2022-04-17 344 浏览
食物正常,唔算地道台灣菜,偏向港人口味,價錢偏貴,最令人印象深刻係服務態度,非常之差,十問九唔應,好似得罪左佢地咁,唔想做生意不如唔好做啦,講野語氣又差,真心唔推薦
2022-02-24 451 浏览
網上外賣平台外賣叫咗個新竹米粉同滷肉飯。叫嗰陣都覺得好貴,又冇寫新竹米粉有咩料,唔想再搵食咩就算數貴少少都落單。黎到袋野好細,我同男朋友都黑人問號,係咪送錯?打開,係冇錯嘅。$64嘅新竹米粉冇分湯,超級細兜,吸晒水,係水,因為成兜野都冇味,似病人餐!$75嘅台灣香腸滷肉飯,冇錯,滷肉飯要$75。啲滷肉少到=平時食開其他舖頭$25嘅細滷肉飯。條香腸就係一條普通香腸。最後一句,垃圾,冇咗晚市都唔應該咁冇誠意,轉個大啲嘅兜,分湯,俾多啲湯我。我都冇咁嬲啦。

外卖送餐
2021-11-06 525 浏览
今日去完真係超級失望😮‍💨因為午餐款式選擇少與之前差了很多,以前午餐選擇豐富,而家得返一個晚餐紙去點,已經好唔開心😫,唯有揀咗個蕃茄牛肉麵點知俾咗肥牛,一心仲以為是台灣牛肉,殊不知啲肥牛又肥又韌,食咗半碗已經冇食,餐飲仲要連珍珠奶茶都冇埋,怎麼可能一間台灣餐廳會連珍珠奶茶都話冇🤷🏻‍♂️🤷🏻‍♂️,希望老細要好好檢討一下,唔好為咗貪方便乜嘢都cut晒,如果個餐牌再唔改善同埋唔整番珍珠奶茶,我諗都應該冇人再去幫襯(包括埋我)🙅🏻‍♂️🙅🏻‍♂️🙅🏻‍♂️🙅🏻‍♂️🙅🏻‍♂️🙅🏻‍♂️🙅🏻‍♂️🙅🏻‍♂️🙅🏻‍♂️🙅🏻‍♂️🙅🏻‍♂️🙅🏻‍♂️😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡
2021-11-06
2021-07-10 722 浏览
店內座位其實只有幾個所以大多數人都是買外賣午餐外賣送指定飲品,當日送冬瓜茶(味道正常) 之前吃過雞腿便當,但蔥酥太硬,不願再試紅燒牛肉麵就聽得多,配飯還是第一次聽到,決定一試,+$10 鹽酥雞紅燒牛肉是牛腩,燉煮入味,帶少辣雖然細件,但份量亦尚可白飯上的酸菜帶少許甜味,剛好平衡牛肉的油膩和辣味白飯口感帶煙韌,不是一般的香米鹽酥雞,另外以紙袋裝,未算很熱,想是預先已經炸好味道鹹香亦不覺油膩,食完亦不需要不斷飲水炸粉不會太厚,每啖都是雞肉大概有10粒雞肉,值得加購與人一同分享唯一的問題是外賣的包裝,包裝的袋是闊口的手抽袋,不能打結,放入便當後將飲品放便當上或側面,都感覺很容易會打翻。而且店員的態度像機械人一樣沒甚麼表情語氣,所以不好意思對包外賣的方法提出甚麼異議😑
店內座位其實只有幾個
所以大多數人都是買外賣

午餐外賣送指定飲品,當日送冬瓜茶(味道正常)

之前吃過雞腿便當,但蔥酥太硬,不願再試

紅燒牛肉是牛腩,燉煮入味,帶少辣
雖然細件,但份量亦尚可
白飯上的酸菜帶少許甜味,剛好平衡牛肉的油膩和辣味
白飯口感帶煙韌,不是一般的香米
金牌紅燒牛肉

鹽酥雞,另外以紙袋裝,未算很熱,想是預先已經炸好
味道鹹香亦不覺油膩,食完亦不需要不斷飲水
炸粉不會太厚,每啖都是雞肉
大概有10粒雞肉,值得加購與人一同分享
鹽酥雞

2021-06-09 748 浏览
臺灣郎已幫趁好幾年,由住西營盤到電車路果間開始食至搬落天后去其總店開飯。多年來都是牛肉麵加凍飲(連加一$100無找)。與我的感覺是牛肉()高水平,湯0K,麵就一時時!2間舖的職員都是冷冰冰的像機械人一樣,所以除非很想食牛肉麵才會進去!今天剛巧想不到吃甚麼午餐,最後又踏進天后臺灣郎,照舊牛肉麵配凍洛神花茶。麵來到,看著著有種奇怪的感覺,碗是正常大小,但麵好像在些縮水,撈一撈湯麵再數了三次牛肉數量,以往是四件牛而今日祇有三件,件頭跟以往一樣的。我在想(1)會否星下午茶餐平一些減一件肉及麵條?(2)多年沒加價所以減質量以沖數?剛巧鄰邊來了客人要下單難得有待應過來,遂多口向她問句。她說向廚房了解一吓,不一會她拿了一個小碗盛著一件牛肉給我,說是廚房疏忽了!無言!
2021-06-06 1715 浏览
雖然台灣菜食店「台灣郎」也有製作類似「牛肉飯」的食品,可惜現在的「台灣郎」,始終還是沒有提供晚市堂食食品服務給食客,所以我選擇購買「雞肉飯」,然後在「清風街」坐巴士返回「新蒲崗」才享用「牛腩飯」晚餐。「台灣郎」的台灣滷水雞腿肉飯便當食品的實際名稱頗長,叫做「台北車站滷雞腿飯便當」,顧名思義,「台北車站滷雞腿飯便當」概念來自於台灣鐵路火車站,售賣給乘客的外賣自取飯盒食品。我在「台灣郎」除了購買了一份外賣自取「台北車站滷雞腿便當」食品之外,還另外以套餐價價錢,購買一份沒有骨頭的小食「秘製香烤雞排」食品。「台灣郎」「秘製香烤雞排」實際製成品的外表真的十分厚實,外層口感感覺還有少許硬,而且「秘製香烤雞排」的實際口感完全沒有夾雜任何骨頭,是名副其實的無骨啖啖彈性雞肉口感。至於「台灣郎」的「台北車站滷雞腿飯便當」實際製成品,雖然沒有台灣原裝版本那麼有實淨手感的木盒,或者由硬卡紙摺疊而砌成的紙盒,但是勝在用上可以回收化解循環再造的紙盒。至於「台北車站滷雞腿飯便當」實際製成品表面,雖然沒有淋上一大片味道有濃厚鹹味和甜味的醬汁,但是這樣不等於「台北車站滷雞腿飯便當」實際製成品裡面沒有味道。因為「台灣郎」

因為「台灣郎」廚房在「台北車站滷雞腿飯便當」的白飯表面上,鋪上了一層味道偏鹹,口感爽脆的「榨菜」作為調味料,「榨菜」配合甜味薄身的「滷水」汁,令「台北車站滷雞腿飯便當」沒有濃稠醬汁,仍然十分惹味。

當然了,「台北車站滷雞腿飯便當」表面的「滷水雞腿」實際製成品表面上,也鋪上了很多味道偏鹹有點像「蒜粒」,又有點像「鰹魚乾」的調味料,總之就是代替濃稠鹹味醬汁,成為「台北車站滷雞腿飯」的主要鹹味來源。
珍珠奶茶

即使「台北車站滷雞腿飯便當」還有甜味味道偏濃的半隻「滷水蛋」,不過論口感「滷水蛋」就難以跟便當旁邊的爽脆口感新鮮「小棠菜」相提並論了。
秘製香烤雞排

至於「台灣郎」的套餐飲品「珍珠奶茶」,我最初曾經以為食店廚房,竟然還有負責製作台灣手調飲品的設備,怎料「珍珠奶茶」實際製成品卻是一罐台灣品牌,大陸製造,味道甜微有點過猶不及的罐裝「珍珠奶茶」飲品。
台北車站滷雞腿飯便當

既然「台灣郎」的便當食品裡面,已經有甜味感覺頗為濃厚的「滷水」醬汁幫忙調味,那麼「珍珠奶茶」飲品的實際味道,就可以不用再造得這麼甜了。

所以我最後在「新蒲崗」食完牛腩飯,攜帶「台灣郎」「台北車站滷雞腿飯便當」坐小巴返回「西貢」,享用「台北車站滷雞腿飯便當」的時候,胃口已經沒有之前那麼大了,還被罐裝「珍珠奶茶」的過濃甜味所嚇到。

可惜「台灣郎」沒有製作例如「水蜜桃紅茶」的手調台灣飲食,否則用甜味冰凍手調台式「水蜜桃紅茶」飲品配鹹味榨菜滷水雞腿便當,當作晚餐裡面的「雞肉」部分,也屬於一個不錯的選擇。
2021-05-10
12 分钟 (外卖自取)
秘製香烤雞排
台北車站滷雞腿飯便當

Hi, I have to express my dissatisfaction over the inability to use my Octopus card when I had sufficient funds inside to pay. The restaurant could only accept Octopus /Alipay /Cash. I understand bringing in cash is important to visit a not so established restaurant in HK but tbh not even a credit /debit card machine ? My bill was $16x. I have not installed Alipay and the only alternative is PayMe. The restaurant did not accept this either. The entire experience left me absolutely no choice but to visit the nearby MTR station so I could take cash from an ATM 😅😅

There was also a time when I ordered food from this restaurant via Food Panda. A lot of people knew how easy it is to misclick and order an extra set because of the ‘+’ button. I contacted Food Panda and their CS requested me to contact the restaurant. Therefore I called 台灣郎 but the staff who picked up the phone call told them they did not know how to operate at all. I told them no that was Food Panda’s instruction. Could you not simply reject the order so I could make a new one ? I felt extremely shocked because there was no way for me to remedy this problem even I contacted both sides. Tbh they should brush up on their IT skills especially when food delivery service is prevalent, especially under the pandemic. The experience this time was I had to pay for an extra order. Devastating.
2021-03-19 1147 浏览
呢間舖頭應該原本係天后果邊,宜家搬左去砲台山方向,堂食位置得兩張bar table,主要做外賣之前試過牛肉麵,今次決定試下滷肉飯滷肉飯便當有兩款,台南滷肉飯同廟口滷肉飯,基於唔知有咩分別,所以是但揀左台南滷肉飯($45)滷肉分量唔算少,夠撈曬全盒飯,唔會話食到最尾滷肉食曬得翻白飯ge情況出現,而且d滷肉味道都好好,滷蛋又夠入味,呢盒飯只係計味道已經可以比90分跟飯會送野飲,每日唔同,一般都係冬瓜茶同姜母茶兩款隨機,今次送ge係冬瓜茶,飲ge時候依然係熱辣辣,味道帶少少甜,甜度適中而且好香,同我印像中好難飲ge冬瓜茶有好大分別,surprise!
之前試過牛肉麵,今次決定試下滷肉飯
2021-03-18
10 分钟 (外卖自取)
  • 滷肉飯便當
2020-12-29 1210 浏览
首先佢應該搬咗鋪,我係喺蜆殼街(炮台山)店買外賣嘅。試台灣菜梗係要叫牛肉麵喇。我仲特登5叫麻辣,就咁叫招牌紅燒牛肉麵試。外賣佢係會分開麵同湯,5洗擔心返到公司浸林晒個麵,不過我都係覺得佢麵係林咗少少。飲啖湯先是常識吧,嘩,好夠熱,5好睇佢咁深色,飲落都好清,我就5係好識分有無味精,但我成碗飲晒都無口渴喎。到主角牛肉出場夠入味又夠林,5會亂搭啲肥膏吖筋吖咁比你,份量都好足,加埋啲配菜紅/白蘿蔔都好好味,如果麵口感無咁林就完美。5知係咪新張優惠呢,仲送咗杯熱冬瓜茶,估5到熱嘅都5錯,試過罐裝嗰啲太甜,諗住熱咪仲甜?佢又5會喎,濃淡得宜,結果又飲晒!!!麵嘅份量足,湯又好飲,冬瓜茶又飲晒,好飽好滿足吖補充吓,環境比3粒星係因為餐廳太細,無得同朋友一齊堂食
首先佢應該搬咗鋪,我係喺蜆殼街(炮台山)店買外賣嘅。

試台灣菜梗係要叫牛肉麵喇。
我仲特登5叫麻辣,就咁叫招牌紅燒牛肉麵試。

到主角牛肉出場

麵嘅份量足,湯又好飲,冬瓜茶又飲晒,好飽好滿足吖

補充吓,環境比3粒星係因為餐廳太細,無得同朋友一齊堂食
招牌紅燒牛肉麵
2020-12-29
招牌紅燒牛肉麵
  • 台灣紅燒牛肉麵
2020-12-14 777 浏览
週日都有午市套餐一碗大肉燥飯+主食+小食+飲品都只係70蚊左右,另外加左小食鹽酥雞$12蚊。個人覺得抵食過好多台灣連鎖店,而且分量足夠飽。佢既肉燥肥瘦分佈幾好,唔會太油,不過汁較少,要特意講多汁,鹵水蛋好入味。主菜有個炸醋肉幾好味鹽酥雞都幾外脆內軟
週日都有午市套餐
鹽酥雞都幾外脆內軟

2020-11-09 995 浏览
每到中午食飯時間就見到門口有人排隊,今次經過無人排隊就叫個外賣試下先!餐廳裝修都幾用心,門面有一個個燈牌,十足士林夜市!店內有舊式台灣食店嘅感覺,石屎牆、燈籠加上牆上木製菜牌,十分古色古香。今次叫川香麻辣牛肉湯麵& +$10 鹽酥雞。跟餐有杯冬瓜茶,不過我無要。❤️ 川香麻辣牛肉湯麵 $56麵質彈牙,掛湯唔錯!配料好多,有豆卜、牛腩、蘿蔔、紅蘿蔔、黑木耳、酸菜,全部都好入味。牛腩炆到好腍,口感鬆化唔粗糙!麻辣湯底唔算鹹,除了麻同辣已經食唔到其他味道😂 唔食得辣嘅人就慎選!好食度:⭐️⭐️⭐️(3/5)❤️鹽酥雞 +$10加十蚊就有咁多粒,都幾抵食!Size偏細粒,一啖可以食到五至六嚿。醃得算入味,炸粉唔算炸得好脆。好食度:⭐️⭐️⭐️(3/5)餐廳推薦度:⭐️⭐️⭐️(3/5)呢間食物份量多,價錢又平,其實幾抵食!午餐同晚餐都係四十幾蚊至六十幾蚊就搞得掂,價格真係非常親民!

❤️ 川香麻辣牛肉湯麵 $56
川香麻辣牛肉湯麵
好食度:⭐️⭐️⭐️(3/5)

❤️鹽酥雞 +$10
好食度:⭐️⭐️⭐️(3/5)

餐廳推薦度:⭐️⭐️⭐️(3/5)
2020-11-03
5 分钟 (外卖自取)
2020-07-14 1640 浏览
🇭🇰台灣郎·呢個我都經過過佢好幾次架啦 但係佢成日都好多人排隊 難得果次見冇人排隊我哋就終於試咗啦😍佢啲嘢食都上得幾快 不過我覺得佢入邊個冷氣唔係好夠 唔知係咪我地坐吧枱既原因🤭🤭·Lunch Set $66佢個套餐係包一個前菜 一個主食 一個飯/粉 同埋一個嘢飲 所以超級豐富 我哋兩個人總共嗌左6款野食 超開心🥳·主食方面我哋嗌左個鹽酥雞同埋72小時慢煮嘅豬軟骨 個鹽酥雞睇佢個樣好似細細粒咁 點知食落去都有驚喜 佢個鹽酥做得幾好 而且個雞肉都幾嫩 啪下啪下就會成兜食曬😈個豬軟骨呢我就覺得佢稍為好似唔係炆得好夠淋 🤔明明話係72小時 但係佢個汁係幾好食嘅🤣🤣·之後我哋嗌左一個肉燥飯同埋一個滷肉飯再兩個溝埋一齊食 係咪好正呢😏😏佢個肉燥都做得幾好 唔會太乾 個調味都夠既 個滷肉亦都做得唔錯 唔會太肥得黎都幾有口感 滿足到我對滷肉飯既craving🤤·📍天后銀幕街21號地下及1樓📍西環西營盤德輔道西260號正德大廈地下📍紅磡黃埔天地百寶坊(第3期)地下G34號舖
🇭🇰台灣郎
Lunch Set $66
Lunch  Set

📍天后銀幕街21號地下及1樓
📍西環西營盤德輔道西260號正德大廈地下
📍紅磡黃埔天地百寶坊(第3期)地下G34號舖
Lunch  Set
2020-06-17 1185 浏览
看了這裡的食評,以便這店的台灣料理很不錯,咪約埋家人一齊去試,滿懷希望來,結果超失望而回,食材質量很低,味道非常不正宗,味道也很差,珍珠奶茶冇味而珍珠又硬,魯肉飯還是凍的,有朋友想去試記得叫佢地不要去,我肉從來不寫差評,但今次實在忍唔住了,在這裡這麼多好評唔知點來??? 香港還有3間店,難道當香港人唔識食野?
2020-06-17
2020-05-16 1271 浏览
做完運動朋友約了我去西營盤食下午茶,朋友推介食台灣郎,說正宗牛肉麵有台灣古早味道,那就到這裏試試吧!一推門入去沒有一個顧客,店內只有一個女侍應正在洗地下。環境算寬敞,裝潢古舊台灣台南特色。下午茶餐牌A-K,來到這裡就點金牌紅燒牛肉伴麵+蜂蜜薑茶+炸香芋貢丸牛肉拌麵的醬料淡帶點微辣,而且好油膩,酸菜跟牛腩伴麵超搭,酸酸甜甜好解油膩,麵選用幼身麵,軟中帶Q彈,牛腩軟腍入味。台式小食炸香芋貢丸,上枱香噴噴炸到金黃色很漂亮,外層酥脆 內餡軟綿。蜂蜜薑茶姜味甜度都適中

金牌紅燒牛肉伴麵

炸香芋

蜂蜜薑茶姜味甜度都適中
蜂蜜薑茶

炸香芋
20200407⛅Tuesday 🌹今時今日既服務態度,真的要改。入到店鋪,第一時間量體溫, 塗搓手液,有位呀姐手指指叫我坐果度,我坐低後,呀姐又用自己四隻手指敲張枱,Order 式你坐呢邊🙄坐低後睇Menu, 唔夠3分鐘有位呀姐,放低碟唔知什麼🤷‍♀️就想轉頭就走,我立刻叫住呀姐,我仲未 Order🙄我真係有點 莫名其妙🧐之後我隔離枱有顧客落 Order, 呀姐寫完後轉頭,又無複述一次🤷‍♀️呀姐行去落單處,我聽到呀姐向住部機講,你係唔係要凍珍珠奶茶,我心諗,你唔係背住個客,問個客要唔要凍珍珠奶茶呀?😪呀姐真係行返過嚟隔離枱,問顧客你係唔係要凍珍珠奶茶?🙄坐低20分鐘,可以看到這情節,是否應該要改進服務態度?值得一讚:呀姐放低水坏,不是比我飲,而是浸住一雙筷子及一隻匙羹。
20200407⛅Tuesday 🌹
廟口肉燥飯