想介紹下呢間「日式居酒屋餐廳」,上星期喺朋友介紹下,去咗大角咀一間頗有名氣嘅日式居酒屋餐廳【吉勝吉列串揚專門店 】。呢間餐廳位於一條較為靜謐嘅街道上,門面低調但內裏別有洞天。入到去即刻感受到一種地道日式居酒屋嘅親切感,木製傢俬、暖黃燈光再加上牆上手寫嘅每日推介菜單,整個氣氛既溫馨又放鬆。坐低之後就隨心所欲咁點咗一堆燒烤同刺身,打算好好感受一晚嘅美食盛宴!✨和風刺身沙律 & 赤海蝦刺身開場點咗和風刺身沙律,賣相清新而誘人,刺身嘅鮮甜味道同爽口嘅沙律菜互相平衡,再配埋帶點酸甜嘅和風醬,清新又開胃。赤海蝦刺身亦係驚喜之作,蝦肉非常鮮甜,質感軟嫩但又帶點彈牙,每啖都可以感受到大海嘅鮮味,簡單而直接!赤海蝦刺身亦係驚喜之作,蝦肉非常鮮甜,質感軟嫩但又帶點彈牙,每啖都可以感受到大海嘅鮮味,簡單而直接!✨鐵板燒牛舌 & 串燒厚燒牛舌心牛舌係「吉勝」嘅招牌之一,自己落手喺鐵板燒切好咗嘅厚切牛舌,表面微焦而內裏嫩滑,口感層次豐富!再嚟係串燒版嘅厚燒牛舌心,每一口都係濃厚嘅肉香,配上輕輕嘅鹽調味,突顯咗牛舌嘅鮮美,絕對係喜歡燒烤朋友嘅必試之選!✨吉列日本黑豚定食主菜揀咗吉列日本黑豚定食,豬扒外層炸得酥脆而

和風刺身沙律 & 赤海蝦刺身

鐵板燒牛舌 & 串燒厚燒牛舌心

吉列日本黑豚定食
主菜揀咗吉列日本黑豚定食,豬扒外層炸得酥脆而唔油膩,內裏嘅肉質鮮嫩多汁,另外仲有碗芝麻俾你配枱邊醬汁自製蘸醬,配埋一碗熱辣辣嘅白飯同味噌湯,呢個定食可以話係非常滿足!

壽司 & 卷物
壽司同卷物方面,火炙左口魚邊壽司係今晚嘅亮點之一,左口魚邊脂香濃郁,加上火炙後嘅輕輕焦香,入口即溶,回味無窮。火炙三文魚加州卷則係輕鬆啖啖好,三文魚嘅油脂同醋飯配搭得天衣無縫,每一口都係滿滿幸福感。

串炸拼盤
串炸系列亦係居酒屋嘅經典選擇,每一串都炸得金黃酥脆,完全唔覺得油膩。

特別推薦紫蘇雞肉炸串,紫蘇嘅清香滲入雞肉之中,咬落去好香口又唔覺得膩。

多春魚炸串同煙熏豚肉炸串亦非常出色,魚肉鮮甜,豚肉則帶有一陣輕煙燻味,層次分明!另外,車厘茄炸串嘅酸甜口感係一道清新嘅驚喜,適合食到中段時清一清味蕾!

特飲:信州蘋果梳打 & 完熟桃子梳打
飲品方面,信州蘋果梳打帶有自然蘋果香,清甜而唔膩,氣泡感恰到好處,幾適合作為解膩嘅飲品。而完熟桃子梳打則係甜度更高,帶有濃郁嘅果香,飲完之後有一種清新嘅感覺,令人精神一振。

【吉勝吉列串揚專門店 】係一間無論氣氛、菜式質素都非常值得推薦嘅日式居酒屋。

從前菜刺身到燒烤、串炸再到特飲,每一道菜都可以感受到廚師嘅用心。呢度嘅選擇多樣化,無論係輕鬆傾計定係想享受一場地道日式美食,都可以滿足到。下一次再來,必定會再試其他推介菜式!
  • 火炙左口魚邊壽司
  • 鐵板燒牛舌 & 串燒厚燒牛舌心
  • 赤海蝦刺身
2024-10-24 415 浏览
朋友邀約來到這間位於大角咀的日式料理。🍹 信州蘋果朋友最喜歡的飲料,濃烈的蘋果香氣,加上微酸味道,可口。🍸 燒酎梳打燒酎的酒精濃度高,加入梳打就是輕鬆易飲的酒款。一口美食再搭配一口燒酎,真是享受!✨ 和風刺身沙律採用日本直送海產,高質味美 新鮮刺身加上爽脆青瓜片和沙律菜,添上一點酸酸味道的黑醋,非常開胃。✨ 特上刺身拼盤五品刺身拼盤五品是三文魚、油甘魚、赤海蝦、帆立貝和八爪魚。厚切三文魚和油甘魚新鮮味甜,油脂豐腴,甘香不膩口。赤海蝦肉質結實飽滿,鮮嫩口感帶彈性,甜味濃郁。帆立貝肉質細嫩,清甜爽滑。八爪魚爽中帶脆。✨ 串揚拼盤 - 6本日本茄子、芥末牛柳 、日本南瓜 、秋葵、豚肉蘆筍卷和豚肉韭菜卷。串揚炸皮薄脆,色澤金黃,入口酥脆不油膩。沾上特別調製醬汁,風味倍增。✨ 鰻魚炒飯鰻魚炒飯以熱鍋盛上,保持熱度。炒飯香氣滿溢,飯粒分明有嚼感,啖啖夾雜着鰻魚粒,配上甜甜的鰻魚汁,口感豐富,香濃美味。✨ 壽喜牛肉鍋日本旺菜、豆腐、大葱和不同的菇類,非常豐富。牛肉薄片放入香甜醬汁烹調,令牛肉散發出特別的香甜氣息。再沾上蛋汁食用,質感更嫩滑,滋味😋✨ 鐵板燒牛舌牛舌燒得爽脆又彈牙,牛味香濃。店舖以木
朋友邀約來到這間位於大角咀的日式料理。
🍹 信州蘋果
信州蘋果
朋友最喜歡的飲料,濃烈的蘋果香氣,加上微酸味道,可口。

🍸 燒酎梳打
燒酎梳打

✨ 和風刺身沙律
和風刺身沙律
採用日本直送海產,高質味美
✨ 特上刺身拼盤五品
特上刺身拼盤五品
刺身拼盤五品是三文魚、油甘魚、赤海蝦、帆立貝和八爪魚。
厚切三文魚和油甘魚新鮮味甜,油脂豐腴,甘香不膩口。

✨ 串揚拼盤 - 6本
串揚拼盤 - 6本
✨ 鰻魚炒飯
✨ 壽喜牛肉鍋
壽喜牛肉鍋
日本旺菜、豆腐、大葱和不同的菇類,非常豐富。
✨ 鐵板燒牛舌
鐵板燒牛舌
牛舌燒得爽脆又彈牙,牛味香濃。
店舖以木元素打造的日本氛圍,感覺舒適自在,真是適合跟朋友相聚的好地方。
2024-10-17
信州蘋果
燒酎梳打
和風刺身沙律
串揚拼盤 - 6本
壽喜牛肉鍋
鐵板燒牛舌
店舖雖小,但是店員親切而且環境就像在日本的居酒屋,價錢都是適中,整體食物又不錯!值得支持用心的餐廳!【胡麻豆腐沙律】青瓜生菜都好新鮮,開一開味蕾。【刺身拼盤】有三文魚,油甘魚,帶子,蝦,三文魚同油甘魚厚切新鮮,油甘魚完全無腥味,口感豐富,咬落充滿油脂,帶子十分大粒飽滿,勁新鮮,蝦都是鮮甜入味。【蔥吞拿魚腩配鱈魚乾】吞拿魚腩,撈埋蛋黃汁,配上脆口的鱈魚乾及爽口解膩的青瓜口感豐富,味道勁夾,質地又滑溜溜飽滿。【鹽燒油甘魚鮫】魚皮煎得脆口,魚肉十分嫩滑,好食到想encore!【串揚拼盤】點了多春魚,南瓜,鵪鶉蛋,豚肉蘆筍卷,豚肉韭菜卷,紅薑,茄子,牛柳粒,紫蘇雞肉,青椒仔。炸串的炸粉都十分薄身,唔膩,香脆可口,亦食得出食材味道新鮮,個人鐘意多春魚同紫蘇雞肉,好食又惹味!【鰻魚炒飯】用石鍋碗承載着,可以保持溫度之餘,亦做到飯焦香脆效果,炒飯入邊仲有鰻魚粒,紅蘿蔔同翠玉瓜碎,令口感更加豐富,撈埋鰻魚汁一齊炒,十分惹味!

【胡麻豆腐沙律】青瓜生菜都好新鮮,開一開味蕾。
胡麻豆腐沙律

鹽燒油甘魚鮫

串燒10串

2024-07-04
胡麻豆腐沙律
鹽燒油甘魚鮫
串燒10串
2024-12-14 62 浏览
大角咀出名多小店,最近好鍾意去大角咀睇吓有咩好食!但係原來發現有一間餐廳係我成日都skip咗😂可能舖頭唔算大,冇乜點留意,但係食完之後我覺得我一定會再去幫襯!因為呢一間日式隱世小店質素都幾高質同埋性價比都幾高!-蟹子沙律🥗蟹子同青瓜都好新鮮,口感滑嫩,份量都幾多下!欣賞佢沙律醬比得啱啱好,因為出邊有好多舖頭用沙律醬嚟冚過咗啲味-壽喜牛肉鍋🫕好少居酒屋會有埋壽喜燒可以食~我揀咗配烏冬牛肉質地鮮嫩,配菜份量都幾多,仲要有隻蛋配送,冬天食就啱啱好-特上刺身拼盤五品🍣五品刺身只係$118!性價比超級高😶仲要全部都係厚切~個人認為油甘魚好出色!-醬燒帶子👍🏽好細心地,將粒帶子切成網狀令到醬汁同帶子融為一體~再加埋紫菜,口感好豐富!-火炙三文魚腩+ 左口魚邊壽司🍣依個有驚喜🔥左口魚,不嬲都係我最愛就唔使多講。想講三文魚腩,我平時好少叫火炙既壽司,但係依度真心燒得啱啱好,外焦內嫩,仲要燒到啲油脂啱啱好🥹仲好食過刺身款,佢成為咗我哋今餐嘅MVP!-串揚🍢我哋叫咗八款(秋葵,日本茄子,日本青椒仔,日本南瓜,紫蘇雞肉,豚肉蘆筍卷,多春魚,豚肉韭菜卷)出邊啲串揚成日都好厚粉,但係依度每一件都係薄薄的!仲要配

-蟹子沙律🥗

-壽喜牛肉鍋🫕
好少居酒屋會有埋壽喜燒可以食~我揀咗配烏冬

-特上刺身拼盤五品🍣

-醬燒帶子👍🏽

-火炙三文魚腩+ 左口魚邊壽司🍣

-串揚🍢
出邊啲串揚成日都好厚粉,但係依度每一件都係薄薄的!仲要配埋佢個底盤,然後醬汁自己加覺得好得意!特別鍾意紫蘇雞肉,濃郁的紫蘇香氣搭配雞肉,味道獨特~

-ASAHI罐裝啤酒+ Suntory Highball 🍻
完美搭配,帶來清新的口感,居酒屋一定要飲酒🍺

2024-12-08 45 浏览
好吃,推荐,性价比高,刺身很新鲜,味道也好,服务态度很好,坐的也舒服,很多街坊回头客,适合收工后带家人朋友小酌,三文鱼分量扎实,油脂丰富,凉菜也美味,适合搭配啤酒
2024-10-25 141 浏览
好有heart嘅小店炸串、炸豬扒、刺身都好味 用料好新鮮 每樣都好食午市套餐選擇多 有海鮮丼、拉麵、咖哩飯、雜錦便當推介~~~!🔸胡麻豆腐沙律($58)蔬菜好爽口新鮮、豆腐滑得嚟豆味濃郁,好味😋。🔸秋刀($168)原條秋刀!魚脂豐富,肉質肥美富彈性,仲帶有甘香濃郁嘅魚鮮味。🔸吉列豬扒定食($88) 🔹附飯、沙律、麵豉湯炸得好靚!一d都唔油炸漿好薄好脆、肉味濃中間非常嫩滑、juicy 加點酸甜嘅豬扒汁一齊食好好味!🔸雜錦魚生飯($78)🔹附沙律、麵豉湯一共9款:蝦、帶子、蟹籽、劍魚、油甘魚、三文魚、八爪魚、玉子,豐富又新鮮,完全冇腥味,d飯麵煮得好食,會忍唔住食哂。

好有heart嘅小店
炸串、炸豬扒、刺身都好味
用料好新鮮 每樣都好食
午市套餐選擇多
有海鮮丼、拉麵、咖哩飯、雜錦便當
推介~~~!

🔸胡麻豆腐沙律($58)
蔬菜好爽口新鮮、豆腐滑得嚟豆味濃郁,好味😋。

🔸秋刀($168)

🔸吉列豬扒定食($88) 🔹附飯、沙律、麵豉湯
炸得好靚!一d都唔油
炸漿好薄好脆、肉味濃
中間非常嫩滑、juicy
加點酸甜嘅豬扒汁一齊食好好味!

🔸雜錦魚生飯($78)🔹附沙律、麵豉湯

2024-10-23 116 浏览
「吉勝吉列串揚專門店」位於大角咀,舖面乾淨企理,裝修簡約明亮,座位雖然唔算多,但勝在夠晒舒適,set lunch 價錢仲非常親民,包主菜、飯、沙律同麵豉湯。沙律:沙律係豆腐麻醬沙律,呢個沙律真係好開胃,豆腐切到細細粒,入口滑溜溜,配上麻醬嘅香濃,口感豐富。沙律菜亦新鮮爽脆,食落去好清新。麵豉湯:麵豉湯嘅味道都幾濃郁,飲落去暖笠笠。刺身定食:刺身定食嘅刺身有三文魚、牡丹蝦、北寄貝、八爪魚、油甘魚同帶子,刺身色澤鮮艷,擺盤非常精美,每一舊都切得好靚,睇落去新鮮又吸引,食落去口感鮮甜,入口即溶,完全冇雪藏味。三文魚油脂豐富,入口即溶;牡丹蝦爽口彈牙,鮮味十足;北寄貝肉質鮮甜,口感爽脆;八爪魚Q彈有咬口;油甘魚油脂適中,味道濃郁;帶子肥美鮮嫩,每一啖都係享受!Set lunch 以$118 黎講性價比真係非常高。吉列日本黑豚定食:黑豚肉大大塊,炸粉漿調得好好,賣相呈金黃色,睇落去已經好吸引,食落去外脆內軟,好 juicy 又唔會韌,每一啖都充滿住黑豚肉嘅香味,真係一流,唔需要配任何醬汁!配碟仲有沙律,一口炸物一口沙律食,非常解膩。set lunch 可以以優惠價配飲品,我地分別加左$5同$8要

沙律:

麵豉湯:
麵豉湯嘅味道都幾濃郁,飲落去暖笠笠。

刺身定食:

吉列日本黑豚定食:

set lunch 可以以優惠價配飲品,我地分別加左$5同$8要柑桔青檸梳打同日本橙味汽水。

柑桔青檸梳打係餐廳自家調製,味道非常清新,飲落去酸酸甜甜,好解膩,日本橙味汽水橙味香濃。

2024-09-18 1321 浏览
有次去大角咀個邊突然間好想食日本野,係咁多間餐廳之間呢間鬧市中的小店份外醒目。而且外面亦有很多泊車位,非常方便駕駛私家車既人士黎光顧。店舖環境都和日式居酒屋差不多,有幾幅日本藝術作品,店裡面放住幾chill既日本歌,未點餐之前個人放鬆曬。坐位都幾舒服,好快就點菜喇~我和另一半點左飲品先,日本的麒麟一番搾啤酒,待應非常快拎埋一個酒杯給我。細心個點個酒杯仲凍的,能夠確保啤酒倒入杯個下杯酒仲係凍的。另外我地仲叫左一支完熟桃子果汁,酸酸甜甜容易入口。第一道前菜上左一份和風刺身沙律,真心抵食。裡面除外沙律菜之外,仲有三文魚、油甘魚、真鯛、八爪魚腳仲有厚厚的帶子刺身,份量超級多先要68元,每一片刺身都係厚切。賣相整得好靚色彩繽紛。火灸三文魚加州卷味道都算幾清新,刺身部位魚脂味好香,配埋餡料的玉子蛋、青瓜味都幾清新唔油膩。特上刺身拼盤刺身份量十足,師傅都好捨得,油甘魚和帶子都是厚切的,食材質素高好新鮮。牡丹蝦刺身味道鮮甜,個頭比拇指還要粗,肉質彈牙爽口。擺盤都好優雅,好似藝術品一樣。角切雜錦魚生丼刺身份量頗多,壽司飯用的米是日本珍珠米,質感良好。壽司飯醋調味唔會太濃蓋過本身的米香,平衡恰到好處。跟飯

角切雜錦魚生丼刺身份量頗多,壽司飯用的米是日本珍珠米,質感良好。壽司飯醋調味唔會太濃蓋過本身的米香,平衡恰到好處。跟飯仲有一碗用木碗裝的麵豉湯,如果覺得單食飯會口渴,碗湯就岩岩好,又唔會令人覺得太飽。
芝麻雞翼上菜個陣都係岩岩炸好,外脆內嫩,雞翼表面灑左好多芝麻,份外惹味。
吉列廣島蠔炸得好香,外皮沒有出油,蠔肉尺寸都大,咬開個下都有啲蠔汁滲出黎,配埋沾汁酸酸甜甜很夾。
串揚拼盤有好多內容,有多春魚、茄子、蓮藕片、紫蘇葉豚肉、秋葵、蘆筍豚肉,真係花多眼亂,紫蘇葉豚肉和蘆荀豚肉都好多肉汁,一邊食一邉流出黎,熱辣辣真係好味道。蓮藕片和茄子都唔油膩甜甜的很易入口,這道菜非常推薦,真係食出驚喜!
總括而言,餐廳環境真係唔錯,侍應哥哥都幾細心會偶然問下我地有冇需要,係細節位度都考慮到客人的需要。食物質素都算唔錯,炸物類菜式都是現做的,啲炸物表皮起碼無甩皮甩骨或者放涼的情況。刺身油甘魚同三文魚色澤都非常新鮮,其他刺身份量都足夠,值得會再黎多一次~
  • 吉列廣島蠔
  • 特上刺身拼盤五品
  • 隨機串揚拼盤
  • 角切雜錦魚生丼
2024-08-18 228 浏览
大角咀真係一個美食天堂🤤各種唔同風味小店都有😍但朋友推介呢間急勝吉列串揚專門店👍中午時段、見圖片便當🍱都好吸引🤩叫咗個魚生便當(啖啖都係新鮮魚生飯,好鮮甜)京蔥和牛舌便當🤤牛舌份量都好多😆唔會太韌,再配有京蔥洋蔥點綴😘肉質好嫩、便當🍱好豐富、多元化添又有炸蝦🍤又有魚生、前菜、炸雞仲送埋麵豉湯滿足晒我想食咁多樣嘢😘見今日咁熱🔥加個蟹籽沙律🥗(新鮮青瓜絲同蟹柳加入日本BB沙律醬、仲有好多蟹籽😚爽口、即時消暑開胃)芥末八爪魚拌青瓜😍(點綴咗芥末,所以唔係好辣,混合埋啲八爪魚🐙、青瓜🥒好彈牙、食落好特別)飲品超抵呀加$5已有一杯蜂蜜柚子梳打、當然唔蝕底再嗌多杯桔梗青檸梳打啦🤭涼浸浸好冰凍😘消暑解渴😛今日十分滿足😌
2024-08-13 198 浏览
來到大角咀,就很想念這間日式居酒屋,平民價錢吃到新鮮美味魚生,午市時間有定食,有湯,有前菜沙律,沙律有好多蟹柳絲和蟹籽,好正!另外主食和飲品,性價比高!🔸必點刺身定食:刺身都有六款,好新鮮👍🏻,刺身size大件,還有碗珍珠飯!這個我當成魚生飯,好飽肚!🔸蔥吞拿魚蓉丼飯:個人好喜歡吞拿魚蓉,份量好多,軟綿綿好滑的口感,吞拿魚蓉又新鮮,食到吞拿魚的味道,其實簡簡單單撈埋豉油Wasabi已經好好味!
2024-07-29 171 浏览
在大角咀發現這間小店居酒屋,入面以深木色為主,十分日系刺身沙律 $68有幾款魚生包括墨魚、油甘魚、三文魚,加上沙律菜好豐富,十分美味芝麻雞翼2隻 $28炸得很香、惹味吱上檸檬汁增添鮮味特上刺身拼盤5品 $118三文魚、油甘魚、八爪魚、赤海蝦、帆立貝刺身每款都十分新鮮,色澤鮮艷,厚切肥美,滿足感十足吉列日本黑豚定食 $100定食配白飯、前菜、麵豉湯,吉列豬扒肉質又結實又嫩滑,建議豬扒醬汁倒在芝麻碗內拌勻之後與豬扒一起食用,更添美味京蔥和牛舌 $62京蔥燒烤後仍保有甜味,加上有洋蔥、芝麻等配料,厚切彈牙,油脂香串揚蓮藕 $12蓮藕切成薄片更脆身、夾脆可口芥末牛柳 $22牛柳燒至香脆,入口酥軟,芥末醬汁跟牛柳很配搭,不膩,十分醒胃鵪鶉蛋 $14初嘗鵪鶉蛋天掃羅,感覺很特別,脆面的外層內裡是軟軟的蛋白和蛋黃日本免治雞肉 $18雞肉和雞軟骨的比例恰好,製成肉丸,香氣十足多春魚 $12燒得金黃色,魚皮焦香微脆,咬下去流出魚汁,好美味煙燻豚肉 $22煙燻香氣濃郁,肉質嫩滑,有油香味,味道不會過鹹
在大角咀發現這間小店居酒屋,入面以深木色為主,十分日系

刺身沙律 $68

芝麻雞翼2隻 $28
炸得很香、惹味吱上檸檬汁增添鮮味

特上刺身拼盤5品 $118
三文魚、油甘魚、八爪魚、赤海蝦、帆立貝
刺身每款都十分新鮮,色澤鮮艷,厚切肥美,滿足感十足

吉列日本黑豚定食 $100

京蔥和牛舌 $62

串揚

蓮藕 $12
蓮藕切成薄片更脆身、夾脆可口

芥末牛柳 $22

鵪鶉蛋 $14

日本免治雞肉 $18
雞肉和雞軟骨的比例恰好,製成肉丸,香氣十足

多春魚 $12
燒得金黃色,魚皮焦香微脆,咬下去流出魚汁,好美味

煙燻豚肉 $22
煙燻香氣濃郁,肉質嫩滑,有油香味,味道不會過鹹
2024-07-05 160 浏览
大角咀好多小店,而且價錢經濟,吉勝吉列就是其中之一,日式便當也是$108,另外吉列系列都好吸引。柑桔青檸梳打柑桔香味中帶點清新清檸,甜度適中,消暑解渴。和風牛肉便當 $108賣相很吸引!便當配前菜、白飯、麵豉湯,前菜是沙律,有豆腐、生菜、青瓜配芝麻醬,感覺清新。刺身有厚切三文魚腩、油甘魚、赤海蝦,爽口鮮味。有炸雞2件、炸蝦及炸魚塊,咬開炸雞香脆內嫩滑有肉汁,擠上檸檬汁帶點清新,炸蝦及魚塊乾身不油膩。有牛肉及牛舌,濃厚牛味,份量又多。魚生便當 $108大部份食物跟前者一樣魚生飯賣相吸引,顏色繽紛,有玉子、三文魚、八爪魚、油甘魚等等,材料豐富。

柑桔青檸梳打
柑桔香味中帶點清新清檸,甜度適中,消暑解渴。

和風牛肉便當 $108

刺身有厚切三文魚腩、油甘魚、赤海蝦,爽口鮮味。

有牛肉及牛舌,濃厚牛味,份量又多。

魚生便當 $108
大部份食物跟前者一樣

2024-07-05 182 浏览
今日朋友去左大角咀做野,要我過去陪佢食飯,平時好少入去, 原來大角咀都好多野食。見到有間日本野門面幾啱feel, 就入左去。難得一場黎到,嗌多d野食先先黎個牛油果沙律, 成大半個牛油果係面,十分足料。然後再黎個刺身拼盤,拼盤擺得好靚, 有帶子,三文魚,大大隻蝦,八爪魚同埋油甘魚。 厚切,美味,滿足。再黎個吉烈豬扒凍烏冬, 有豬扒醬, 有芝麻,有碗比你磨芝麻。 夠哂儀式感 ,可以比得上出面嘅吉烈豬扒專門店。吉豬外脆內juicy, 烏冬夠韌度。又是正。牛油瓜軟殼蟹卷擺得靚,食落都正。醬燒年糕又一驚喜, 係日本食過麻麻地,哩到食,外脆內軟,有燒過嘅香味, 值得一試。角切雜錦魚生丼,魚生大大粒,撈勻食,大大啖,大滿足。芝麻雞翼脆卜卜。。點整到咁脆嘅呢?我猜唔透。。最後的章魚小丸子,不過不失。

見到有間日本野門面幾啱feel, 就入左去。

難得一場黎到,嗌多d野食先

先黎個牛油果沙律, 成大半個牛油果係面,十分足料。

牛油瓜軟殼蟹卷擺得靚,食落都正。

角切雜錦魚生丼,魚生大大粒,撈勻食,大大啖,大滿足。

芝麻雞翼脆卜卜。。點整到咁脆嘅呢?我猜唔透。。

最後的章魚小丸子,不過不失。

• 吉列豬扒
2024-06-16 757 浏览
大角咀匯聚了各種風味的餐廳和小吃店,而在這個美食匯集地中,吉勝吉列串揚專門店無疑是受歡迎的熱點之一。這家店專注於製作地道日式串燒和炸物,主打的吉列串是店裡的招牌菜品。店內裝潢簡約舒適,提供室內外用餐區,吸引不少食客慕名而來。除了吉列串,這裡還供應各式日式小吃,如燒物、刺身等,深受當地人和遊客喜愛。專業的烹飪手藝和親切的服務也是這家店的特色之一。 💙牛油果沙律牛油果沙律以香濃的芝麻醬作為主要調料,既清新可口又入口即化。芝麻醬和牛油果交織出的迷人風味,回甘甜而不膩,令人難忘。這道營養豐富的前菜,是夏日消暑的不二之選。 💙鐵板燒牛舌鐵板燒牛舌引人垂涎。八塊上等新鮮牛舌,鋪陳在滋滋作響的鐵板上,淋上濃郁的牛油,牛舌肉質柔嫩,入口即化,在口中化開的同時,散發出醇厚的牛油香氣,令人回味無窮。自己親手掌控火候,烹飪過程中,濃濃的牛油香和牛肉特有的鮮美味道,漸漸在舌尖蔓延開來,令人忍不住連連稱讚。這道精緻絕倫的鐵板燒牛舌,絕對是品嚐頂級日式料理的佳選。 💙極上時令刺身拼盤七品精緻的刺身拼盤羅列了三文魚、金目鮪、中拖羅、牡丹蝦、帆立貝、八爪魚等時令海鮮。擺盤錦上添花,色彩豔麗,層次分明,每一種食材都呈現

💙牛油果沙律

💙鐵板燒牛舌

💙極上時令刺身拼盤七品
精緻的刺身拼盤羅列了三文魚、金目鮪、中拖羅、牡丹蝦、帆立貝、八爪魚等時令海鮮。擺盤錦上添花,色彩豔麗,層次分明,每一種食材都呈現出極佳的新鮮度。三文魚肉質滑嫩,金目鮪肥美多汁,中拖羅細嫩爽脆,牡丹蝦肉質緊實彈牙,帆立貝鮮甜多汁,各種時令海鮮都清新可口。搭配清爽的醬油及薑蓉等配料,盡顯日式料理的精髓。入口即化,層次豐富,令人回味無窮。

💙魚湯
剩餘魚骨入湯熬製,湯頭鮮美濃郁,湯色透亮明淨,鮮甜濃郁醇厚,迴盪在口中,令人垂涎,帶動整個饗宴,展現了日式料理對食材鮮味的尊重與提煉。喝上一口,回味無窮。

💙串燒雞肝
串燒雞肝口感軟嫩,醬汁調配適中。這道串燒既營養價值高,口感也令人難忘。簡單但經典的日式風味,令人流連忘返。

💙串燒雞肉軟骨棒
串燒雞肉軟骨棒入口爽脆彈牙,肉質鮮嫩多汁。軟骨帶有微微的韌性,與肉質形成美妙對比。淋上以日本雞蛋和醬油調製的醬汁,甜鹹香味完美融合,令人回味無窮。

💙鰻魚炒飯
鰻魚炒飯分量十足,鰻魚肉質鮮嫩,佔據了大部分米粒。飯粒粒粒分明,蓬鬆綿密,令人垂涎欲滴。每一口都能品嘗到鰻魚獨特的香醇濃郁,與之交織的恰到好處的醬汁更是讓人回味無窮。
2024-06-13
  • 時令刺身拼盤七品
  • 鐵板燒牛舌
2024-06-05 569 浏览
今晚和朋友在大角咀吃晚飯,上網發現這家吉勝吉列串揚專門店好像不錯,於是來試試水準。餐廳裝飾有特色,十分有日本居酒屋的風味,留意餐廳面積不大,記得要先訂座。餐牌選擇頗豐富,刺身、串揚、主食應有盡有,還有大量時令食材,配撘不同的煮法,亦有不同的酒精類飲品供應。Suntory啤酒 $48 / 燒灼梳打 $42來居酒屋必需小酎一杯,點了啤酒及燒酎梳打,味道清澈,口感清爽滑順,加上梳打的氣泡感,非常適合下班輕鬆一下。蟹子沙律 $42先點一客經典的蟹子沙律,新鮮青瓜絲及蟹柳,配以的正宗的日本BB沙律醬,還有大量蟹子增加口味口感的變化,輕怡開胃。極上時令刺身拼盤7品 $368當晚的刺身拼盤,料精而鮮,當中包括時令的網池魚、岩手蠔、中拖、油甘魚、三文魚、帶子及牡丹蝦。每種刺身都鮮甜可口,令人回味,其中以網池魚最令人回味,入口味道清甜,肉質軟滑,脂厚油香,鮮味甘甜,回味悠長。隨機雜錦串揚拼盤 $85然後點了店家的招牌串揚,有芥末牛柳、豚肉蘆筍卷、免治雞肉、冬菇、蓮藕及青椒仔,炸串外層香脆可口,加上特製的串揚醬汁同吃,味道微甜微酸,令人吃完一口又一口。吉列日本黑豚 $98吉列黑豚豬扒外層香酥脆口而內裡嫩滑

Suntory啤酒
燒灼梳打
Suntory啤酒 $48 / 燒灼梳打 $42

蟹子沙律 $42
極上時令刺身拼盤7品 $368

隨機雜錦串揚拼盤 $85
吉列日本黑豚 $98
吉列黑豚豬扒外層香酥脆口而內裡嫩滑,脂爽肉軟,肉汁豐盈,甘腴可口,入口肉味濃郁,肉質軟腍,店家講究的奉上自磨芝麻,加入豬扒醬同吃,十分滿足。

壽喜牛肉鍋定食 $140
最後點了一客壽喜牛肉鍋作為主食,牛肉鍋湯底味道清甜可喜,牛肉份量十足,一次滿足吃肉的慾望,加上大量新鮮蔬菜,最後以一個稻庭烏冬作為結尾,大滿足。
2024-06-05
Suntory啤酒