2020-11-12
等左成年終於裝修後重開,不過始終都係不及當年值得令人懷念,有佢嘅特色 。雖然污糟咗啲,始終風味嘅嘢係舊式大排檔先有嘅。因為以前公司響尖沙咀,間唔中約到致同道合嘅同事就會去食,今日終於重回舊地,可惜前公司嘅同事多數都已經轉晒人。環境算係乾淨左,感覺闊落左,今日我哋嘅目標係豬扒同埋牛丸,可惜豬扒就冇開門,而牛丸就冇以前咁好味。入到去出名嘅牛丸檔想搵個位都難,唯有喺隔離檔借個位坐,再去買牛丸檔嘅牛丸外賣,當然你借佢個位坐都要幫襯下佢🤪因為同枱六個人有兩個人都幫襯佢,所以我同另外一個牛丸控就可以去掃街掃我哋想食嘅牛丸,另外叫咗沙嗲牛肉餐蛋面、旦牛烘同埋凍熱奶茶☕️!可能再加埋全部都外賣上,冇哂食大排檔既氣氛,亦都唔知係咪因為咁,連d牛丸都好似冇咁好味😞朋友嘅沙嗲牛肉餐蛋麵呢?餐肉係一大塊圓形唔似平時食開嘅切開兩半,沙嗲牛肉嘅汁都唔錯,整體一般啊!我嘅旦牛烘亦都係一樣平平無奇,凍奶茶我嫌佢過甜啦,明明已經叫咗少甜,熱奶茶朋友話好味喎!跟住就到萬眾期待嘅牛丸,其實諗諗吓我都唔知點解自己會食牛丸,本身對呢樣食物係一般般,可能因為受人影響啦,期待咗咁耐結果失望😞真係冇以前咁好食,好似冇以前咁有肉味🤨見餐
見餐廳老闆成日行過嚟揶揄我哋食其他鋪頭嘅嘢都唔食佢哋嘅出品,所以唯有叫多一件多士比比面啦!佢又建議我哋食西多,真係好後悔!😕完全冇西多嘅味道,面頭仲要放啲㗎咉響上面而並非傳統牛油加糖漿,極度失落,令到今次嘅行程極度遺憾,重已經諗定下一次黎一定要食豬扒,我朋友仲話會比多一次機會牛丸添,不過我就唔會喇 😛
德發淨牛丸
奶茶、旦牛烘