之前食過灣仔中環幾間拉麵,諗住試吓新拉麵舖,呢間台風又唔錯喎。整體嚟講係幾好,相比其他拉麵舖都有特色,味道環境幾OK。我見咁多人推薦,就試咗個濃厚蟹蝦豚骨拉麵。蟹蝦味都夠,唔會搶咗豚骨味。湯底唔會太濃稠,亦都唔會太鹹,飲晒湯都唔覺涸喉。拉麵係較粗,咬落去幾好口感。如果想揀少麵都OK,因為麵量都算偏多。叉燒都唔錯。咁多位為食食家,值得一試啊推薦推薦😇💪仲有講日文嘅廚師(唔知係咪日本人😂),仲有日文歌聽。去唔到日本,去呢間鋪食麵頂住先😆😆
整體嚟講係幾好,相比其他拉麵舖都有特色,味道環境幾OK。

咁多位為食食家,值得一試啊推薦推薦😇💪
2022-08-18
2022-08-19 493 浏览
系銅鑼灣個頭呢間拉麵店都幾多人推薦入面都有幾多位下 都算闊落出左個限定雞白湯拉麵佢地啲拉麵麵既質地比較硬身 吾系咁掛汁雞白個湯底吾算有好濃雞味反正佢地自家豚骨底會正好多入味啲湯底不過值得一提 佢地份量好啱大食既人因為份量唔少
系銅鑼灣個頭

反正佢地自家豚骨底會正好多
入味啲湯底
不過值得一提 佢地份量好啱大食既人
因為份量唔少
試咗個濃厚蟹蝦豚骨拉麵,蟹蝦味幾夠,湯底唔會太杰,味道都唔會太鹹,亦都平衡到蟹蝦味同豚骨味。麵底偏粗,咬落去有口感,麵量真係偏多(有得揀少麵㗎)慢煮叉燒幾特別,好薄好嫩。所以呢,整體嚟講係幾唔錯,相比其他拉麵舖有佢嘅特色😇👍值得一試㗎食家們😆P.S.係咁播日文歌,同埋有疑似日本人廚師,幾有feel嘅😇
麵底偏粗,咬落去有口感,麵量真係偏多(有得揀少麵㗎)
慢煮叉燒幾特別,好薄好嫩。

2022-08-18
午餐
2022-07-03 1353 浏览
台風一向都係香港比較出名嘅拉麵店,旺角呢個地點咁就腳,好多時都食完就去搭車返屋企你講到我最愛嘅,一定係燒海蝦味豚骨拉麵🍜湯底入口好濃郁蝦味,仲帶少少火炙後嘅焦香。麵身質感偏硬,有麥香味,掛湯力足👍🏻每條麵條都吸盡湯底蝦香,好好味!叉燒就還可以,如果對比其他出名嘅拉麵店,呢度嘅叉燒就相對失色啲😅最後仲有隻留心蛋,蛋香味濃👍🏻最後食完成碗麵都好滿足,而且餐廳喺先達隔離,食完就可以喳喳林返屋企,所以成日都去食夠方便😉
2022-06-22 973 浏览
今日同大家分享吓我最鐘意食嘅沾麵鋪頭!不過利申返先,唔同分店質素會有一定偏差。我個人最喜歡灣仔分店係因為佢質素夠穩定,地點又方便我。可惜沾麵餐牌好少會有變動,反而拉麵周不時會出限定湯底(羨慕),所以我同𓃟每次去食都會叫哂兩款沾麵交換食。🐟魚介豚骨沾麵 $83非常濃郁嘅醬汁,魚介味道相對較重,配上彈牙嘅粗麵十分之適合。叉燒以低溫慢煮所以呈現粉紅色,咬落唔會柴口。我係點餐紙上寫希望多蔥,結果師傅真係俾勁大嚿蔥我,Jeng。🦐海蝦味噌沾麵 $88醬汁上有一層油需要先攪拌,沾麵前已經聞到超重海蝦味,亦有巨量蝦米增加口感,缺點係食到中後期會覺得好鹹,不過好在店舖有提供檸檬水。另外可能因為環境同埋我哋都係叫凍麵嘅原因,醬汁好快就凍哂,但係我哋又唔想加湯溝淡醬底,所以每次都係硬着頭皮食埋佢。P.s 近日台風同lingduck合作,做緊外賣自取75折,即沾麵$6x就有交易,非常抵食呀。

🐟魚介豚骨沾麵 $83

🦐海蝦味噌沾麵 $88

2021-12-01
  • 魚介豚骨拉麵
唔知道大家覺得點叫一碗好味嘅拉麵呢🤔台風系列係好有名氣嘅拉麵連鎖店,幾年前食過荃灣,灣仔呢間口味就多啲,冇咁傳統。日系開放式廚房,紫色調,放滿figure 同埋師傅去日本嘅相😽播住動漫主題曲,真係超有活力!🇯🇵濃厚蟹蝦豚骨拉麵 $88肚腩我最中意就係蟹蝦類濃味野🤣所以唔洗諗,叫左呢碗。通常拉麵都會好重味精,而且湯好似加左濃湯寶咁濃同埋結身,但係呢度拉麵嘅湯底唔重味精,而且好似屋企煲魚湯咁,一飲落去覺得淡,但係慢慢食完成碗拉麵就覺得剛好🦐不過如果你係重口味,想成個口腔都充斥住蟹蝦味就差小小🦀不過好嘅位係可以加湯😝肚腩最欣賞佢係叉燒🥇因為係低溫慢煮嘅,可以鎖住肉身嘅香味,又唔油,因為普通拉麵店叉燒都比較油膩,加左蔥係好清,麵身就好彈牙,而半熟蛋入邊都超流心,符合預期🍜不得不提嘅係份量真係好多🥳,叉燒有4塊,麵量係平時普通拉麵店1.5倍,肚腩都去左維園行番半個鐘先得🥹🥹

濃厚蟹蝦豚骨拉麵 $88
2022-04-30
2022-06-11 933 浏览
💛台風。R·呢間佢喺OpenRice話自己係喺灣仔既 不過其實佢係近銅鑼灣多啲😂😂同埋佢呢度menu係寫話麵量係平時既1.5倍 份量真係好多 我係嗌左少麵都食唔晒🙊·濃厚蟹蝦䐁骨拉麵 l 墨汁黑松露拉麵$88其實我本身係想食沾麵既 但係黎到就比上面呢兩個味嘅拉麵吸引咗🤣我自己超級推介蟹蝦個個湯底 佢個蝦味好濃 而且係有少少蝦乾咁既鹹香味 食落超惹味 好有層次感🦐之後佢個黑松露拉麵一上枱真係超香 係香到隔離檯都望住我哋😈😈佢呢個其實個黑松露味都出既 不過我自己就覺得佢相對上調味單調啲 無咁有層次 要加啲蒜蓉先惹味啲🧄之後佢呢度嘅麵質好好 而且係真係好掛湯 之後佢個溏心蛋都係超級溏心嘅 開心🍜·#rbyeat#rby日本菜#rby💛#rby銅鑼灣 #rby灣仔·📍灣仔駱克道389號地下
💛台風。R

#rby銅鑼灣 #rby灣仔
📍灣仔駱克道389號地下
墨汁黑松露拉麵
2022-05-24 888 浏览
疫情之下好多飯局可免則免,不過有一些突然戚起條根想食既仍然都要滿足下自己嘅😂😂旺角間漁場台風吃得多,轉移銅鑼灣間台風。R又體驗下🍜拉麵份量比平日多,好似食極都有,所有配菜都可以替換超香濃蟹蝦湯底,蟹同蝦味都相得益彰突出到2者味道,鮮甜味跟濃豬骨味令湯底口味極豐富😌😌叉燒是慢煮,低溫烹調,勁薄有肉香,顏色還是紅粉嫩粉嫩的,跟出面拉麵叉燒完全不一樣,值得一試🤤--------------------------好味指數😋:7/10翻啅指數🙆🏻:7/10 人均消費💰:1-99服務態度👨🏼‍🍳:6.5/10 乾淨指數🌝:7/10
旺角間漁場台風吃得多,轉移銅鑼灣間台風。R又體驗下🍜
拉麵份量比平日多,好似食極都有,所有配菜都可以替換

--------------------------
好味指數😋:7/10
翻啅指數🙆🏻:7/10
人均消費💰:1-99
服務態度👨🏼‍🍳:6.5/10
乾淨指數🌝:7/10
2022-05-17 1012 浏览
海蝦味噌沾麵$88湯:濃郁蝦味海鮮味, 唔會好稠身, 有大量櫻花蝦,建議先撈勻啊!但食到最尾都幾鹹麵條:非常喜歡佢嘅粗麵條!好好好彈牙+掛湯🫶🏻‼️留意返:普通麵條係一般拉麵店嘅1.5倍份量 (細食啲嘅朋友可揀「偏少」)叉燒:慢煮, 薄切粉嫩, 肉質好滑, 可惜冇乜調味 糖心蛋:應該冇用醬油醃過 蟹蝦豚骨拉麵$88試左啖湯, 好香蟹味, 非常濃郁, 少少油膩, 同樣用上粗麵條,非常掛湯總括味道:7/10 (麵條100分,但糖心蛋同慢煮叉燒唔夠味) 服務:8/10環境:8/10性價比:7.5/10 係抵食!
海蝦味噌沾麵$88
麵條:非常喜歡佢嘅粗麵條!好好好彈牙+掛湯🫶🏻

叉燒:慢煮, 薄切粉嫩, 肉質好滑, 可惜冇乜調味
糖心蛋:應該冇用醬油醃過
蟹蝦豚骨拉麵$88
蟹蝦豚骨拉麵

總括
味道:7/10 (麵條100分,但糖心蛋同慢煮叉燒唔夠味)
服務:8/10
環境:8/10
性價比:7.5/10 係抵食!
  • 海蝦味噌沾麵
2022-05-16 439 浏览
🍜濃厚蟹蝦豚骨拉麵 -$88蟹蝦湯新鮮濃厚、濃稠度適中;麵條硬度均勻亦有點煙韌感,加上生蒜及胡椒調味,更能吊出海鮮湯鮮味🤩叉燒以低真空煮法烹煮,鎖緊肉汁、肉質軟稔🥳🍜濃厚蟹蝦豚骨沾麵 -$88整體與拉麵相似,但沾麵湯底加入了味噌,味道偏重,更帶甜味;食到最後會有輕微膩感。
🍜濃厚蟹蝦豚骨拉麵 -$88
叉燒以低真空煮法烹煮,鎖緊肉汁、肉質軟稔🥳

🍜濃厚蟹蝦豚骨沾麵 -$88
🍪【#灣仔】台風。R Taifu. R💥台風出品必屬佳品 經濟型1.5倍拉麵💥.🍪 鍾意食拉麵嘅人應該都會試過台風拉麵,香港有3間台風拉麵:1️⃣ 灣仔- 台風。R 2️⃣ 旺角- 漁場台風 3️⃣ 荃灣- 拉麵台風 旺角分店已經食過好多次,試過晒全部拉麵款式😆.✧ Ramen lovers will long be familiar with Taifu, which has 3 branches in Hong Kong: 1️⃣ Wan Chai- Taifu. R2️⃣ Mong Kok- Isaba Taifu3️⃣ Tsuen Wan- Ramen TaifuAs a loyal fan of the MK branch, I have tried all the ramen it has to offer~ They are all HUGE and scrumptious!❤️~~~~~~~~~~~~~🍜濃厚蟹蝦豚骨拉麵 $88(4/5)食得非常滋味嘅拉麵,湯底濃厚豐富,味道好夾,一口氣食晒成碗仲差啲飲晒啲湯🤣。唯一挑剔係配料較少🥹,有大約兩塊低温慢煮叉燒🫣,加半隻蛋同少少筍。✧Can’t
🍪【#灣仔】台風。R Taifu. R
💥台風出品必屬佳品 經濟型1.5倍拉麵💥
1️⃣ 灣仔- 台風。R
2️⃣ 旺角- 漁場台風
3️⃣ 荃灣- 拉麵台風
旺角分店已經食過好多次,試過晒全部拉麵款式😆
1️⃣ Wan Chai- Taifu. R
2️⃣ Mong Kok- Isaba Taifu
3️⃣ Tsuen Wan- Ramen Taifu
~~~~~~~~~~~~~
🍜濃厚蟹蝦豚骨拉麵 $88(4/5)
濃厚蟹蝦豚骨拉麵

✧Can’t help eating non-stop the moreish broth prepared with crab, prawn and pork! The only thing is that the toppings are quite few– only two thin slices of charsiu, half an egg and some bamboo shoots.
~~~~~~~~~~~~~
🍪 份量係一般拉麵舖嘅1.5倍,價錢公道又好味道!值得推介!👍🏻
✧ Come over to savor the consistent, quality and economical supersized ramen (1.5 times higher than typical portion)!
味道 Taste:🍪🍪🍪🍪/5
環境 Ambience:🍪🍪🍪/5
💸消費 Spending:$88 /人 Person
🔥推介度 Recommendation:4/5
📍 台風。R Taifu. R
2022-02-02
濃厚蟹蝦豚骨拉麵
2022-05-07 395 浏览
💕心思思想食拉麵🤤搵到呢間位於灣仔銅鑼灣交界嘅超人氣拉麵店💛台風。R💛濃厚蟹蝦豚骨拉麵$88湯底非常濃厚,無論係海鮮味同豚骨味都好香濃,又唔會死咸,推介比重口味人士😝墨汁黑松露拉麵$88湯底好特別,係第二道食唔到嘅味道,想試新嘢嘅朋友可以一試!不過着淺色衫嘅朋友就要注意啦!會彈到周圍都係😂兩碗拉麵都係熱辣辣,食到最後仲保持到溫度👍🏻粉紅色嘅叉燒係用慢煮方式烹調,好嫩滑 一啲都唔嚡,不過份量有啲少,下次要加$25增量叉燒!食到兩碗咁高質嘅拉麵,絕對係過足口癮,下次要試埋佢地嘅沾麵先得!P.S. 係上麵之前店員好貼心咁問,使唔使要圍裙!讚👍
💕心思思想食拉麵🤤
搵到呢間位於灣仔銅鑼灣交界嘅
超人氣拉麵店💛台風。R💛

濃厚蟹蝦豚骨拉麵$88

墨汁黑松露拉麵$88

兩碗拉麵都係熱辣辣,食到最後仲保持到溫度👍🏻

P.S. 係上麵之前店員好貼心咁問,使唔使要圍裙!讚👍
  • 濃厚蝦蟹豚骨拉麵
2022-05-04 375 浏览
今次就嚟咗位於灣仔嘅颱風。R試吓佢嘅超級超級吸引蟹蝦豚骨拉麵! !佢嘅價錢真係十分之公道,只需要$88!另外可以揀面嘅份量,我就揀咗偏小,因為平時唔算特別大食,醬汁就揀咗普通跟住梗係要蔥啦!佢嘅賣相真係真係10分吸引!個湯底一睇就知係10分足料,好濃味,但係又唔會係只有死咸!真係好正豬肉嘅口感都好正,食得出唔係普通嘅雪藏貨💕💕💕💕💕
2022-03-28 1241 浏览
之前食過旺角間漁場台風幾好食,呢次就試埋佢灣仔店 台風。R😛.//環境🌕🌕🌕🌑🌑門面望落無乜日本feel,反而似茶記,入到去好乾淨企理,裝修方面比較簡單,要讚一讚係個位下面會有個籃可以放嘢🙋🏻‍♀️.//食物🌕🌕🌕🌑🌑我order咗個魚介豚骨沾麵($83),個湯汁有成層油浮喺面,味道都幾濃,但就唔係幾掛汁。.佢塊肉就同其他拉麵沾麵店唔同,採用咗真空低溫既煮法,所以望落去仲係好粉嫩,口感軟嫩得嚟又有咬口😍.不過唔知係冷氣太凍定個碗唔夠保溫,個湯好快就凍咗,男朋友order咗個拉麵,直頭送上嚟既時候已經唔係好夠熱😐//總結整體嚟講嘢食就正常發揮既,不過等餐既時候有件不愉快事件發生咗😐.話說當日我地係坐吧檯,前面就有個師傅煮緊個唔知咩汁,然後突然佢錯手撥咗成Pat汁出去,我地就禁禁下電話突然天降湯汁,電話、頭髮、檯、衫同褲都係汁😨我仲要著白裙,比d汁彈到一忽忽啡色,抹都抹唔甩😫.當時個師傅同其他員工都淨係發現工作area有彈到d汁四圍都係,無留意到坐前面既我地都已經成身係汁,於是我就同企我隔離個員工講話想要濕紙巾,然後我地有兩個人,佢淨係比一張濕紙巾😥之後雖然佢有say sorry同比多幾張濕
//環境🌕🌕🌕🌑🌑
//食物🌕🌕🌕🌑🌑

//總結
當時個師傅同其他員工都淨係發現工作area有彈到d汁四圍都係,無留意到坐前面既我地都已經成身係汁,於是我就同企我隔離個員工講話想要濕紙巾,然後我地有兩個人,佢淨係比一張濕紙巾😥之後雖然佢有say sorry同比多幾張濕紙巾,但個人都已經心情極差,d跡又抹唔甩,個頭又污糟咗😐
經過今次單嘢我都唔會再去了,無論餐廳裝修、服務、食物質素都係旺角間台風好好多,大家有興趣既話建議你地都係去旺角好d😥
🤑 魚介豚骨沾麵 $83———————————————🌟 魚介豚骨沾麵 $83 🌟一睇就知沾麵汁香濃入味😍食落冇味精 食完唔會好口渴豬肉粉紅色好嫩滑🐷 薄薄幾舊 易入口🙈麵底相對多 份量係其他舖頭嘅1.5倍男女都夠飽肚😆麵條彈牙 較粗身 同豬肉非常夾 值得一試 高質✅———————————————評分🔖 (5⭐️為滿分)味道:⭐️⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️衛生:⭐️⭐️⭐️抵食:⭐️⭐️⭐️⭐️回購?會✅———————————————🚶🏻‍♀️ #youngcfood_hongkong🚶🏻‍♀️ #youngcfood_wanchai🕵🏻‍♀️ #youngcfood_japanese———————————————📍 台風。R 📍 灣仔駱克道389號地下  👣 港鐵銅鑼灣站 C 出口, 步行約5分鐘 ...#hkfoodblogger #hkig #discoverhongkong #hkfoodie #instafollow #diningcityhk #foodstagram #bestfoodhongkong #bestfoodfeed #foodphotography #topcitybitesh
🤑 魚介豚骨沾麵 $83

男女都夠飽肚😆
麵條彈牙 較粗身 同豬肉非常夾
值得一試 高質✅
———————————————
評分🔖 (5⭐️為滿分)
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️

🕵🏻‍♀️ #youngcfood_japanese
📍 台風。R
📍 灣仔駱克道389號地下
👣 港鐵銅鑼灣站 C 出口, 步行約5分鐘
#hkfoodblogger #hkig #discoverhongkong #hkfoodie #instafollow #diningcityhk #foodstagram #bestfoodhongkong #bestfoodfeed #foodphotography #topcitybiteshk #openricehk  #吃貨 #支持小店 #香港美食 #hkcouple #hk #852 #hkiger #香港人 #香港 #相機食先 #hkfood #hkfoodstagram #食好西 #吃貨人生
2021-02-18