1K
2016-07-10 145 浏览
Happy friday,約了Yan到大圍一間復古文青cafe食飯,古朴年代,之前也聽過這個名字,一直也有興趣,今次終於有時間來了。店內面積頗大,感覺寬敞,有空間感,晚上時段蠻多人呢。裝潢充滿懷舊英式風格,不修飾的水泥牆身掛上了名星掛畫及鎢絲燈、棕木色的枱椅、擺放了古舊的衣車、風扇等,帶點古典型格,昏暗的燈光,柔和的光線,有一種RELAX之感。9:00時段,適逢午夜音樂會,有青少年唱著英文歌,氣氛熱鬧。 餐廳還有上層呢,不過上層是限定時間(如星期五、六及日)開放,好奇上了去睇下。樓上樓底較矮,但有個人空間。從樓上住下看的光景。餐牌也是懷舊風。溶....,$44,賣相十分精緻,是熱朱古力來的,附上一杯Expresso。把Expresso淋在半圓形朱古力模上,待慢慢溶化,混合成朱古力咖啡。濃郁朱古力味,少少咖啡味道,苦苦甜甜的,味道不俗。梳乎里咖啡,$36,賣相真係很像梳乎里, 上層是厚厚的奶泡,再用火槍張表面燒焦,甚有特色,奶泡微甜,咖啡味道唔算太濃。本菇溫泉蛋煙肉意粉,$80,有溫泉蛋、蘑菇、煙肉及蕃茄,配料十足,意粉有好香的蘑菇味道,加上煙肉,令味道更香,溫泉蛋有豐富蛋汁,口感cre
店內面積頗大,感覺寬敞,有空間感,晚上時段蠻多人呢。
樓上樓底較矮,但有個人空間。
從樓上住下看的光景。
餐牌也是懷舊風。
濃郁朱古力味,少少咖啡味道,苦苦甜甜的,味道不俗。
本菇溫泉蛋煙肉意粉,$80,有溫泉蛋、蘑菇、煙肉及蕃茄,配料十足,意粉有好香的蘑菇味道,加上煙肉,令味道更香,溫泉蛋有豐富蛋汁,口感creamy,好味呀。
慢煮香蒜鮮蝦配脆多士,$70。
鮮蝦配脆多士也是份量十足,有6隻大假,蝦爽口又鮮味,配上脆口的多士及大量惹味蒜片,味道香口美味,十分有水準。

一邊聽著live一邊享用晚餐,感覺relax,完全享受了一個Happy friday,環境有特色,食物有水準,服務態度友善,下次有機會再來呀。

2016-07-10 133 浏览
今日入左大圍同朋友踩單車,但踩之前食下野relax下先!之前去過古朴,記得古朴好近大圍火車站,行2分鐘就到,所以就去左!眼見有人等位,打定輸數要走人,點知好好彩話閣樓有位!第一次上閣樓坐,驚喜左!因為原來好好feel、而且係4位梳化座,可以望落下層,而且只幾張枱,感覺即刻private左。先叫2杯野飲:《溶。。$44》- 熱木盤上放上了一個裝住熱朱古力既大杯,杯上有半球網裝朱古力蓋,  而另一個小器皿就裝住Espresso。將Espresso倒入朱古力,令朱古力蓋同Espresso混合,變成左朱古力味好香濃既咖啡~《玫瑰提拉蘇咖啡 $42》-凍賣相似一杯大版既tiramisu甜品。表面同樣灑上谷古粉,下層係咖啡,最底層係玫瑰糖漿,拌勻後令整杯變得甜甜的,而且帶有玫瑰香。《古朴總匯 $86》 即係all day breakfast - 裡面有茄汁焗豆、薯蓉、炒雜菌、煙火腿、班尼迪蛋、法蘭克福腸、德國牛仔腸及紐倫堡腸。-茄汁焗豆係成品。-薯蓉好creamy,帶牛油香。-炒雜菌不過不失。 -班尼迪蛋有流心效果,蛋帶白醋酸令人開胃。-火腿帶少鹹很惹味,蛋黃醬唔會太濃或太稀。-腸有3種,但唔似煎

先叫2杯野飲:
《溶。。$44》- 熱
《玫瑰提拉蘇咖啡 $42》-凍
《古朴總匯 $86》
-茄汁焗豆係成品。
-薯蓉好creamy,帶牛油香。
-炒雜菌不過不失。
-班尼迪蛋有流心效果,蛋帶白醋酸令人開胃。
-火腿帶少鹹很惹味,蛋黃醬唔會太濃或太稀。
-腸有3種,但唔似煎過。不過反而減低油膩感。腸肉好有肉味
-伴碟有沙律菜同車厘茄都好新鮮~
《燒帶子墨魚汁意粉 $88》
平時一般既墨汁意粉一係偏鹹/偏淡,但呢碟既味道卻岩岩好~黑蚊蚊既墨汁均匀甘沾上每一條意粉,意粉煮到軟硬適中,帶子3大粒,肉厚鮮甜而不韌,整體既配合實在惹味!
**有加一服務費
**但服務態度有待改善
2016-07-09
午餐
2016-07-09 119 浏览
星期二晚放工,同Mr Mo黎到位於大圍積福街嘅古朴年代咖啡.酒館 !平時多數沙田、大埔食,偶爾到大圍試新嘢都唔錯 估唔到呢間cafe平日都幾多人,證明旺場有捧場客 !好彩我地有book檯,眼見有walk in客都冇位坐 !Cafe 樓底好高,簡直可以分到兩層!裝潢好有特色,好有氣氛! 感覺上係工廠風  + 英國懷舊風,同Cafe名 "古朴年代" 呼應 !檯面上有樽水方便食客添水,盛水容器係紅酒樽,出水口都好特別 !飲品本來想order沙冰,點知當晚沙冰機壞左,有點失望 !荔枝紅茶 $30有少少荔枝香氣,飲落有荔枝香甜味!見到侍應花心思將飲管扭扭才上檯 意大利傳統薄餅 $82 (regular size)pizza餅底好薄好脆 ! 蕃茄配合個醬汁好惹味 每人食2塊剛剛好!燒帶子墨汁意粉 $88有4粒大帶子,份量足! 帶子冇雪藏味,入口爽甜 墨魚汁好香,食到一咀烏卒卒 !意粉好煙韌做到al dente  香草蕃茄海鮮扁意粉 $94個汁好開胃,海鮮材料豐富 !意粉又係好煙韌做到al dente overall, 古朴年代咖啡.酒館係一間有情調、有氣氛嘅Cafe ! 意粉味道出色

平時多數沙田、大埔食,偶爾到大圍試新嘢都唔錯

估唔到呢間cafe平日都幾多人,證明旺場有捧場客 !

好彩我地有book檯,眼見有walk in客都冇位坐 !
Cafe 樓底好高,簡直可以分到兩層!

飲品本來想order沙冰,點知當晚沙冰機壞左,有點失望 !
荔枝紅茶 $30

有少少荔枝香氣,飲落有荔枝香甜味!
見到侍應花心思將飲管扭扭才上檯

意大利傳統薄餅 $82 (regular size)

pizza餅底好薄好脆 !

蕃茄配合個醬汁好惹味

每人食2塊剛剛好!
燒帶子墨汁意粉 $88

有4粒大帶子,份量足! 帶子冇雪藏味,入口爽甜

墨魚汁好香,食到一咀烏卒卒 !

意粉好煙韌做到al dente
香草蕃茄海鮮扁意粉 $94

個汁好開胃,海鮮材料豐富 !

意粉又係好煙韌做到al dente

overall, 古朴年代咖啡.酒館係一間有情調、有氣氛嘅Cafe ! 意粉味道出色 !

我地會再encore

2016-07-05
  • 燒帶子墨汁意粉
正當滿街小巷都充斥著一片文青cafe熱潮之際,這一所位處於大圍積福街裡的第一代文青餐館,說起來開業亦已有一至兩年了....和好友雞叔叔又來聚舊吹吹水吃個便飯。記得第一次來"古朴",正是這裡剛開張不久之時。點的是這一類文青食店必備的all-day breakfast,感覺並沒有讓人留下很深的印象....事隔一陣子再度重逢,想不到食物的水準是大有長進....不過,這並不包括面前的這一份意式蕃茄沙樂美腸薄餅....本人平生最不愛吃的就是這一類像克力架餅乾的薄餅餅底,咬起來一點麵粉香也欠奉之外亦全無煙韌的咬勁及焦香。唯一像樣的就只剩下那脆卜卜的口感....芝士縱然是焗至半溶但份量絕不足夠;舖底茄醬的量也是太吝嗇了....好處是舖面的蕃茄每片都是大大塊的又多汁顏色又夠鮮艷;沙樂美腸鹹味不會太over充滿著肉香....讓我有點驚喜的,竟是自己從來沒想過會在這類cafe叫的西班牙鑊仔海鮮paella....一大pan的飯足夠二人分食。呈紅近棕色的米飯是弄得比預期的偏熟但幸好仍留有少許米芯在內。以非西班牙菜館的水平來講這大鑊飯米的硬度已是處理得相當合度了,更重要的是飯粒是滲滿了來自甲殼海鮮類的那咲甜香

事隔一陣子再度重逢,想不到食物的水準是大有長進....

不過,這並不包括面前的這一份意式蕃茄沙樂美腸薄餅....

一大pan的飯足夠二人分食。呈紅近棕色的米飯是弄得比預期的偏熟但幸好仍留有少許米芯在內。以非西班牙菜館的水平來講這大鑊飯米的硬度已是處理得相當合度了,更重要的是飯粒是滲滿了來自甲殼海鮮類的那咲甜香,基本上每一口也能嚐著那份豐盈的來自大海的味道,甜度之高倒真的是有點出乎我意料之外....

材料方面雖多是些大路的海鮮和蝦、青口、魚塊以及墨魚但大部份的新鮮度都是蠻令人滿意的,特別是那大大只肉質結實夠甜的蝦以及爽口不韌的墨魚,更是令人有驚喜....
以如此味濃而鮮的海鮮飯,配搭起冰凍涼浸浸令人喝後非常refreshing的青檸荔枝梳打,味蕾亦登時被敲醒了....
2016-07-04 280 浏览
平時最鐘意去cafe食嘢,可以悠閒咁放慢腳步。星期六去開大圍,見到都幾多人嚟呢間cafe,一行三人就入去食。呢度燈光比較暗,座位算寬敞,坐得舒服。由於唔太肚餓,我地叫左一份長通粉,小漢堡,同三杯飲品。黑松露野菌長通粉 ($68) 有豐富嘅黑松露味忌廉汁啱啱好,唔會太多或太乾,幾好味。小漢堡至少要叫三個,我地叫左安格斯牛肉($32),車打芝士煙肉($22) 同水牛芝士蕃茄($22)。估唔到漢堡細細件,但係塊安格斯牛肉都唔細塊,而且食落有牛肉汁煮得唔乾。芝士煙肉份量都算多,有幾塊煙肉,絕對唔吝嗇。水牛芝士蕃茄不過不失。小漢堡整體唔錯,亦唔太貴值得一試。夏天太熱不得不叫杯涼快特飲,一人一杯共叫左三杯。焦糖朱古力賣相吸引,有濃郁嘅朱古力香,加上忌廉,感覺有啲肥,真係適合一啲喜歡飲朱古力嘅人。Rose latte帶有濃濃嘅玫瑰味,而飲落latte 同玫瑰味道平均而唔會太苦或太甜。最後藍柑薄荷梳打非常適合夏天飲,藍色外觀精美,帶有薄荷味,飲落非常涼快,解喝之餘影相呃like一流!

夏天太熱不得不叫杯涼快特飲,一人一杯共叫左三杯。
2016-07-02
風和日麗,同朋友們去左沙田踩單車,以前細個成日都係大圍租車之後踩去大埔,來回兩,三個鐘都唔覺攰!今日出車前先去醫肚,左睇右睇,去左呢間Cafe,見到門口好多人排隊,伏味小!呢間Cafe既周圍都係冷氣,而且開得好大,十分正!(連露天位都安裝左兩部冷氣!)裝修都幾有格調!之但係本Menu同啲燈光唔係好Match,menu啲色比較沈色,燈光又暗,唔係好睇到d字..發覺星期六日公眾假期先有Set Lunch,我地叫左兩個意粉Share食,加多兩杯野飲就飽飽!牛油白酒蜆肉扁意粉: 上枱已經聞到好香,牛油可能唔多,唔係好feel到,食既第一下覺得有dd咸,慢慢細嚼就feel到d白酒味,好香,白酒落得重手,所以好入味,但又唔會太咸,做得不錯!蜆肉細細隻,份量都幾多,仲有蕃茄仔tim!燒帶子墨魚汁意粉: 食完變左烏咀狗XD,見到d意粉咁黑已經覺得應該好重墨魚汁味,但食落覺得無乜味,少少咸,老公話呢d先係真正墨魚汁!帶子有三大粒,煎得好香口,每隻帶子都煎到有少少焦,但味道略厭有少少咸,幾爽口唔痴牙~拖肥果仁朱古力: 拖肥好甜,飲落有d膩,仲有d果仁碎咬下,口感好似雪糕d朱古力碎咁,量不多。朱古力好甜,味
拖肥果仁朱古力: 拖肥好甜,飲落有d膩,仲有d果仁碎咬下,口感好似雪糕d朱古力碎咁,量不多。朱古力好甜,味重,成杯野其實都好甜!
荔枝綠茶我叫左少冰,真係少冰左,室溫,岩晒我~荔枝味好重,比綠茶味中和左個甜味,令個味道岩岩好,$28合理價!但無荔枝肉XD
食飽開始我既旅程啦!
來年多麼驚險不要太早框了線~
2016-06-20 680 浏览
再一次來到這間在大圍的咖啡店店於12點15分開門裡面以英國風作主題平日好像都會辦小型演唱會似的牆上的大黑板會寫上日期時間餐牌用紙造的 比較皺Lunch Menu價錢低至$48Caffe來說真的挺便宜我們二人叫了黑松露野菌尖通粉($58)梳乎厘咖啡($34)溶⋯($44)黑松露野菌尖通粉黑松露味一般但勝在汁多尖長通粉也挺入味溶⋯上方用朱古力造出來的蓋子用匙勺把朱古力按落咖啡裡頭便會溶掉旁邊是Espresso混在一起就成了好濃好濃味的朱古力咖啡梳乎厘咖啡Cappuccino的上方放了很多奶泡最上方放了糖再用火槍燒過不過味道稍苦也不太特別總的來說,這個地方情調、食物都不錯特色咖啡挺多而且店算大,可以讓人休息一陣子飲飲咖啡、聊聊天
再一次來到這間在大圍的咖啡店
店於12點15分開門
裡面以英國風作主題
平日好像都會辦小型演唱會似的
牆上的大黑板會寫上日期時間
餐牌用紙造的 比較皺
Lunch Menu價錢低至$48
Caffe來說真的挺便宜
我們二人叫了黑松露野菌尖通粉($58)
梳乎厘咖啡($34)
溶⋯($44)

Cappuccino的上方放了很多奶泡
最上方放了糖再用火槍燒過
不過味道稍苦
也不太特別

總的來說,這個地方情調、食物都不錯
特色咖啡挺多
而且店算大,可以讓人休息一陣子飲飲咖啡、聊聊天
2016-06-20
2016-06-20 449 浏览
weekend訓夠先同住係大圍的朋友去街, 2個連早餐都未食, 不如食埋先出去行.隊長會覺得古朴年代坐得舒服過屋子咖啡的, 因為地方大D, 而且食物選擇會多D, 同埋份量大D, 正餐既份量, 我揀左all day breakfast食, 份量夠, 味道就普通啦, 一般香腸煙肉, 只係特別D有牛角酥, 唔係幾塊方包, 不過都係行貨野, 至於杯咖啡, ok wor, 奶泡夠"蓉", 而且杯咖啡夠熱, 拎埋黎先會聞到陣陣咖啡味架麻, 飲落就略嫌D豆唔夠香..........利申: 唔係想繼續踐屋子, 不過發覺佢水準下降, 相對上古朴年代整體比水準下降既屋子好, 特別係杯咖啡, 去cafe飲咖啡係正常事, 連杯咖啡都做唔到基本要求, 唔好叫自己做cafe, 而且古朴年代食物既水準都OK, 價錢唔算平, 但都比番甘既份量我, 起碼唔駛再去食多餐, 聽聞夜晚會有live band, 未試過, 有機會搵埋班沙田友去試下~
午餐
2016-06-15 417 浏览
星期日想興鬆下約左朋友去大圍間好出名嘅cafe食個brunch。間 cafe 好寫意,裝修都好特別。首先是煙三文魚班尼迪蛋,賣相都唔錯,個蛋嘅流心真係無可能唔好食,份量都叫適中可以飽肚。不過個煙三文魚齋食有點過咸,建議可加入班尼迪蛋中較易入口。接著是英倫雪糕窩夫配鮮果,賣相相當討喜,窩夫非常香脆可口,士多啤梨果醬的味道酸酸甜甜,加強濃滑的雪糕,實為炎炎夏日消暑好物。這家餐廳絕對值得假日一去,吃一頓寫意的飯
煙三文魚班尼迪蛋

這家餐廳絕對值得假日一去,吃一頓寫意的飯
煙三文魚班尼迪蛋
  • 英倫雪糕窩夫配鮮果
2016-06-08 365 浏览
一天假期,跟朋友想在較近地方吃個午餐再決定下個行程,選擇了較少接觸的大圍。梳乎里咖啡 $33表面甜甜的,呷一口泡沫很幼滑,而下面的咖啡味香濃。溶 $33賣相特別,將熱咖啡倒在朱古力網狀球,熱力令朱古力融掉,可自行調較咖啡濃度,味道不錯。古朴總匯 B $80吸引我的是牛角包,鬆化香脆,有好幾款香腸,煙肉片似火腿,不肥膩,但整體味道不過不失,牛角包較吸引。蛋汁煙肉百菌意粉 $64煙肉、雜菌用料十足,而蛋汁厚度剛好,讓每條意粉都沾滿醬汁,不過多吃會有點膩。假期到這裡用餐很不錯,環境算舒服,感覺自在,可惜定價有點高,因為是單點,沒有套餐。

梳乎里咖啡 $33
表面甜甜的,呷一口泡沫很幼滑,而下面的咖啡味香濃。
梳乎里咖啡 $33
古朴總匯 B $80
古朴總匯 B $80
蛋汁煙肉百菌意粉 $64
蛋汁煙肉百菌意粉 $64
2016-05-29 290 浏览
2個下午茶,餐牌上列明是早午晚餐及下午茶餐。當落單時,問餐飲配什麼飲品時,才說無飲品配😳我叫了一個法式多士及梳乎里多士完全無味,問他們是否有醬配?沒有!那請他們給我點糖漿,來的是蜜糖水,不是蜜糖漿!多士與蜜糖水,你也覺得如何!再來梳乎里,真係幾大,外觀很吸引,味道也是失望!梳乎里心未熟,仍是蛋白汁,要抽走,Vanila 汁太淡!我平時已不好糖,咖啡及檸茶也不加糖。可想知Vanila 汁有多無味!!整體真係失望的!無論對食品味道,職員!只是餐廳環境是蠻好的。

我叫了一個法式多士及梳乎里
多士完全無味,問他們是否有醬配?沒有!
法式多士鮮果乳酪
2016-05-29
2016-05-11 380 浏览
之前已經去過古朴年代咖啡.酒館,朋友就未去過,咁就同咗佢哋去食。古朴總匯A,有班尼迪克蛋、法蘭克福腸、紐倫堡腸、德國牛仔腸、煙火腿、焗豆同薯蓉。我記得之前係薯餅嚟,不過今次係薯蓉,我都係鍾意薯餅多啲,唯一慶幸個班尼迪克蛋都幾流心,冇咩太大改變。其他配料都正常,不過拎到嚟時已經唔係好熱。英倫雪糕窩夫配鮮果,唔明點解明明係甜品都會有沙律跟埋,可能因為呢份係午餐啦。雪糕就揀咗曲奇味,個窩夫食落都幾乾身同幾硬,感覺一般般。我哋另外叫咗幾杯飲品,薄荷沙冰、oreo沙冰同芒果沙冰。我哋係一人一杯,oreo沙冰入面有啲oreo餅碎,不過因為都幾大杯,最後我哋都飲淨咗少少。
题外话/补充资料: 裝修係賣點,午餐計埋嘢飲嘅話都唔平。
2016-05-02 430 浏览
話說成日係大圍蒲,經過呢間餐廳好幾次都無入去試(因為次次都食咗飯先經過/有人群等緊位),早幾日終於有機會試,haha由於本人勁鍾意食意粉,所以就叫咗個燒帶子墨汁意粉,而男友就叫咗個松露野菌長通粉!但飲品係另計嘅,我地叫咗杯蜜桃乳酪share我個墨汁意粉都幾好食,帶子鮮甜!但係男友叫果個長通粉個汁就更好食,而兩個意粉我最欣賞嘅地方就係意粉唔會煮得太淋飲品都好好味,呢間可以再嚟
),早幾日終於有機會試,haha

飲品都好好味,呢間可以再嚟
2016-04-04
  • 燒帶子墨魚汁意粉
  • 松露野菌長通粉
2016-04-18 598 浏览
一個人走來 hea 下。叫左薄荷荔枝花茶同英倫雪糕配窩夫。茶看起來不是很特別, 但入口有微微的薄荷味。不算太強烈。再飲多兩啖。。有微微的荔枝味。。。原來出奇的夾。。。本身此茶微甜。不甚太濃。。有驚喜。窩夫。。。平日唔食士多啤梨既我見到紅色汁初頭打個突。但食落。。。窩夫新鮮做起。。仍脆的。而且有旦味。。加上雪糕。。份量剛剛好。。。幾ok。。。只是水果的士多啤利及藍莓偏酸。。。總結。。。都有驚喜。。可以給我鬆弛一下💃🏻💃🏻💃🏻
總結。。。都有驚喜。。可以給我鬆弛一下💃🏻💃🏻💃🏻
英倫雪糕窩夫配鮮果
薄落荔枝花茶
英倫雪糕窩夫配鮮果
薄落荔枝花茶
2016-04-13 642 浏览
復活節假的最後一天,一早入咗北邊禁區祭祖,家人介紹一家於大圍不錯嘅咖啡店去tea下先。 門口環境不錯 !!!! 內裡模樣和水泥牆身(左)水樽~每檯都會放定一樽水,要飲水更方便;(右)熱美式黑啡,好大杯! 泡沫咖啡 心太軟~ 朱古力味夠濃,不太甜,賣相不錯 完全造到流心效果 唔舒服要戒口⋯無得飲朱古力又唔食得煎炸⋯ 唯有飲熱果茶  朱古力梳乎里 ~ 從未食過咁實淨嘅海綿體,沒有入口即溶嘅效果,又吃不到朱古力味,不合格嘅梳乎里也! 三味薯 唔食得熱氣野,齋望人食..... 聞到覺得好香 !
門口

環境不錯 !!!!
 內裡模樣和水泥牆身
泡沫咖啡

心太軟~ 朱古力味夠濃,不太甜,賣相不錯

完全造到流心效果

唔舒服要戒口⋯無得飲朱古力又唔食得煎炸⋯ 唯有飲熱果茶

三味薯
唔食得熱氣野,齋望人食..... 聞到覺得好香 !

2016-03-28