2018-04-13 247 浏览
🦄Killiney 🇸🇬 -溫泉蛋火腿飯配薏米水 Hkd 50Rating🌕🌕🌑🌑🌑-好耐之前既Lunch來左吉利尼到食 而家好似得返3間分店 我食個間都已經結業🤫 其實佢有好多都係新加坡既野食 但我竟然係食左火腿飯🍚🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️ 食火腿飯真係去茶記食把啦 自己煮都仲得 我應該比佢隻蛋吸引住所以先會叫呢個😥😥😥同埋佢個陣有好多set都暫停供應 冇野食之下要食呢個餐 佢隻蛋話係半熟巴斯德無菌雙蛋😂😂😂個名長到你 食落咪都係咁😂😂 火腿飯🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️絕對唔會有下次🙄🤔
🦄Killiney 🇸🇬 -
溫泉蛋火腿飯配薏米水 Hkd 50
Rating🌕🌕🌑🌑🌑

2018-04-06 117 浏览
心血來潮想食咖央多,所以走左去吉利尼。第二次幫襯呢間野,冇唸過佢d service差到一個點。我一入到去,望住張下午茶餐牌打算點餐,個收銀阿叔明明冇野做緊,都好耐先行過來。我話要咖央多。個收銀阿叔黑住口面,望都冇望過我一眼。我比完錢,佢就比個號碼牌我,一句野都冇講過。跟住我揾位坐,等緊野食期間,有員工好大聲講左幾句粗口。隔左5分鐘,樓面大嬸拎咖央多黎,也是一聲不發,黑哂口面。大佬,我得罪左你地咩!咩服務態度呀! 吉利尼都唔知點培訓d員工既!冇下次!
2017-07-16 1155 浏览
今日lunch 諗住去屯門行街,所以再行遠少少去左安定食海南雞飯。因為真係好想食海南雞飯呀!又唔熟屯門唔知邊度有得食,之前係尖東killiney 食過幾次都覺得好好食,於是就過左黎啦~原來呢度用八達通係有九五折,所以折完之後就九十九蚊啦!懶得打自己叫左d 乜,所以post張單上黎算啦坐低左之後先有時間望下個環境,原來呢度環境又真係幾好喎樓底好高呀,感覺好寬敞好舒服!而且呢個鐘數好少人黎食呀,所以好靜好乾淨影左少少餐廳既環境係我四圍望既時間d 野食都到啦,齊齊整整擺好影張相先家人食既係下午茶餐,我既係海南雞飯。餐飲既係凍甜奶咖啡同埋熱薑母茶個通粉係香辣蕃茄通粉配滑蛋腸仔個通粉我飲左啖啺,真係有dd辣!不過都好香蕃茄味!正呀~~條腸仔煎得好靚,炒蛋又炒得岩岩好,唔老唔碎,仲有蛋漿跟住到我個海南雞飯!真係萬眾期待,我想食正既海南雞飯呀!!!但係一望舊雞,個心都沉左一沉⋯⋯咁老既⋯⋯放入口,果然真係好un⋯⋯成set雞都好un⋯⋯算啦focus 返係其他,個醬係好味既,正既。個飯同其他真係做海南雞飯既地方梗係無得比啦,雞油香唔濃,但係食落都ok 既唔算太差。今日俾$62食呢個飯真係唔多值架啦,

原來呢度用八達通係有九五折,所以折完之後就九十九蚊啦!

懶得打自己叫左d 乜,所以post張單上黎算啦

坐低左之後先有時間望下個環境,原來呢度環境又真係幾好喎

影左少少餐廳既環境

係我四圍望既時間d 野食都到啦,齊齊整整擺好影張相先
海南雞飯、下午茶餐

個通粉係香辣蕃茄通粉配滑蛋腸仔

個通粉我飲左啖啺,真係有dd辣!不過都好香蕃茄味!正呀~~

條腸仔煎得好靚,炒蛋又炒得岩岩好,唔老唔碎,仲有蛋漿

跟住到我個海南雞飯!

真係萬眾期待,我想食正既海南雞飯呀!!!

但係一望舊雞,個心都沉左一沉⋯⋯咁老既⋯⋯
海南雞飯

放入口,果然真係好un⋯⋯成set雞都好un⋯⋯

算啦focus 返係其他,個醬係好味既,正既。

今日俾$62食呢個飯真係唔多值架啦,唔通真係為佢個醬同埋d 飯咩

不過算數啦,偶有失有又正常既,反正我食呢個brand 咁多次都係得一次唔好既經歷啫
2017-07-16
等候时间
10 分钟 (堂食)
海南雞飯、下午茶餐
2017.06.04 😊屯門的假日就跟小妹住的北區一樣要在星期日的下午 找間少人的餐廳休息一點也不容易🤧雖然你可能會說 那麼多年了 都應該會習慣吧我只能冷冷回答說 我只想好好享受我的假期過去的星期日 小妹就雅興大發 忽然想來點新加坡菜巧合在屯門區居然找到一間人流不算多環境亦尚算舒適的店鋪 可以悠閒吃個午飯🤗個人的理解 新加坡菜跟馬拉菜有點類近只是小妹之前的旅行未及品嘗到新加坡的菜色而只有機會一嘗馬拉菜吉利尼肥牛叻沙 $62小妹是第一次食新加坡風味的叻沙跟我印象中的馬來西亞叻沙感覺不太一樣馬拉的較注重酸辣的口感 小妹就算不太能吃辣亦挺喜歡😋可能是配合當地炎熱的天氣 酸酸辣辣都很開胃而今次嘗試到的新加坡口味 雖然都是帶著辣味則較為注重椰香 湯底每一啖都滲透著椰奶及蝦醬的味道🦐湯頭及麵條亦不錯 唯肥牛及豆卜未能吸收到叻沙的精華感覺不太一致吉利尼咖椰多士 $22咖椰是新加坡及馬拉常見的食物當地人很喜歡用咖椰做早餐或小食多數是開成醬用作塗麵包之用🍞也可以說是椰子口味的果醬啦 味道甜甜的烘到脆脆的多士 搭上厚厚的牛油 鹹甜鹹甜 很討人喜歡食到小店的多士 不其然就會想起另一間新加坡菜的餐廳 士司工坊
2017.06.04 😊

當地人很喜歡用咖椰做早餐或小食
多數是開成醬用作塗麵包之用🍞
也可以說是椰子口味的果醬啦 味道甜甜的
烘到脆脆的多士 搭上厚厚的牛油 鹹甜鹹甜 很討人喜歡
食到小店的多士 不其然就會想起另一間新加坡菜的餐廳 士司工坊🤔
兩者比較起來 吉利尼的咖椰多士較注重咖椰醬 味道較為甜口
而士司工坊則注重牛油的香 咬下每一口厚厚的牛油 邪惡感倍增😏
兩者口味都各有千秋 可以一試

2017-06-04
用餐时段
吉利尼咖椰多士
2017-05-23 682 浏览
突然之間想食叻沙嘅話多數都會諗起呢間吉尼利,我覺得佢雖然都係連鎖店,但係好食過另一間xx工坊。今日叫左一個傳統嘅叻沙同埋肥牛叻沙,另外再加多個咖央多士同一杯薏米水。傳統嘅叻沙有魚片、蝦、豆卜同埋蛋。至於另一個肥牛叻沙無左魚片同埋蝦,但就變左做肥牛。肥牛嘅份量望落都算多,而佢嘅湯底我覺得比xx工坊濃少少嘅。今日個湯底嘅味道同平時食嘅係一樣味,但係唔知點解湯嘅份量就好似少左d!至於個咖央多士味道正常,中間都係有一大片牛油,美中不足係佢唔夠熱,熱番少少應該會好食好多!食完d濃味野,當然要配番杯薏米水下下火啦!
傳統嘅叻沙有魚片、蝦、豆卜同埋蛋。

食完d濃味野,當然要配番杯薏米水下下火啦!
用餐时段
  • 新加坡叻沙
差不多每個星期既平日時間,我地都有機會要外出吃飯 有時真係追番某套電視劇(對! 我仲是會看TBB既C9仔) 或者有時真係好攰真係唔想離開屋企太遠 但係屋企附近最多就係大x 集團,食得多認真會好悶 茶記咩?又入唔到車仔,真係有時唔知可以揀d 咩食 有日我同男人講,每日出車都會見到呢間野 但係一路冇冇打算入黎試下 就不如試下呢間既野食係點架啦 主打係新加坡野食既KILLINEY 係安定裝修完之後 就見到佢開左鋪,不過每次見到鋪頭入面都冇咩人 可能係因為鋪頭實在唔算係大家常行既位置 不過對我地黎講就係佢可以入到車仔啦 咁餐廳就係全日都有以下既野食可以點選 價錢上亦唔算係好貴,今次我地揀左兩款不同既飯啦 首先就有海南雞飯套餐 $62 呢個海南雞,黎到既時候偏暖唔係熱辣辣的 不過它家既油飯絕對係正斗的,好夠味好食 不過雞件就份量就少左d咁啦,同埋仲有d 血紅色 仲有點上呢個係咖哩雞飯 $58 (改選為薄餅+5 ) 咖哩汁好夠辣亦有濃濃既椰香味 重點係佢D 雞肉又幾嫩滑,開頭仲諗住應該好鞋口啦 但係始於都係有D 雪味咁,不過亦估唔到幾好食 對我而言就好似辣左D,所以今次呢個就比左我男人食啦
差不多每個星期既平日時間,我地都有機會要外出吃飯
有時真係追番某套電視劇(對! 我仲是會看TBB既C9仔)
或者有時真係好攰真係唔想離開屋企太遠

但係屋企附近最多就係大x 集團,食得多認真會好悶
茶記咩?又入唔到車仔,真係有時唔知可以揀d 咩食
有日我同男人講,每日出車都會見到呢間野
但係一路冇冇打算入黎試下
就不如試下呢間既野食係點架啦

主打係新加坡野食既KILLINEY 係安定裝修完之後
就見到佢開左鋪,不過每次見到鋪頭入面都冇咩人
可能係因為鋪頭實在唔算係大家常行既位置
不過對我地黎講就係佢可以入到車仔啦

咁餐廳就係全日都有以下既野食可以點選
價錢上亦唔算係好貴,今次我地揀左兩款不同既飯啦

首先就有海南雞飯套餐 $62
呢個海南雞,黎到既時候偏暖唔係熱辣辣的
不過它家既油飯絕對係正斗的,好夠味好食
不過雞件就份量就少左d咁啦,同埋仲有d 血紅色

仲有點上呢個係咖哩雞飯 $58 (改選為薄餅+5 )
咖哩汁好夠辣亦有濃濃既椰香味
重點係佢D 雞肉又幾嫩滑,開頭仲諗住應該好鞋口啦
但係始於都係有D 雪味咁,不過亦估唔到幾好食
對我而言就好似辣左D,所以今次呢個就比左我男人食啦

亦因為我知我男人一定唔夠飽,所以今次我地加左$16
要左個咖椰多士,不過就貴左少少咁啦
不過個咖椰醬認真好好食,同我之前同事買比我食既醬係好似架
但係就係貴左d 囉,但好彩係好食既

咁每個餐都會有杯飲品,而我就揀左杯熱奶茶
不過佢地既練奶認真係比較甜一點
所以如果唔太喜歡甜既朋友記得要講明呀!!

2017-03-20
  • 咖哩雞飯
2017-03-30 647 浏览
我屋企附近有間叫吉利尼嘅星加坡餐廳我間唔中都會幫襯下特別鍾意食佢哋嘅 喇沙同埋薄餅今日做完嘢就嚟咗呢度食lunch為咗要食佢嗰個好好味嘅薄餅,我叫咗個咖哩雞套餐佢哋嘅咖哩汁一如以往咁好味好香椰奶味,少少辣,辣味剛剛好薯仔都好林好入味不過啲雞今次就好似有少少失手唔太入味, 同埋食落仲有少少雪味添不過,都無損我食薄餅嘅心情佢呢度啲薄餅真係好好食類似係食泰國嘢嘅酥餅好鬆化!甜甜地!點咖哩食真係一流另外我仲叫咗杯薑檸蜜好欣賞佢哋呢度嘅飲品係真材實料!薑檸蜜入面真係有薑同埋檸檬
我屋企附近有間叫吉利尼嘅星加坡餐廳

我間唔中都會幫襯下

特別鍾意食佢哋嘅 喇沙同埋薄餅

今日做完嘢就嚟咗呢度食lunch

為咗要食佢嗰個好好味嘅薄餅,我叫咗個咖哩雞套餐

佢哋嘅咖哩汁一如以往咁好味
好香椰奶味,少少辣,辣味剛剛好

薯仔都好林好入味

不過啲雞今次就好似有少少失手
唔太入味, 同埋食落仲有少少雪味添

不過,都無損我食薄餅嘅心情

佢呢度啲薄餅真係好好食
類似係食泰國嘢嘅酥餅
好鬆化!甜甜地!點咖哩食真係一流

另外我仲叫咗杯薑檸蜜
好欣賞佢哋呢度嘅飲品係真材實料!薑檸蜜入面真係有薑同埋檸檬
2017-01-17
2017-01-28 685 浏览
曾幾何時,我平日一放假就會去細妹學校搵佢食lunch👯,呢間餐廳就慢慢變成我地每次指定去食嘅餐廳(細妹表示貴,難得家姐係度🤣有人請)😅😅😅事隔對上一次食lunch已經有半年了,由於好耐無食,去到嘅感覺特別強烈!🤤雖然無咩大變化😆照舊點返呢款喇沙☺每次都係食呢款,有時唔係唔想試其他,而係懶得諗😂😂不過今次有d失望,湯底好淡,食落無咩味道,最後食唔到一半就放棄了! 實在食唔落🙈🙈連細妹都表示無之前甘好味🙈🙈希望下一次再去果時,個湯底可以濃返d,重回昔日的味道..

2017-01-16
  • 咖椰多士
男朋友應承我揾到$會帶我去旅行,請我去新加坡環球影城,佢一個人養家已經好辛苦,我唔可以set日期定佢幾時實行但係佢有呢個心我已經好開心  有一日佢記得我地既承落,佢先請我食新加坡海南雞飯,當做首期喎男朋友鬼仔峰仲幫我叫咗走皮雞胸既海南雞飯,可惜廚房d人冇盡力做好,雞胸仲有皮,我知中意食皮會話可惜,但我要保持至fit身材,唔係又點可以照顧我既寶貝。  海南雞飯兩份食,雞胸肉冇肉味,所以要點晒三隻醬,甜豉油酸辣椒同薑容先有味,男朋友話雞胸肉好鞋,不過雞胸肉就係甘樣樣,個飯好大碗我食小小已經夠,個飯硬羅,同平時食飯冇分別,裝飾個蕃茄好唔新鮮。
2016-09-18
2016-11-11 350 浏览
今日出左安定商場搵野食~見到呢間有喇沙食~都幾吸引~原來星期六~ 無下午茶價錢~料都算幾足既~  擺得都幾靚~味道都唔錯~~ 個湯夠濃~ 但價錢有點唔值~一碗份量唔算好大既喇沙都要$58跟餐要左杯薑奶茶~ 但味道唔太特別~只係加左幾塊薑~ 但要+4 有點貴吧~我地呢個時間黎食~其實都係得一兩枱客~建議星期六日都可以有番下午茶時段優惠~
今日出左安定商場搵野食~
見到呢間有喇沙食~

都幾吸引~

原來星期六~ 無下午茶價錢~
料都算幾足既~  擺得都幾靚~

味道都唔錯~~ 個湯夠濃~ 但價錢有點唔值~
一碗份量唔算好大既喇沙都要$58
跟餐要左杯薑奶茶~

但味道唔太特別~
只係加左幾塊薑~ 但要+4 有點貴吧~
我地呢個時間黎食~
其實都係得一兩枱客~

建議星期六日都可以有番下午茶時段優惠~
2016-09-10 1072 浏览
我同朋友order 左個海南雞飯同牛腓骨喇沙首先講下個海南雞飯先第一眼望落去,"嘩!咁少雞,啲雞仲白lai sai既"(本人係非常既雞迷,眼見得5件雞真係非常傷心,哭哭😢)仲要成個飯既賣相同色都唔能夠滿足到我既視覺殊不知,真係唔能夠做外貌協會既成員!!一咬落𡚒雞到,就知道咩叫肉質鮮嫩!!原來係重質不重量😋😋之後到個油飯,不得了,唔食由至何一食笑呵呵。一放入口,我食到停不了唔會食到成口油淋淋之餘,係真係有一陣陣既香味(唔係個啲得個色或者用橄子油既味!)之後就到朋友既喇沙呢個就正宗色香味俱全,個牛入味得泥唔會老曬,仲要係有肉質,唔係啲鬆肉粉"嗱"到林曬既感覺,!個湯底更加係濃而不膩,很讚喔👍🏻P.S各位女士們,呢間鋪有一個好好禮貌既小鮮肉侍應👦🏻(此乃個人意見,並不代表其他人立場)Peace out👊🏻
我同朋友order 左個海南雞飯同牛腓骨喇沙
首先講下個海南雞飯先
仲要成個飯既賣相同色都唔能夠滿足到我既視覺
殊不知,真係唔能夠做外貌協會既成員!!
一咬落𡚒雞到,就知道咩叫肉質鮮嫩!!
原來係重質不重量😋😋
之後到個油飯,不得了,唔食由至何一食笑呵呵。
一放入口,我食到停不了
之後就到朋友既喇沙
呢個就正宗色香味俱全,
個湯底更加係濃而不膩,很讚喔👍🏻

P.S各位女士們,呢間鋪有一個好好禮貌既小鮮肉侍應👦🏻

(此乃個人意見,並不代表其他人立場)
Peace out👊🏻
2016-08-26 917 浏览
Killiney 1919 classic toast set $40Toast, half boiled eggs pasteurized and teh咖椰醬吾杰身,所以食落冇咁滯,而且因為面包都幾熱新鮮所以牛油溶晒增加香度,再配上雞蛋食落都好有蛋香,講真其實都幾飽肚。我地叫奶茶佢叫甜奶紅茶,用煉奶飲就比較傳統,飲落去味道同係新加坡飲差不多,飲落冇咁複雜同口感比較薄身,都幾清新。

2016-08-26
2016-07-30 923 浏览
晚上樓下搵食好多間店都要等位;就去左呢間野;本沒打算過寫食評;所以食前無影相;唔好意思。但呢間野咁質素真要寫寫;我點左咖哩雞飯賣$58;雞完全無味因係雪翼、雪肶;咖啡汁無咖哩香、唔辣、亦無椰香… 加上飯煮得好爛犯左咖哩飯大忌所以堅好難食;唯杯凍啡唔錯。另我朋友食叻沙;湯唔錯但粉極林完全無口感… 好唔得。呢間野似乎只有早餐、下午茶可接受。希望佢快D執轉過第二間。
2016-06-20 888 浏览
因在澳洲吃過這間餐廳,知道屯門開咗吉利尼便特意前來試下。兩個人,點了喇沙、咖哩。喇沙十分咸,咖哩雞亦不新鮮,已有點失望。食物來了20分鐘,飲品還遲遲未到。共等了30分鐘先來飲品。甜奶茶和椰香奶茶,卻完全沒有奶茶香,很失望。
因在澳洲吃過這間餐廳,知道屯門開咗吉利尼便特意前來試下。
兩個人,點了喇沙、咖哩。
喇沙十分咸,咖哩雞亦不新鮮,已有點失望。
食物來了20分鐘,飲品還遲遲未到。
共等了30分鐘先來飲品。
甜奶茶和椰香奶茶,卻完全沒有奶茶香,很失望。

2016-06-04 845 浏览
早上做完野,去吉利尼嘆個早餐先揀左個香辣蕃茄湯通粉餐個蕃茄湯入面真係有蕃茄肉幾有誠意喎!個湯少少辣,幾特別!跟餐配腸仔炒蛋,個蛋炒得好滑呀!我加左$2加配左個薯餅,不過個薯餅唔夠脆,同埋油左d餐飲我又加左$2配薑奶茶,每次黎到我都會飲薑奶茶好有薑味,因為佢入面真係有薑o係入面架!
早上做完野,去吉利尼嘆個早餐先

揀左個香辣蕃茄湯通粉餐
個蕃茄湯入面真係有蕃茄肉
幾有誠意喎!
個湯少少辣,幾特別!
跟餐配腸仔炒蛋,個蛋炒得好滑呀!

我加左$2加配左個薯餅,不過個薯餅唔夠脆,同埋油左d
餐飲我又加左$2配薑奶茶,每次黎到我都會飲
薑奶茶好有薑味,因為佢入面真係有薑o係入面架!
2016-06-02
$36 (早餐)