2024-12-24
突然想食下台灣野,上網search一下見又新街開左間新店叫臺月,睇相唔錯就去試下先。大概兩點嚟到,店員話等一張枱,ok啦,新餐廳試下囉😋⭐鹽酥雞扒拌麵朋友本身想點鹽酥雞,但賣曬,於事就轉咗鹽酥雞扒,個餐本身可以跟飯、湯麵或者拌麵,就揀咗跟拌面。份量好大份,雞扒大大塊仲好厚身,炸得酥香,好食喎。⭐台式椒麻雞拌麵自己就點咗個廚師推介嘅椒麻雞,原本諗住會係雞件,原來都係鹽酥雞扒。雞扒上面淋左椒麻醬,有生蒜、九層塔、小米辣等混成的醬料,麻辣鮮味,好正🤤呢個餐都係揀咗跟拌麵,因為台灣拌麵真係好好食,麵條蛋彈牙,上面個乾蔥醬好香,加埋溏心蛋勁正❤️⭐蔥餡餅跟餐有優惠價加小食,叫咗一份蔥餡餅,煎得香脆,一口咬落蔥油爆開,熱辣辣又香口,好食!可惜係有一隻爆咗口,漏走咗啲蔥油汁🥺⭐泡椒水餃朋友揀咗加泡椒水餃,隻水餃入面加咗泡椒麻麻辣辣好刺激,有驚喜喺個湯汁,有藥膳味又甜甜地咁,唔知跟餐湯麵係咪呢個湯底呢,係就正喎🤤⭐溏心蛋最後就係溏心蛋啦,朋友同我都係溏心蛋嘅愛好者,雖然知道拌麵嗰度有半隻,但真係唔夠喉,加多一人一隻先,軟綿綿嘅蛋心真係好正😍⭐香芋仙草 & ⭐茉莉仙草個餐本身都有餐飲送,但一心想嚟食台灣嘢
大概兩點嚟到,店員話等一張枱,ok啦,新餐廳試下囉😋
⭐鹽酥雞扒拌麵
⭐台式椒麻雞拌麵
⭐蔥餡餅
⭐泡椒水餃
⭐溏心蛋
⭐香芋仙草 & ⭐茉莉仙草
個餐本身都有餐飲送,但一心想嚟食台灣嘢飲珍珠奶茶,而且跟餐飲品有半價,抵過去茶飲店再買一杯吖,朋友叫咗香芋仙草奶茶,自己就叫咗茉莉仙草奶茶,仙草軟綿綿好滑溜,微甜啱啱好。
價錢貼地,食物好味又大份,又下次喎!