雞肉唔算好嫩滑、奶白色湯底喝下去清清的包心菜 $68這個有點辣、可能川菜都用比較多辣椒吧魚頭豆付鍋 $198這個鍋很大、裡面有個大魚頭、紹菜、豆付等。魚肉大多都嫩滑、大魚頭的魚雲很美味、豆付則沒有什麼味道。因我們都不吃辣、沒有點那個紅卜卜浸滿辣椒的招牌鍋。相反這個湯底很清。
這間菜館裝潢很傳統很有老北京感覺,原來是北京人主理的。

醉豬手 $58
入口有陣陣酒香、豬手爽滑不膩、膠質十足

杭州東坡肉$78

嫩雞煨麵 $45
雞肉唔算好嫩滑、奶白色湯底喝下去清清的

包心菜 $68
這個有點辣、可能川菜都用比較多辣椒吧

魚頭豆付鍋 $198
2017-05-05
2017-05-07 509 浏览
同媽媽提早慶祝母親節,放工後去左佢公司附近既敘滿庭食飯,餐桌具以木製造,環境好中國風,幾舒適,不錯。首先點了皮蛋豆腐作前菜,豆腐切片,搭配皮蛋味道清新可口,但個人認為調味略咸。雞絲粉皮- 雞絲,青瓜同粉皮份量配搭得宜,粉皮爽滑,雞絲嫩滑,青瓜絲夠哂清新,加入大量麻醬,食完非常開胃。黎到京川滬菜館,當然要食主打名菜-片皮鴨,片皮鴨無咩肥膏,肉質嫩口,但鴨皮唔太脆,不過點了半份有成16件鴨左右,自己配上青瓜,京蔥同醬料,有得玩有得食,超值!最後叫了清湯既招牌叙滿鍋, 材料意想不到禁豐富, 有薯粉, 雲耳、菇菌、大豆芽菜等配茶,4個人食半條魚已經足夠。魚身略煎過,所以外皮香口,魚肉嫩滑,放湯前店家已經簿切魚肉, 方便食用。最後配菜吸收左魚湯既鮮,非常美味。

庆祝纪念
母亲节