2013-10-14 487 浏览
一日之計,當然要嘆個港式早餐牛油方飽,餐肉炒蛋,無得輸。雖然就不是什麼驚天地,蛋是很普通的炒蛋漿變成蛋皮,不過夠多,夠飽肚餐肉,好刀功,食材罐頭貴,預了吧戲肉出場,沙嗲牛麵,傳統港式代表,賣相依然傳統,麵身都是用上茶餐廳專用,絕對不是一丁,但正正就是港式傳統。沙嗲牛肉,食落好香沙嗲味,亦帶有辣味,適中,可口,很少食到有沙嗲香的沙嗲牛肉了,牛肉質地當然與傳統無疑,較軟身,不過亦是傳統所在!晨早26蚊,有飽、有蛋、有肉、有麵,早餐重要,一份傳統、港式的早餐對於香港人更為重要! 比起食老麥、甚至其他的連鎖店,食落既係多一份香港味道
一日之計,當然要嘆個港式早餐

餐肉,好刀功,食材罐頭貴,預了吧
2013-10-14
$26 (早餐)
2013-10-06 342 浏览
點了:B餐 沙嗲牛肉公仔麵、餐肉炒蛋、牛油方包 +$2凍奶茶 ($26)半塊方包,其實吳係牛油黎,係有菠蘿味的芝士,貨不對辦,但我接受到,總算係原塊芝士餐肉,薄加煎過龍炒蛋,炒到乾曬,吳滑嗲牛公,沙嗲味有應有的沙嗲味,牛夠鬆軟公公面有咬口奶茶,無奶香,小小茶香,中等整體:6/10價錢算親民,醫肚之選
牛油方包,餐肉炒蛋
半塊方包,其實吳係牛油黎,係有菠蘿味的芝士,貨不對辦
,但我接受到,總算係原塊芝士

餐肉,薄加煎過龍
炒蛋,炒到乾曬,吳滑
嗲牛公
嗲牛公,沙嗲味有應有的沙嗲味,牛夠鬆軟
公公面有咬口
凍奶茶
奶茶,無奶香,小小茶香,中等

整體:6/10

價錢算親民,醫肚之選

2013-10-06
$26 (早餐)
2012-10-03 264 浏览
晌鑽石山墳場完咗掃墓(只喺骨灰龕),都會同家人食埋晏先散水。基本上唔會刻意搵邊間嚟食,都喺隨意,今次去咗舊巴士總站附近嘅敘苑,粉麵茶餐廳,乜都有。雖然我哋有成4個人,不過細妹話食完早餐無耐,所以我哋就叫三個餐,加多碟通菜!佢哋分咗一個正價餐牌,一個每日超值快餐餐牌,仲有一個下午茶特價炒粉麵餐餐牌。原先見未夠鐘,所以都無睇過個下午茶餐餐牌,只喺搵番啱口味嘅炒粉麵就算,所以晌正價餐牌揀咗星洲炒米同乾炒牛河,再喺每日超值快餐點一碟咖喱牛腩飯。到落單時,阿姐話:「你點星米、乾牛河不如要下午茶特價炒粉麵餐,一樣有依兩款嘢,平啲仲包嘢飲,時間差少少做埋俾你啦,都無所謂,不過份量就細啲啲。」個阿姐又幾好人喎,唔知被佢老細聽到會唔會唔多高興呢,因為可能做少人十零蚊生意。咖喱牛腩飯 $32如果喺正價嘅話,就要賣$32,加$7有杯熱飲,加$10先有杯凍飲。依家因為喺每日超值快餐,只賣$33,份量跟正價一樣,仲跟埋杯熱飲。個咖喱牛腩有青椒,又有紅椒、洋蔥,我就覺得有啲似生炒牛腩飯,再淋上咖喱汁。牛腩幾腍幾滑,咖喱比較港式,只有咖喱味同辣味,無乜其他香味,算OK。星洲炒米 $28下午茶特價炒粉麵餐,每次有3款

正價餐牌
每日超值快餐餐牌
下午茶特價炒粉麵餐餐牌
咖喱牛腩飯 $32
星洲炒米 $28
下午茶特價炒粉麵餐,每次有3款,平日賣$28,包嘢飲,星期六日假期就加多$1,初時無為意,仲以為阿姐佢計錯數,認真唔好意思。星洲炒米炒得個樣似模似樣,無話喺下午茶特價嘢就「求求其」,材料有蝦、叉燒、蛋塊,味道唔錯
,份量估計大概都喺少兩乘左右,都算抵食!
乾炒牛河 $28
另一款下午茶特價炒粉,炒功都有啲功架喎,河粉炒得「勻巡」,條條河粉上晒色,不過就例牌炒得都係油啲,而且牛肉偏少,真喺成本控制一切。
腐乳通菜 $12

腐乳通菜幾時都喺食粉麵時嘅首選之一,不過乎因為腐乳質柔味濃,通菜梗爽葉嫩。
紅豆冰

餐飲加$3就可以轉紅豆冰,咁抵當然要試試。嘩!果然真喺抵飲,因為紅豆半杯有多,豆腍又甜,正
2012-09-20 136 浏览
去慈雲山工作,趁11點見仲有早餐,就入去...唔算多人,好多位,坐低即時有人落單,沙爹牛麵+餐蛋+凍奶茶,麵稔得滯,牛肉夠晒沙爹味,餐蛋就冇乜特別,杯茶就幾好,茶香奶滑,盛惠$24,抵吖!!!好,食完,開工喇!!!
2012-09-14
$24 (早餐)
2011-09-29 144 浏览
:m=ad:今日8號風球無番工~LUNCH去左呢度食...老公叫左個福建炒飯食~我叫左星洲炒米~嘩~老公個福建炒飯來左~我同老公嚇了眼都凸埋!福建炒飯 - 飯+火腿+腸仔+5隻蝦 + 打個汁就算!炒飯底又無!叉燒又無....咁就33蚊!我初初以前打風~佢地無叉燒~不過我碟星洲炒米有叉燒絲!比錢果陣我同個收銀講碟福建炒飯好難食~有乜理由係福建炒飯 - 飯+火腿+腸仔+5隻蝦 + 打個汁就算!點知佢答我: 福建炒飯料就係呢d~
:m=ad:

今日8號風球無番工~
LUNCH去左呢度食...
老公叫左個福建炒飯食~
我叫左星洲炒米~

嘩~老公個福建炒飯來左~
我同老公嚇了眼都凸埋!

福建炒飯 - 飯+火腿+腸仔+5隻蝦 + 打個汁就算!

炒飯底又無!叉燒又無....

咁就33蚊!

我初初以前打風~佢地無叉燒~

不過我碟星洲炒米有叉燒絲!

點知佢答我: 福建炒飯料就係呢d~
2011-09-29
2011-01-03 89 浏览
炒貴刁not spicy enough already they added curry powder in it...quite oily after finished the whole dish....there's alot of contents there....egg, prawns (quite large), cha siu, green pepper, onion..the 貴刁 炒得好, 唔會stick埋一舊....好滑hot chocolatequite rich in chocolate taste, not too sweet and it's hot enoughvery fast in service, i will go again~
炒貴刁
the 貴刁 炒得好, 唔會stick埋一舊....好滑

hot chocolate

2011-01-02 75 浏览
curry fish ricecurry is not spicy....lots of coconut taste and there's a layer of red oil on topthere's some green pepper and fish is fried one....quite cripsy and no bones inside~rice is alright, not too sticky and not too hard, quite large portion too~milk teavery smooth, however they added too much milk so not much tea taste~$30 per set and every day will change the promotion set lunch......
curry fish rice

milk tea

2010-11-05 73 浏览
Fried chicken riceIt is not oily at all, the rice is dry and not sticky, that's goodthey added some 蔥 and egg as well, not much chicken meat so i can finished the whole dish.It;s good that they dun give me too much chicken skin~Coffee without milk and sugarA bit bitter and sour, it's quite large in portion, it's hot enoughwell, that;s the good restaurant in tsz wan shan as the other restaurant taste bad~i will come again~
Fried chicken rice

Coffee without milk and sugar

i will come again~
2010-09-06 88 浏览
最近放工番到屋企都差唔多12點幾除左麥記之外,叙苑都仲營業裡面的粉麵真係唔錯,幾好食我食左:牛腩魚皮餃河:牛腩好好食~~軟硬適中,好有牛肉GE味道魚皮餃同平時係街市買到GE好唔同,呢度D餃好鮮甜,好好食,係佢地自己包GE雖然叙苑比其他茶餐廳貴少少,不過味道真係唔錯而且好方便我地呢D夜歸GE人士

最近放工番到屋企都差唔多12點幾
除左麥記之外,叙苑都仲營業
裡面的粉麵真係唔錯,幾好食

我食左:
牛腩魚皮餃河:

牛腩好好食~~軟硬適中,好有牛肉GE味道

雖然叙苑比其他茶餐廳貴少少,不過味道真係唔錯
而且好方便我地呢D夜歸GE人士
$30 (宵夜)
2010-07-22 40 浏览
吉列豬扒沙律+凍朱古力 ($24)吉列豬扒沙律豬扒份量都幾多, 新鮮熱辣炸既, d炸粉唔厚, 不過豬扒就唔鬆化, 肉質比較實, 沙律就係由菠蘿, 椰果組成. 酸酸甜甜好fresh, 如果凍d就更好凍朱古力凍飲加$2, 朱古力味幾夠, d朱古力粉完全溶曬ge, 唔會有一舊舊粉, 不過落得糖太多, 但等一陣d冰溶就岩岩好值得一提既係d chairs好硬, 坐得唔舒服
吉列豬扒沙律+凍朱古力 ($24)

吉列豬扒沙律

凍朱古力

值得一提既係d chairs好硬, 坐得唔舒服

2009-04-11 39 浏览
樓下食評話紅豆冰好味, 而且只係套餐加三元就可由熱飲轉紅豆冰, 好抵 紅豆冰--用凍飲的杯庄, 故唔算大杯, 因出面茶餐廳的冰冰通常都會用較大的杯, 比凍飲的杯大--紅豆有差不多半杯, 好滿足--紅豆夠稔, 算大粒, 唔會太甜--嫌花奶落得不夠, 故不夠香濃

紅豆冰

--紅豆有差不多半杯, 好滿足
--紅豆夠稔, 算大粒, 唔會太甜
--嫌花奶落得不夠, 故不夠香濃

這兒的紅豆夠多
2009-02-03 24 浏览
早餐 $19 -- 沙爹牛肉公仔麵, 火腿奄列, 牛油包, 熱奶茶 好耐未食過咁好食的沙爹牛肉, 雖然沙爹汁鹹了些少, 但牛肉質感稔得來唔會落太多肉鬆粉; 個麵好食, 夠爽口, 淥得剛剛好 杯奶茶好香濃, 茶味重, 亦飲到啖啖花奶香

杯奶茶好香濃, 茶味重, 亦飲到啖啖花奶香
沙爹牛肉麵正, 奶茶香濃
$19 (早餐)
沙爹牛肉麵正, 奶茶香濃
2008-12-22 38 浏览
係慈雲山區好食既茶餐廳好少, 呢度算係唔錯, 尤其係佢既茶餐, 雖然最近加左價, 但間中都會去。我最鍾意係佢既A餐, 有牛油餐包配火腿奄列, 沙嗲牛肉公仔麵, 加三蚊有紅荳冰。先講奄列, 完整既奄列包住入味既火腿, 夾係牛油包裡面食最好! 而沙嗲牛麵牛肉嫩滑, 湯汁香濃, 可能有人會覺得會稍鹹, 但阿媽話咁先足料哩! 成個餐最好既係紅荳冰, 飲得出佢真係用花奶溝出來, 有成半杯咁多, 唔會偷工減料, 紅荳則軟硬適中, 粒粒都大大粒, 好有口感, 可以話係我飲過之中最好味既紅荳冰哩!佢最近擴充左, 連街邊都霸埋, 而且不時會坐無虛席, 可見捧場客真不少! 呢度夜晚仲有煲仔飯, 我試過都唔錯的。不過佢既粉麵就一般, 大家大可去後街既"明記"食好喇。至於服務就唔好諗喇, 都係街坊生意, 唔好要求咁高了!

至於服務就唔好諗喇, 都係街坊生意, 唔好要求咁高了!
  • 紅荳冰
2008-10-05 29 浏览
今次我地1大班人去食野,,我地食左沙x牛肉面,干沙牛河,星洲炒米,牛雜河,墨丸米線,薯條加腸仔,薯條加雞翼!以其他茶餐廳比較,,呢間既野食係算中上的!!墨丸is good!!!好有墨丸味..墨丸size都唔細..,不過份量就太小,,最可惜係weekend要+收1蚊同埋漏單了!!....真的好無奈!!..
今次我地1大班人去食野,,
以其他茶餐廳比較,,呢間既野食係算中上的!!

最可惜係weekend要+收1蚊同埋漏單了!!....
真的好無奈!!..
(非会员)
2008-07-28 40 浏览
畢業後好耐冇返慈雲山,最近返去發現敘苑裝修過,門面大左,幾開揚,仲可以坐門口食煙tim,泊架車o係門口睇住慳得1蚊得1蚊,正~入正題,坐低梗係叫個讀書時代至愛雲吞肥腩可+ 凍 o tea雲吞依舊大粒有口感,肥腩最正夠香又有牛味,:唔似而家好多餐廳用雪藏牛,好似食柴皮gum,抵讚~凍 o tea 都唔澀,最怕飲到d 澀既,價錢比以前貴左d,不過泊車慳返,可以多d 楂車返黎食過!
畢業後好耐冇返慈雲山,最近返去發現敘苑裝修過,
門面大左,幾開揚,仲可以坐門口食煙tim,
泊架車o係門口睇住慳得1蚊得1蚊,正~
雲吞依舊大粒有口感,肥腩最正夠香又有牛味,:

唔似而家好多餐廳用雪藏牛,好似食柴皮gum,抵讚~
凍 o tea 都唔澀,最怕飲到d 澀既,
價錢比以前貴左d,不過泊車慳返,
可以多d 楂車返黎食過!
  • 雲吞牛腩最正
  • 墨丸同魚旦都ok