2019-01-12 124 浏览
伏伏伏係臺灣飲過三間黑糖厚奶珍珠奶茶,係香港飲過無數次銅鑼灣個三間,呢間係我係臺灣飲過覺得最好飲,經過旺角見到開左,見無人排已經覺得伏伏地,諗住都應該同臺灣差唔多唔會好難飲,一杯黑糖珍珠厚奶小冰,唔可以小冰喎,諗住佢有咩橋妙野,一直飲,過左成半個鐘仲有大半杯冰,味道真心唔好,睇住佢朗完杯加一匙珍珠再爆冰加杯明治奶叫完成🤦🏼‍♂️完全唔係厚奶既味道,珍珠比較林,同臺灣吉龍堂差太遠,唔怪得無人排店員態度一般般啦
伏伏伏

店員態度一般般啦

2019-01-12
外卖自取
2018-12-06 213 浏览
黑糖珍珠鮮奶再有強勢一員加入戰團😱😱被台灣食尚玩家喻為「老虎堂最強對手」咁犀利,個朵咁響就黎會下佢😤黑糖珍珠鮮奶 $30論外型! 黑糖掛杯輸左🐯打卡真係贏左幾條街論味道!不得不承認係同老虎堂有得揮個黑糖同鮮奶係融合到👍🏻論珍珠! 兩家都不相上下,唔係話都係咁好!係兩家都唔好🤢🤢(前一晚試左旺角老虎堂,珍珠稔又無味,品質控制好差😣)會覺得深水埗圓圓啲珍珠贏晒兩間🤘🏻行過見無人既咪試下,排隊就免啦!好味指數:
黑糖珍珠鮮奶再有強勢一員加入戰團😱😱
被台灣食尚玩家喻為「老虎堂最強對手」
咁犀利,個朵咁響就黎會下佢😤

黑糖珍珠鮮奶 $30
個黑糖同鮮奶係融合到👍🏻
論珍珠! 兩家都不相上下,唔係話都係咁好!係兩家都唔好🤢🤢
(前一晚試左旺角老虎堂,珍珠稔又無味,品質控制好差😣)
會覺得深水埗圓圓啲珍珠贏晒兩間🤘🏻

行過見無人既咪試下,排隊就免啦!

好味指數:
2018-12-03 200 浏览
個人好鍾意飲珍珠奶,知道旺角剛開了一間吉龍糖,日前經過旺角實舖,見完全無人排隊之下,即管買一杯黑糖厚奶試試。等了差不多五分鐘到手,細細杯比其他對手的細杯好多,但價錢一樣,甚至貴少少,店員提示要搖勻飲用,搖勻後一飲,甜得很,甜到過晒龍,可能喺我飲過甘多間黑糖奶最甜的一間,亦都超多冰!是否應該待冰塊溶掉才可以飲?因為實在太甜,飲吾落,所以再等一陣等冰塊溶一部分才飲,橫掂真的甜到飲吾落!隔了大約15分鐘再飲,都喺好甜,但無剛才甘甜,但可惜冰溶後,完全無奶味,得甜味!!而且冰實在太多,好失敗!!隔離附近嘅黑糖珍珠奶點解甘多人排隊,點解吉龍糖無人排,已經知道呢間吾掂,但飲過後先知道,真喺好吾掂。無奶味,極甜,極多冰,細杯,完全失望的經驗。第一次,亦都喺最後一次!

第一次,亦都喺最後一次!
2018-11-29
2018-11-29 132 浏览
在旺角上班少不了喝台式飲料 因為實在太多 而且太方便 明明不想喝 但安坐公司就有人買回來 真的很難抗拒 同事們都很愛嘗鮮 不停試新店 旺角的台飲店都差不多嘗遍了 這次試的是新開不久的台灣過江龍 - 吉龍糖我沒選喝什麼 同事自動幫我選了黑糖珍珠鮮奶 盛惠30元 份量偏少 甜度和冰塊均不能調整 因店家表示預設的比例為完美比例 可能已經喝了太多黑糖珍奶 味覺已經麻木了 感覺每家出品的味道不會差很多 珍珠才是奠定勝負的分水嶺 這家的珍珠不是吃過最好吃的 但也算是比較好的了 但我最怕啜珍珠時吸到冰塊 沒得選甜度冰塊要扣分 總括而言 試過一次就夠 沒令人有回頭的衝動

2018-11-27 147 浏览
基本上而家旺角登打士街這一條街有很多不同的飲品店,大多數是衝住黑糖奶作主打,本人都試過很多間,有出名要排隊,有不出名冇人排隊,質素上確實有不同的差別。這一間有留意別人網上的評語,整體不算是伏,昨天晚上帶著一試無防的心態,估不到有驚喜,當晚大約八時到達,完全不用排隊,這是我個人加分的,因為本人比較討厭用二十至三十分鐘去等待一杯飲品。飲品質素方面,奶是比較甜,不過我可以接受,珍珠反而咬口不錯,不過再多一點黑糖味會更完美。
距離預約好的晚飯時間還有半小時🌙,閨蜜🐭又還沒到😢,唯有先自行在附近逛逛🛍。遇上了這家台灣過江龍🐉,猶記得在台灣時🇹🇼,它可算是嚐過最好的🌟,就來看看來了香港後🇭🇰,質素會變成怎樣吧😎。🔹黑糖珍珠鮮奶🥤要點當然要點招牌的✨!珍珠口感煙韌😍,咬下去有著淡淡的黑糖香氣🖤,口感幼滑🍼,整體上感覺真的很不錯👍🏽!至少是對比其他幾家的過江龍吧😏。💭總結嚐過了幾家的台灣過江龍後🐉,不得不承認質素往往大跌的📉,而這一家人妻🐷覺得它合格了👌🏽,至少讓我嚐到了黑糖的香味嘛🖤。不過呢🧐,價錢方面依然是比較貴💸,個人認為還是回台灣喝比較划算吧😅。

🔹黑糖珍珠鮮奶🥤
黑糖珍珠鮮奶
黑糖珍珠鮮奶

💭總結
2018-11-21
昨晚試飲咗啦,真心覺得唔好飲,SO SAD,一飲去頭一淡完全飲唔到鮮奶味,然後是超級甜, 黑糖味又冇,珍珠煮得可能太耐,都唔彈GE, 好軟身,好失望, 真心覺得水準好一般,然後再搖一下,攪均勻後繼續飲,超級淡,好似水咁, 何來是明治鮮奶,FAKE奶嗎?昨晚可能星期二,見冇咩人,唔使排隊,所以去買咗杯,仲有D冰超多.反正唔太值得飲,起初仲抱住以為好好飲的心態,點知跌晒眼鏡,D奶好水,飲落去是俾粉多加沖水咁,加上冰又俾咁多,所以個味道完全唔係黑糖珍珠厚奶,味道是同普通果D珍珠奶茶冇咩分別的呀,哎.傷心.
2018-11-13
1K
2018-11-18 84 浏览
把口就猛話唔飲唔飲,行動都係控制唔到,原來台灣嘅吉龍糖都唔聲唔聲開到香港,選址飲料街登打士街,最幾日做買一送一優惠已經留意到,不過冇乜興趣排隊逼人,於是等優惠完左先試試吉龍糖鋪面唔大,勝在隔離有條後巷,就算排起隊黎,都唔會太阻街。店鋪裝潢同尖沙咀鹿角巷有少許相似,後巷用紅磚牆,一塊大玻璃,砌左啲明治奶。週六晚上無需等候,點單冇耐,飲料就到手,飲料熱潮睇怕已完結。強調使用日本沖繩黑糖,手工現炒,珍珠每日現煮。以手搖飲而言,飲料選擇少,成個餐牌只有9款,當中7款含黑糖,配鮮奶、拿鐵、茶。鮮奶系列冰度、甜度固定,定價$18-33。黑糖鮮奶分珍珠厚奶、珍珠鮮奶、鮮奶三款。由於我唔想飲到奶蓋、奶霜之類,所以只係點左黑糖珍珠鮮奶。黑糖珠珠鮮奶 $30杯底嘅珍珠好微微溫,好快冷卻。黑糖紋路弱,黑糖漿、珍珠沉積杯底。飲料唔能夠直接飲用,因為甜度偏高,超死甜。但攪拌後,黑糖味就隨即消失得無影無蹤…建議只係作狀攪幾下就算,否則等於飲奶。珍珠量偏少,大粒偏腍身,少許黏牙,冇彈性可言。鮮奶用上明治,入口夠濃郁。不過令人最囧嘅係,冰量超多,小小一杯有接近2/3杯係冰,未曾試過飲黑糖奶咁快見底,性價比低

黑糖珠珠鮮奶 $30

黑糖珠珠鮮奶
2018-11-17
2018-11-18 83 浏览
點了黑糖珍珠厚奶, 估唔到咁垃圾, 我日日都去飲唔同店的珍奶, 佢最垃圾, 良辰吉時其次垃圾.買杯嘢, 等唔耐, 等咗5分鐘就有, 冇人排. 店員黑口黑面, 目無表情.一攞上手, 搖兩下, 大鑊! 成杯奶粉未溶! 杯邊一粒粒奶粉, 痴晒係度, 乜料呀? 又話係厚奶? 厚係邊? 識唔識做厚奶呀? 係鮮奶上面加個奶蓋先叫厚奶呀, 唔係加奶粉呀!黑糖珠冇黑糖味, 好難趙, 反面有陣燶味.一杯嘢$30蚊有半杯係冰. 真係好cheap.唔怪之得成日要做買一送一.做生意唔老實唔得架~~~依家D所謂過江龍真係垃圾.

黑糖珠冇黑糖味, 好難趙, 反面有陣燶味.

一杯嘢$30蚊有半杯係冰. 真係好cheap.

唔怪之得成日要做買一送一.

做生意唔老實唔得架~~~

依家D所謂過江龍真係垃圾.
2018-11-14
2018-11-17 68 浏览
咁岩見到佢新開又做緊買一送一咁就膽粗粗去買黎試下次次見到佢都爆多人排隊嫁唔知係咪真係咁好飲喇咁我就買左黑糖珍珠厚奶另一杯就黑糖珍珠鮮奶喇其實拎到上手見到兩杯野其實係冇咩分別唯一分到邊杯打邊杯就係睇佢張貼紙喇第一啖啲珍都煮到幾冧身但唔會好痴牙同埋都幾重黑糖味咁厚奶同鮮奶飲落去就好大分別厚奶飲落勁重奶香味係會令你飲完會想再飲多啖但相反鮮奶個隻差佢又唔算好差嘅但同厚奶相比我就覺得依個鮮奶好淡身冇乜奶香味如果要飲嘅比較上黑糖珍珠厚奶會好飲好多
咁岩見到佢新開

冇乜奶香味

如果要飲嘅
比較上黑糖珍珠厚奶會好飲好多
2018-11-14 116 浏览
主打選用沖繩黑糖號稱老虎堂嘅最大對手嘅吉龍糖黎咗香港🤔我就覺得黎遲咗囉d台式飲品店開到差不多仲多過七仔先黎插旗好似會比較輸蝕Anyway 新開張行過無乜人 緊係要買杯試下揀咗珍珠厚奶但冰同甜都無得揀好快就有得拎一飲 有d驚喜喎厚奶其實即係加咗d忌廉入去所以佢口感係比鮮奶版濃厚少少嘅但厚身得黎又唔會令人覺得好滯好霸道比鮮奶版多咗d層次係有口感得黎又不失霸氣😂至於黑糖嘅味道呢唔係超濃郁同出 對我甜王黎講可能比較淡咗少少但最鍾意佢啲珍珠夠晒淋而淋得黎其實又好chewy嘅口感唔會係個心仲有d生生地嘅感覺咁真心幾好不過d冰真係太多喇🤷🏿‍♂️總括黎講如果一樣價錢緊係揀厚奶啦🤣🤣🤣🤣🤣
主打選用沖繩黑糖

如果一樣價錢
緊係揀厚奶啦🤣🤣🤣🤣🤣
外卖自取
珍珠厚奶
登打士街食店經常轉換,亦都係衆多過江龍必爭之地~~~今次就黎左條過江“龍” - 吉龍糖黑糖紅茶專賣店!!!!究竟尼間係臺灣被傳媒評爲老虎堂最強對手,係咪名符其實,抑或只係見面不如聞名呢?先講門面,店鋪採用較古色既風格,一塊“吉龍糖”既招牌相當吸精~~~店鋪如店鋪名稱所言主打黑糖飲料,其中部分飲品標明無法更改甜度同冰塊~~收銀柜面設有二維碼,等有興趣既朋友加入店鋪Facebook及IG~~~好~~講左甘耐環境~~係時候講下重點~~~飲品質素~~小弟今次叫左黑糖珍珠厚奶 $30 - 可能新開張既關係,店鋪當日排隊人數吾算好多,所以等左一陣就有得飲,但由於店鋪職員好快手已經幫我反轉搖勻,所以影吾到好似老虎堂同其他店鋪黑糖珍珠既紋路~~But anyway,味道最重要~~第一啖飲落去,你會發現奶味真係好重,但黑糖味吾會話好濃好甜,如果係偏好黑糖味好重或嗜甜既朋友,應該會失望!另一方面,雖然話厚奶,但口感如果可以再綿密d會更好~~珍珠方面,大小適中而夠Q,但略嫌用黑糖煮得未夠耐~~所以吾係好夠熱同味道吾夠濃~~整體而言,以價格黎講,都算係有一定競爭力,期望係運作純熟同消化完顧客反應之後,產品質素
登打士街食店經常轉換,亦都係衆多過江龍必爭之地~~~
今次就黎左條過江“龍” - 吉龍糖黑糖紅茶專賣店!!!!

好~~講左甘耐環境~~係時候講下重點~~~飲品質素~~

黑糖珍珠厚奶

整體而言,以價格黎講,都算係有一定競爭力,期望係運作純熟同消化完顧客反應之後,產品質素可以繼續提升~~~
2018-11-10
2018-11-11 79 浏览
數月前到了台灣旅行,有幸試過台灣當地吉龍糖,嗰中之美味到今日依然念念不忘。數日前突然知道吉龍糖在香港開業,開心到直接飛落旺角,再一嘗美味。去到MK吉龍糖,慶幸未見人龍,收銀的同事面色比較難看,完全沒有表情和笑容,叫了一杯黑糖珍珠厚奶,等了5分鐘就到手。喝一口。。。太甜又沒太多奶味,同台灣黑龍糖完全兩樣,沒有台灣的那麼香濃,珍珠也是淡而無味,如果未試過台灣的,還是可以,但當試過的話,那就有一段距離了。其實味道還可以,但同一價錢,我寧願選擇其他排隊的熱門店舖,KOx,或者幸x堂比香港的吉龍糖好上很多。總的來說,期望愈大,失望愈大。

總的來說,期望愈大,失望愈大。
2018-11-08
  • 黑糖珍珠厚奶
堪稱“老虎堂”最大勁敵既“吉龍糖”都係香港開左啦(一直睇錯叫古龍糖)又係一間我想試好耐既黑糖珍奶店,基本上依家愈開愈多,真係唔洗去台灣都飲到哂台灣人氣店既黑糖珍奶,標榜用1646年既日本黑糖同每日人手炒,一試真假!店舖環境都係細細間,香港10間台飲店9間都係得丁屎咁大間,但條隊就橫跨幾個舖位,今日黎未有人龍,未知係因為啲人未知開左,定係我誇張左以為佢係人龍店?餐牌以同類產品黑糖珍奶店黎講,選擇比較少,真係得黑糖野飲,其他茶類都冇,可能想專攻一樣野先?黑糖珍珠厚奶/鮮奶 $30(試業期間買一送一)唔洗問,又係用4.3明治牛奶,但杯杯個樣都唔同,見到10杯都有1,2杯有明顯黑糖掛紋杯,我呢杯就梗係冇啦攪拌好之後飲,奶味濃厚因為係4.3明治奶,而黑糖珍珠味道好淡好淡,近乎冇😥,不過咬口十分夠,好Q彈煙韌,如果佢做到黑糖味會好高分。至於鮮奶,分別只係在於少左奶蓋層,其他野都一樣,同黑糖珍珠厚奶同一問題,冇左奶蓋層就淡奶味同冇咁濃密既口感。有優惠每人$15杯又係一間令我失望既店,次次都抱太大期望,究竟有邊一間真係可以做到厚奶同黑糖珍珠平衡?聽到店員講黎緊仲會開多間係銅鑼灣,希望改善下,或者我係太

店舖環境

餐牌

黑糖珍珠厚奶/鮮奶 $30(試業期間買一送一)

黑糖珍珠厚奶/鮮奶
黑糖珍珠厚奶/鮮奶

有優惠每人$15杯

又係一間令我失望既店,次次都抱太大期望,究竟有邊一間真係可以做到厚奶同黑糖珍珠平衡?聽到店員講黎緊仲會開多間係銅鑼灣,希望改善下,或者我係太早黎飲,個配方未係最好,黑糖珍珠既黑糖味有返,就可以大加分。
2018-11-05
10 分钟 (外卖自取)
又一家黑糖乜乜乜 熱潮無退不特止,仲好似越黎越旺 絲毫放過養肥大家嘅機會😂呢條街大大小小嘅台式飲品店,加埋都有五六間 呢間吉龍糖勝在佢嘅裝修,好似都有種古色古香嘅感覺😆 再加埋開張優惠買一送一 都幾吸引(不過因為閒日+新開張關係 都唔洗點排隊住)餐牌價格同老x堂 幸x糖都差不多,唯獨係多左炭燒烏龍同紅茶嘅選擇,下次要試試啦,話曬人地都係紅茶專家嘛~^_^ 至於甜度冰度方面,黑糖厚奶同鮮奶就無得調整。(黑糖珍珠厚奶:$30)杯身設計都係黑糖奶一貫採用嘅圓底,杯身都有「虎紋」。第一啖飲落去有驚喜,飲到嘅係好似焦糖雞蛋布丁個底嘅焦糖味,好香但又唔會太甜,幾正!🍮珍珠方面,都不過不失,個人鍾意有咬勁又唔會太淋嘅珍珠。但係呢到d珍珠係咪用黑糖做/浸泡過就唔知啦,因為珍珠就食唔到味,但咬勁不錯。個人認為奶味可以再濃d,話曬厚奶,但同平時飲到嘅鮮奶無太大分別,唔會特別厚身/香濃。但以現有黑糖鮮奶嘅水準黎講,都算中上水準喔!值得一試

至於甜度冰度方面,黑糖厚奶同鮮奶就無得調整。

(黑糖珍珠厚奶:$30)

杯身設計都係黑糖奶一貫採用嘅圓底,杯身都有「虎紋」。

但以現有黑糖鮮奶嘅水準黎講,都算中上水準喔!值得一試